meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Χαριστική Δράση Παιχνιδιών που διοργάνωσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου για τα παιδιά των ωφελουμένων του προγράμματος. Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και την Τρίτη 1η Απριλίου, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, επί των οδών Ικάρου 28 και Κάλχου 64.



Οι δικαιούχοι του προγράμματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και προσήλθαν στο κτίριο των δομών από τις 10.00 πμ έως τις 15.00 μμ για να επιλέξουν παιχνίδια της αρεσκείας τους για τα παιδιά τους μέσα από μια πλούσια συλλογή για όλες τις ηλικίες. Βιβλία, επιτραπέζια, παιχνίδια κατασκευών, λούτρινα μικρά και μεγάλα αρκουδάκια ήταν μερικά μόνο από τα παιχνίδια που διατέθηκαν στους ωφελούμενους.



Ευχαριστούμε όλους τους δημότες Ιλίου που μέσα από τις ανώνυμες δωρεές τους συνεισέφεραν σημαντικά στη συγκομιδή παιχνιδιών και μας έδωσαν την ευκαιρία να τα προσφέρουμε στα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

Ο μήνας Απρίλιος, με αφορμή και τις ημέρες του Πάσχα, θα συνεχιστεί με πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους!




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN


Αγαπητοί φίλοι, 

Με πολλή χαρά σας πληροφορούμε ότι η 'Ηλιαχτίδα'- Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down-, διοργανώνει στις 11, 12 και 13 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ''ιστορίες εν λευκώ'' και θέμα τα άτομα με σύνδρομο Down. Η φωτογράφος Νεκτί Αραμπατζή φωτογράφισε τα παιδιά μας 'εν λευκώ' με πολλή αγάπη και έμπνευση.
Σας προσκαλούμε να έρθετε με τους φίλους σας στην έκθεση για να απολαύσετε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της φωτογράφισης.
Στα εγκαίνια, Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 20:00, η Θούλη Μισιρλόγλου ιστορικός τέχνης, η Νεκτί Αραμπατζή φωτογράφος, η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθέτης και ηθοποιός και η Ελένη Δημοπούλου καλλιτεχνική διευθύντρια της ''Εν δυνάμει'', θα μιλήσουν για την ανάγκη και το δικαίωμα που έχουν τα άτομα με αναπηρία να προσεγγίσουν την τέχνη έτσι ώστε  να έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν, να απελευθερωθούν και να αναπτυχθούν μέσω αυτής.
Το Σάββατο 12 Απριλίου, ώρα 11:30 έως 14:00, στο χώρο του Μουσείου θα  γίνει ένα δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από πέντε ετών και άνω, για ενήλικες και για τους γονείς.
Θα σας περιμένουμε για να ζήσουμε μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία.

Ηλιαχτίδα

Τρόποι Πρόσβασης στο Μουσειο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 815, 049, 914, 838, Β18, Γ18
ΤΡΟΛΛΕΫ 21
ΜΕΤΡΟ γραμμή 3 (σταθμός ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ σταθμός ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ


Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ 2Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ


Οι γυναίκες από τους πολιτιστικούς
συλλόγους και τα χορευτικά σωματεία του Δήμου Ιλίου:
Αρκάδων, Ηλείων, Ηπειρωτών, Κρητών, Λιοσιωτών,
Ποντίων, Κέντρου Γυναικών, Εθνικής Εστίας,
Ελληνικής Παράδοσης, ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ, Μέρμηγκα,
Παραδοσιακής Φλόγας & Φίλων Λαογραφικού Μουσείου

σας προσκαλούν στη 2η εκδήλωση αλληλεγγύης

''ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ''

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
στις 6.30 μ.μ.

στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
του Αθλητικού Κέντρου Ραδιοφωνίας
οδός Πριάμου - Ίλιον. 

Συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Ιλίου




ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



Είναι προτιμότερη μια τίμια αποχώρηση,
παρά μια ταπεινωτική συμπόρευση!

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Και να που ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Και ο κόμπος δε χωρεί να περάσει από το χτένι και εσύ πλέον θα πρέπει να αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις».
Η ΔΟΕ μονίμως στα κεραμίδια…

Το υπουργείο μου ζητά να παρανομήσω, ζητώντας μου ως δικτάτορας – διευθυντής να ορίσω ομάδες αξιολόγησης, όταν ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι αρνητικός...
Μα είμαι ήδη παράνομος, γιατί δέχτηκα να διευθύνω ένα σχολείο που άρχισε μαθήματα στις 9 του Οκτώβρη, καθώς δεν είχε προσωπικό!
Είμαι ήδη παράνομος, αφού διευθύνω ένα Ειδικό Σχολείο – το μοναδικό στην Κρήτη – που δεν έχει κοινωνική υπηρεσία δηλ. δεν έχει ούτε κοινωνικό λειτουργό, ούτε ψυχολόγο, τη στιγμή που οι ειδικότητες αυτές αφθονούν και στα σχολεία Γενικής Αγωγής…
Αρκετές παρανομίες έκανα φέτος. Δε θα κάνω άλλες…
Όταν έχεις αρχές και ηθική, δεν υπάρχουν και διλήμματα.
Όταν το σύστημα σε χρησιμοποιεί, δεν χρειάζονται πολλές σκέψεις!
Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω κάτι πέρα και έξω από τα πιστεύω μου, πέρα και έξω από την αξιοπρέπειά μου.
Υπηρέτησα τον κλάδο εκλεγμένος από πολλά πόστα, τιμήθηκα κατ΄ επανάληψη στις εκλογικές αναμετρήσεις που ήμουν υποψήφιος, λαμόγιο συνδικαλιστής δεν υπήρξα ποτέ μου, επομένως δε χρειάζεται καθόλου μα καθόλου σκέψη:

«Είναι προτιμότερη μια τίμια αποχώρηση, παρά μια ταπεινωτική συμπόρευση»!

(ΥΓ1: Πικραίνομαι μόνο που θα αφήσω το σχολείο της καρδιάς μου! Ζητώ συγνώμη τους μαθητές και τους συναδέλφους μου, αλλά θέλω να τους κοιτώ πάντα στα μάτια! Είναι τιμή να είσαι δάσκαλος… Μεγάλη τιμή! Αξιολόγηση δε θα κάνω… Η παραίτηση από τη θέση του Διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου  στη διάθεση της Υπηρεσίας μου, όπως ήδη την ενημέρωσα αυτοπροσώπως σήμερα!)

(ΥΓ2: Ίσως κάποιοι να πουν ότι το κάνω, επειδή πιθανόν πιστεύουν ότι είμαι ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Θέλω να  σας ενημερώσω ότι δεν έχω ακόμα ηλικία συνταξιοδότησης και το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015 θα είμαι μάχιμος εκπαιδευτικός!)

Πηγή: www.e-mesara.gr


Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ Λ. ΘΗΒΩΝ


Δελτίο Τύπου: Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής για τη Διάνοιξη της Λεωφόρου Φυλής

Η σύμβαση κατασκευής για τη Διάνοιξη της Λεωφόρου Θηβών από Λ. Αγίου Νικολάου έως Λ. Φυλής υπεγράφη τη Δευτέρα 07.04.2014 στο Δημαρχείο Ιλίου, κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη προϋπολογισμού 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, μήκους 1,7 χιλιομέτρων το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.

Η διάνοιξη της Λεωφόρου Θηβών θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη, θα αναβαθμίσει τις περιοχές της Ραδιοφωνίας και του Αγίου Νικολάου και θα συνδέσει τη Δυτική Αθήνα με την Αττική Οδό.

Ο Δήμαρχος Ιλίου αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιάννη Σγουρό για το κοινωνικό του έργο, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με τη χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια, μπορούμε και απελευθερώνουμε δικούς μας πόρους για την κοινωνική πολιτική. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο η Περιφέρεια επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο, αφού η κοινωνική πολιτική δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της. Είναι πολλά τα έργα που γίνονται στο Δήμο μας από την Περιφέρεια. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο έγιναν τα εγκαίνια του 11ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Παλατιανή που ήδη λειτουργεί, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες του12ου Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Κέντρου. Μόλις πριν από ένα μήνα υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για το Γηροκομείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας - Κ.Η.Φ.Η.. Για όλα αυτά τα έργα που γίνονται στο Δήμο μας, αλλά και για τη δίκαιη κατανομή τους σε όλους τους Δήμους της Αττικής, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Γιάννη Σγουρό στις επερχόμενες εκλογές, γιατί έχει αποδείξει ότι λειτουργεί χωρίς κομματικές επιρροές».

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιάννης Σγουρός αναφερόμενος σε αυτή την πολιτική της Περιφέρειας σημείωσε πως «με τη σωστή διαχείριση των πόρων και τη δημιουργία αποθεματικού μπορούμε να χρηματοδοτούμε έργα των Δήμων της Αττικής, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Τα λεφτά της Περιφέρειας πιάνουν τόπο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αγάπη του για τη Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα για το Ίλιον λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με συγκινεί η Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα ο Δήμος Ιλίου για την ειλικρινή συνεργασία του. Αναγνωρίζω τον αγώνα των Δήμων για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής.  Έχω μάθει πολλά από τους Δημάρχους. Μαθαίνω πολλά και από τον Δήμαρχο Ιλίου, όπως το πώς να είμαι κοντά στον πολίτη, χωρίς φανφάρες, με ανθρώπινο πρόσωπο. Εργάζεται σκληρά για την κοινωνική πολιτική και τη συνοχή της κοινωνίας. Σήμερα, υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής ενός πολύ σημαντικού έργου το οποίο ζητάει χρόνια η τοπική κοινωνία.  Ο Δήμος Ιλίου κέρδισε και αυτό το έργο με την ετοιμότητά του, με τις αξιόπιστες, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις των υπηρεσιών του, τις οποίες υπέβαλε στην Περιφέρεια. Πρόκειται για έργα προγραμματισμένα και η σημερινή υπογραφή δεν πραγματοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους».

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, ο πρώην Δήμαρχος Ιλίου Βασίλης Κουκουβίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου Δημήτρης Κουκουβίνος, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου και ο συνεργάτης του Περιφερειάρχη Αττικής Χάρης Πασβαντίδης.



Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ: "ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΥΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΟΥ"



Ειρήνη Μαυροματάκη: «Όταν χορεύω δεν υπάρχει η αναπηρία μου»

Είναι χορεύτρια με αναπηρία και περπατάει μόνο με πατερίτσες. Όταν όμως ανεβαίνει στη σκηνή δεν τις χρειάζεται. «Αν φανταζόμουν ότι θα γίνω χορεύτρια; Ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου!». Την συναντήσαμε μεταξύ προβών-είναι μέλος της χοροθεατρικής ομάδας "ΔΑΓΙΠΟΛΗ" που μετουσιώνει το «μειονέκτημα» του άλλου σε καλλιτεχνική κίνηση.

Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

«Ο χορός με έκανε να γνωρίσω τον εαυτό μου και αγαπήσω εμένα. Έτσι όπως είμαι. Με ύψος 1.10 και τέσσερα πόδια αντί για δύο. Τέσσερα πόδια, γιατί έχω και τα μπαστουνάκια μου. Δύο πατερίτσες καναδικές και μ΄ αυτές μόνο περπατάω. Όταν ανεβαίνω στη σκηνή τις πετάω. Χορεύω ελεύθερα. Τότε υπάρχει και δεν υπάρχει η αναπηρία μου» λέει η Ειρήνη. Είναι χορεύτρια, με φυσιολογία νανισμού λόγω ατελούς οστεογένεσης.

«Εντάξει, υπάρχει αναπηρία, δεν πετάω στα σύννεφα» συνεχίζει. «Ζω μαζί με αυτήν 46 χρόνια. Δεν την αφήνω όμως να επηρεάσει την ζωή μου. Με ακολουθεί, δεν την ακολουθώ. Είναι μια ασθένεια που έχει να κάνει με τα κάτω άκρα. Είμαι τυχερή στην ατυχία μου, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις με την ίδια πάθηση, πολύ πιο σοβαρές. Τουλάχιστον εγώ μπορώ με τις πατερίτσες να περπατάω. Έχω μάθει πια να ζω μ΄ αυτό».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. «Όταν ήμουν μικρή δεν μπορούσα να παίξω γιατί δεν περπατούσα. Αλλά δεν το θυμάμαι σαν κακή ανάμνηση. Για μένα ήταν φυσιολογικό να μην περπατώ. Τα πόδια μου ήταν ατροφικά- δεν ήταν δυνατά όπως των άλλων παιδιών και τα έσπαγα συνεχώς. Μέχρι που έφτασα στην εφηβεία και έδεσαν τα κόκαλα, είχα συνεχώς κατάγματα. Περπάτησα στα 13. Ως τότε είχα πατερίτσες και σιγά σιγά πήρα τις καναδικές, που στηρίζεσαι στον αγκώνα. Κι έτσι περπατάω ακόμα και τώρα.».

Στα 17 της ήρθε στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Αναπήρων.
«Εκεί έβγαλα το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Είχα έρθει μόνη μου και έμενα σε οικοτροφείο. Αποφοίτησα στα 23 και επέστρεψα στην Κρήτη κι άρχισα να ψάχνω για δουλειά. Πέρασαν έξι χρόνια στα αζήτητα αλλά βρήκα δουλειά, στο ταχυδρομείο στα Χανιά. Εκεί εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Μέσα μου με έτρωγε το θέατρο. Τον χορό δεν τον ήξερα. Έβλεπα σαν κοριτσάκι μπαλέτο στην τηλεόραση. Αν φανταζόμουν ότι θα γίνω χορεύτρια; Ούτε στα πιο τρελά όνειρα μου!»

Το πρώτο βήμα έγινε όταν ιδρύθηκε στα Χανιά το Εργαστήριο Θεατρικής Εκπαίδευσης. Βήμα διπλό. Όχι μόνο στη σκηνή αλλά και στον έξω κόσμο. «Πρώτη φορά βγήκα τότε από το σπίτι και πήγα να κάνω υποκριτική, κίνηση και φωνητική. Απέκτησα φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Μέρα με τη μέρα με κέρδιζε η κίνηση. Ήθελα να γνωρίσω το σώμα μου, που ήταν διαφορετικό και να το εκθέσω στους άλλους, τους αρτιμελείς» λέει η ίδια.
Η ομάδα ήταν η αρχή. Παράλληλα, ξεκίνησε μαθήματα ενώ κάθε καλοκαίρι συμμετείχε σε σεμινάρια μιας σχολής χορού που έφερνε δασκάλους από το εξωτερικό. «Στην αρχή τους φαινόταν περίεργο. Αλλά εγώ ήθελα να είμαι εκεί. Και ήμουν εκεί. Συνεχίζω ακόμα και τώρα, μετά από 17 χρόνια, τα μαθήματα. Στην ομάδα στα Χανιά κάνω χοροθέατρο. Έχω δουλέψει πολύ την έκφραση και το βλέμμα. Ξέρω ότι αν το αφήσεις σ αφήνει»

Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, «ανάμεσα σε αρτιμελείς χορευτές» διευκρινίζει, έχει συμμετάσχει σε ταινίες και έχει συνεργαστεί με γνωστούς χορογράφους. «Δε βγάζω λεφτά από αυτό. Το κάνω γιατί μου αρέσει. Εμένα ο χορός είναι η αγάπη μου. Μου αρέσει ο σύγχρονος, ο αυτοσχεδιασμός, η σωματική επαφή»

Την ρωτάω τί κέρδισε μετά από 17 χρόνια χορό. «Αποδέχτηκα το πρόβλημά μου χορεύοντας. Στην αρχή ήμουν ζορισμένη στη σκηνή. Τώρα μετά από τόσα χρόνια, έχω συνηθίσει και νιώθω ωραία. Επίσης στο σώμα μου είναι εμφανείς οι αλλαγές. Ο κορμός έχει ισιώσει, έχω ένα γυμνασμένο σώμα και καλύτερη φυσική κατάσταση. Και στέκομαι όρθια. Χωρίς πατερίτσες, μπορώ να περπατάω στη σκηνή, να κάνω βηματάκια. Δε βιάζομαι, να πάω παρακάτω, να πετύχω κάτι άλλο γρήγορα. Είμαι χαλαρή. Δε λέω "πρέπει να το κάνεις Ειρήνη". Αν έχεις υπομονή έχεις και αποτέλεσμα»

«Έχω προσωπική ζωή, έχω τους φίλους μου, έχω ελαττώματα και προτερήματα. Ζω μόνη μου. Έχω προσαρμόσει τις πατερίτσες μου, ώστε να κινούμαι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα βλέμματα, βέβαια, τα τραβάω. Περισσότερο με σχολιάζουν τα παιδάκια. ΄΄Μαμά, κοίτα μια μικρή, έναν νάνο.΄΄ λένε. Γελάω. Τί να πεις στα παιδάκια; Είναι αυθόρμητα και ειλικρινή. Εγώ λέω στους γονείς, "ρε εσείς, αφήστε να με δούνε, δεν έχω πρόβλημα, αφήστε να τους εξηγήσω. Οι γονείς τα κρύβουν, νιώθουν άσχημα.

Αν εξηγούσα στα παιδιά τί έχω, τη δεύτερη φορά θα με κοίταζαν λιγότερο, την τρίτη καθόλου. Τα πάντα ξεκινούν από το μυαλό και την καρδιά. Ούτε από τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια η τα αυτιά. Και αλήθεια, ποιος είναι o ανάπηρος; Αυτός που είναι σε αμαξίδιο η αυτός που είναι αρτιμελής και δεν χρησιμοποιεί τα πόδια του;»

Αυτή την εβδομάδα, πήρε άδεια από τη δουλειά της και ήρθε από τα Χανιά στην Αθήνα με δικά της έξοδα, για να συμμετάσχει στην παράσταση της επαγγελματικής ομάδας σύγχρονου χορού ΔΑΓΙΠΟΛΗ.

Σπάνιο μείγμα χορευτών

Πρόκειται για μια τολμηρή ομάδα, σπάνιο μείγμα από χορευτές και performers με κινητικά προβλήματα ή χωρίς. Σ΄ αυτή την σκηνή, η εγκεφαλική παράλυση, οι παραπληγίες, οι ακρωτηριασμοί ή η απώλεια όρασης, μετουσιώνονται σε τέχνη. "Είμαι ανοιχτός να δουλέψω με κάθε μορφή ανθρώπινου σώματος που ξεφεύγει από το μοντέλο του άρτιου χορευτή. Κι έτσι ο θεατής που έρχεται για πρώτη φορά σοκάρεται. Έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την αναπηρία. Καταφέρνουμε να τον βάλουμε να ξεπεράσει τις αντοχές του" λέει ο εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος της "ΔΑΓΙΠΟΛΗΣ" Γιώργος Χρηστάκης.

Η πολιομυελίτιδα, δεν στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο του ίδιου προς τη σκηνή. Το 2004 κι ενώ είχε συνεργαστεί με διάφορες χοροθεατρικές ομάδες, αποφάσισε να ιδρύσει την δική του. «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιουδήποτε τύπου αναπηρία. Ένας άνθρωπος πολύ παχύς, για παράδειγμα, είναι ευπρόσδεκτος εδώ, και θέλει να χορέψει. Στόχος μας δεν είναι να χειροκροτήσει ο θεατής το μεγαλείο της ψυχής ή την ηρωική προσπάθεια. Στόχος είναι να αξιολογήσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το να θεωρηθείς υπεράνθρωπος, επειδή έχεις αναπηρία και χορεύεις, είναι παγίδα και ενισχύει τον ρατσισμό απέναντι σε άτομα με αναπηρία.» τονίζει ο χορογράφος.

Οι πρόβες πραγματοποιούνται στο studio Λήδρα. «Μας το παραχώρησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και μας έλυσε τα χέρια. Πέρσι, με πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα, η Λυρική μας παραχώρησε χώρο για τις πρόβες. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Για να παράγουμε έργο, χρειαζόμαστε υποστήριξη αλλά δεν βρίσκουμε. Πάντα παίρναμε ψίχουλα από τις επιχορηγήσεις. Πολύ συχνά, μπαίνουμε μέσα οικονομικά. Δεν ζούμε από τον χορό. Δεν γίνεται. Ωστόσο οι χορευτές αμείβονται για τη δουλειά τους, έστω και με καθυστερήσεις. Είμαστε επαγγελματίες, όχι εθελοντές.». Η ΔΑΓΙΠΟΛΗ έχει το δικό της εργαστήρι όπου εκπαιδεύονται οι χορευτές με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι «λόγω ενός αναχρονιστικού νόμου που ορίζει ότι προϋπόθεση για συμμετοχή στην κρατική εκπαίδευση είναι η αρτιμέλεια, δεν μπορούν να διδαχτούν χορό σε κρατική σχολή. Στην πορεία μας αντιμετωπίζουν σαν ισότιμα μέλη. Μας καλούν σε Φεστιβάλ που επιχορηγούνται, μας στηρίζει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά μας στερεί την εκπαίδευση.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα. Αντί η Πολιτεία να μας χρησιμοποιήσει ως βιτρίνα, ως παράδειγμα, μας βάζει στην άκρη. Είμαστε η πιο ενεργή και συνεπής στο έργο της ομάδα τέτοιου μείγματος. Έχουμε ανοίξει τα φτερά μας στην Αμερική, την Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αγγλία. Έχουμε συνεργαστεί με γνωστούς ηθοποιούς και μουσικούς- οι παραστάσεις μας έχουν ζωντανή μουσική. Κι όμως, εδώ στην Ελλάδα, είμαστε στο περιθώριο. ». Η νέα τους δουλειά θα παρουσιαστεί το Μάιο και είναι βασισμένη στην ιδέα της κλασικής ομορφιάς όπως εκφραζόταν στην αρχαιότητα, μέσα από την κατασκευή των αγαλμάτων και γλυπτών. Στη σημερινή εποχή έχουν κι αυτά τα ελλείμματά τους. Κανένα δεν είναι αρτιμελές.

*Μια παράσταση- συρραφή από παλαιότερες χορογραφίες της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21/5 στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή Τηλ. 210 323899) στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού. Συμμετέχει ο Ψαραντώνης. Ώρα έναρξης: 22:00



Πηγή: http://www.queen.gr/


ΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


ΗΜΕΡΙΔΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
ΩΡΑ: 18:30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

Χαιρετισμοί: 18:30 - 18:45
Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος
Χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος

Εισηγήσεις: 18:45 - 19:45
''Τα μυστικά της ορθής σύνταξης βιογραφικού'' και
''Ψηφιακό βιογραφικό' (video c.v.)''
Παντελής Νικολαΐδης, σύμβουλος εκπαίδευσης 
& απασχόλησης Εκπ. Όμιλος ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ

''Τεχνικές ευρέσεως εργασίας''
Ελένη Ρόκα, Δ/ντρια Marketing Skywalker.gr

''Προγράμματα Voucher: είσοδος των ανέργων στην αγορά εργασίας''
Γεωργία Κωνσταντίνου, Δ/ντρια προγραμμάτων 
επιχειρηματικότητας Skywalker.gr

''Ανεργία και ψυχική υγεία''
Ευαγγέλια Καλλιανιώτη, Ψυχολόγος παιδαγωγός

Με την υποστήριξη Skywalker.gr




Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ 7 -9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014


«Δωρεάν  Έλεγχος Αναπνευστικής Λειτουργίας (Σπιρομέτρηση) στον Δήμο Ιλίου»

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας,    διοργανώνει  για τέταρτη συνεχή χρονιά  σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία Πρόγραμμα Δωρεάν Σπιρομέτρησης για Δημότες και κατοίκους του Δήμου, καπνιστές ή πρώην καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των 40 ετών.

Σκοπός της σπιρομέτρησης είναι ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας και η έγκαιρη ανίχνευση του ενδεχομένου ο εξεταζόμενος να πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η σπιρομέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις  7,8 και 9 Απριλίου 2014 στο  Δημαρχείο Ιλίου από τις 9:00 έως στη 1:00 το μεσημέρι. Για τη σπιρομέτρηση δεν χρειάζεται ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στο τηλέφωνο: 213 2030 018

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ



Όπως είναι γνωστό η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ. ) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την Υγεία .

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας εστιάζεται στις μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών- φορέων παθογόνων μικροοργανισμών.

Διαβιβαστές είναι οργανισμοί (κουνούπια , σκνίπες , κοριοί , τσιμπούρια, σαλιγκάρια) οι οποίοι ευθύνονται για την μετάδοση μεγάλου εύρους παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους και τα ζώα .

Ο Π.Ο.Υ. με το θέμα αυτό θέλει να ευαισθητοποιήσει και να θέσει σε εγρήγορση κοινό και ειδικούς για την καλύτερη δυνατή θωράκιση της ατομικής και δημόσιας υγείας, διαπιστώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια μέσω ορισμένων διαβιβαστών, κυρίως κουνουπιών, πολλές μολυσματικές νόσοι (ελονοσία, δάγγειος πυρετός και άλλες ) άρχισαν να εμφανίζονται και να προκαλούν προβλήματα σε χώρες όπου μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες.

Βασικές αιτίες για την εξάπλωση αυτών των ασθενειών είναι η κλιματική αλλαγή , το παγκόσμιο εμπόριο καθώς και οι μετακινήσεις εν γένει .

Μεταξύ των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές και συγκεκριμένα μέσω δηγμάτων κουνουπιών εκτός από την ελονοσία είναι και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Ελλάδα κηρύχθηκε « ελεύθερη ελονοσίας » από τον Π.Ο.Υ. το 1974, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίστηκαν κρούσματα ελονοσίας από plasmodium vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης .
Ο Π.Ο.Υ. στο τελευταίο πρόγραμμα που ανέπτυξε για τον έλεγχο της ελονοσίας  (From Malaria Control to Elimination in the WHO European Region , 2006-2015) έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους :

1. Ανάσχεση της μετάδοσης της ελονοσίας μέχρι το 2015 και εξάλειψη της νόσου στις εναπομείνασες ενδημικές χώρες
2. Σε περιοχές / χώρες όπου η ελονοσία έχει εξαλειφθεί, δίνεται έμφαση στο να αποφευχθεί η επανεγκατάσταση της νόσου
3. Μείωση των θανάτων σε εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας

Στο πλαίσιο λειτουργίας διατομεακής – διυπουργικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε στο Υπουργείο Υγείας εκπονήθηκε σχέδιο δράσης για την διατήρηση της χώρας ως ελεύθερης από ελονοσία και αποφυγής επανεγκατάστασης της νόσου στις περιοχές όπου είχε εμφανιστεί στο παρελθόν . Το σχέδιο δράσης με συντονισμένες ενέργειες που θα αναπτύσσονται συστηματικά μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο αναμένεται να οδηγήσει έως το 2018 σε εξάλειψη της ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Ήδη οι μέχρι σήμερα αναληφθείσες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών έχουν επιφέρει σημαντική μείωση των κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ήτοι : από 42 κρούσματα το 2011 σε 3 το 2013. Επιπλέον αποφεύχθηκε, κατά το 2013 , ο κίνδυνος χαρακτηρισμού της χώρας , από τον Π.Ο.Υ., ως ενδημικής για την νόσο, ύστερα από την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ιατρικής κοινότητας καθώς και άλλων προληπτικών δράσεων εστιασμένων σε περιοχές με ενδείξεις μετάδοσης της νόσου της ελονοσίας .

Τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών που αποσκοπούν στην αποφυγή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας έχουν ως αποτέλεσμα και τον έλεγχο της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς και οι δύο ασθένειες μεταδίδονται διαμέσου νυγμού από μολυσμένα κουνούπια.

Όσον αφορά την πρόληψη μετάδοσης των προαναφερομένων ασθενειών βασικές ενέργειες είναι η έκδοση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σε ετήσια βάση εγκυκλίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών οι οποίες απευθύνονται (προς υλοποίηση) στις Περιφέρειες , τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά περίπτωση καθώς και η αιτιολογημένη έκδοση αδειών για αεροψεκασμούς  (προνυμφοκτονίες ) και για κατ’ εξαίρεση ψεκασμούς με ULV (ακμαιοκτονίες) σε Περιφερειακές ενότητες της χώρας .

Επιπλέον βάσει των εγκυκλίων οι Υγειονομικές Περιφέρειες , οι Περιφέρειες και οι Καλλικρατικοί δήμοι οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να οργανώνουν και να πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την σημασία της προφύλαξής τους από τα κουνούπια και τα προτεινόμενα μέτρα μέσω ενημερωτικών ομιλιών διανομή σχετικών ενημερωτικών εντύπων, μηνυμάτων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς κλπ.

Μέτρα Πρόληψης

Η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν θεμελιώδεις δράσεις της στρατηγικής Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγχρόνως όμως απαιτούνται τα ακόλουθα βασικά ατομικά μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει καθένας με σκοπό την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια :
  • Κατάλληλα ενδύματα , όπως μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών . Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων ( ιδίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  • Αντι-κουνουπικά πλέγματα ( σήτες ) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών ( σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια ) .
  • Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε να διοργανώσετε εκδηλώσεις και να δώσετε όσον το δυνατόν ευρύτερη δημοσιότητα στο θέμα.

Είναι ευνόητο ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα αυτό θα πρέπει να είναι διαρκής.

Ειδικότερα οι Υγειονομικές Περιφέρειες, οι Περιφέρειες, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος παρακαλούνται να ενημερώσουν τους εποπτευόμενους φορείς τους και τα μέλη τους

Επίσης οι Δ/νσεις Υγειονομικού των Γ.Ε.Σ.- Γ.Ε.Α.- Γ.Ε.Ν. παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τις Υπηρεσίες τους.

Το Τμήμα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου, παρακαλείται όπως ενημερώσει όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η Δ/νση Οργάνωσης, Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφορικής παρακαλείται να αναρτήσει στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου την παρούσα εγκύκλιο.

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στα οποία κοινοποιείται το έγγραφο αυτό παρακαλούνται να προβάλουν το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας μέσω των Δελτίων Ειδήσεων και της διοργάνωσης ειδικών εκπομπών.

Τέλος, κείμενα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στη αγγλική γλώσσα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. και ειδικότερα στην ψηφιακή διαδρομή http://www.who.int/world-health-day/en .

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ