meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναγκαία η καλύτερη οργάνωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών

Παρά το γεγονός ότι, από τις 95.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν το 2013, το 10% ήταν πρόωρες (δηλαδή πριν την 38η εβδομάδα κυοφορίας) και τα 200 νεογνά γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση, η Ελλάδα στερείται θεσμοθετημένου προτύπου μακροχρόνιας παρακολούθησης τους. «Η χώρα μας διαθέτει, συνολικά, 28 ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών, σαφώς περισσότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, για κάθε τέσσερα πρόωρα νεογνά αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια στην Ελλάδα, ενώ στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές μια νοσηλεύτρια φροντίζει δύο πρόωρα», επισημαίνει η κ. Ανατολίτου, που είναι διευθύντρια της Β’ ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Μαίρη Μπιμπή

Αθήνα

Την ανάγκη θεσμοθέτησης Ιατρείων Μακροχρόνιας Παρακολούθησης ων πολύ πρόωρων νεογνών επισημαίνει η Φανή Ανατολίτου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννητικών Εταιρειών (11 -14 Δεκεμβρίου, Αθήνα).

Παρά το γεγονός ότι, από τις 95.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν το 2013, το 10% ήταν πρόωρες (δηλαδή πριν την 38η εβδομάδα κυοφορίας) και τα 200 νεογνά γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση, η Ελλάδα στερείται θεσμοθετημένου προτύπου μακροχρόνιας παρακολούθησης τους.

«Η χώρα μας διαθέτει, συνολικά, 28 ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών, σαφώς περισσότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, για κάθε τέσσερα πρόωρα νεογνά αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια στην Ελλάδα, ενώ στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές μια νοσηλεύτρια φροντίζει δύο πρόωρα», επισημαίνει η κ. Ανατολίτου, που είναι διευθύντρια της Β’ ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, λειτουργεί άτυπα το ιατρείο μακροχρόνιας παρακολούθησης πρόωρων νεογνών, καλύπτοντας περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα. «Το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας δομής είναι σαφώς μικρότερο αναλογικά με το κόστος που συνεπάγεται η δια βίου φροντίδα των ατόμων που έχουν γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, κώφωση και κινητικά προβλήματα λόγω προωρότητας», τονίζει η κ. Ανατολίτου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ειδικοί σκοπεύουν να αναδείξουν την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου πρωτοκόλλου φροντίδας των πρόωρων νεογνών. Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά σε μείωση του κόστους φροντίδας για τα εθνικά συστήματα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την οικογένεια και την κοινωνία.

Ζωτικός ο ρόλος των γονέων

Υπέρμαχοι της καλύτερης οργάνωσης της φροντίδας των πρόωρων νεογνών είναι και οι σύλλογοι γονέων, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη ψυχολογική συμπαράστασή τους αλλά και των γιατρών και των νοσηλευτών που απασχολούνται στις ΜΕΘ.

 «Εκτός από την καλύτερη οργάνωση των ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους, που για μας είναι αυτονόητα ζητήματα, ως γονείς έχουμε και την ανάγκη για την δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας των οικογενειών που έρχονται στην Αθήνα από την επαρχία. Τα έξοδα διαμονής είναι τεράστια και δύσκολα καλύπτονται από τους γονείς ενός πρόωρου παιδιού», επισημαίνει η Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος του συλλόγου «Ηλιτόμηνον» για την φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Η κ. Βαβουράκη τονίζει επίσης και την ανάγκη δημιουργίας βάσεων δεδομένων για την καλύτερη οργάνωση των ιατρικών φακέλων των πρόωρων νεογνών, και την δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτούς απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω στην διαχείριση των ιατρικών δεδομένων. Να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει πιστοποιητικό θανάτου, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του νεογνού», τονίζει η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον».

We Run 4 Life: Μαραθώνιος για την μητρότητα

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ολοκληρωμένης φροντίδας των εγκύων από γυναικολόγο, σε συνεργασία με νεογνολόγο, κατά τη διάρκεια της κύησης,  την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου διοργανώνεται αγώνας δρόμου στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις 08:30 π.μ., με αφετηρία το ξενοδοχείο Divani Caravel, επί της Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου, όσοι πολίτες επιθυμούν καλούνται να τρέξουν 2,4 χιλιόμετρα, μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή κύηση.

 Πηγή: http://health.in.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου