meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΣΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ



 

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν καίρια θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13, την άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και την θέση της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού στην προγραμματική περίοδο 2014-20.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης και το προεδρείο της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Πατούλη.

Κοινός τόπος όλων υπήρξε η ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών, η διαχειριστική ικανότητα των Δήμων, η αναβαθμισμένη συμμετοχή και αρμοδιότητα των Δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν τα περισσότερα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Κατόπιν συνεννόησης αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομίας στον τομέα του ΕΣΠΑ και ΚΕΔΕ) με υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο θέμα της μεγαλύτερης δυνατής ένταξης μικρών Δήμων στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις κοστολογήσεις των έργων χωρίς υπερχρεώσεις και υπερτιμολογήσεις. Ζήτησε από τους Δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, προτάσεις που θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο και θα κατατεθεί άμεσα.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστο οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν έργα ύψους 4,5 δις. Ο Υφυπουργός, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ τόσο της περιόδου 2007-2013 όσο και της περιόδου 2014-2020, κατέστησε σαφές ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί κανένα μέρος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα που είχαν σταματήσει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν είτε άμεσα, είτε ως «έργα-γέφυρα».

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε την πορεία υλοποίησής τους.

Ο κ. Κουρουμπλής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η ανισότητα σε αυτόν τον τόπο, η ανισοπολιτεία έχουν αιτίες. Το γεγονός ότι σήμερα μικροί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, που θα φέρουν ανάπτυξη είναι ένδειξη ανισότητας. Σε αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτοί οι μικροί δήμοι να ικανοποιήσουν την προσπάθειά τους για ανάπτυξη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που μέχρι σήμερα το ξεπερνούσαν αδιαφορώντας με το τι συμβαίνει  στα νησιά, στην Θράκη, στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας.

Πρέπει να πολεμήσουμε και να αγωνιστούμε ώστε όλοι οι Έλληνες να νοιώθουν ότι ανήκουν σε αυτή την χώρα και έχουν τα ίδια δικαιώματα, γιατί εδώ συμβαίνει να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα.

Αυτό που ειπώθηκε, ότι δίνουμε την δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα προγραμματική περίοδο είναι σαφές. Εμείς πιστεύουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει πάνω της πάρα πολλές δράσεις, που πραγματικά να στηρίζουν τον πολίτη.

Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό (κ. Χαρίτση) και την ΚΕΔΕ, αλλά και με άλλους υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσουμε μια σειρά ζητήματα που θα αμβλύνουν τέτοιου είδους ανισότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου