meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΒΙΟΝΙΚΟ ΧΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ



Βιονικό χέρι-τεχνολογικό θαύμα θα κάνει... χειρονομίες

Ένα προσθετικό χέρι που ελέγχεται από το μυαλό του ασθενή και μπορεί να πραγματοποιήσει πολύπλοκες χειρονομίες που μέχρι σήμερα φάνταζαν αδύνατες, θα είναι διαθέσιμο σύντομα στο εμπόριο, με τους αρμόδιους να το θεωρούν «θαύμα» της σύγχρονης ιατρικής.

Για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη χρειάστηκαν 8 χρόνια έρευνας από τον αμερικανικό στρατό. Το χέρι ονομάστηκε Luke, από τον γνωστό ήρωα στον «Πόλεμο των Άστρων».

Η μεγάλη αυτή καινοτομία λειτουργεί με ηλεκτρόδια που συνδέονται με το νευρικό σύστημα του ασθενή. Εν συνεχεία ο επεξεργαστής του «μεταφράζει» τα σήματα του νευρικού συστήματος και τα μετατρέπει σε κινήσεις όπως το πιάσιμο και το σήκωμα ευαίσθητων αντικειμένων, η χρήση φερμουάρ, κουμπιών, το βούρτσισμα των δοντιών και το χτένισμα μαλλιών.

Η κατασκευή κόστισε συνολικά 40 εκατ. δολάρια και πήρε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων μετά από 90 επιτυχείς κλινικές δοκιμές σε ακρωτηριασμένους ασθενείς.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»



ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ



Το έργο μας χρόνια τώρα στηρίζεται στην αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα. Λειτουργούμε πάντα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τοποθετούμε πρώτα και πάνω από όλα, το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.

Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας διαμόρφωσαν μια πραγματικότητα που δυστυχώς χαρακτηρίζεται από όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η κοινωνική αυτή όψη της οικονομικής κρίσης αποτυπώθηκε όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας κυρίως στην απώλεια της εργασίας στην αύξηση της φτώχειας στη διεύρυνση και την αλλαγή του προφίλ των εξυπηρετούμενων και της φύσης των αιτημάτων.

Η αύξηση η ένταση και ο χαρακτήρας των προβλημάτων οδήγησαν το Δήμο μας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων στοχευμένων δράσεων προστασίας σε συνεργασίες με άλλους φορείς για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης παράλληλα δε στην ενίσχυση και την εντατικοποίηση των ήδη υπαρχουσών προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου.

Ως οφείλαμε, πρώτη διαχρονική μας προτεραιότητα έμεινε η στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, γιατί χωρίς τα παιδιά ξέρετε και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει Αύριο σε αυτόν τον τόπο!



Ενδεικτικά στοιχεία από τον απολογισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου το 2012:


Κοινωνικά Φροντιστήρια

Κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι γονείς οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους ο Δήμος μας πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης και λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου θεσμού που υποστηρίχθηκε και από την  Ένωση Γονέων Ιλίου. Στα Κοινωνικά Φροντιστήρια τα μαθήματα έγιναν κατά τις απογευματινές ώρες συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής ενώ η διδασκαλία έγινε από εθελοντές δασκάλους καθηγητές και απόφοιτους/ τελειόφοιτους Πανεπιστημίου ενώ συνολικά εξυπηρετήθηκαν 227 μαθητές από 40 Καθηγητές.


Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Για δεύτερη χρονιά υλοποιήθηκε το 2012 από την Κοινωνική Υπηρεσία το Θερινό πρόγραμμα ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης παιδιών δαπάνης του Δήμου Ιλίου 56.182,46 ευρώ στο οποίο συμμετείχαν 306 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των εργαζόμενων γονέων της πόλης μας παρέχοντας φύλαξη των παιδιών κατά την περίοδο των θερινών διακοπών των σχολείων και παράλληλα ημερήσια δημιουργική απασχόληση ψυχαγωγία και γνώσεις μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες σύγχρονης παιδαγωγικής βιωματικού χαρακτήρα στα παιδιά του Δήμου μας.


Σχολές Γονέων - Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατά το έτος 2012 οργανώθηκαν και λειτούργησαν δύο (2) Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων. Στον εκπαιδευτικό κύκλο συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τον κύκλο 40 άτομα.


Διανομή δώρων κατά τις εορτές των Χριστουγέννων

Ο Δήμος Ιλίου γνωρίζοντας τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ιδρύματα και άλλα Νομικά Πρόσωπα υψίστης κοινωνικής σημασίας που εδρεύουν στο Δήμο μας αποφάσισε να προσφέρει συμβολικά δώρα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων του 2012 προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και στήριξης των παιδιών και να δηλώσει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους ωφελούμενους αυτών των δομών. Συγκεκριμένα χορηγήθηκαν 406 συμβολικά δώρα συνολικής αξίας 2.639,00 ευρώ ως εξής:

·         Ορφανοτροφείο ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ που φιλοξενεί 26 παιδιά.
·         Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης - Ξενώνας Ιλίου του Ε.Κ.Κ.Α που φιλοξενεί κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους.
·         Οικοτροφείο του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων που φιλοξενεί 22 υπερήλικες χωρίς οικογενειακό περιβάλλον με βαριά κινητικά προβλήματα.
·         Ι.Π.Α.Π Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ που φιλοξενεί 348 παιδιά.


Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ιλιαχτίδα». Συνεχίστηκε η λειτουργία του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «Ιλιαχτίδα» το οποίο προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας ειδικής αγωγής και μάθησης σε παιδιά και εφήβους.

Ειδικότερα προσφέρονται σε παιδιά και εφήβους προγράμματα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ειδική Αγωγή Ψυχολογικής υποστήριξης και Συμβουλευτική Οικογένειας.

Για το 2012 το Κέντρο δέχτηκε 258 νέες αιτήσεις.
Η διεπιστημονική ομάδα προέβη σε 299 αξιολογήσεις παιδιών.
106 παιδιά ξεκίνησαν συνεδρίες ενώ 27 παιδιά ολοκλήρωσαν τα θεραπευτικά τους προγράμματα.
16 παιδιά παραπέμφθηκαν σε άλλες πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες / φορείς.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο:
134 συνεδρίες με Κοινωνικό Λειτουργό.
1533 συνεδρίες με Ψυχολόγο.
1477 συνεδρίες με Ειδικό Παιδαγωγό.
1673 συνεδρίες Εργοθεραπείας.
1731 συνεδρίες Λογοθεραπείας.
Σύνολο Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: 6.548

Από τα τέλη του 2013 λειτουργεί πλέον και δεύτερο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο («Ιλιαχτίδα2»), για να καλύπτονται οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών στο Δήμο Ιλίου χωρίς αναμονή και χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των γονέων τους.


Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών.

Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών που λειτουργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι στελεχωμένο από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Ταυτόχρονα ο εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί στην περιοχή του Δήμου και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας επί της οδού Ναυπλίου.

Οι βασικές δράσεις που πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους είναι:
1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
2. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Κατά το έτος 2012 το Κέντρο ανταποκρίθηκε στο αίτημα 456 οικογενειών για ενίσχυση σε είδος. Οι εξυπηρετούμενες οικογένειες είχαν από 1 έως 9 παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός εξυπηρετούμενων παιδιών ήταν 1.125 παιδιά εκ των οποίων τα 692 (62%) ήταν παιδιά που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Οργανισμού
για πρώτη φορά.
Από το σύνολο των οικογενειών:
·         144 ήταν μονογονεϊκές οικογένειες
·         60 οικογένειες ήταν με άνεργους γονείς ή απασχόληση σε επισφαλή εργασία.
·         Και 89 ήταν πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης απευθύνθηκαν στο Κέντρο συνολικά 169 άτομα. Τα 157 πραγματοποίησαν συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης και 12 συνεδρίες οικογενειακής συμβουλευτικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων συμβουλευτικής αφορούσε στην κατηγορία «Σχέσεις με συνομήλικους» ενώ το μικρότερο αφορούσε την ασφαλή χρήση στο διαδίκτυο.


Το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ - ΕΞΕΛΙΞΗΣ ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά από αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ουσιών. Το Κέντρο στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιλίου και απευθύνεται σε χρήστες και οικογένειες του Δήμου Ιλίου και της ευρύτερης περιοχής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό του ΚΕθΕΑ του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας το οποίο έχει και την επιστημονική εποπτεία.

Το Κέντρο προσέφερε σε καθημερινή βάση:
·         ενημέρωση και σεμινάρια γύρω από τη χρήση ουσιών την εξάρτιση και τις δυνατότητες θεραπείας
·         υποστήριξη για μείωση ή διακοπή της χρήσης
·         υπηρεσίες μείωσης της βλάβης
·         συμβουλευτική σε άτομα / ομάδες /οικογένειες
·         άμεση παραπομπή σε υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας νομική στήριξη
·         υποστήριξη σε μετανάστες με γνώση και σεβασμό απέναντι στα γλωσσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.


Συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.). Συνεχίστηκε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών  προληπτικής και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από τους εθελοντές γιατρούς των Δημοτικών Ιατρείων στους φιλοξενούμενους (νεαρές γυναίκες και παιδιά) στη Μαθητική Εστία του Ιδρύματος που βρίσκεται εντός του περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Το Ε.Ι.Ν. υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών καθώς και άγαμων μητέρων με τα παιδιά τους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

Το Φεβρουάριο του 2012 μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Μαθητικής Εστίας έγινε παρέμβαση με εισήγηση Ψυχολόγου και νοσηλεύτριας της Υπηρεσίας στις φιλοξενούμενες με θέμα: «Προληπτική ιατρική και βασικές αρχές υγιεινής».


Ένταξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δίκτυο «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Συμμετοχή της Υπηρεσίας στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.)

Συνεχίστηκε η συμμετοχή του Δήμου και η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας με το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΦΑΕΘΩΝ» ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ:
Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχολόγους Κοινωνιολόγους και Κοινωνική Λειτουργό και λειτουργεί καθημερινά για οποιαδήποτε ενημέρωση πληροφορία ατομικά ραντεβού ή ομαδικές συναντήσεις.
·         Στις 18 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σε γονείς με θέμα «Πρόληψη των Εξαρτήσεων» στο 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου.
·         Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησαν 2 Ομάδες Παιδιών στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από 6 συναντήσεις στις 28 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2012 αντίστοιχα.
·         Στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησε η Ομάδα Γονέων του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 6 συναντήσεις στις 4 Απριλίου 2012.
·         Στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2012 ξεκίνησαν 2 Ομάδες Παιδιών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από 6 συναντήσεις στις 3 και 4 Απριλίου 2012 αντίστοιχα.
·         Στις 6 Μαρτίου 2012 ξεκίνησε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Η Λειτουργία της ομάδας - Τεχνικές και Εφαρμογές» το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από 4 συναντήσεις στις 27 Μαρτίου 2012 στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
·         Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων»

Ομαδική Εποπτεία σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Στηρίζομαι στα πόδια μου» οι οποίες ολοκληρώθηκαν τέλος Μαΐου 2012 στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·         Στις 28 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε         βιωματικό Εργαστήρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου το οποίο απευθυνόταν σε Δασκάλους.
·    Ενημέρωση Γονέων-Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης «φαεθων» πραγματοποιήθηκε στο 15ο & 30ο Νηπιαγωγείο Ιλίου στις 3 Οκτωβρίου 2012 με σκοπό τη δημιουργία Ομάδας Εκπαιδευτικών και Ομάδας Γονέων.
· Ενημέρωση    Καθηγητών- Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» πραγματοποιήθηκε στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 23 Οκτωβρίου 2012 με σκοπό τη δημιουργία Ομάδας Εκπαιδευτικών.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (πρώτη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 24 Οκτωβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·   Έναρξη Ομάδας Παιδιών (πρώτη) στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου στις 30 Οκτωβρίου 2012 στο τμήμα ΣΤ1' η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Παιδιών (δεύτερη) στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου την 1 Νοεμβρίου 2012 στο τμήμα ΣΤ2' η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·   Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» πραγματοποιήθηκε στις 12 και 3 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·    Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας «Στηρίζομαι στα πόδια μου» πραγματοποιήθηκε στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·         Έναρξη Ομάδας Γονέων στο 15ο & 30ο Νηπιαγωγείο Ιλίου στις 7 Νοεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 6 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (Δεύτερη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 28 Νοεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 2 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (Τρίτη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 3 Δεκεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 2 συναντήσεις.
·         Ημερίδα Δήμου Ιλίου «Ψυχική Υγεία» - Συμμετοχή ΚέντρουΠρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο Δήμο Ιλίου στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Τα αιτήματα που καταφθάνουν στο Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» είναι πολλά και ποικίλα και αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς (εκπαιδευτικοί γονείς μαθητές) αλλά επίσης παρέχει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα τόσο σε άτομα εμπλεκόμενα με εξαρτήσεις με στόχο την παραπομπή τους σε κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα στην καθημερινότητά τους τα οποία επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους.


Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ thisisradio.gr



Μια πολύ διαφορετική και πολύ πιο ουσιαστική ίσως ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή, θα λάβει χώρα σήμερα Πέμπτη 29 Μάη 18.30-20.00 ζωντανά στο www.thisisradio.gr με τους Δημήτρη Κωνσταντάρα και Βαγγέλη Αυγουλά. 

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα κληθούν να σχολιάσουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον κόσμο και οι οποίοι θα μεταφέρουν ζωντανά το μήνυμα της κάλπης από την Κοινωνία! 

Την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ καλούν μόνο πολιτικούς να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι κύριοι Κωνσταντάρας και Αυγουλάς συνομιλούν με έναν οδηγό ταξί, με έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, με  έναν περιπτερά, με έναν λογιστή, με έναν τηλεφωνητή σε μια δημόσια υπηρεσία, με έναν ιδιοκτήτη πρακτορείου προπό, με μια νοικοκυρά  και με όλους εσάς, για να δούμε πρακτικά τι σήμαιναν οι Ευρωεκλογές για όλους εμάς και πώς μεταφράζεται το αποτέλεσμα στην καθημερινότητα μας! 

Συντονιστείτε σήμερα 18.30 στο www.thisisradio.gr και στείλτε τα μηνύματα σας απευθείας στο chat του σταθμού, συμμετέχοντας στην εκπομπή και εμπλουτίζοντας τη συζήτηση! 

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΦΩΣΗΣ



Κοντά σε γονιδιακές θεραπείες της κώφωσης

Στη δημιουργία μιας νέας γενιάς πιο αποτελεσματικών κοχλιακών εμφυτευμάτων αναμένεται να οδηγήσει νέα μέθοδος Αυστραλών επιστημόνων, που μετέφεραν μέσω ηλεκτρονικών παλμών νέα γονίδια στο αυτί κωφών, κάτι που οδήγησε σε αναγέννηση των κατεστραμμένων ακουστικών νεύρων σε πειραματόζωα και σε βελτίωση της ακοής τους.

Παράλληλα, όμως, η νέα τεχνική είναι πιθανό μελλοντικά να μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον και η κατάθλιψη, με την εισαγωγή παρόμοιων «βιονικών» εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο αντί για το αυτί.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Γκάρι Χούσλι, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, «ελπίζουμε ότι, μετά από περαιτέρω έρευνες, οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα κοχλιακά εμφυτεύματα, θα μπορούν να απολαμβάνουν μια ευρύτερη γκάμα ήχων», κάτι που θα τους επιτρέψει να ακούνε κανονικά την μουσική (αυτό συνήθως δεν συμβαίνει με τα υπάρχοντα εμφυτεύματα).

Η νέα τεχνική εστιάζει στην αναγέννηση των ακουστικών νεύρων, που έχουν υποστεί ζημιά λόγω ηλικίας ή άλλων αιτιών. Οι δοκιμές με πειραματόζωα (ινδικά χοιρίδια) έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα είναι «απρόσμενα αποτελεσματικά» στο να επιτυγχάνουν μία τοπική γενετική θεραπεία. Ζώα που ήσαν σχεδόν κωφά, μπόρεσαν να ακούσουν σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με τη νέα τεχνική, ένα διάλυμα DNA εγχύνεται μέσα στον κοχλία, ενώ οι ηλεκτρικοί παλμοί 20 βολτ που δημιουργεί το κοχλιακό εμφύτευμα (το οποίο εισάγεται χειρουργικά), «πυροδοτούν» τις επιθυμητές γενετικές αλλαγές στα κύτταρα του αυτιού, έτσι ώστε αυτά στη συνέχεια να παράγουν τις αναγκαίες νευροτροφίνες, πράγμα που οδηγεί σε αναγέννηση των ακουστικών νεύρων. Τα νέα νεύρα αναπτύσσονται πιο κοντά στα ηλεκτρόδια του κοχλιακού εμφυτεύματος και έτσι το τελευταίο είναι πιο αποτελεσματικό στη μεταφορά των ακουστικών - νευρικών σημάτων προς τον εγκέφαλο.

Αν και η παραγωγή νευροτροφινών στο αυτί εμφάνισε μείωση μετά από μερικούς μήνες και τα νέα νεύρα άρχισαν να πεθαίνουν, ο Γκάρι Χούσλι δήλωσε αισιόδοξος ότι η μέθοδος θα βελτιωθεί περαιτέρω και τελικά η αναγέννηση των ακουστικών νεύρων θα είναι διατηρήσιμη επόμενο βήμα θα είναι η πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών της νέας μεθόδου σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη διετία.

Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την κώφωση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist», σε δύο μήνες από σήμερα μια ομάδα κωφών ανθρώπων μπορεί να ακούει ξανά, χάρη στην πρώτη παγκοσμίως γονιδιακή θεραπεία για την κώφωση!

Οι 45 εθελοντές θα δεχτούν να εισαχθεί στα αυτιά τους -με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού ως «οχήματος»- ένα γονίδιο, το Atoh1, με στόχο να «πυροδοτήσει» την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων, που είναι οι υποδοχείς των ήχων και τα οποία μπορεί να καταστραφούν από δυνατούς θορύβους, φάρμακα ή ασθένειες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα επαναφέρουν σε σημαντικό βαθμό τη φυσική ακοή (σε αντίθεση με την ακοή που επιτυγχάνουν τα τεχνικά βοηθήματα όπως τα κοχλιακά εμφυτεύματα).

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, η ακοή των οποίων βελτιώθηκε κατά 20 ντεσιμπέλ περίπου (ισοδυναμεί με τη διαφορά του να ακούς κανονικά και να ακούς έχοντας τα χέρια στα αυτιά σου).


Πηγή: Εφημερίδα «παραγωγή»



Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΑ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ



O Έλληνας που «νίκησε» την Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση

Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard Stem Cell Institute, o Ευάγγελος Κισκίνης εξειδικεύεται στη μελέτη και τη θεραπεία εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Τα τελευταία τρία χρόνια, με τη χρήση των βλαστοκυττάρων, μελετούσε τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Έτσι, κατάφερε να ανακαλύψει το μηχανισμό που οδηγεί στην παράλυση των ασθενών από την Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση, καθώς και ένα φάρμακο για την θεραπεία της. Η ερευνητική του ομάδα πιο συγκεκριμένα, έφτιαξε κινητικούς νευρώνες από εμβρυακά βλαστοκύτταρα (induced pluripotent stem cells) που δημιούργησε, χρησιμοποιώντας την επαναστατική μέθοδο επαναπρογραμματισμού δερματικών κυττάρων.

Ο Έλληνας επιστήμονας Ευάγγελος Κισκίνης μιλά αποκλειστικά στο Capital.gr για την ανακάλυψή του.

Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

Κύριε Κισκίνη, καταφέρατε να μελετήσετε την Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis- ALS) με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων. Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία όσων πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο;

Η Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση είναι μία εκφυλιστική νόσος που πλήττει τους άνω και κάτω κινητικούς νευρώνες, δηλαδή τα κύτταρα που ελέγχουν όλες τις κινήσεις μας. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από σταδιακή εξέλιξη που οδηγεί στην πλήρη παράλυση και την κατάληξη των ασθενών μέσα σε διάστημα δύο έως πέντε ετών κατά μέσο όρο.

Το 2006 έγινε μία σημαντική επιστημονική κατάκτηση που επηρέασε την έρευνά μας. Ο Ιάπωνας επιστήμονας Shinya Jamanaka ανακάλυψε την επαναστατική μέθοδο επαναπρογραμματισμού σωματικών κυττάρων σε εμβρυακά βλαστοκύτταρα για την οποία μάλιστα τιμήθηκε πέρσι με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία εμβρυακών βλαστοκυττάρων από ένα οποιοδήποτε σωματικό κύτταρο, όπως για παράδειγμα ένα δερματικό κύτταρο ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα έχουν τη μοναδική ιδιότητα διαφοροποίησης σε χιλιάδες ξεχωριστα κύτταρα που φτιάχνει το ανθρώπινο σώμα.

Φτιάχνοντας έτσι εμβρυακά βλαστοκύτταρα από ασθενείς που πάσχουν από ALS, μας δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να μελετήσουμε κινητικούς νευρώνες στο εργαστήριο για πρώτη φορά. Συγκρίνοντας τους κινητικούς νευρώνες με αυτούς από υγιείς οργανισμούς ανακαλύψαμε μία σειρά από αιτίες που οδηγούν στον θάνατο των νευρικών κυττάρων καθώς και έναν τρόπο για να τον αντιστρέψουμε.

Ποιές θα είναι οι άμεσες επιδράσεις της έρευνάς σας σε ασθενείς με Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση;

Η ερευνητική μας μελέτη οδήγησε στην ανακάλυψη μίας θεραπευτικής ουσίας, οποίο δείξαμε ότι έχει καταλυτικές ιδιότητες στα νευρικά κύτταρα που πάσχουν από ALS. Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί ήδη στην αγορά ως φάρμακο και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από επιληψία.
Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα σε κλινικές έρευνες σε ασθενείς που πάσχουν από ALS.

Οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014 και τα αποτελέσματα αναμένονται στα επόμενα δύο χρόνια. Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών με ALS.

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κομμάτι της έρευνας;

Καταρχήν, γιατί υπάρχει ιατρική ανάγκη. Αυτή τη στιγμή μόνο στην Αμερική υπάρχουν πάνω από 50.000 ασθενείς που πάσχουν από ALS και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Δεύτερον, διότι η μελέτη του ALS επιστημονικά αποτελεί ένα συναρπαστικό μυστήριο. Και τρίτον διότι διαπίστωσα ότι με την επαναστατική τεχνολογία των επαναπρογραμματισμένων εμβρυακών βλαστοκυττάρων θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην έρευνα αυτής της ασθένειας.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Θεσσαλονίκη. Για ποιό λόγο αποφασίσατε να δουλέψετε στην Αμερική;

Η Αμερική και συγκεκριμένα το Harvard Stem Cell Institute είναι πρωτοπόρα στη συγκεκριμένη έρευνα και ήθελα να μάθω από τους καλύτερους.

Πως βρίσκετε το επίπεδο των ερευνών στην Ελλάδα;

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα και τις λίγες δυνατότητες που δίνονται στους επιστήμονες που δουλεύουν στην Ελλάδα θεωρώ ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα της Βιοιατρικής Έρευνας της Ακαδημίας των Αθηνών καθώς και το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών στην Κρήτη διαθέτουν εξαιρετικούς επιστήμονες και καταφέρνουν και παράγουν αξιόλογη δουλειά.

Ο Ευάγγελος Κισκίνης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Surrey με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές Μοριακής Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου. Έχει επίσης εργαστεί στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας και έχει τιμηθεί με ερευνητικές υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων της Νέας Υόρκης (ΝΥSCF), και από το Charles King Trust.

Πηγή: http://www.capital.gr/


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ



Δήμος Ισχυρός κοντά στον πολίτη
               
Αγαπητοί μου Συμπολίτες
Συνεργάτες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου, που για άλλη μια φορά μας τιμήσατε με την ψήφο σας ανανεώνοντας την εντολή σας για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Αυτή η επιβράβευση αποτελεί για εμάς ξεχωριστή τιμή. Μaς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πόλη μας. Παράλληλα όμως, αυτή σας η εμπιστοσύνη μaς γεμίζει ευθύνες απέναντι σε όλους εσάς. Γιατί το πρόγραμμά μας δεν είναι μόνο όραμα. Είναι έργα. Είναι συμβόλαιο τιμής για εμάς. Είναι σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και στους πολίτες για τον κοινό μας στόχο:

Το Ίλιον της ανάπτυξης και της προοπτικής!

Τόσο οι συνεργάτες μου όσο και ο ίδιος δεσμευόμαστε ότι τη νέα αυτή πενταετία θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη της πόλης μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με διαφάνεια, ήθος, χρηστή και νοικοκυρεμένη διοίκηση, διεκδικώντας δυναμικά όσα η πόλη μας αξίζει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης θερμά, όλα τα μέλη της παράταξής μας, παλιά και νέα, καθώς και όλους τους υποψηφίους για το δυναμικό και νικηφόρο αγώνα.

Τέλος, ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, καθώς και την ομαλή λειτουργία του Δήμου μας, υπομένοντας τις δυσκολίες και το βάρος της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει χώρος για θριαμβολογίες και πανηγυρικούς λόγους.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους εδώ ενωμένους, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για αυτήν την πόλη. Μας ενώνει το Ίλιον που οραματιζόμαστε, το Ίλιον που αγαπάμε!


Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε μαζί και μαζί θα συνεχίσουμε!



Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ;



Τι είναι η αιμορροφιλία;

Η αιμορροφιλία δεν είναι μια μόνον ασθένεια, αλλά μάλλον μια ομάδα κληρονομικών διαταραχών της αιμοποίησης, που προκαλούν ανώμαλη ή υπερβολική αιμορραγία και κακή πήξη του αίματος. Ο όρος αυτός, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για τον καθορισμό δύο συγκεκριμένων καταστάσεων, της αιμορροφιλίας Α και της αιμορροφιλίας Β, που αποτελούν τους συχνότερα απαντώμενους τύπους.

Μεταξύ τους διακρίνονται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο έχει υποστεί μετάλλαξη και το οποίο κωδικοποιεί έναν ελαττωματικό παράγοντα πήξεως (δηλαδή, μία πρωτεΐνη),για κάθε μία από τις δύο ασθένειες. Σπανίως, απαντάται και η αιμορροφιλία C, όμως το αποτέλεσμά της στο σχηματισμό του πήγματος, είναι λιγότερο εμφανές από την Α ή την Β.

Η αιμορροφιλία Α και Β, κληρονομούνται σύμφωνα με τον τύπο του υπολειπόμενου χαρακτήρα, με το χρωματόσωμα Χ. Συνεπώς, είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι, ένα δεδομένο γονίδιο επί του Χ χρωμοσώματος, εκφράζεται μόνον όταν δεν υπάρχει φυσιολογικό γονίδιο. Για παράδειγμα, ένα αγόρι, έχει μόνον ένα Χ χρωματόσωμα, συνεπώς ένα αγόρι με αιμοφιλία έχει το ελαττωματικό γονίδιο στο μοναδικό του Χ χρωματόσωμα. Η αιμορροφιλία αποτελεί την συχνότερη γονιδιακή νόσο, που έχει σχέση με το Χ χρωματόσωμα.

Αν και είναι πολύ σπανιότερο, μπορεί και ένα κορίτσι να πάσχει από αιμορροφιλία, όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει το ελαττωματικό γονίδιο σε αμφότερα τα Χ χρωματοσώματα, ή να έχει ένα γονίδιο της αιμορροφιλίας και επιπλέον ένα ελαττωματικό αντίγραφο του δευτέρου Χ χρωματοσώματος, το οποίο θα έπρεπε να μεταφέρει τα φυσιολογικά γονίδια.

Εάν ένα κορίτσι έχει ένα αντίγραφο του ελαττωματικού γονιδίου σε ένα από τα Χ χρωμοσώματά της και ένα φυσιολογικό δεύτερο Χ χρωματόσωμα, τότε δεν εμφανίζει αιμορροφιλία, αλλά ονομάζεται φορέας της αιμορροφιλίας (ή ετερόζυγος για την αιμορροφιλία).Τα άρρενα τέκνα της, θα έχουν πιθανότητα 50% να κληρονομήσουν την αιμορροφιλία από την μητέρα τους.

Η αιμορροφιλία εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 5.000 γεννήσεις αγοριών. Η αιμορροφιλία Α και Β, εμφανίζονται σε όλες τις φυλετικές ομάδες. Η αιμορροφιλία Α, είναι περίπου τέσσερεις φορές συχνότερη από την Β. Η αιμορροφιλία Β, εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 20.000 - 34.000 γεννήσεις αγοριών.

Ιστορικά στοιχεία

Η αιμορροφιλία έχει ονομασθεί και «βασιλική νόσος», λόγω της βασιλίσσης Βικτωρίας της Αγγλίας. Η βασίλισσα Βικτώρια (1837-1901), ήταν φορέας της νόσου. Οι θυγατέρες της μεταβίβασαν το μεταλλαγμένο γονίδιο στα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας. Η Αλεξάνδρα, εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία έγινε Τσαρίνα της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα όταν παντρεύτηκε τον Τσάρο Νικόλαο τον ΙΙ, ήταν φορέας. Ο γιός τους Τσάρεβιτς Αλέξιος, υπέφερε από αιμορροφιλία.

Τι προκαλεί την αιμορροφιλία;

Όπως περιγράφεται πιο πάνω, η αιμορροφιλία προκαλείται από κάποια γονιδιακή μετάλλαξη. Οι μεταλλάξεις αυτές, αφορούν γονίδια τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες, που οποίες είναι απαραίτητες για την διαδικασία πήξεως του αίματος. Τα συμπτώματα της αιμορραγίας εμφανίζονται επειδή είναι ελαττωματικός ο μηχανισμός πήξεως του αίματος.

Η διαδικασία της πήξεως του αίματος, είναι μία σειρά εξαιρετικά περίπλοκων μηχανισμών, στους οποίους συμμετέχουν 13 διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται παράγοντες πήξεως και φέρουν ονομασία με τους Λατινικούς αριθμούς, από τον Ι έως τον ΧΙΙΙ. Στην αιμορροφιλία Α το γονίδιο που εκφράζει τον παράγοντα VIII (παράγων 8), έχει υποστεί μετάλλαξη, ενώ στην αιμορροφιλία Β, έχει υποστεί μετάλλαξη το γονίδιο που εκφράζει τον  παράγοντα ΙΧ (παράγων 9).

Υπάρχει άλλος τύπος αιμορροφιλίας;

Υπάρχει μια κατάσταση που αναφέρεται σαν αιμορροφιλία C και η οποία αφορά σε ανεπάρκεια του παράγοντος XI. Η κατάσταση αυτή, είναι πολύ σπανιότερη από τις αιμορροφιλίες Α και Β και έχει ήπια συμπτώματα. Επίσης, δεν κληρονομείται με το Χ χρωματόσωμα και προσβάλλει άτομα και των δύο φύλων.

Τέλος, μια υπο-ομάδα από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από αιμορροφιλία Β, εμφανίζει μία κατάσταση που ονομάζεται φαινότυπος Leyden, που χαρακτηρίζεται από σοβαρή αιμορροφιλία κατά την παιδική ηλικία, που βελτιώνεται όμως κατά την εφηβεία.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της αιμορροφιλίας;

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου. Σε σοβαρές μορφές, τα συμπτώματα εμφανίζονται γύρω από την ηλικία των 2 ετών. Οι αιμορραγίες μπορούν να εμφανισθούν σε κάθε σημείο του σώματος. Συχνότερα σημεία είναι οι αρθρώσεις, οι μύες και το γαστρεντερικό σύστημα. Έτσι, δημιουργούνται αιμαρθρώσεις, αιματώματα, ρινορραγίες, αιμορραγίες στο στόμα, αιματουρία, ενδοκρανιακές αιμορραγίες, μετατραυματικές αιμορραγίες κ.λ.π.


Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr/


ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ



Το εμφύτευμα που μπορεί (;) να θεραπεύσει την παράλυση

Ένα νέο πρωτοποριακό εμφύτευμα, το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει όσους ασθενείς έχουν υποστεί παράλυση έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμο μέσα στην επόμενη πενταετία, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Νιούκασλ κατάφερε ήδη, χάρη στο εμφύτευμα αυτό, να αποκαταστήσει πλήρως την κίνηση του παράλυτου χεριού ενός πιθήκου μακάκου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέοντας τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη ενός πιθήκου με έναν υπολογιστή μπόρεσαν στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν τα νεύρα και ακολούθως να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του παράλυτου χεριού του πρωτεύοντος θηλαστικού.

Οι λειτουργίες.

Έως σήμερα, για να επιτευχθεί ακόμη και μία μικρή αποκατάσταση της λειτουργίας παράλυτων μελών του σώματος από εγκεφαλικό επεισόδιο χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια, κατά τα οποία ο ασθενής έπρεπε να περάσει πολλές ώρες μέσα στα ειδικά φυσικό θεραπευτήρια κάνοντας τις απαραίτητες ασκήσεις. Τώρα όμως, χάρη στη νέα ανακάλυψη, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την προσαρμογή του πειραματικού εμφυτεύματος και στα ανθρώπινα δεδομένα. «Πιστεύω ότι μέσα σια ερχόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας το εμφύτευμα αυτό και για τον άνθρωπο» δήλωσε για το θέμα ο δόκτωρ Άντριου Τζάκσον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιούκασλ, ενώ συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν υπάρχουν κάποια τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως άλλωστε συμβαίνει με καθετί καινούργιο τεχνολογικά, αλλά ήδη έχουμε σημειώσει πρόοδο και
προς αυτή την κατεύθυνση».


Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΓΙΛΕΚΟ ΠΛΟΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!


Γιλέκο... οδηγό για τυφλούς κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ

Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Με τη χρήση ενός smartphone (έξυπνου κινητού τηλεφώνου) και την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση των καθηγητών τους ολοκλήρωσαν και θα παρουσιάσουν το επίτευγμά τους στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (8-10 Απριλίου) στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Το γιλέκο μπορεί να αντικαταστήσει το γνωστό «λευκό μπαστούνι» για την κίνηση των τυφλών. Το πρότυπο αυτό σύστημα αποτελείται από ένα γιλέκο που περιέχει αισθητήρες υπερήχων (ανίχνευση εμποδίων), μία πλακέτα επεξεργαστή εντολών και ένα smartphone, το οποίο λειτουργεί με την πλατφόρμα Android.Η πλακέτα ελέγχει τους αισθητήρες και διαβιβάζει τις μετρήσεις τους, μέσω Bluetooth στο smartphone, το οποίο αποκωδικοποιεί τις μετρήσεις σε φωνητικά μηνύματα οδηγιών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή Πληροφορικής, Κώστα Σταυρίδη, η εργασία πρόκειται να επεκταθεί του χρόνου σε ακόμη περισσότερες εφαρμογές και εργαλεία βοήθειας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα το φωνητικό μενού, την αξιοποίηση χαρτών-GPS και τη διασύνδεση με πληροφοριακά συστήματα όπως του ΟΑΣΘ, ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους με τα αστικά.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν καινοτόμες ιδέες, τις οποίες υλοποιούν με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνολογιών της Πληροφορικής περίπου 3.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από 180 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Φέτος, για πρώτη φορά θα λάβει μέρος με εργασία του μαθητής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Διαβατών, αλλά και ομάδα μαθητών από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, που ασχολήθηκε με τον αλγόριθμο Fibonacci. Επίσης, θα διεξαχθούν τρία παράλληλα θεματικά πάρκα: η Roboland, με παρουσίαση ρομποτικών διατάξεων, η Gameland, με παρουσίαση εκπαιδευτικών παιχνιδιών, και τα E-posters, με ηλεκτρονικές παρουσιάσεις εργασιών.

Ένας 24χρονος, έγκλειστος των φυλακών Διαβατών και μαθητής του πρώτου κύκλου μαθημάτων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, δημιούργησε το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Φαντομάς», με στόχο να χρησιμοποιείται από τους συμμαθητές του στο ΣΔΕ, για να περνούν δημιουργικά την ώρα τους στα διαλείμματα. Ο ήρωας του παιχνιδιού προσπαθεί να βγει από το λαβύρινθο, προσπερνώντας τα εμπόδια που παρουσιάζονται στα επτά επίπεδα του παιχνιδιού. Για την υλοποίηση της εργασίας του, η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο από τον υπεύθυνο καθηγητή του, ενώ θα μεταδοθεί ηχογραφημένο μήνυμα του μαθητή, χρησιμοποίησε το διαδικτυακό εργαλείο «scratch».

Μαθητές της Β’ τάξης Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Αξιούπολης συμμετείχαν στο πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής Hydrobot Ιδρύματος Ευγενίδου, στο πλαίσιο του οποίου κατασκεύασαν ένα υποβρύχιο τη-λεχειριζόμενο όχημα τύπου ROV (Remotely Operated Vehicle). Σύμφωνα με τον επιβλέποντα καθηγητή, Κώστα Δελησταύρου, το όχημα θα χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών του ποταμού Αξιού, καθώς και άλλων υγροτόπων της περιοχής, αφού έχει τη δυνατότητα να επιπλέει ή να καταβυθίζεται μέχρι κάποιο βάθος και να μετρά τη φωτεινότητα, την πίεση, το βάθος και τη θερμοκρασία του νερού. Το υδρομπότ περιλαμβάνει μικροελεγκτή με αισθητήρες και σύστημα καταγραφής δεδομένων. Έχει επίσης τη δυνατότητα να συλλέγει φωτογραφίες και βίντεο. Οι μετρήσεις θα αποτελέσουν συνεισφορά για την ενημέρωση της σχετικής βάσης δεδομένων που διατηρεί το ίδρυμα στα πλαίσια του προγράμματος.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»


     

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ



Η Κοινωνική Υπηρεσία του  Δήμου Ιλίου συνεχίζει και φέτος το επιτυχημένο πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης για  350  παιδιά ηλικίας  5-12 ετών.

Στόχος του  προγράμματος είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς της πόλης μας,  προσφέροντας ασφαλή, δημιουργική και κυρίως ξέγνοιαστη αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών  και περιλαμβάνει:
Εργαστήρια (θεάτρου, μουσικής, εικαστικών, κούκλας, χορού, γυμναστικής)
Δραστηριότητες (Πρωτάθλημα , κυνήγι θησαυρού, ανακύκλωση)
Εκδρομές στη φύση και σε μουσεία

Σκοπός  του προγράμματος είναι τα παιδιά να περάσουν ένα χαρούμενο καλοκαίρι γεμάτο παιχνίδι, που θα τους δώσει χώρο, να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν και να εκφραστούν δημιουργικά.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο ( Γρηγορίου Ε΄38 ), στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (Δαβάκη 50  & Κλεισούρας) και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο (Παλατιανής 2).

Θα αρχίσει  την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014
Και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή  18 Ιουλίου 2014,
καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:30  έως τις 15:30

Υλοποιείται από παιδαγωγούς ειδικούς στη βιωματική εκπαίδευση

Οι αιτήσεις συμμετοχής-εγγραφής  υποβάλλονται  από την Δευτέρα 2 Ιουνίου  έως και την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 στα γραφεία της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας (Νέστορος 101 Β΄ Όροφος), Δευτέρα  - Παρασκευή από τις 08:30 έως τις 14:30 και κάθε Πέμπτη από τις 8:30 έως 17:30.
Δικαιολογητικά εγγραφής:

1.      Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση για δυνατότητα άθλησης του παιδιού (από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα)
2.      Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο κατοικίας για  βεβαίωση διεύθυνσης κατοικίας. 
3.      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους δημότες και κατοίκους
4.      Βεβαίωση Εργασίας των γονέων  ή ασφαλιστικού φορέα
5.      Oποιοδήποτε έγγραφο που να αναγράφει το Α.Φ.Μ. του αιτούντος.
6.      Αίτηση Δήλωσης Συμμετοχής (τη συμπληρώνετε στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου)

Ορίζεται οικονομική συμμετοχή συμβολικά για κάθε παιδί 20,00€ για όλο το πρόγραμμα.

Απαλλάσσονται από την καταβολή της οικονομικής συμμετοχής οι πολύτεκνες, οι τρίτεκνες και οι μονογονεικές οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες με ένα προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ,  των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο των 25.000,00€.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στα τηλέφωνα: 2132030 017,  2132030 029, 2132030 019.