meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το έχω γράψει δυο φορές στο crashonline αλλά δεδομένου  ότι αρκετοί συνάδελφοι το αναθερμαίνουν το θέμα και δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για «εκρήξεις», επανέρχομαι κι εγώ για να προσθέσω – χωρίς να φοβάμαι μήπως χαρακτηριστώ κινδυνολόγος- την αγωνία και την ανησυχία μου για την εσωτερική , κοινωνική μας ειρήνη.

«Προσοχή έρχονται εκρήξεις» έγραφε καλός συνάδελφος χθες και μιλούσε για τις « διαδηλώσεις των Ποντίων» και την «εκκωφαντική σιωπή των – λεγόμενων-  αναρχικών «πράγματα που «ηλεκτρίζουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα».

Έγραφα λοιπόν στις 26 Οκτωβρίου : «Τρέμω αυτό που μπορεί να συμβεί. Και προσεύχομαι για …Θεία φώτιση». Και συμπλήρωνα : «Πολλούς  μήνες ,  όλοι εμείς που γράφουμε και ξαναγράφουμε, αναφερόμαστε στο ότι είναι ζήτημα χρόνου για το πότε θα αρχίσουν οι οργανωμένες αντιδράσεις». Και ολοκλήρωνα: «Αυτό που ΔΕΝ έχει γίνει ακόμη κατανοητό είναι το πόσο ευρύ θα είναι το μέτωπο που θα αναπτυχθεί παίρνοντας  μια μορφή λαϊκής εξέγερσης».

Έγραφα στις 19 Οκτωβρίου: «Κόβετε τις συντάξεις; Αυτός θα είναι ο… Αρμαγεδδών που φοβάστε».  Και , σχεδόν «προφητικά», έγραφα στις 13 Ιουλίου: «Ζούμε πλέον σε μιαν «άλλη Ελλάδα». Με άλλους κανόνες.»

Έτσι, δεν εκπλήττομαι καθόλου όταν διαβάζω για «Συνθήκες ασύμμετρων  κοινωνικών εκρήξεων» που φαίνεται ότι «διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση, ενώ ισχυροποιούνται από την αδυναμία έκφρασης μεγάλων κοινωνικών ομάδων στο πολιτικό σκηνικό». Καθόλου δεν με εκπλήττει όταν διαβάζω ότι «η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται οι κοινωνικές εκρήξεις, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκαν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς αν ξεκινήσει από αυτό το σημείο μια αλληλουχία εκρήξεων τότε η δυναμική θα καταστεί ανεξέλεγκτη». Και τέλος αισθάνομαι δυσάρεστα «δικαιωμένος» όταν άλλοι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι «μπορεί τα γεγονότα να φαίνονται μεμονωμένα και οι αντιδράσεις για το ποντιακό να χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες, ωστόσο τέτοια ζητήματα έχουν –νομοτελειακά- ουρά και δεν εκτονώνονται με εκρήξεις αλλά με ανατροπές.Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα ότι βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά και η ίδια».

Και ολοκληρώνω τη σκέψη μου : Υπολόγισε κανείς τη φημολογούμενη άφιξη τζιχαντιστών στην Ελλάδα ; Σκεφτήκαμε επιτέλους  πόσο σκληρά προσπαθεί η Τουρκία να κάνει «εξαγωγή κρίσεως»;
Μα  δηλώσεις όπως αυτές του Νίκου Φίλη αλλά και επεισόδια παρόμοια με την  επίθεση κατά Κουμουτσάκου δεν  μπορούν να αποτελέσουν κάποιου είδους «θρυαλλίδα» αλυσιδωτών ….εκρήξεων ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου