meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ





Η Reem είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση  Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναζητώντας ασφάλεια ή μια ευκαιρία. Η Γερμανία ωστόσο λαμβάνει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια της μικρής επιδιώκει να παραμείνει στη Γερμανία είναι η ιατρική περίθαλψη της Reem η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και μια δυσπλασία στον αχίλλειο τένοντα. Οι Νew York Times αναφέρουν πως η Μέρκελ αντιμετώπισε την Ελλάδα υιοθετώντας το ρόλο εκείνης που επέβαλε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αλλά τα δακρυσμένα μάτια της νεαρής από τη Μέση Ανατολή που αιτούνταν άσυλο, ανέτρεψαν την εικόνα της. "Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη συμπόνια της και έστρεψε την προσοχή στο ανθρωπιστικό δίλημμα της Ευρώπης." γράφουν στην εισαγωγή του ρεπορτάζ που αφιερώνεται στο 14χρονο κορίτσι που έγινε σύμβολο του μεταναστευτικού προβλήματος της Ευρώπης.

«Δεν είχα προσχεδιάσει να μιλήσω στην καγκελάριο για το θέμα των  προσφύγων," λέει η Reem Sahwil από την Παλαιστίνη στη συνέντευξη που παραχώρησε από διαμέρισμά της οικογένειάς της τη Δευτέρα. Η μικρή  αναφέρεται στο βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου στο οποίο κατά τη  διάρκεια συνάντησης της Μέρκελ με μαθητές στην πόλη Ρόστοκ, πήρε το μικρόφωνο και της μίλησε για την κατάσταση των μεταναστών ζητώντας μια απάντηση για το μέλλον της ίδιας και της οικογένειάς της. Η κυνική απάντηση της καγκελαρίου έφερε δάκρυα στα μάτια του κοριτσιού που είχε μόλις ακούσει από επίσημα χείλη πως δεν γίνεται να μείνουν όλοι στη Γερμανία και πως κάποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.

Η Reem είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση  Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια  αναζητώντας ασφάλεια ή μια ευκαιρία. Η Γερμανία ωστόσο λαμβάνει τον  υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια της μικρής επιδιώκει να  παραμείνει στη Γερμανία είναι η ιατρική περίθαλψη της Reem η οποία πάσχει  από εγκεφαλική παράλυση και μια δυσπλασία στον αχίλλειο τένοντα.

Η Reem δηλώνει πως αισθάνεται τη Γερμανία σπίτι της. Μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια της και τους γονείς της ζουν σε ένα μπλοκ κατοικιών έξω από το κέντρο της πόλης. Το διαμέρισμα που ζουν είναι παροχή από την κυβέρνηση. Οι γονείς της Reem απαγορεύεται να εργάζονται, όσο οι αιτήσεις ασύλου τους είναι υπό εξέταση, και η οικογένεια ζει με μια μικρή κυβερνητική επιχορήγηση.

Η Reem, μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά μετά από πέντε χρόνια στη χώρα, είπε ότι θέλει να σπουδάσει και να ζήσει στη Γερμανία. Θέλει να εργαστεί ως διερμηνέας ή καθηγήτρια Αγγλικών, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους άλλους μετανάστες να ξεπεράσουν τα εμπόδια επικοινωνίας που η ίδια αντιμετώπισε. «Βλέπω πόσο απαραίτητο είναι για τους μετανάστες όταν φτάνουν εδώ», λέει.

Γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπάαλμπεκ το  2000 και εξαιτίας της πάθησής της αντιμετωπίζει δυσκολία στο περπάτημα και την μετακίνηση.

Ο πατέρας της, Atef Sahwil, αγωνίστηκε για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ιατρικής περίθαλψης δουλεύοντας ως οξυγονοκολλητής. Το καλοκαίρι του 2006, καθώς μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ απειλήθηκε η  ζωή τους στο Μπάαλμπεκ και κατέφυγαν στη Συρία για λίγους μήνες,  παραμένοντας σε ένα άλλο στρατόπεδο προσφύγων. Μετά η οικογένεια επέστρεψε στο Λίβανο και η Reem έσπασε το δεξί πόδι της σε ένα ατύχημα με αυτοκίνητο.

Μετά από χρόνια χωρίς την απαραίτητη και επαρκή φροντίδα, οι Sahwils υπέβαλαν αίτηση για ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία το 2010 και πέταξαν στο Ντίσελντορφ για να γίνει εγχείρηση στην πλάτη της Reem. Η οικογένειά της πλήρωσε το ταξίδι με χρήματα που δανείστηκε από τον εργοδότη του πατέρα της, καθώς και με δωρεές από τον Ερυθρό Σταυρό, κάποιους συγγενείς και γείτονες. "Προσεγγίσαμε αγνώστους και χτυπούσαμε την πόρτα τους για να ζητήσουμε βοήθεια" περιγράφει η 14χρονη.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές εγχειρήσεις στη Γερμανία, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να πρέπει να μείνει και να ζητήσει άσυλο.

Οι Sahwils ζήτησαν για πρώτη φορά άσυλο στη Σουηδία, αλλά δεν έγινε δεκτό  επειδή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι η πρώτη χώρα της  Ένωσης στην οποία εισέρχεται ο πρόσφυγας είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης.

Η οικογένεια στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία και υπέβαλε αίτηση για  χορήγηση ασύλου. Η Reem είπε ότι αν και η αίτηση απορρίφθηκε η οικογένεια αιτήθηκε επανεξέταση.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, ο Roland Methling, ο δήμαρχος του Rostock, έχει πει ότι θα κάνει το παν για να βοηθήσει τις οικογένειες μεταναστών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του. «Η Γερμανία, η Ευρώπη και κυρίως η Παλαιστίνη χρειάζονται ανθρώπους όπως η Reem," γράφει ο κ Methling σε ένα e-mail.

Η Reem φοιτά σε ειδικό σχολείο για μαθητές με ειδικές ανάγκες και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές της διακοπές. «Όταν είμαι στο σχολείο, νιώθω σαν να κάνω κάτι στη ζωή μου», είπε και προσθέτει πως το αγαπημένο της μάθημα είναι τα αγγλικά και τα γερμανικά, στα οποία ήταν και η μοναδική μαθήτρια στην τάξη της που φέτος αρίστευσε.

«Η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολη," σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος κάνοντας πολλούς να πουν πως έδειξε έλλειψη ευαισθησίας και κάποιους να επικροτήσουν την ειλικρίνειά της. Στους δεύτερους ανήκει και η Reem η οποία λέει πως η καγκελάριος ήταν ειλικρινής και αυτό της φάνηκε καλό.

Πηγή: http://www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου