meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΡΩΣΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ!




Πέντε βραβεία απέσπασε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιλίου με το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς» του Ηλία Καπετανάκη στους 28ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, που διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου.

Συγκεκριμένα η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Ιλίου έλαβε τα εξής βραβεία: Σκηνοθεσίας: Θανάσης Χαλκιάς,
Κοστουμιών: Γεωργία Μπούρδα,
Επιμέλειας κίνησης: Pauline Huguet,
Σχεδιασμού φωτισμών: Χριστίνα Καμμά
Α’ ανδρικού ρόλου: Χρήστος Μπαλιούσκας.

Με το Ερασιτεχνικό Θέατρο και τον Πολιτισμό να αναδεικνύονται νικητές, τέσσερις ακόμα θεατρικές παραστάσεις του έργου «Ο Γενικός Γραμματεύς» θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό από την πολυβραβευμένη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιλίου, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Φανουρίου 99), στις 18 & 19 Οκτωβρίου και στις 8 & 9 Νοεμβρίου 2014.


"ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΚΑΡΔΙΑ"

Γιάννης Πόθος: Όταν αρχίζει το τραγούδι και τραγουδάει η καρδιά

Όταν η ψυχή μας συναντά την αλήθεια, ομορφιά απελευθερώνεται και εξαπλώνεται παντού. Ομορφιά στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.  Έτσι λοιπόν, θερμότατο χειροκρότημα εισέπραξε χθες η μικρού μήκους ταινία του νεαρού σκηνοθέτη Γιάννη Πόθου, «Όταν αρχίζει το τραγούδι», η οποία διαγωνίζεται στο εθνικό τμήμα του 37ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μαρίας, μιας νεαρής κοπέλας με τύφλωση και αυτισμό, που μέσα από τη μουσική και το ταλέντο της στο τραγούδι έρχεται να μας πάει ταξίδι στο δικό της απόλυτα μαγευτικό κόσμο. Εμείς συναντήσαμε τον σκηνοθέτη στη Δράμα, όπου μας μίλησε για την Τρίτη κατά σειρά μικρού μήκους ταινία του, που πρόκειται να προβληθεί και στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας. Ο Γιάννης Πόθος, είναι απόφοιτος κινηματογράφου της σχολής Λυκούργου Σταυράκου ενώ είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Δράμα με ταινία του.  Τα όσα μας λέει είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα.

Culturenow.gr: «Όταν αρχίζει το τραγούδι». Τι μας αφηγείται η ταινία σας;

Γιάννης Πόθος: Η ταινία αφηγείται την ιστορία της ίδιας μου της αδερφής, της Μαρίας, που είναι ένα τυφλό και αυτιστικό κορίτσι με ταλέντο στο τραγούδι. Ουσιαστικά παρακολουθούμε τις στιγμές της αναμονής της μέσα στο σπίτι μέχρι να βγει στη σκηνή και να τραγουδήσει. Μέσα από αυτές τις στιγμές βλέπουμε την καθημερινότητα της Μαρίας και σε δεύτερο επίπεδο την μοναχικότητα που οι άνθρωποι με αυτισμό και πρόσθετες αναπηρίες βιώνουν σε όλη τους τη ζωή.  Καταλαβαίνουμε πόσο εγκλωβισμένοι νιώθουν μέσα στον δικό τους κόσμο. Στην συγκεκριμένη ταινία ο απεγκλωβισμός της Μαρίας προέρχεται μέσα από τη μουσική και τις θεραπευτικές της ιδιότητες.  Η επαφή της με τη μουσική έγινε μέσα από το Κέντρο Ημέρας-Αποθεραπείας Αμυμώνη και την μουσικοθεραπεύτρια της Πελίνα Ευαγγέλου, η οποία κάνει ένα τεράστιο έργο με αυτά τα παιδιά και την οποία θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσω.

Culturenow.gr: Πως προέκυψε η ιδέα να  κινηματογραφήσετε την αδερφή σας;

Γιάννης Πόθος: Κινηματογραφικά η ταινία ήρθε σε μια στιγμή της ζωής μου που ένιωθα την ανάγκη να μιλήσω για την Μαρία. Ένιωθα πια έτοιμος να αφηγηθώ την ιστορία της. Πολλές φορές όταν μεγαλώνεις σε μια οικογένεια με ένα άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, το θέμα γίνεται ταμπού και ντρέπεσαι να μιλήσεις γι’ αυτό. Αποφάσισα, όμως, να ξεπεράσω την ντροπή αυτή και να μιλήσω για την Μαρία, και πόσο μάλλον για την Μαρία σαν τραγουδίστρια. Το έναυσμα δόθηκε την ημέρα που πήγα να ακούσω την Μαρία σε μια συναυλία . Μόλις πήρε το μικρόφωνο και ξεκίνησε να τραγουδάει με έπιασε ένας κόμπος στον λαιμό, ένα απίστευτο συναίσθημα που ήθελα οπωσδήποτε να επικοινωνήσω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να γυρίσω μια ταινία-αφιέρωμα στην αδερφή μου. Η ταινία αυτή είναι το κινηματογραφικό της πορτραίτο.

Culturenow.gr: Πώς νιώθει η αδερφή σας για όλο αυτό;

Γιάννης Πόθος: Η ίδια το βλέπει σαν παιχνίδι. Όταν δίνεις στα παιδιά αυτά έναν σκοπό και έναν στόχο και ασχολείσαι μαζί τους δημιουργικά το ευχαριστιούνται και νιώθουν όμορφα. Η συνεργασία μας ήταν απίστευτη. Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε τρείς ημέρες. Πολλές φορές συνειδητοποιούσε ότι κάτι κάνουμε και άλλες φορές ήταν εντελώς ελεύθερη και απλά αντιδρούσε όπως αντιδρούσε στην καθημερινότητα της.
Culturenow.gr: Ποια ήταν η αντίδραση του κοινού στην ταινία;

Γιάννης Πόθος: Όλοι μου είπαν ότι αισθάνθηκαν όμορφα βλέποντας την ταινία. Στην αρχή νόμιζαν ότι πρόκειται για ηθοποιό και αργότερα κατάλαβαν ότι η Μαρία είναι πραγματικό πρόσωπο, όταν την άκουσαν να τραγουδά. Η Μαρία τραγουδάει και εκφράζεται σαν ένα παιδάκι επτά χρονών, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς ντροπές, χωρίς να την νοιάζει τί θα πουν οι άλλοι. Κάθε φορά που ανεβαίνει πάνω στη σκηνή τραγουδάει μέσα από την ψυχή της. Αυτή είναι η αλήθεια της. Και έτσι η ταινία με πήγε από μόνη της εντελώς ενστικτωδώς. Και νομίζω ότι όταν ακολουθείς το ένστικτο σου και δεν βάζεις τη λογική μπροστά, τότε είσαι πιο κοντά στην καρδιά παρά στο μυαλό. Πάντα είναι το συναίσθημα που σε υποκινεί να κάνεις ωραία πράγματα. Και γι’ αυτό μάλλον άρεσε στον κόσμο η ταινία. Γιατί του μίλησε στην καρδιά.

«Όταν αρχίζει το τραγούδι»  19 λεπτά.
Σκηνοθεσία/Σενάριο/Παραγωγή: Γιάννης Πόθος.
Φωτογραφία:Αντώνης Κουνέλλας.
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.
 Ήχος: Μάκης Ασημακόπουλος, Θωμάς Κρδακάρης.
Μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου.
Ερμηνευτές: Μαρία Πόθου, Γιάννης Ποντίκης.

Το 37ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2014.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.culturenow.gr/30272/to-festival-ellhnikwn-tainiwn-mikroy-mhkoys-dramas-dinei-kai-fetos-dynamika-to-parwn

Πηγή: http://www.culturenow.gr/


Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ
14 -15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
 «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» Δήμου Αθηναίων
Κτίριο Μηχανουργείο

Τη Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων,  Κτίριο «Μηχανουργείο» στο πλαίσιο των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» θα πραγματοποιήσει Διήμερες δράσεις για την Συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων Αναπηριών.

Τη Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18.30 θα παρουσιαστεί το έργο του «Κέντρου ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» και θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των Σκύλων Οδηγών FIVOS και DONNA σε τυφλούς χρήστες!

Τις πρωινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου καθώς και όλες τις ώρες της 15ης Οκτωβρίου θα γίνονται δράσεις και επιδείξεις δεξιοτήτων από τους σκύλους οδηγούς σε μαθητές σχολείων και στο ευρύτερο κοινό.

'Ωρες διεξαγωγής των παρουσιάσεων: 10.00π.μ., 11.30π.μ. και 17.00μ.μ. και 18.00μ.μ..

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ   «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ», ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και την Εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών με Υπεύθυνο Εκπαίδευσης τον κον Peter Lasaroms, Ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, με δική του Σχολή στην Ολλανδία, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι Σκύλοι Οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από 8 εταίρους που είναι οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους 2 εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης σκύλων και φιλοζωϊας.
Οι Φορείς που συμμετέχουν είναι οι Φορείς των Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ, Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».

Ένα κουτάβι που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως Σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του από 10 εβδομάδων έως 12/14 μηνών. Μετά τον πρώτο χρόνο το κουτάβι περνά στα χέρια του Εκπαιδευόμενου Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες περίπου, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Στις διήμερες δράσεις θα συμμετέχουν οι Eταιρείες/Xορηγοί του προγράμματος, ROGΖ και EARTHBORN. Χωρίς την πολύτιμη στήριξή τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του προγράμματος. Παράλληλα θα συμμετέχει το Μουσείο Αφής του εταίρου ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, η Υπηρεσία Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Εταίρου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ, το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων/ΕΚΕΣ με ενδιαφέρουσες δράσεις για Κατοικίδια και θα υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων για παρουσίαση των δικών τους δράσεων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις των δεξιοτήτων των κουταβιών και των υπό εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών, καθώς και δράσεις με τον προσομοιωτή Σκύλου Οδηγού /DOG SIM, διεθνής πατέντα στου Εκπαιδευτή κου PeterLasaroms.

Λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σελίδα του event στο facebook !

Ώρες λειτουργίας :
Τρίτη 14.10.2014 / 10:00-21:00
Τετάρτη 15.10.2014 / 10:00-21:00
 Πληροφορίες:
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος: Βερανζέρου 31, Αθήνα / Τηλ: 210-5200140 / E-mail: info@greekguidedogs.com
Τηλ. 210- 5200140 –6932414189 Ζ. Γερουλάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ, Κα Αργυρώ Καραβίνου 210-9415222

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Δείτε σχετικό video εδώ:






ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015


Τελέστηκε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 ο καθιερωμένος Αγιασμός στο χώρο της Ένωσης Κρητών Ιλίου για την έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς!

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πατήρ Δημήτριος Παναγακόπουλος, ο γιος του οποίου κάνει μαθήματα λαούτου στην Ένωση! Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι εθελοντές που βοηθούν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους έμπειρους δασκάλους και μετά τον Αγιασμό ακολούθησε κέρασμα, τραγούδι και χορός προς τιμήν όλων!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κουμαραδιός και Βασιλόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φραγκάκης, Αυγουλάς, Βομπιράκη και ο εκδότης του δωρεάν διανεμόμενου περιοδικού «Δυτικές Διαδρομές» κ. Στεφανάκης.


Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Στέλιος Μπουρδάκης, σημείωσε ότι και φέτος στην Ένωση συνεχίζονται τα δωρεάν μαθήματα χορού με δάσκαλο το Γιώργο Φραγκάκη, ενώ δωρεάν μαθήματα γίνονται και στη λύρα με δάσκαλο το Γιάννη Μακριδάκη και στο λαούτο με δάσκαλο το Γιάννη Κακλή. Επίσης, ο κ. Μπουρδάκης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ιλίου και όλο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την ολόπλευρη στήριξη τους στο σύλλογο και την αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια!


Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης Κρητών Ιλίου για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, τα πολυπληθή τους τμήματα και τις ποιοτικές εκδηλώσεις που προσφέρουν κάθε χρόνο στους συμπολίτες μας, ενώ σημείωσε ότι παρά την οικονομική κρίση ο Δήμος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους αθλητικούς, τους πολιτιστικούς και τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της πόλης όχι μόνο επιχορηγώντας τους, αλλά και υποστηρίζοντας τους καθημερινά και έμπρακτα και με διάφορους άλλους τρόπους.


Ο καταγόμενος από τα Χανιά τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, σημειώνει στο «Με Άλλα Μάτια» ότι αξίζει να τονιστεί και το πλούσιο κοινωνικό έργο της Ένωσης Κρητών Ιλίου, με τις γιγάντιες εκστρατείες στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου που οργανώνει τακτικά, ενώ πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μαγειρεύονταν μερίδες για το συσσίτιο της πόλης από εθελοντές και εργαζομένους των κοινωνικών δομών του Δήμου Ιλίου. Επιπλέον, η Ένωση Κρητών Ιλίου είναι εδώ και χρόνια μέλος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων».




Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ



Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η κατανόηση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.  Παρόλα αυτά οι μαθητές με αυτισμό παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εκφοβιστική συμπεριφορά.

Ένα παιδί με αυτισμό διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσει θύμα εκφοβισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμαθητές του και συνήθως δεν είναι σε θέση να το επικοινωνήσει στους γονείς και τους δασκάλους του. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ένα παιδί με αυτισμό έχει 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Ενώ, ένα παιδί με σύνδρομο Asperger έχει περισσότερες πιθανότητες από ένα παιδί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο τα παιδιά με αυτισμό επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, συχνά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις προθέσεις κάποιου και το πότε κάποιος είναι φιλικός ή προσπαθεί να τους βλάψει.

Ο αντίκτυπος του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να είναι βαθύς και εξουθενωτικός για το παιδί γι’ αυτό οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν αν πιστεύουν πως το παιδί τους ή κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο έχει πέσει θύμα εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Τι είναι σχολικός εκφοβισμός

Με τον όρο σχολικός εκφοβισμός εννοούμε την σωματική ή λεκτική κακοποίηση, την εκμετάλλευση, τον χειρισμό ή χλευασμό ενός παιδιού από κάποιο άτομο στο σχολικό πλαίσιο, που:
  • γίνεται σκόπιμα για να πληγώσει
  • επαναλαμβάνεται για ένα χρονικό διάστημα
  • είναι δύσκολο για το θύμα να αμυνθεί

Πρόκειται για μία οδυνηρή εμπειρία για οποιονδήποτε είναι το θύμα και οι επιπτώσεις της δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Ο σχολικός εκφοβισμός παίρνει διάφορες μορφές
  • Λεκτική επίθεση όπως βρισιές, υποτιμητικά σχόλια, παρατσούκλια και χλευασμός
  • Σωματική επίθεση όπως χτύπημα, κλωτσιές, σπρώξιμο κ.α.
  • Καταστροφή ή αρπαγή πραγμάτων και χρημάτων
  • Απειλές ή εξαναγκασμός του θύματος να κάνει κάτι που δεν θέλει
  • Εξαπάτηση ή απόδοση ευθυνών κατ’ εξακολούθηση για άσχημες πράξεις τις οποίες δεν έχει διαπράξει το παιδί
  • Διάδοση ψεμάτων και κακόβουλων ιστοριών για το παιδί
  • Αποκλεισμός από ομάδες
  • Αποστολή κακόβουλων ή απειλητικών μηνυμάτων στο κινητό ή το internet

Πως θα καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Η δυσκολία των γονέων έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι πάντα εύκολο να εκφράσει το παιδί ή να επικοινωνήσει με άλλο τρόπο ένα περιστατικό που συνέβη στο σχολείο. Ενώ, μπορεί το παιδί να μην αντιλαμβάνεται πως είναι θύμα λόγω δυσκολίας κατανόησης των προθέσεων των άλλων. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να ψάξετε για άλλες ενδείξεις σχετικά με το εάν ή όχι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού.

Πιθανές ενδείξεις:
  • επιστρέφει στο σπίτι με βρώμικα ή κατεστραμμένα ρούχα, τσάντα ή βιβλία
  • επιστρέφει στο σπίτι χωρίς χρήματα αδικαιολόγητα ή ζητάει περισσότερα χρήματα για την επόμενη μέρα
  • φτάνει στο σχολείο ή στο σπίτι πιο αργά λόγω αλλαγής στη διαδρομή του προς ή από το σχολείο
  • παρατηρείτε μώλωπες ή γρατζουνιές στο σώμα του
  • συστηματική απώλεια πραγμάτων
  • απροθυμία για να πάει στο σχολείο που δεν είχε παλαιότερα
  • ξαφνική πτώση της σχολικής επίδοσης
  • ξαφνικά σημάδια αδιαθεσίας ή κατάθλιψης
  • ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά όπως άγχος, δυσκολία στον ύπνο και ξεσπάσματα

Επίσης μερικά παιδιά με αυτισμό μπορούν να μιμούνται τις πράξεις εκφοβισμού στο σπίτι και κυρίως στα αδέλφια τους, επειδή δεν κατανοούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. 

Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές.

Τι να κάνετε αν αντιληφτείτε πιθανότητα εκφοβισμού  
  • Μιλήστε με τον διευθυντή και το σχολικό συμβούλιο για τα χαρακτηριστικά του αυτισμού και το πρόβλημα του εκφοβισμού
  • Επισκεφτείτε το σχολείο, μιλήστε με την δασκάλα και παρατηρείστε το παιδί στο διάλειμμα
  • Μιλήστε στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης για τον αυτισμό. Ενημερώστε για τις δυσκολίες και δώστε βάση στις δυνατότητες του παιδιού. Πριν αποφασίσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει το παιδί να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνο
  • Προτρέψτε τη δασκάλα να συζητήσει στην τάξη για το θέμα στου σχολικού εκφοβισμού και να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναφέρουν περιστατικά τέτοιας συμπεριφοράς
  • Εξηγείστε στο παιδί τι είναι εκφοβισμός και ποιες μορφές έχει δίνοντάς του απλά παραδείγματα
  • Τονίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας. Βοηθείστε το να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται εκείνο που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, πως πολλά άλλα παιδιά βιώνουν τον εκφοβισμό εξίσου. Ενώ, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το πληγώνει με οποιονδήποτε τρόπο και κανείς δεν πρέπει να πέφτει θύμα εκφοβισμού
  • Μιλήστε του για την φιλία και για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι πραγματικοί φίλοι
  • Διδάξτε του πώς να αναγνωρίζει μια εχθρική συμπεριφορά
  • Διδάξτε του ακριβώς τι να πει και να κάνει όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με εκφοβιστική συμπεριφορά
  • Διδάξτε του τα συναισθήματα και μέσα από φωτογραφίες με χαρούμενες, λυπημένες και άλλες εκφράσεις προσπαθήστε να καταλάβετε πως νιώθει το παιδί στο σχολείο και πως ήταν η μέρα του
  • Κάντε του ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι φίλοι του, με ποιους παίζει, αν οι φίλοι του τον φωνάζουν με κάποιο ειδικό όνομα κ.α.
  • Μην αγνοείτε τον εκφοβισμό γιατί μπορεί να πάρει χειρότερες διαστάσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό αδίκημα το οποίο επιβάλλει αυστηρές ποινές.

Πηγή: http://www.ikidcenters.com

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της μελέτης «Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση» από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς συμμετείχε σε σχετική ομάδα εστιασμένης συζήτησης επί των πρώτων αποτελεσμάτων την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κώστας Στοφόρος Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου.

Στη συνάντηση έγινε σύντομη παρουσίαση του έργου και των ευρημάτων της έρευνας και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτών.

Στην ομάδα συζήτησης συμμετείχαν εκτός του τ.Αντιδημάρχου Ιλίου και Αναπλ. Οργανωτικού Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά και οι:


Χρήστος Νάστας, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ

Αγγελική Γιαννετοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός

Αθανασία Δακοπούλου, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Παναγιώτα Λεωτσάκου, ΣΕΕΠΕΑΑ

Παναγιώτης Κασσιανός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – Διευθυντής Ειδικού Σχολείου

Κλεοπάτρα Χριστοπούλου, επιστημονική συνεργάτιδα Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Η μελέτη και τα αποτελέσματα της που θα δουν σύντομα συγκεντρωτικά το φως της δημοσιότητας οδηγεί σε συγκλονιστικά συμπεράσματα που δυστυχώς δεν τιμούν την Ελλάδα του 2014 που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό κράτος, ενώ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα εξής βασικά Ερωτήματα:

-Υφίστανται διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση;
-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και διακρίσεις;
-Που οφείλονται κατά κύριο λόγο;
-Ποιες λύσεις προτείνονται για την εξάλειψή τους;

Και όλα αυτά σήμερα που η μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους είναι για μια ακόμα χρονιά μετέωρη σε όλη την Ελλάδα, τα κενά σε καθηγητές αγωγής είναι εκατοντάδες πανελλαδικά και δεν αναμένεται να καλυφθούν πριν το τέλος του χρόνου με τα σχολεία να παραμένουν υποστελεχωμένα και από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, η κρατική χρηματοδότηση δε φτάνει για να καλύψει τις βασικές παροχές της ειδικής εκπαίδευσης των παιδιών, ενώ η αναμονή για τις ατομικές γνωματεύσεις και αξιολογήσεις στα ΚΕΔΔΥ αγγίζει τα 4 χρόνια…

Ο αγώνας σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος και των οικογενειών των ΑμεΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ώστε το κουδούνι του σχολείου να χτυπά την ίδια μέρα ισότιμα για όλους τους μαθητές της χώρας!



Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ THISISRADIO.GR ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ!



Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των ραδιοφωνικών παραγωγών του πρώτου Διαδικτυακού Σταθμού στη Δυτική Αθήνα www.thisisradio.gr στο Καλλιτεχνικό Καφενείο του Δήμου Ιλίου.

Πάνω από 50 άτομα ραδιοφωνικοί παραγωγοί και τεχνικοί συνεργάτες του σταθμού συγκεντρώθηκαν, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ιλίου κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο να ανοίγει με ένα χαιρετισμό του την εκδήλωση.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του thisisradio.gr κύριοι Μπάμπης Καρπούζος, Άρης Τσιμόγιαννης και Βαγγέλης Αυγουλάς καλωσόρισαν τους παραγωγούς και παρουσίασαν τους στόχους του σταθμού και το πρόγραμμα της νέας χρονιάς στους παρευρισκόμενους, ενώ οι υπεύθυνοι για την επιμέλεια και τη ροή του προγράμματος Γεωργία Τσιλιάνη και Σταμάτης Μπαντούνας ρύθμισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη γενική πρεμιέρα του νέου ραδιοφωνικού προγράμματος του thisisradio.gr τη Δευτέρα 20 Οκτώβρη 2014!


Το νέο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του thisisradio.gr επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, αφού μεταξύ άλλων στο έμψυχο δυναμικό του σταθμού προστίθενται η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα με εβδομαδιαία δική της εκπομπή κάθε Τετάρτη 5-7 το απόγευμα, καθώς και το θεματικό δίωρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κάθε Σάββατο 12:00-14:00!

Οι Άρης Τσιμόγιαννης και Γεωργία Τσιλιάνη θα μας ενημερώνουν και φέτος κάθε Τετάρτη 19:00-20:00 για τα όσα θα συμβαίνουν κάθε εβδομάδα στο Ίλιον, ενώ σταθερό και φιλόξενο παραμένει το βήμα του Thisisradio και τη νέα χρονιά για τους πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους του Ιλίου, αφοί η Ένωση Κρητών Ιλίου,  η Εθνική Εστία, ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου, η Ένωση Λιοσιοτών Ιλίου, ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος και η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου αναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα να μας πάνε ένα ποιοτικό ραδιοφωνικό σεργιάνι στην παράδοση! 

Στο νέο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του thisisradio.gr που ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου προστίθεται και η αθλητική εκπομπή «Αρχίζει το Match» με το Θοδωρή Σαρτζετάκη κάθε Δευτέρα 20:00-22:00, ενώ η εκπομπή «Πρόσωπα» με τους Βαγγέλη Αυγουλά και Μπάμπη Καρπούζο μεταφέρεται χρονικά κάθε Δευτέρα 6-8 το απόγευμα και θα μεταδίδει την επικαιρότητα λεπτό προς λεπτό με αποκλειστικές συνεντεύξεις πολλών καλεσμένων του κοινωνικού στίβου και όλων των κομματικών αποχρώσεων πλην της Χρυσής Αυγής.

Εκρηκτικό αναμένεται το ραδιοφωνικό ντουέτο των Δημήτρη Αμπατζή και Κατερίνας Κούλελη «Fight On Air» κάθε Δευτέρα βράδυ 10-12, ενώ έχει ήδη τραβήξει το ραδιοφωνικό ενδιαφέρον η ανακοίνωση της νέας μουσικής εκπομπής των Φάνη Ψαρόπουλου, Σάκη Καούκη και Μάνου Μελετίου τις Τετάρτες 8-10 το βράδυ!


Το πρόγραμμα του thisisradio.gr αναβαθμίζεται και με την προσθήκη της Κατερίνας Γιατζόγλου που μαζί με τον Ανδρέα Νταγιάκο θα σας κρατούν συντροφιά κάθε Παρασκευή βράδυ 12-3, ενώ ηχηρές είναι και οι ραδιοφωνικές προσθήκες του Γιώργου Κελεσίδη (κάθε Παρασκευή 8-10 το βράδυ), του Ξενοφώντα Καιμακάρη (Δευτέρα και Παρασκευή 12-2 το μεσημέρι), του Γιάννη Κολλητήρη (Κυριακές 10-12 το βράδυ), του Παντελή Νικολαίδη για εργασιακά θέματα κάθε Τρίτη 19:00-20:00, με τη ραδιοφωνική «Ψυχοθεραπεία» συνεχίζεται και φέτος με τις Άσπα Καρκαλέτση και Ιωάννα Αντωνελάκη κάθε Τρίτη 17:00-19:00.

Ο Θάνος Καρπούζος ξανά και φέτος μπροστά στα μικρόφωνα του Thisisradio κάθε Πέμπτη 22:00-00:00 μαζί με τους Γιάννη Ζαρκάδα και Τάσο Παρασκευόπουλο, οι δημοφιλείς Greek Lovers Θοδωρής Μαξούρας και Θέμης Παπακώστας κάθε Τετάρτη βράδυ 10-12, ο Σταμάτης Μπαντούνας θα εφημερεύει τις Πέμπτες 19:00-20:00, οι Γιάννης Παπακωνσταντίνου και Χρύσα Καλόσακα αναλαμβάνουν τη ραδιοφωνική σας συντροφιά τα δευτεριάτικα απογεύματα 4-6, η Ελευθερία Καρούση και η Εύη Ιωσιφίδου σας υπόσχονται παρείστικες Κυριακές 18:00-20:00, ο νεαρός Βασίλης Αλεξόπουλος θα ραπάρει κάθε Σάββατο μεσημέρι 2-4, η Σοφία Διαμαντοπούλου θα σας ταξιδεύει τα Σαββατιάτικα απογεύματα 6-8 και ο Γιώργος Αγγελόπουλος κάθε Τρίτη βράδυ 8-10, ενώ κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 θα ακούτε το Βασίλη Ρούμπη και τις Παρασκευές 22:00-00:00 τους Γιώργο Αναστόπουλο και Γιώργο Μπαρμπάκο!

Όσο για τις ραδιοφωνικές ώρες των συλλόγων, κάθε Τρίτη βράδυ 10-12 θα ακούτε εναλλάξ τις εκπομπές της Ένωσης Κρητών Ιλίου και του ΕΛΠΑΧΟ, κάθε Κυριακή 20:00-22:00 τους εκπροσώπους της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, τις Παρασκευές 6-8 το απόγευμα η Στέλλα Γκιόκα και ο Αργύρης Λιόσης θα σας παρασέρνουν με το Λιοσιώτικο Αγέρα, κάθε Κυριακή 16:00-18:00 θα μεταδίδεται η εκπομπή της Εθνικής Εστίας και νωρίτερα την ίδια ημέρα 12:00-14:00 η εκπομπή του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου!

Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος και χώρος για τις τελευταίες προσθήκες και μεταβολές στο πρόγραμμα του thisisradio.gr, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα 20 Οκτώβρη 2014 για τη ραδιοφωνική πρεμιέρα!

Μπορείτε να συντονίζεστε στο www.thisisradio.gr και μέσω της δωρεάν εφαρμογής Thisisradio για τα Smart Phone σας!



ΕΟΠΥΥ: ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ


ΕΟΠΥΥ: Ούτε για οδοντόβουρτσα δεν επαρκεί η οδοντιατρική δαπάνη
      
Η παροχή των 6 ευρώ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού από οδοντόβουρτσες που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται από σημαντικές παροχές θεραπευτικών υπηρεσιών, όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών. Η παροχή των 6 ευρώ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού από οδοντόβουρτσες που  χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως.

Δώρον άδωρον είναι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η “δωρεάν” οδοντιατρική περίθαλψη που εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού είναι υποπολλαπλάσια των ετήσιων δαπανών οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 980 εκατομμύρια ευρώ.

Με το εγκριθέν ποσό, αντιστοιχούν μόλις 6 ευρώ ανά ασφαλισμένο, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για αγορά…οδοντόβουρτσας.

Ακόμη και έτσι, τα ελάχιστα αυτά χρήματα, που έχουν προϋπολογιστεί για το 2014, δεν έχουν καν εκταμιευτεί!

Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ παραπλανά τους ασφαλισμένους με τα περί «δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης»…

Η Ομοσπονδία συμμετείχε σε διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του οποίου προτάθηκε “ρήτρα οδοντιατρικής περίθαλψης”, η οποία πρέπει να ανέρχεται στο 5% του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Από τα 6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, δηλαδή, έπρεπε να διατίθενται 300 εκατομμύρια για την οδοντιατρική φροντίδα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του.

Αντ΄ αυτού, ο ΕΟΠΥΥ προσήλθε στο διάλογο, αντιτείνοντας ένα ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων:

Σε απλά μαθηματικά – αναφέρει το προεδρείο της ΕΟΟ – σημαίνει 6 ευρώ ανά ασφαλισμένο ετησίως (στην περίπτωση που θεωρηθεί πως οι ασφαλισμένοι του ανέρχονται αριθμητικά στα 10 εκατομμύρια).

Με άλλα λόγια, η παροχή των 6 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού οδοντόβουρτσας που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως.

Επιπροσθέτως, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας δεν προσφέρει εν τέλει δωρεάν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αφού, προβλέπουν ιδιωτική δαπάνη-συμμετοχή του ασφαλισμένου από 20% – 70%…

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται από σημαντικές παροχές θεραπευτικών υπηρεσιών, όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών.

Αποκλείονται, επίσης, από ενδοδοντικές θεραπείες πολύρριζων δοντιών και εργασίες ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης (στεφάνες και γέφυρες).

Δ.Κ. – IATRONET.



Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Μια πολύ σημαντική μέρα για την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και γενικότερα για την Ελλάδα ήταν η Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, καθώς εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας που μετά από 7 χρόνια άνοιξε τις πύλες του ξανά στο κοινό, με τον αγιασμό του να τελείται χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλέξανδρου.

Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο μουσείο, τα εκθέματα του οποίου εξιστορούν όλη την ιστορία της περιοχής από την αρχαϊκή εποχή έως και τους μεταγενέστερους Ρωμαϊκούς χρόνους, μέσα από πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, μοναδικά στην Ελλάδα.

"Μουσείο πρότυπο, η πιο σύγχρονη μουσειακή έκθεση της χώρας" ήταν οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού Τασούλας Κωνσταντίνος, ο οποίος βρέθηκε στην Αλέα για να το εγκαινιάσει.Επιπλέον μίλησε για μια σειρά από έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων στο νομό Αρκαδίας, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων και ο Ορχομενός, ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί.


Η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε στο πίσω μέρος του μουσείου, δίπλα από το ιστορικό σχολείο του χωριού, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρώην Υπουργός Κ. Λαλιώτης, οι βουλευτές Α. Λικουρέτζος και Α. Ζαχαριάς, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο και πλήθος κόσμου.


Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, προσκεκλημένος του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή και συνοδευόμενος από τον αδελφικό του φίλο και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Τρίπολης κ. Παναγιώτη Παπαχρόνη.


Οι κ. Παυλής και Παπαχρόνης έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές στον κ. Αυγουλά κατά την ξενάγηση, ενώ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με τις ανάγλυφες επιγραφές στη γραφή Braille των τυφλών και με το σύστημα ηχητικής ξενάγησης (audio guide) του Μουσείου, καταθέτοντας τις εντυπώσεις του στην προισταμένη της ΛΘ Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτη και στην αρχιτέκτονα κα Νατάσα Δάλκου η οποία σχεδίασε την επανέκθεση των εκθεμάτων.


Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής δήλωσε: 

«Ένα από τα παλαιότερα, μικρότερα αλλά και ομορφότερα επαρχιακά αρχαιολογικά Μουσεία είναι αυτό το στολίδι της Τεγέας και του Δήμου μας, που σήμερα εγκαινιάζει τηνεπανέκθεση του περιεχομένου του. Θεμελιωμένο στα 1907 από τον καταγόμενο από τα Βούρβουρα, μεγάλο Έλληνα Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο, είναι χτισμένο πάνω σε δωρεά από τον φωτισμένο Μητροπολίτη Νείλου, προς την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.Το Μουσείο πέρασε τις περιπέτειές του. Χρειάστηκε να επισκευασθεί, να επεκταθεί, να επανεκθέσει τουλάχιστον δυο φορές το Περιεχόμενό του, από τον Μάρκελο Μήτσο Προπολεμικά και τον Άγγελο Δεληβοριά την δεκαετία του 1960. Κατάφερε να κρύψει τους θησαυρούς του από τους Γερμανούς στην Κατοχή, αλλά ατύχησε να διαρρηχτεί και να τους αναζητήσει σε κρύπτες κλεπτών. Το Ίδρυμα Στασινόπουλου-ΒΙΟΧΑΛΚΟ το συνέδραμε σε δύσκολες ώρες. Για νέα επανέκθεση, το Μουσείο χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για επτά χρόνια. Με την βοήθεια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ακούραστη, άγρυπνη εποπτεία της Αρχαιολόγου μας Άννας Καραπαναγιώτου, προϊσταμένης της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχουμε το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα.
Αυτή η  επανέκθεση, πέτυχε πολλούς στόχους μαζί: την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων, την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού, τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, την εμφατική  χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθησαν στην Ελλάδα
Σήμερα λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί διαβαίνουμε σε μια άλλη εποχή για τα δεδομένα που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό λύχνο να φωτίζει τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον του Ελληνισμού. Και είναι υπόθεση όλων μας, αυτό το Μουσείο να είναι σημείο αναφοράς για την παιδεία μας, για το βίο και τις σκέψεις μας, αλλά και  πύλη της «ελληνικότητάς μας»  προς τον κόσμο. Αυτό το μικρό Μουσείο που καταφέρνει να ενώσει την εποχή μας με την εποχή του κλέους της Αρχαίας Τεγέας, αποτελεί ένα από τα Ατού που θα στηρίξουν και την υποψηφιότητα ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ 2021, την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Αυγουλάς συναντήθηκε και με το μοναδικό επιζώντα απόγονο του 1ου Πρωθυπουργού της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου και συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του αφιερωμένου στον Έλληνα πολιτικό μουσείου στο Λεβίδι Αρκαδίας.





ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



Ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου στον αγώνα των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΔΑΦΝΙ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 25.09.2014, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΔΑΦΝΙ):

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΔΑΦΝΙ) και δηλώνει την κάθετη αντίδρασή του στην επιχειρούμενη αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την εναντίωσή του στην κατάργηση των ψυχιατρείων.
Η πληρότητα του ΨΝΑ είναι 130% και εισάγονται κάθε χρόνο 2.500 περιστατικά. Αυτή τη στιγμή έχει 1.200 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, από τους οποίους οι 800 περίπου διαβιούν σε στεγαστικές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα) σε όλη την Αττική και οι υπόλοιποι λαμβάνουν υπηρεσίες στις ψυχιατρικές κλινικές. Επιπλέον διαθέτει 2 κέντρα ψυχικής υγείας στους Αγίους Αναργύρους και στο Περιστέρι, όπου εξυπηρετούνται 26.000 περιστατικά το χρόνο.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο ή να οδηγηθούν σε ιδιώτες.

Για τους λόγους αυτούς, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων του ΨΝΑ που διεκδικούν:

•Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν ψυχική υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας (Μ.Κ.Ο. – Ιδιώτες) και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•Όχι στο κλείσιμο του Ψ.Ν.Α. Καμιά μεταφορά κλινικών – υπηρεσιών (διοικητικών – τεχνικών). Καμιά διαθεσιμότητα, κινητικότητα ή απόλυση.
•Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες για την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των μονάδων και των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
•Ο αγώνας αυτός γίνεται, όχι μόνο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, αλλά προπάντων για την πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονες, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, καλούμε τους πολίτες του Ιλίου, συγγενείς των χρηστών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, άνεργους, συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο και μεγάλο αυτό αγώνα με την ενεργή συμμετοχή τους.»