meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

"ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ" ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!



«Σκοτείνιασε» για καλό το Αμφιθέατρο των μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης την περασμένη Τρίτη!

Ο Δήμος Ηρακλείου, η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Στα σκοτεινά στην Κρήτη. Δράση-  πρό(σ)κληση για εμπειρία και διάλογο. Χωρίς όραση, στα σκοτεινά» την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση με βιωματικό τρόπο  (ομιλητές και συμμετέχοντες είχαν κλειστά τα μάτια) για την Τυφλότητα  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξαν με χαιρετισμό τους εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς επιστημονικός συνεργάτης Υπουργού Υγείας-Μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας της κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο κ. Εμ. Κλώντζας Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και η κα Α. Σπανάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.



Έπειτα στο 1ο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησαν οι κάτωθι εισηγήσεις, με εισηγητές και ακροατήριο να διατηρούν δεμένα τα μάτια τους ανεξαιρέτως, καθ' όλη τη διάρκεια των διαλέξεων:

-«Εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα υγείας»
Καθηγητής Χ. Λιονής Διευθυντής Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
-«Η τυφλότητα δια μέσου των αιώνων»
Κ. Τρομπούκης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής – Ιατρικής Δεοντολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
- «Διαστάσεις αυτόνομης διαβίωσης και αποκατάστασης»
Ε. Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, Προϊστάμενος Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης του Υπουργείου Υγείας
-«Πρόληψη της τυφλότητας»
Μ. Τσιλιμπάρης Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης



Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Θύρα1 του Παγκρητίου Σταδίου, έλαβαν χώρα βιωματικές δράσεις «τσακωμένες» με την όραση για όσους τις παρακολούθησαν! Κοινωνιόδραμα και γνωριμία με το χώρο, αλλά και χορευτική και γευστική εμπειρία, κινητοποίησαν όλες τις άλλες αισθήσεις πλην της όρασης, χαρίζοντας στους δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας που προσήλθαν μια αξέχαστη βραδιά!


Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, είχε συζήτηση με τον κ. Κλώντζα και την κα Σπανάκη για θέματα κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηρακλείου και ευρύτερα στην Κρήτη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Ινιωτάκη στο Δημαρχείο Ηρακλείου, ζητώντας την αγαστή συνεργασία της νέας δημοτικής αρχής προς όφελος του αναπηρικού κινήματος, πράγμα για το ποίο υπήρξε ρητή άμεση δέσμευση από τον κ. Δήμαρχο Ηρακλείου και όλους τους συνεργάτες του.


Ο κ. Αυγουλάς μεταφέροντας και χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην εκδήλωση σημείωσε ότι κάθε γιατρός με ευρύτερη κοινωνική ευαισθησία και δραστηριοποίηση είναι δύο φορές πτυχιούχος, ενώ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει να πρωτοτυπεί θετικά σπάζοντας τα στείρα τείχη της θεωρητικής διδασκαλίας.

Παράλληλα ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν καθοριστικά στην ασφάλεια και εν τέλει την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ αφού προετοίμασε ήδη το επόμενο ταξίδι του για μια σειρά κοινωνικών επαφών στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, αποχώρησε από το Ηράκλειο με μια μαντινάδα:

«Η Κρητική παλικαριά είναι μεγάλη γνώση, που λίγοι την κατέχουν και τη ζηλεύουν τόσοι»!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου