meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΟΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Εναλλακτική θητεία σε ακριτικούς ΟΤΑ με μισθό …223,53 ευρώ

Πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις  τους.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιντζή

Ευκαιρία στους αντιρρησίες συνείδησης δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών να εκπληρώσουν εναλλακτικά τη στρατιωτική θητεία τους, με την προϋπόθεση να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό οι δήμοι και οι περιφέρειες, σε ακριτικούς όμως, νομούς. Πρόκειται για άτομα που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις τους, επικαλούμενα θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Για το λόγο αυτό εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο προς τους ΟΤΑ, με το οποίο τους ενημερώνει για τη δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης εκ μέρους των αντιρρησιών συνείδησης εναλλακτικής υπηρεσίας. Οι φορείς καλούνται μέχρι και 11 Δεκεμβρίου να δηλώσουν τη βούληση να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Επίσης, πρέπει να αναφέρουν και τη δομή στην οποία θα τους παρέχεται τροφή και στέγη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον ν.3241/05, αλλά και με βάση εγκύκλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται από αντιρρησίες συνείδησης σε υπηρεσίες φορέων του Δημόσιου τομέα και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε περιοχές εκτός των Νομών Αττικής , Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερόμενων, καθώς και εκτός Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

Το γεγονός ότι θα πάνε σε μικρές πόλεις και όχι σε αστικά κέντρα γίνεται για δύο λόγους: αφ’ ενός για λόγους ασφάλειας και αφ’ ετέρου επειδή στις παραμεθόριες περιοχές οι ανάγκες για προσωπικό είναι μεγαλύτερες. Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί στην «Α», πρέπει να οριστούν οι κατηγορίες  της κοινωφελούς εργασίας για να μπορέσουν οι εκάστοτε φορείς να δηλώσουν εάν επιθυμούν και πόσους.

Καθίσταται σαφές, πάντως, ότι πρόκειται για μια ειδική περίπτωση νέων ανθρώπων, οι οποίοι με αυτήν την διαδικασία ούτε στο Δημόσιο μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα, ούτε αποτελεί δέλεαρ το χρηματικό ποσό των 223, 53€ ευρώ το μήνα. Δύσκολα κάποιος θα κάνει θητεία εκτός τόπου καταγωγής, λαμβάνοντας ένα τόσο μικρό ποσό, ενώ απαιτείται καλό σύστημα ελέγχου ασφαλείας. Πρόκειται πάντως για ένα μέτρο που, εάν εφαρμοσθεί, δίνει στους νέους αυτούς ανθρώπους τη δυνατότητα της διπλωματικής νομιμοποίησης στην κοινωνία.

Αναλυτικότερα, όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία θα δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, θα τους καταβάλλει ως αντίτιμο χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου είναι, όπως είπαμε, 223, 53€ μηνιαίως.

Αν, λοιπόν, ο ΟΤΑ δεν μπορεί να παράσχει στους αντιρρησίες συνείδησης στέγη και τροφή, θα πρέπει να δηλώσει ότι θα τους καταβληθεί μισθός, για τον οποίο, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση οικονομικής υπηρεσίας του, έχουν προβλεφθεί ή πρόκειται να προβλεφθούν σχετικές πιστώσεις στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του.

Πηγή: Εφημερίδα «Ανεξαρτησία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου