meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΣΧΕΔΙΑ: ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ



Ελάτε με αυτό το άρθρο να ανέβουμε στη Σχεδία της κοινωνικής αξιοπρέπειας και να ταξιδέψουμε στη θάλασσα των πολλών, καθημερινών, ανθρώπινων προβλημάτων, αναζητώντας την απέναντι όχθη της Ελπίδας με τα κιάλια της Αλληλεγγύης. Και μετά διαδώστε αυτό το άρθρο και συνάμα και το ταξίδι μας, γιατί η Σχεδία είναι μεγάλη και καλά κατασκευασμένη να χωρά όλο και περισσότερους ανθρώπους που πιστεύουν σε μια, μεγάλη, ζεστή και ζωντανή αγκαλιά συμπαράστασης όχι μόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά 365 μέρες το χρόνο.

Το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου 2013 και από τότε συστηματικά κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα.

Είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές να έχουν συνδυάσει την καθημερινή τους διαβίωση με τη διακίνηση του και 6.000.000 αναγνώστες παγκοσμίως!
Οι πωλητές του προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Από τη -στάνταρ- τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Κάθε πωλητής από τη στιγμή που ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών θα του δοθούν δωρεάν δέκα αντίτυπα.

Μπορεί να γίνει πωλητής όποιος ή όποια:

Είναι άστεγος ή διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας, προσωρινής φιλοξενίας ή σε επισφαλή κατοικία.
Απειλείται με έξωση από την οικία που διαμένει.
Είναι άνεργος ή έχει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.
Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Είναι άνω των 18 χρόνων.

ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ!

Αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για κοινωνική αλλαγή, η «Διογένης ΜΚΟ»* έχει δημιουργήσει την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, η οποία συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. 

Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» ξεκίνησε το 2006. Οι άστεγοι, τα άτομα που είναι εξαρτημένα από ψυχοτρόπες ουσίες και οι πρόσφυγες είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 20:00-22:00 στο γήπεδο Ρουφ.

*Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε το 2010 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Έξι μήνες μετά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, τα αποτελέσματα της κοινωνικής έρευνας “Impact Report” για την μετέπειτα πορεία των συμμετεχόντων ήταν εντυπωσιακά:

93% δήλωσε πως η συμμετοχή του αποτέλεσε σοβαρό κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.
83% βελτίωσε τις κοινωνικές του σχέσεις.
71% δήλωσε ότι η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο.
29% βρήκε μόνιμη θέση εργασίας.
38% βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσής του.
32% επέλεξε να (επαν)ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.
118 παίκτες ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


Ο "καφές που περιμένει" είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.


Στους χώρους που είναι στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν» υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που υποδηλώνει τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία. 

Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει. 

Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι την ύπαρξη του.

Συνεργαζόμενα μαγαζιά:

ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους συμπολίτες μας.

Οι διαδρομές που ακολουθούν περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).

Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ακολουθώντας στη ζωή τους αυτές τις διαδρομές καθημερινά.

Οι περιηγήσεις ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί από τα γραφεία του περιοδικού και διαρκούν 2 ώρες. Κόστος 6 ευρώ, εκ των οποίων τα 3 καταβάλλονται απευθείας στον οδηγό. Το υπόλοιπο 50% είναι για τις δαπάνες λειτουργίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης των οδηγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου