meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!


Το παρακάτω γράμμα το έγραψε η Άννα, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και μας το χάρισε για να το δημοσιεύσουμε!
Ευχαριστούμε θερμά Άννα!!!

«Αγαπητή μαμά και μπαμπά,  

Νομίζετε ότι επειδή πήγα στο γυμνάσιο μεγάλωσα, έγινα ξαφνικά γυναίκα και πρέπει να αναλάβω ευθύνες. Όχι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μαμά, μπαμπά  θέλω να παίξω, να τρέξω, να φωνάξω, να κάνω όνειρα, να ζωγραφίσω την ελπίδα και την χαρά στα πρόσωπά των παιδιών , να δημιουργήσω, να χτίσω το μέλλον μου, να διορθώσω τον κόσμο, να μειώσω τον ρατσισμό, να γίνω επαναστάτρια. Οι υποχρεώσεις είναι για τους μεγάλους.

Είμαι ακόμα παιδί και έχω ανάγκες. Έχω ανάγκη να νιώθω ότι με αγαπούν, να νιώθω ότι με φροντίζουν , να νιώθω ασφάλεια, προστασία, να νιώθω ακόμα μικρή όπως τότε που με κυνήγαγες μαμά για να φάω και εσύ μπαμπά που δεν ήθελες να μιλάω στα αγοράκια. Τότε που η ξεγνοιασιά ήταν συνώνυμο της λέξης «παιδί». Τότε που οι ευθύνες φάνταζαν βουνό στα μάτια μου. Ο κόσμος τεράστιος και εγώ τόσο μικρή.  Τότε που για κάθε παιδί ο μπαμπάς του είναι ήρωας και η μαμά ηρωίδα, επειδή μπορούν και καταφέρνουν τόσα πράγματα.

Γιατί για όλα τα παιδιά  η οικογένεια, οι φίλοι, το σχολείο, η εκπαίδευση, τα ρούχα, το νερό, η τροφή , η στέγη, τα παιχνίδια, η ξεγνοιασιά , η ανεμελιά , η ασφάλεια, η προστασία και πάνω από όλα η αγάπη είναι δικαιώματα  απαραβίαστα. Τα χρειάζεται  ο οργανισμός μας για να ζήσουμε, να επιβιώσουμε.

Δεν θέλω να φωνάζετε για τους βαθμούς και τις επιλογές μου. Δεν θέλω να τσακωνόμαστε  για το παραμικρό. Δεν θέλω να ακολουθήσω τα βήματά σας, να πραγματοποιήσω τα όνειρά σας. Θέλω να χαράξω τη δική μου πορεία. Να πραγματοποιήσω τα δικά μου όνειρα.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εκφράζω και εγώ τις επιθυμίες μου σε εσάς. Βοηθήστε με , μην με κρίνετε, αφήστε με να μάθω από τα λάθη μου χωρίς να το μετανιώσω όμως. Ξέρω ότι με αγαπάτε, αλλά με αγαπάτε αποπνικτικά , σαν να μην έχω αέρα να ανασάνω. Προσπαθήστε να με πλησιάσετε , να μου μιλήσετε για να σας ανοιχτώ. Μην με διώχνετε.
       
Τέλος ,σας αγαπώ…
Άννα
10ο  Γυμνάσιο Ιλίου»
                                                


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Eyetec: Το λογισμικό που επιτρέπει σε ανθρώπους με αχρωματοψία να δουν κανονικά τηλεόραση
      
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα με αχρωματοψία, δηλαδή με αδυναμία να διακρίνουν σωστά τα χρώματα, να παρακολουθήσουν τηλεόραση καλύτερα από κάθε άλλη φορά στη ζωή τους. Το νέο σύστημα, με την ονομασία Eyetec, επιτρέπει στον θεατή με αχρωματοψία να διακρίνει καλά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου. Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) στο Νόργουιτς, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Φίνλεϊσον, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δημιούργησαν την εταιρεία Spectral Edge για να προωθήσουν εμπορικά το προϊόν τους.

Από αχρωματοψία πάσχουν περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τις εικόνες (και στην τηλεόραση) με την ίδια καθαρότητα που τις βλέπουν όσοι έχουν φυσιολογική όραση.

Το Eyetec χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγόριθμους έτσι ώστε να βελτιώνει τον τρόπο που απεικονίζονται οι κινούμενες εικόνες στον τηλεοπτικό δέκτη και να τις καθιστά καθαρές ακόμη και σε έναν θεατή με αχρωματοψία.

Η νέα τεχνολογία μπορεί ήδη να ενσωματωθεί σε ψηφιακούς δέκτες και συσκευές τηλεόρασης, κάτι που αναμένεται να συμβεί. Το Eyetec, όταν ενεργοποιείται από τον χρήστη, παρεμβάλλεται και βελτιώνει την εικόνα καρέ-καρέ, προτού αυτή προβληθεί στην οθόνη.

Ο χρήστης θα μπορεί να ενεργοποιήσει το Eyetec από το μενού της τηλεόρασής του. Όσοι έχουν αχρωματοψία, θα δουν μεγαλύτερη διαφορά σε προγράμματα με  πολύ κόκκινο και πράσινο, όπως αθλητικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ στη φύση, προγράμματα μαγειρικής κ.α.


Πηγή: Εφημερίδα «Ημερησία»

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναγκαία η καλύτερη οργάνωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών

Παρά το γεγονός ότι, από τις 95.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν το 2013, το 10% ήταν πρόωρες (δηλαδή πριν την 38η εβδομάδα κυοφορίας) και τα 200 νεογνά γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση, η Ελλάδα στερείται θεσμοθετημένου προτύπου μακροχρόνιας παρακολούθησης τους. «Η χώρα μας διαθέτει, συνολικά, 28 ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών, σαφώς περισσότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, για κάθε τέσσερα πρόωρα νεογνά αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια στην Ελλάδα, ενώ στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές μια νοσηλεύτρια φροντίζει δύο πρόωρα», επισημαίνει η κ. Ανατολίτου, που είναι διευθύντρια της Β’ ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Μαίρη Μπιμπή

Αθήνα

Την ανάγκη θεσμοθέτησης Ιατρείων Μακροχρόνιας Παρακολούθησης ων πολύ πρόωρων νεογνών επισημαίνει η Φανή Ανατολίτου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννητικών Εταιρειών (11 -14 Δεκεμβρίου, Αθήνα).

Παρά το γεγονός ότι, από τις 95.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν το 2013, το 10% ήταν πρόωρες (δηλαδή πριν την 38η εβδομάδα κυοφορίας) και τα 200 νεογνά γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση, η Ελλάδα στερείται θεσμοθετημένου προτύπου μακροχρόνιας παρακολούθησης τους.

«Η χώρα μας διαθέτει, συνολικά, 28 ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών, σαφώς περισσότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, για κάθε τέσσερα πρόωρα νεογνά αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια στην Ελλάδα, ενώ στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές μια νοσηλεύτρια φροντίζει δύο πρόωρα», επισημαίνει η κ. Ανατολίτου, που είναι διευθύντρια της Β’ ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, λειτουργεί άτυπα το ιατρείο μακροχρόνιας παρακολούθησης πρόωρων νεογνών, καλύπτοντας περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα. «Το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας δομής είναι σαφώς μικρότερο αναλογικά με το κόστος που συνεπάγεται η δια βίου φροντίδα των ατόμων που έχουν γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, κώφωση και κινητικά προβλήματα λόγω προωρότητας», τονίζει η κ. Ανατολίτου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ειδικοί σκοπεύουν να αναδείξουν την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου πρωτοκόλλου φροντίδας των πρόωρων νεογνών. Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά σε μείωση του κόστους φροντίδας για τα εθνικά συστήματα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την οικογένεια και την κοινωνία.

Ζωτικός ο ρόλος των γονέων

Υπέρμαχοι της καλύτερης οργάνωσης της φροντίδας των πρόωρων νεογνών είναι και οι σύλλογοι γονέων, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη ψυχολογική συμπαράστασή τους αλλά και των γιατρών και των νοσηλευτών που απασχολούνται στις ΜΕΘ.

 «Εκτός από την καλύτερη οργάνωση των ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους, που για μας είναι αυτονόητα ζητήματα, ως γονείς έχουμε και την ανάγκη για την δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας των οικογενειών που έρχονται στην Αθήνα από την επαρχία. Τα έξοδα διαμονής είναι τεράστια και δύσκολα καλύπτονται από τους γονείς ενός πρόωρου παιδιού», επισημαίνει η Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος του συλλόγου «Ηλιτόμηνον» για την φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Η κ. Βαβουράκη τονίζει επίσης και την ανάγκη δημιουργίας βάσεων δεδομένων για την καλύτερη οργάνωση των ιατρικών φακέλων των πρόωρων νεογνών, και την δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτούς απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω στην διαχείριση των ιατρικών δεδομένων. Να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει πιστοποιητικό θανάτου, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του νεογνού», τονίζει η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον».

We Run 4 Life: Μαραθώνιος για την μητρότητα

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ολοκληρωμένης φροντίδας των εγκύων από γυναικολόγο, σε συνεργασία με νεογνολόγο, κατά τη διάρκεια της κύησης,  την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου διοργανώνεται αγώνας δρόμου στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις 08:30 π.μ., με αφετηρία το ξενοδοχείο Divani Caravel, επί της Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου, όσοι πολίτες επιθυμούν καλούνται να τρέξουν 2,4 χιλιόμετρα, μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή κύηση.

 Πηγή: http://health.in.gr/


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕ ΕΝΑΝ...ΣΚΟΥΦΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Με έναν... σκούφο καταγράφει τα συναισθήματά μας στην πόλη
      
Διδακτορική διατριβή Έλληνα φοιτητή που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο: Οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας του κυρίου Μαύρου είναι περισσότερες από όσες μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στη θεωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τους χώρους τους περισσότερο ευχάριστους και από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προκαλεί θετικά συναισθήματα. Προς το παρόν, ο κύριος Μαύρος συνεργάζεται με τον βρετανικό οργανισμό για τους σκύλους - οδηγούς (Guide Dogs For The Blind Association) με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
      
Στέλιος Βογιατζάκης.

Τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, το άγχος και την ευφορία που προκαλούν στους ανθρώπους διάφορες τοποθεσίες των πόλεων επιχειρεί να καταγράψει ένας Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Σκοπός της διδακτορικής διατριβής του Πάνου Μαύρου είναι να διαπιστώσει πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη διάθεση από το αστικό περιβάλλον και, στη συνέχεια, να προτείνει τα σημεία και τις διαδρομές της πόλης που προκαλούν τα περισσότερο ευχάριστα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται περισσότερο να κυκλοφορήσουν στους δημόσιους χώρους.

Για να καταγράψει τα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους όταν περπατούν σε μια πόλη, ο Πάνος χρησιμοποιεί ένα σκουφί το οποίο έχει ηλεκτρόδια για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται σε διαφορετικό σημείο, ανάλογα με το συναίσθημα που προκαλείται, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις αντιδράσεις που σημειώνονται.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Μαύρος, ο οποίος κάνει την έρευνα του στο Bartlett Centre for Advanced Spatial Analysis του University College London, τονίζει ότι «τις περισσότερες φορές αυτού του είδους οι μελέτες γίνονται στο εργαστήριο. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε πραγματικούς χώρους. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο ο αστικός  χώρος επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του πεζού. Τι θα του συμβεί και τι θα αισθανθεί, για παράδειγμα, περπατώντας από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη και πώς τα γενικά χαρακτηριστικά του χώρου επηρεάζουν τη διάθεσή του».

Τα πρώτα πειράματα έχουν ήδη γίνει και από τα ευρήματα μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, τα οποία όμως δεν θα οριστικοποιηθούν πριν περάσει αρκετός καιρός και γίνουν έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων.

«Έχουμε κάνει ένα δοκιμαστικό στο Εδιμβούργο και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διαφορά στα επίπεδα ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης μεταξύ ενός αμιγώς αστικού χώρου και ενός πάρκου. Αυτή η έρευνα μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε και να ψάξουμε ακόμα περισσότερο. Ηταν, πάντως, ένα μικρό πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος μόνο 12 άτομα. Χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι για να μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Υπολογίζω ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουμε οριστικά συμπεράσματα» λέει ο κ. Μαύρος.

Συνεργασία: Βοήθεια για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας του κυρίου Μαύρου είναι περισσότερες από όσες μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στη θεωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τους χώρους τους περισσότερο ευχάριστους και από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προκαλεί θετικά συναισθήματα.

Προς το παρόν, ο κ. Μαύρος συνεργάζεται με τον βρετανικό οργανισμό για τους σκύλους - οδηγούς (Guide Dogs For The Blind Association) με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Εκπαίδευση.

«Στον οργανισμό αυτόν εκπαιδεύονται άνθρωποι με μειωμένη όραση για να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Επίσης, εκπαιδεύονται σκύλοι οδηγοί. Υπάρχει μια πλειάδα προσεγγίσεων για το πώς μπορούν να βοηθηθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απεικονίσουμε πώς είναι η εμπειρία ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης σε αστικό χώρο. Η πραγματικότητα είναι ότι το στρες τούς αποθαρρύνει να κυκλοφορήσουν στην πόλη και αυτό δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει προβλήματα όρασης. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ποια είναι τα σημεία που τους προκαλούν μεγαλύτερο άγχος και πού αισθάνονται πιο άνετα. Ισως με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν λύσεις για καλύτερο σχεδιασμό χώρων και τη δημιουργία νέων υποδομών» σημειώνει.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που βρίσκεται στο μυαλό του Ελληνα ερευνητή, είναι και η δημιουργία «ευχάριστων διαδρομών» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς. «Οταν κατανοήσουμε κάποια πράγματα και βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε διαδρομές που θα βελτιώνουν τη διάθεση των πολιτών» καταλήγει ο κ. Μαύρος.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Εάν ρωτήσετε ένα γιατρό για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, η πρώτη απάντηση είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Η δεύτερη είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά. Το σκηνικό συμπληρώνεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με ασθενείς και συγγενείς τους να βιώνουν τις κατά κυριολεξία ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών να αντεπεξέλθουν στο έργο τους.

Οι περίπου 5.000 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τέσσερα χρόνια «παγώματος» των προσλήψεων, επιβεβαιώνουν απολύτως την πρώτη απάντηση. Οι ελλείψεις υλικών δεν είναι ούτε σταθερές ούτε πάντα εμφανείς: χειρουργικά γάντια που χρησιμοποιούνται διπλά ή τριπλά για να «αντέξουν», φθηνά ράμματα, αντιδραστήρια που λείπουν από τα μικροβιολογικά εργαστήρια και κλινικές που πρέπει να βγάλουν τη βάρδια με... ένα λευκοπλάστ. «Ομως τα κουτσοβολεύουμε. Εχουμε συνηθίσει στην ένδεια», λένε στην «Κ» γιατροί και εργαζόμενοι.

Στα επαρχιακά νοσοκομεία λείπουν γιατροί ακόμη και βασικών ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Αγρινίου, που στα τέλη Οκτωβρίου ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της λόγω έλλειψης προσωπικού. Η προσπάθεια μετακίνησης γιατρού από το Μεσολόγγι δεν στέφθηκε με επιτυχία: ο γιατρός αρνήθηκε. Δεν έγινε το ίδιο με γιατρό που το καλοκαίρι μετακινήθηκε από τους Μολάους στην Κέρκυρα για να εφημερεύσει στον χειρουργικό τομέα. Το πρόσφατο σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου είναι ενδεικτικό. «Δεν είναι συμπεριφορά σε επιστήμονες να τους στέλνουμε ένα μήνα εδώ και ένα μήνα εκεί. Να αισθάνονται μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα». Ο ίδιος έχει δεσμευθεί για 2.500 προσλήψεις γιατρών (επικουρικοί και μόνιμοι) έως το τέλος του 2014.

Για τις ελλείψεις υλικών τα παραδείγματα είναι πολλά. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε δειγματοληπτικά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ενδεικτικά:
– Στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, ελλείψεις υπήρχαν σε φιαλίδια καλλιεργειών, εξεταστικά και χειρουργικά γάντια μιας χρήσης και αιμοστατικές γάζες χειρουργείου.

– Στο Νοσοκομείο Ξάνθης καταγγέλλουν κακής ποιότητας μάσκες νεφελοποίησης και ότι «χρειάζεται να χαλάσεις τέσσερις για να βρεις μία που να κάνει μέτρια νεφελοποίηση».

– Στο Νοσοκομείο Εδεσσας, οι γιατροί κάνουν λόγο ακόμη και για παροδικές (1-2 ημερών) ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαρροϊκά κ.ά.

– Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έλειπαν την ίδια ημέρα, ταινίες μετρήσεως σακχάρου, γάζες, οροί 100 ml, ουροσυλλέκτες, ράμματα δέρματος, συρραπτικά κοιλιάς, πλέγματα για κοίλη, αντιδραστήρια για ηπατίτιδα Β και C, έλεγχο HIV κ.ά.

Τα οικονομικά περιθώρια είναι «πολύ στενά». Εφέτος ο προϋπολογισμός για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ορίστηκε σε 1,61 δισ. ευρώ. Το 2015 η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού οι δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 1,45 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία, εάν δεν έχουν τις πιστώσεις, δεν μπορούν να κάνουν παραγγελίες. Ηδη πολλές μονάδες βρίσκονται «στο κόκκινο». Το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ήταν στις 31/10/2014 κατά μέσον όρο στο 90%. Από την ανακατανομή κονδυλίων οι μονάδες της 1ης ΥΠΕ ενισχύονται με 40 εκατομμύρια ευρώ. «Με βάση τη νέα ανακατανομή φτάνουμε στα 580 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες έναντι 540 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά», αναφέρει στην «Κ» ο υποδιοικητής της ΥΠΕ κ. Σωτήρης Ζώτος.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, απλά αναλώσιμα κατά κανόνα υπάρχουν. «Στον Ευαγγελισμό, δεν λείπουν γάζες και βαμβάκι», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας. «Ωστόσο, έχουμε πιο φθηνά υλικά σε σχέση με το παρελθόν και όχι όλων των ειδών. Π.χ. έχουμε στεντς για αγγειοπλαστική, αλλά δεν έχουμε όλα τα στεντς. Δεν έχουμε στεντ που να αντέχει σε 10 ατμόσφαιρες, οπότε βάζουμε άλλο που αντέχει σε λιγότερες. Τα 3-way (συνδετική στρόφιγγα για πολλαπλή ενδοφλέβια θεραπεία), μόλις τα σφίξεις, την τρίτη ημέρα αρχίζουν να «τρέχουν» και αναγκάζονται οι νοσηλευτές να τα αλλάζουν. Δηλαδή κάνουμε οικονομία εις βάρος της ποιότητας, αλλά και της ίδιας της οικονομίας», επισημαίνει. Στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ λείπει και προσωπικό. «Χρειάζονται 56 άτομα προσωπικό επιπλέον στα νέα σύγχρονα χειρουργεία. Η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι έως τέλος του έτους θα επιστρέψουν από αποσπάσεις 22 άτομα», προσθέτει.

Στο Κρατικό Νίκαιας, οι υπεύθυνοι της Μονάδας Νεογνών έστειλαν στη διοίκηση επιστολή που αναφέρει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει απαραίτητη υποστήριξη από την υποστελεχωμένη μονάδα Υπερήχων –βασική διαγνωστική μέθοδος για νεογνά– στην οποία έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί. Το ίδιο νοσοκομείο έχει την τύχη να έχει νευροχειρουργική κλινική με επτά γιατρούς. «Με εξαίρεση τη δική μας, οι νευροχειρουργικές κλινικές έχουν σοβαρές ελλείψεις», αναφέρει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.«Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών η κλινική υποστηρίζεται από επικουρικούς και στο Ασκληπιείο Βούλας έψαχναν το καλοκαίρι γιατρούς με απόσπαση. Σε λίγο θα ζητάμε εμείς να γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών για να λειτουργούν κανονικά!».

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν» πρόσφατα έκλεισαν άλλες τρεις κλίνες, λόγω λήξης συμβάσεων επικουρικών. «Από τις 27 κλίνες λειτουργούν πλέον οι 20», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιάννης Πλαγιαννάκος, που περιγράφει μία εικόνα νοσοκομείου με ράντζα, λίγους νοσηλευτές και συχνά χαλασμένο εξοπλισμό. «Οι βάρδιες δεν βγαίνουν και ορισμένες φορές καλούν επειγόντως εργαζομένους στο σπίτι τους να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Δανειζόμαστε αναπνευστήρες από άλλα νοσοκομεία γιατί οι δικοί μας έχουν χαλάσει», λέει χαρακτηριστικά. Στο Δρομοκαΐτειο, νέες προσλήψεις έχουν να γίνουν μία δεκαετία, σημειώνει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία. «Είμαστε 450 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Μία νοσηλεύτρια καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς, εκ των οποίων 25-30 είναι εκεί συνήθως με εισαγγελική εντολή...».
«Στερούμεθα» για χρόνιες παθήσεις
Για κάποιους ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις η θεραπεία τους προϋποθέτει να μεταβούν σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν το φάρμακό τους και να το μεταφέρουν με δική τους ευθύνη στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί. Γιατί; Επειδή απλώς το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν το έχει. Βάζει την ένδειξη «στερούμεθα» στη συνταγή και παραπέμπει τους ασθενείς σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Οταν μάλιστα η «Κ» ρώτησε την πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Ελλάδος-ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, για τα προβλήματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ, εστίασε σε αυτό, προσθέτοντας ότι ακόμα και νοσοκομεία όπως ο Αγιος Σάββας, που είναι πολύ συνεπή στην υποχρέωσή τους να έχουν φάρμακα χημειοθεραπείας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Η διαδικασία του «στερούμεθα» είναι σε κάποιες περιπτώσεις μονόδρομος για τα νοσοκομεία, προκειμένου να κρατήσουν τις δαπάνες εντός στόχων προϋπολογισμού. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Δέσποινα Μακριδάκη, «από 1,025 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 ο προϋπολογισμός για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 2014 μειώθηκε κάτω από 600 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 θα είναι 535 εκατ. ευρώ. «Είναι τραγικό από κάθε άποψη. Και αν σκεφθεί κανείς ότι υπήρχε τόσο “λίπος” στον τομέα αυτό, είναι ακόμα πιο τραγικό», προσθέτει. Από τον περασμένο μήνα και πριν από την απόφαση για ανακατανομή κονδυλίων, τα ταμεία πολλών φαρμακείων του ΕΣΥ είχαν σχεδόν αδειάσει. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του φαρμακείου του Σισμανόγλειου, όπου προΐσταται η κυρία Μακριδάκη, το οποίο στις 7 Νοεμβρίου είχε ταμειακό υπόλοιπο 37.000 ευρώ όταν χρειάζεται 750.000 ευρώ τον μήνα. Ελαβε πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 700.000 ευρώ, που με αρκετή προσπάθεια θα φτάσει περίπου έως το τέλος του έτους».


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/793145/article/epikairothta/ellada/vardia-sthn-klinikh-me-ena-leykoplast

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΒΙΣ"!

Όταν η Rock 'n' Roll γίνεται «μουσική κουζίνας» το αποτέλεσμα είναι ένα απρόβλεπτο κυρίως πιάτο, που  σερβίρεται κάθε βδομάδα Τετάρτη-Κυριακή στο Θέατρο Σταθμός (πρώην Μαίρη Αρώνη) στο Μεταξουργείο,  σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου.

Με έντονη γεύση Rock 'n' Roll και μαύρου χιούμορ, οι σκηνές καθημερινής τρέλας και κανιβαλιστικού συναισθήματος, που κατατρώει τους πάντες υπό το βλέμμα του «Βασιλιά», η παράσταση θεοποιεί τις απλές χαρές της ζωής που παραμένουν all time classics μέσα στη σημερινή κρίση: λίγο σεξ, λίγο φαγητό και το αγόρι μας, και μια tuti fruti αισθητική, υπό τους ήχους της Rock 'n' Roll.

Οι μουσικές αναφορές στις ανεπανάληπτες δεκαετίες των 50s και 60s βοηθούν τους ήρωες να διαφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα των αδιέξοδων σχέσεων του σήμερα και δημιουργούν νοσταλγικές ψευδαισθήσεις.
Οι πρωταγωνιστές πολύ Rock 'n' Roll για να πεθάνουν και κυρίως πιάτο. ποιος άλλος, από τον ίδιο τον «Βασιλιά»!

Παίζουν οι ηθοποιοί:



Νικολέτα Βλαβιανού, Ιωάννα Πηλιχού, Πέτρος Μπουσουλόπουλος και στον ρόλο του «Έλβις» ο Κώστας Δόξας.

Σε μια από τις πρώτες παραστάσεις παραβρέθηκε και ο Βαγγέλης Αυγουλάς, συναντώντας και συνομιλώντας με τον ταλαντούχο Κώστα Δόξα, ο οποίος αναμένεται να έχει και ένα ρόλο - έκπληξη στο 6ο Δείπνο Στο Σκοτάδι που θα λάβει χώρα στην Αθήνα το Σάββατο το βράδυ 20/12/2014!

Μιάμιση ώρα με γέλιο, τραγούδι, πιπεράτες αττάκες και τους ηθοποιούς να τα δίνουν όλα πάνω στη σκηνή! μην το χάσετε!!!


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΛΙΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Eurostat: Χωρίς απασχόληση 1 στα 2 άτομα με αναπηρία στην ΕΕ
      
Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία, τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την απασχόληση ατόμων με προβλήματα σε βασικές λειτουργίες όπως η όραση, η ακοή, το περπάτημα ή η επικοινωνία αν μη τι άλλο δημιουργούν έντονο προβληματισμό.
Ένα στα δύο άτομα με προβλήματα αναπηρίας δεν είχαν απασχόληση το 2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαρτυρούν τα στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 ως 64 ετών που ζουν χώρες της ΕΕ, δηλώνουν κάποιο είδος αναπηρίας που δεν τους επιτρέπει να λάβουν πλήρως μέρος στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Το ποσοστό απασχόλησης αναπήρων στην ΕΕ το 2011 σε ηλικίες 15 ως 64 ετών αγγίζει το 47,3%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για το άτομα χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 66,9%.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ αναπήρων και μη αναπήρων εντοπίζεται στην Ολλανδία, με τα σχετικά ποσοστά να κινούνται στο 43% και το 80% αντίστοιχα, και στην Ουγγαρία, με ποσοστά 24% και 61% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης για άτομα με αναπηρία ανέρχεται σε 35,5% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα χωρίς αναπηρία αγγίζει το 58,5%

Περαιτέρω, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το 2013 στην ΕΕ περίπου ένας στους τρεις αναπήρους ζούσε κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 21.4%.



Ανακοίνωση τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 4ης Δεκεμβρίου 2014: Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τους πλέον αόρατους πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των υπουργείων και των περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά κ.λπ.) για τις οποίες - αν και μικρότερες πληθυσμιακά - υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους.

Ανακοίνωση 04.12.2014

Ας μετρηθούμε! Τα άτομα με αναπηρία εμφανίζονται πλέον στις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ

Δικαιώνονται οι αγώνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που διεκδικεί χρόνια τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους να μην απουσιάζουν από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τους πλέον αόρατους πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των υπουργείων και των περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά κ.λπ.) για τις οποίες - αν και μικρότερες πληθυσμιακά – υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους. Η έλλειψη αυτή στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η ανεργία και η φτώχεια . Έτσι στην παρουσίαση π.χ. στατιστικών δεικτών για την ανεργία, δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία, η οποία ακολούθως οδηγεί και στην απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση. Ανάλογη είναι η έλλειψη δεικτών και στοιχείων για τη φτώχεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπηρία. Παρά ταύτα δείκτες, που να δείχνουν πόσο συχνά συναντάται η φτώχεια στα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση ή πόσες είναι οι οικογένειες στις οποίες συναντάται η φτώχεια και στη φροντίδα τους έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία, ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστοι και μη μετρήσιμοι για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 Με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ανήμερα της 3ης Δεκέμβρη αίρεται αυτή η μακροχρόνια αδικία:

 «Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης στατιστικών στοιχείων εστιασμένων στην αναπηρία και ανάπτυξης ειδικών δεικτών, συνεργάστηκε με την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και συμπεριέλαβε σε έρευνες νοικοκυριών που διενεργεί, ερωτήματα εστιασμένα στα ΑμεΑ.

Ειδικότερα:

(1) στην Εθνική Έρευνα Υγείας, έτους 2014, ερωτήματα με τα οποία γίνεται καταγραφή:

• των ατόμων με αναπηρία και πληροφορίες για την εργασιακή κατάσταση - ενασχόλησή τους.

• των περιορισμών σε σωματικές και αισθητηριακές λειτουργίες (όραση, ακοή, κινητικότητα κάτω και άνω άκρων).

• ύπαρξης ή μη αυτονομίας για δραστηριότητες προσωπικής φροντίδας και δραστηριότητες κάλυψης αναγκών νοικοκυριού. Επιπλέον καταγραφή του είδους της βοήθειας (βοήθεια από συγγενείς, βοήθεια από άτομο που δεν αμείβεται, βοήθεια από άτομο που αμείβεται, βοήθεια στο πλαίσιο οργανωμένου προγράμματος) που παρέχεται σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού δυσκολία για τις προαναφερθείσες δραστηριότητες.

• των προβλημάτων προσβασιμότητας σε υποδομές κτιριακών εγκαταστάσεων  δομών υγείας και σε υπηρεσίες υγείας, γενικότερα.

(2) στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2015, ερωτήματα με τα οποία γίνεται καταγραφή:

• των ατόμων με αναπηρία και των προβλημάτων προσβασιμότητας στην κατοικία και, γενικότερα, στην περιοχή που διαμένουν.

• των οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών με ΑμεΑ για παρεμβάσεις αποκατάστασης προσβασιμότητας στην κατοικία τους.

• του ελάχιστου εισοδήματος για να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των ΑμεΑ

• προβλημάτων προσβασιμότητας σε υποδομές κτιριακών εγκαταστάσεων που
      σχετίζονται με την εργασία τους.

• της αποστέρησης υλικών αγαθών που σχετίζονται με την αναπηρία.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ανωτέρω ερευνών θα είναι διαθέσιμα μέχρι το  τέλος του 2015. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ , βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την συνομοσπονδία των ΑμεΑ όπως και άλλους Δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται συναφή θέματα, με στόχο ερωτήματα που αφορούν τα ΑμεΑ να περιληφθούν και σε άλλες έρευνες.

Η ανταπόκριση όλων στις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο αυτό πεδίο που μελετάται για πρώτη φορά παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή έγκυρης στατιστικής πληροφόρησης».

Πηγή: http://www.esamea.gr/


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στελίνα Μαργαριτίδου

Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό. Να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές για να προμηθεύονται όσο το δυνατόν φθηνότερα –κι επικίνδυνα για την υγεία-φίλτρα οι νεφροπαθείς που μπαίνουν κάθε 48 ώρες στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης.

Αυτά καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς της Βόρειας Ελλάδας. Ο Χρήστος Καραγκιόζης Πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε στο Radio1d.gr λίγα λεπτά πριν κάνει την καθιερωμένη του αιμοκάθαρση στο ΑΧΕΠΑ.

Τα λόγια του είναι συγκλονιστικά και αποτυπώνουν την εξευτελιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη χώρα μας. Οι  φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποτυπώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.

"Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα ακατάλληλα φίλτρα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα φίλτρα για όλους τους νεφροπαθείς. Γι αυτό υπήρχαν μέχρι πρότινος και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου κατάλληλα για τον καθένα φίλτρα. Όμως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας δυστυχώς το τμήμα Προμηθειών του Νοσοκομείου και όχι οι γιατροί αποφασίζει με διαγωνισμό να αγοράσει βάσει συμφωνίας τα χαμηλότερα στην τιμή φίλτρα. Ακόμη κι αν μια προσφορά είναι ελάχιστα ευρώ φθηνότερη από τις άλλες θα προτιμηθεί. Έτσι η ποιότητα είναι το τελευταίο που κοιτά κανείς. Μετά τα περιστατικά νεφροπαθών που έπαθαν αλλεργικό σοκ από ακατάλληλα για τον οργανισμό τους φίλτρα , ο Υπουργός Υγείας κ Βορίδης υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Όμως δεν γίνεται τίποτε. Οι προμήθειες που έχουν γίνει θα λήξουν στο τέλος Δεκεμβρίου. Από τον Ιανουάριο η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη αφού δεν θα ισχύει τίποτε. Εάν δηλαδή βρεθεί κάποιος να φέρει πολύ φθηνά , έστω και πολύ αμφίβολης
ποιότητας φίλτρα και καταφέρει να πάρει το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE) τότε ..." λέει ο κ Καραγκιόζης

Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

Η Ελένη Σαμιωτάκη, νεφροπαθής εξηγεί: "Οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης είναι 5-6 στη Βόρεια Ελλάδα. Ξέρω ότι οι νεφροπαθείς της Χαλκιδικής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι στο νοσοκομείο του Πολυγύρου κι έρχονται στη Θεσσαλονίκη και σε ιδιωτικές μονάδες. Στη Σκύδρα άνοιξε πρόσφατα ιδιωτική μονάδα διότι το νοσοκομείο της Νάουσας δεν μπορει να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς. Η υγεία πηγαίνει στα χέρια των ιδιωτών. Για μας τους νεφροπαθείς αυτό είναι τραγικό διότι σταματά και η έρευνα που γίνονταν από τους γιατρούς στα Νοσοκομεία και είχαμε ένα πολύ καλό επίπεδο έρευνας. Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι όποιος δεν έχει ασφάλιση να τον καλύψει...δεν θα μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση..."

Πηγή: Εφημερίδα «το χωνί»


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ 25Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ!


Ο κύκλος της Διαφορετικότητας στήθηκε από τους μαθητές και τους δασκάλους της Στ’ Τάξης του 25ου Δημοτικού σχολείου Ιλίου στις 4 Δεκεμβρίου 2014, μια ημέρα μετά από την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.

Κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Κέντρου και Επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου κα Ελένη Φίλιου και ασκούμενους φοιτητές κοινωνικών επιστημών, επισκέφθηκε το σχολείο κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας και του συλλόγου των διδασκόντων και συζήτησε με τα παιδιά για τις ιδιάζουσες πτυχές της καθημερινής ζωής των ΑμεΑ, ενώ ανέδειξε την ομορφιά της διαφορετικότητας μέσα από βιωματικές ασκήσεις και διαδραστικά παιχνίδια!



«Είναι πολύ όμορφο να είσαι μοναδικός. Κάθε άνθρωπος έχει φτιαχτεί για να ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους και όλοι μαζί έχουν φτιαχτεί για να επικοινωνούν και να αγαπιούνται», κατέληξαν οι μικροί μαθητές μετά τη δίωρη συνάντηση και αφού στην αρχή κάνοντας έναν κύκλο συζήτησης είπαν ο καθένας το μικρό του όνομα και ένα επίθετο θετικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους!