meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

CYBERBULLYING: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ



Cyberbullying: Νέα έρευνα για τις διαστάσεις επιδημίας του εκφοβισμού

Σε μια εποχή όπου  οι αναφορές για cyberbullying (διαδικτυακό εκφοβισμό) μεταξύ των παιδιών είναι διαδεδομένες, μια νέα έρευνα από το FindLaw.com, το πιο δημοφιλές δικτυακό τόπος νομικών πληροφοριών, αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους δώδεκα γονείς δηλώνουν πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει απειλητικά, ενοχλητικά, εχθρικά μηνύματα ή φωτογραφίες που έχουν σκοπό να βλάψουν τον παραλήπτη ή τη φήμη του, απεσταλμένα μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. Σύμφωνα με το FindLaw.com, το 7% των γονέων που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως το παιδί τους έχει βιώσει τέτοια μορφή εκφοβισμού, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών να έχουν αναφέρει τις περιπτώσεις του cyberbullying σε τρίτους, συνήθως σε φίλους, στο σχολείο, σε συγγενείς ή σε όργανα επιβολής νόμου, όπως την αστυνομία. 

Πολλές πολιτείες της Αμερικής  έχουν θεσπίσει νόμους που προστατεύουν ειδικά τους ανηλίκους από τη διαδικτυακή κακοποίηση ή παρενόχληση.  Επί του παρόντος όμως δεν υπάρχει κάποιος  ομοσπονδιακός νόμος που να στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού σε οποιαδήποτε μορφή. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι, όπως νόμοι περί των πολιτικών δικαιωμάτων και νόμοι κατά των διακρίσεων, που κρίνουν απαραίτητη την παρέμβαση των σχολείων σε ορισμένους τύπους εκφοβισμού.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο εκφοβισμός – και κυρίως η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο – έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στους μαθητές», δήλωσε ο Stephanie Rahlfs, δικηγόρος-συντάκτης στο FindLaw.com. «Ενώ η έρευνα μας δείχνει ότι περίπου ένας στα δώδεκα γονείς αναφέρει ότι το παιδί τους πέφτει θύμα cyberbullying, πιθανώς να υποτιμά  την πραγματική συχνότητα εμφάνισης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Πολλοί γονείς μπορεί να μη γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα ή ότι γίνονται αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που βλάπτουν τη φήμη των παιδιών τους. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι απρόθυμα ή διστακτικά να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τους γονείς τους. Ωστόσο, νόμοι για τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο μπορεί να προσφέρουν προστασία επιτρέποντας στα σχολεία και σε άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. 

Η έρευνα FindLaw διεξήχθη χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία από 580 Αμερικανούς ενήλικες με παιδιά,  με περιθώριο σφάλματος +/- 4%.

Ο εκφοβισμός έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας

Ειδικότερα, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει αποτελέσει αντικείμενο εθνικών ειδήσεων στην Αμερική  και αναφέρεται συχνά ως η αιτία αυτοκτονιών μαθητών και θανατηφόρων πυροβολισμών σε σχολεία.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια μαθητές πέφτουν θύματα εκφοβισμού κάθε χρόνο

Κάθε μέρα, σχεδόν 160.000 παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο επειδή φοβούνται μήπως πέσουν θύμα εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, φορητών υπολογιστών κλπ.) αντιστοιχεί με την δραματική αύξηση της χρήσης της κινητής τεχνολογίας στους νέους


Πηγή http://socialpolicy.gr

80 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ



Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Τεράστια αγκαλιά

Ογδόντα μαθητές του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στη διαφορετικότητα. «Ας φτιαχτούν σχολεία που θα ενσωματώσουν και τα άτομα με αναπηρίες» λέει με νόημα στην «Εφ.Συν.» η κοινωνική λειτουργός, Μαρίνα Σιμωνετάτου. «Μόνο δύο σχολεία λειτουργούν στη χώρα μας γι’ αυτά τα παιδιά και αυτά μόνο στην Αττική. Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες μπορούν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές». Η 16χρονη Αλεξάνδρα Ελευθεράκη, μαθήτρια της Α Λυκείου του «Ειδικού Λυκείου Ιλίου», μαζί με τον Ανδρέα Πορφύρη, μαθητή της Β Λυκείου, καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους είδαν χθες για πρώτη φορά την Ακρόπολη. Ο Ανδρέας που είναι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις προς κάποιες ομάδες, είτε φυλετικές είτε για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να εξαλειφθούν, για να γίνει καλύτερη η ανθρωπότητα».

Της Μαρίας Δήμα

Στον Παρθενώνα, το αιώνιο σύμβολο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, ένωσαν τα χέρια τους χιλιάδες παιδιά δημιουργώντας ανθρώπινη αλυσίδα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από διάφορα σχολεία της Αττικής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργου Σούρλα, άνοιξαν τις αγκαλιές τους στο διαφορετικό και έστειλαν από τον Ιερό Βράχο αντιρατσιστικά μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κρατώντας πολύχρωμα πλακάτ που έγραφαν «αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, αγκαλιάζουμε την ανθρωπότητα», κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό και με τους τουρίστες από όλο τον κόσμο που συνέρρεαν χθες να τα φωτογραφίζουν, τα παιδιά τραγούδησαν για τον «μεγάλο κύκλο της Γης που χωρά μικρούς και μεγάλους».

«Στο σχολείο προσεγγίζουμε πολύ το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων και οι μαθητές μας έχουν εμπεδώσει το μήνυμα αδελφοποιημένοι, ίσοι και αγαπημένοι», λέει η Βασιλική Σπανού, διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο» που συνόδευσε στην Ακρόπολη 150 παιδιά.

Στην ίδια ανθρώπινη αλυσίδα συναντήσαμε μαθητές απ’ την Σαλαμίνα που, μαζί με τη δασκάλα τους Αγγελική Πατάπη, φώναζαν -προτάσσοντας τις παλάμες τους- «στοπ στον ρατσισμό». Η νεαρή δασκάλα μάς εξηγεί ότι οι μαθητές της είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, καθώς η ίδια με αφορμή περιστατικά ρατσισμού που συμβαίνουν στην κοινωνία μας αλλά και στην τοπική τους κοινωνία συζητά πάντα μαζί τους το θέμα αυτό στην τάξη.

Ογδόντα μαθητές του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στη διαφορετικότητα. «Ας φτιαχτούν σχολεία που θα ενσωματώσουν και τα άτομα με αναπηρίες» λέει με νόημα στην «Εφ.Συν.» η κοινωνική λειτουργός, Μαρίνα Σιμωνετάτου. «Μόνο δύο σχολεία λειτουργούν στη χώρα μας γι’ αυτά τα παιδιά και αυτά μόνο στην Αττική. Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες μπορούν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές». Η 16χρονη Αλεξάνδρα Ελευθεράκη, μαθήτρια της Α Λυκείου του «Ειδικού Λυκείου Ιλίου», μαζί με τον Ανδρέα Πορφύρη, μαθητή της ΒΛυκείου, καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους είδαν χθες για πρώτη φορά την Ακρόπολη. Ο Ανδρέας που είναι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις προς κάποιες ομάδες, είτε φυλετικές είτε για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να εξαλειφθούν, για να γίνει καλύτερη η ανθρωπότητα».

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»


Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

"ΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"



«Βάλαμε το παιδί μας στον Άγιο Ανδρέα για να διαφυλαχτεί η υπόλοιπη οικογένεια»

Όποιος βιαστεί να κρίνει πρέπει να διαβάσει προσεχτικά αυτή τη συνέντευξη.

Ο κ. Νίκος Ορφανός από την Κρεμαστή, μορφωμένος, με δουλειά πολύ σοβαρή και οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν άλλα δύο παιδιά, αποφάσισε με τη σύζυγό του να βάλει το μικρότερο στο ίδρυμα Άγιος Ανδρέας για να σωθούν οι υπόλοιποι… Μεγάλωνε ήδη δέκα χρόνια στο σπίτι ο Αντώνης, με βαριά νοητική αναπηρία και υπερκινητικός, η απόφαση ήταν δύσκολη.Βούρκωσε την πρώτη στιγμή που του ζήτησα να μιλήσει γι αυτό όταν τον συνάντησα στη δουλειά του. Αφού το σκέφτηκε πρώτα μου μίλησε τελικά για να απευθυνθεί στις οικογένειες που έχουν το ίδιο πρόβλημα, για να καλέσει τους εθελοντές να πλησιάσουν τα παιδιά, για να ελαφρύνουν όλοι μαζί τον πόνο τους και τη ψυχή τους…

Πώς διαπιστώσατε ότι το μικρότερο παιδί σας έχει πρόβλημα;

Έχουμε τρία παιδιά, τρία αγόρια. Το μικρότερο παιδί μας όταν ήταν επτά μηνών διαγνώστηκε ότι έχει πρόβλημα, έκανε σπασμούς οι οποίοι ήτανε άτυποι. Ένας μη γιατρός δεν θα μπορούσε να το καταλάβει. Έκανε μια έκταση της κεφαλής προς τα πίσω, ένα ελαφρύ τίναγμα το οποίο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι κάτι αφύσικο. Καταλάβαμε πως κάτι συμβαίνει όταν μια φορά έκανε επανειλημμένα αυτή την κίνηση. Το πήγαμε στον παιδίατρο όπου μέχρι τότε μας έλεγε ότι όλα είναι φυσιολογικά και έτυχε να ξανακάνει αυτή ην κίνηση μπροστά του. Μας έστειλε αμέσως στο Παίδων Πεντέλης.

Κι από τότε ξεκίνησε ο δικός σας Γολγοθάς!

Στην αρχή οι γιατροί θεώρησαν ότι θα έχει μόνο μαθησιακές δυσκολίες, δυστυχώς όμως η κατάστασή του δεν εξελίχθηκε κατά τις εκτιμήσεις τους. Του έδωσαν αγωγή με αντιεπιληπτικά φάρμακα, αλλά όπως μας εξήγησε ο παιδίατρος αν το παιδί πάθει σπασμούς πριν τους έξη μήνες της ζωής του που ο εγκέφαλός του δεν έχει διαμορφωθεί μπορεί να του προκαλέσει μόνιμες βλάβες. Αν το πάθει όταν είναι ενός έτους μπορεί να μην του προκαλέσει και τίποτα.

Τα αίτια που του προκάλεσαν τους σπασμούς ξέρετε ποια ήταν;

Μέχρι τώρα άγνωστα παρά το ότι έκανε όλες τις εξετάσεις, παρά το ότι εστάλη δείγμα του αίματός του μέχρι την Ολλανδία. Δεν εντοπίστηκε ούτε άλλη ανωμαλία ή μεταβολικό νόσημα.

Ποια ήταν η εξέλιξή του;

Το παιδί έβλεπα να μην ωριμάζει. Περπάτησε σε ηλικία δύο-τριών ετών. Όλα τα κανε αργά, άργησε να στηρίξει το κεφάλι, να σηκωθεί, να πει την πρώτη του λεξούλα.

Μέχρι πότε έμεινε μαζί σας στο σπίτι το παιδί;

Μέχρι 10 ετών.

Πώς ήταν η καθημερινότητα του, πως πήρατε την απόφαση να το βάλετε σε ίδρυμα;

Όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν ότι όταν το παιδί αρχίζει να περπατά και μέχρι να ακούσει τις συμβουλές μας για να μην κάνει κάποια πράγματα ή να τραυματιστεί το ίδιο, χρειάζεται συνεχή επίβλεψη. Αυτή η κατάσταση με τον Αντώνη έμεινε μόνιμη. Ήταν ένα παιδί που αναπτυσσόταν σωματικά, αλλά διανοητικά έμενε στην ηλικία του ενός έτους. Τα πάντα στο σπίτι έπρεπε να προσαρμοστούν στις δικές του ανάγκες. Ταυτόχρονα έπρεπε να προσαρμοστούν τα δύο μεγαλύτερα αγόρια μας που ήταν στην εφηβεία. Εγώ νωρίτερα από τη σύζυγό μου είχα συνειδητοποιήσει ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να διαφυλαχτεί η ισορροπία στην οικογένεια. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η σύζυγός μου μπορεί κι εκείνη να το διαπίστωνε καθημερινά, συναισθηματικά όμως δεν μπορούσε να πάρει την απόφαση.

Σκεφτήκατε να το βάλετε σ΄ ένα εξειδικευμένο ίδρυμα στην Αθήνα;

Το ψάξαμε. Δυστυχώς τα δημόσια ιδρύματα δεν παρέχουν τις υπηρεσίες που θα θέλαμε. Τα ιδιωτικά που εντοπίστηκαν είχαν για εμάς απαγορευτικό κόστος. Επιλέξαμε τη λύση του Αγίου Ανδρέα λόγω του ότι ήταν τόσο κοντά μας και  παρά τις όποιες του αδυναμίες ήταν η καλύτερη λύση ώστε να βλέπουμε το παιδί μας καθημερινά και να το φέρνουμε στο σπίτι όποτε θέλουμε.

Πως ήταν εκείνο το πρώτο διάστημα για το παιδί και για εσάς;

Στην αρχή το παιδί το πηγαίναμε στο ίδρυμα για κάποιες ώρες κάθε μέρα. Σταδιακά αυξήσαμε τη διάρκεια παραμονής του στο ίδρυμα.

Είναι 11 χρόνια στον Αγιο Ανδρέα, πώς το είδατε να μεγαλώνει;

Σωματικά αναπτύσσεται, νοητικά δεν έχει εξελιχθεί, μπορώ να πω ότι έχει πάει και πίσω λόγω της ιδρυματοποίησής του. Έχοντας υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες θέσεις μέχρι και πρόεδρος του ιδρύματος για ενάμισι χρόνο διαπιστώνω ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται όσον αφορά την ιατρική κάλυψη, τη σίτιση και την ένδυση τον παιδιών μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, η αδυναμία του ιδρύματος, εκεί που υστερεί μιας και ο βαθμός αναπηρίας των παιδιών ποικίλει είναι σ΄ αυτό. Υπάρχουν παιδιά που είναι κατάκοιτα μέχρι και παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια παιδιά δεν απασχολούνται αρκετά, μένουν κλεισμένα στα δωμάτιά τους όπως τα παιδιά σαν το δικό μου όπου επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό μένουνε πολλές ώρες της ημέρας κλεισμένα στα δωμάτια.

Κάθε παιδί έχει το δικό του δωμάτιο;

Κάποια παιδιά είναι μόνα τους επειδή δεν μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα χωρίς συνεχόμενη επίβλεψη. Ένα από αυτά είναι και το δικό μου. Επομένως ο δικός μου στόχος, αλλά και των υπολοίπων της διοίκησης είναι πώς να μειώσουμε και να απαλύνουμε την απομόνωση αυτών των παιδιών γιατί η παραμονή στην απομόνωση αναπτύσσει ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές στο παιδί μέχρι και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.. Υπάρχουν παιδιά που χτυπιούνται, χτυπούν το κεφάλι τους στους τοίχους… Το βλέπουμε καθημερινά πως όταν αυτά τα παιδιά έχουν απασχόληση, όταν τα βγάλουμε να περπατήσουν, τα πάμε στις κούνιες δεν έχουν αυτή τη συμπεριφορά μετά την επαφή την ανθρώπινη.

Πόσα παιδιά έχει αυτή τη στιγμή το ίδρυμα Άγιος Ανδρέας;

Είκοσι επτά παιδιά που είναι από 3 ετών μέχρι 30 περίπου. Ο Οργανισμός του ιδρύματος θα αλλάξει λόγω της συγχώνευσης με το ίδρυμα στα Κολύμπια που φιλοξενεί μεγαλύτερες ηλικίες, το Χαραλάμπειο Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο Θηλέων. Είναι αγόρια και κορίτσια από τη Ρόδο, τη Δωδεκάνησο, από την Κρήτη, αλλά και από την Αθήνα.

Έρχονται οι γονείς τους, τα βλέπουν;

Των περισσότερων όχι. Τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα. Των περισσότερων που είναι από τη Ρόδο έρχονται, όχι όλων όμως.

Τα ξέχασαν λέτε;

Για κάποιους ήταν τόσο βαρύς ο σταυρός που προτίμησαν να μην τον σηκώσουν δεν άντεξαν και τον άφησαν χωρίς να σημαίνει ότι έλυσαν το πρόβλημά τους γιατί το αγκάθι υπάρχει. Απλά όταν δεν βλέπουν το πρόβλημα νομίζουν ότι το έχουν λύσει.

Εσείς κάθε πότε βλέπετε το παιδί;

Εμείς πηγαίνουμε κάθε μέρα. Πέντε φορές την εβδομάδα η σύζυγός μου και δύο εγώ. Το καλοκαίρι το πηγαίνουμε για μπάνιο, για βόλτα…

Αντιλαμβάνεται, καταλαβαίνει ποιοι είστε;

Ε, ναι μας γνωρίζει σαν οικεία πρόσωπα, χαίρεται όταν μας βλέπει, δεν θέλει να φύγουμε, όταν το φέρνουμε στο σπίτι δεν θέλει να φύγει. Έχουν πολύ αγάπη αυτά τα παιδιά, είναι εκδηλωτικά στις αντιδράσεις τους… Ειδικά το δικό μας που έμεινε 10 χρόνια μαζί μας θέλει να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, να τους φιλά.

Πιστεύετε ότι είναι καλύτερα γι αυτό που είναι στο ίδρυμα;

Ναι, μ΄ αυτό τον τρόπο διαφυλάξαμε την οικογένειά μας. Ίσως πολλοί να μην μπορούν να το καταλάβουν να λένε τώρα που το διαβάζουν «πως μπορείς να αφήνεις το παιδί σου στο ίδρυμα;». Έρχεται όμως η στιγμή που πρέπει να επιλέξεις να διαφυλάξεις την ψυχική υγεία τη δική σου, της συζύγου σου και να επιτρέψεις στα υπόλοιπα παιδιά να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Πρέπει να αποφασίσεις το λιγότερο κακό. Αν καταρρεύσεις εσύ όταν απειλείται η ψυχική σου υγεία από την κατάσταση έρχεσαι κάποια στιγμή στο δίλημμα «ποιο είναι το λιγότερο κακό». Και τότε την παίρνεις την απόφαση. Ήταν δύσκολη απόφαση, αλλά σωστή απόφαση. Τρεις φορές κάναμε την προσπάθεια και το γυρίσαμε πίσω το παιδί. Τώρα που το βλέπουμε από απόσταση χρονική πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση.

Υπάρχουν οικογένειες που κράτησαν στο σπίτι ένα παιδί με βαριά νοητική αναπηρία και καταστράφηκαν;

Τα άτομα με νοητική στέρηση, τη χειρότερη μορφή αναπηρίας διαφέρουν το ένα από το άλλο στο βαθμό. Υπάρχουν από πολύ βαριές έως πολύ σοβαρές νοητικές  αναπηρίες που συχνά συνοδεύονται κι από σωματικές. Με μία ελαφριά νοητική αναπηρία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον. Υπάρχουν και περιπτώσεις με βαριές αναπηρίες. Ένα κατάκοιτο παιδί μπορείς να το έχεις στο σπίτι. Ένα παιδί όμως υπερκινητικό με βαριά νοητική στέρηση διαλύει τη ζωή όλης της οικογένειας, θέλει 24ωρη επίβλεψη.

Τι θα λέγατε σ΄ αυτές στις οικογένειες;

Ο λόγος που σας μιλώ είναι ακριβώς αυτός. Ξέρω ότι πολλές σηκώνουν το σταυρό και νιώθουν ενοχές, ντρέπονται, κρατούν το πρόβλημά τους κρυφό. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αποενοχοποιηθούν, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Είναι ένα λαχείο ατυχίας που πέφτει σε σένα! Όσο νωρίτερα συμβιβαστούμε με το πρόβλημα αφού δεν μπορούμε να το λύσουμε, είναι καλύτερα για όλους.

Πρέπει να έχει υπόβαθρο αγάπης η σχέση του ζευγαριού για να μην διαλυθεί σε μια τέτοια περίπτωση, έτσι δεν είναι;

Από την επαφή μου τόσα χρόνια με το χώρο βλέπω ότι αυτές οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει ζευγάρια στο χωρισμό.

Σκεφτήκατε ποτέ «γιατί σ΄ εμάς»;

Επειδή προσωπικά είμαι ορθολογιστής δεν το λέω αυτό πολλές φορές. Το έχω πει όμως. Αυτή που το λέει πολλές φορές είναι η γυναίκα μου.

Έπρεπε να είναι αλλιώς τα πράγματα, να αντιμετωπίζει αλλιώς η πολιτεία τις οικογένειες αυτές;

Είναι τόσα πολλά που θέλω να πω για αυτό που δεν ξέρω τι να πω πρώτα. Για τα λεφτά που διαθέτει η Πολιτεία στα ιδρύματα; Αν μια οικογένεια με ανάπηρο παιδί ενισχυόταν οικονομικά όπως γίνεται σε κάποιες χώρες ώστε να μη χρειάζεται να αφήνει το παιδί στο ίδρυμα, αλλά να έχει βοήθεια στο σπίτι… Αυτά τα ίδια λεφτά που διοχετεύονται στα ιδρύματα να υπάρξει μεταστροφή της πολιτικής και στο βαθμό που απελευθερώνονται πόροι από τη μείωση των θέσεων να διατίθενται για ενίσχυση των οικογενειών και των ανάδοχων οικογενειών ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα παιδιά που καταλήγουν στα ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια με τις ανάδοχες οικογένειες! Για δύο παιδιά από τον Αγιο Ανδρέα έχουν προχωρήσει οι υιοθεσίες, της Ροδούλας Χάλκου και του Γιώργου Σταυρίδη. Δύο άλλα παιδιά είναι σε οικογένειες ανάδοχες.

Είναι σημαντική η συνεισφορά των εθελοντών που έρχονται και προσέχουν τα παιδιά τα απογεύματα;

Αυτό θέλω να τονίσω! Σε ποσοστό 90% είναι γυναίκες. Είναι κυρίες που έχουν βγει στη σύνταξη κυρίως μέλη του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και άλλες όπως και νεώτερες κυρίες οι οποίες έρχονται σε προκαθορισμένες μέρες, απογευματινές ώρες 6 με 8 συνήθως και απασχολούν τα παιδιά. Είναι καμιά δεκαπενταριά. Τα βγάζουν από τα δωμάτιά τους, τους κάνουν περίπατο, τα ταΐζουν, τα τραγουδάνε, τα χαϊδεύουν. Τα παιδιά ευχαριστιούνται με την ανθρώπινη επαφή. Σ΄ αυτές τις γυναίκες υποκλίνομαι, θέλει περίσσευμα ψυχής για να το κάνεις. Είναι εύκολο να δώσεις πέντε ή δέκα ευρώ ή εκατό για να τα ενισχύσεις. Είναι δύσκολο να κάνεις παρέα επί χρόνια σε ανάπηρα παιδιά. Αν υπάρχουν άτομα που έχουν αυτό το περίσσευμα ψυχής τα περιμένουμε και να είναι βέβαια ότι θα πάρουν αγάπη γιατί τα παιδιά αυτά είναι πολύ τρυφερά.

Είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες ή με ειδικές ικανότητες όπως συνηθίζεται να τα λέμε τα τελευταία χρόνια τα παιδιά με αναπηρίες;

Είναι άτομα με αναπηρίες σωματικές ή διανοητικές ή και με τις δύο όπως είναι τα περισσότερα παιδιά στον Αγιο Ανδρέα. Τα άτομα με αναπηρίες δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα με ειδικές ικανότητες. Μπορεί κάποια να έχουν ειδικές ικανότητες, αλλά δεν αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοια. Διαπιστώνω μια υποκρισία της κοινωνίας ως προς αυτό που φτιάχνει νέους όρους για να απενοχοποιηθεί η ίδια.

Υπάρχει μια φράση: «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»!

Εγώ είμαι ορθολογιστής όπως σας είπα. Δεν μπορώ να πω ότι πληρώνουν αμαρτίες κάποιων, είναι οι άτυχοι της ζωής που δεν ευθύνονται για την κατάστασή τους και εφόσον ως κοινωνία έχουμε αποφασίσει να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαβίωσή τους όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Εάν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι αναμάρτητοι, αυτά τα παιδιά είναι αναμάρτητα. Είναι αθώα θύματα της τύχης ή της ατυχίας.


      Πηγή: Εφημερίδα «Η Ροδιακή»


ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΗΜΕΡΙΔΑ ''ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ''


ΗΜΕΡΙΔΑ
''ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ''

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ / ΩΡΑ 11.30 π.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια 
Εκπαίδευση Γ΄ Αθήνας και το ΚΕ.ΣΥΠ. Ιλίου
σας προσκαλούν στην ημερίδα
''ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ'' με θέμα: ''Παροχή
πληροφοριακών στοιχείων στους μαθητές του
Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου για τη σωστή επιλογή σπουδών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ''

Ο Δήμαρχος Ιλίου
Νίκος Ζενέτος



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Χαιρετισμοί:
Νίκος Ζενέτος, Δήμαρχος Ιλίου
Γιώργος Ζαφειρακίδης, Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

Ομιλητές: 
Θεόδωρος Κατσανέβας, Καθηγητής Παν/μίου Πειραιά, Οικονομική Εργασίας & Επαγ. Προσανατολισμού. Πρώην Πρόεδρος Ελ. Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.
Παναγιώτα Οικονομάκου, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥΠ. Ιλίου

Συμμετέχουν οι Επιστήμονες - Επαγγελματίες
Αγγελάκη Βάσω, Οικονομολόγος
Αγγελοπούλου Αριστέα, Φιλόλογος
Γκέκα Βασιλική, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Δεληγιάννη Ιωάννα, Φιλόλογος
Δερδελάκος Χάρης, Φυσικός
Καραγιαννάκος Ηλίας, Δικηγόρος
Καρδάσης Θανάσης, Μαθηματικός
Λαμπρόπουλος Χρήστος, Αντισμήναρχος (Ι)
Πανδρακλάκη Μαγδαλίνα, ΤΕΦΑΑ
Παπασπύρου Αθανασία, Χημικός
Σαλαμαστράκης Σπύρος, Βιολόγος

Συμμετέχουν οι φοιτητές:
Γαλάζιου Βάσια, ΦΠΨ
Γκουβάτσος Αλέξανδρος, Φαρμακευτική
Δρακόπουλος Νικόλας, Οικονομικό ΕΚΠΑ
Ζαπαντιώτης Βασίλης, Διοίκηση Συστ. Εφοδιασμού ΤΕΙ
Καλομοίρη Ευαγγελία, Φιλολογία
Καλομοίρη Χρύσα, Γαλλική Φιλολογία
Καρατέγου Ακριβή, Οδοντιατρική
Καρατέγου Κρίστα, Οδοντιατρική
Κοψιαύτης Βασίλης, Πληροφορική και Τηλεματική 
Παπαγιάννη Ευγενία, Μαιευτική
Πιττερού Ιωάννα, Χημ. Μηχανικός
Σαπουτζόπουλος Βαγγέλης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
Σβερώνη Ολυμπία, Εμπορίας & Διαφήμισης ΤΕΙ
Σπηλιωπούλου Κωνσταντίνα, Λογ. & Χρημ/κα ΟΠΑ
Χόρεβα Φανή, Οικ & Περιφ. Ανάπτυξη Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια Εκδήλωσης:
Ανδριάννα Αλεβίζου
Δημ. Σύμβουλος Ιλίου - Φιλόλογος - Νομικός
MA Public Policy & Management AUEB
MA Political Science & Sociology UOA
MA Comparative Linguistics & Language Variety UOP



Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΝΟΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η φανταστική συνάντηση του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές με τον Χίτλερ στην παράσταση μιας από τις σπουδαιότερες και πιο ιδιοσυγκρασιακές ομάδες, καθώς οι ηθοποιοί της είναι επαγγελματίες διεθνούς κύρους με νοητική υστέρηση.

Μία ώρα και σαράντα λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάζεται η αυστραλέζικη ομάδα Back to Back Theatre για να καταρρίψει μια σειρά από κοινωνικά στερεότυπα για την ομορφιά και την αναπηρία, το φασισμό και τη χειραγώγηση, την ηθική και τον ανθρωπισμό. Μία ώρα και σαράντα λεπτά είναι η διάρκεια αυτής της –σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας– παράστασης που διαπραγματεύεται το ταξίδι τουινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές στη ναζιστική Γερμανία, προκειμένου να διεκδικήσει από τον Αδόλφο Χίτλερ τη σβάστικα, το πανάρχαιο σανσκριτικό σύμβολο. Ακούγεται σαν θρύλος, αλλά δεν είναι. Η υπόθεση αυτού του παράδοξου παραμυθιού για το Ολοκαύτωμα γράφτηκε από τους ηθοποιούς του Back to Back Theatre και ερμηνεύεται από τους ίδιους σε μια παράσταση που ταράζει με την πολιτική της οξύτητα και συγκινεί με την αισθητική της αρτιότητα.

«Ήρθατε μήπως για να δείτε ένα freak-show;» θα μας ρωτήσει ένας από τους ηθοποιούς, προκαλώντας μας να αναρωτηθούμε πόσο αγνές είναι οι προθέσεις μας, αλλά και τι σημαίνει να θεωρείται κανείς εξοβελισμένος από τις νόρμες μιας κοινωνίας προσκολλημένης στην ομοιομορφία.

Σκηνοθεσία: Bruce Gladwin
Συγγραφή: Bruce GladwinMark DeansMarcia FergusonNicki HollandSimon LahertySarah MainwaringScott PriceKate SulanBrian TilleyDavid Woods

Η πρώτη σαιζόν του Ganesh Versus the Third Reich πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Keir Foundation, Melbourne Festival, Malthouse Theatre, National Theatre Studio (Λονδίνο) και ANZ Trustees.

Διαβάστε περισσότερα:

•    Η ομάδα Back to Back Theatre δημιουργήθηκε το 1987 και η ιδιαιτερότητά της, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, είναι ότι «οι έξι βασικοί ηθοποιοί της θεωρούνται νοητικά καθυστερημένοι, επομένως είναι μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι, σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την τελειότητα και τη χειρουργικά βελτιωμένη “ομορφιά”, συνιστούν πραγματικό περιθώριο».

•    Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας από το 1999, και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη διεθνή της απήχηση και τη σύγχρονη σκηνική της γλώσσα, είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και σχεδιαστής Μπρους Γκλάντουιν. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ομάδα έχει περιοδεύσει σε 49 χώρες. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δουλειά της στην Ελλάδα.

•    Το Ganesh Versus the Third Reich (Ο Γκανές εναντίον του Τρίτου Ράιχ) έκανε πρεμιέρα το 2011 στη Μελβούρνη, περιόδευσε ανά τον κόσμο, απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις και ανακηρύχθηκε η σπουδαιότερη παραγωγή που φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ της Βιέννης το 2012.

•    Τα θέματα με τα οποία έχει κατά καιρούς καταπιαστεί η ομάδα του Back to Back Theatre είναι η σεξουαλικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η τεχνητή νοημοσύνη και ο προγεννητικός έλεγχος, οι απραγματοποίητοι πόθοι, το αναπόφευκτο του θανάτου, αλλά και το τι σημαίνουν οι έννοιες «οικονομική κρίση» και «ολοκληρωτισμός» για ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στις κοινωνικές νόρμες.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΦΗΒΩΝ



Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής τους ενότητας στη Δυτική Αττική, διοργανώθηκε στα γραφεία των προσκόπων την Τετάρτη 26/3/2014, συζήτηση – ενημέρωση για τη διαχείριση της συμπεριφοράς και των συναισθηματικών διακυμάνσεων των εφήβων, με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων και δυσμενών καταστάσεων και την καλύτερη καθοδήγηση και υποστήριξη των παιδιών.

Επρόκειτο για αίτημα των προσκόπων το οποίο ικανοποίησε άμεσα ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, διά μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος παιδοψυχίατρος κ. Ιωάννης Κουτσανδρέας, εθελοντής ιατρός στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου και συνεργάτης του Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου στα κοινωνικά θέματα.



Τη συζήτηση παρακολούθησαν έφοροι, Αρχηγοί, Υπαρχηγοί Συστημάτων, Βαθμοφόροι, μέλη Ε.Κ.Σ. και Γονείς.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Θεολόγης, ενώ κατά τη διάρκεια της όλοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ευθέως στον κ. Κουτσανδρέα απορίες βγαλμένες μέσα από την καθημερινή ζωή και τη διαδικασία της ανατροφής και της διαχείρισης ομάδων εφήβων. 


Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΥΦΛΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΕΞΑΛΛΟΣ Ο Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ



Οι αντιφάσεις της αλληλεγγύης

Απαγορεύτηκε σε τυφλή κυρία με τον εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό της να παρακολουθήσει την προχθεσινή συναυλία για την Κεφαλονιά στο Badminton. Κι όμως, η πράξη αυτή είναι αντίθετη με τη νομοθεσία.

Η συναυλία αλληλεγγύης για την Κεφαλονιά άρχισε κανονικά με μια καταπληκτική χορωδία στην υποδοχή και έναν εξαιρετικό Θάνο Μικρούτσικο γεμάτο ενέργεια να δίνει τον τόνο. Το κέφι έχει ανάψει, μαζί και η δίψα. Το μπαρ είναι στο φουαγιέ. Δυο-τρεις γρήγορες δρασκελιές και οι μπίρες είναι έτοιμες.

Πριν μπούμε στην αίθουσα βλέπουμε μια κυρία με τον σκύλο της (Λαμπραντόρ), είναι ολοφάνερο πως είναι τυφλή και ο σκύλος, ο ειδικά εκπαιδευμένος οδηγός της. Αφού μιλάμε μαζί της, μας εξηγεί πως ο υπεύθυνος του θεάτρου δεν της επέτρεψε την είσοδο. Αφού τον ενημερώσαμε ότι αυτό απαγορεύεται βάσει της νομοθεσίας –νόμος υπ’ αριθμόν 4235 άρθρο 46 και νόμος υπ’ αριθμόν 3868 άρθρο 16- η απάντηση που πήραμε από τον υπεύθυνο του Badminton ήταν πως «είναι σίγουρο πως θα διαμαρτυρόταν το κοινό»!

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Το οξύμωρο του σχήματος «Ένα τραγούδι για την Κεφαλονιά» μεταφράστηκε μπροστά μας σε «Μια πόρτα εξόδου για τους τυφλούς». Προς τιμήν του Διονύση Σαββόπουλου, αφού τον ενημερώσαμε, μάθαμε πως ζήτησε κι αυτός εξηγήσεις.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και τίθεται ως εξής στη συγκεκριμένη περίπτωση: Θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωσης μιας συναυλίας αλληλεγγύης να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να βάζουν όρους; Είναι κατανοητό πως ένας επιχειρηματίας μετράει κεφάλια και άρα υπολογίζει πόσοι πελάτες του μπορεί να αγαπούν τα ζώα και πόσοι όχι. Όμως είναι πιο κατανοητό και αναγκαίο ένας συμπολίτης με προβλήματα αναπηρίας να έχει δυνατότητα να παρακολουθήσει μια συναυλία.

Ως κοινωνία νομίζουμε πως είναι απαραίτητο να μάθουμε να ζούμε μαζί ανεχόμενοι ο ένας τον άλλον. Αν ο καθένας μας δυσκολεύεται να αποδεχτεί δίπλα του την παρουσία του άλλου και του διαφορετικού, είτε αυτός είναι μετανάστης είτε δεν βλέπει ή δεν ακούει, είναι οροθετικός, ποιητής με κοστούμι ή στέλεχος με ποδήλατο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξουμε την πόρτα της ανθρωποφαγίας. Ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο; Ας σηκώσει το χέρι του!

Ας ξεκινήσουμε όλοι μας από τα απλά, τα καθημερινά, για να αποφύγουμε μια τέτοια προοπτική. Έτσι θα καταλάβουν κάποια στιγμή και οι κάθε λογής υπεύθυνοι πολιτιστικών χώρων να αντιμετωπίζουν τους φιλότεχνους ως ανθρώπους και όχι ως νούμερα εισιτηρίων. Θα πρέπει ως κοινωνία να ζήσουμε επιτέλους όλοι μαζί με όλα τα μέλη τα οποία την απαρτίζουν.

Στέφανος Νόλλας, διευθυντής τού «Αγονη Γραμμή Γόνιμη»
Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Κέντρου Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδος

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»



ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ THISISRADIO.GR



Την Τετάρτη 2 Απριλίου, ζωντανά στο www.thisisradio.gr από τις 18:00 έως τις 20:00, ο δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, σε μια συνέντευξη του εφ' όλης της ύλης στον Μπάμπη Καρπούζο, απαντώντας παράλληλα στις ερωτήσεις και στα μηνύματα όλων σας κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Ο κ. Αυγουλάς, ο οποίος παράλληλα διατελεί μεταξύ άλλων επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, θα μιλήσει ζωντανά για την πορεία του στα κοινά στο Δήμο Ιλίου τριάμισι χρόνια τώρα, για το έργο της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, για τους νεανικούς προβληματισμούς και τα όνειρα του, αλλά και για το όραμα του για τη συνέχεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ονειρεύεται, τα κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του και το αναπηρικό κίνημα και τις πρωτοβουλίες του κατά του πολιτικού τέλματος και της κοινωνικής αδικίας που όλοι βιώνουμε.

Την Τετάρτη 2 Απριλίου, 18:00-20:00, συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr και συνομιλήστε ζωντανά με έναν νέο 25 ετών για τις αγωνίες του σήμερα και το όραμα ενός καλύτερου Αύριο!


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ



Καθημερινές δυσκολίες των ασθενών με άνοια στο σημερινό σύστημα υγείας:

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων
Η Νόσος Alzheimer και οι άλλες άνοιες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στο σύνολο των εγκεφαλικών νόσων σε ότι αφορά την απώλεια λειτουργικών ετών ζωής εξαιτίας της αναπηρίας και είναι η 6η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, το συνολικό κόστος υγειονομικής φροντίδας σχετικής με την άνοια είναι τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται έμμεσα κόστη και κόστη νεαρών ασθενών με άνοια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξοδεύεται για την φροντίδα σε ιδρύματα.

Οι άνοιες αποτελούν μία από τις πρώτες 10 αιτίες που προκαλούν ανικανότητα στις αναπτυγμένες χώρες. Η άνοια προσβάλλει τουλάχιστον 150.000-200.000 στην Ελλάδα, 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 περίπου 6.7 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ θα έχουν νόσο Alzheimer, και σχετίζεται με σημαντική σωματική, κοινωνική και ψυχιατρική αναπηρία των ασθενών και σημαντικό φορτίο και πίεση των μελών της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα. Επιπλέον, η ΝΑ και οι άλλες άνοιες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στο σύνολο των εγκεφαλικών νόσων σε ότι αφορά την απώλεια λειτουργικών ετών ζωής εξαιτίας της αναπηρίας και είναι η 6η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, το συνολικό κόστος υγειονομικής φροντίδας σχετικής με την άνοια είναι τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται έμμεσα κόστη και κόστη νεαρών ασθενών με άνοια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξοδεύεται για την φροντίδα σε ιδρύματα. Τα παραπάνω στοιχεία ειπώθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων με θέμα: «Καθημερινές δυσκολίες των ασθενών με άνοια στο σημερινό σύστημα υγείας», στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για την Άνοια, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπογραμμίστηκε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τα πλεονεκτήματα της πρώιμης διαγνωστικής εκτίμησης, θεραπείας και κοινωνικής υποστήριξης, το ποσοστό διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με άνοια παρουσιάζει σημαντική διακύμανση στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Υγείας οργάνωσε μία ομάδα εργασίας για την διατύπωση κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν βάση τις οδηγίες του EFNS του 2000, του 2007 και του 2010, αλλά έχουν προστεθεί και πρόσφατες οδηγίες άλλων συμβουλίων από όλο τον κόσμο.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»


ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟ ΙΛΙΟΝ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ ''ΤΥΡΤΑΙΟΣ''


Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 και ώρες 09:00 - 13.00, το Αθλητικό Σωματείο της πόλης μας για Άτομα με Αναπηρία ''ΤΥΡΤΑΙΟΣ'' οργάνωσε τη 2η Ημερίδα Boccia, στο κλειστό Γυμναστήριο Ιλίου Γ. Κακούρης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.


Στην ημερίδα έλαβαν μέρος αθλητές της κατηγορίας BC4. Την πρώτη θέση και το κύπελλο κατέκτησαν οι Αθλητές Νίκος Βασίλι και Μαρίνος Γωνιάς από το Σωματείο μας "ΤΥΡΤΑΙΟ''. Να σημειώσουμε ότι οι ίδιοι Αθλητές είχαν κατακτήσει και την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2013 και επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά τη σταθερή ανοδική τους πορεία. Στις 7 - 10 Μαΐου ακολουθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αναμένουμε από τους Αθλητές της πόλης μας μία ακόμα επιτυχία. 


Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, που έκανε και τις απονομές στους Νικητές των Αγώνων.

''Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους Αθλητές, τους προπονητές τους και στους υπευθύνους του Σωματείου για τη σοβαρή δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο Σωματείο της πόλης μας'', δήλωσε στο τέλος της Ημερίδας ο κ. Αυγουλάς.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο F/B ''Τυρταίος'' και στο site της ομάδας: http://tyrtaiosamea.wordpress.com/