meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: "ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ"


"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!" Μ’ αυτό το σύνθημα περίπου 200 άτομα με αναπηρία από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μαζί με τους προσωπικούς τους βοηθούς, πραγματοποίησαν στις  30 Σεπτεμβρίου 2015, στις Βρυξέλλες, την καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πορεία ήταν μια σημαντική στιγμή στο πλαίσιο του Freedom Drive 2015, μιας διοργάνωσης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση» (European Network on Independent Living -ENIL) με στόχο να προβάλει ένα ριζοσπαστικά διαφορετικό μοντέλο πολιτικής για την αναπηρία. Στην πορεία ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα συνθήματα:



"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς", "Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία¨: Κάντε τη Πραγματικότητα", "Δικαιώματα όχι Φιλανθρωπία", "Τα δικαιώματα μας, οι ζωές μας", "Παλεύουμε για την προσωπική βοήθεια". Ξεχωριστό στοιχείο στην πορεία και σε όλο το φετινό Freedom Drive ήταν η συμμετοχή μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, από 27 άτομα με αναπηρία, τους προσωπικούς βοηθούς τους και δημοσιογραφικό συνεργείο που κάλυψε όλη τη διοργάνωση. Η ευρεία ελληνική συμμετοχή εξασφαλίστηκε με την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ανέλαβε τη φιλοξενία τους.

Η πορεία κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου έγινε η συνάντηση του ΕΝΙL με τους Ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αναπηρία. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέλος του προεδρείου της Ομάδας για την Αναπηρία, μίλησε στους εκπροσώπους του ENIL και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:



"Όταν έγινα ευρωβουλευτής, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα να ασχοληθούμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, ήταν τα ζητήματα της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρίες. Γιατί κι εγώ η ίδια καταλαβαίνω τι σημαίνει να ζεις με την αναπηρία και θεώρησα πως πρέπει να εκφράσω αυτές τις δυσκολίες και να διεκδικήσω τα δικαιώματά μας μέσα και από τη δουλειά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα να είμαι και μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της τα σχετικά θέματα. Δουλεύω όμως και με άλλον έναν τρόπο για τα θέματα αυτά, μέσα από την άτυπη Διακοινοβουλευτική ομάδα Ευρωβουλευτών για τα θέματα αναπηρίας, Intergroup όπως αποκαλείται εδώ, στην οποία μάλιστα μου έκαναν την τιμή να βρίσκομαι στο προεδρείο της. Το μόνο που με λυπεί, για τη δουλειά που κάνουμε στο Intergroup, είναι πως οι αποφάσεις μας, όπως εκείνη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας ή οι απόψεις μας για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία, δεν είναι δεσμευτικές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φροντίζουμε όμως να τις προωθούμε με κάθε ευκαιρία, μέσα από εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και άλλες εργασίες μέσα από τις Επιτροπές που συμμετέχουμε. Κλείνω με μια μαγική λέξη. Τη λέξη "προσβασιμότητα". Προσβασιμότητα καθολική, που να περιλαμβάνει από το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία έως το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό. Αν κάνουμε προσβάσιμη την κοινωνία και τις υποδομές της, θα δούμε τι μπορούν να καταφέρουν τα άτομα με αναπηρίες. Κι εγώ, από τη πλευρά μου, έχω γίνει μάρτυρας πολλών τέτοιων μικρών θαυμάτων".


Την Τρίτη 29/9/2015, στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου είχε προηγηθεί η συνάντηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τον νεοσύστατο «Ελληνικό Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης- i-living», η πολυμελής αντιπροσωπεία του οποίου προσκλήθηκε από την Κ. Κούνεβα. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν πλην εκείνης οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Νίκος Χουντής και Γεώργιος Γραμματικάκης, καθώς και συνεργάτες αρκετών άλλων Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ενώ συνάντηση έγινε και με τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο.


Ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις των Μνημονίων που μείωσαν δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα να υπονομευθούν βασικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρθηκε στις ψυχικές δυσκολίες που κάνουν τα άτομα με αναπηρία πιο δυνατά, ενώ μίλησε και για την γνωριμία που είχε με τον Stephen Hawking, τονίζοντας ότι ένα άτομο με αναπηρία, όταν έχει τα κατάλληλα μέσα μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Η Σοφία Σακοράφα, μέσα από μια βιωματική εμπειρία ,κατέδειξε το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, δηλαδή τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Πράγματα που για όλους εμάς είναι αυτονόητα, όπως για παράδειγμα να πας για καφέ, ένα άτομο με αναπηρία τα στερείται λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας», είπε η Σ. Σακοράφα. Όλοι οι παρόντες Ευρωβουλευτές ευχαρίστησαν θερμά για την υποστήριξη που παρείχε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο κ. Κύρτσος δεσμεύτηκε να προβάλλει δημοσιογραφικά τις διεκδικήσεις των νέων με αναπηρία και του I-Living στην Ελλάδα και να επαναλάβει τη συνάντηση σε λίγο καιρό σε Ελληνικό έδαφος.


Εκ μέρους του οργανισμού «i-living» μίλησε η Γραμματέας του Αντωνία Τρικαλιώτη, η οποία τόνισε ότι στη χώρα μας ο αποκλεισμός των ΑμεΑ είναι πρωτίστως πολιτειακός, που αναπόφευκτα οδηγεί και στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Είναι η Πολιτεία που βάζει εμπόδια στα άτομα με αναπηρία, καθώς ποτέ δεν έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καθολικής πρόσβασης και πλήρους ενσωμάτωσης στην κοινωνία», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Τρικαλιώτη. Όλα τα μέλη του  «Ελληνικού Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης» επεσήμαναν ότι η χώρα μας πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από το φιλανθρωπικό μοντέλο και να υιοθετήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης διαβίωσης που ενθαρρύνει την πλήρη και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Θεμελιώδες αίτημα τους προς την ελληνική Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση της προσωπικής βοήθειας, βασικός πυλώνας που στηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση.

Την Πέμπτη 1η Οκτώβρη 2015 έλαβαν χώρα οι εργασίες του προγραμματισμένου συνεδρίου του ENIL με τίτλο "Ανεξάρτητη Διαβίωση: Η επόμενη γενιά", με πολλές χρήσιμες εισηγήσεις και διαδραστικά workshop πανευρωπαικού ενδιαφέροντος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου