meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ "ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ"


Επίσκεψη αγάπης πραγματοποίησε στο Ορφανοτροφείο Αγία Τριάδα στο Ίλιον ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος συνοδευόμενος από τον  Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλη Αυγουλά, όπου έδωσαν δώρα στα παιδιά και αντάλλαξαν ευχές με τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Καλάργυρο.

 

Τα παιδιά τους υποδέχτηκαν θερμά, χαρίζοντας τους τα πιο γλυκά τους χαμόγελα και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιλίου συζήτησε με τον π. Διονύσιο Καλάργυρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ορφανοτροφείο, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Ιλίου θα είναι πάντα αρωγός στο έργο που επιτελεί, παρέχοντας ιατροκοινωνική φροντίδα στα παιδιά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ THISISRADIO.GR ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 
Λίγα λεπτά μετά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας στο Ζάππειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης μίλησε αποκλειστικά στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό www.thisisradio.gr και στην πολιτική εκπομπή «Πρόσωπα» με τους Μπάμπη Καρπούζο και Βαγγέλη Αυγουλά.
 
 Η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε να έχει παρουσία στην τελετή, όχι όμως διά του Προέδρου της, ο οποίος σχολιάζοντας ζωντανά στο www.thisisradio.gr το γεγονός δήλωνε:
 
«Η Ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. είναι ένα αρκετά σημαντικό γεγονός. Οφείλει η ελληνική προεδρία να αναδείξει και να προωθήσει ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, πάντοτε συνδυαστικά. Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει προς τα μπροστά, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως αυτό της δημοσιονομικής κατάστασης σήμερα, της αφόρητης λιτότητας, ενός κοινωνικού κράτους το οποίο στην κυριολεξία έχει αποδιαρθρωθεί. Αυτά είναι ζητήματα που μπορεί να ανοίξει η Ελληνική Προεδρία. Και βεβαίως η Ελληνική Προεδρία  θα πρέπει να ανοίξει και το ζήτημα που λέγεται Ανάπτυξη. Γιατί σε μια Ελλάδα και κατ’ επέκταση και σε μια Ευρώπη κατά το μέγιστο μέρος της, χωρίς ανάπτυξη, θα μετράμε εκατομμύρια ανέργους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας έχει ήδη καταγεγραμμένους 1.700.000 ανέργους, με τραγικούς πρωταγωνιστές τους νέους άνδρες και τις νέες γυναίκες. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αυτή η πληγή συνεχώς θα ματώνει».
 
Σχολιάζοντας την ανησυχία του Ελληνικού αναπηρικού κινήματος όπως την εξέφρασε δημόσια στην εκπομπή ο κ. Αυγουλάς Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων που φαίνεται να δρομολογεί το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Φώτης Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά:
«Το κοινωνικό κράτος έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα, έχει υποχωρήσει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα κρίσης με αυτά που ζει ο Ελληνικός λαός. Το κοινωνικό κράτος όμως είναι αυτό που συνέχει την κοινωνία, γι’αυτό σε ότι με αφορά θα κάνω ότι είναι δυνατόν να μη ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο –αρκετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν-, για να αποτραπεί η οποιαδήποτε ενδεχόμενη περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων».
 
Ερωτηθείς για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημ. Αρ. δήλωσε:
           
«Η Δημ. Αρ. με τις δικές της θέσεις και τις δικές της δυνάμεις δίνει τη μάχη της για να ξανασταθεί στα πόδια της η Ελληνική κοινωνία. Στις ερχόμενες εκλογικές μάχες η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις, διεκδικώντας τη σχέση εμπιστοσύνης της με τους πολίτες. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν ο πρόσφορος χώρος για συνθέσεις και συμμαχίες, στη βάση βέβαια πάντα συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο και με πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και αξιοσύνη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα αποφασίσουν γι’αυτές τις συμμαχίες χωρίς καμία κομματική παρέμβαση και εντολή. Οι συνεργασίες όμως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα».
 
Ο κ. Κουβέλης επανήλθε στη συμμετοχή και την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Κυβέρνηση και σχολίασε: «Με το 6,3% που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός στις εκλογές του 2012 μας ζήτησε να δώσουμε λύση και στηρίξαμε την Κυβέρνηση για να μην περιπέσει η χώρα σε πολιτική αστάθεια με ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια για τη ρευστότητα της κοινωνίας, αφού αλλιώς θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη και θα χάναμε την παρουσία μας στην Ευρώπη. Γι’αυτό δώσαμε τη στήριξη μας και καλά κάναμε και στηρίξαμε την Κυβέρνηση τότε. Αλλά καλά κάναμε και αποχωρήσαμε από την Κυβέρνηση το Ιούλιο του 2013, διότι δεν υπήρχε πια η συνεργασία των τριών κομμάτων. Η Δημ.Αρ. έδινε τη δική της μάχη κάνοντας προτάσεις και προωθώντας μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι ένιωθαν ενοχλημένη από την παρουσία της Δημ.Αρ. Δε στηρίζει κάποιος μια κυβέρνηση για να επιβάλλει κάποιος άλλος απόψεις, αντιθέτως ο κοινός πολιτικός τόπος είναι το χρήσιμο μέγεθος. Και από τη θέση που είμαστε τώρα όμως, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι εξακολουθούμε και αντιπαλεύουμε με υπευθυνότητα τα αντιλαϊκά μέτρα».
 
Ερωτηθείς για το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την αντανάκλαση του οφέλους του στους απλούς πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παραδέχτηκε ότι υπάρχει αλλά όχι στους μεγάλους αριθμούς που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν και συμπλήρωσε: «αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί για την ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων αυτού του τόπου. Ένα τεράστιο πλέον ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα ζει μες στη φτώχεια και αυτό το μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να στηριχτεί με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα».
 
Ο κ. Κουβέλης στη ζωντανή συζήτηση του με τους παρουσιαστές κ. Αυγουλά και Καρπούζο στο www.thisisradio.gr, δήλωσε ακόμη προβληματισμένος από το μεγάλο ποσοστό πολιτών που δείχνουν αδιαφορία για τα πολιτικά πράγματα σήμερα ή απαντούν «δεν ξέρω δεν απαντώ» σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ για το «ναζιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», ο κ. Κουβέλης είπε ότι «πρέπει αυτό να χτυπηθεί στα αίτια του και τώρα που οι πολίτες ξέρουν θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους».
 
Κλείνοντας τη συζήτηση, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά και ευχόμενος καλή δύναμη και καλή πρόοδο στους νέους συμπλήρωσε: «Οι νέοι μας θα πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να αγωνιστούν μέσα στη χρήσιμη κοινωνική συλλογικότητα. Διότι ατομικές ρυθμίσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο συλλογικές ρυθμίσεις και μέσα απ’αυτές ο καθένας και η κάθε μια μπορεί να επιζητεί παράλληλα και την επίλυση των ατομικών δικών του προβλημάτων. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ντρέπεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα με μεγάλα θύματα τους νέους. Αλλά με ελπίδα και συλλογικότητα πρέπει να δώσουμε τη μάχη στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής για να ξεπεραστούν όλα εκείνα που προσδιορίζουν την πράγματι εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα».

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΑΛΛΗ "REBECCA" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ"


Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013
Εναλλακτικοί σκηνικοί κόσμοι κλασικών κειμένων
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ
 
* «Rebecca»
**Κείμενο-σκηνοθεσία:
Γρηγόρης Χατζάκης
**Θέατρο Επί Κολωνώ
 
Κλεοπάτρα Τολόγκου, Αννα Κολιοφώτη και Χάρης Ασημακόπουλος στη «Ρεβέκκα»
 
 
Με βάση το πασίγνωστο μυθιστόρημα της Δάφνης ντι Μοριέ «Ρεβέκκα», που έγινε διασημότερο από την ομώνυμη ταινία του Χίτσκοκ, ο Γρηγόρης Χατζάκης κατασκευάζει έναν παράλληλο δραματικό-σκηνικό κόσμο, όπου το παιχνίδι και το χιούμορ κυριαρχούν. Η υπόθεση διατηρείται στις γενικές της γραμμές ίδια, αλλά τα πρόσωπα αποκτούν μια νέα διάσταση στον υπό στρεβλή οπτική εμφανιζόμενο κόσμο της σκηνής, ωθώντας στα άκρα στοιχεία των χαρακτήρων και υποσκάπτοντας τις δραματικές εξελίξεις και καταστάσεις μυστηρίου του πρωτοτύπου.
 
 
Κατά την έναρξη, ο σκηνοθέτης υποδέχεται ως επί σκηνής περφόρμερ τους θεατές και, σταδιακά, με παιχνιδιάρικη ειρωνεία, τους εισάγει στο έργο με το ομώνυμο βιβλίο ανά χείρας, διαβάζοντας την εισαγωγή του. Αλλά, όπως αναφέρεται και στο διαστρέφον τις σημασίες των εννοιών πρόγραμμα της παράστασης, «το μυθιστόρημα της Μοριέ θα ήταν διήγημα, αν μόνο τα πράγματα λέγονταν με το όνομά τους».
 
 
Η παράσταση επιλέγει νέα οπτική για τα πράγματα. Ο Χατζάκης δεν προτείνει μια «επίκαιρη» διασκευή, αλλά κατασκευάζει ένα νέο σύμπαν, λοξό, όπου η ανώνυμη νέα κυρία Ντε Γουίντερ (Αννα Κολιοφώτη) είναι μια παιδούλα με μίνι πλισέ φούστα, κορδέλα μαθήτριας, κοτσίδες στα μαλλιά και ελαφρώς αφελής, που δυσκολεύεται να κατανοήσει την εθιμοτυπία του πύργου του συζύγου της Μάξιμ (Χάρης Ασημακόπουλος), σοβαροφανούς, ανέκφραστου, με ρούχα εποχής και έως πρότινος πενθούντος για τον πνιγμό της πρώτης συζύγου του Ρεβέκκας - αλλά έτοιμου να κάνει παραχωρήσεις στο νεανικό αέρα που φέρνει ο νέος γάμος του. Στον αντίποδα, η καρτουνίστικη αυστηρή οικονόμος κυρία Ντάμβερς (Κλεοπάτρα Τολόγκου), με συντηρητικό ντύσιμο, επιδιώκει να κρατήσει τάξη, μην παύοντας να θεωρεί παρείσακτη τη νέα οικοδέσποινα, γεγονός που δηλώνει κατάμουτρα με κάθε ευκαιρία.
 
 
Λέξεις και ήχοι
 
 
Τρεις αιωρούμενοι πίνακες κλασικής τεχνοτροπίας συνθέτουν το σκηνικό με κεντρικό το πορτρέτο της Ρεβέκκας, στα πλάγια δύο πίνακες τοπίων που λειτουργούν ως παράθυρα στον περιβάλλοντα χώρο. Με τις κατάλληλες εναλλαγές των φωτισμών (Κωνσταντίνος Μπάμπης) η σκηνή μεταμορφώνεται σε διαφορετικά δωμάτια του πύργου. Πλείστα σκηνικά αντικείμενα εισβάλλουν ανατρεπτικά στη σκηνή, το καθένα αποκτώντας λειτουργία που συμβάλλει στο συνεχές παίγνιο. Το ρολόι που χτυπάει συχνά-πυκνά για να δηλώσει το «tea-time», ανεξαρτήτως ώρας, σπάζει τη ροή, ενώ ο Μπάτλερ (Γρ. Χατζάκης) αναλαμβάνει, με ξεκαρδιστική παντομίμα, να αναπαραστήσει την όλη τελετουργία παρασκευής του.
 
 
Το ουσιαστικό παιχνίδι, ωστόσο, παίζεται σε επίπεδο γλωσσικών και παραγλωσσικών σημείων, δηλαδή στους ήχους των λέξεων και στον τρόπο εκφοράς τους, καθώς και στη συνεχή αλλοίωση του νοήματος που οδηγεί σε λογοπαίγνια. Το γέλιο προκαλείται αβίαστα από τα «κιπροκό» και τις σύγχρονες αναφορές, ενώ οι ρυθμοί είναι έντονοι και οι δράσεις αλλάζουν διαρκώς μετατοπιζόμενες σε άλλο πεδίο.
 
 
Βασικό στοιχείο στην όλη παράσταση ο ρόλος της πρωτότυπης μουσικής (Βύρων Κατρίτσης) -με ηλεκτρονικούς ήχους υποβλητικά μυστηριακούς, άλλοτε μελωδικά ρυθμικούς που τέμνονται από «θορύβους»- που επεμβαίνει σχολιαστικά στη δράση. Προς το τέλος, όταν θα έπρεπε να αποδοθεί η φωτιά του πύργου με μουσική επένδυση σε δραματική έξαρση, ο μουσικός ακούγεται με φωνή οφ, ως σε παράβαση, αποκαλύπτοντας τη δυσκολία σύνθεσης του κατάλληλου ηχητικού ακούσματος-απαίτησης του σκηνοθέτη.
 
 
Με τα καλόγουστα και απόλυτα θεατρικά κοστούμια της La Reina, τα πρόσωπα λειτουργούν ως παιδικές κούκλες, με μηχανική κινησιολογία, απαλλαγμένα συναισθηματισμών στην έκφραση, ως παιχνίδια που κινεί ένα παιδί. Ετσι βλέπεται η παράσταση: με το ανάλαφρα παιγνιώδες μεταμοντέρνο ύφος της να ρουφιέται ευχάριστα από το θεατή και τους ηθοποιούς να προσφέρονται απλόχερα, διατηρώντας ωστόσο ευλαβικά το μέτρο με την υπολογισμένη στη λεπτομέρεια υποκριτική τους.
 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΕΔΩΣΕ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΣΕ ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ


Πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, ιδίως νέοι και παιδιά, προσήλθαν τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη 2013 στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Πεταλούδα» στο Ίλιον, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Ιλίου στη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ της δεκαεπτάχρονης Μ.Α. η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί για μια πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση ζωής στο εξωτερικό.

 
Η Μ.Α. μαθήτρια σε Λύκειο της Πετρούπολης, γνωματευμένα έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει έναν όγκο στον εγκέφαλο, αφού αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί στην Ελλάδα. Στην πρωτοφανή κινητοποίηση των συμμαθητών της και των οικογενειών τους συμπαραστάθηκε και ο Δήμος Ιλίου, με την Κοινωνική του Υπηρεσία να συντονίζει συναυλία με τα ντόπια συγκροτήματα After Rain και Sieras Band, προερχόμενα από το Μουσικό Στέκι Ιλίου.


 
Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησαν αφιλοκερδώς με τη συμμετοχή τους το μουσικό συγκρότημα “Otherview” και ο μουσικός Κ. Σταυρίδης, ενώ τα παιδιά για την αλληλεγγύη και την ευαισθησία τους προσήλθε και συνεχάρη ο προερχόμενος από το Ίλιον δημοφιλής τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός.

 
Τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο Ίλιον για τη Μ.Α. συντόνισαν προσωπικά ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ πυρετωδώς εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης αφιλοκερδώς οι εμπνευστές από το Μουσικό Στέκι Ιλίου και οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Ιλίου.


 
Οι εντατικές προσπάθειες σε όλη τη Δυτική Αθήνα για να συγκεντρωθούν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ απαραίτητα για τη μεταφορά και την επέμβαση της Μ.Α. απέδωσαν καρπούς και σήμερα η 17χρονη δίνει επί ίσοις όροις σε κατάλληλο ιατρικό περιβάλλον στη Γερμανία τη μάχη της για τη ζωή.


 
Η ομάδα του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» της ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία στον αγώνα της και μια σύντομη, νικηφόρα επιστροφή στην πατρίδα!

 

 

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΜΟΛΙΣ 18 ΕΤΩΝ


Χάρης Ιωάννου: Εφευρέτης... μόλις 18 χρόνων

Πριν από τη σπουδαία διεθνή διάκριση από την Google για το λεγόμενο «εξωσκελετικό γάντι», ο Χάρης Ιωάννου είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2012 και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί και από τη UNICEF για τη συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Λίνα Γιανναρου

«Όλοι σας έχετε έναν εφευρέτη μέσα σας, αφήστε τον να βγει έξω». Με αυτό τον τρόπο ο 18χρονος σήμερα Χάρης Ιωάννου είχε κλείσει τη σύντομη ομιλία του στο TedxAthens 2012, ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα του κοινού. Ελάχιστοι ωστόσο θα μπορούσαν να περηφανευτούν ότι κατανόησαν τα όσα θαυμαστά είχε παρουσιάσει με άνεση καταξιωμένου επιστήμονα λίγο νωρίτερα: πώς εμπνεύστηκε και ανέπτυξε το λεγόμενο «εξωσκελετικό γάντι» το οποίο ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, ανιχνεύοντας το ανεπαίσθητο ερέθισμα του χρήστη, εφεύρεση που έφτασε να διακριθεί μέχρι και στο Google Science Fair 2013, τον μεγαλύτερο επιστημονικό διαγωνισμό για μαθητές ηλικίας 13-18 ετών, και πώς όλα αυτά τα έκανε στο υπόγειο του σπιτιού του, στο περιθώριο των μαθημάτων και της εφηβικής του ζωής.

Όλοι πάντως μπορούν να ταυτιστούν με την αφορμή. «Στα 15 μου ήμουν με τη γιαγιά μου στο χωριό και βλέπαμε τηλεόραση», θυμάται ο Χάρης. «Όταν της είπα να αλλάξει κανάλι, πρόσεξα με τι δυσκολία έπιανε με τα χέρια της το τηλεκοντρόλ και προσπαθούσε να πατήσει το κουμπί». Η μελαγχολία της στιγμής έγινε κινητήριος δύναμη. Σε δύο χρόνια η πρωτοποριακή του συσκευή, βάρους 400 γραμμαρίων, κατασκευασμένη για να βοηθήσει ανθρώπους με κάποιου είδους αναπηρία στα άνω άκρα, ή άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, είχε γίνει πραγματικότητα. «Είχα βέβαια και κάποια προβλήματα. Ας πούμε τις συγκολλήσεις τις έκανα με καλάι (σ.σ. συγκολλητικό κράμα μαλακής συγκόλλησης από κασσίτερο και άλλα μέταλλα), γιατί η μητέρα μου δεν με άφηνε να κάνω ηλεκτροκόλληση στο σπίτι» διηγείται γελώντας.

Πριν από τη σπουδαία διεθνή διάκριση από την Google (ήταν ανάμεσα στους 5 φιναλίστ της κατηγορίας 17-18 ετών), ο Χάρης Ιωάννου είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2012 και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί και από τη UNICEF για τη συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ: ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΗΔΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Ανοίγουν σήμερα ξανά, μετά τις διακοπές των εορτών, τα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Ιλίου.

Η χρονιά κρίνεται ήδη επιτυχημένη, δεδομένων των καλών βαθμολογιών που ήδη πήραν στα χέρια τους πολλοί μαθητές Γυμνασίου και οι γονείς τους έσπευσαν να ευχαριστήσουν για τη δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη που δέχονται τα παιδιά τους χάρη στους εθελοντές καθηγητές και στον συντονισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου.

Παράλληλα, πολλοί μαθητές Λυκείου έγραψαν «ανέλπιστα καλά» όπως μας λένε στα διαγωνίσματα τους που θα κρίνουν τη βαθμολογία τους του Τετραμήνου σε βασικά μαθήματα.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 35 τμήματα σε βασικά μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι εγγράφονται στα Κοινωνικά Φροντιστήρια χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής, «όποιο παιδί θέλει έρχεται», διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς! 23 εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι πρόσφατα βραβεύτηκαν για την προσφορά τους σε ειδική εκδήλωση από τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, υποστηρίζουν σήμερα 173 παιδιά με τις εγγραφές να πληθαίνουν ακόμη και στα μέσα Γενάρη, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον προσφοράς από καθηγητές ή νέους απόφοιτους ή επί πτυχίο για να ξεκινήσουν και νέα τμήματα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι μαθητές παρακολουθούν δύο ή και παραπάνω τμήματα σε βασικά μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Κάθε μάθημα διδάσκεται τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα, ενώ ο ζήλος των εθελοντών καθηγητών και η δίψα των παιδιών για μάθηση οδηγεί σε έξτρα δίωρα τα Σάββατα ή άλλα απογεύματα και σε συνεχείς αναπληρώσεις, ώστε όχι μόνο να μη χάνεται καμία διδακτική ώρα, αλλά να δυναμώνουν και περισσότερο οι μαθητές των τάξεων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου!

Παραμονές Χριστουγέννων, ο Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς συνάντησε τους εθελοντές καθηγητές και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους για βελτίωση του θεσμού, ενώ φυσικά τους ευχήθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Ιλίου να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία!

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι εθελοντές προσέρχονται και από άλλους δήμους για να διδάξουν στα Κοινωνικά Φροντιστήρια στο Ίλιον, συγχαίροντας έτσι έμπρακτα την οργάνωση και την Κοινωνική Πολιτική ουσίας που ασκεί ο Δήμος Ιλίου!

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά 3-9 το απόγευμα στο 1ο Γενικό Λύκειο Ιλίου (Ιδομενέως & Αγίας Βαρβάρας) και τις πρόσθετες δαπάνες για τη χρήση του σχολείου, τα λειτουργικά έξοδα και την απαιτουμένη γραφική ύλη, καλύπτει με δικούς του πόρους ο Δήμος Ιλίου εξ ολοκλήρου!

 

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ

 
Πώς μπορώ να δοκιμάσω τις ακουστικές και οπτικές ικανότητες του παιδιού μου;
Οι διαταραχές της ακοής και της όρασης στην παιδική ηλικία δεν είναι σπάνιες. Χρειάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ειδικός έλεγχος που θα γίνεται μια φορά το χρόνο. Και εσείς οι ίδιοι μπορείτε να κάνετε μικρές δοκιμές για να διαπιστώσετε τις οπτικές και ακουστικές ικανότητες του
παιδιού σας χωρίς ειδικά όργανα.
 
Εξέταση της όρασης

Τοποθετήστε απέναντι από το παιδί, αν αυτό δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει, μικρά αντικείμενα ή σχήματα σε άσπρο και μαύρο χρώμα με διαφορετικά μεγέθη σε απόσταση από αυτό περίπου πέντε μέτρα. Αν είναι δυνατό είναι καλύτερα να μη γνωρίζει ήδη που βρίσκονται. Στη συνέχεια ζητήστε του να τα αναγνωρίσει.

Να θυμάστε ότι εκείνο που καταφέρνετε να βλέπετε εσείς πρέπει να το βλέπει και εκείνο. Η όραση του σε αυτή την ηλικία κανονικά θα πρέπει να είναι άριστη. Επαναλάβετε πολλές φορές την ίδια διαδικασία αλλάζοντας πολλά αντικείμενα. Κάντε τη δοκιμή αυτή να φαίνεται ότι πρόκειται για ένα
παιχνίδι έτσι που το παιδάκι να διασκεδάζει και να συνεργάζεται.

Φυσικά αν το παιδί βρίσκεται σε σχολική ηλικία και ξέρει να αναγνωρίζει γράμματα και αριθμούς μπορείτε να κάνετε το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μεγάλα άσπρα φύλλα, πάνω στα οποία έχετε κολλήσει μια σειρά από αριθμούς και γράμματα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα μαύρα αυτοκόλλητα και κάθε γράμμα ή αριθμός να έχει διαφορετικό μέγεθος.

Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε για την οπτική οξύτητα του παιδιού σας επισκεφτείτε απαραίτητα κάποιον ειδικό.

Εξέταση ακοής

Σχετικά με τον έλεγχο της ακουστικής ικανότητας του παιδιού μας οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μπορείτε να μιλάτε στο παιδί με χαμηλή φωνή από ορισμένη απόσταση. Αυτό είναι προτιμότερο να γίνεται εάν δίπλα του βρίσκεται ένα άλλο άτομο με καλή ακουστική ικανότητα για να μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση και για να σιγουρευτείτε ότι δε μιλάτε με πολύ χαμηλή φωνή.

Το παιδί πρέπει να επαναλαμβάνει αμέσως τις δικές σας λέξεις. Τα αποτελέσματα των απαντήσεων φροντίστε να μην επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας και να παραμείνετε φυσιολογικοί.

Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/
 

15 ΤΟΝΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΙΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Άγγιξαν τους 15 τόνους τα τρόφιμα που διατέθηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου εν όψη των Χριστουγέννων, σε οικογένειες οι οποίες εξακριβωμένα βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και χρίζουν ενίσχυσης.

 


Χάρη στο αποθεματικό του Δήμου Ιλίου, εκατοντάδες οικογένειες έχουν εξασφαλισμένα κάθε μήνα τα βασικά είδη για τη διατροφή τους, ενώ οι δωρεές που φτάνουν από τους απλούς πολίτες, από τοπικούς συλλόγους και φορείς της πόλης, σχολεία, ΚΑΠΗ, εταιρείες και μικρές τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύουν έτι περαιτέρω τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

 


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο για τα βασικά είδη παντοπωλείου ο Δήμος Ιλίου έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει από δικούς του πόρους 200.000 ευρώ για το 2014, χωρίς στο κόστος να συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα σίτισης που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ούτε η χορήγηση μικρογεύματος – δεκατιανού σε άπορους μαθητές κόστους τουλάχιστον 80.000 ευρώ.

 


Μόνο για τον Δεκέμβριο 2013 εν όψη των εορτών ο Δήμος Ιλίου διέθεσε πάνω από 3.500 γάλατα, 2 τόνους ελαιόλαδο, 1.600 κιλά χοιρινές μπριζόλες, 1200 κιλά ζάχαρη και 1200 κιλά αλεύρι, κοντά στον 1 τόνο ρύζι, μισό τόνο φασόλια και μισό τόνο φακές, περίπου 2,5 τόνους ζυμαρικά (μακαρόνια, κριθαράκι κλπ.), 600 μαρμελάδες, περίπου 1.000 πακέτα μπισκότα, 149 κιλά αλάτι, ενώ διατέθηκαν και πολλά γλυκίσματα εποχής τα οποία προήλθαν από δωρεές τοπικών φούρνων.

 


Επίσης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών και τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αττικής διατέθηκαν δεκάδες κιλά φρούτα και λαχανικά σε πολυμελείς οικογένειες με ανήλικα τέκνα, καθώς και 200 κιλά μήλα προσφορά της εταιρείας Eurocattering.

 


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά των τηλεοπτικών καναλιών Έξτρα3 και Epsilon TV όπου χάρη και στην παρέμβαση του Αυτοδιοικητικού κ. Μάκη Γιομπαζολιά, Διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού Έξτρα3, διατέθηκαν 300 γαλοπούλες βάρους 4-4,5 κιλών η κάθε μια, σε οικογένειες με ανήλικα τέκνα για να εμπλουτιστεί το γιορτινό τους τραπέζι!

 

Από χορηγίες διατέθηκαν επιπλέον σε ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιλίου άλλα 80 κοτόπουλα.