meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνάντησε αντιπροσωπίες του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών και της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος.

Παράλληλα την ίδια μέρα, με παρέμβασή του Υπουργού, έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση μεταξύ ευρείας αντιπροσωπίας από το χώρο των τυφλών και της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κας Καραμεσίνη, για ζωτικής σημασίας θέματα των νέων με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση των παραπληγικών με τον Υπουργό Εσωτερικών, ιδιαίτερος ήταν ο προβληματισμός για την ανεφάρμοστη νομοθεσία και τις εγκυκλίους χωρίς αντίκρισμα σε θέματα προσβασιμότητας στο δομημένο χώρο. Χιλιάδες είναι οι πανελλαδικές αναφορές για δήμους που δε μπορούν να εξυπηρετήσουν στα κτίρια των υπηρεσιών τους ΑμεΑ, αλλά και κάτοικοι σε όλη την Ελλάδα δε μπορούν να μετακινηθούν εξ αιτίας των πολλών κακοτεχνιών ή των εμποδίων σε ράμπες ή πεζοδρόμια, με τους δήμους να μην αναλαμβάνουν σαφείς πρωτοβουλίες για να λύσουν το πρόβλημα.

Σε άμεση επικοινωνία του κ. Κουρουμπλή με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, συμφωνήθηκε κοινή συνάντηση όλων των μερών τις επόμενες μέρες για να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες βελτίωσης της κατάστασης.

Επίσης, σε επικοινωνία του κ. Βαγγέλη Αυγουλά εκπροσώπου του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη την 3η Δεκέμβρη, συζητήθηκε η άμεση ανάγκη για επικαιροποίηση του υπάρχοντος εδώ και χρόνια αλλά ανενεργού πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, των δήμων μέσω ΚΕΔΕ, των Περιφερειών μέσω ΕΝΠΕ και της ΕΣΑμεΑ, σε θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Εντός της εβδομάδας ο Υπουργός Εσωτερικών προγραμματίζει θεσμική συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεμάτων αρμοδιότητας του, μετά και τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε την 3ηΔεκέμβρη 2015 Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.


Η αντιπροσωπία της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος, φορέας που έχει 80 σωματεία μέλη πανελλαδικά και εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας, εξειδίκευσε στον κ. Κουρουμπλή θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του, αλλά και προβλήματα που έχουν προκύψει σε δικαιώματα τους από τα νέα μνημονιακά μέτρα της τελευταίας τριετίας.

Ιδίως επί ώρα συζητήθηκαν προβλήματα των διαδόχων δικαιούχων άδειας περιπτέρου μετά το θάνατο συγγενούς τους αναπήρου πολέμου, με τον κ. Κουρουμπλή να εξουσιοδοτεί τον ειδικό συνεργάτη του και δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τους συνεργάτες και την αντιπροσωπία της Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Πολέμου, να κινηθούν ώστε να επιλύσουν το γρηγορότερο και στο μέτρο του δυνατού όσα νομοτεχνικά προβλήματα γίνεται.

Το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου 2015 στην πολύ σημαντική συνάντηση αντιπροσωπιών της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, συζητήθηκαν τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών τοποθέτησης των επιτυχόντων στις προκηρύξεις του ν.2643/98 για ΑμεΑ και συμφωνήθηκε η έναρξη της ηλεκτρονικοποίησης της όλης διαδικασίας.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των τυφλών ζήτησαν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας από κοινού με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας για την καλύτερη προετοιμασία των ειδικών προκηρύξεων για τυφλούς τηλεφωνητές, την αύξηση των ωφελούμενων στα προγράμματα κατάρτισης που λαμβάνουν χώρα στο Φάρο Τυφλών, καθώς και τη στελέχωση των 13 περιφερειών του ΟΑΕΔ με εξειδικευμένους συμβούλους που θα κατευθύνουν τους νέους με αναπηρία σε θέματα κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ομόφωνη απαίτηση όλων πάντως είναι η αλλαγή του ν.2643/98 με ανάγκη διεύρυνσης σε νέα επαγγέλματα και εκσυγχρονισμού του πλαισίου απασχόλησης των ΑμεΑ στο δημόσιο, παράλληλα με την απορρόφηση ΑμεΑ και στον ιδιωτικό τομέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου