meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

21 Μαρτίου κάθε χρόνου είναι:

1.      Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down
2.      Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
3.      Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
4.      Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεїκών Οικογενειών
5.      Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
6.      Παγκόσμια Ημέρα Οικιακής Οικονομίας
7.      Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου
8.      Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
9.      Διεθνής Ημέρα της Γης και
10.  Εαρινή Ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο

Πέρασε και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down. Μια πολύ σημαντική ημέρα του χρόνου διότι όπως βλέπουμε από τον παραπάνω κατάλογο πάρα πολλές έννοιες και πραγματικές πανανθρώπινες καταστάσεις τιμούνται την 21ην Μαρτίου.

Εμείς οι γονείς που ζούμε κάθε μέρα  δίπλα στο παιδί μας, δεν χρειαζόμαστε την Παγκόσμια υπενθύμιση. Όμως η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down είναι μία πολύ σημαντική αναφορά για τον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος με τις εκδηλώσεις, εκπομπές των ΜΜΕ, πληροφορίες, ανακοινώσεις, γιορτές κ.τ.λ. ενημερώνεται και βοηθιέται να υπερβεί  την άγνοια, τις προκαταλήψεις του, τους φόβους του και να πλησιάσει με αγάπη και ανθρωπιά τον διπλανό του που έτυχε να γεννηθεί με ένα χρωμόσωμα παραπάνω. Το δεδομένο αυτό σε τίποτα δεν  εμποδίζει το άτομο με σύνδρομο Down να εκδηλώνει γύρω του την αγάπη , την αγνότητά  και την απλότητά του. Αρετές που αν τις υιοθετούσαν οι κοινωνίες μας θα είχαν πολλά να κερδίσουν.

Εκδήλωση της Ηλιαχτίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η φετινή  εκδήλωση της Ηλιαχτίδας στους χώρους της επιχείρησης  Ρομάντσο, είχε μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών εντυπωσίασε όλους όσοι την επισκέφθηκαν. Η ηλικία των ζωγράφων ξεκινούσε από τριών ετών μέχρι τριάντα έξη. Τα χρώματα ήταν υπέροχα, αλλά και οι φιγούρες, τα σχέδια και η πρωτοτυπία πολλών θεμάτων ήταν αξιόλογα. Η ζωγραφική είναι μία τέχνη με την οποία θα μπορούσαν κάλλιστα τα παιδιά μας να ασχοληθούν, να αποδώσουν και να αντλήσουν χαρά  και ικανοποίηση. Μερικοί επισκέπτες ζήτησαν να αγοράσουν πίνακες που πραγματικά τους άρεσαν.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η χελιδόνα η Φενέλη κι ο Αλήτης ο σπουργίτης» της Ελένης Γκιργκινούδη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Το βιβλίο αυτό είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που αναφέρεται στη διαφορετικότητα (αναπηρία) και αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη με τα μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αισιοδοξίας που αναδύονται από το παραμύθι. Το ξεχωριστό σε αυτή την παρουσίαση ήταν ότι η αφήγηση του βιβλίου έγινε από την ομάδα ‘Εν δυνάμει’. Μία θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από νέους με και χωρίς αναπηρία. Το κοινό απήλαυσε την γλαφυρή τους αφήγηση που έδωσε ζωντάνια στο παραμύθι.

Στη συνέχεια μίλησαν οι κυρίες Φωτεινή Μεγαλούδη, Ελένη Δημοπούλου, Σοφία Σούπαρη και η συγγραφέας Ελένη Γκιργκινούδη. Η κάθε ομιλήτρια βασισμένη στο περιεχόμενο του βιβλίου ανέπτυξε τις απόψεις της για το θέμα της διαφορετικότητας. Απόψεις πολύ ενδιαφέρουσες που μας βοηθούν να επανεξετάζουμε, να αλλάζουμε ,να διευθετούμε  τις δικές μας σκέψεις και απόψεις.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου άρχισε η μουσική για χορό που συνεχίστηκε ως αργά τη νύχτα με την συντροφιά των 21 DJs. Tα δικά μας παιδιά ξεκίνησαν τον χορό με κάποια διστακτικότητα  αλλά μετά από λίγη ώρα μπήκαν στο ρυθμό της μουσικής πολύ δυναμικά. Χόρεψαν με την ψυχή τους και το ευχαριστήθηκαν πολύ. Οι χορευτές μας ήταν καταπληκτικοί, ο καθένας με το στυλ του εντυπωσίασε το κοινό. Το κυριότερο όμως ήταν ότι γλεντήσαμε όλοι μαζί, αφήνοντας κατά μέρος τις αναστολές μας και ξεχνώντας την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Με την εκδήλωση της Ηλιαχτίδας προς τιμήν της  Παγκόσμιας  Ημέρας  Συνδρόμου Down, πετύχαμε ως Σωματείο τους στόχους που είχαμε θέσει.

α)  Να γίνουν  γνωστά στο κοινό τα επιτεύγματα των παιδιών μας
β)  Να γίνει μία επιτυχημένη συζήτηση με θέμα αναπηρία και διαφορετικότητα βασισμένη στην ξεχωριστή παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η χελιδόνα η Φενέλη κι ο Αλήτης ο σπουργίτης»
γ)  Να διασκεδάσουν τα παιδιά μας, εμείς και το κοινό.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Την Καλλιόπη Νάσιου, τον Γιώργο Δημακόπουλο που βοήθησαν με πολύ κέφι στην οργάνωση της εκδήλωσης.


Την Διεύθυνση της επιχείρησης Ρομάντσο που παραχώρησε  τους χώρους δωρεάν.

Τους 21 DJs που με την εθελοντική προσφορά τους  μας διασκέδασαν παίζοντας μουσική όλη τη βραδιά.

Τους Καλούς Σαμαρείτες  που εθελοντικά μας παραστάθηκαν σαν φύλακες άγγελοι. 
Την ομάδα ‘Feelsafe Security’ που μας παρείχε κάθε ασφάλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου