meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΟΠΥΥ: ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΘΕΣ

ΕΟΠΥΥ: Σε εφαρμογή ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας από χθες

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες ο προσωπικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας μέσω του οποίου οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για όλες τις υπηρεσίες που έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από τις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και  τους συμβεβλημένους παρόχους.

Ειδικότερα, ο προσωπικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας περιέχει στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών, των υπηρεσιών υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο μηχανογραφικό σύστημα και αναφέρονται σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας. Σημειώνεται ότι στο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνον ο ασφαλισμένος με τους κωδικούς που διαθέτει καθώς αφορά προσωπικά του στοιχεία, τα οποία έχει δυνατότητα να τα γνωστοποιήσει με προσωπική του ευθύνη.

Μέσω του site του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει εγγραφή με τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης στη διεύθυνση https://apps.ika.gr/eApplicationInsPerson (Εγγραφή Ασφαλισμένου). Μέσω αυτής μπορεί να εκτυπώνει ένα αποδεικτικό εγγραφής στο οποίο αναφέρεται ο μοναδικός κωδικός εγγραφής (για τον γιατρό) και δεύτερο αποδεικτικό με τα προσωπικά στοιχεία της εγγραφής του (για προσωπική χρήση).

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
          ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ.

Το «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Ατομα με Αναπηρίες – Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου 2008 ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών και μετά από έρευνες και αξιολογήσεις άλλων προγραμμάτων του εξωτερικού.

Στόχο έχει να διαχειριστεί και να καλύψει την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους και την κοινωνική τους ένταξη Σκύλο Οδηγό και να εκπαιδεύσει Εκπαιδευτές Σκύλων Οδηγών. Παράλληλα άτομα με αναπηρίες να καλύψουν την ανάγκη της μετακίνησής τους και της εξυπηρέτησής τους με την χρήση Σκύλων Βοηθείας.

Είναι σημαντικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι επίσημοι φορείς με πολυετή πείρα στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες, όπως: το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών ( Π.Ε.Α) και δύο εξειδικευμένοι φορείς: το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ)και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «ΔικαίωμαΖωής».

Όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση αυτής της νέας πρωτοποριακής ιδέας για τα ελληνικά δεδομένα.



Από τον Οκτώβριο 2011 το Κέντρο ξεκίνησε ένα πρωτότυπο διεθνές, εξ αποστάσεως, πρόγραμμα εκπαίδευσης ομάδας 4 εκπαιδευομένων εκπαιδευτών, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών κου Peter Lasaroms, με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο και συνεργάτη του Ολλανδικού Κέντρου Σκύλων Οδηγών της Ολλανδίας το KNFG (παραδίδει 150-200 Σκύλους Οδηγούς το έτος στην Ολλανδία) και την σύζυγό του, εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού κα Anita Lasaroms.

Καθ’ όλην την διάρκεια της εκπαίδευσης πραγματοποιείται και η εκπαίδευση κουταβιών για Σκύλοι Οδηγοί προκειμένου τα άτομα με πρόβλημα όρασης να αποκτήσουν την υπηρεσία αυτή και στην χώρα μας. Η όλη εκπαίδευση γίνεται βάσει των Διεθνών κριτηρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολών Σκύλων Οδηγών.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται πρόγραμμα Αναδοχής Κουταβιών από Εθελοντές/ντριες το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012. Η όλη εκπαίδευση των Αναδόχων Εθελοντών γίνεται από το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» βάσει των διεθνών κανόνων. Κοινωνικοποιούν και εκπαιδεύουν τα κουτάβια στη βασική υπακοή. Τα κρατούν μέχρι τους 12 – 14 μήνες της ζωής τους, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού εκπαιδευτή και της ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών, οπότε και τα παραδίδουν στο Κέντρο, στην ομάδα των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών για την τελική εκπαίδευσή τους ως οι αυριανοί «Σκύλοι Οδηγοί». Παράλληλα φιλοξενούν κουτάβια και εκπαιδευόμενους σκύλους του Κέντρου για ολιγοήμερες ημέρες φιλοξενίας σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ», σύμφωνα με την από 16 Δεκεμβρίου 2014 απόφασή του ενέκρινε, σε συνέχεια δύο ετών συνεχούς και επιτυχούς πορείας υλοποίησης του προγράμματος  Αναδοχής Κουταβιών και αξιολογώντας τις ανάγκες που ανακύπτουν για την ενίσχυση, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της ομάδας των Αναδόχων Εθελοντών, την

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αναδοχής Κουταβιών που προορίζονται για ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ Τυφλών και Ατόμων με προβλήματα Ορασης από Ανάδοχους Εθελοντές και Εθελόντριες.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των Αναδόχων Εθελοντών/ντριών συνοψίζονται σε: 

Να είναι πάνω από 22 ετών!
Να έχει εμπειρία στην ανατροφή και τη φροντίδα ενός σκύλου!
Να έχει κατοικία κατάλληλη για τη διαμονή του κουταβιού σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο! Το κουτάβι μένει και κοιμάται ΜΕΣΑ στο σπίτι!
Να έχει αυτοκίνητο για τις μεταφορές του κουταβιού στις συναντήσεις και στις δράσεις του Κέντρου που θα συμμετέχει!
Να έχει χρόνο διαθέσιμο για τη φροντίδα και την συμμετοχή στην εκπαίδευση του κουταβιού και να έχει διάθεση συνεργασίας με την Διοίκηση, την Συντονίστρια των Αναδόχων Εθελοντών και τους Εκπαιδευόμενους Εκπαιδευτές του Κέντρου μας.
Να μην αφήνει το κουτάβι μόνο του στο σπίτι πάνω από 4 ώρες!!
Να συμμετέχει στις συναντήσεις της Ομάδας εκπαίδευσης των Αναδόχων Εθελοντών,  να παρακολουθεί την εκπαίδευση που γίνεται από τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτές του κέντρου, να συμμετέχει σε ομάδες και σεμινάρια που οργανώνονται με στόχο τη συνεχή τους επιμόρφωση και εποπτεία.

Επισημαίνεται ότι :

Οι εκπαιδευτές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους Ανάδοχους Εθελοντές, τους επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους στηρίζουν και τους ενισχύουν στο έργο της σωστής ανατροφής του κουταβιού.

Τα κουτάβια που προορίζονται για σκύλοι οδηγοί τυφλών ξεκινούν την ζωή τους με τους Ανάδοχους Εθελοντές στην ηλικία των 10 εβδομάδων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ανατροφή τους για 12-14 μήνες, τη διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης, της υγείας τους  και την κοινωνικοποίησή τους. 

Ο Ανάδοχος Εθελοντής είναι υπεύθυνος να γνωρίσει στο κουτάβι του διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες όπως : Λεωφορεία, τραίνα, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς!

Ένα κουτάβι που έχει πάρει θέση στην Καρδιά σας, μετά από 12-14 Μήνες Κοινωνικοποίησης και Φροντίδας, θα γίνει ένα Εκπαιδευόμενο Κουτάβι για ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Μετά τους 12-14 μήνες τα κουτάβια επιστρέφονται στο Κέντρο για την εκπαίδευσή τους.
Στους 24 Μήνες της ζωής του θα είναι ένας Υπεύθυνος και πολύ καλά εκπαιδευμένος ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Είναι δύσκολο να πει κανείς αντίο σε ένα κουτάβι, αλλά είναι ένα όμορφο συναίσθημα που συνήθως κάνει περήφανους τους Ανάδοχους Εθελοντές διότι έχουν συμβάλλει στην εκπαίδευση ενός Σκύλου Οδηγού, που θα κάνει την διαφορά στην καθημερινότητα ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης!

Κοινωνικοποιώντας ένα κουτάβι ανήκετε πλέον στην Ομάδα των Αναδόχων Εθελοντών και μπορείτε εάν το θέλετε να συνεχίσετε να κοινωνικοποιείτε τα νέα μέλη-κουτάβια του Κέντρου μας!

Τα έξοδα διατροφής καλύπτονται από την Χορηγό Εταιρία PETLINE και τα έξοδα κτηνιατρικής παρακολούθησης καλύπτονται από το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ. 


Εάν ο χρόνος σας δεν το επιτρέπει να γίνεται «Ανάδοχοι Εθελοντές», μπορείτε να συμμετάσχετε στα προγράμματα Φιλοξενίας κουταβιών και εκπαιδευομένων κουταβιών, διάρκειας 3-10 ημερών.

Οσοι ενδιαφέρονται να γίνουν « Ανάδοχοι Εθελοντές» ή « Εθελοντές Φιλοξενίας», μπορούν να το δηλώσουν στο email του κέντρου μας: info@greekguidedogs.com.

Τις Δράσεις μας μπορείτε να τις παρακολουθείτε στη σελίδα μας στο Facebook ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ!

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες στα τηλ.: 210 52000140 και 6932414189.

Εάν εσείς δεν μπορείτε να γίνετε Ανάδοχοι Εθελοντές, διαδώστε το, ίσως κάποιος φίλος σας, γνωστός σας, συγγενή σας να θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το μόνο ΚΟΣΤΟΣ στο πρόγραμμα .........η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ που νοιώθουν οι Ανάδοχοι Εθελοντές όταν το κουτάβι τους παραδίδεται ως ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ στο άτομο με πρόβλημα όρασης!

Ολοι ΜΑΖΙ μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα των Ατόμων με πρόβλημα όρασης που είναι η Απόκτηση ενός « ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ» !!      

Οι Ανάδοχοι Εθελοντές θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούν το κουτάβι τους ακόμη και στον χώρο εργασίας τους.

Επισημαίνεται ότι τα κουτάβια μπορούν σύμφωνα με τον Νόμο 4238/ΦΕΚ38-17.2.2014 να έχουν πρόσβαση παντού και να είναι χωρίς φίμωτρο.

Ακόμα και μετά την παράδοση και εν μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων ο Ανάδοχος Εθελοντής έχει την χαρά να παρακολουθεί την εξέλιξη του κουταβιού που μεγάλωσε ο ίδιος. Διατηρεί ο Ανάδοχος Εθελοντής την δυνατότητα επικοινωνίας με τον εκπαιδευόμενο σκύλο ή τον Σκύλο ΑΜΠΟ όταν θα εργάζεται με κάποιον χρήστη μετά από συνεννόηση με το γραφείο.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 9η Φεβρουαρίου 2015

Ακολούθως θα γίνει η συγκέντρωση των αιτήσεων και των βιογραφικών, εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση-παρουσίαση του προγράμματος της εκπαίδευσης στους υποψηφίους με  διενέργεια αρχικών συνεντεύξεων και θα ακολουθήσει η τελική συνέντευξη και αξιολόγηση από τον Ολλανδό Εκπαίδευση κον Peter Lasaroms.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail : info@greekguidedogs.com προκειμένου να τους αποσταλεί ηλεκτρονικά η Αίτηση Συμμετοχής.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις συμπληρώνονται στην Ελληνική γλώσσα και τα βιογραφικά συντάσσονται στην Ελληνική γλώσσα και συμπεριλαμβάνουν επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινήσεις ανάλογα με τα πεδία της αιτήσεως ή τα κριτήρια που προαναφέρονται π.χ. επιπλέον σπουδές, Hobby, συμμετοχή σε Συλλόγους, Εθελοντική Εργασία κλπ.Κατατίθενται ηλεκτρονικώς στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekguidedogs.com. Πληροφορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με τα ανωτέρω στα τηλέφωνα 210-5200140 και 6932414189                   


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ


Βασίλης Λιαράκος: «Σύντομα θα είναι πραγματικότητα η Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων»

Το 1ο Βραβείο στο φετινό διαγωνισμό του ΣΦΕΕ Innovation Project κέρδισε η πρόταση Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων «Γρηγόρης Γεωργαρίου». Το sofokleousin.gr μίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες στη νικήτρια ομάδα, το Δρ Βασίλη Λιαράκο, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμικών Μοσχευμάτων.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

Κύριε Λιαράκο, εκτός από την ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση της πρότασής σας και το χρηματικό έπαθλο, τι άλλο σημαίνει για εσάς το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project;

Το 1ο Βραβείο που έλαβε η Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων «Γρηγόρης Γεωργαρίου» ήταν μία σημαντική διάκριση όχι μόνο για το χρηματικό έπαθλο, αλλά κυρίως επειδή ο διαγωνισμός αυτός προσελκύει διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, προβάλλει και στηρίζει καινοτόμες ιδέες με κέντρο τον ασθενή. Στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι, εν μέσω κρίσης, καινοτόμες ιδέες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα διακρίνονται και υποστηρίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, την επιστημονική κοινότητα και φυσικά από τους συνανθρώπους μας. Το 1ο βραβείο σ’ αυτό το μεγάλο διαγωνισμό προσφέρει, επίσης, αναγνωρισιμότητα, κύρος αλλά και διαφήμιση, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν οικονομικές δωρεές και επιχειρηματική στήριξη.

Ποιο είναι το όραμα της ομάδας σας με τη δημιουργία της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμικών Μοσχευμάτων – «Γρηγόρης Γεωργαρίου» εντός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»;

Μια ομάδα διακεκριμένων και αναγνωρισμένων Ελλήνων οφθαλμιάτρων, κατά βάση χειρουργών κερατοειδούς, σε συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες από το διεθνώς καταξιωμένο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», προχωρούμε στην υλοποίηση του οράματος μιας Ελληνικής σύγχρονης Τράπεζας Οφθαλμών που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια αντίστοιχες του εξωτερικού και ταυτόχρονα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Με τη δημιουργία αυτής της σύγχρονης τράπεζας οφθαλμών, θα ανατρέψουμε τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, η Τράπεζα Οφθαλμών στοχεύει στην εκθετική αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση του μέσου κόστους μοσχεύματος και τον υπερ-διπλασιασμό του αριθμού των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, περιορίζοντας την τυφλότητα στην Ελληνική κοινωνία.

Θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην πηγή εξεύρεσης των μοσχευμάτων της τράπεζας.

Οι μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων απαιτούν ένα ζωντανό αλλά εγκεφαλικά νεκρό δότη για την προμήθεια ιστών. Αντίθετα, στην περίπτωση μεταμόσχευσης κερατοειδούς, έχουμε, εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, επιτυχημένες μεταμοσχεύσει με πτωματικό ιστό. Πάνω σε αυτό το δεδομένο θα στηριχτεί η Τράπεζα Οφθαλμών, η οποία θα εφαρμόσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ανεύρεσης δοτών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

*Dr Βασίλης Σ. Λιαράκος, MD, PhD, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, εξειδικευθείς στις Μεταμοσχεύσεις
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Κλινικής NIIOS, Ρόττερνταμ
Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Επικεφαλής Τμήματος Κερατοειδούς και Μεταμοσχεύσεων Eye Clinic
Ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών «Γ.
Γεωργαρίου» στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».



ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΦΑΕΘΩΝ" ΗΤΑΝ η ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ!

Το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πίτας του διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων» στο χώρο της δομής, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, υπό τον Πρόεδρο –εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου στο Δ.Σ.- κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου κ. Νικόλαος Παντελιάς –Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων –Καματερού-, ο Γραμματέας του Δ.Σ. και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Χριστόφορος Δανάκος, το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης κα Τασία Δεδεμάδη, ο τέως Πρόεδρος του Κέντρου και εκπρόσωπος του φορέα μέλους «Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου» κ. Ιωάννης Γκιόνης, η εκπρόσωπος του φορέα μέλους και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ιλίου κα Γωγώ Ανδρεάδη και ο εκπρόσωπος του φορέα μέλους «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου» κ. Βασίλης Νάσης.

Ο νέος Πρόεδρος του Κέντρου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ευχαρίστησε για άλλη μια φορά δημόσια τον κ. Γκιόνη απερχόμενο Πρόεδρο για την καθοριστική συμβολή του και την 9ετή πολύτιμη προσφορά του στο Κέντρο και του ζήτησε να κόψει και φέτος την πίτα τιμής ένεκεν, ενώ παρουσίασε επίσης και την ανανεωμένη σελίδα του Κέντρου www.faethon.org όπου μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περισσότερα για τις δράσεις και τρόπους συνεργασίας με το Κέντρο.


Ο κ. Αυγουλάς στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας ιστοσελίδας του Κέντρου έκανε την ακόλουθη δημόσια δήλωση:

«ΚΑΛΛΙΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ» (Ιπποκράτης 460-370 π.Χ.)

Αρχαίο ρητό, σοφό δίδαγμα, διαχρονική αξία, σημερινή ανάγκη. Ανάγκη που καθημερινά αγωνίζονται με παρρησία να καλύψουν τα στελέχη του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων», με βιωματικές δράσεις και διαδραστικές ομάδες στη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην οικογένεια, καθώς και με εξατομικευμένες παρεμβάσεις και συμβουλευτική σε όλη τη τοπική κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών.

Ως Πρόεδρος του Κέντρου μα πάνω από όλα ως νέος, καταθέτω και εγώ όλες μου τις δυνάμεις, από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα, σε αυτόν τον αγώνα της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων από τις ναρκωτικές ουσίες, το αλκοόλ, τον τζόγο, το κάπνισμα, το Διαδίκτυο… Λαμβάνω και εγώ ενεργά μέρος σε αυτόν τον αγώνα διάσωσης της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας όλων και ιδίως των νέων, γιατί «Νέος» σημαίνει Μέλλον, Ελπίδα, Αύριο!

Σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, υλοποιώντας συλλογικά ιδέες, συνθέτοντας δυναμικά πλαίσια δράσεων, ενδυναμώνοντας τους συνανθρώπους μας ώστε να μπορούν σταθερά να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σημερινής πολύπλοκης πραγματικότητας, ανοίγοντας πόρτες και καρδιές στο γόνιμο διάλογο, στις αληθινές εξηγήσεις, στις σαφείς απαντήσεις, στην ΠΡΟΛΗΨΗ».

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - "Φαέθων" λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2006 στο Δήμο Ιλίου, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και τον κατ' εξοχήν αρμόδιο φορέα, τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος έχει την επιστημονική του εποπτεία και το χρηματοδοτεί κατά 50%. Πρόκειται για μία αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της οποίας τα ιδρυτικά μέλη είναι οι Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η Περιφέρεια Αττικής και οι εξής τοπικοί φορείς: Ένωση Κρητών του Δήμου Ιλίου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πετρούπολης και η Ένωση Ηπειρωτών του Δήμου Ιλίου. Την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης έχει επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από εκπροσώπους και των τριών Δήμων, εκπρόσωπο της Περιφέρειας, εκπροσώπους τριών τοπικών φορέων - των Ενώσεων Κρητών και Ηπειρωτών Ιλίου (αναπληρωματικό μέλος) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης - καθώς και εκπρόσωπο των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ». Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους προσερχόμενους δημότες των τοπικών κοινωνιών (Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού), με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Στόχοι Οι πρωταρχικοί στόχοι του Κέντρου Πρόληψης "Φαέθων" είναι δύο:

• Η πρόληψη και ο περιορισμός της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών • Η προώθηση της αναζήτησης πιο δημιουργικών τρόπων ζωής, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης, η οποία αποτελεί και το όχημα για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, βασίζεται:

• στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας σε θέματα πρόληψης • στη συναισθηματική και ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων • στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια • στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους μαθητές και το σχολικό περιβάλλον • στην αξιολόγηση κάθε δράσης και σχεδίου με στόχο τη βελτίωσή τους • στην πρόληψη που επικεντρώνεται στις αιτίες του προβλήματος Δραστηριότητες Οι δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης "Φαέθων" απευθύνονται στους Δήμους-Δημοτικές Αρχές, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ, τους φορείς και τους συλλόγους, τις δημόσιες αρχές, τους επαγγελματίες, τη σχολική κοινότητα και τους γονείς και περιλαμβάνουν: • τη διοργάνωση ημερίδων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας • την οργάνωση και υλοποίηση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων σε ομάδες Οι δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού κλίματος μέσα στο περιβάλλον που κινείται κάθε άτομο (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα) και γι' αυτό το λόγο προβλέπεται ο σχηματισμός τριών διαφορετικών τύπων ομάδων. • Ομάδες γονέων: οι δράσεις των ομάδων αυτών στοχεύουν στη βελτίωση του γονεϊκού ρόλου και στη διευκόλυνση των οικογενειακών σχέσεων. • Ομάδες εφήβων και νέων: η δράση των ομάδων αυτών έχει ως στόχο την προσέγγιση των εφήβων, την ενημέρωσή τους για το Κέντρο, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή τους σε θέματα πρόληψης. • Ομάδες εκπαιδευτικών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: οι δράσεις των ομάδων αυτών έχουν στόχο: • την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή τους σε θέματα πρόληψης • την ενίσχυση του εκπαιδευτικού στο ρόλο του • την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων Τα στελέχη Το Κέντρο Πρόληψης είναι στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο στον τομέα της πρόληψης: ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.



Βρείτε το Κ.Π. «Φαέθων» και στο Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Κέντρο-Πρόληψης-Εξαρτήσεων-Φαέθων/739451016151934?fref=ts

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΑΙΔΙ

Από τον Αντώνη Κουσούλη, MD, Ερευνητή Ιστορίας & Κοινωνιολογίας της Ιατρικής

Κάθε παιδί είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας. Ένα από τα πιο δύσκολα έργα ενός γονιού (και ενίοτε κάποιου επιστήμονα υγείας) είναι το πώς να φερθεί σε ένα παιδί που εμφανίζει ιδιαίτερη ανησυχία, ιδίως όταν έχει και δεύτερο παιδί που χαρακτηρίζει «φυσιολογικό».

Παιδιά με υπερβολική κινητικότητα, μειωμένη προσοχή και παρορμητικότητα μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά να εκφράζουν την αντίδρασή τους σε κάποια κατάσταση. Είναι σημαντικό πριν αποδώσουμε σε ένα παιδί το χαρακτηρισμό του συνδρόμου ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας) ή αρχίσουμε την αναζήτηση για μεταβολικές δυσλειτουργίες, να δοκιμάσουμε κάθε ορθολογιστική μέθοδο προσέγγισης του παιδιού που θεωρούμε «δύσκολο».

- Δεν πρέπει να αποδίδονται ονομασίες και σύνδρομα στη συμπεριφορά του παιδιού, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να νιώσει προβληματικό και περιθωριοποιημένο, με αποτέλεσμα να αντιδράσει με άσχημο τρόπο.

- Καλό θα είναι να ενθαρρύνεται η παραμικρή βελτίωση στη συμπεριφορά και να του επισημαίνεται τι έκανε καλά.

- Κάτι που συχνά παραλείπεται είναι η αντιμετώπιση του κάθε παιδιού ως ξεχωριστή οντότητα. Ακόμη και αν ένα ζευγάρι έχει μεγαλώσει άψογα ένα παιδί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, δε σημαίνει ότι οι ίδιες μέθοδοι θα λειτουργήσουν το ίδιο αποτελεσματικά για το δεύτερο.

- Ένα ανήσυχο και υπερκινητικό παιδί θα πρέπει να προσεγγίζεται με λίγα λόγια. Μικρές και λιγοστές προτάσεις είναι πιθανότερο να γίνουν κατανοητές και να ακολουθηθούν σε σχέση με πολύπλοκα «κηρύγματα».

- Αν χρειάζεται να διαλέξει κάτι, καλό θα είναι να του δίνονται δύο επιλογές.

- Στις περιπτώσεις που το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του ή αφαιρείται ενώ ασχολείται με κάτι, πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση. Ίσως κάποιος ουδέτερος ήχος ή ένα άγγιγμα το επαναφέρει στην πραγματικότητα.

- Αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει δραστηριότητες λόγω της ανησυχίας και της υπερκινητικότητάς του, το καλύτερο πρότυπο είναι ο γονιός. Θα πρέπει να είναι δίπλα του για να του δείξει την κατεύθυνση.

- Ο ίδιος ο γονιός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο άγχος των βαθμών και της επιτυχίας στο σχολείο. Αν διατηρήσει καλή σχέση με το παιδί του, είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή του και σταδιακά να αρχίσει να αποδίδει καλύτερα.

Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού γιατρού ή ψυχολόγου. Κυρίως, δεν πρέπει να διστάζουν να προσεγγίσουν το παιδί τους με καινούργιο, διαφορετικό τρόπο. Συνήθως, ένα παιδί που φωνάζει, το κάνει για να ζητήσει ενδιαφέρον και κατανόηση…

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΟ ΟΙΚΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


Την Τρίτη το πρωί 20 Ιανουαρίου 2015, τρεις νέοι φιλικοί, χαμογελαστοί, μα λίγο διαφορετικοί στην εξωτερική τους εμφάνιση, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας.

Επρόκειτο για τους Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, Στέφανο Βούρο και Βαγγέλη Αυγουλά, συνεργάτες του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων ( www.skep.gr ), οι οποίοι συνάντησαν τους μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου για να κάνουν πιο οικεία την εικόνα της αναπηρίας στα παιδιά μέσα από τη συζήτηση και τις ακομπλεξάριστες απαντήσεις στις ελεύθερες ερωτήσεις των μαθητών!



Μαζί τους η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΚΕΠ κα Ειρήνη Τρομπέτα και η εθελόντρια εκπαιδευτικός κα Θάλεια Κιούση.

Ο Παναγιώτης στα 24 του είχε ένα τροχαίο και από τότε, 13 χρόνια τώρα, κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι όμως ιδιαίτερα δραστήριος, αθλητής σε ομάδα Ράγκμπι, υπερκινητικός και οδηγάει αυτοκίνητο! Το πώς τα καταφέρνει το εξήγησε στα παιδιά!

Ο Στέφανος γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα στα άνω και κάτω άκρα. Ενθουσίασε τα παιδιά δείχνοντας τους πώς μπορεί να λύσει και να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, ή να γράψει!



Ο Βαγγέλης έχει γεννηθεί τυφλός. Γράφει και διαβάζει με την ανάγλυφη γραφή Braille την οποία άγγιξαν τα παιδιά, ενώ απαντά τα mail του και χρησιμοποιεί το Facebook χάρη στον αναγνώστη οθόνης που έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του (ειδικό πρόγραμμα που του διαβάζει αυτόματα ότι εμφανίζεται στην οθόνη του computer)!


Μέσα από πρακτικά καθημερινά παραδείγματα αλλά και μετά από πολλά αστεία και άφθονο αυτοσαρκασμό των τριών, ο πάγος έσπασε γρήγορα, τα παιδιά έλυσαν όλες τους τις απορίες και στο τέλος κατάλαβαν ότι μια λίγο «ιδιαίτερη» καθημερινότητα κρύβει δύναμη, πείσμα και άρνηση παραίτησης από τη ζωή!



Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ομιλίες των τριών νέων επαναλαμβάνονται συνδυαστικά με βιωματικές δράσεις κάθε βδομάδα σε σχολεία όλων των βαθμίδων πανελλαδικά.




Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ


Δείγμα πολιτικού πολιτισμού η δήλωση του τέως βουλευτή με τη Ν.Δ. και εκ νέου υποψηφίου στις προηγούμενες εκλογές κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα, δημοσιογράφου, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αθηναίων και συμπαραστάτη επί δεκαετίες στις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, για την Υπουργοποίηση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή:

«Το καλύτερο  "δείγμα" επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην κυβέρνηση , στο "καυτό" Υπουργείο Υγείας. Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελληνική πολιτική  μιας και πρόκειται για τον πρώτο τυφλό Υπουργό στην Ελλάδα και  δεύτερο στην Ευρώπη. Και η τοποθέτησή του δεν είναι μόνο ιστορικό γεγονός και τόλμημα αλλά και δικαίωση του αγώνα που έχει δώσει αυτός ο άνθρωπος τόσα χρόνια για το Αναπηρικό Κίνημα το οποίο έχει πλέον βάσιμες ελπίδες ότι οι ανάπηροι θα πάψουν οριστικά να θεωρούνται "πολίτες Β' κατηγορίας". Περιμένουμε και τη συνέχεια.

Δημήτρης Κωνσταντάρας»

Αφετηρία της γνωριμίας και της φιλίας των κυρίων Κωνσταντάρα και Κουρουμπλή είναι ο κοινός τους φίλος, νεαρός δικηγόρος και ενεργός πολίτης με αναπηρία Βαγγέλης Αυγουλάς.


ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗ


Κοντά στο νέο Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή βρέθηκε ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων» σήμερα το μεσημέρι στην παραλαβή του Υπουργείου Υγείας από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία.


Συγκινητικό ρόλο διαδραμάτισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συνόδευσε και έγινε «τα μάτια» του Βαγγέλη Αυγουλά και του περιέγραφε λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα στην τελετή, ώστε ο κ. Αυγουλάς να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και να καμαρώνει για το νέο ιστορικό βήμα του φίλου του και κοινωνικού αγωνιστή Παναγιώτη Κουρουμπλή!


«Με αξιοκρατία θα αξιοποιήσουμε όλα τα ικανά στελέχη του Υπουργείου και των δομών Υγείας. Δεν είναι στόχος μας να δημιουργήσουμε κομματικούς στρατούς. Με πυρακτωμένο πείσμα, μαχητικότητα, επιμονή και υπομονή θα υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού στην πράξη, γιατί αυτή την εντολή έχουμε από τους συμπολίτες μας και από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μαζί με τον κ. Κουρουμπλή ανέλαβαν καθήκοντα οι κύριοι Α. Ξανθός και Δ. Στρατούλης.



«Πιστεύουμε στην ευαισθησία του νέου Υπουργού και ευχόμαστε να κάνει αυτά που δε μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενοι. Ιδίως να στηρίξει την υγεία μέσα από τους παρόχους της. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στα σωστά θα είναι απόλυτα κοντά του και θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική και αν και ο Έλληνας γιατρός έχει πολεμηθεί τα τελευταία χρόνια, ελπίζουμε η νέα ηγεσία να αντιληφθεί ότι υγεία χωρίς γιατρούς δε γίνεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης.

Σύντομη συνάντηση για τα θερμά και από καρδιάς συγχαρητήρια είχαν οι κ. Κουρουμπλής και Αυγουλάς μετά το τέλος της τελετής παράδοσης – παραλαβής, όπου ο κ. Αυγουλάς μαζί με το γιο του Υπουργού νεαρό φοιτητή Λευτέρη Κουρουμπλή, του ζήτησαν να ξαναδώσει ελπίδα στη νεολαία και δύναμη σε όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να ονειρεύονται!


Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο τομέας ο οποίος αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Μεγάλο βάρος θα δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων  (ΕΟΦ). Για τον τελευταίο έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό προκειμένου να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ευρωπαϊκό κέντρο.

Για τη φαρμακευτική πολιτική επαναλαμβάνει ότι θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής και των γενόσημων φαρμάκων, ενώ για τους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας λέει ότι θα ελεγχθούν όλοι από την αρχή.

Ο κ. Κουρουμπλής είναι δρ κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠαΣοΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη 3ος.

Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών (έχασε τω φως του σε ηλικία 10 ετών από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας), ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της Εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι για την κοινωνική του δράση ο κ. Κουρουμπλής τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου,  Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Λέσχη  Υγείας της Ευρώπης κ.ά.).

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ


Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ένα μάθημα ζωής από έναν άνθρωπο που γεννήθηκε πολεμιστής!

Η μεγαλύτερη κατάκτηση των αναπήρων, γιατί έγιναν πολλές στη δεκαετία του ’80, ήταν το δικαίωμα στην εργασία. Όταν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για να υποχρεώνει το δημόσιο 5% να δουλεύουν οι ανάπηροι στο δημόσιο, στις 12 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε ο νόμος 1223, άρθρο 5. Η τότε αντιπολίτευση της δεξιάς, απευθυνόμενη στον τότε υπουργό είπε το εξής: “Θα μετατρέψετε το δημόσιο σε άσυλο”. Αυτή ήταν η αντίληψη της δεξιάς για την αναπηρία. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι με όλες αυτές τις κατακτήσεις άλλαξαν άποψη και τα κόμματα. Η παρουσία πλέον του αναπήρου στο εργασιακό, το κοινωνικό διότι ο κάθε άνθρωπος που πιάνει δουλειά αισθάνεται την αυτοχειραφέτηση, οι ανάπηροι απαλλάχτηκαν από διάφορα σύνδρομα, έγιναν πολίτες που λειτουργούσαν όπως όλοι οι πολίτες μέσα σε μια κοινωνία και συνέβαλαν στην απελευθέρωση της κοινωνίας. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο με την αλλαγή να αντιμετωπίζουν έναν ανάπηρο με την ανικανότητα.
      
Συνέντευξη στον Νίκο Συρίγο.

- Πώς είναι για ένα 10χρονο παιδί να χάνει το φως του;

 «Δεν είναι ένα απλό γεγονός για να μην το εξωραΐζουμε. Είναι μία καταλυτική στιγμή και είναι πολύ πιο σκληρή όσο σιγά-σιγά συνειδητοποιείς ότι αυτή θα είναι μία πραγματικότητα στη ζωή σου. Τα πρώτα δύο χρόνια μού καλλιεργούσε η οικογένεια την αίσθηση ότι κάτι θα γίνει, εδώ, έξω, όταν η μάνα μου η μακαρίτισσα άκουγε ότι κάπου γίνεται μεταμόσχευση ματιού έλεγε στον πατέρα μου «πούλα ένα χωράφι και πήγαινε τον Πάνο έξω». Η γιαγιά ήθελε να με πηγαίνει στους Αγίους. Κάποια στιγμή τους είπα ούτε Αγίους θέλω, ούτε γιατρούς. Δεν πάω πουθενά. Από εκεί και πέρα άρχισα να σκέφτομαι τι θα κάνω στη ζωή και όταν συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά τελειώνουν το δημοτικό και πηγαίνουν στο γυμνάσιο ήθελα να πάω κι εγώ. Και του είπα του πατέρα μου να με πάει. Πήγε ο πατέρας μου στο Αγρίνιο στο γυμνασιάρχη ο οποίος του είπε ότι αν είχα απολυτήριο θα με έπαιρνε. Θα μπορούσα να πάω γυμνάσιο αλλά δεν είχα απολυτήριο».

- Πώς έγινε το ατύχημα;

 «Ήταν 29 Μαΐου του 1961, του Αγίου Πνεύματος ήταν, δεν είχαμε σχολείο, παίζαμε όλο το πρωί και κάποια στιγμή πήγα στο σπίτι να φάω. Η μάνα μου με έβαλε για ύπνο, αλλά εγώ έφυγα από το σπίτι όταν κοιμόταν και πήγαμε να παίξουμε. Μας έσκασε η μπάλα και πήγαμε στο ποτάμι για δεύτερη φορά εκείνη τη μέρα. Ήμασταν καμιά δεκαριά παιδιά και εκεί βρήκαμε μία χειροβομβίδα. Εκεί που έγινε το ατύχημα στα χρόνια της κατοχής ήταν η γέφυρα του Αχελώου. Υπήρχαν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των Γερμανών. Ήταν ναρκοθετημένη η γέφυρα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν έφυγαν οι Γερμανοί ανατίναξαν μία γέφυρα που είχε κατασκευαστεί τρία τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ήταν ένα από τα… δώρα που άφησαν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα, γιατί η κατοχή δε σταμάτησε το ’44. Όταν πήγα στη σχολή τυφλών, το 90% των παιδιών είχαν χάσει το φως τους από χειροβομβίδες. Για να δεις πόσο τραγική είναι η ζωή, έλεγα ευτυχώς δεν μου έκοψε κανένα χέρι. Από εκείνη τη στιγμή έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου. Αποφάσισα να ορίσω εγώ τη ζωή μου και να μη με ορίσει η ζωή. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον κάθε άνθρωπο, για τον κάθε λαό, για την κάθε κοινωνία. Ο άνθρωπος πρέπει αν ορίζει τα της ζωής του. Να μη χαρίζει σε κανέναν αυτό το πολυτελέστατο δικαίωμα να αποφασίσει γι’ αυτόν. Είτε είναι πρόσωπο, είτε κοινωνία, είτε λαός».

- Οι πρώτες μέρες όταν συνειδητοποιήσατε ότι είστε στο σκοτάδι;

 «Είμαι ένα πολύ ανήσυχο παιδί και όταν γύρισα από το νοσοκομείο ήταν πολύ λίγος ο καιρός που έμεινα στο σπίτι. Άρχισα να αναζητώ δρόμο διαφυγής. Να μην είμαι κάτι διαφορετικό. Να μπορώ να είμαι μαζί με τα παιδιά. Να παίζω μαζί τους. Ήταν πολύ λίγες οι στιγμές που φέρονταν σκληρά, γιατί κι εγώ ήμουν τύπος που δεν άφηνα να πουλάνε πνεύμα».

- Πόσο δύσκολο ήταν να μη το βάλετε κάτω;

«Είχα παραδείγματα γιατί όπως βλέπεις εδώ πάνω (στο γραφείο του) υπάρχει μια γυναίκα με έναν εύζωνα και είναι αυτή η φοβερή γυναίκα, η λέαινα, που ήταν η μάνα μου. Που ήρθε 7 χρονών ορφανή και παρά το ότι προερχόταν από μία ευκατάστατη οικογένεια του Πόντου, ξαφνικά βρέθηκαν φτωχοί, πρόσφυγες, ξενιτεμένοι, κατεστραμμένοι, αλλά ποτέ δεν έβαλε το κεφάλι κάτω. Είχα μία πάρα πολύ καλή οικογένεια που στήριξε όλη την προσπάθεια. Ο πατέρας μου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου γιατί δεν με άφησε ποτέ να πιστέψω ότι είμαι μια χαμένη υπόθεση. Όλη η οικογένεια ήθελε να με βοηθήσει να
σπουδάσω. Πήγα πρώτα στη σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης, έφυγα μετά πήγα στην Καλλιθέα, με διώξανε μετά γιατί ήμουν πολύ ατίθασος, συνέχισα στο Αγρίνιο όπου κι εκεί είχα μεγάλη δράση παρ’ ότι ήταν χούντα, το ξέρουν πολλά παιδιά πόσο επαναστατικός ήμουν τότε, διεκδικώντας αιτήματα για τους μαθητές. Μετά πήγα στο πανεπιστήμιο κι εκεί ήταν η πρώτη μεγάλη επιβεβαίωση ότι το όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Το πρώτο όνειρο ήταν να γίνω δικηγόρος».

- Γιατί επιλέξατε να γίνατε δικηγόρος;

 «Μου άρεσε. Όπως και η πολιτική. Μου άρεσε να ακούω τους μεγάλους να μιλούν πολιτικά. Στο σπίτι μου υπήρχε αυτή η κατάσταση. Ο πατέρας μου ήταν δραστήριος μέλος της κίνησης Πλαστήρα. Μου άρεσε να ακούω ραδιόφωνο, να ασχολούμαι. Όταν έγινα δικηγόρος, παράλληλα είχα ηγηθεί του κινήματος των τυφλών το 1976 για μόρφωση, ψωμί, δουλειά και όχι ζητιανιά. Είχαμε μετατρέψει τον τότε οίκο τυφλών σε ένα μικρό κοινωνικό Πολυτεχνείο! Εκπέμψαμε ένα μήνυμα, ότι η αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα. Ότι δεν παραχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας προστατεύει κι εμείς να είμαστε προστατευόμενοι. Αν δεις τα συνθήματα εκείνης της εποχής είχα εκπέμψει το μήνυμα δεν παραχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει χωρίς εμάς. Έγινε ένα μεγάλο κίνημα, γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ «ο αγώνας των τυφλών»,  το οποίο είναι μία από τις δύο ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που τους κόπηκε η ιθαγένεια με παρέμβαση της τότε εκκλησίας για να μην πάει στις Κάννες. Το ίδρυμα τότε ήταν στη δικαιοδοσία της εκκλησίας. Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος ήταν πρόεδρος. Και δεν ήθελαν τότε να πάει στις Κάννες γιατί έβγαζε πολύ μεγάλη καταγγελία για τους μηχανισμούς τους κράτους και της εκκλησίας. Έγινε μία σφοδρότατη σύγκρουση με την εκκλησία, γιατί αφορούσε την εκκλησιαστική περιουσία. Ο αγώνας αυτός είχε αποτέλεσμα, έγινε κρατικό το σχολείο και είχα και την τύχη να είμαι ο πρώτος τυφλός πρόεδρος. Διαδέχτηκα τον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο…»

- Από αυτά που δεν έχετε δει, τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο;

 «Είχα πλήρη εικόνα και γνώση των χρωμάτων, της ίριδας και ό,τι υπήρχε. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω εικόνα, καταρχάς από την περιγραφή που μου κάνει κάποιος. Άρα, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι έχω εικόνα. Οι Άγγλοι λένε “το προνόμιο των δυσπρονομίων”. Τώρα που καθόμαστε εδώ και συζητάμε, στο μυαλό μου μέσα υπάρχει πλήρης εικόνα του χώρου. Ότι ένας άνθρωπος είναι απέναντί μου, πιο κει ένα τραπέζι, ένας πίνακας στον τοίχο. Στη Βουλή τώρα πηγαίνω και ανεβαίνω στο βήμα μόνος μου. Τώρα εδώ στο χώρο έχω όλη την άνεση του χώρου. Πάω σε όποιο γραφείο θες μόνος μου. Κάποιοι
που δεν ξέρουν νομίζουν ότι βλέπω».

- Το γεγονός ότι δεν έχετε δει πώς είναι τα παιδιά σας, σας στενοχωρεί;

 «Όχι γιατί έχω εικόνα. Τα αγγίζω. Ξέρεις και η αφή είναι μία μεγάλη πόρτα για να σχηματίσεις εικόνα».

- Κάποιοι λένε πως είστε παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτούς και φωτεινός φάρος. Εσείς νιώθετε έτσι;

«Εγώ ειλικρινά, δε θέλω ούτε να εξωραΐζω, ούτε να εκμηδενίζω τα πράγματα, γιατί έχω αυτή την αρχή, Θεωρώ ότι είναι δύο όψεις του ενός και αυτού νομίσματος που αγκυλώνουν, που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Χωρίς να είμαι παιδί θαύμα νομίζω είναι μία πορεία που έχει ένα ενδιαφέρον, κυρίως θα σου το έλεγα για τα νέα παιδιά, γιατί τα νέα παιδιά που διαθέτουν πάρα πολλά προσόντα, έχουν μία αδυναμία, παραιτούνται εύκολα στις δυσκολίες, θα μπορούσε αυτή η πορεία να ήταν ένα παράδειγμα θα ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση για μένα».

 «Η Ιστορία θα γράψει ποιοι ήταν οι πραγματικοί τυφλοί στη Βουλή»

- Το 2011 φύγατε από το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο…

 «Το 2011 για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί οι άνθρωποι που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, μου χρεώνουν ότι δεν έφυγα μόνο αλλά ήμουν και η γέφυρα για να χάσει το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική του και να φεύγει κόσμος. Εγώ γεννήθηκα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ανδρώθηκα πολιτικά, ωρίμασα πολιτικά, το ερωτεύτηκα πολιτικά, ήμουν πολύ κοντά στις πολύ δύσκολες στιγμές του, ιδιαίτερα το 1989 και το 1990, το ξέρουν πολύ καλά όσοι είναι στο ΠΑΣΟΚ, όμως δεν ήμουν από εκείνους που θα πω ότι εγώ έδωσα στο ΠΑΣΟΚ, διώχθηκα μέχρι και από το νόμο
4.000 περί τεντιμποϊσμού για το ΠΑΣΟΚ. Δε θα πω, όμως, ότι δεν με τίμησε. Με έκανε γενικό σύμβουλο, γενικό γραμματέα, βουλευτή. Πάντα τιμώ τον κόσμο του και τον υπερασπίζομαι. Όμως, δεν άντεχα πλέον να βλέπω πράγματα που θεωρούσα ότι δεν μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να τα κάνει. Δεν μπόρεσα ποτέ να δεχτώ ότι έκοψε μία δραχμή από τους συνταξιούχους, πριν με πείσει ότι έλυσε τα προβλήματα της φοροδιαφυγής».

- Τελικά, ποιοι ήταν οι πραγματικά τυφλοί τότε;

 «Αυτό θα το γράψει η ιστορία. Εγώ πάντως όταν κατάλαβα περί τίνος πρόκειται, όταν διάβασα τη δανειακή σύμβαση, έμεινα εμβρόντητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η κυβέρνηση η δική μας, θα υπέγραφε μία τέτοια δανειακή, καταδυναστευτική σύμβαση για την πατρίδα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν δύο πράγματα. τον πατριωτισμό του και για το κοινωνικό του πρόσωπο. Εγώ, λοιπόν, είπα στον Παπακωνσταντίνου ότι δεν μπορώ να φανταστώ έναν Έλληνα  υπουργό να υπογράφει μία τέτοια δανειακή σύμβαση. Και μου λέει “αμφιβάλεις τον πατριωτισμό μου;”. Του είπα τι έχω διαβάσει. Από τότε ασφυκτιούσα και έφτασα στο όχι. Και σε τρία λεπτά ο Παπανδρέου με διέγραψε».

- Σας έχει απογοητεύσει ο γιος του Ανδρέα;

 «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πίστευα και πιστεύω στο όραμα του Ανδρέα. Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πίστεψε».

- Η Νέα Δημοκρατία ποντάρει στο φόβο. Έχει κάτι να φοβάται πλέον ο κόσμος;

 «Θεωρώ τον εαυτό μου εξίσου πατριώτη με οποιοδήποτε άνθρωπο και μάλιστα με αυτούς της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήμουν πολιτικός τυχοδιώκτης, με όση δυνατότητα διανοητική διαθέτω, να ήξερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή κι εγώ να ήμουν υποστηρικτής τους. Η δεξιά, από τότε που έχει ιδρυθεί, το επιχείρημά της είναι πάντα ο φόβος».

- Από όσα χάσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τι ήταν πιο πολύτιμο;

«Η αξιοπρέπεια του λαού μας. Έναν λαό περήφανο, τον ανάγκασαν να γονατίσει και να βρίσκεται σε μία τραγική μοίρα η ζωή του. Να βλέπει τα παιδιά του να φεύγουν, τα γερά μυαλά του τόπου που είναι ο πραγματικός πλούτος του τόπου. Αυτό είναι γενοκτονία. Ο Έλληνας και καλός την είχε αυτή την επιλογή, το πάθος, τη θέληση. Είναι διατεθειμένος να στερηθεί τα πάντα, να φάει ψωμί κι ελιές. Αυτή η φοβερή κυβέρνηση, των μεγάλων πατριωτών, χτύπησε τον Έλληνα εκεί που πονούσε. Στο σπίτι και στα παιδιά».

 «Καταστροφικοί οι Λοβέρδος, Άδωνις, Βορίδης!»

- Κεφάλαιο Υγεία. Γενόσημα της κακιάς ώρας, ούτε γάζες στα νοσοκομεία, τραγικές συνθήκες παντού…

«Είμαι θιασώτης της προσπάθειας που πρέπει να ξεκινήσει, ώστε να γίνει η Ελλάδα η Ελβετία του νότου σε αξιόπιστο γενόσημο φάρμακο. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, διότι διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία για εταιρείες, υψηλή αξιοπιστία, έχουμε φοβερούς εκλεκτούς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και έχουμε και ερευνητικά κέντρα τα οποία επιχείρησε να απαξιώσει ο κύριος Λοβέρδος, που έχουν διακριθεί και μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να υλοποιούν έρευνες και ανακαλύψεις. Είναι ευρηματικός ο Έλληνας, έχει ισχυρό DNA, μπορεί λοιπόν να κάνει πάρα πολλά πράγματα και ο τρόπος αυτός να μην έχει να ζηλέψει τίποτα».

- Λοβέρδος, Άδωνις, Βορίδης. Ποιος ήταν πιο καταστροφικός σαν Υπουργός Υγείας;

«Εγώ πιστεύω και οι τρεις. Οι δύο δε τελευταίοι που επαγγέλλονται και τον μεγάλο πατριώτη, φοβούμαι ότι το μόνο που δεν έκαναν ήταν να εκδηλώσουν αυτόν τον πατριωτισμό. Υπήρχε μία διάταξη του νόμου που έλεγε ότι το χονδρεμπορικό κέρδος στα φάρμακα ήταν 4,9 %. Όταν οι φαρμακοβιομηχανίες έδιναν τα φάρμακα κατευθείαν στα φαρμακεία και δεν πήγαιναν διά μέσου των φαρμακαποθηκών, αυτό το κέρδος πήγαινε στον ΕΟΠΥΥ. Ήρθε ο κύριος Βορίδης και κατήργησε αυτή τη διάταξη και τώρα ξέρετε πού πάει: στην πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία».

- Πόσο φιλική χώρα είναι η Ελλάδα για έναν άνθρωπο με αναπηρία;

«Θα σου πω κάτι το οποίο θέλω να το προσέξεις. Ο ελληνικός λαός είναι τόσο ρατσιστής όσο και επιδεκτικός να αλλάξει συμπεριφορά. Τι σημαίνει αυτό;  Όταν δει τον ανάπηρο να ζητιανεύει θα λειτουργήσει συναισθηματικά. Όταν δει, όμως, τον ανάπηρο δίπλα του να δουλεύει, αμέσως προσαρμόζεται σε ένα άλλο περιβάλλον σχέσεων. Αυτό που έλεγα στους ανάπηρους από τότε και τους το καλλιεργούσα, ήταν ότι δε θα παραχωρείτε σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για εσάς χωρίς εσάς. Ότι δε θα βολεύεστε μέσα στην αναπηρία,
αλλά θα κάνετε το κάθε τι για να ορίσετε τις σχέσεις, ώστε οι σχέσεις να είναι οριζόντιες. Όταν ήμουν πρόεδρος στη σχολή τυφλών έλεγα στους δασκάλους ότι δε θα γίνουν όλα τα παιδιά επιστήμονες. Αλλά όλα θα είναι πολίτες αυτής της κοινωνίας. Θα πρέπει να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις με ανθρώπους, με κοπέλες. Άρα θα πρέπει να μάθουν πώς θα λειτουργούν, πώς θα συμπεριφέρονται, πώς θα τρώνε, πώς θα πίνουν, πώς θα κάθονται, πώς θα είναι ντυμένοι, όλες αυτές τις δεξιότητες που σε κάνουν έναν ευπαρουσίαστο
άνθρωπο που να μην αφήνεις το περιθώριο στον άλλον να σε περιθωριοποιεί».

- Ποια είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των αναπήρων επί θητείας σας;

 «Η μεγαλύτερη κατάκτηση των αναπήρων, γιατί έγιναν πολλές στη δεκαετία του ’80, ήταν το δικαίωμα στην εργασία. Όταν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για να υποχρεώνει το δημόσιο 5% να δουλεύουν οι ανάπηροι στο δημόσιο, στις 12 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε ο νόμος 1223, άρθρο 5. Η τότε αντιπολίτευση της δεξιάς, απευθυνόμενη στον τότε υπουργό είπε το εξής: “Θα μετατρέψετε το δημόσιο σε άσυλο”. Αυτή ήταν η αντίληψη της δεξιάς για την αναπηρία. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι με όλες αυτές τις κατακτήσεις άλλαξαν άποψη
και τα κόμματα. Η παρουσία πλέον του αναπήρου στο εργασιακό, το κοινωνικό, διότι ο κάθε άνθρωπος που πιάνει δουλειά αισθάνεται την αυτοχειραφέτηση, οι ανάπηροι απαλλάχτηκαν από διάφορα σύνδρομα, έγιναν πολίτες που λειτουργούσαν όπως όλοι οι πολίτες μέσα σε μια κοινωνία και συνέβαλαν στην απελευθέρωση της κοινωνίας. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο με την αλλαγή να αντιμετωπίζουν έναν ανάπηρο με την ανικανότητα».

- Κάποτε κάνατε απεργία πείνας για τα δικαιώματα των τυφλών. Τώρα που πεινάμε χωρίς να το έχουμε επιλέξει τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει καλύτερο το αύριο;

«Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να αναπτύξει ισχυρά φίλτρα διήθησης στο μυαλό της . Και ποιο κόμμα επιλέγει να ψηφίσει και ποια πρόσωπα στο κάθε κόμμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κρίνει μπροστά σε μία τέτοια εκλογική αναμέτρηση ο πολίτης είναι ποιο κόμμα ανέχεται ή συμβάλει στη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας και ποιο συμβάλει στη μείωσή της. Εκεί πρέπει να παίξει ρόλο η δύναμη της ψήφου».

 «Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει, δεν κάνει πως ακούει…»

- Τον Αλέξη Τσίπρα τον πιστεύετε; Έχει κοινά στοιχεία με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

 «Όταν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ και δεν ξαναγύρισα πίσω, υπήρχαν πάρα πολλές δυνατότητες να πάω σε πολλά κόμματα εκείνης της εποχής. Γνώρισα τον Αλέξη Τσίπρα και υπήρχε χημεία. Με έπεισε ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει, δεν κάνει πως ακούει, που δε φοβάται, έναν άνθρωπο λιτό, έναν άνθρωπο που έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και κυρίως πιστεύω ότι έχει μέσα του τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό».

- Στις 26 του μήνα ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχε πάρει την Κυβέρνηση. Τι πρέπει να κάνει τις πρώτες 100 ημέρες.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει πάρα πολλά πράγματα, ένα μέρος των οποίων θα είναι και χωρίς κόστος. Πρέπει να πείσει από την πρώτη μέρα ότι είναι αποφασισμένος να εμπεδώσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Να καταλάβουν όλοι ότι εδώ υπάρχει μία χώρα που βυθίζεται μέρα με τη μέρα στην αναξιοπάθεια, άρα πρέπει να σταματήσει αυτή την κατάσταση, εμπεδώνοντας το αίσθημα ότι στη χώρα από την επόμενη μέρα θα πρέπει να κληθούν όλοι όσοι οφείλουν να πληρώσουν. Να εμπεδώσει αυτό που εμπέδωσε ο πρόεδρος Ρούσβελτ στους ολιγάρχες “ή μου δίνετε τα καπέλα σας, ή σας παίρνω τα κεφάλια” . Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το καταστήσει σαφές: Το πάρτι τελείωσε. Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές από όπου μπορεί να μαζευτεί χρήμα για  την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι μόνο. Υπάρχει μεγάλο πάρτι με τις πολυεθνικές που γίνεται ακόμα πιο μεγάλο κάτω από την αδυναμία βούλησης του κράτους να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται».

- Στα 64 σας χρόνια ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο;

«Το γηράσκω αεί διδασκόμενος» ήταν μία ακόμα τρομερή σύλληψη της αρχαίας σκέψης, της οποίας είμαι μεγάλος λάτρης, διαβάζω πάντα αρχαία σκέψη γιατί με εμπνέει, με μπολιάζει, με κεντρίζει. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι πρέπει ο καθένας μας, κι εγώ μέσα σε αυτούς, να καταθέσουμε τον καλό μας εαυτό για αυτή την πατρίδα. Το δικαιούται, το αξίζει και κυρίως το αξίζει το μέλλον των παιδιών μας».

- Και ο μεγαλύτερος εφιάλτης σας;

«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι να συνεχιστεί αυτή η φοβερή κατάσταση που οδηγεί τους ανθρώπους σε παραίτηση. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή μου, έσπασα πολλές φορές τα μούτρα μου αλλά κάθε φορά ήταν μία χρήσιμη εμπειρία για την επόμενη προσπάθεια. Αυτή η φυγή των νέων στο εξωτερικό και αυτή η λογική του καναπέ που οδηγεί την κοινωνία σε μια συμπεριφορά αδράνειας μπορεί να αποτελέσει την αρχή της μεγάλη καταστροφής που θα είναι η παραίτηση, σε μία κοινωνία που θα είναι πλέον βυθισμένη στην ήττα της ελπίδας».

- Γιατί να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ και Κουρουμπλή σε αυτές τις εκλογές;

 «Πρώτα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να καλύψει ένα κενό που σε όσους κρίσιμες στιγμές έζησε ο λαός μας στην ιστορία του δεν του έλειπε. Τι εννοώ; Έπεσε η πόλη και ο λαός είπε “πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι”. Αυτός ο μύθος 400 χρόνια ζέσταινε την ψυχή του ελληνισμού. Πάντοτε ο ελληνισμός και στα χρόνια της κατοχής είχε ελπίδα. Σε αυτή την κρίση βρέθηκε χωρίς ελπίδα. Είτε συμφωνεί κάποιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε συμφωνεί, οφείλει να ομολογήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα αυτού του λαού που απειλείται με παραίτηση,. Αρχίζει αυτή η ελπίδα να γίνεται και ελπίδα στην Ευρώπη, Η ζωή θα δείξει και εμείς θα είμαστε συντελεστές ή της μεγάλης ανατροπής ή της μεγάλης υποχώρησης. Κι επειδή εγώ πιστεύω ότι όλο το κακό στον τόπο είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και εκεί είναι η ευθύνη η ιστορική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ουσιαστικά εξυπηρετούν τη γερμανική λογική λέγοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αν δεν το καταστήσει βιώσιμο το χρέος ο Τσίπρας, θα έχει την τύχη του Παπανδρέου, ΤΟΥ Παπαδήμου και του Σαμαρά. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Είναι ιστορική ευθύνη και ευκαιρία για την αριστερά να αποδείξει ότι διαθέτει μία ισχυρή πανοπλία που είναι το ηθικό της πλεονέκτημα, αυτό να το κάνει στάση ζωής και καθημερινή πράξη. Η πατρίδα έχει ανάγκη από έντιμους πρωτίστως και μετά από τους έτοιμους. Να πιστεύουμε στη συλλογική προσπάθεια που έχει ανάγκη η πατρίδα, στο εμείς, και είμαι βέβαιος ότι η πατρίδα θα δει μία άλλη πορεία που θα την εμπνέει, θα εντείνει τη φαντασία του λαού μας, θα του δίνει όραμα, θα τον δυναμώνει και θα του ενεργοποιεί τα θετικά του αντανακλαστικά και θα θετικά ιάματα της ψυχής του».

- Και σε προσωπικό επίπεδο;

 «Όπου κι αν βρεθώ, όπου κι αν με κατατάξει η εκλογική ψήφος του λαού μας, όπου κι αν κρίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθώ ο πρόεδρος πιστεύω ότι έχω πλούσιο λικέρ εμπειριών για να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι σε μία προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπο. Θα το προσπαθήσω με ό,τι δυνάμεις διαθέτω, κι επειδή πιστεύω ότι το πυρακτωμένο πείσμα που διαθέτω είναι καλός οδηγός θα τα καταφέρω».

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/


Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: "ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"




Ένα συγκινητικό κείμενο, αλλά και μια αποκάλυψη από τον Γιάννη Βαρουφάκη στον προσωπικό του ιστότοπο με τίτλο: Αντί υπόσχεσης, αντί ευχαριστιών.

Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Πριν μερικές μέρες μου πήρε συνέντευξη δημοσιογράφος από την Ισπανία συνοδευόμενη, ως συνηθίζεται, από έλληνα βοηθό.

Εκείνος σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης δεν είπε κουβέντα αλλά πρόσεχε όλο ένταση και ενδιαφέρον. Στο τέλος, όταν χαιρετιόμασταν με την δημοσιογράφο, ο βοηθός της της ζήτησε στα ισπανικά συγγνώμη που θα μου μιλούσε στα ελληνικά. Τότε με πλησίασε, μου έπιασε και τα δύο χέρια.

Τα μάτια του κοκκίνισαν πρώτα αρκετά πριν κυλήσει το πρώτο δάκρυ. Η φωνή του έτρεμε καθώς μου εξηγούσε ότι ήταν άστεγος, πρώην καθηγητής ξένων γλωσσών που τα έχασε όλα και που πασχίζει νύχτα-μέρα να μην δείχνει άστεγος. Που βλέπει το παιδί του μια φορά το μήνα αλλά μόνο όταν έχει καταφέρει να πλυθεί και να φαίνεται «κανονικός», κάνοντας δουλειές του ποδαριού όπως το να συνοδεύει ξένους ανταποκριτές.

Έκλεισε με τα εξής λόγια: «Δεν σας ζητώ να κάνετε κάτι για μένα. Εγώ τελείωσα. Σας ζητώ να κάνετε ό,τι μπορείτε για εκείνους που δεν έχουν πέσει ακόμα εδώ που είμαι εγώ μέσα από τις χαραμάδες της κοινωνίας.»

Καθώς αργότερα θα μπαίνω στο Υπουργείο Οικονομικών θα σκέφτομαι τα λόγια αυτά. Ούτε τα spreads, ούτε τα έντοκα, ούτε τα προσυμφωνηθέντα. Αυτά τα λόγια θα σκέφτομαι…».