meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013-2014


«Στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ιλίου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για μια εποικοδομητική σχολική χρονιά, με υγεία και δημιουργικότητα.

Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν μια ομαλή και απερίσπαστη σχολική χρονιά.

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στο έργο των εκπαιδευτικών, έχοντας ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σχολεία μας, με σοβαρότητα και συντονισμένες προσπάθειες, έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν τα σχολεία που δικαιούνται.

Με πνεύμα συνεργασίας, ας δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό μας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.»


ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ




Μήνυμα Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Κ. Αθηναγόρου 
Προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας 
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2014-2015


Αγαπητοί μου, 

"Με θαρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά και δεν είμαι τίποτα από αφτά, τα δάχτυλά μου όταν γράφω δεν μελανόνουνται, αιματόνουνται. Θαρώ δεν είμαι παρά τούτο: μια απροσκύνητη ψυχή που δεν καταδέχεται να πιπιλίζει καραμέλες". Έγραφε σε μια επιστολή του ο Νίκος Καζαντζάκης ορίζοντας την ταυτότητα.

Πιστεύω πως αυτό ζητούν στην πραγματικότητα οι μαθητές σας και οι γονείς τους. Να μείνετε απροσκύνητες ψυχές και ας φαντάζονται οι ασεβείς των αξιών ότι "η δύναμή μας είναι ο νόμος που ρυθμίζει τι είναι δίκαιο, ο αδύναμος τίποτα δεν αξίζει". Ας λένε ότι δεν διδάσκετε με το αίμα της ψυχής σας αλλά με κιμωλίες, με μπλε και κόκκινα μελάνια. Ας υποτιμούν την αξία της διδαχής και του δασκάλου. 

Αντισταθείτε στη γκρίζα όψη της εποχής που απαξιώνει τους ανθρώπους. Διδάξτε τα παιδιά μας ότι η πραγματική ζωή δεν παγιδεύεται σε εξεταστικά συστήματα, αλλά ορθώνει το ανάστημά της και γίνεται όραμα, ποίηση, ζωγραφική, συνάντηση ανθρώπων. 

Καλή και ευλογημένη χρονιά!


Μήνυμα Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Κ. Αθηναγόρου 
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2014-2015


Αγαπητά μου παιδιά, 

Είναι αλήθεια πως στο σχολείο της πατρίδας μας η πρόοδος ταυτίστηκε με την επίδοση, η επιτυχία ή αποτυχία ενός μαθητή συνδέθηκε με τη βαθμολογία που αποτελεί διαβατήριο για μια πανεπιστημιακή σχολή. 

Με αυτόν τον τρόπο χάθηκε η χαρά της ανακάλυψης, η ομορφιά της μάθησης, ο αγώνας να αποκτηθεί η πραγματική ζωή.

"Φθάσε όπου δεν μπορείς". Παροτρύνει ένας μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης.Αυτός είναι ο πραγματικός προορισμός σας. Η σπουδή σας θα καρποφορήσει όταν θα μεγαλώσετε τον προσωπικό σας ορίζοντα., όταν θα γευτείτε την ομορφιά του ταξιδιού. 

Η πραγματική αντίσταση στην ομίχλη της εποχής και των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι να βρείτε τη ζωή κάτω από τις γραμμές των βιβλίων σας να φθάσετε εκεί που οι άλλοι νομίζουν ότι δεν μπορείτε. 

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ: ΩΣ 30ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ



Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ιλίου

Μέχρι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 θα διαρκέσουν οι εγγραφές για τα δωρεάν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Δήμου Ιλίου, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα προσφερόμενα προγράμματα του Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Ιλίου υλοποιούνται δωρεάν, απευθύνονται σε ενήλικες κάθε προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

•Οικονομία – Επιχειρηματικότητα:

•Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

•Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση

•Βιολογικά προϊόντα: Παραγωγή πιστοποίηση/διάθεση

•Υπολογίζοντας τις δαπάνες του νοικοκυριού

•Επαγγελματική ενεργοποίηση άνεργων γυναικών

•Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

•Νέες Τεχνολογίες:

•Επεξεργασία κειμένου – Διαδίκτυο

•Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις

•Βάσεις δεδομένων – Εξειδικευμένα θέματα

•Δημιουργία ιστοσελίδας

•Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία

•Διαδικτυακά εργαλεία & Υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

•Γλώσσα & Επικοινωνία:

•Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά

•Ποιότητα ζωής:

•Διακόσμηση εσωτερικών χώρων

•Αγωγή Υγείας

•Πολιτισμός & Τέχνη:

•Ιστορία Τέχνης

•Τοπική Ιστορία

•Εικαστικό εργαστήρι

•Θεατρικό εργαστήρι

•Εργαστήρι Βίντεο

•Κινηματογράφος

•Κοινωνικές Δεξιότητες & Δράσεις:

•Διαχείριση εργασιακού άγχους / Διαχείριση χρόνου

•Αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό χώρο

•Επικοινωνία & Δυναμική ομάδας

•Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία

 

Τα δωρεάν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Δήμου Ιλίου θα λάβουν χώρα στους παρακάτω χώρους:

1.    Τα επιμορφωτικά μαθήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ιλίου (Κάλχου 58)

2.    Τα επιμορφωτικά μαθήματα Νέων Τεχνολογιών στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Ιλίου (Νέστορος 107)

 

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου (Νέστορος 101, 2ος όροφος, Ίλιον,) στην κυρία Χριστίνα Φαρμάκη τηλέφωνο 213 20 30 029, email: cfarmaki@ilion.gr, καθώς και στο Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Ιλίου (Νέστορος 101, 2ος όροφος, Ίλιον) στην κυρία Ειρήνη Οικονόμου τηλέφωνο 213 20 30 020 (Τρίτη & Τετάρτη 11:00-15:00), email: kdvm158@gmail.com.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ2014 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ




ΓΙΟΡΤΗ  ΚΡΑΣΙΟΥ  2014

Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει

στη γιορτή  του ΚΡΑΣΙΟΥ που θα γίνει:

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 12,13,14 Σεπτεμβρίου 2014

στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΛΙΟΥ.

( είσοδος από την Ελευσινίων Μυστηρίων,

στην νότια πλευρά του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης")

Θα μας διασκεδάσουν οι καλλιτέχνες :

Την Παρασκευή ο Γιάννης Μακριδάκης στη Λύρα

και οι Γιάννης Κακλής και Χρήστος Μακριδάκης στο Λαούτο

το Σάββατο και την Κυριακή ο Νίκος Ζωϊδάκης με το συγκρότημά του

 

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΑΝΕΤΟ PARKING.

       Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος  Μπουρδάκης             Σταμάτης  Παπαδάκης

 

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

Τι επιτρέπεται να χρεώνουν επιπλέον οι παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ και τι όχι
      
Στα ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες μετακίνησης και κατά συνέπεια θα βαρύνουν τους ωφελούμενους εφόσον επιθυμούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Η εν λόγω εξαίρεση δεν ισχύει για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και στους Φορείς/Δομές που φιλοξενούν προνήπια με αναπηρία (Κατηγορία Β3.), όπου η μετακίνηση συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή. Η μετακίνηση των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και των προνηπίων με αναπηρία της Κατηγορίας Β3 (Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών) συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή του Φορέα / Δομής.

Την δέουσα προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς που ωφελούνται φέτος από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας μέσω του ΕΣΠΑ από παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς  και ΚΔΑΠ . Κάθε χρόνο εμφανίζονται φαινόμενα παράτυπων χρεώσεων από ορισμένους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούν. Επειδή η ενημέρωση είναι η καλύτερη προστασία το dikaiologitika.gr παρουσιάζει τις περιπτώσεις που μπορούν να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις αλλά και σε ποιες περιπτώσεις και υπηρεσίες δεν πρέπει οι γονείς να αποδίδουν οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο.

Ειδικότερα κάθε χρόνο παρατηρείται ότι από παιδικούς σταθμούς, που επιδοτούνταν από το ΕΣΠΑ ,υπάρχουν παραβάσεις που εξαπατούν γονείς και λαμβάνουν διπλές αμοιβές για υπηρεσίες που ήδη έχουν επιδοτηθεί  για αυτές μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Ορισμένοι όμως βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και περαιτέρω της υφιστάμενης νομοθεσίας, απαιτούν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε (καθόλου) μετακίνηση.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθείται και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.

Εδώ πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων (δηλαδή την ΕΕΤΑΑ) και λαμβάνουν ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.).

Αναλυτικά τι παρέχει το πρόγραμμα στα φιλοξενούμενα παιδιά και τι ισχύει για τις υποχρεώσεις των δομών που συμμετέχουν:

Η δομή που συμμετέχει στο πρόγραμμα δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τους ωφελούμενους (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.

Τι πρέπει να εξασφαλίζει ο εκάστοτε παιδικός σταθμός:

* Υγιεινή, καθημερινή φροντίδα και ασφαλή παραμονή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ηλικίας φιλοξενούμενων.
* Φύλαξη με δραστηριότητες για την απασχόληση, τη διαπαιδαγώγηση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.

Ειδικότερα, ανάλογα με την ηλικία, περιλαμβάνονται ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, δραστηριότητες γνώσεων και πληροφόρησης, δραστηριότητες απασχόλησης με ανάλογο υλικό, παιδαγωγικές δραστηριότητες, συζητήσεις, μουσικά ακούσματα, δραστηριότητες ζωγραφικής, κολλητικής, πλαστελίνης, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, τραγούδι και εν γένει παιχνίδια για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας του παιδιού.

* Μέριμνα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών και παροχή συμβουλευτικής ενημέρωσης και υποστήριξης στις οικογένειές τους. * Υγιεινή και επαρκή διατροφή – όταν παρέχεται – με σωστή ποιοτική σύνθεση, για κάθε παιδί. Η διατροφή – σίτιση περιλαμβάνει
υποχρεωτικά πρωινό και μεσημεριανό (όπως αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Δομής). * Φροντίδα για την ατομική καθαριότητα τους, καθώς και την καθαριότητα των χώρων της Δομής.

* Τακτική ιατρική παρακολούθηση.

* Οι δαπάνες για γραφική ύλη και αναλώσιμα συνολικής αξίας μέχρι 100€.

Υπηρεσίες σίτισης.

Εάν από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο προκύπτει ότι παρέχεται σίτιση από το Φορέα / Δομή, τότε αυτός υποχρεούται να την παρέχει στο Πρόγραμμα. Στην περίπτωση που ο Φορέας /Δομή δηλώσει με την Αίτησή του ότι δεν παρέχει σίτιση στο Πρόγραμμα και εφόσον προκύπτει από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο προκύπτει ότι παρέχεται σίτιση, τότε η Ε.Ε.Τ.Α.Α.θα τον εντάξει στην αντίστοιχη κατηγορία με σίτιση.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύπτει από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο ότι παρέχεται σίτιση από το Φορέα / Δομή για να ενταχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία με σίτιση, θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του, στην οποία θα δηλώνεται ότι διαθέτει μάγειρα και μαγειρείο, το οποίο πληροί όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές. Οποιαδήποτε άλλη μορφή παροχή σίτισης δεν γίνεται αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

Οι Φορείς / Δομές που εκ της αδείας τους προκύπτει ότι δεν παρέχουν σίτιση δεν δικαιούνται να προβούν στην είσπραξη οποιουδήποτε ποσού αναφορικά με τις σχετικές αυτές υπηρεσίες. Σε αυτήν την περίπτωση οι Φορείς / Δομές θα πρέπει να αποδέχονται οποιοδήποτε φαγητό φέρνει το παιδί μαζί του, κατάλληλα συσκευασμένο και με ευθύνη του ωφελούμενου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή σίτιση του παιδιού. Ο Φορέας / Δομή θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή παροχή και το σερβίρισμα του φαγητού.

Υπηρεσίες μετακίνησης.

Στα ανωτέρω ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες μετακίνησης και κατά συνέπεια θα βαρύνουν τους ωφελούμενους εφόσον επιθυμούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Η εν λόγω εξαίρεση δεν ισχύει για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και στους Φορείς/Δομές που φιλοξενούν προνήπια με αναπηρία (Κατηγορία Β3.), όπου η μετακίνηση συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή.

Η μετακίνηση των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και των προνηπίων με αναπηρία της Κατηγορίας Β3 (Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών) συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή του Φορέα / Δομής.

Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.), που παρέχονται από τις Δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους.

Τα ανωτέρω ποσά καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτές αναφέρονται κατωτέρω, πλην της μετακίνησης για τις Δομές.

Πόσα χρήματα λαμβάνουν απο το πρόγραμμα οι δομές.

Α. Βρεφικοί - Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί:

Α1.1. Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση,
Α1.2. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση,
Α1.3. Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση,
Α2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.900€ χωρίς σίτιση και 2.500€ με σίτιση,

Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας:
      
Β1. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση,
Β2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.900€ χωρίς σίτιση και 2.500€ με σίτιση,
Β3. Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.500€.

 Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.): Παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα: 1.400€ ανεξαρτήτου βάρδιας.

Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕ.Α.): Παιδιά με αναπηρία ή /και έφηβοι ή /και άτομα με νοητική υστέρηση ή / και κινητική αναπηρία: 5.500,00 €.

Παράλληλα έχουν δοθεί διευκρινίσεις πριν απο λίγες ημέρες και απο την ΕΕΤΑΑ.

Οι δραστηριότητες για την απασχόληση, τη διαπαιδαγώγηση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία που αναφέρονται στην παρ. 2.3.2 περ.2 της Πρόσκλησης είναι ενδεικτικά προσφερόμενες και ανάλογα με την ηλικία.

Επίσης, σημειώνεται, ότι οι δαπάνες για γραφική ύλη και αναλώσιμα συνολικής αξίας μέχρι 100€ συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στα προσφερόμενα από τους υποψηφίους Φορείς / Δομές ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης ανά θέση, όπως αυτά αποτυπώνονται στην αίτηση συμμετοχής τους.

Η διάρκεια λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του προγράμματος αφορά σε χρονικό διάστημα 11 μηνών για την περίοδο 2014 – 2015. Το ωράριο λειτουργίας, το οποίο υποχρεούται ο κάθε ανάδοχος Φορέας / Δομή να τηρεί για την υλοποίηση του Προγράμματος, είναι αυτό που αναφέρεται στην άδεια
ίδρυσης και λειτουργίας του ή στο κανονισμό λειτουργίας του ή στην συστατική του πράξη ή στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου και το οποίο ωράριο υποχρεούται να δηλώσει και είναι σύμφωνο στην αίτηση συμμετοχής του, στο πλαίσιο της βάρδιας.

Οι Φορείς / Δομές που λειτουργούν σε δύο βάρδιες, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους, θα πρέπει να προσδιορίσουν μόνο μια (1) βάρδια για την οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ωράριο λειτουργίας, καθώς και τον αριθμό των παιδιών (προσφερόμενων θέσεων,
σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική Πρόσκληση), που θα δηλώσουν στην αίτηση συμμετοχής τους.

Στην παράγραφο 2.3.2 περ. 4 όπου αναφέρεται «Οι Δομές των περιπτώσεων  Α1.1, Α1.2, Α1.3, Α2, Β1 και Β2, που παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης θα πρέπει να δηλώσουν σαφώς στην αίτηση συμμετοχής της Δομής τις εξυπηρετούμενες περιοχές», με τον όρο «εξυπηρετούμενες περιοχές» εννοούνται περιοχές εντός του Δήμου που εδρεύει η Δομή και περιοχές εντός των όμορων δήμων από το Δήμο που εδρεύει η Δομή.

Η υποχρέωση των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν Ανάδοχοι για τήρηση στην έδρα του Φορέα / Δομής φακέλου με αντίγραφα όλων των αναφερομένων στην ανωτέρω Πρόσκληση δικαιολογητικών (συμμετοχής και για την υπογραφή της σύμβασης) υφίσταται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών μετά τη λήξη του παιδαγωγικού έτους για το οποίο συμμετείχαν.

Το έντυπο «Αίτηση Συμμετοχής των Ωφελούμενων» θα αναρτηθεί στις 25/07/2014 στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και θα είναι το μόνο το οποίο ισχύει, προκειμένου να συμπληρωθεί και να υποβληθεί από τον κάθε γονέα, που θέλει να υποβάλλει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική Πρόσκληση. Σημειώνεται ότι, οποιαδήποτε άλλη μορφή
εντύπου συμμετοχής δεν θα ληφθεί υπόψη και η αίτηση θα απορρίπτεται.

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/


13&14ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ!


ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ,  Σάββατο 13 & Κυριακή 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014


Στο πρώτο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά που θα στηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ο Βαγγέλης Αυγουλάς, επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και διαχειριστής του Κοινωνικοπολιτικούblog «Με Άλλα Μάτια», καλώντας τους μικρούς φίλους σε μια δωρεάν βιωματική βόλτα με κλειστά μάτια!!!


Στην Ελλάδα, οι τραυματισμοί από τροχαία αποτελούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και εφήβους. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τη θλιβερή στατιστική: Σύμφωνα με στοιχεία παλιότερης έρευνας, χάθηκαν στη χώρα μας σε τροχαία ατυχήματα 36 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, 64 τραυματίστηκαν βαριά και 773 ελαφριά. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα από τροχαία σε ποσοστό που αγγίζει το 4% . Από τα 1.200 παιδιά που χάθηκαν το 2007 στην Ευρώπη των 27, τα 600 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους, τηρούσαν τα όσα προβλέπονται κατά την επιβίβαση μας στο αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα!

Με αφορμή τα παραπάνω, ο παιδικός  ραδιοφωνικός σταθμός Family fm 89.5, παίρνει την πρωτοβουλία καισυν δημιουργεί μαζί με άλλους σημαντικούς τοπικούς φορείς, το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου και ώρες 11:00 έως 20:00, το πρώτο ΖΩΝΤΑΝΟ πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην πλατεία Ελευθερίας. 

Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε για 2 ημέρες ένα μοντέλο οδικής συμπεριφοράς και να ενημερώσουμε - ενημερώσετε, τα παιδιά, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο γονιός κατά την χρησιμοποίηση του  μεταφορικού μας μέσου,

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας Ελευθερίας, θα δημιουργηθεί ένας χώρος για τα παιδιά, που θα μπορούν με ειδικά ηλεκτρικά οχήματα και γνώμονα πάντα την ασφάλεια, να οδηγήσουν σε αληθινό δρόμο με αληθινά σήματα.

Θα παρουσιαστούν βιωματικές δράσεις όπως: Βιωματική βόλτα με κλειστά μάτια, από τον Βαγγέλη Αυγουλά(κοινωνικοπολιτικό blog "Με Άλλα Μάτια"), προσομοιωτή μέθης από το Σωματείο  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΠΡΟΤΕΚΤΑ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Διασκεδαστικά παιχνίδια για τις μικρές ή μεγάλες διαδρομές της οικογένεια και στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Παράσταση η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία.

Σκοπός μας είναι τα ίδια μας τα παιδιά να είναι οι δικοί μας παρατηρητές στην κάθε μας διαδρομή, γιατί μόνο μέσα από την αγάπη μας προς τα παιδιά μας θα αλλάξουμε την οδική μας συμπεριφορά .

Επίσης μαζί μας, στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε, θα έχουμε όλα τα σώματα ασφαλείας  (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Ερυθρός σταυρός)  που με την παρουσία τους θα μπορεί ένα παιδί να καταλάβει και να δει από κοντά το νόημα ύπαρξης των υπηρεσιών και των οχημάτων αυτών.

Στην πλατεία ελευθερίας θα συγκεντρωθεί σχολική ύλη τόσο από του χορηγούς όσο και από τους επισκέπτες, η οποία σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα δοθεί στους διευθυντές δημοτικών και νηπιαγωγείων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις οικογένειες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη!!!!

Όλες οι δραστηριότητες θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους!!!!!!! 


ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

Η καλή οδική συμπεριφορά είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, η έναρξη της σχολικής περιόδου είναι και αφετηρία δεκάδων μετακινήσεων για τους Γονείς.

Δημιουργούμε  μια απλή διαδρομή σε μάθηση οδικής συμπεριφοράς για το ίδιο το παιδί.


Ας είμαστε όλοι μας προσεκτικοί κάνοντας την διαδρομή μας ποιο εκπαιδευτική…….




Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ


 
Νέα ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαιολογικό μνημείο της Αμφιπόλης. Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στον εργοταξιακό χώρο του λόφου Καστά, υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Κ. Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Έγινε συνολική εκτίμηση των  μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου,  προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.

Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και4,5 μέτρων, περίπου,  από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση.

Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.

Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

 
Στον  ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του  δυτικού, όσο του  ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση  ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.



Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα  από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια  στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο.

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση του χώματος μπροστά από το επιστύλιο, επέτρεψε την σοβαρή ενίσχυση της υποστύλωσης του θραυσμένου τμήματος του, με κατακόρυφες σωληνωτές δοκούς, σε  ξύλινη επαφή.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο,  αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της  δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και  ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα  αμμώδη χώματα  βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως  τμήμα παλάμης  και  μικρότερα θραύσματα από  τα δάκτυλα τους.  Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί  σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη  ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται  τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


 
 
 
Συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είχε ο Αντιδήμαρχος Ιλίου και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς στο Φανάρι τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Ανήμερα της έναρξης του Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και μεγάλη αντιπροσωπία ιερέων της Μητροπόλεως μετά των Πρεσβυτέρων τους, επισκέφθηκαν το Φανάρι και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, χοροστατούντος του Παναγιότατου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αφιέρωσε λίγα λεπτά και συνομίλησε ιδιαιτέρως με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, καθώς και με τον Αντιδήμαρχο και ενεργό πολίτη του Ελληνικού και Διεθνούς αναπηρικού κινήματος κ. Αυγουλά, συζητώντας για τις δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερες αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στο Ίλιον αλλά και στα επιπρόσθετα πλήγματα που δέχονται τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους.
 
 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο Βαγγέλη Αυγουλά είπε χαρακτηριστικά:
«Είσαι ενεργός κοινωνικός αγωνιστής και σου αξίζουν συγχαρητήρια για ότι κάνεις! Έχω ενημερωθεί για τις καθημερινές κοινωνικές σου προσπάθειες και σε συγχαίρω γιατί τιμάς το νεαρό της ηλικίας σου με τη δράση σου! Εύχομαι να συνεχίζεις να βρίσκεις το θάρρος που χρειάζεται για να συνεχίσεις το έργο σου. Οι προσευχές της Εκκλησίας μας και οι δικές μου προσωπικά θα είναι μαζί σου»!
 

Ο κ. Αυγουλάς, βαθιά συγκινημένος και παίρνοντας αστείρευτη δύναμη από την ευχή και τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη, περιέγραψε συνοπτικά τις άδικες δυσκολίες που συναντά στον προσωπικό του στίβο καθημερινά και τις οποίες προσπαθεί και αντιπαλεύει, ενώ χαρακτήρισε ως «Ευλογημένη» τη συνεργασία και την προσωπική του σχέση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα!
 
Η Ελληνική αντιπροσωπία στο πλαίσιο της παραμονής της στην Τουρκία επισκέφθηκε την ιστορική «Αγιά Σοφιά», καθώς και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είχε διακονεύσει για κάποιους μήνες το 1996 και μοιράστηκε πολλές προσωπικές του αναμνήσεις με το νεαρό του φίλο κ. Αυγουλά!
 

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αναπηρία

Διαβάζω, ακούω, βιώνω πολλές ιστορίες μέσα από τη σελίδα της Ολίβιας αλλά και από την ιδιαίτερη προσωπική μου εμπειρία ως μητέρα δύο υπέροχων διδύμων κοριτσιών και δη ως μητέρα παιδιού με αναπηρία. Μη σας σοκάρει η λέξη αναπηρία, μία απλή λέξη είναι μόνο, το βάρος της όμως είναι τεράστιο, ο πόνος που προκαλεί αναμφισβήτητος και ισοπεδωτικός.

Τις προάλλες πήγα στις κούνιες με τα παιδιά -φυσικά – και με πλησίασαν και άρχισαν οι ερωτήσεις από μία καλοπροαίρετη -ελπίζω, είμαι και γω καλοπροαίρετος άνθρωπος -γιαγιά. Όταν είπα με άνεση (εγώ μόνο ξέρω το κόστος της άνεσης αυτής) ότι η Μαρία είναι ΑΜΕΑ (άτομο με αναπηρία, δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες ούτε ειδικές ικανότητες αυτά είναι γιατί όπως είπαμε η λέξη ΑΝΑΠΗΡΙΑ τρομοκρατεί τον κόσμο και χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, πράγμα που δε με βρίσκει σύμφωνη) άρχισε το μοιρολόι, ο οδυρμός, η οδύνη και τέλος ο οίκτος και η λύπηση (πιστέψτε με έχω ειδικό μαγνήτη που τα διακρίνω από χιλιόμετρα τη συμπόνια απ” τη λύπηση και τη μιζέρια!!!) Ότι και να έλεγα, καημένη με ανέβαζε, καημένη με κατέβαζε!! Έφυγα και γω λοιπόν, γιατί βαρέθηκα να με κοιτάν σαν εξωγήινη.

Όχι δεν είναι υπεράνθρωπος, ούτε έχω ατσάλινες αντοχές -αν και η ψυχολόγος μου αυτό πιστεύει (χαχα) – δε περνάει ώρα, μέρα, δευτερόλεπτο που να μη νιώθω το κύμα του πόνου να προσπαθεί να κάμψει την ψυχολογία μου! Υπάρχουν στιγμές που λυγίζω και ξεσπάω σε αμέτρητα «ΓΙΑΤΙ», σε πολύ παράπονο, σε πολύ κλάμα και μετά σε βαθύτατο ύπνο.

Ο σκοπός που γράφω αυτή τη στιγμή, εκτός απ΄ το χιουμοριστικό κομμάτι, είναι για να σας μεταφέρω ένα κομμάτι από τον τρόπο που βιώνω εγώ καθημερινά την αναπηρία της Μαρίας μου.

Η Μαρία μου και μας, λοιπόν, έχει εξελιχθεί σε ένα υπέροχο πλάσμα, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν μία μικρή νεράιδα. Δεν μπορεί να μιλήσει (ακόμη και λέω ακόμη, γιατί παρά τη σοβαρή αναπηρία της έχω κρυφές ελπίδες, όχι φρούδες, ΚΡΥΦΕΣ!!!), δεν μπορεί να πιάσει, δεν μπορεί να μασήσει, δεν μπορεί να καθίσει, δεν μπορεί να μπουσουλήσει, δεν μπορεί να περπατήσει, να τρέξει, να χορέψει, να πηδήσει, να αντιληφθεί οπτικά το χώρο.

Θα σας πω όμως τι ΜΠΟΡΕΙ να κάνει!! Μπορεί να καταλάβει μία ξένη αγκαλιά και αμέσως να κλάψει, μπορεί να χαρίσει απίστευτα χαμόγελα παίζοντας με τους αφρούς του μπαμπά, μπορεί να αναστενάξει με ευχαρίστηση μόλις την αγκαλιάσω εγώ η ο πατέρας της, μπορεί να ξεκαρδίζεται στα γέλια με το knight rider theme, μπορεί να ακούει ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ακούει ακόμα και το τρίξιμο στα κόκαλα που κάνουν όταν περπατώ ξυπόλητη!!!!), μπορεί επίσης να έχει γνώμη για αυτό που ακούει γιατί ναι μας αρέσουν οι Led Zepellin, o Vivaldi και ο Pitbull και καθόλου τα ελληνικά τραγούδια σε σχέση με την άλλη μου την κόρη τη «σκυλού» χαχαχαχαχαχα!!!

Επίσης ΜΠΟΡΕΙ να είναι το πιο αγαπησιάρικο παιδί, μπορεί να κάνει τους πάντες να τη συμπαθήσουν, αγαπήσουν, αγκαλιάσουν και ζουλήξουν (καθότι το παιδί μου είναι και τρελό τσιμπομάγουλο!!)

ΜΠΟΡΕΙ να σε κάνει να αναθεωρήσεις τους λόγους της ύπαρξής σου σε αυτό το κόσμο ώστε να κατανοήσεις το πραγματικό, αληθινό, ουσιαστικό νόημά της. Αυτό που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα γυμνά, χωρίς φρου φρού, ότι τι νόημα έχει να αγοράσουμε ακριβά ρούχα αφού θα περάσουμε καλύτερα αν κυληθούμε στις λάσπες;; Έχω απομυθοποιήσει πάρα πολλά με τον ερχομό της Μαρίας!!

Να σας πω όμως τι με θλίβει;

Που παρκάρουμε όπου βρούμε, γιατί προχθες ήθελα να περάσω με το καρότσι απο τη ράμπα και δεν μπορούσα γιατί κάποιος είχε παρκάρει, που δεν μπορώ να κάτσω για καφέ χωρίς την κάπνα, που δεν υπάρχει στην παιδική χαρά δραστηριότητα και κούνιες για ΑΜΕΑ παιδάκια (ναι, στο εξωτερικό υπάρχουν και έχω δει και αντίστοιχο βίντεο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!), που με αντιμετωπίζουν στην παιδική χαρά ως «καημένη», που μερικοί απομακρύνονται επειδή «θα κολλήσουν αναπηρία»!!

Με θλίβει που το έτος 2012 (σχεδόν) έχουμε εμείς οι Έλληνες μυαλά του 1900 και πιο πίσω αν θέλετε!!! Το χειρότερο είναι πως το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας κ.ο.κ. αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται εφόσον αντί να αφήσουμε να επεξεργαστεί το «φυσιολογικό»και «τέλειο»παιδάκι μας το δικό μου ανάπηρο παιδί με το άγγιγμα και γενικά με το δικό τους τρόπο επικοινωνίας, πάνω που έχει αρχίσει να συνηθίζει οπτικά, αρχίζουμε να το τραβολογάμε μακριά μη τυχόν και καλά «βλάψουμε» το «καημένο» το ανάπηρο παιδάκι!!! (όχι οτι φοβόμαστε μήπως φάει καμία αδέσποτη από τις σπαστικές κινήσεις που θα κάνει εκείνη τη στιγμή το παιδάκι πάνω στη χαρά του -δεν έχει άλλο τρόπο!!! Γνώμη μου: ναι, ας φάει καμιά αδέσποτη το παιδάκι το «κανονικό», δεν παθαίνει τίποτα!!)

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά μας να γνωριστούν, μην αποτρέπετε τη χαρά σε κανένα από τα δύο!! Μη νομίζετε ότι και το δικό σας δε θα χαρεί -τα ταμπού και οι προκαταλήψεις είναι δικά μας κουσούρια, ας μη γίνουν και των παιδιών μας αν θέλουμε να λεγόμαστε φιλελεύθερες μαμάδες!!!

Αφήστε τα να κοιταχτούν, να γνωρίσει το ένα το άλλο μέσω της αφής και του χαδιού και να βρουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας!! Πόσες φορές έχουμε διαβάσει την ιστορία του Shay και έχουμε κλάψει όλοι μας!! Ας μη μείνουμε στα δάκρυα, γιατί εμένα δε μ” αρέσουν καθόλου!! Μ” αρέσουν τα χαμόγελα, τα γέλια, και οι χαρές και θέλω και τα δικά μας παιδιά να τα θέλουν!!

Η ζωή μας έχει γίνει φοβερά δύσκολη, λόγω των οικονομικών περιστάσεων, όμως το γέλιο μας και η προσφορά μας και η ευαισθησία μας είναι ΔΩ ΡΕ ΑΝ!!!

Χαμογελάτε λοιπόν είναι μεταδοτικό!!!

Μαμά Χριστίνα

Υ.Γ.1  Για όσους δε γνωρίζουν τα παιδιά μου είναι δίδυμα (υπάρχει και η αντίστοιχη ιστορία τοκετού) η Μαρία και η Εύη, η Μαρία έχει διαγνωσμένη σπαστική τετραπληγία και πιθανώς τελικά θα έχουμε και θέμα οράσεως (θα μάθουμε το Φεβρουάριο!!), η Εύη είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό παιδί.

Υ.Γ. 2 Μαμάδες με παιδιά με αναπηρία, σπάστε τη σιωπή σας και μοιραστείτε την εμπειρία σας, κάνει καλό και σε μας και στα παιδιά μας, αν δε βγούμε έξω στον ήλιο πως θα καταλάβουμε ότι έχει ξημερώσει;


Πηγή: http://www.eimaimama.gr/


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια» (2007-2013): Δίκαιο Παιδιού: Δράση για μία Καινοτόμα Μεθοδολογία»EN | GRΓραφείο Δωρεάν Νομικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης για Παιδιά.
Σόλωνος 57
Παρέχονται πληροφορίες, νομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε ανήλικους με στόχο την ενίσχυση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Οι υποθέσεις που αναλαμβάνονται συνδέονται με όλους τους κλάδους του δικαίου.
Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται:

Τακτοποίηση Αστικής Κατάστασης (ληξιαρχικές πράξεις, ταυτότητα)
Ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου (επιμέλεια, διαζύγιο γονιών, ρύθμιση επικοινωνίας γονέων-τέκνων)
Πρόσβαση σε Κοινωνικά Επιδόματα και Προνοιακές Παροχές
Πρόσβαση στην Εκπαίδευση
Παραβατικότητα
Τακτοποίηση εγγράφων διαμονής
Κακοποίηση-Θυματοποίηση Ανηλίκων
Υποστήριξη σε Διαδικασίες Ασύλου
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:208 

«Είμαι 16 χρονών. Γεννήθηκα στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς. Δεν δηλώθηκε σωστά η γέννησή μου στο ληξιαρχείο. Δεν έχω ταυτότητα. Τι μπορώ να κάνω;»

«Οι γονείς μου πήραν διαζύγιο. Μπορεί να ακουστεί και η δική μου γνώμη; Ποιά είναι τα δικαιώματά μου στη νέα αυτή κατάσταση;"»

«Είμαι από τη Βουλγαρία. Γέννησα στην Ελλάδα και το νεογέννητο μωρό μου χρειάζεται άμεσα να χειρουργηθεί αλλά δεν έχει δελτίο διαμονής.  Ποια τα δικαιώματα του;»

«Οι γονείς μου είναι πλέον άνεργοι. Οι λιγοστές αποταμιεύσεις που είχαν έχουν τελειώσει. Έχουμε πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα;»

«Είμαι 12 χρονών. Ήρθα στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό. Δεν έχω έγγραφα διαμονής. Μπορώ να πάω σχολείο;»

«Οι γονείς μου μαλώνουν.  Μερικές φορές ο μπαμπάς χτυπάει τη μαμά. Πώς και που μπορώ να ζητήσω βοήθεια;»

«Είμαι ανήλικος.  Βρέθηκα στην Ελλάδα χωρίς κανέναν. Υπάρχει κάποιος ενήλικος, υπεύθυνος για μένα;».

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6949 737350

ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ. 

Το γραφείο λειτουργεί εντός της Νομικής Σχολής Αθηνών
Διεύθυνση: Σόλωνος 57. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 15:00-18:00 και Παρασκευή 12:00-16:00   

Το Γραφείο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δίκαιο Παιδιού: Δράση για μία Καινοτόμα Μεθοδολογία» που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου σε συνεργασία με τους: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Save the Children Italy, University La Comillas of Madrid, University Roma Tre και La Merced Migraciones, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Δράση  συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή  Ένωση