meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ!

Υπάρχουν και καλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Κι όμως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) οι οποίες όχι μόνο δεν είναι «αμαρτωλές», αλλά προσφέρουν, μάλιστα, έργο που αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και οι Μ.Κ.Ο. «Διογένης» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι τρεις ελληνικές υποψηφιότητες οι οποίες επιλέχθηκαν από την Επιτροπή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη στις 19 Νοεμβρίου ανάμεσα στους 47 νικητές για το 2014.

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Κι όμως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) οι οποίες όχι μόνο δεν είναι «αμαρτωλές», αλλά προσφέρουν, μάλιστα, έργο που αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και οι Μ.Κ.Ο. «Διογένης» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι τρεις ελληνικές υποψηφιότητες οι οποίες επιλέχθηκαν από την Επιτροπή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη στις 19 Νοεμβρίου ανάμεσα στους 47 νικητές για το 2014.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί επιβράβευση για επιτεύγματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών - Παράρτημα Θεσσαλονίκης (πρώην Σχολή Τυφλών «Ο ΗΛΙΟΣ»), για το οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο, παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, φιλοξενίας και μέριμνας σε άτομα με αναπηρία όρασης. Πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη του τυφλού ατόμου στην κοινωνία με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων ολοκληρώνονται η προσωπικότητα και η κοινωνική αγωγή του και αποκτάται η πλήρης ανεξαρτησία του.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, το ειδικό νηπιαγωγείο τυφλών, το ειδικό δημοτικό σχολείο, καθώς και υπηρεσία εκμάθησης και πιστοποίησης του συστήματος γραφής κι ανάγνωσης τυφλών Braille, ενώ λειτουργεί οικοτροφείο σε εικοσιτετράωρη βάση. Ο συνολικός αριθμός των εσωτερικών οικότροφων ανέρχεται σήμερα στα 26 άτομα, ενώ οι εξωτερικοί εξυπηρετούμενοι προσεγγίζουν τους 100. Παραλλήλως, το Κέντρο υποστηρίζει αθλητικές δραστηριότητες τυφλών, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων σε θέματα τυφλότητας.

«Μας λείπει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό»

Ο διοικητής του, Δημήτρης Σκιαθίτης, υπογραμμίζει στα «Επίκαιρα» ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο είναι η έλλειψη μόνιμου και, κυρίως, εξειδικευμένου προσωπικού, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των υπαλλήλων έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και η μη επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του. Ο ίδιος θεωρεί πως η ολοκλήρωση του νέου σχεδίου του οργανισμού, που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, θα επιλύσει την ανάγκη στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό.

«Σημαντικό πρόβλημα επίσης το οποίο σχετίζεται με την υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας και προσανατολισμού, που αποτελούν βασικό τμήμα του προγράμματος σπουδών των μαθητών με προβλήματα όρασης, είναι η πιστοποίηση εκπαιδευτών κινητικότητας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, ζητούμε την ανάδειξη και τη θεσμοθέτηση του ΚΕΑΤ ως μοναδικού φορέα πιστοποίησης του συστήματος Braille και ως εθνικού κέντρου παραγωγής και διάθεσης σχετικών βιβλίων, καθώς και τη συνεργασία με τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια και τη λειτουργία υπηρεσίας πρώιμης
παρέμβασης», σημειώνει ο κ. Σκιαθίτης.

 «Είμαστε μια παρέα που αγαπά αυτό που κάνει»

Η «Διογένης» συστάθηκε με σκοπό τη στήριξη των αστέγων και των κοινωνικώς αποκλεισμένων ανθρώπων προκειμένου να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην κοινωνία. Στις βασικές δράσεις της συμπεριλαμβάνεται το μηνιαίο περιοδικό Σχεδία, το οποίο δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικώς στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα στο πρότυπο του βρετανικού Big Issue, το οποίο είχε φτάσει να πουλά ακόμα και 300.000 αντίτυπα, πριν πέσει στις μέρες μας στα 140.000 αντίτυπα, με σύνθημα «Part of the solution» («Μέρος της λύσης») για την έλλειψη στέγης και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η όλη προσπάθεια, από την οποία δέχονται βοήθεια περίπου 200 άνθρωποι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Απρίλιο το περιοδικό πουλά 22.000 αντίτυπα, όταν οι αρχικές προσδοκίες δεν ξεπερνούσαν τον αριθμό 4.000. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (εκτός από εκείνους που βρίσκονται στο γραφείο και οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν είναι υψηλόμισθοι) απασχολούνται εθελοντικώς.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων αξιοποιεί τον «βασιλιά των σπορ» ως εργαλείο κοινωνικής επανένταξης, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Παραλλήλως, καθιερώνονται οι αποκαλούμενες «Αόρατες Διαδρομές». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας. Στο πρότυπο αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι κ.α.), οι διαδρομές που ακολουθούν οι περιηγήσεις της Σχεδίας περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά.). Οδηγοί σε αυτές είναι τρεις άνθρωποι του περιοδικού.

«Προσπαθούμε μέσα από συνέργειες να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις μέσα στον χειμώνα. Είμαστε μια παρέα ανθρώπων που αγαπά αυτό που κάνει. Ξεκινήσαμε το 2007 με την Εθνική Αστέγων. Κάναμε πρώτα τη δράση και μετά δημιουργήσαμε το νομικό πρόσωπο για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε τη Σχεδία. Είμαστε πρωτευόντως ένα κοινωνικό πρότζεκτ και δευτερευόντως εκδοτικό. Βοηθούμε κάποιους ανθρώπους να υποστηρίξουν τον εαυτό τους», επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο διευθυντής σύνταξης της Σχεδίας, Χρήστος
Αλεφάντης, ο οποίος τονίζει την ανάγκη της δικτύωσης με άλλους οργανισμούς από τη στιγμή που δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη παρά μόνο τα έσοδα από πωλήσεις, διαφημίσεις και εκδηλώσεις.

«Θέλουμε να δίνουμε στους άστεγους πρόσβαση και σε δραστηριότητες όπως ο χορός, που για πολλούς είναι αυτονόητες, καθώς και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους με αξιοπρέπεια. Να αγοράζουν, για παράδειγμα, το φαγητό ή τα τσιγάρα τους μόνοι τους. Μας είχαν κατηγορήσει για την ποδοσφαιρική ομάδα. Και το ποδόσφαιρο όμως είναι κοινωνική διαδικασία. Τι θα έκαναν, άλλωστε, αυτοί οι άνθρωποι τις Κυριακές, αν δεν συγκεντρώνονταν να παίξουν μπάλα,-» διερωτάται με νόημα ο κ. Αλεφάντης.
Πηγή: «Επίκαιρα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου