meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ




Την Τρίτη 23 Ιουνίου η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με θέμα “ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ” στα Προπύλαια, σε συνεργασία με το 18 Άνω, το ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, τον ΟΚΑΝΑ-ΑΤΡΑΠΟΣ και το Σωματείο εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης Περιφέρειας Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Π.Κουρουμπλή, Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευαγ. Καφετζόπουλος, εκπρόσωποι των Διοικήσεων του  18 Άνω, του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος και τα μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωπος από το κέντρο πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωπος από το κέντρο πρόληψης του Δήμου Καλλιθέας, επιστημονικοί φορείς και συλλογικότητες, ενώσεις γονέων και πλήθος πολιτών.



Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ευχαριστώντας το Υπουργείο και όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχειας αυτών των εκδηλώσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων των φορέων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε σε δράσεις και προγραμματικές συμβάσεις που προγραμματίζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους φορείς και τους Δήμους, τόσο υποδομών αλλά και προγραμμάτων σε σχολικές μονάδες, γονείς  και τοπικές συλλογικότητες.


Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. κ. Καφετζόπουλος τόνισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι γιορτή όπως έχουμε συνηθίσει τις παγκόσμιες ημέρες, αλλά είναι αφετηρία κάθε έτους για περαιτέρω εντατικοποίηση των δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης.


Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κ. Νίκος Λάιος τόνισε ότι οι συμπράξεις όλων των ενδιαφερομένων θεσμικά για την πρόληψη με τους εργαζόμενους για τέτοιου είδους εκδηλώσεις δίπλα στους πολίτες, σε πλατείες και «πιάτσες» χρηστών και όχι σε τυποποιημένους κλειστούς χώρους, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς να παραβλέπουμε όμως την ανάγκη ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει νομοθετικά την πρόληψη (δομές και προγράμματα).




Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2015, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ με τίτλο «ΜΜΕ και Εξαρτήσεις».

Ο κ. Π. Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο και την εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ κ. Νανά Νταουντάκη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, επεσήμανε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο όρος «κοινωνική ένταξη» και να χρησιμοποιείται αντ΄ αυτού, ο όρος «αλληλοϋποδοχή», καθώς όπως είπε «δεν πρόκειται για συνειδητή παράβαση ενός εξαρτημένου ανθρώπου». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν τους νέους στην ατραπό των ναρκωτικών είναι οικονομικής φύσεως αλλά και η ανεργία, τονίζοντας πως ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός.

Για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε: «Το μιντιακό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της κοινωνίας από προκαταλήψεις που σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και «βιάζουν» τις ψυχές ανθρώπων». Πολλές φορές, ανέφερε, τα ΜΜΕ υπακούοντας στη λογική της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας, και της κυκλοφορίας των εντύπων, δεν προβάλλουν όπως θα έπρεπε, σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που συζητούμε σήμερα. Ο Υπουργός, κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους εκδότες να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Εν συνεχεία ανέφερε: «Πρέπει να δουλέψουμε με μια τέτοια αντίληψη που θα ενοποιεί και θα δίνει κίνητρα στη συλλογική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι όποιες οικονομικές δυσκολίες κι αν υπάρχουν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να εργαστούμε, να οραματιστούμε, να ονειρευτούμε. Άνθρωπος χωρίς όραμα και χωρίς όνειρο δε νοείται. Εμείς θέλουμε τον άνθρωπο και με λογική και με συναίσθημα. Όπως λέει κι ένας διανοητής  «το συναίσθημα αποτελεί την πιο ακαταμάχητη μελωδία της ανθρώπινης ύπαρξης».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Κουρουμπλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην  προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι  «παρά τις δυσκολίες θα είμαστε δίπλα τους γιατί θέλουμε μια κοινωνία αλληλοϋποδοχής, αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Μια κοινωνία που θα γεύεται την ομορφιά της ζωής».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου