meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΗ


Βραχυκύκλωσαν οι συνεργάτες του Βαγγέλη Αυγουλά το βράδυ της 12ης Μάιου 2014, όταν το κέντρο «Κλειδί» στο Ίλιον όπου θα γινόταν η προεκλογική ομιλία του Αντιδημάρχου, είχε γεμίσει ασφυκτικά ήδη μισή ώρα πριν την έναρξη!



Τι και αν ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να προστεθούν δεκάδες παραπάνω καρέκλες; Δεν ήταν αρκετό! Η εκδήλωση άργησε να ξεκινήσει 20 λεπτά, ώσπου να τοποθετηθεί εξωτερική οθόνη και ηχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των εκατοντάδων γνωστών και φίλων του κ. Αυγουλά οι οποίοι αναγκαστικά έμειναν εκτός του κέντρου για λόγους ασφαλείας.



Στην κατάμεστη αίθουσα και στη συγκέντρωση που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου της Αγίου Φανουρίου, δεν έλειπε η συγκίνηση από το πρώτο λεπτό, ενώ εκστασιασμένο το κοινό τραγούδησε ζωντανά μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη αντιμνημονιακά τραγούδια στο κλείσιμο της βραδιάς!



Ο απερχόμενος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Γκιόνης μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη δράση του νεαρού Αντιδημάρχου Βαγγέλη Αυγουλά, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου αναφέρθηκε στους κοινούς προσωπικούς αγώνες των δύο με άξονα την κοινωνική πολιτική στη Δυτική Αθήνα.



Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέροντας πώς ξεκίνησε η συνεργασία του με το Βαγγέλη Αυγουλά και εξιστορώντας περιστατικά που σύντομα τον έκαναν να αντιμετωπίζει το Βαγγέλη ως ισότιμο συνεργάτη του ξεχνώντας το πρόβλημα όρασης που ο νεαρός δικηγόρος αντιμετωπίζει εκ γενετής.



Συνοδοιπόροι του Βαγγέλη Αυγουλά όλων των ηλικιών από το Δήμο Ιλίου, το αναπηρικό κίνημα, τη δικηγορία και τις ομιλίες ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί σε σχολεία πανελλαδικά, συνέρρευσαν για να ακούσουν το δημόσιο απολογισμό του έργου του την παρελθούσα τετραετία και να τον ενδυναμώσουν με την αγκαλιά και το χειροκρότημα τους για τη συνέχεια!



Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Ηλίας Μαργιόλας, ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού κ. Αποστόλης Δημητρακόπουλος, η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» κα Ειρήνη Ζαχαρά μαζί με μεγάλη αντιπροσωπία μελών του σωματείου, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Τρουπής, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ιατρών κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ιλίου κ. Στέλιος Μπουρδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ιωάννα Πανταλάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου Δ. Αποστολόπουλος και Α. Αθανασόπουλος και ο νεοεκλεγείς Γ. Φραγκάκης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ιλίου «Εθνική Εστία» κα Ελένη Σταθοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Μέρμηγκα Ιλίου κ. Χρήστος Καρκαλέτσης, ο ιδιοκτήτης του διαδικτυακού Ραδιοφωνικού Σταθμού thisisradio.gr κ. Μπάμπης Καρπούζος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Αττικής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Θεολόγης μαζί με τις κυρίες Λαρεντζάκη και Γρηγοράτου μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης του ΣΕΠ, μέλη από τα Δ.Σ. της Ένωσης Λιοσοτών και του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου, ο τραγουδιστής Γιάννης Κακλής, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Μπάμπης Λυκογιάννης, οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Ιλίου κ. Ρουκουτάκης και 1ου Λυκείου Ιλίου κ. Αυγέρης, αντιπροσωπίες πολλω΄ν συλλόγων γονέων σχολείων του Ιλίου, πρώην Δημοτικοί Αστυνόμοι και πολλοί εργαζόμενοι στο Δήμο Ιλίου!



«Όλη μου η καθημερινότητα μοιράζεται στο Ίλιον, σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά, γιατί από τη θέση του Αντιδημάρχου που έχω αντιλαμβάνομαι, ότι την ανάγκη τρέχεις καθημερινά και την ψάχνεις σε ποιούς συμπολίτες σου υπάρχει, δεν περιμένεις μέσα σ’ ένα γραφείο να έρθει να σε βρει.



Και 4 χρόνια τώρα περιοδεύω όλο το Ίλιον καθημερινά στήνοντας νέες κοινωνικές δράσεις, εποπτεύοντας τις υπηρεσίες μας και εφαρμόζοντας νέα προγράμματα στήριξης και αλληλεγγύης, παρά τα τόσα εμπόδια. Γιατί να ξέρετε ότι το κράτος, λέει με τις πράξεις του καθημερινά ένα σκληρό Όχι σε έναν νέο επιστήμονα 25 ετών, βγαλμένο μέσα από τα κοινωνικά προβλήματα, που θέλει να ασχοληθεί με τα Κοινά δίνοντας τις γνώσεις και τις δυνάμεις του για να καλυτερεύσει τη ζωή των συμπολιτών του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αυγουλάς και συμπλήρωσε:



«Πριν 4 χρόνια ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και άφησε άφωνους όλους τους έμπειρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: έβαλε έναν εκ γενετής τυφλό, 23χρονο τότε πιτσιρικά που μόλις είχε εκλεγεί, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής,  Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Ιλίου. Έβαλε έναν άπειρο νεαρό σε μια θέση που αποδείχθηκε αιχμή του δόρατος για όλο το Δήμο και βαρόμετρο για όλη τη θητεία της Δημοτικής Αρχής και τον κράτησε εκεί 4 χρόνια.

Νίκησα τις προκαταλήψεις; Ανέτρεψα τα προγνωστικά; Τα κατάφερα; Αυτό θα το πείτε εσείς!

Εγώ μπορώ να σας πω μόνο, ότι μέσα σ’ αυτά τα 4χρόνια της θητείας μου, λειτούργησαν απρόσκοπτα οι δύο μονάδες των δημοτικών μας ιατρείων με πολλά δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής (όπως δωρεάν τεστ παπ και μαστογραφία, δωρεάν καρδιογραφήματα, εξετάσεις σπιρομέτρησης για πνευμονολογικές παθήσεις κλπ.). Με χρήματα από το ταμείο του Δήμου, λειτουργούμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, καλύπτοντας με νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, ιατρό και κοινωνικό λειτουργό τις ανάγκες πάνω από εκατό κατάκοιτων, υπέργηρων ή μοναχικών συμπολιτών μας που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ήδη από τα τέλη του 2011 στήθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου το οποίο εκσυγχρονίζεται συνεχώς και σήμερα υποστηρίζει περίπου 800 οικογένειες που κάθε μήνα παίρνουν από μας τα απαραίτητα είδη διατροφής και καθημερινής διαβίωσης. Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργούμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων, ενώ στηρίζουμε με βρεφικά είδη, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια κλπ. Και όσες άπορες οικογένειες έχουν ανήλικα τέκνα. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και το ναό της Παλατιανής εδώ στο Ίλιον, παρέχουμε καθημερινά 270 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού σε ανθρώπους που δε μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Το πρόγραμμα σίτισης του Δήμου Ιλίου δε γνωρίζει γιορτές και αργίες. Με έχουν σημαδέψει οι στιγμές από την Πρωτοχρονιά που κόψαμε τη Βασιλόπιτα με τους άπορους συμπολίτες μας, ανήμερα των Χριστουγέννων που τους κερνούσα ρακόμελο από τα Χανιά, από τη Λαμπρή που τσουγκρίζαμε όλοι μαζί το πασχαλινό αυγό!

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, για την αγαστή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος όλων όσων μας έχουν ανάγκη, καταρρίπτοντας έτσι τα στερεότυπα για τη σχέση μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Με εντολή του ο Μητροπολίτης μας έχει πει ότι κάθε λίγους μήνες, όλοι οι ιερείς στο Ίλιον θα καταθέτουν στο γραφείο μου λίστα με όσους οι ναοί βοηθούν με τρόφιμα και χρηματικά βοηθήματα. Έτσι, με τη δική μου εποπτεία και πάντα τηρώντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, έχουμε κάνει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλο το Ίλιον και ένας ωφελούμενος μπορεί να στηρίζεται από μια μόνο πηγή βοήθειας σε όλη την πόλη. Εξαλείψαμε έτσι τους διπλοεγγεγραμμένους, μηδενίσαμε την κοροϊδία και μπορούμε να διαβεβαιώνουμε όλους εσάς που προσφέρετε στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και στους ναούς από το υστέρημα σας, ότι οι δωρεές σας πιάνουν τόπο μέχρι το τελευταίο ψίχουλο, δεν πάνε στο βρόντο, δεν πάνε σε επαγγελματίες επαίτες, δεν πάνε σε αυτούς που με απειλούσαν ότι μπορεί να έχω και κάποιο ατύχημα αν συνεχίσω την εκκαθάριση και τη διασταύρωση των στοιχείων. Γιατί η δική σας εντολή μου έδωσε τον τσαμπουκά που χρειαζόταν για να κερδίσει η Διαφάνεια και η Αξιοκρατία.

Η Διαφάνεια που υπηρετώ από την πρώτη μέρα της θητείας μου, δίνοντας στη δημοσιότητα το Πόθεν έσχες μου. Και εκεί θα δείτε ότι χιλιάδες ευρώ που έχω λάβει από την αντιμισθία του Αντιδημάρχου, έχουν επιστρέψει σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όταν η γραφειοκρατία δεν αφήνει να δοθούν άμεσα λίγα ευρώ  για να λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Γιατί στο Δήμο δε μπήκα για να βγάλω λεφτά… Από μικρό οι γονείς μου με έμαθαν να ζω με τις δικές μου δυνάμεις, στηριγμένος στους δικούς μου κόπους. Γι’ αυτό και σπούδασα δικηγόρος σε 4 χρόνια, τελειώνω τώρα το μεταπτυχιακό μου, έχω το δικό μου δικηγορικό γραφείο στο Ίλιον και συνεχίζω να ασκώ τη Δικηγορία. Η ενασχόληση με τα Κοινά δεν είναι για μένα επάγγελμα αλλά πρόσφορά».



Η ομιλία του κ. Αυγουλά διακόπτονταν συχνά από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση δεν είχε γίνει ως πρόσκληση ούτε μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο και όμως αυτή διαδόθηκε από στόμα σε στόμα!

Ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Αυγουλάς επίσης ανέφερε: «Κοιτώντας ξανά πίσω στα 4 χρόνια θητείας μου ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, είμαι υπερήφανος που στήσαμε το Κοινωνικό μας Φαρμακείο για να δίνουμε δωρεάν σε δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά τα φάρμακα τους και να εμβολιάζουμε τα ανασφάλιστα παιδιά της πόλης μας παρέχοντας τους πλήρη παιδιατρική κάλυψη. Είμαι υπερήφανος που δώσαμε σε όλα τα σχολεία της πόλης πλήρως εξοπλισμένα φαρμακεία πρώτων βοηθειών, που πραγματοποιούμε δωρεάν προληπτικούς ιατρικούς και οδοντιατρικούς ελέγχους στους 11βρεφονηπιακούς μας σταθμούς και στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης, που παρέχουμε καθημερινά δεκατιανό σε εκατοντάδες οικονομικά αδύναμους μαθητές με χρήματα του Δήμου.

Λειτουργούμε πλέον 2 Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα υποστηρίζοντας παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους. Στο Κέντρο ΑμεΑ του Δήμου όπου καλύπτουμε όλα τα λειτουργικά έξοδα, προπονούνται πλέον παραολυμπιονίκες οι οποίοι φέρνουν στη χώρα μας καταξίωση και διεθνής διακρίσεις.

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και πολλούς νέους εθελοντές αιμοδότες που κινητοποιούμε ήδη από πρόπερσι, έχουμε φτάσει να διοργανώνουμε πλέον τρεις 2ήμερες αιμοδοσίες το χρόνο και η πολύ καλά οργανωμένη Τράπεζα Αίματος του Δήμου, δίνει κυριολεκτικά ζωή κατά μέσο όρο σε 300 συμπολίτες μας κάθε χρόνο.
Επίσης, έχουμε καταφέρει το ilion.gr να είναι προσβάσιμο μέσω τηλεφώνου σε όσους για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή!

Το παράρτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στο Ίλιον και η συμμετοχή μας στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων», βάζουν ένα αποτελεσματικό φρένο στην καταστροφική κατηφόρα του τζόγου, του αλκοόλ και των ναρκωτικών για τη νεολαία μας.

Οι σχολές επιμόρφωσης γονέων, το Κέντρο Διά Βίου μάθησης για τη δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων, τα δωρεάν προγράμματα αγροτικής κατάρτισης, το ακαριαίο ξήλωμα κάθε παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που εμφανίζεται στο Ίλιον, ο τακτικός μικροβιολογικός έλεγχος του πόσιμου νερού σε όλα τα σχολεία, η δωρεές χιλιάδων ευρώ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου για τη βελτίωση των μαθημάτων των παιδιών με αναπηρία εκεί εν πλήρει απουσία του κράτους, τα 8 ΚΑΠΗ μας και το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του Alzheimer, το πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται και δεν έχουν ποιός να τα φροντίζει μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, το Γηροκομείο του Δήμου Ιλίου που ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιείται, η μείωση των δημοτικών τελών για όλους και η πλήρης απαλλαγή πολλών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο αγώνας μας να περάσει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στους δήμους, ο ευρωπαϊκός θεσμός της Λευκής Νύχτας που πρώτοι φέραμε στην Ελλάδα πέρυσι για την τόνωση της τοπικής αγοράς, το γραφείο υποστήριξης ανέργων, οι τρεις σταθμοί του Μετρό που εντάχθηκαν πλέον στο πρόγραμμα της Αττικό Μετρό, όλα αυτά συμπληρώνουν την απάντηση στο ερώτημα εάν τα καταφέραμε τέσσερα χρόνια τώρα κόντρα στα μνημόνια, ενάντια στην κρίση και την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων στους δήμους κατά 60%.

Και σήμερα που μιλάμε, ο Δήμος μας έχει ένα ταμειακό αποθεματικό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που είμαστε αποφασισμένοι να το διαθέσουμε στην κοινωνική πολιτική όλο εάν χρειαστεί.

Μέσα σ’ αυτή την κρίση, πήρα και μια θεσμική και κυρίως μια προσωπική νίκη κατά της Τρόικας και των μνημονίων. Το Καλοκαίρι του 2012 ήμουν ο δικηγόρος που εφάρμοσε τη νέα μορφή των κοινωνικών συνεταιρισμών στο Δήμο Ιλίου. Μια νέα μορφή εταιρείας λαϊκής βάσης αποτελούμενοι από ανέργους δημότες και κατοίκους του Ιλίου, στην οποία ο Δήμος έδινε τα χρήματα και την εντολή να προσλαμβάνει εκείνη το προσωπικό που του λείπει. Δηλαδή με μια κίνηση μειώσαμε την ανεργία στην πόλη μας, παρακάμψαμε τις απαγορεύσεις της Τρόικας για τις άμεσες προσλήψεις στους δήμους, δώσαμε τη δυνατότητα σε νέους ανέργους συμπολίτες μας να γίνουν οι ίδιοι εργοδότες του εαυτού τους και παράλληλα, λειτουργούμε δύο χρόνια τώρα χωρίς προβλήματα τους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές μας δομές. Βλέπετε για μένα η νομική δεν είναι ένα εργαλείο φλυαρίας και ανάδειξης πολιτικών, αλλά έχει έρθει προ πολλού η ώρα για τους δικηγόρους και τους δικαστές να τεθούν στην υπηρεσία των φτωχότερων, να στηρίξουν την κοινωνία, να δικάσουν και να καταδικάσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοκογλύφους και νταβατζήδες που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Κλείνοντας, άφησα για το τέλος ένα προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου του Νίκου Ζενέτου και δικό μου, το οποίο κερδίσαμε πλήρως. Δύο σχολικές χρονιές τώρα, βασισμένοι σε περίπου 70 εθελοντές καθηγητές, λειτουργούμε τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, παρέχοντας δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη σε όλα τα βασικά μαθήματα, σε όποιον μαθητή του Γυμνασίου και του Λυκείου το χρειάζεται, χωρίς κανένα κριτήριο.
           
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εθελοντές καθηγητές, τους εθελοντές ιατρούς, τους εθελοντές αιμοδότες, και όλους όσους εθελοντικά στηρίζουν τόσα χρόνια κάθε δράση μας, πολλοί από αυτούς είναι ανάμεσα σας. Εκατοντάδες άνθρωποι που ανιδιοτελώς συμπαρατάσσονται μαζί μας και καταθέτουν τις δυνάμεις τους στο όραμα μας για ένα σύγχρονο Ίλιον κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είναι εδώ φίλοι, που και εγώ μαζί τους ως εθελοντής, πήγα στην Κεφαλονιά το Φλεβάρη μια βδομάδα μετά το μεγάλο σεισμό. Δυστυχώς εκεί με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι ήμουν ο μοναδικός Δημοτικός Σύμβουλος από όλη την Ελλάδα που συνόδευσε αποστολή βοήθειας μες στην καρδιά του προβλήματος στην Κεφαλονιά, την ώρα που οι μετασεισμοί διαδέχονταν ακόμη ο ένας τον άλλο». 

Πολλοί δε μπόρεσαν να αποφύγουν τα δάκρυα όταν στο κλείσιμο του λόγου του ο κ. Αυγουλάς κάλεσε δίπλα του τις τρεις συνεργάτιδες του δικηγόρους, τις δύο βοηθούς του και φυσικά τους γονείς του!



Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ
"ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ"

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος του Δήμου, πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία Την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 από  8:30 έως 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά πολλοί  συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε  ελπίδα, να δώσουμε ζωή.

 
ΟΔΗΓΙΕΣ 
  • Ο αιμοδότης πρέπει να έχει φάει ελαφρά το βράδυ και να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό
  • Να μην έχει καταναλώσει αλκοολούχα ποτά.
  • Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες το προηγούμενο βράδυ και να αναφέρει στον γιατρό της αιμοδοσίας τα φάρμακα που παίρνει.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 
ΚΙΝΗΣΗ ΑΔΕΡΦΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Φροντίδα για τους ανθρώπους που φροντίζουν

6 Ιουνίου 2014
15:30-20:00
Τεχνόπολις-Γκάζι
Αμφιθέατρο Αθήνα 9,84
Πειραιώς 100-Κεραμεικός


Μήνυμα από την Πρόεδρο της ΚΙΝΑΨΥ

Αγαπητοί συμμετέχοντες, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην εκδήλωση μας.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δυστυχώς αφορούν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας. Ο πόνος που βιώνουν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους είναι μεγαλύτερος ίσως από κάθε άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να πλήξει τον άνθρωπο.
 
Αυτός ο πόνος τις περισσότερες φορές είναι κρυφός και οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν την δυναντότητα να τον μοιραστούν με συγγενείς και φίλους γιατί δυστυχώς γνωρίζουν ότι θα βρουν πόρτες κλειστές.
 
Εμείς που έχουμε αδέρφια και γονείς με τέτοια προβλήματα αποφασίσαμε να ενωθούμε για να επεξεργαστούμε τα δικά μας συναισθήματα, να αλληλοϋποστηριχτούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες ώστε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε τους συγγενείς μας. Έστι, το 2008 ιδρύσαμε το σύλλογό μας την ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. (Κίνηση Αδερφών Ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας), ένα ακόμα λιθαράκι στο κίνημα των οικογενειών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
 
Καλούμε τον καθένα σας να έρθει κοντά μας είτε ως μέλος οικογένειας είτες ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας, είτε ως εθελοντής προκειμένου η κίνησή μας να ανταποκριθεί στους στόχους μας.
 
Επιθυμούμε να στείλουμε και ένα μήνυμα προς την πολιτεία. Ο τομέας της ψυχικής υγείας δικαιούται να πάρει τη θέση που του ανήκει στα γενικότερα προγράμματα υγείας.

Κατερίνα Αγγελή
 
Στοιχεία Επικοινωνίας:
facebook.com/kinapsi
twitter.com/Athenssiblings
youtube/Athenssiblings

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΙΛΙΑ 2014: ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


«Ίλια 2014» Ένα Πολιτιστικό Αντάμωμα - Θεσμός στο Δήμο Ιλίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Ίλια 2014» που διήρκησε από την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 έως την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 και αποτελεί πλέον μια πολυετή παράδοση για το Ίλιον, περιλαμβάνοντας εκδηλώσεις ερασιτεχνικής δημιουργίας και ψυχαγωγίας, με στόχο την ανάδειξη του Πολιτισμού ως μοχλού ανάπτυξης και διεξόδου από την καθημερινότητα.



Το Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής του Δήμου Ιλίου γέμισε ασφυκτικά από πλήθος κόσμου και με τη συμμετοχή των Σχολείων του Δήμου, των Τοπικών Φορέων, των Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών και Αθλητικών Συλλόγων & Σωματείων της πόλης με πάνω από 1.000 άτομα συμμετέχοντες, τα «Ίλια 2014» αποτέλεσαν μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους.



Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όλες οι δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης μας δίνουν και αυτό το καλοκαίρι το παρόν στα «Ίλια 2014», προσφέροντας απλόχερα ανάσες πολιτισμού. 



Όλοι μαζί, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι το όχημα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που βιώνουμε, αλλά και για να βγούμε δυνατότεροι από αυτήν. Η συμμετοχή σας μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια αλληλέγγυα κοινωνία και μια πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο, για το λόγο αυτό θα  είμαστε πάντα αρωγοί στο σημαντικό έργο των Συλλόγων και Σωματείων της πόλης μας».


ΟΤΑΝ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ



Όταν ο Φροντιστής διστάζει να ζητήσει βοήθεια

Πόσες φορές σκεφτήκατε: «Να είχα έστω και λίγη βοήθεια»; Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ευχές που ακούμε από άτομα που φροντίζουν ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Κι όμως, όσο περίεργο κι αν φανεί αυτό, εκείνοι είναι που τελικά δεν κάνουν κάτι για να τη βρούνε.

Αλλά γιατί είναι τόσο δύσκολο να ζητήσει κανείς βοήθεια; Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι φροντιστές ασθενών με σπάνια νοσήματα, προκειμένου να υπερβούν ό,τι είναι αυτό που τους εμποδίζει από το να ζητήσουν τη στήριξη των γύρω τους;

Οι απαντήσεις έρχονται από δύο ειδικούς σε θέματα φροντίδας: τον Mark Yaffe, MD, αναπληρωτή καθηγητή Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και στο Ιατρικό Κέντρο St. Mary, και τον Barry Jacobs, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (PsyD), Διευθυντή του Τμήματος για τις Συμπεριφορικές Επιστήμες στο Crozer-Keystone Family Practice Residency Program, στο Σπρίνγκφιλντ της Πενσυλβάνια.

«Ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια»

«Μπράβο! Είστε φυσιολογικοί» απαντάει ο Δρ Yaffe κάθε φορά που ακούει αυτήν τη δήλωση. «Έτσι νιώθουν οι περισσότεροι φροντιστές, κι αυτό είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό. Είναι μέρος της πρόκλησης του να αναλαμβάνει κάποιος τη φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου.»

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το ένα τρίτο των φροντιστών δέχεται τη βοήθεια που του προσφέρεται. Γιατί, όμως;

«Οι άνθρωποι ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια ενώ φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν αρνητικά εάν το κάνουν. Ότι δηλαδή παραμελούν τις ευθύνες τους» λέει ο Δρ Jacobs. «Συχνά ακούω την εξήγηση: “Η οικογένειά μας δεν ζητιανεύει” ή “Κανείς δεν θα τον φροντίσει όπως εγώ”. Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως παραδεχόμενοι ότι χρειάζονται βοήθεια σημαίνει πως έχασαν τη μάχη. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Διότι, με το να μη τη ζητάνε ή να μην τη δέχονται, στην πραγματικότητα καταδικάζουν τον εαυτό τους σε μία σίγουρη αποτυχία.» Και προσθέτει: «Όσα χρόνια ασκώ το λειτούργημά μου, δεν ήταν λίγες οι φορές που διαπίστωσα ότι η απροθυμία ενός φροντιστή να αναζητήσει ή να δεχτεί βοήθεια είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ότι δεν ήξερε πού να στραφεί και σε ποιον να απευθυνθεί για να τη βρει».

«Θα ήταν επίσης χρήσιμο να κατανοήσουμε πως δεν νιώθουν όλοι έτοιμοι την ίδια στιγμή να ζητήσουν βοήθεια.» Μάλιστα, ο Δρ Yaffe παρομοιάζει τη συγκεκριμένη κατάσταση με εκείνην που βιώνουν τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο καθένας το παίρνει απόφαση σε διαφορετική στιγμή και για διαφορετικούς λόγους.

Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι φροντιστές που ανησυχούν για το ποια θα είναι η αντίδραση του περιβάλλοντός τους όταν θα τολμήσουν να το κάνουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δρ Yaffe, οι οικογενειακές αξίες και προσδοκίες σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την κουλτούρα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο ένας φροντιστής θα νιώσει άνετα να απευθυνθεί στους ανθρώπους γύρω του για να τον στηρίξουν. Ωστόσο, η αντίδραση των άλλων δεν θα έπρεπε να έχει σημασία, ιδίως μάλιστα όταν το πιο πιθανό είναι αυτά τα άτομα να μην έχουν βρεθεί στη θέση των φροντιστών.

«Θα έπρεπε να μπορούσα να τα καταφέρω μόνος μου»

Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο σκέψης, σύμφωνα με τον Δρ Yaffe, είναι ότι όσοι φροντίζουν ένα δικό τους πρόσωπο δεν αντιλαμβάνονται πως οι νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα σιγά-σιγά τους καταβάλλουν. «Οι φροντιστές μέσα σε μία οικογένεια φαίνεται πως δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν πόσα πράγματα συσσωρεύονται με τον καιρό. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να κρατάνε κατά νου πως με το να αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός άλλου ατόμου υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αργότερα σοβαρά θέματα υγείας.»

Και ο Δρ Jacobs προσθέτει: «Βοηθά ιδιαίτερα το να κατανοεί κανείς από την αρχή πως πρόκειται να πραγματοποιήσει έναν εξαντλητικό μαραθώνιο και ότι θα πρέπει στην πορεία να ξεκουράζεται και να ανακτά τις δυνάμεις του. Διότι, μονάχα βοηθώντας κανείς τον εαυτό του, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να βοηθάει και τον άλλον.»

«Το αγαπημένο μου πρόσωπο δεν πρόκειται να δεχτεί βοήθεια από κάποιον άλλον πέρα από μένα»

«Δεν είναι κακό να πείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο πως δεν μπορεί να καταλάβει αλλά και να κατευθύνει απόλυτα τη ζωή σας. Οι φροντιστές έχουν το δικαίωμα να λένε: “Εξαντλούμαι. Κι αν και σε αγαπάω, χρειάζομαι βοήθεια για να σε φροντίζω”. Άλλωστε, αυτό που μετράει είναι να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να δείχνετε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή σας» λέει ο Δρ Yaffe.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι οι φροντιστές θα πρέπει να συζητούν ειλικρινά και ανοιχτά με τον άνθρωπο που φροντίζουν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να βελτιώνουν τις συνθήκες και να κάνουν τα πράγματα ακόμα καλύτερα για όλους. Γι' αυτό και σκοπός είναι να βρεθεί μία λύση από κοινού.

Ο Δρ Jacobs πάει, μάλιστα, το συλλογισμό λίγο πιο πέρα: «Όσοι δέχονται τη φροντίδα θα πρέπει να ξέρουν πως μπορούν κι εκείνοι με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους φροντιστές τους όντας πιο προσαρμοστικοί σχετικά με το ποιος άλλος θα μπορούσε να τους φροντίζει. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι μερικές φορές το να προσφέρει κανείς αγάπη και φροντίδα σημαίνει να έχει το θάρρος να φέρει και κάποιο άλλο πρόσωπο στο σπίτι για να συμβάλει σε αυτήν τη δύσκολη διαδικασία».
  
«Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει το αγαπημένο μου πρόσωπο όπως εγώ»

Ο Δρ Yaffe παρατηρεί ότι για κάποια άτομα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι για κάποια άλλα να αφήσουν τον έλεγχο της κατάστασης σε ένα άλλο πρόσωπο. «Η ιδέα ότι κάποιος άλλος μπορεί να πάρει τη θέση τους τούς κάνει να μη νιώθουν σημαντικοί». Όμως, εάν δεχτούν βοήθεια, ίσως έτσι καταφέρουν να αλλάξουν κάποια πράγματα που αφορούν και τη δική τους ζωής.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κατανοούμε όλοι μας ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε. Συνεπώς, εάν κάποιος τολμήσει να δεχτεί βοήθεια, ίσως έτσι να αρχίσει να περνάει περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το αγαπημένο του πρόσωπο.

«Δεν έχω από ποιον να ζητήσω βοήθεια»

Θα ήταν χρήσιμο οι φροντιστές να έχουν στο μυαλό τους μία ευρεία λίστα ατόμων που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν, ξεκινώντας με πρόσωπα από την οικογένειά τους, φίλους καθώς και γείτονες. Αυτά τα άτομα είναι το πιο πιθανόν να βοηθήσουν με τις καθημερινές εργασίες, όπως, για παράδειγμα, να κάνουν τα ψώνια, να μαγειρέψουν ή να πάνε τα παιδιά όπου χρειάζεται.

Επίσης, θα μπορούσε κανείς να απευθυνθεί σε άλλους φροντιστές, οι οποίοι πιθανότατα να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια. Έτσι, μέσα από φόρουμ και διαδικτυακές κοινότητες υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν άλλα πρόσωπα.

Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συναντήσει ένα άτομο έτοιμο να τον στηρίξει τόσο πολύ σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, σε σημείο που να γίνει μέχρι κι ένα καινούργιο μέλος της οικογένειάς του.

Γι' αυτό, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε αλλά και να προσφέρουμε βοήθεια. Διότι έτσι, όχι μόνο η στήριξή μας προς το πρόσωπο που αγαπάμε θα είναι πολύ πιο ουσιαστική και αποτελεσματική, αλλά και η σχέση που θα έχουμε μαζί του καθώς και η ζωή μας πιο ποιοτικές. 
Μετάφραση / Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη




Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ: ΔΩΡΙΣΕ ΜΠΑΛΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ



Η Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας πραγματοποίησε και φέτος, ανήμερα του Πάσχα,  τον παραδοσιακό αγώνα Παλαίμαχοι – Νέοι στο γήπεδο του 5×5 στη Βλαχέρνα, σε ένα παιχνίδι που βρήκε νικητές την ομάδα των Νέων με σκορ 8-5 το ίδιο σκορ με τον περυσινό αγώνα (σύμπτωση? δεν νομίζω…).



Με ιδανικές καιρικές συνθήκες για ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές  των δύο ομάδων μέσα σε αθλητικά πλαίσια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας στους θεατές ένα όμορφο παιχνίδι.



Αναλυτικά η ροή του αγώνα Παλαίμαχοι – Νέοι.
Πρώτο ημίχρονο
4’   0-1 Κώστας Τσέκος
6΄  0-2 Αθανάσιος  Β. Δρακόπουλος
9΄ 0-3 Τριαντάφυλλος Π. Τσαρουχάς
11΄ 0-4 Τριαντάφυλλος Π. Τσαρουχάς
11΄ Δοκάρι για τους Παλαίμαχους με τον Γιάννη Γ. Καρούντζο
14΄ 0-5 Νόντας Ι. Ανδριανόπουλος
16΄ Δοκάρι για τους Παλαίμαχους με τον Λάμπρο Κ. Τσαρουχά
20΄ Δοκάρι για τους Παλαίμαχους με τον Τάσο Β. Πανουσόπουλο
23΄ 0-6 Παναγιώτης Κ. Τσαρουχάς
25΄ 0-7 Παναγιώτης Φ. Ξουράφης
27΄ Δοκάρι για τους Νέους με τον Τριαντάφυλλος Π. Τσαρουχάς
28΄ Κίτρινη κάρτα στον Σταύρο Δ. Μεγρέμη ( Παλαίμαχοι)

Δεύτερο ημίχρονο
35΄  0-8 Τριαντάφυλλος Π. Τσαρουχάς
39΄ 1-8  Παναγιώτης Γρ. Μεγρέμης
46΄ 2-8 Τάσος Β. Πανουσόπουλος
47΄ 3-8 Λάμπρος Κ. Τσαρουχάς
54΄ 4-8 Αργύρης Δ. Καβουρίνος
58΄ Κίτρινη κάρτα στον Τριαντάφυλλο Π. Τσαρουχά
63΄ Δοκάρι για τους Νέους με τον Παναγιώτη Φ. Ξουράφη
62΄ 5-8 Παναγιώτης Γρ. Μεγρέμης

MVP του αγώνα αναδείχτηκε ο πρώτος σκόρερ (3 γκολ) Τριαντάφυλλος Παντ. Τσαρουχάς και  το κύπελλο σήκωσε η ομάδα των Νέων.



Συγχαρητήρια στους Ελένη και Βασίλη Τσιώλη για την προσφορά των αναψυκτικών. Την απονομή των μεταλλίων έκαναν ο Δημήτριος Επ. Ντόκος και ο Ιωάννης Κολλιντζογιαννάκης.  

Στο τέλος του αγώνα μοιράστηκαν μπάλες ποδοσφαίρου στα παιδιά της Βλαχέρνας. Τις μπάλες προσέφερε ο Βαγγέλης Αυγουλάς  Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιλίου.



Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αυγουλάς έχει τιμηθεί ως επίτιμος πολίτης Βλαχέρνας με το λάβαρο του χωριού και επισκέπτεται συχνά τον τόπο μας έχοντας άριστες σχέσεις με τους κατοίκους.
Επιθυμία του κ. Αυγουλά ήταν να δωρίσει μια μπάλα ποδοσφαίρου σε κάθε μικρό Αρκά αθλητή του χωριού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά!



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ: Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ

Ο νικητής της ζωής

Ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν το «Έθνος» έγραφε για τον αριστούχο σημαιοφόρο στη μαθητική παρέλαση. Αν και, δυστυχώς, δεν είχε δυνατότητα όρασης, ο Βαγγέλης διακρινόταν στα μαθήματα και διαμόρφωνε την προσωπικότητά του μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Β. Αυγουλάς επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ανάμεσα στους υποψηφίους όλων των συνδυασμών. Το όνειρό του ήταν να σπουδάσει δικηγόρος και τα κατάφερε. Πέρασε στη Νομική σχολή Αθηνών, ενώ παράλληλα μετείχε στη διεθνή οργάνωση νέων με προβλήματα όρασης. Ως φοιτητής περνούσε αρκετές ώρες στον υπολογιστή με τη γλώσσα brail και ειδικά φωνητικά συστήματα. Ώρες μελέτης, αλλά και γραφής. Με κείμενα και άρθρα άρχισε να παρεμβαίνει στα κοινά και να μεταφέρει δημοσίως τις θέσεις του. Άλλες φορές να μετέχει σε διαδηλώσεις στη Βουλή εν όψει νομοσχεδίων και άλλοτε με ανοικτές επιστολές προς τα πολιτικά κόμματα. Η δική του τοποθέτηση στα πράγματα είναι ξεκάθαρη όπως συχνά σημειώνει στους συνομιλητές του.

«Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat, ..., όπως ΕΣΥ!»

Μια πορεία αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας, παράλληλα με τα νεανικά ενδιαφέροντα. Το 2010 ο νεαρός δικηγόρος εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου και ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου. Ως υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης άρχισε να αναπτύσσει κοινωνικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα σημαντικές μέσα στη θύελλα της κρίσης. Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη προσφέρονται καθημερινά 270 μερίδες φαγητού. Ο δήμος δημιούργησε ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ίδρυσε τράπεζα αίματος με 300 φιάλες τον χρόνο και λειτουργεί σχολές γονέων.

Στήριξη σε 800 οικογένειες
«Σε αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλεία και προσφέρουμε σε 800 οικογένειες τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη», μας λέει ο Β. Αυγουλάς. «Επίσης έχουμε το κοινωνικό φαρμακείο για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, καθώς και παιδιατρική κάλυψη για τον εμβολιασμό των παιδιών απόρων οικογενειών. Παράλληλα, στο κοινωνικό φροντιστήριο παρέχεται πρόσθετη διδασκαλία και υποστήριξη σε 450 μαθητές γυμνασίου και λυκείου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

(Εφημερίδα «Έθνος» 02/06/2014)



Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!



Τρεις από τις δυνατότερες μητέρες του κόσμου

Στην Ελλάδα της κρίσης η προσπάθεια μίας μητέρας να ανταποκριθεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παιδιού της είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Αν η μητέρα είναι χειρίστρια αναπηρικού αμαξιδίου ή αν έχει ένα παιδί χειριστή αναπηρικού αμαξιδίου τότε χρειάζεται πραγματικά γερό στομάχι όχι μόνο για τα απλά της καθημερινότητας, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα γεμάτη από δεισιδαιμονίες και ταμπού, μίας κοινωνίας που επιθυμεί να αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερη αλλά είναι βαθιά συντηρητική και δογματική.

Στα πλαίσια του προγράμματος του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων για την εξοικείωση του κοινού με την αναπηρία, τρεις υπέροχες μαμάδες μοιράζονται μαζί μας στιγμές για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα παρ΄ όλες τις μεγάλες διαφορές που τις χαρακτηρίζουν. Σε ένα συμπέρασμα που όσο αυτονόητο και αν το θεωρούμε τελικά είναι πάντα όμορφο να ακούγεται!

Η Βάσω Δενδροπούλου είναι συγγραφέας και μητέρα δύο δίδυμων κοριτσιών, 29 ετών. Η Κατερίνα Χασάπογλου είναι μητέρα μιας κόρης 27 ετών, την οποία και απέκτησε ενώ βρισκόταν στο αναπηρικό αμαξίδιο. Και η Φλώρα Σπανού έχει έναν εικοσάχρονο γιο, τον Παναγιώτη, ο οποίος είναι χειριστής αμαξιδίου , μετά από ιατρικό λάθος κατά την παραμονή του σε θερμοκοιτίδα όταν ήταν νεογέννητο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι παρ΄ όλες τις προσπάθειες της για να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος ιατρός, δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη.

Λένε πως τα μεγάλα καράβια έχουν μεγάλες φουρτούνες. Ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών;

Β: Ισχύει! Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν κα οι υποχρεώσεις μας απέναντι τους και επειδή κράτος δεν υπάρχει όλο το βάρος το παίρνει η οικογένεια. Διαχρονικά πιστεύω πως η γυναίκα σηκώνει το βάρος της οικογένειας.

Κ: Ναι! Και ακόμα μεγαλύτερα άγχη. Από τη στιγμή που θα γίνεις μάνα πρέπει να είσαι πάντα εκεί!

Φ: Φυσικά και ισχύει. Όσο μεγαλώνει το παιδί μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις που έχει από σένα. Όσο μεγαλώνει μεγαλώνουν και τα προβλήματα. Από την μετακίνηση σε ένα περιβάλλον χωρίς πρόσβαση, χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία μέχρι και στους έρωτες του.

Τι θυμάστε πιο έντονα από την παιδική τους ηλικία;

Β: Επειδή ήταν δίδυμες έπρεπε να βρω έναν τρόπο, ώστε να αναπτύξει η κάθε μία την προσωπικότητα της. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αυτό ήταν μεγάλη αγωνία για εμένα.

Κ: Την στιγμή που την κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου! Όταν έπαθα το ατύχημα δεν περίμενα πως θα καταφέρω να αποκτήσω ένα παιδί!
Φ: Την πρώτη φορά που μίλησε και καταλάβαμε ότι τουλάχιστον θα είχε επαφή με το περιβάλλον. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό που ένιωσα. Ήταν η καλύτερη στιγμή μου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στην εφηβεία των παιδιών σας;

Β: Τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν. Η κοινωνία βιάζεται να τα μεγαλώσει και εσύ ως γονιός πρέπει να περιφρουρείς συνεχώς την εύθραυστη διατήρηση της ισορροπίας ώστε να μην γίνει τίποτα πρόωρα!

Κ: Μια σειρά δυσάρεστων περιστατικών είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα της. Αντικειμενικά τα πράγματα ήταν δύσκολα αλλά εκείνη κατάφερε να ανασυγκροτήσει γρήγορα τον στρατό της! Τότε έμαθε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο! Σκληρό μάθημα!

Φ: Δεν θα την έλεγα δυσκολία! Αυτό που ζω τώρα με τον Πάνο και είναι πολύ έντονο είναι οι έρωτες του.

Ποια στιγμή θυμάστε να σας έχει πονέσει περισσότερο σαν μαμάδες;

Β: Όταν ανακάλυψα έντρομη πως όσα πτυχία και αν είχαν τα παιδιά μου, η Ελλάδα τα έδιωχνε. Ο αποχωρισμός των παιδιών μου! Όπως μου είπε η κόρη μου, το εξωτερικό δεν είναι η γη της επαγγελίας αλλά ο δρόμος της ξενιτιάς ακόμα και αν πάς ως επιστήμονας. Στερήθηκα τα παιδιά μου και αυτά εμένα. Αυτό δεν το συγχωρώ!

Κ: Όταν ήταν περίπου 2 ετών με τραβάτε από το πόδι, να σηκωθώ από το  αμαξίδιο να την πάω εγώ στις κούνιες και όχι η γιαγιά. Πληγώθηκα γιατί ήταν μικρή για να καταλάβει. Αλλά πείσμωσα και υποσχέθηκα ότι δεν θα λείψω στο παιδί μου και η κινητική μου αναπηρία δεν θα ήταν η αιτία να είμαι απών πουθενά!

Φ: Ήταν ο Πάνος μικρός και έκανε σπασμούς. Φοβήθηκα πάρα πολύ, δεν ήξερα πώς να τον βοηθήσω! Συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά πως δεν περνάνε όλα από τα χέρια μου. Αυτή η σκέψη με πόνεσε και με τρομοκράτησε ταυτόχρονα.

Πλησιάζουν Πανελλήνιες. Κεφάλαιο σπουδές. Συμφωνήσατε με το αντικείμενο που διάλεξαν τα παιδιά σας, προσπαθήσατε να επέμβετε με κάποιον τρόπο;

Β: Τα παιδιά μου ζήσανε την ηλικία που πίστευαν πως με τις σπουδές τους θα κατακτήσουν τον κόσμο. Εντούτοις προσπάθησα διακριτικά να συνδυάσω την προσωπική τους κλίση με την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στο τέλος επέλεξαν την προσωπική τους κλίση!

Κ: Ήτανε καθαρά δική της απόφαση! Δεν ήθελα να την επηρεάσω, ούτε να βγάλω απωθημένα. Τελικά σπούδασε ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακό στο H.R.

Φ: Εμείς πηγαίνουμε στο ειδικό σχολείο! Η φυσική αυτή την περίοδο είναι το αγαπημένο του μάθημα. Νομίζω ότι είναι ερωτευμένος με την καθηγήτρια του!

Ποια στιγμή γεμίσατε περηφάνια;

Β: Για μία και μοναδική χρονιά τα πήγα ιδιωτικό, επειδή η τότε εργασία μου είχε δύσκολα ωράρια . Σε ηλικία 6 ετών ο οδηγός του σχολικού θεώρησε φυσιολογικό να τα αφήσει σε μια απόσταση 5-6 χιλιόμετρα από το σπίτι, επειδή είχε να πάει κάπου αλλού. Πέρασαν μόνες τους κεντρική λεωφόρο και κατάφερε η μια με την βοήθεια της άλλης να έρθουν σπίτι.

Κ: Πήγαινε νηπιαγωγείο, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τα πρώτα ρατσιστικά σχόλια για την κατάσταση μου. Όταν την κορόιδεψαν και της είπαν ότι η μαμά σου είναι στο καρότσι εκείνη ετοιμόλογη, με θράσος και με φυσικότητα φώναξε πως απλά η μαμά μου δεν περπατάει. Νομίζω ότι εκείνη την μέρα πήρα και την πιο μεγάλη αγκαλιά της.

Φ: Όταν βγήκε πρώτος στους αγώνες κολύμβησης και στο Μπότσια. Είναι παραολυμπιακό άθλημα για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση ή κινητική αναπηρία. Και τα είχε καταφέρει μόνος του!

Ποιο λάθος αναγνωρίζετε στον ρόλο σας ως μαμά;

Β: Την υπερβολή και την προβολή των δικών μου ματαιώσεων που περιμένω να ευοδωθούν στα παιδιά μου.

Κ: Την υπερπροστασία! Τώρα το έχω καταλάβει και προσπαθώ να της δίνω χώρο!

Φ: Ο Πάνος σίγουρα θα είχε καταφέρει πολλά πράγματα αν δεν ήμουν τόσο πολύ δίπλα του! Είναι προσκολλημένος πάνω μου από καθαρά δική μου ευθύνη!

Τελικά υπάρχει συνταγή για να είσαι καλή μάνα; Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Β: Αγάπη! Και η βαθιά επιθυμία να θέλεις ένα παιδί! Αλλά η αγάπη σου είναι το καλύτερο στήριγμα για την ζωή του!

Κ: Αγάπη! Και πίστη στο ένστικτό σου! Δεν θέλει σπουδές, δεν υπάρχουν σχολές γονιών. Αγάπη!

Φ: Αγάπη! Μόνο αυτό! Και στην περίπτωση του Πάνου και των άλλων παιδιών σε παρόμοια κατάσταση είναι η επιβράβευση όταν καταφέρνουν κάτι που στα δικά μας μάτια μπορεί να φαίνεται απλό!

Την αγάπη την φώναξαν και οι τρείς ταυτόχρονα! Μαζί. Χωρίς δεύτερες σκέψεις! Τίς έπιασε νευρικό γέλιο και είχαν αυτό το συνωμοτικό ύφος που μόνο αν έχεις γίνει μάνα αποκωδικοποιείς και εμείς που δεν έχουμε παιδιά απλά παρατηρούμε με απορία...

Τελικά με μόνο τους βαρύ οπλισμό την αγάπη, οι μανάδες πρέπει όχι μόνο να ξορκίζουν τους προσωπικούς τους δαίμονες αλλά και να υπερπηδούν εμπόδια που το ίδιο το κράτος βάζει, άλλοτε στοχευμένα και άλλοτε από απλή κοινωνική αδιαφορία. Και στο τέλος μιας τέτοιας συνέντευξης είναι αδύνατον τελικά να μην αναγνωρίσεις και να μην αισθανθείς θαυμασμό για ένα πρόσωπο που μέχρι πρότινος είχες ίσως λιγάκι αδικήσει. Τη δική σου μητέρα.

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Πηγή: http://www.zougla.gr/


2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: "ΣΤΕΙΛΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ"



Προσκεκλημένος από τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καματερού, ο Βαγγέλης Αυγουλάς παρακολούθησε στις 6/5/2014 την εκδήλωση του σχολείου, στο πλαίσιο του προγράμματος της Action Aid «Στείλε Όλους Τους Φίλους Μου Σχολείο»!

Σχολεία από όλο τον κόσμο, ενώνονται για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας και άλλων ιδιαιτεροτήτων, έχουν δικαίωμα στην Εκπαίδευση.



Ο κ. Αυγουλάς, παρά την προεκλογική περίοδο, χειροκρότησε όλες τις εργασίες των παιδιών ως το τέλος της εκδήλωσης, ενώ συνομίλησε μαζί τους για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας ενός παιδιού με αναπηρία και για τις δυσκολίες πρόσβασης των ΑμεΑ σε εργασία και εκπαίδευση.

Έμπρακτο μήνυμα στην κοινωνία, η πλήρη ένταξη στο 2ο Γυμνάσιο Καματερού και ενός καθηγητή με ένα χέρι, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης, του θαυμασμού  και του σεβασμού όλων των μαθητών και των συναδέλφων του.



Προς τιμήν του Αντιδημάρχου Ιλίου και Επικεφαλή της Νεολαίας Τυφλών κ. Αυγουλά, μια ομάδα μαθητών του σχολείου χόρεψαν πεντοζάλη με κλειστά μάτια φορώντας μάσκες, χαρίζοντας του έτσι μια αγκαλιά με άρωμα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ ο κ. Αυγουλάς συγκινημένος ανταπάντησε με μαντινάδες!



Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ. Σωτήρης Καμαρινόπουλος, ενώ αποχωρώντας ο κ. Αυγουλάς δήλωσε: «Οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καματερού με την κοινωνική τους ευαισθησία και την ευρηματικότητα τους σήμερα, άφησαν μετεξεταστέους χιλιάδες μεγάλους στο πεδίο της κοινωνικής μόρφωσης»!