meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, REBATE ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


Αποσαφηνίζει συνεχώς και δημόσια τη νέα πολιτική που χαράζει στην υγεία ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας χθες το πρωί στον Αντ1 ανέφερε ότι Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει νέα διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία για να αλλάξει το μοντέλο του rebate -θα γίνει κλιμακωτό με βάση τον όγκο- και μέσω αυτού θα υπάρξει έσοδο για να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ότι θα επιστρέψουν τα φάρμακα με ένδειξη «στερείται» για καρκινοπαθείς στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να τα προμηθεύονται οι ασθενείς, ενώ προανήγγειλε ότι τα γενόσημα θα συνταγογραφούνται με βάση την ονομασία και όχι τη δραστική ουσία, ώστε να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να έλθει ανάπτυξη.

Επίσης, Την πρόθεσή του να μειώσει τη συμμετοχή στα φάρμακα στα χαμηλά εισοδήματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκπομπή του MEGA, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει μέχρι τον Ιούλιο.

“Από τη διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με την φαρμακοβιομηχανία, την οποία δεν έκανε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση επί της ουσίας, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα από 25% στο 15%”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα υποφέρουν σήμερα από υψηλές συμμετοχές και ρυθμίσεις, όπως η “ασφαλιστική τιμή” στα φάρμακα. Ενδεικτικό του βάρους είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012.  

Επίσης ο Υπουργός Υγείας ενημερώνει ότι εξοφλούνται αυτές τις μέρες οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, ενώ προχωρούν και οι 4.500 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Υγεία.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής από το ίδιο βήμα Περιέγραψε τα εμπόδια για την ολοκλήρωση μίας πρόσληψης:

Για να προσλάβεις – είπε – με τη σημερινή διαδικασία έναν νοσηλευτή θέλεις το λιγότερο οκτώ μήνες, ενώ για την πρόσληψη ενός γιατρού απαιτείται ένας χρόνος.

Όσο για το ωράριο των φαρμακείων, ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε στο SΚΑΙ ότι έχει μιλήσει προσωπικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και το χάος που συνέβαινε να μην ξανασυμβεί και να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές με πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι αντίστοιχες θέσεις των υπαλλήλων.

Στο ίδιο κανάλι το περασμένο Σάββατο ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εξετάζει τρόπους για τον περιορισμό και την κατάργηση της χρέωσης των ασφαλισμένων στους 5ψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς για προσδιορισμό ιατρικών ραντεβού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου