meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αντιπροσωπία μελών της Διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, συνοδευόμενοι από εργαζομένους των δύο φορέων, επισκέφθηκαν στις 11/05/2015 τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για να του εκθέσουν τα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης στην υγεία.

Διάχυτη η συγκίνηση διότι με τους περισσότερους ο κ. Κουρουμπλής είχε να μοιραστεί αναμνήσεις από εξαντλητικούς, κοινούς, μακροχρόνιους αγώνες για κατακτήσεις των τυφλών και των ΑμεΑ γενικότερα, όλα αυτά τα χρόνια.

 Συνοδοιπόροι του κ. Κουρουμπλή μιλούσαν για καταξίωση της εικόνας του Έλληνα ανάπηρου μέσω αυτής της υπουργοποίησης και μεταστροφή της άποψης της κοινής γνώμης για την ικανότητα των ΑμεΑ, κόντρα στα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τις κατασκευασμένες μιντιακές αντιλήψεις περί «αναπήρων – μαϊμού».

Στη συνάντηση, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κοκκινάκη, τέθηκαν κυρίως τα εξής ζητήματα:

-Προκήρυξη θέσεων για τυφλούς τηλεφωνητές στα νοσοκομεία της χώρας: Τα Δ.Σ. των δύο φορέων των τυφλών από κοινού με τον ειδικό συνεργάτη του Υπουργού και επίσης μέλος των φορέων κ. Αυγουλά, έχουν ήδη ολοκληρώσει καταγραφή τόσο των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, όσο και των τυφλών ανέργων πτυχιούχων τηλεφωνικής, οπότε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας προχωρά η ειδική προκήρυξη με βάση το ν. 2643/98.

-Ζητήθηκε η επίλυση όλων των προβλημάτων προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των νοσοκομείων και όλων των μονάδων και υπηρεσιών υγείας που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., με τη δημιουργία οδηγών όδευσης, την τοποθέτηση ειδικών επιδαπέδιων λωρίδων προειδοποίησης για την ύπαρξη κλιμακοστασίου, την τοποθέτηση πινακίδων Braille και μεγεθυμένων γραμμάτων έξω από τις πόρτες ιατρείων, υπηρεσιών, διευθύνσεων και δωματίων νοσηλείας και με τον εξοπλισμό των ανελκυστήρων με ηχητική αναγγελία ορόφων και τοποθέτηση ενδείξεων Braille στα πλήκτρα.

-Επιβάλλεται να κατοχυρωθεί νομοθετικά η υποχρεωτική αναγραφή σε μορφή Braille και σε μεγέθυνση, της ονομασίας και της ημερομηνίας λήξης σε όλα τα σκευάσματα των φαρμάκων.



Ο Υπουργός επιτόπου επικοινώνησε με αρμόδιους στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΣΦΕ και έθεσε το θέμα, προσπαθώντας ξεπερνώντας αντικειμενικές δυσκολίες να επιλυθεί άμεσα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ήδη προκάλεσε συνάντηση της αντιπροσωπίας των φορέων των τυφλών με το Γενικό Διευθυντή και άλλους υπηρεσιακούς αρμόδιους παράγοντες στον ΕΟΠΥΥ, όπου τέθηκαν θέματα για τη βελτίωση των παροχών μέσω του ΕΚΠΥ στους τυφλούς, καθώς και για τη μείωση της συμμετοχής τους σε φάρμακα, κλπ.

Επίσης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ως αναγκαία η ίδρυση γραφείου υποδοχής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία ιδίως των προσερχόμενων χωρίς καθόλου συνοδό ή με συνοδό που αδυνατεί λόγω ηλικίας, γλώσσας, αναπηρίας κ.λπ. να τον εξυπηρετήσει ουσιαστικά, σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα υπάγεται στο Ε.Σ.Υ.

Επ’ αυτού ο κ. Υπουργός εξήγησε το πρόσκομμα της υποστελέχωσης πανελλαδικά όλων των δομών υγείας το οποίο γίνονται ενέργειες να ξεπεραστεί, ενώ ζήτησε για παρόμοια θέματα την ενεργή εκπροσώπηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για τη σύνταξη της, δεσμευτικής για την πολιτεία, Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών & Χρονίως Πασχόντων στην Ελλάδα.

Η πολύωρη συνάντηση έκλεισε  με τους εργαζομένους του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών να απονέμουν ένα αναμνηστικό στον πρώτο Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και νυν Υπουργό Υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου