meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΚΩΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ 6o TEDxATHENS

TEDxAthens 2014: ποια ήταν η συγκλονιστικότερη παρουσία;

Το TEDx Athens 2014 πραγματοποιήθηκε το Σαββάτου 15 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και για μια ακόμη χρονιά εξυπηρέτησε το βασικό της σκοπό, να διαδώσει ιστορίες και ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν και να εμπνεύσει άτομα προς την εγρήγορση και τη δημιουργία.

Μια από τις παρουσίες που ξεχώρισε στη φετινή διοργάνωση, ήταν αυτή της Παλαιστίνιας κωμικού και ακτιβίστριας Maysoon Zayid. Η 40χρονη Maysoon πάσχει από Cerebral Palsy, μία σοβαρή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που προήλθε από ιατρικό λάθος στη γέννα, με αποτέλεσμα να τρέμει συνεχώς. Πάντα ξεκινάει τις παραστάσεις της εξηγώντας την αιτία του μόνιμου τρέμουλου και λέει χαρακτηριστικά «Δεν είμαι μεθυσμένη, ο γιατρός που ξεγέννησε τη μητέρα μου ήταν!».

Αυτή τη φορά ξεκίνησε λέγοντας: «The world is broken. Get it and fight for change it».

Η Maysoon Zayid θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που έκανε stand-up comedy στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία. Μεγαλωμένη με γονείς που πίστεψαν πως μπορεί να τα καταφέρει όλα, απέδειξε πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα μιας και εμπόδια πάντα θα υπάρχουν. Η διοργάνωση είχε βασική θεματική τα Συμπεράσματα και έτσι το δικό της είναι όπως δήλωσε, το εξής: «Έχω συμπεράνει ότι στη ζωή πρέπει να ξεπερνάμε. Αν σου συμβεί κάτι κακό, χρειάζεται να βρεις τρόπο να προχωρήσεις.»

Η Maysoon Zayid είναι μια προσωπικότητα ενεργή στα κοινωνικά ζητήματα. Ούσα Παλαιστίνια, άτομο με αναπηρία και γυναίκα, μάχεται για να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα της τα τελευταία 13 χρόνια. Εκτός από τις καλλιτεχνικές τις δραστηριότητες, έχει ιδρύσει το Maysoon’s Kids όπου παιδιά τραυματισμένα ή με αναπηρία βρίσκουν περίθαλψη και στήριξη.

«Είμαι ονειροπόλος και το μόνο που έχω να συμβουλεύσω, είναι να μη φοβάσαι. Ο κόσμος είναι κατεστραμμένος. Ναι, ξεπέρασε το. Μπορεί να  αλλάξει, μπορείς να τον φτιάξεις. Πώς. Λέγοντας: Όχι στην καταπίεση γυναικών. Όχι στις δολοφονίες παιδιών. Όχι στο bullying. Όχι στη σιωπή. Η φωνή είναι το όπλο σου κόντρα στην ανισότητα. Τα μεγάλα όνειρα θα σώσουν τον κόσμο. Και αν το όνειρο σου δεν αποδίδει, τότε άλλαξε όνειρο».

Πηγή: www.jenny.gr

Τη Maysoon Zayid, παραδειγματικό πρότυπο επιτυχημένης γυναίκας με αναπηρία και αγωνίστρια της ζωής, συνάντησαν στο περιθώριο του συνεδρίου ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, το στέλεχος της οργανωτικής ομάδας του συνεδρίου και motivational speaker του ΣΚΕΠ κ. Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και το μέλος της προσβάσιμης ομάδας εθελοντών με αναπηρία Glovo 4All κα Θάλεια Κιούση

Επίσης, η δυναμική Παλαιστίνια απέκτησε μετά την ομιλία της πάρα πολλούς νέους θαυμαστές οι οποίοι επί ώρα φωτογραφίζονταν και συζητούσαν μαζί της.

Χαρακτηριστική είναι παλαιότερη δήλωση της, ότι «έχω 99 προβλήματα στη ζωή μου, η εγκεφαλική παράλυση όμως δεν είναι ένα από αυτά».

Η Maysoon Zayid δήλωσε γοητευμένη από την Ελλάδα και υποσχέθηκε να ξανάρθει σύντομα με την πρώτη ευκαιρία!


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Η σκληρή πραγματικότητα στην
     
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα

Η 20ή Νοεμβρίου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ημέρα κατά την οποία ο ΟΗΕ κατοχύρωσε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία περιλαμβάνει τους τομείς Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής.

Παρά την σπουδαιότητα και επικαιρότητα των δικαιωμάτων αυτών, όμως, εκατομμύρια παιδιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζουν να υφίστανται τραγικές συνέπειες από πολέμους, ασθένειες, και το οικονομικό χάος που, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, οδηγεί σε αμέτρητες μορφές παιδικής κακοποίησης. Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται «ξύλινα» και χιλιοειπωμένα, θα σοκαριστείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο συχνά και πόσο κοντά σας
λαμβάνουν χώρα.

Τα βασικά Δικαιώματα του Παιδιού

Για να μπορέσει κανείς να αναγνωρίσει με ποιους τρόπους τα παιδιά βάλλονται καθημερινά από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, πρέπει να γνωρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν κάθε παιδί έως 18 ετών, ανεξάρτητα από το πού ζει, τι γλώσσα μιλά αυτό ή οι γονείς του, ποια είναι η θρησκεία του, το φύλο του, οι παραδόσεις, αν έχει κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσιο ή φτωχό.

Τόσο οι γονείς όσο και το κράτος έχουν υποχρέωση να κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί, προκειμένου να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί πλήρως, αλλά και να μάθουν στο παιδί να ασκεί τα δικαιώματά του, για να γίνει ένας ελεύθερος και ολοκληρωμένος πολίτης.

ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ

- Έχει δικαίωμα στη ζωή.

- Έχει δικαίωμα να έχει ένα όνομα - μία ταυτότητα και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος. Έχει δικαίωμα σε μια εθνικότητα (να ανήκει σε μια χώρα).

- Έχει το δικαίωμα να μένει με τους γονείς (ή γονέα) του, εκτός και αν αυτό είναι κακό για εκείνο. Έχει πάντως το δικαίωμα να ζει με μια οικογένεια που νοιάζεται για εκείνο.

- Έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και οι μεγάλοι να την ακούν και να την παίρνουν σοβαρά.

- Έχει το δικαίωμα να ανακαλύπτει πράγματα και να μοιράζεται τις σκέψεις του με άλλους, μιλώντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός και αν αυτός βλάπτει ή προσβάλλει άλλους ανθρώπους.

- Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική του θρησκεία και τα πιστεύω. Οι γονείς του θα πρέπει να το βοηθήσουν να αποφασίσει τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιο είναι το καλύτερο για εκείνο.

- Έχει το δικαίωμα να διαλέξει τους φίλους του και να συμμετέχει ή να φτιάξει ομάδες, φτάνει αυτό να μην βλάπτει άλλους.

- Έχει δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική του ζωή.

- Έχει το δικαίωμα να λαμβάνει πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ευημερία του, από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες πηγές. Οι ενήλικες πρέπει να βεβαιωθούν πως οι πληροφορίες που λαμβάνει το παιδί δεν είναι βλαβερές και να το βοηθήσουν να βρει και να καταλάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

- Έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από το να πάθει κακό ή να το κακομεταχειριστούν, στο σώμα ή το μυαλό.

- Έχει το δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν δεν μπορεί να ζήσει με τους γονείς του, αλλά και σε φροντίδα και προστασία αν το υιοθετήσουν ή το αναλάβει ανάδοχη οικογένεια.

- Έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν είναι πρόσφυγας (εάν εξαναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του και ζει σε άλλη χώρα), όπως και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης.

- Έχει δικαίωμα σε ειδική εκπαίδευση και φροντίδα αν έχει κάποια αναπηρία, καθώς και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης, ώστε να μπορεί να ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή.

- Έχει δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή φροντίδα για την υγεία του, καθαρό νερό να πιεί, θρεπτικό φαγητό, ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον και τις πληροφορίες που θα το βοηθήσουν να μείνει υγιές.

- Έχει δικαίωμα για βοήθεια από το κράτος αν είναι φτωχό ή βρίσκεται σε ανάγκη.

- Έχει δικαίωμα σε φαγητό, ρούχα, ένα ασφαλές μέρος να ζήσει και να ικανοποιούνται οι βασικές του ανάγκες. Δεν πρέπει να μειονεκτεί με τρόπο που να μην μπορεί να κάνει πολλά από τα πράγματα που κάνουν τα άλλα τα παιδιά.

- Έχεις δικαίωμα σε εκπαίδευση καλής ποιότητας. Πρέπει να ενθαρρύνεται να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι την υψηλότερη τάξη που μπορεί. Η δε εκπαίδευσή του πρέπει να το βοηθά να χρησιμοποιεί και να αναπτύσσει το ταλέντο και τις ικανότητές του. Πρέπει επίσης να το βοηθάει να μάθει να ζει με ειρήνη, να προστατεύει το περιβάλλον και να σέβεται τους άλλους ανθρώπους.

- Έχει το δικαίωμα να εξασκεί τις παραδόσεις του, τη γλώσσα και τη θρησκεία του -ή όποια άλλη επιλέξει. Μειονότητες και ιθαγενείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία αυτού του δικαιώματος.

- Έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση.

- Έχει δικαίωμα προστασίας από εργασία που το βλάπτει και που είναι επιβλαβής για την υγεία και την εκπαίδευσή του. Εάν εργάζεται, έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλές και να πληρώνεται ικανοποιητικά.

- Έχει δικαίωμα προστασίας από επιβλαβή ναρκωτικά και από το εμπόριο ναρκωτικών.

- Έχει δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από σεξουαλική κακοποίηση.
- Έχει δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

- Κανείς δεν επιτρέπεται να το τιμωρεί με σκληρό ή επιβλαβή τρόπο.

- Έχει δικαίωμα σε προστασία και ελευθερία από τον πόλεμο. Παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να αναγκαστούν να πάνε στο στρατό ή να συμμετέχουν σε πολέμους.

- Έχει δικαίωμα σε βοήθεια αν πληγωθεί, αν παραμεληθεί ή αν το κακομεταχειρισθούν.


Τα καταπατημένα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα

Η τελευταία έκθεση της Unicef (Μάρτιος-Οκτώβριος 2014) καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα:

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στερούνται των παραπάνω δικαιωμάτων, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αύξηση στο ποσοστό παιδική φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα:

Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει τριπλασιαστεί.
Το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αποτελείται από παιδιά κάτω των 18 ετών.

 Σημαντικό ποσοστό μη προνομιούχων παιδιών δεν έχουν καν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Το ποσοστό των παιδιών και νέων, από 15 έως 24 ετών, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή την εργασία έχει διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 20%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στη σωματική κακοποίηση και το σχολικό bullying, στις ηλικίες 11-15 ετών.

Σοκάρουν τα στοιχεία για το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν ούτε τα βασικά, σε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που κυκλοφόρησε χθες. Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013, τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.

Δείτε τα σοκαριστικά στοιχεία για τα παιδιά που στερούνται των βασικών

Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013, τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση των παιδιών, σε σύγκριση με τα στοιχεία της έρευνας για το 2009, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές, το οποίο ανέρχεται σε 25,4% το 2013 από 7,6% που ήταν το 2009. Κατάλληλο χώρο για σχολική μελέτη δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, για οικονομικούς πάντα λόγους, τα νοικοκυριά σε ποσοστό 18,4%, ενώ το 2009 το ποσοστό ήταν 11,7%. Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν μπορούν να
προσφέρουν στα παιδιά τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση (7,4% το 2013 από 4% το 2009), καθώς και τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα (4,4% το 2013 από 1,1% το 2009).

 Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

*Τα νοικοκυριά με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα σε ποσοστό 98,7%, και δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος σε ποσοστό 99,3%. Το 1,3% και το 0,7% των νοικοκυριών αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τα παραπάνω στα παιδιά του. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα ή δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος, ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό

*Το 90,3% των νοικοκυριών, παρέχει στα παιδιά του ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 94,7% των νοικοκυριών παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα. Το 1,7% των μη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 1,3% δηλώνει ότι για οικονομικούς λόγους δεν παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό είναι 22,3% και 12,6% αντίστοιχα.

*Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου.

*Σε ποσοστό 82,9% τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά την τακτική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής. Τα φτωχά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα σε ποσοστό 36,3%

*Το 86% περίπου των νοικοκυριών, μπορεί να καλύψει οικονομικά τη διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (γενέθλια, ονομαστικές εορτές κ.λπ.), ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 66,9% και 93,4% αντίστοιχα.

 *Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά την συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις με ίδιους οικονομικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα μη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%

*Σε ποσοστό 9,2% τα νοικοκυριά, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να προσκαλούν περιστασιακά, στο σπίτι ή αλλού, φίλους για παιχνίδι και φαγητό, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 23,7% και 3,7% αντίστοιχα

*Το 18,4% των νοικοκυριών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για την σχολική μελέτη των παιδιών, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 31,6% και 13,1% αντίστοιχα.

*Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναμία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με 3 παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές σε ποσοστό 45,1%, ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονομαστικές εορτές κλπ.), δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα νοικοκυριά με 3 παιδιά σε ποσοστό περίπου 16%, ενώ τα νοικοκυριά με 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.

Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ


Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του 2014 έως τον Αύγουστο, αν και είναι κοινή αντίληψη στην Ευρώπη πως η ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία και την απασχόληση έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία σε σχέση με τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, ωστόσο ελάχιστες χώρες έχουν κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις τελευταίες θέσεις του πίνακα υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Economist για τις χώρες της Ευρώπης (28 μέλη της ΕΕ συν την Νορβηγία και την Ελβετία). Από τα στοιχεία καταδεικνύεται πως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας διαμορφώνουν μια κοινωνική και ιατρική πραγματικότητα για τους ψυχικά ασθενείς που τους καταδικάζει στο περιθώριο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του 2014 έως τον Αύγουστο, αν και είναι κοινή αντίληψη στην Ευρώπη πως η ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία και την απασχόληση έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία σε σχέση με τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, ωστόσο ελάχιστες χώρες έχουν κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεταξύ αυτών σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους πίνακες που σχετίζονται με τον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Η αξιολόγηση των χωρών έγινε με βάση τον Δείκτη Ένταξης Ψυχικής Υγείας, που αντικατοπτρίζει το επίπεδο της προσπάθειας που γίνεται σε κάθε χώρα για την ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το σύνολο των δεικτών ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες:

• Το περιβάλλον για τα άτομα με ψυχική ασθένεια,
• Την πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας,
• Τις δυνατότητες για εργασία, εκπαίδευση κλπ,
• Τις πολιτικές για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του στιγματισμού.

Και στις τέσσερις κατηγορίες η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την 24η θέση σε σύνολο 30 χωρών. Ειδικότερα στη γενική κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση. Στη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους ψυχικά ασθενείς (οικογένεια, σπίτι κλπ) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση, ενώ στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρίσκεται στην 27η θέση. Στην 24η θέση είναι στις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για τους ψυχικά ασθενείς ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία (εργασία, εκπαίδευση κλπ). Τέλος σχετικά με τις
πολιτικές ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των φαινομένων του στιγματισμού των ανθρώπων με ψυχική υγεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25 η θέση.

Στις πρώτες δέκα θέσεις στον πίνακα γενικής κατάταξης είναι κατά σειρά η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία και το Βέλγιο. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης:




ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΕΦΤΑΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ο 17χρονος Άγγελος Γκέτσης, μαθητής Γ’ Λυκείου από την Άρτα, βρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2014 στο 6ο TEDX Athens και εξήγησε πώς με την εφεύρεση του επιχειρεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό λευκό μπαστούνι των τυφλών με ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά!

Με τα γυαλιά που δημιούργησε ο 17χρονος, όσοι έχουν προβλήματα όρασης ειδοποιούνται με δονήσεις για πιθανά εμπόδια στην κατεύθυνση που έχουν στραμμένο το κεφάλι τους!
            
Η εφεύρεσή του μάλιστα με την ονομασία P.E.ACE (Portable Evasive AssistanCE), διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 καλύτερων εργασιών στην Ευρώπη και των 32 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, συνάντησε το νεαρό μαθητή, ο οποίος δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά από κοντά κάποιον με προβλήματα όρασης και πως ως τότε δεν είχε επαφή με ΑμεΑ, απλά πιστεύει πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους του σε αυτόν τον τομέα!
            
Με χαρά και συγκίνηση ο Άγγελος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος του είπε ότι παραμένει στη διάθεση του όποτε χρειαστεί για να κάνουν πραγματικά πειράματα βελτίωσης της εφεύρεσης του!

 «Ουσιαστικά τα γυαλιά χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων και ενημερώνουν με ηχητικό σήμα τον χρήστη τους», εξήγησε ο Άγγελος στο Βαγγέλη Αυγουλά. Ο κ. Αυγουλάς ευχαρίστησε τον ευφυή 17χρονο νεαρό που διαθέτει το μυαλό και τις δυνάμεις του για να προσφέρει ανιδιοτελώς στο χώρο των ατόμων με προβλήματα όρασης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη ζωή του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να βρεθούν χρηματοδότες για να μπορέσει ο Άγγελος να τελειοποιήσει την ιδέα του και η πρωτοποριακή συσκευή να είναι διαθέσιμη σε προσιτή τιμή στους Έλληνες τυφλούς.

Φετινός στόχος του Άγγελου είναι να καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στη ρομποτική!


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Άνοιξε το πρώτο εστιατόριο κωφών και λειτουργεί αποκλειστικά στη νοηματική Γλώσσα

Στον Καναδά άνοιξε το πρώτο εστιατόριο με έμφαση στην εξυπηρέτηση κωφών. Το εστιατόριο "Signs" στο Τορόντο, απασχολεί αποκλειστικά άτομα που γνωρίζουν νοηματική γλώσσα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι κωφά. Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν μόνο στη νοηματική το μενού τους, ενώ ο χώρος είναι διακοσμημένος με τα στοιχεία της νοηματικής στους τοίχους, που αντιπροσωπεύουν το αλφάβητο.

Το μενού μπορεί να ικανοποιήσει σχεδόν κάθε δίαιτα, από χορτοφαγική, vegan, χωρίς γλουτένη ή λακτόζη, αλλά και πιο mainstream αφού έχει πιάτα με κρέας, πουλερικά και ψάρια.

Οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά στη νοηματική γλώσσα μέσα από τα γραφικά που ενσωματώνονται στα μενού και τα σουβέρ στα τραπέζια.

Το καναδικό εστιατόριο ιδρύθηκε από τον Anjan Manikumar, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν σε άλλο εστιατόριο στον Καναδά, όπου πρόσεξε ότι οι κωφοί πελάτες συχνά απογοητεύονταν, αφού το προσωπικό είχε δυσκολία να επικοινωνήσει μαζί τους. Στο Τορόντο ο πληθυσμός των κωφών φτάνει τις 50.000.





Β. ΑΥΓΟΥΛΑΣ- ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ


«Ως νέος ενεργός πολίτης, έχοντας γεννηθεί τυφλός και μεγαλωμένος μες στους αγώνες του αναπηρικού κινήματος, έμαθα πώς είναι παροχές που θεσμοθετούνται και εκταμιεύονται για όσους τις έχουν ανάγκη, να μη φτάνουν ολοκληρωμένες στα χέρια των δικαιούχων. Αναλαμβάνοντας Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» διαπίστωσα να συμβαίνει το ίδιο, αφού ο Ο.Κα.Να. εισέπραττε τόσα χρόνια τα χρήματα από το Υπουργείο Υγείας για λογαριασμό των Κέντρων Πρόληψης και στο δικό μας κέντρο μόνο χρωστά 250.000 ευρώ από το 2006». Έτσι ξεκίνησε ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς την παρέμβαση του την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην Αττική και το ίδιο λαύρος συνέχισε: «Σπουδάζοντας δικηγόρος έμαθα ότι «σύμβαση» σημαίνει συνυπογραφή μίας συμφωνίας συνεργασίας. Τώρα ο Ο.Κα.Να. μας στέλνει μια τροποποίηση της μεταξύ μας ισχύουσας προγραμματικής σύμβασης, δε μας καλεί σε διαβούλευση και μας ενημερώνει ότι με τη μονομερή πρόταση τροποποίησης δεν αναγνωρίζει την πρότερη ισχύουσα μεταξύ μας σύμβαση, η οποία δεν έχει καν λήξει! Εγώ στην ηλικία των 26 ετών που είμαι σήμερα, έχω να πω μόνο ότι ζορισμένος και καταπιεσμένος, δεν υπογράφω τίποτα»!

Ο κ. Αυγουλάς καταχειροκροτήθηκε ενώ το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων του εξέφρασε τη στήριξη των μελών του πανελλαδικά!


Τα Κέντρα πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν από το 1994. Έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, με μέλη-εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και τοπικούς συλλογικούς φορείς, όπως συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, ιατρικούς και δικηγορικούς συλλόγους κ.α. Σήμερα λειτουργούν 74 Κέντρα Πρόληψης στην Επικράτεια εκ των οποίων τα 20 στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης (ν. 4139/2013). Επιχορηγούνται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών με πόρους των Κ.Α.Π. της αυτοδιοίκησης και κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας. Καθένα εποπτεύεται διοικητικά από το Διοικητικό Συμβούλιό του και επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ.

Τα Κέντρα Πρόληψης επιδιώκουν την ενδυνάμωση του ανθρώπου στις σχέσεις του με τους άλλους, μέσα από τη συνειδητοποίηση και μείωση των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, καθώς και σε άλλες εξαρτητικές στάσεις και συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο, φαγητό κ.ά.) Εξ αιτίας της εστίασης σε θεμελιώδεις ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, αλλά και της όξυνσης της κρίσης, τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται ολοένα περισσότερες παρεμβάσεις σε ζητήματα επιθετικότητας, βίας, οικογενειακών δυσκολιών, διαζυγίων, πένθους κ.ά.

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων που υλοποιούν οι εργαζόμενοι/-ες των Κέντρων Πρόληψης βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή και δράση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των «ειδικών». Οι δράσεις τους δεν εξαντλούνται στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής, στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της συλλογικής παρέμβασης σε θέματα που αφορούν άμεσα όλες/όλους.

Δραστηριότητες
-Προγράμματα πρόληψης σε σχολεία της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας
-Προγράμματα Πρόληψης & Αγωγής Υγείας στη σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα.
-Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε ομάδες γονέων.
-Εργαστήρια σε παιδιά και εφήβους.
-Παροχή έγκυρης πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το AIDS και άλλα κοινωνικά φαινόμενα σχετικά με την υγεία.
-Παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους.
-Παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
-Εκπαίδευση κοινωνικών επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.
-Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση κοινωνικών φορέων, οργανώσεων και υπηρεσιών σε θέματα πρόληψης.
-Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα και οικογένειες.
- Συγγραφή εκπαιδευτικών υλικών πρόληψης.

Δράσεις 2014 των Κέντρων Πρόληψης Αττικής
Αριθμός Σχολείων
Αριθμός Ομάδων
Σύνολο Συμμετεχόντων
Μαθητές Α/βάθμιας εκπαίδευσης
117
305
5487
Μαθητές Β/βάθμιας εκπαίδευσης
128
445
9183
Φοιτητές
Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης
20
278
Εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών
Σε όλες τις βαθμίδες
82
1783
Παρεμβάσεις σε γονείς
Σε όλες τις βαθμίδες
142
3484
Παρεμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις

28
1756
Συμβουλευτική  (Ατομικά Ραντεβού)


1956
Συμβουλευτική (Αιτήματα για χρήστες ουσιών)


890

Οι δράσεις του 2014 έγιναν σε ένα πλαίσιο, που ορίζεται αφ’ ενός από τις γενικές συνθήκες κρίσης και τις νεοσυντηρητικές πολιτικές διαχείρισης/αναπαραγωγής τους, αφ’ ετέρου από τις ειδικές συνθήκες αποσταθεροποίησης των Κέντρων Πρόληψης. Οι τελευταίες αναλύονται, συνοπτικά, στα εξής:
-Δραματική υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης (περίπου 1 εργαζόμενος προς 27.500 ανθρώπους πανελλαδικά, περίπου 1 προς 40.000 στην Αττική).
-Περιοχές χωρίς Κέντρα Πρόληψης (λ.χ. η Περιφ. Ενότητα Πειραιά, η πλειονότητα των Περιφ. Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής), τα κενά των οποίων εθελοντικά προσπαθούν να καλύψουν οι εργαζόμενοι/-ες γειτονικών, υποστελεχωμένων Κέντρων Πρόληψης.
-Ελλιπής χρηματοδότηση των δομών, με περικοπές ως και 70% στην 4ετία 2011-2014.
-Μη απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης ακόμη και των περικομμένων ποσών επιχορήγησής τους. Χρήματα του Υπουργείου Υγείας δίνονται στον ΟΚΑΝΑ αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης, δεν αποδίδονται όμως όλα σε αυτά κατά την 6ετία 2009-2014 (5 ως 7 εκατομμύρια ευρώ). Το δε Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει χρήματα για την προγραμματική περίοδο 2009-2013.
-Διαρκείς αυθαιρεσίες από πλευράς ηγεσιών ΟΚΑΝΑ, με κορύφωση τη μη υπογραφή διμερών συμβάσεων με κάθε Κέντρο Πρόληψης, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στα Κέντρα Πρόληψης ώστε να συγκαλύπτει και να συνεχίζει τη μη απόδοση χρημάτων στα Κέντρα Πρόληψης, με την ανοχή των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας.
-Πιέσεις ηγεσιών ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, να λάβουν αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας (λ.χ. αναδρομικές τροποποιήσεις συμβάσεων, αναδρομικές περικοπές μισθών, έκδοση διαπιστωτικών πράξεων δημοσίου κ.ά.)
-Πλήρης «τιμαριοποίηση» των Κέντρων Πρόληψης, με διαφορετικές «ταχύτητες», διαφορετικά διοικητικά πλαίσια, διαφορετικές εργασιακές σχέσεις κοκ.
-Παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και εκπαιδεύσεις περικόπτονται ή πραγματοποιούνται με έξοδα και ευθύνη των εργαζομένων. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα εργαζόμαστε απλήρωτοι/-ες. Υπάρχουν υπέρογκες οφειλές σε ΙΚΑ και εφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται και ενοίκια. Ιδιωτικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται την αποσταθεροποίηση και δραστηριοποιούνται ήδη στην πρόληψη της εξάρτησης.

Κόντρα σε αυτά, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας κράτησαν τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά και το 2014, προσφέροντας δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Συνεχίζουνε, διεκδικώντας:

-Ενιαίο και σαφές πλαίσιο λειτουργίας, με μετεξέλιξη των 74 αστικών εταιρειών σε 13 αποκεντρωμένα ΝΠΔΔ, με κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας.

-Πρώτο βήμα ενιαιοποίησης του πλαισίου λειτουργίας σύμφωνα με τον ν. 3966/2011 και την Προγραμματική Σύμβαση 2014-2020, που προβλέπουν επεξεργασία Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

-Σύγκληση, για τον σκοπό αυτό, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, η οποία δεν έχει συνεδριάσει από τον Δεκέμβριο του 2013.

-Να σταματήσει κάθε διαδικασία υπογραφής σύμβασης μεταξύ Δ.Σ. Κέντρων Πρόληψης και ΟΚΑΝΑ, έως ότου το Υπουργείο Υγείας καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων: τέτοια ώστε ξεκάθαρα να προβλέπει ότι δεν περικόπτονται αναδρομικά μισθοί εργαζομένων, άρα δεν αλλάζουν αναδρομικά οι διμερείς συμβάσεις και ο ΟΚΑΝΑ δεν απαλλάσσεται από τις οφειλές του και τις όποιες ποινικές ευθύνες.

-Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής να στηρίξουν έμπρακτα τα Κέντρα Πρόληψης, καταβάλλοντας τις εταιρικές εισφορές τους, αρνούμενες να υπογράψουν τις εκβιαστικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ, θέτοντας τους δικούς τους όρους στις συμβάσεις με αιχμή τη διεκδίκηση στο ακέραιο των οφειλών του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κάλυψης ολόκληρης της Αττικής με Κέντρα Πρόληψης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Ζαχαριάς και κ. Μελάς, η κα Θανοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής, εργαζόμενοι του Ο.Κα.Να. και του προγράμματος 18 άνω, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Δανάκος και η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης κα Δεδεμάδη.


Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΣΕ "ΚΛΟΥΒΙΑ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


BBC: Παιδιά με νοητική αναπηρία κλειδωμένα σε «κλουβιά» στην Ελλάδα Εξήντα-πέντε παιδιά, έξι εργαζόμενοι, μεγάλες ανάγκες...

Εικόνες παιδιών με νοητική υστέρηση που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε χώρους και κρεβάτια περιοριζόμενα από ξύλινες διαχωριστικές μπάρες μεταφέρει από το κρατικό Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά ρεπορτάζ του BBC.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ κάνει λόγο για παιδιά με αναπηρίες που είναι «κλειδωμένα σε κλουβιά». Αναφέρεται ότι συχνά στην Ελλάδα οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στιγματίζονται και μπορεί να πασχίζουν για να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

 Όσον αφορά το συγκεκριμένο κέντρο στα Λεχαινά, σημειώνεται ότι το προσωπικό λέει πως θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι. Τονίζεται ότι έξι μέλη προσωπικού φροντίζουν περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο κέντρο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC World Service, είδαν το φως της δημοσιότητας προ πενταετίας, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ίδρυμα ως εθελοντές.

Μία εξ αυτών, ψυχολόγος από την Πορτογαλία, δηλώνει ότι είχε σοκαριστεί την πρώτη ημέρα. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχαμε τέτοια κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το προσωπικό συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο», λέει η Καταρίνα Νέβες.

Οι εκθέσεις των εθελοντών προκάλεσαν το 2010 μία καταδικαστική έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη, στην οποία, όπως τονίζει το BBC, γινόταν αναφορά μεταξύ άλλων και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.

Όπως αναφέρεται, μετά από αυτά τα περιστατικά η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω του ελλιπούς προσωπικού. Ως λύση προκρίθηκε η κατασκευή αυτών των ξύλινων «κλουβιών».

Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε χαρακτηρίσει τα κλουβιά και κάθε πρακτική μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών «ξεκάθαρα παράνομη» πρακτική, «σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η έκθεση καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε βήματα διόρθωσης της κατάστασης, ωστόσο το ρεπορτάζ του BBC καταδεικνύει ότι οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί και ότι έχει δημιουργηθεί μία περιοχή με παιχνίδια, αλλά εκεί ακόμα δεν υπάρχει κάποιος να μιλά με τα παιδιά, τα οποία «κάθονται μόνα στο δωμάτιο πάνω σε πλαστικά χαλάκια και κουνιούνται μπρος-πίσω χαζεύοντας τους τοίχους, ενώ ένας υπάλληλος παρακολουθεί από την πόρτα».

Παράλληλα, υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά και δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο.

Τις νύχτες δε, όπως μαρτυρά νοσηλεύτρια που δε δίνει το όνομά της, συχνά υπάρχει ένας νοσηλευτής με τρεις βοηθούς για πάνω από 60 ασθενείς. «Αν προέκυπταν ιατρικά προβλήματα με τα παιδιά, δεν υπήρχε κανείς για να ζητήσω βοήθεια εκτός από τον Θεό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ίδια θεωρεί τα ξύλινα διαχωριστικά αναγκαία: «Αγωνιστήκαμε για να έχουμε αυτά τα εγκλωβισμένα κρεβάτια για να δίνουμε στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από αυτό ήταν μονίμως δεμένα χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους». Προσθέτει ότι πλέον τα παιδιά έχουν συνηθίσει τις ξύλινες μπάρες και τους αρέσουν.

Ο εθελοντής στο κέντρο γιατρός Γιώργος Γώτης λέει ότι θεωρεί το κέντρο περίθαλψης ένα από τα καλύτερα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη. Εξηγεί ότι τα ακριβά κρεβάτια με τα ειδικά κλουβιά κατασκευάστηκαν για να προφυλάσσουν τα παιδιά από αυτοτραυματισμούς, με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

 Η νέα διευθύντρια του κέντρου Τζίνα Τσουκαλά, που δεν έχει πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, λέει ότι δεν μπορεί να υποβάλει παραίτηση λόγω της υποχρέωσης που αισθάνεται έναντι των παιδιών που διαμένουν εκεί. «Προφανώς δε θα έπρεπε να έχουμε κλουβιά, αλλά είναι αδύνατο για εμάς να τα καταφέρουμε χωρίς αυτά με τόσο λίγο προσωπικό. Κάποιοι από τους ενοίκους έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή μπλέκουν σε καυγάδες και έτσι με συμβουλή γιατρού πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα ξύλινα διαχωριστικά. Αλλά τα παιδιά παρόλα αυτά είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν», δηλώνει η κα Τσουκαλά.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από τα 2/3 των παιδιών που μένουν στο κέντρο περίθαλψης έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.

Πάντως, εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία (MDAC) τονίζει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών, αλλά του προσωπικού. «Βασίζονται σε ένα μοντέλο φροντίδας που έχει να κάνει με εξαναγκασμό, περιορισμό και πιο εύκολη διαχείριση των ατόμων με αναπηρία, όχι με τη μεταχείρισή τους ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα», λέει ο Στίβεν Άλεν. Προσθέτει ότι ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί δημιουργεί ψυχολογικά και ενδεχομένως σωματικά προβλήματα.

Ο οργανισμός MDAC λέει ότι οι μόνες άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια κλουβιά είναι η Τσεχία και η Ρουμανία.

Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ του BBC World Service αναφέρεται σε ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο διότι το ελληνικό κράτος δε διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δηλώνει στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα. Αναφέρει δε ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.

 Πηγή: www.skai.gr


ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ THISISRADIO.GR


Αυτή την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 17:00-19:00 νικάμε το άγχος και τους φόβους μας, ακούγοντας ζωντανά την εκπομπή της Μαρίας Τζιρίτα «Όταν Αγαπάς Είναι Για Πάντα» στο www.thisisradio.gr!

Αυτό το πάντα επίκαιρο και καθημερινό θέμα που ταλαιπωρεί ψυχολογικά τους περισσότερους από εμάς, θα συζητήσει ζωντανά μαζί σας η Μαρία Τζιρίτα, μέσα από το chat του σταθμού, το mail της εκπομπής tziritaradio@gmail.com , αλλά και την ομάδα της εκπομπής στο Facebook “ thisisradio.gr/Όταν Αγαπάς Είναι Για Πάντα»!

Καλεσμένη στο στούντιο η δημοσιογράφος κα Ελισάβετ Οικονόμου, ενώ τηλεφωνικά οι δύο κυρίες θα πάρουν συνέντευξη ζωντανά στον αέρα του thisisradio.gr από τη συγγραφέα κα Δήμητρα Ιωάννου, της οποίας θα κληρωθούν και δύο αντίτυπα του βιβλίου της «Το Τραγούδι Της Αννέτας»!
            
Επίσης θα γίνουν διαγωνισμοί και θα δοθούν ακόμη πολλά βιβλία έκπληξη σε τυχερές  φίλες και τυχερούς φίλους της εκπομπής!

Τετάρτη 5-7 το απόγευμα μιλάμε ζωντανά με τη Μαρία Τζιρίτα για το άγχος και τους φόβους μας στο www.thisisradio.gr!