meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940





Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2015 στο Πολεμικό Μουσείο το βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και Πρώην Υπουργού Γεώργιου Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» (Εκδ. Λιβάνη) που αποτελεί και αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου, τη γνωστή ως «Μάνα των Πεσόντων», που βοήθησε - και τελικά έθαψε στον κήπο της στη Χειμάρρα- 6 Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αλέκος Παπαδόπουλος πρ. Υπουργός και Σαράντος Καργάκος Συγγραφέας – Ιστορικός, ενώ αποσπάσματα του διάβασε η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου και την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου όταν στο βήμα ανέβηκε η ίδια η Ερμιόνη Μπρίγκου, συνοδευόμενη από άγημα στρατιωτών, που φορούσαν τις στολές των πολεμιστών του 1940.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν επίσης ντοκιμαντέρ για το Έπος του 1940, ενώ παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σούρλας δήλωσε: «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 «Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.ά.). Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς. Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας εντάσσεται και η έκδοση του βιβλίου αυτού».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου