meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ



Σημαντική ανταπόκριση γνωρίζει η λειτουργία του Γραφείου Συνηγορίας για την παροχή δωρεάν νομικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η προσπάθεια αυτή ενισχύεται μέσα από μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει στόχο να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μεγάλη η ανταπόκριση από το κοινό.

Σημαντική ανταπόκριση γνωρίζει η λειτουργία του Γραφείου Συνηγορίας για την παροχή δωρεάν νομικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η προσπάθεια αυτή ενισχύεται μέσα από μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει στόχο να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. «Το στίγμα και η θεσμική ανεπάρκεια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με κάποιο ψυχικό νόσημα, δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά», δηλώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», Παναγιώτα Φίτσιου στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Γραφείο Συνηγορίας.

Ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής της υπηρεσίας,  Αλέξανδρος Λούντζης, επισημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το Γραφείο Συνηγορίας αφορά σε αδικαιολόγητη παρακώλυση χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων σε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής  υγείας, σε καταχρηστική στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας ή αποστέρηση της διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και σε σοβαρές καταγγελίες διακρίσεων, εκφοβισμού και άσκησης βίας. Η καμπάνια ενημέρωσης υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) σε συνεργασία με και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).


Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου