meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ; ΝΑΙ. ΞΕΡΟΥΜΕ



Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ήμουν εξ αρχής ευρωσκεπτικιστής. Δεν ήμουν εναντίον του ευρώ ως κοινού νομίσματος. Η θεωρία ήταν καλή . Αλλά ή «οικονομική Ένωση»; Αυτή η περίφημη «Ευρωπαική Ολοκλήρωση»; Τι δουλειά είχαμε εμείς; Το θέλαμε να γίνουμε «ένα»; Το μπορούσαμε; Και – το σημαντικότερο- οι «υπόλοιποι», οι «ισχυροί» μας ήθελαν ως εταίρους; Ή μήπως προετοίμαζαν τη δημιουργία του «υπηρετικού προσωπικού»; Μπήκαμε όμως. Χωρίς να μας ρωτήσουν. Και στις 31 Δεκεμβρίου 2001 ακούγαμε: «Αποχαιρετάμε οριστικά τη δραχμή και το ευρώ, μπαίνει, από αύριο καθοριστικά στην ζωή μας .Την πρώτη συναλλαγή σε ευρώ θα πραγματοποιήσουν ο πρωθυπουργός Σημίτης και ο διοικητής της Τράπεζας Παπαδήμος».

Το που βρίσκονται αυτή τη στιγμή Σημίτης και Παπαδήμος και άλλοι «αρχιτέκτονες» της πάση θυσία – και με κάθε τρόπο- ενσωμάτωσής μας στην Ευρωπαική Ολοκλήρωση ξέρουμε πολύ καλά. Αλλά συνηθίσαμε στο ευρώ και την Ευρωζώνη, μάθαμε έτσι, «απολαύσαμε» σε μια περίοδο τεχνητής οικονομικής «ανάτασης» , κάποιοι …έξυπνοι έβγαλαν ΠΟΛΛΑ λεφτά, άλλοι ασυνάρτητοι τα έβγαλαν αλλά τα έχασαν και ξαφνικά – σχεδόν- ύστερα από 3-4 χρόνια απερίγραπτης λιτότητας, φτωχοποίησης και τρομοκρατίας, μας απειλούν να μας τα πάρουν όλα. Όσα δεν μας έχουν πάρει ακόμα. Λοιπόν: Ανεξάρτητα από τον Τσίπρα και το Σύριζα και τα άλλα κόμματα και τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις απερίγραπτες αδυναμίες του «συστήματος» να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στους κανόνες του παιχνιδιού σαν τον «μάγκα» που κάθεται στο τραπέζι να παίξει πόκα χωρίς να ξέρει σε ποιο «παιχνίδι» κερδίζει η κέντα και σε ποιο τα τρία, εμείς τι θέλουμε αυτή τη στιγμή; Ξέρουμε;

Ναι ξέρουμε.

- Θέλουμε υπεύθυνους, σοβαρούς, γνώστες του παιχνιδιού και ηθικούς Έλληνες πολιτικούς και Έλληνες οικονομολόγους που να μας σέβονται, να μη μας κοροιδεύουν και να μη μας λένε ψέματα.

- Θέλουμε ένα μηνιαίο εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

- Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

- Θέλουμε δουλειές και όχι ανεργία, συντάξεις και όχι προνοιακά επιδόματα.

- Θέλουμε ένα Ελληνικό Κράτος στοιχειώδους Ελληνικής Πρόνοιας και στοιχειώδους Ελληνικής Δικαιοσύνης

- Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε στην όμορφη χώρα μας, να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της, να μη μας κυνηγούν τα βασανιστικά και αναγκαστικά χρέη, να μην «σκοτωνόμαστε» μεταξύ μας, να έχουμε σχολεία για τα παιδιά και Βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Κι αν αυτά τα έχουμε με ευρώ, με δραχμή ή με …δηνάριο, με Σύριζα, με Βαρουφάκη ή με Βασίλη Λεβέντη, πολύ λίγο μας ενδιαφέρει. Το καταλάβατε; Μπορούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου