meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΨΗΦΙΑΚΑ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ψηφιακά θρανία και «όραση» σε τυφλούς
 
 
Εθελοντές της ομάδας Scify (Science For you) Βασίλης Σαλαπάτας (κορυφή αριστερά), Στέλλα Βαρβαρίγου (πάνω αριστερά), Πέτρος Βασσιάδης (κορυφή δεξιά), Δημήτρης Βιτώρης (δεξιά στη μέση), Παναγιώτα Αναγνωστάκη (πάνω δεξιά)
 
Οι σύγχρονοι Προμηθείς της τεχνολογίας δημιουργούν εφαρμογές, όπως το ψηφιακό θρανίο, και το ICSee, για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
 
Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα
 
Ραντεβού με τους σύγχρονους Προμηθείς της τεχνολογίας. Μέσα στο «ορμητήριό» τους, ένα χώρο στου Γκύζη, δουλεύουν νυχθημερόν και χωρίς τίμημα για να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων.
 
Περισσότεροι από 50 νέοι εθελοντές προγραμματιστές, μαρκετίστες και επικοινωνιολόγοι οραματίστηκαν και δη-μιουργούν εφαρμογές, ανάμεσα στις οποίες το e-desk, δηλαδή το ψηφιακό θρανίο που θα εκσυγχρονίσει τις σχολικές αίθουσες και το ICSee, εφαρμογή με την οποία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα «βοηθό» για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
 
«Μελλοντικά, η εφαρμογή θα λέει στον τυφλό που θα βρίσκεται στη στάση ποιο λεωφορείο έρχεται», ισχυρίζεται ο Βασίλης Σαλαπάτας, ένας από τους δύο εμπνευστές του «Scify», χημικός μηχανικός στο επάγγελμα. Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποφάσισε μαζί με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, ερευνητή στον «Δημόκριτο», να αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα
πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης και να διατεθούν σε όλους δωρεάν, «θέλαμε πρώτα να μάθουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και μετά να αναζητήσουμε οικονομική ενίσχυση για το έργο μας, το οποίο χρηματοδοτούν κάποιοι χορηγοί και οι τσέπες μας» λέει ο κ. Σαλαπάτας.
 
Να διευκολύνουμε
 
«Θέλουμε να κάνουμε εύκολη τη ζωή των ανθρώπων. Από το να έχουν όλοι πρόσβαση σε δωρεάν wi-fi στις συνοικίες της Αθήνας μέχρι προσωποποιημένες εφαρμογές όπως το ICSee» συνεχίζει ο ίδιος.
 
Στο πρώτο στάδιο, η εν λόγω εφαρμογή για tablet και smartphone θα δώσει «φως» σε άτομα με περιορισμένη ή περιφερειακή όραση. «Προβάλλεται στην οθόνη ένα αποτέλεσμα• για παράδειγμα, το όνομα σε ένα κουδούνι πολυκατοικίας ή ο κατάλογος ενός εστιατορίου ή μια πινακίδα» εξηγεί ο κ. Σαλαπάτας και περιγράφει τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία «ο χρήστης κατευθύνει την κάμερα του κινητού ή του tablet του εκεί που θέλει και η εφαρμογή επεξεργάζεται την εικόνα της οθόνης ανάλογα με τις ανάγκες του. Μπορεί, δηλαδή, να κάνει μεγέθυνση, μετατροπή σε αρνητικό ή κλίμακα του γκρι, να αυξήσει την αντίθεση και να δει ευκολότερα την εικόνα».
 
«Η φιλοσοφία μας είναι πέρα από κερδοσκοπικές λογικές και πατέντες» συνεχίζει αναφερόμενος στο κόστος. «Τα δίνουμε στον κόσμο σαν open hardware (σ.σ. ανοιχτό κώδικα). Κάθε εφαρμογή συνοδεύεται από πλήρη τεκμηρίωση, εγχειρίδια χρήσης και τεχνική υποστήριξη. Φροντίζουμε οι
εφαρμογές να ανταποκρίνομαι σε πραγματικές ανάγκες, να είναι κοινωνικά ωφέλιμες, φιλικές και χρήσιμες» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ διευκρινίζει ότι «η δωρεάν διάθεση αφορά όλους, άτομα, οργανισμούς, εταιρείες και, εκτός από την απλή χρήση τους, επιτρέπουμε κάθε είδους αξιοποίηση, τροποποίηση ή εξέλιξη».
 
Ο ίδιος αναφέρεται στις αλλαγές που θα φέρει μια άλλη εφαρμογή, το «e-desk», στη σχολική ζωή, στο επίπεδο του μαθήματος και στη διάθεση των μαθητών. Στη χώρα όπου τα κονδύλια περικόπτονται και η ελληνική Παιδεία φυλλορροεί, μειδιά κανείς, ακούγοντας την αρχική ιδέα: στα θρανία κάθε σχολικής τάξης θα «φυτευτούν» ηλεκτρονικοί υπό λογιστές. «Γίνεται. Είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους» διαβεβαιώνει ο κ. Σαλαπάτας και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα θρανίο με ενσωματωμένους δύο υπολογιστές πολύ φθηνούς,  οι οποίοι θα είναι ανθεκτικοί σε ατυχήματα (π.χ. τυχόν υγρά που θα πέσουν) και θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο του σχολείου, στον υπολογιστή του δασκάλου και σε διαδραστικούς πίνακες ή στο Internet.
 
«Θα μπορεί», λέει ο κ. Σαλαπάτας, «να εγκατασταθεί στα απλά θρανία από κάποιον που “μαστορεύει" στοιχειωδώς, ενώ η απεγκατάσταση θα γίνεται μόνο με το ειδικό κατσαβίδι». Σύμφωνα με τον ίδιο, με το e-desk «δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε προνομιούχους και μη μαθητές, μια και όλοι θα έχουν πρόσβαση στη γνώση» ενώ «τα κατασκευαστικά σχέδια και λογισμικό ανοικτού
κώδικα θα παρέχονται δωρεάν».
 
«Πώς μπορεί μια μικρή νέα εταιρεία να ανταγωνιστεί γίγαντες του χώρου χωρίς να προσφέρει τις λεγόμενες προσωποποιημένες υπηρεσίες; Πώς μπορεί ένας μη κυβερνητικός οργανισμός να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο; Με ποιους τρόπους μια δημόσια υπηρεσία θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους πολίτες, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων;».
 
Pserver
  
Τα παραπάνω ερωτήματα απάντησε η ομάδα του Scify, δημιουργώντας την εφαρμογή «Pserver». «Πρόκειται για μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο "Δημόκριτος" και δίνει τη δυνατότητα εξατομίκευσης άλλων εφαρμογών. Κατανοείς, δηλαδή, ποιες είναι οι ανάγκες των ανθρώπων» λέει ο κ. Σαλαπάτας. Ο Pserver απευθύνεται κυρίως σε ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες, ειδησεογραφικά sites, τουριστικές ή εμπορικές ιστοσελίδες κ.ά. και διατίθεται εντελώς δωρεάν από την ιστοσελίδα  www.scify.gr
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

2014 ΕΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

ΕΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ
του καθηγητή Χρήστου Γερ. Σιάσου


2014: ΕΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.
«Τριακόσια  χρόνια από τη γέννησή του»
«…Το κορμί σας ας το καύσουν, ας το τηγανίσουν, τα πράγματά σας ας  τα πάρουν, μη σας μέλλει, δώσατέ τα δεν είνε ιδικά σας. Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέση, δεν ημπορεί να σας τα πάρη, εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μη τα χάσετε…»

Συμπληρώνονται φέτος τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Μάρτιος 1714, και διακόσια τριάντα πέντε, Αύγουστος 1779, από την κοίμησή του, μετά από το μαρτυρικό θάνατο δ΄ απαγχονισμού στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Ο Εθναπόστολος των σκλάβων, ο μεγάλος Δάσκαλος, Προφήτης, Ισαπόστολος, Διαφωτιστής του Γένους, φωτοφόρος Απόστολος της Εκκλησίας του Χριστού κατά την περίοδο της Τουρκικής σκλαβιάς, Άγιος και Ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός, το καύχημα των Αιτωλών, γεννήθηκε το Μάρτιο του 1714 στο χωριό Μέγα Δένδρο – Θέρμου Τριχωνίδας. Οι γονείς του, ευσεβέστατοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί,  Ηπειρώτες την καταγωγή, το 1701 ήρθαν στην φιλόξενη Αιτωλοακαρνανία γιατί καταδιώκονταν από τους Τούρκους και ασχολήθηκαν με την υφαντική τέχνη της εποχής. Το 1712 στο Χωριό Ταξιάρχης, γεννήθηκε ο Χρύσανθος και το 1714 στο Χωριό Μέγα Δένδρο ο Κοσμάς, κατά κόσμο Κώνστας.Εδώ γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς. Έμαθε τα πρώτα γράμματα, ανάγνωση του ψαλτηρίου, αριθμητική, γραφή και απομνημόνευση προσευχών και θρησκευτικών ύμνων, στην Πατρίδα του. Σπούδασε στο Ελληνικό Σχολείο της Σιγδίτσας, Παρνασίδος καθώς και στο κρυφό σχολειό της Πατρίδος του, στην Ιερά  Μονή Αγίας Παρασκευής-Μάνδρας, Θέρμου. Μετά πηγαίνει στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βραγγιανών και συνεχίζει της σπουδές του και όπως μας γράφει ο Πουκεβίλ έλαβε και γνώσεις Ιατρικής.

Στη συνέχεια πηγαίνει στη Σχολή Λομποτινάς Ναυπακτίας και γίνεται διδάσκαλος σε μικρούς μαθητές. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Αθωνιάδα Ακαδημία με τους μεγάλους δασκάλους όπως, τον Παναγιώτη Παλαμά, τον Καυσοκαλυβίτη, τον Ευγένιο Βούλγαρη και άλλους. Το 1759 πηγαίνει στην Αθωνική Μονή του Φιλοθέου όπου γίνεται Μοναχός και παίρνει το όνομα Κοσμάς. Τώρα παίρνει και επίσημα την άδεια του Ιεροκήρυκα, από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και ξεκινά την ένδοξη πορεία της κήρυξης του Ευαγγελίου κάνοντας συνολικά τρείς περιοδείες.
Ο κόσμος ήταν βυθισμένος στο σκοτάδι, ο λόγος του Κοσμά καρποφόρησε και η πεποίθηση στον εαυτό του γιγαντώθηκε κάνοντας τους πιστούς να τρέχουν για να ακούσουν την φλογερή γλώσσα του. Αψηφώντας κόπους, ταλαιπωρίες, κινδύνους για την ίδια του τη ζωή κηρύττει παντού, σε ναούς, πλατείες, διδάσκει, συμβουλεύει, παιδαγωγεί.

Ο Άγιος Κοσμάς κηρύττει το λόγο του Θεού.
«…Και γω, αδελφοί μου, που ηξιώθην και εστάθηκα εις αυτόν τον Άγιον τόπον τον αποστολικόν δια την ευσπλαχνίαν του Χριστού μας, εξέτασα πρώτον δια λόγους σας και έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είστε Έλληνες, δεν είστε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είστε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, και είσθε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας. Και όχι μόνο δεν είμαι άξιος να σας διδάξω, αλλά μήτε τα ποδάρια σας να φιλήσω. Διότι ο καθένας από λόγους σας είναι τιμιώτερος απ’ όλον τον κόσμον. Πρέπει δε να ηξεύρετε και η ευγένειά σας διά λόγου μου, το ηξεύρω πώς άλλοι σας λέγουν άλλα, όμως αν ίσως και θέλετε να μάθετε την πάσαν αλήθειαν, εγώ σας την λέγω…   Τώρα σας συμβουλεύω να κάμετε από κομβολόγι μικροί και μεγάλοι και να το κρατήτε με το αριστερό χέρι, και με το δεξιό να κάμνετε τον σταυρόν σας και να λέγετε: Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού του ζώντος, διά της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων ελέησόν με τον αμαρτωλόν και ανάξιον δούλον σου…».
Θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό για το μεγάλο φορτίο της διδασκαλίας και της παιδαγώγησης. Γύρισε όλη τη Ρωμιοσύνη από πάνω έως κάτω. Από την Πόλη έως τη Ρόδο και από την Κάρπαθο έως την Κέρκυρα, από τη Βόρειο Ήπειρο έως το Αίγιο και από την Ικαρία έως την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Αρχικά κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη και μετά ήρθε στην Αιτωλοακαρνανία για να πάει στα Δωδεκάνησα και ακολούθως στο Άγιο Όρος. Ακολούθησε άλλη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια και σε πολλά μέρη της Μακεδονίας φθάνοντας μέχρι τη Χειμάρα για να επιστρέψει στην Ήπειρο και να φθάσει στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και να επιστρέψει ξανά στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο Άγιος Κοσμάς οδηγείται στον τόπο του μαρτυρίου.
Το μαρτύριο του Ιεροδιδασκάλου Κοσμά δεν μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό του μάρτυρα και ήρωα. Ήρθε από το μίσος των Εβραίων και ο κυριότερος λόγος ήταν που ο Άγιος καθιέρωσε την Κυριακή ως ημέρα αργίας. Αλλόθρησκοι Εβραίοι άρχισαν να μισούν θανάσιμα τον Πατροκοσμά. Άνθρωποι του Πασά τον συνέλαβαν τη στιγμή που ο φλογερός καλόγερος κήρυττε το λόγο του Θεού, Παρασκευή 23 Αυγούστου 1779. Στη φυλακή που τον πήγαν πέρασε όλη τη νύχτα ψάλλοντας χαρούμενα τροπάρια και υμνωδίες.

Ο Άγιος Κοσμάς προσεύχεται πριν υποστεί το φρικτό μαρτύριο.
Το πρωί της άλλης ημέρας τον οδήγησαν στον τόπο του μαρτυρίου, στο χωριό Κολικόντασι  και οι δήμιοί του, του πέρασαν ένα σχοινί στο λαιμό   και τον κρέμασαν σε ένα γεροπλάτανο όπου προσευχόμενος παρέδωσε την Άγια ψυχή του, Σάββατο 24 Αυγούστου 1779,  ακολούθως το σώμα του το πέταξαν στο ποτάμι για να μην βρεθεί από τους  Χριστιανούς ποτέ. 

Ο Άγιος Κοσμάς την ώρα του απαγχονισμού.
Οι Χριστιανοί του χωριού και ο παπα-Μάρκος με την βάρκα του, αντίκρισαν το  σώμα  του Αγίου μέσα στο ποτάμι το παρέλαβαν και αφού του φόρεσαν το ράσο του, το ενταφίασαν έξω από το Ιερό βήμα του Ιερού  Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου,  στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.
Στα μέρη από τα οποία περνούσε  ο Άγιος,  έκτιζε σχολεία και εκκλησίες. Ο λόγος του ήταν τις περισσότερες φορές προφητικός, τα δε λόγια του  ήταν φοβερά και συγκλονιστικά. Ο Άγιος είχε πάντα μαζί του ένα σκαμνάκι όπου ανέβαινε για να μιλήσει, ένα σακούλι με τα βιβλία του και ένα σταυρό.  Έκανε αγώνα για να κρατήσει ο λαός τη γλώσσα του και την πίστη του. Πίστευε ότι τα γράμματα μπορούν να κρατήσουν αδούλωτο το φρόνημα του λαού, καθώς όπως έλεγε,  η ψυχή του πολιτισμού είναι ο  πολιτισμός της ψυχής.

Ο Ισαπόστολος Κοσμάς ήταν μεγάλη προσωπικότητα, ανεπηρέαστη και πρωτότυπη. Ως μοναδικός Διδάχος της Ρωμιοσύνης δίδασκε την Αγάπη και καλλιεργούσε την Ελπίδα της πνευματικής ελευθερίας του ανθρώπου και του Γένους των Ελλήνων. Οι Διδαχές του δείχνουν πως δεν υπήρξε μονάχα ένας καλός ερμηνευτής του Ευαγγελίου άλλα ένας από τους καλύτερους εκκλησιαστικούς μας ρήτορες, ένας εμπνευσμένος ποιητής.
Έλαβε από το Θεό το προφητικό χάρισμα για να βοηθήσει στην επιτυχία του Ιεραποστολικού του έργου. Ήταν προφήτης Θεόπνευστος, αποδείχθηκε μια μοναδική, ανεπανάληπτη και κορυφαία προσωπικότητα, μια τιτάνια μορφή, συγκεντρώνοντας τόσα χαρίσματα. Όλα αυτά ο Πατροκοσμάς τα έθεσε στην υπηρεσία του Θεού και στη σωτηρία του δουλουμένου Γένους έτσι ώστε να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και όλοι μιλούσαν για το «ποθούμενο».

Απότμημα Ιερού Λειψάνου Αγίου Κοσμά Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου 2007  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, εκπληρώνοντας την επιθυμία και την παράκληση χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, των Πολιτικών Αρχών του Τόπου και του Λαού της Μητροπόλεως, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Μητροπόλεώς του ήρθε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έδρα της Μητροπόλεως και παρέδωσε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Σ/τος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ενώ προσφωνεί τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο.
Η Ιερά Μητρόπολη κατά το διήμερο αυτό πραγματοποίησε λατρευτικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Η υποδοχή έγινε παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του Τόπου και πλήθος πιστών, ενώ άγημα του Στρατού και της Αεροπορίας απέδιδαν τιμές. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Θέρμου και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Κοσμά. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Άρτας κ. Ιγνατίου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Πολιτικές Αρχές και πλήθος Πιστών που πήγαν να προσκυνήσουν τα  Άγια Λείψανα και να λάβουν την Ευλογία του Αγίου.

Γιορτές μνήμης Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου-Τριχωνίδας.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία
Προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, κάθε χρόνο είναι Αρχιερείς άλλων Μητροπόλεων. Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων συντάσσεται από το Δήμο Θέρμου με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και περιλαμβάνει Μέγα Εσπερινό, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας καθώς και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά.

Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες είναι κάθε χρόνο οι πιστοί που προσέρχονται  στην Ιερά Μονή, για να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Κοσμά. Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου, Βουλευτές, Εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών.  Στην Ιερά λιτανεία συμμετέχουν  Φιλαρμονικές της περιοχής. Στη συνέχεια, οι Αρχές της περιοχής και οι πιστοί πηγαίνουν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Πόλης και εύχονται  στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά έτη πολλά και ευλογημένα.

Αναφερόμενος στον Άγιο Κοσμά ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς μεταξύ άλλων τονίζει: «Εκείνος φύτεψε στις καρδιές των Ελλήνων τον Χριστό και την Ορθοδοξία, την γνήσια φιλοπατρία, τις αιώνιες αξίες και τα ιδανικά. Εκείνος προσέφερε την παιδεία η οποία αληθινά μορφώνει, μεταμορφώνει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Εκείνος με την προσφορά του και τη θυσία του ανέστησε και ελευθέρωσε την Ελλάδα.

Οι νεοέλληνες σήμερα όμως αγνοούν και περιφρονούν τον Άγιο Κοσμά και τη φωνή του. Ξεριζώνουν και γκρεμίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες, όχι με αξίνες απλώς, αλλά με μηχανήματα τελευταίου τύπου, από τις καρδιές τους τον Χριστό και την αγάπη στην Πατρίδα, τις αξίες και τα ιδανικά, την γνήσια ιστορία, ότι ιερό και όσιο. Δεν θέλουν σχολεία με παράδοση καθαρή και αγιασμένη. Δεν θέλουν οικογένεια στηριγμένη στο Ευαγγέλιο και την ωραία ελληνική παράδοση».
Σήμερα που κυριαρχεί η ισοπέδωση των πάντων, η υποτίμηση των αξιών, επιβάλλεται να μελετήσουμε, ως σύγχρονοι Νεοέλληνες τον Μεγάλο Αυτό παιδαγωγό, τον μάρτυρα της Ορθοδοξίας, που μαρτύρησε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Οφείλουμε με την συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από το θάνατό του, να τιμήσουμε τον Άγιό μας καθώς το έτος 2014 έχει κηρυχθεί ως «ΕΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ» από την Εκκλησία της Ελλάδος.
.........
Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

230 ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ 200 ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Σανίδα σωτηρίας για δεκάδες γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν βρεθεί ανασφάλιστα τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου!

Από τις δύο μονάδες Δημοτικών Ιατρείων, στον Άγιο Φανούριο και στον Άγιο Νικόλαο, έχουν δοθεί από τον Σεπτέμβρη του 2013 όπου και άρχισε η σχολική χρονιά έως σήμερα, περίπου 200 ατομικά δελτία υγείας σε ανασφάλιστα παιδιά. 

Το πολύτιμο αυτό χαρτί που είναι απαραίτητο για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο και για την παρακολούθηση των σχολικών δραστηριοτήτων, χορηγείται στους γονείς χωρίς καμία ταλαιπωρία το πολύ εντός 6 ημερών από τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Ιλίου εντελώς δωρεάν, όταν την ίδια στιγμή χιλιάδες γονείς πανελλαδικά πληρώνουν επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς για τη χορήγηση του, αφού το σύστημα δημόσιας υγείας δεν επαρκεί για να τους εξυπηρετήσει και η αναμονή για το πολυπόθητο χαρτί μετριέται σε μήνες.
 
Παράλληλα, από τον Νοέμβρη του 2012 έως σήμερα έχουν γίνει 230 εμβόλια εντελώς δωρεάν σε 119 ανασφάλιστα παιδιά, θωρακίζοντας έτσι την υγεία όσων αθώων έχουν βρεθεί να πληρώνουν αυτή την κρίση χωρίς να φταίνε.
 
Ο Δήμος Ιλίου συνεργάζεται με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρέχοντας μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής παιδιατρική κάλυψη σε ανασφάλιστα παιδιά μέσω του μόνιμου παιδιάτρου του Δήμου και μιας καλά οργανωμένης ομάδας εθελοντών παιδιάτρων και νοσηλευτών που συντονίζει η Κοινωνική Υπηρεσία. 
 
 
Τα περισσότερα παιδιά έχουν εμβολιαστεί πάνω από μια φορά, ενώ κάθε εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να χορηγείται σε 2-3 δόσεις. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον Δήμο Ιλίου να καλύπτει άμεσα το κόστος κάθε εμβολίου το οποίο είναι απαραίτητο και δε μπορεί να εξασφαλιστεί αλλιώς.
 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

 
Η δύσκολη ώρα των πρωταθλητών
 
«Φάρμακα τα οποία παλιότερα μας δικαιολογούσε ώς και στο 100% ο ΕΟΠΥΥ, πλέον μας τα δικαιολογεί μόλις στο 10%», σημειώνει Πάνος Τριανταφύλλου, όγδοος στους Παραολυμπιακούς του 2012 στην –απίστευτα θεαματική– ξιφασκία με αμαξίδιο. «Για ένα αμαξίδιο που μπορεί να στοιχίζει και 4.000-4.500 ευρώ εμείς παίρνουμε χρηματοδότηση μόνο 700-1.000. Τα αυτοκίνητα για τα οποία παλιότερα είχαμε απαλλαγή, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας μας –και που για έναν ανάπηρο είναι όσο για κανέναν άλλον απαραίτητα– παραμένουν εδώ και σχεδόν έξι μήνες καθηλωμένα στο Τελωνείο, περιμένοντας να βγει ο καινούργιος νόμος! Ακόμα μας δικαιολογούν αντικατάσταση μαξιλαριού αμαξιδίου –που σημειωτέον κάνει γύρω στα 500 ευρώ– κάθε δύο χρόνια, όταν εμένα μου έχει τύχει να χαλάσω πέντε στο ίδιο διάστημα! Ως και σε πράγματα εντελώς καθημερινά μα απολύτως απαραίτητα για έναν άνθρωπο με αναπηρία, οι ελλείψεις είναι δραματικές, για παράδειγμα, στους καθετήρες. Όταν η εταιρεία κάνει ώς και έναν χρόνο για να πληρωθεί, δεν ανανεώνει το στοκ της, άρα δεν σου προσφέρει».
     
Του Τάκη Τσιρτσώνη
 
Όγδοος στους Παραολυμπιακούς του 2012 στην –απίστευτα θεαματική– ξιφασκία με αμαξίδιο, μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ εδώ και εφτά χρόνια. Το 2004, σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, σε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο στην Πεντέλη συνέτριψε τη σπονδυλική του στήλη. «Το “γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μένα” είναι ανθρώπινο να το πεις, θυμάται ο 27χρονος πλέον Πάνος Τριανταφύλλου. «Κι εγώ το είπα τον πρώτο καιρό. Όμως είναι λάθος. Πηγαίνοντας προς τα πίσω δεν κάνεις τίποτε. Σύντομα συνειδητοποίησα πως ήταν πολλά εκείνα που μπορούσα να κάνω». Και ξεκίνησε να τα κάνει, πρώτα στο παρκέ του μπάσκετ και στη συνέχεια –εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια– στο ταπί της ξιφασκίας. Καλούμενος τον τελευταίο καιρό, πέρα και πάνω απ’ όλα τα άλλα, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τα παρεπόμενά της, τα οποία βιώνει με… τρεις ιδιότητες: ως Έλληνας πολίτης, ως άτομο με αναπηρία αλλά και ως  αθλητής.
 
«Θυμάμαι στην πρώτη μου συμμετοχή στην Εθνική μπάσκετ το 2007», θα πει, «είχαμε πάει στην Ιρλανδία για κάποιους αγώνες. Είχαμε μαζί μας φυσικοθεραπευτές, παράγοντες, πλήρη ομάδα. Τώρα πια, αυτού του τύπου τα… μεγαλεία ανήκουν στο παρελθόν. Ίσα που μαζευόμαστε δέκα μέρες πριν από κάποιο διεθνή αγώνα για μια στοιχειώδη προετοιμασία. Πώς να προλάβουμε να γίνουμε ομάδα σε τόσο μικρό διάστημα;»
 
Τα χρηματικά έπαθλα που οι διακρίσεις σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα συνεπάγονται κάνουν 2 ή 3 χρόνια να εκταμιευθούν, τα οδοιπορικά –ακόμα και για τους αθλητές πρώτης γραμμής– είναι από χρόνια κομμένα, ενώ και οι προπονητές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, από μεράκι και μόνο, δίχως να αμείβονται από κανέναν. Οι συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες έχουν περιοριστεί στο μισό, ενώ οι χορηγίες –όπως το αμαξίδιο με το οποίο ο ίδιος συμμετείχε στους Παραολυπιακούς, που ήταν προσφορά του Ομίλου Υγεία– έχουν και αυτές από καιρό κοπεί –«μολονότι τώρα θα ήταν πιο σημαντικές και πιο χρήσιμες από ποτέ». Παρ’ όλα αυτά «ούτε εγώ ούτε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα παιδιά», λέει με πείσμα, «δεν μπορούμε  να φανταστούμε τη ζωή μας δίχως τον αθλητισμό. Γι” αυτό και συνεχίζουμε».
 
Περισσότερα είναι τα εκτός αγωνιστικών χώρων προβλήματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όλα τα παραπάνω. «Φάρμακα τα οποία παλιότερα μας δικαιολογούσε ώς και στο 100% ο ΕΟΠΥΥ, πλέον μας τα δικαιολογεί μόλις στο 10%», σημειώνει. «Για ένα αμαξίδιο που μπορεί να στοιχίζει και 4.000-4.500 ευρώ εμείς παίρνουμε χρηματοδότηση μόνο 700-1.000. Τα αυτοκίνητα για τα οποία παλιότερα είχαμε απαλλαγή, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας μας –και που για έναν ανάπηρο είναι όσο για κανέναν άλλον απαραίτητα– παραμένουν εδώ και σχεδόν έξι μήνες καθηλωμένα στο Τελωνείο, περιμένοντας να βγει ο  καινούργιος νόμος! Ακόμα μας δικαιολογούν αντικατάσταση μαξιλαριού αμαξιδίου –που σημειωτέον κάνει γύρω στα 500 ευρώ– κάθε δύο χρόνια, όταν εμένα μου έχει τύχει να χαλάσω πέντε στο ίδιο διάστημα! Ως και σε πράγματα εντελώς καθημερινά μα απολύτως απαραίτητα για έναν άνθρωπο με αναπηρία, οι  ελλείψεις είναι δραματικές, για παράδειγμα, στους καθετήρες. Όταν η εταιρεία κάνει ώς και έναν χρόνο για να πληρωθεί, δεν ανανεώνει το στοκ της, άρα δεν σου προσφέρει». «Και τι μπορεί να κάνει κανείς γι” αυτό;», ρωτώ, με την αφέλεια του «απ’ έξω». «Να αποφεύγει τα πολλά υγρά και να κάνει οικονομία», μου απαντά με στεγνό χιούμορ. Ζει στα Μελίσσια με τη μητέρα του, με αποκλειστικό εισόδημα το επίδομα παραπληγικού του ΙΚΑ, που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ τον μήνα. «Ήμουν από τους τυχερούς», θα πει, «μια και όταν έπαθα το ατύχημα, ήμουν ασφαλισμένος. Άλλα παιδιά συντηρούνται από την Πρόνοια».
 
«Πώς νιώθεις», τον ρωτώ αντί άλλου επιλόγου, «κάθε φορά που ακούς να αποκαλύπτονται μεμονωμένα περιστατικά ή και κυκλώματα ανάπηρων-μαϊμού;». «Διπλά προσβεβλημένος. Κατ” αρχάς γιατί φοβάμαι ότι περιπτώσεις όπως αυτές  κάνουν τους ανθρώπους να κοιτούν με καχυποψία ακόμα κι εμάς και κατά δεύτερον γιατί νιώθω πως όλοι αυτοί στερούν χρήματα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δοθούν και σε εμάς που έχουμε αληθινό πρόβλημα».
 
Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

 
Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τελέστηκε στον προσβάσιμο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ίλιον, Θεία Λειτουργία υπέρ των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.
 
Πρόκειται για αίτημα πολλών αναπήρων και συγγενών τους από όλη τη Δυτική Αθήνα, το οποίο υλοποίησαν η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και για το οποίο εργάστηκαν ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, καθώς και ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου του Ναού πατήρ Δημήτριος Ζαχαρόπουλος, υπό τη σκέπη του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα.
 
«Σήμερα που ομάδες ανθρώπων, ηθελημένα ή απερίσκεπτα, αποκλείουν άλλες ομάδες ανθρώπων από τον σχεδιασμό, τα έργα και τη δράση τους, σήμερα που η ίδια η πολιτεία δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, το καταφύγιο παραμένει σταθερό για όσους έχουμε κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες μας: είναι ο Θεός και η πίστη μας σε αυτόν και αυτό διατρανώνουμε σήμερα από τον προσβάσιμο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ίλιον, την ίδια ώρα που εκατοντάδες ΑμεΑ πανελλαδικά θέλουν να πάνε στην εκκλησία να προσευχηθούν και δε μπορούν, αναζητώντας μάταια έστω μια ράμπα για να φτάσουν ως το Ναό», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Ιλίου  κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.
 
 
Στο ναό παρά την πρωτοφανή κακοκαιρία εκείνης της ημέρας, συνέρρευσαν πλήθος κόσμου, ΑμεΑ και μέλη των οικογενειών τους, πολλοί ιερείς, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου υπό τον Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Ζενέτο, ενώ τελέστηκε και αρτοκλασία υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγορα.
 
«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να του συμβεί αύριο. Εύστοχα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε την κοινωνία μας σήμερα ανάπηρη, γιατί δεν έχουμε καταλάβει ότι όλοι θα πρέπει να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης και της ισότιμης αντιμετώπισης των ΑμεΑ», δήλωσε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερα τιμητική αναφορά και στον Αντιδήμαρχο κ. Αυγουλά για τις δυνατότητες του.
 
Τον πολλαπλάσιο αγώνα των μαθητών με αναπηρία και των γονιών τους, καθώς και την ανεξάντλητη ψυχική τους δύναμη, εξήρε στις δηλώσεις του ως εκπαιδευτικός ο κ. Ιωάννης Γκιώνης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Ιλίου σε θέματα Παιδείας.
 
 «Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια, αυτό αποδείξαμε σήμερα που δεν ξεχωρίσαμε τα ΑμεΑ αλλά τελέσαμε μια Θεία Λειτουργία χωρίς καμία ιδιαιτερότητα, δεόμενοι απλά υπέρ των συνανθρώπων μας», σημείωσε ο Πατήρ Δημήτριος Ζαχαρόπουλος εκ μέρους του ναού.
 
 
«Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αντιδημάρχου κ. Αυγουλά για να τιμήσουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Σήμερα που περισσεύουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, η αγάπη θα πρέπει να πρυτανεύσει και να δώσει διεξόδους υπενθυμίζοντας μας πως ο Χριστός μας είναι για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να είμαστε δίπλα τους και εμείς έχουμε την ανάγκη να είναι δίπλα μας, κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν», σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, τονίζοντας το μήνυμα ισότητας που έστειλε αυτή η συμβολική κίνηση πανελλαδικά από το φιλόξενο Ίλιον.
 
Δείτε αναλυτικά video από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και όλες τις σχετικές δηλώσεις πατώντας στο