meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ


Οργανωμένη επίσκεψη στους χώρους του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου  Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς, στενός φίλος και συνεργάτης του Οργανισμού από το 2010 και βασικός συντελεστής για τη λειτουργία Κέντρου Στήριξης Παιδιών και Εφήβων στο Δήμο Ιλίου, προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο του Χαμόγελου κ. Κώστα Γιαννόπουλο να συναντήσει επιστημονικά στελέχη του οργανισμού και να ενημερωθεί αναλυτικά και σε βάθος για τις εθνικές και διεθνείς δράσεις και υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός εδώ και 20 χρόνια.

Αρχικά η κα Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, ενημέρωσε τον κ. Αυγουλά για τις διεθνείς συμπράξεις και δίκτυα που το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει ή και προεδρεύει, συχνά μεταφέροντας το ίδιο καλές πρακτικές στο εξωτερικό και διαφημίζοντας θετικά τη χώρα μας! Υγεία, καθημερινή διαβίωση και άμεση επέμβαση για αποφυγή κινδύνων, είναι οι τρεις άξονες που το Χαμόγελο του Παιδιού δραστηριοποιείται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα προς όφελος των παιδιών που το έχουν ανάγκη.



Στη συνέχεια Ο κος Παύλος Σαλίχος, Ψυχολόγος του Οργανισμού στο Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων & Εκπαιδευτικών παρουσίασε το διαδραστικό πλαίσιο δράσεων και ενημερωτικών ομιλιών του Χαμόγελου στα σχολεία ανά την Ελλάδα, ενώ συχνές ήταν και οι αναφορές σε κοινές δράσεις στη σχολική κοινότητα με το Χαμόγελο του Παιδιού και το Δήμο Ιλίου τα έτη 2011-2014 όταν ο κ. Αυγουλάς διατελούσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Διά Βίου Μάθησης της πόλης.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο και το bullying είναι δύο από τα συχνότερα αιτήματα για να ξεκινήσει ο Εθελοντικός Οργανισμός παρέμβαση σε ένα σχολείο, οπότε η επιστημονική ομάδα είχε την ευκαιρία εκτενώς να συζητήσει με τον κ. Αυγουλά τα συμπεράσματα από την εμπειρία τους και τις δράσεις τους πάνω στα θέματα, ενώ ο ίδιος ως δικηγόρος σχολίασε την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού μετά το θλιβερό και άδικο χαμό του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη: «ως κράτος και ως κοινωνία δεν έχουμε δώσει βάση στη πρόληψη και φτάνουμε στο σημείο να πάμε να καθιερώσουμε την αστυνόμευση στη σχολική αυλή για να προλάβουμε έτσι το κακό. Θέλει επίσης προσοχή η αποφυγή του στιγματισμού του παιδιού που δέχεται τη βία και που εύκολα του βάζουμε την ταμπέλα «θύμα», αλλά και του παιδιού που εξ αιτίας πολλών σοβαρών παραγόντων οδηγείται στο να συμπεριφερθεί βίαια και δεν το βοηθάμε αν σε όλη του τη ζωή τον ακολουθεί ο χαρακτηρισμός του «θήτη»», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγουλάς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας Η κα Ιωάννα Λαγουμιντζή Κοινωνική Λειτουργός Υπεύθυνη της Γραμμής 1056 ξενάγησε τον κ. Αυγουλά σε ένα από τα τηλεφωνικά κέντρα της γραμμής, στο Μαρούσι. Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στελεχώνουν τη γραμμή η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και ο καθένας μπορεί να καλέσει δωρεάν και ανώνυμα. Εάν χρειαστεί το προσωπικό του Οργανισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές πραγματοποιεί και επιτόπιες παρεμβάσεις προκειμένου να προστατεύσει ένα  παιδί από κίνδυνο. Το Χαμόγελο του Παιδιού τρέχει διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα υπέρ των παιδιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεργάζεται διεθνώς με τη σχετική  ομάδα εργασίας των Ευρωβουλευτών, ενώ λειτουργεί και την Ευρωπαϊκή γραμμή 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά και το γνωστό μας σύστημα συναγερμού για τον εντοπισμό τους «Amber Alert». Σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης των συστημάτων των γραμμών, έχει προβλεφθεί σταθμός εργασίας ύψιστης ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει ποτέ μόνο του σε κίνδυνο. Και οι δύο γραμμές είναι συνδεδεμένες με τον ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων κλήσεων 112. Στις γραμμές μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας για να καταγγείλει κάποιο περιστατικό ή να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ η κλήση γίνεται ακόμη και χωρίς τη χρήση τηλεκάρτας. Καθημερινά καταγράφονται 700-1500 τηλεφωνικές κλήσεις πανελλαδικά, ανάλογα και με την επικαιρότητα.


«Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Οργανισμού ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζει συνεχώς και είναι προς τιμήν του, ότι σε καμία περίπτωση ο Οργανισμός δε θέλει να υποκαταστήσει το κράτος αλλά αναγκαστικά λόγω των τραγικών ελλείψεων το συμπληρώνει. Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ακόμα και σήμερα η παιδική κακοποίηση είναι ταμπού και μας θλίβει η απουσία εθνικού συντονιστικού φορέα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο κάθε φορέας αποσπασματικά να μιλά με βάση τα δικά του στατιστικά στοιχεία και να οργανώνονται παράλληλες δράσεις ξοδεύοντας συχνά δυνάμεις άσκοπα, κάτι που μια εθνική κεντρική οργάνωση ενιαίου δικτύου θα είχε αποτρέψει», τόνισε ο κ. Αυγουλάς κατά την επίσκεψή του και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς τα ΜΜΕ συχνά κάνουν ζημιά αντί να βοηθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν. Για παράδειγμα οι ανεπιβεβαίωτες φήμες που συχνά διασπείρονται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο περί ομάδων που απαγάγουν σε διάφορες γειτονιές παιδιά για εμπόριο οργάνων, πλήττει βάναυσα τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στερώντας τη ζωή από συνανθρώπους μας. Εν τέλει συχνά όταν έχουμε μια εξουσία, πρέπει να προσέχουμε μήπως υπηρετούμε τον αντίθετο από το σκοπό μας’.


Αργότερα την ίδια ημέρα, ο κ. Αυγουλάς συνάντησε την παλαιά του γνώριμη Κα Σοφία Κούχη, Υπεύθυνη στο Κέντρο Στήριξης του Οργανισμού στο Μαρούσι και οι δύο τους συζήτησαν επί τη βάση της πολυετούς προηγούμενης συνεργασίας τους, αφού ο κ. Αυγουλάς είχε μεταφέρει από τον οργανισμό τεχνογνωσία για να στήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Υλικής Υποστήριξης του Χαμόγελου Του Παιδιού εξυπηρετούνται 83.000 παιδιά το χρόνο!

Επίσης συγκινητικό είναι ότι οι βασικοί εθελοντές στα Κοινωνικά Παντοπωλεία του Οργανισμού, είναι ενήλικοι που παλαιότερα ως παιδιά βοηθιούνταν από τον Οργανισμό ή κατοικούσαν σε κάποιο από τα σπίτια φιλοξενίας του.

Η ημέρα έκλεισε με τον κ. Αυγουλά συνοδευόμενο από τους συνεργάτες του, να γευματίζει στο Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στα Μελίσσια, ανάμεσα σε παιδικές φωνές, γέλια και αγκαλιές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου