meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΘΗΛΕΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ



Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη» επισκέφθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Βαγγέλης Αυγουλάς, συναντώντας το προσωπικό και τις εξυπηρετούμενες και περνώντας μισή μέρα μαζί τους, παρακολουθώντας το θεάρεστο έργο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του υπευθύνου του ιδρύματος Πατρός Νικόδημου.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και ιδρύθηκε με απόφαση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 λειτουργεί ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και αποτελεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Στα πλαίσια των Σ.Υ.Δ. λειτουργούν παράλληλα και ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες και κέντρο ημέρας, κατά τις πρωινές ώρες.

Οι δύο Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα από 12 έως και 40 ετών. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου.

Ο Πατήρ Νικόδημος ξεναγώντας για ώρα σε όλους τους χώρους του ιδρύματος τον κ. Αυγουλά, εξηγεί: «Έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας των Σ.Υ.Δ. μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε ένα χώρο απολύτως λειτουργικό, αισθητικά μοναδικό και πλήρως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες  των ενοίκων.



Οι τρείς όροφοι του κτηρίου με καλαίσθητη και διακριτική διακόσμηση δημιουργούν μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Στο ισόγειο του κτηρίου σας καλωσορίζει ένας μοντέρνος χώρος υποδοχής, όπου συναντά κανείς οποιαδήποτε στιγμή κάποιον από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ.

Συνεχίζοντας αριστερά βρίσκεται η τραπεζαρία σε μια ευρύχωρη αίθουσα, η οποία συνδέεται άμεσα με την κουζίνα. Η κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη με κάθε σύγχρονο μέσο, λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACCP.

Στον ίδιο όροφο βρίσκεται ο αγαπημένος χώρος συνάντησης των ενοίκων, το σαλόνι, το οποίο αντικατοπτρίζει διακριτική πολυτέλεια και μοναδική αισθητική. Σε κλασσικές αρχοντικές γραμμές δημιουργεί μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και μας προσκαλεί να γιορτάζουμε μαζί με τους φίλους μας κάθε όμορφη στιγμή.

Στον ίδιο όροφο, δεξιά από το χώρο υποδοχής συναντάμε την πρώτη μονάδα με εννέα  υπνοδωμάτια. Σε κάθε δωμάτιο έχει δοθεί προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια κι έτσι ξεδιπλώνεται μια παλέτα ζεστών και φιλόξενων χρωμάτων που κάνει τη διαμονή των ενοίκων πιο ευχάριστη. Καλαίσθητη επίπλωση, άφθονο φυσικό φως, μεγάλα ανθοστόλιστα μπαλκόνια είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των δωματίων μας. Κάθε υπνοδωμάτιο διαθέτει φυσικά δική του ατομική τουαλέτα, ειδικά προσαρμοσμένη για άτομα και με ειδικές ανάγκες.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες, στον 1ο όροφο αριστερά μας συναντάμε τη δεύτερη μονάδα των Σ.Υ.Δ. με τα υπόλοιπα εννέα δωμάτια. Λίγο πιο πέρα και δεξιά βρίσκονται τα εργαστήρια των ενοίκων, εργαστήρια καλόγουστα, εξοπλισμένα με κάθε σύγχρονο εποπτικό μέσο. Συγκεκριμένα, διαθέτουν  διαδραστικό πίνακα, ο οποίος καθιστά τη μάθηση όχι μόνο αποτελεσματικότερη, αλλά και πιο ευχάριστη και δημιουργική. Η χρήση όμως των νέων τεχνολογιών δε σταματά εκεί. Τα εργαστήριά μας είναι εξοπλισμένα με πολλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και με υπολογιστή αφής(ipad), η χρήση του οποίου είναι πολύ εύκολη για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στον ίδιο όροφο συναντά κανείς τα γραφεία της διεύθυνσης, τη γραμματεία, το γραφείο της κοινωνικού λειτουργού, της ψυχολόγου, των ειδικών παιδαγωγών, το λογιστήριο καθώς και το δωμάτιο νοσηλείας-φαρμακείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάθε σύγχρονο ιατρικό μέσο όπως το λαρυγγοσκόπιο, οβίδα οξυγόνου, καρδιογράφο κ.α.


Επειδή και εμείς πιστεύουμε ότι η γυμναστική επιφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία, την ευεξία και την αναζωογόνηση του ανθρωπίνου σώματος, έχουμε φροντίσει ώστε στο ημιυπόγειο του κτηρίου να λειτουργεί το γυμναστήριο μας, εξοπλισμένο με όλα τα βασικά είδη γυμναστηρίου, όπως διάδρομο, ποδήλατο, στρώματα γυμναστηρίου, λάστιχα και μπάλες για pilates. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το φυσικοθεραπευτήριο. Υπάρχει ακόμη στον ίδιο χώρο εγκατάσταση home cinema για προβολή ταινιών, μεγάλα τραπέζια προσφερόμενα για επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική και χειροτεχνίες.





Απέναντι από το γυμναστήριο βρίσκονται η μεγάλη ιματιοθήκη, τα επαγγελματικά πλυντήρια και τα στεγνωτήρια, ώστε οι ανάγκες των ενοίκων μας να εξυπηρετούνται το ταχύτερο δυνατό.

Στο ανατολικό μέρος του ίδιου επιπέδου βρίσκεται το εργαστήριο μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής, όπου ξεδιπλώνεται η δημιουργική τάση των ενοίκων. Παραπλεύρως βρίσκεται η κεντρική αποθήκη τροφίμων και αναλωσίμων ειδών. Ολόκληρο το κτήριο κλιματίζεται από κεντρική μονάδα.

Στον προαύλιο χώρο μας βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου καθώς κι ο καταπράσινος κήπος μας. Το κτήριο διαθέτει ακόμη υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας φύλαξης και εποπτείας, συστήματα ανίχνευσης και πυρόσβεσης με τις εξόδους κινδύνου σε κάθε όροφο. Η μετακίνηση στους ορόφους πραγματοποιείται με σκάλες και ασανσέρ. Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει ράμπα καταλλήλως διαμορφωμένη για αναπηρικά αμαξίδια».


Βασικοί στόχοι των Σ.Υ.Δ. « Μαρία Κόκκορη» είναι:

  • Η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των ενοίκων μέσω των κατάλληλων εξατομικευμένων προγραμμάτων
  • Η διατήρηση και η γενίκευση των γνωστικών δεξιοτήτων, μέσω των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται
  • Η ανάπτυξη του ψυχοδυναμικού των ενοίκων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους
  • Η αποτελεσματικότερη αυτονόμησή τους, ώστε να διαχειρίζονται την προσωπική τους ζωή με την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία
  • Η ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, μειώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ενδεχόμενη ιδρυματοποίηση τους.

Στις δύο ΣΥΔ λειτουργούν καθημερινά τα εξής προγράμματα και ομάδες:

  • Ομάδα  μαθησιακών δυσκολιών
  • Ομάδα εργοθεραπείας και ανάπτυξης της αδρής και λεπτής κινητικότητας (χειροτεχνικές κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, λειτουργικό παιχνίδι)
  • Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης (ατομική υγιεινή, οικιακές εργασίες, μαγειρική, ζαχαροπλαστική)
  • Ομάδα ανάπτυξης της κοινωνικής συναλλαγής – επικοινωνίας
  • Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων προ-επαγγελματικής αποκατάστασης (αργαλειός, κέντημα, κόσμημα)
  • Ομάδα μουσικοκινητικής αγωγής
  • Ομάδα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Ομάδα εκμάθησης προσαρμοστικών δεξιοτήτων (π.χ. κυκλοφοριακή αγωγή κ.ά.)
  • Ομάδα ξυλουργικής και αγγειοπλαστικής δεξιοτεχνίας
  • Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης
  • Προγράμματα Παρέμβασης και Κοινωνικής Ένταξης
  • Πρόγραμμα ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων και ψυχονοητικών ικανοτήτων: Εστιάζει στην εκπαίδευση πρακτικών σχολικών γνώσεων (ανάγνωση και γραφή), καθώς και ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού: Περιλαμβάνει προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση, μέσω της παροχής πληροφοριών για τα διάφορα επαγγέλματα, της απόκτησης ηθικο-κοινωνικής συμπεριφοράς και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων.
  • Πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης: Αφορά στην εκπαίδευση σε θέματα προσωπικής φροντίδας, περιποίησης και ατομικής υγιεινής των ενοίκων, καθώς και στην ανάληψη ευθυνών και οργάνωσης του προσωπικού τους χώρου.
  • Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων: Η ψυχολογική υποστήριξη λειτουργεί προληπτικά βοηθώντας το άτομο να ενισχύσει την αυτοεικόνα του και να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες αυτό-διαχείρισης (ενδο-προσωπικά) καθώς και λειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις (δια-προσωπικά).
  • Πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης γονέων και συγγενών (ψυχοεκπαίδευση): Στοχεύει στην ομαλή και λειτουργική αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος από την οικογένεια, καθώς και στην καθοδήγηση των μελών της για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού προγράμματος υποστήριξης και παρέμβασης.



Το προσωπικό επιμορφώνεται συνεχώς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων ενώ παράλληλα αξιοποιούνται με οργανωμένο τρόπο και υπό εποπτεία και εθελοντές. Επιπλέον διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τους ενοίκους συνδυαστικά και με την επαφή τους με την κοινότητα και άλλους φορείς.
  
Ο κ. Αυγουλάς στο πλαίσιο της πολύωρης επίσκεψης του για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση ως προς την τεχνογνωσία σε θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ, δήλωσε:

«Με τη βοήθεια του Θεού και υπό τις ευλογίες του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου ημών κ. Ιερωνύμου, η άγρυπνη διαρκή προσφορά της εκκλησίας διασφαλίζει ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας οι οποίοι δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που τους παρουσιάζονται βρέθηκαν να ζουν με δυσμένεια τη ζωή τους.

Προσωπικά, από την πρώτη μέρα που βρέθηκα να εργάζομαι δίπλα στον κ. Υπουργό Υγείας, δουλεύω εντατικά κόντρα στις δυσκολίες και τα απρόοπτα, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των ΣΥΔ πανελλαδικά, μέσω της καταβολής αξιοπρεπούς ημερήσιου ατομικού νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και νέων σύγχρονων συμβάσεων με τους φορείς που λειτουργούν ΣΥΔ. Όσο η ατσάλινη θέληση δε θα φορολογείται από μνημόνια, πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί  οριστική λύση στο θέμα μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου