meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ



Πως να τις περιγράψεις αυτές τις εικόνες; Αχάραγα στα παράλια της Κω. Ακόμη μια λέμβος με 40 μετανάστες από τη Συρία φτάνει στο νησί. Ανάμεσά τους μια τυφλή γυναίκα που στα 70 της χρόνια αναγκάστηκε να ξεριζωθεί.Πρόσφυγας ξανά.

Η Αμούν ήταν ανάμεσα στους περίπου 40 πρόσφυγες από τη Συρία που έφτασαν τα ξημερώματα στην Κω. Ήταν στοιβαγμένοι σε μια λέμβο. Ο φακός του Γιάννη Μπεχράκη αλλά και του Άλκη Κωνσταντινίδη για το Reuters ήταν εκεί για να τους “υποδεχτεί” και να “πει” την ιστορία τους.

Η 70χρονη Αμούν είναι τυφλή. Είναι Παλαιστίνια αλλά ζούσε στο Χαλέπι της Συρίας. Έφυγε από την Παλαιστίνη, έφυγε και από τη Συρία. Ψάχνει τη νέα της πατρίδα, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Η φωτογραφία της να κάθεται στην αμμουδιά συγκλονίζει. Δεν μπορεί να δει αλλά μπορεί να νιώσει την ελευθερία. Γι’ αυτό και στο γαλήνιο πρόσωπό της, σχηματίζεται ένα χαμόγελο. Ο πόλεμος είναι μακριά πια. Δυστυχώς, η ταλαιπωρία της δεν έχει τελειώσει.

Ο φωτογραφικός φακός έχει “αιχμαλωτίσει” κι άλλες συγκλονιστικές αντιδράσεις. Πραγματική γροθιά στο στομάχι. Ειδικά εκείνες με τους Σύρους πρόσφυγες να χοροπηδούν από τη χαρά τους την ώρα που κατεβαίνουν από τη βάρκα που τους μετέφερε στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας.



Πανηγυρίζουν γιατί είναι ζωντανοί. Γιατί οι δουλέμποροι δεν τους έπνιξαν, δεν βούλιαξαν τη λέμβο που τους μετέφερε. Πανηγυρίζουν γιατί μπορούν ακόμη να ελπίζουν. 

Άλλοι, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να αλλάξουν ρούχα και να βάλουν στεγνά ή να τηλεφωνήσουν τους συγγενείς που έμειναν πίσω για να τους πουν ότι έφτασαν σώοι. 





Πηγή: http://www.nostimonimar.gr/%CE%BE%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%AC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου