meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



Ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων εξήγγειλε ο Δ. Στρατούλης

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης από το βήμα ημερίδας με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική».
     
Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις θα αφορούν:

Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας

Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος

Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι δικαιούχοι.

Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).

Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων, και την κάλυψή του από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Θ. Φωτίου: Δεν θα υπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα.

Στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με τις οποίες εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Συγκεκριμένα η κ. Φωτίου ανέφερε ότι δεν θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα, ενώ σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα, και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος.


Ρ. Αντωνοπούλου: Καταπολέμηση των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων.

Στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πλήττει κατά 90% τους πολίτες με αναπηρία αναφέρθηκε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου υποστήριξε ότι απαιτείται η εφαρμογή μας πολιτικής «καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού ενώ σημείωσε τη σημασία  της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνικοί επανένταξη των πολιτών με αναπηρία.

Πρότεινε τέλος την δημιουργία εθνικής τράπεζας δεδομένων, «ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς των κατακερματισμένων πολιτικών» την έκδοση «ειδικής κάρτας του πολίτη με αναπηρία καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία όπως είπε αποτελούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Σημειώνεται ότι την ημερίδα διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο "Ν. Πουλαντζάς" και το Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ATHENS DIABETES FORUM



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο «ΑΤΗΕNS DIABETES FORUM: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», που οργάνωσε η Palladian Communications Specialists που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015, στην Αίγλη Ζαππείου υπό την αιγίδα της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).


Ο δημοσιογράφος για θέματα υγείας Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που είχε την επιμέλεια του συνεδρίου και τον συντονισμό των θεματικών πάνελ συζητήσεων, μαζί με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του κλάδου της Υγείας προχώρησαν σε βαθύτερη προσέγγιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην πολιτική υγείας στον τομέα του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των  παρεμβάσεων στα σχολεία και στην σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα». Επισήμανε δε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
    
Ο Πρόεδρος του Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστος Δαραμήλας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις  παρενέργειες του.

Ο ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού & των Διαταραχών Διατροφής, Δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ένας στους τρεις  διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις λαμβάνει θεραπεία εκτός στόχων.

Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένη η κατάρτιση πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Επισήμαναν δε, ότι από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και τον αντιμετωπίζουν. Ενώ από αυτούς μόνο οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους και τελικά από αυτούς μόνο οι μισοί  καταφέρνουν να το ρυθμίσουν.

Ο Δρ. Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος και Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μια νέα έννοια, το diabesity, που καταδεικνύει την αλληλένδετη σχέση διαβήτη και παχυσαρκίας, που επιβάλλει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Στάθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και επισήμανε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν  να ζήσουν περισσότερο.

Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από την μεριά του στάθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη νοοτροπία του check up και να οδηγηθούμε στο screening. Επιπλέον, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός1.600 ευρώ τον χρόνο. Τόνισε δε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Γι αυτό και τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΠ «ΤΖΑΝΕΙΟ» αναφέρθηκε στην εμφάνιση του διαβήτη στον πληθυσμό, η οποία το 1970 είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% και σύμφωνα με νεώτερη έρευνα, πλέον ξεπερνά το 10%. Πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη την διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και την καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Επισήμανε ωστόσο, ότι δυστυχώς τα σχέδια δράσης που κατατίθενται στο Υπουργείο μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα. Στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη η κα Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων επισήμανε ότι στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη η επιμόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθηση του. Έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στο στίγμα που δυστυχώς υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τους οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.

Η Δρ. Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Γενικής Κλινικής «ΜΗΤΈΡΑ» και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στάθηκε στην έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για το Διαβήτη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς ο διαβητικός φλερτάρει με την κατάθλιψη.

Αναφέρθηκε στο ταμπού της ινσουλίνης, το οποίο εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σημείωσε δε ότι η καθημερινή αγωνία των ασθενών τους οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση λόγω συνεχούς στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους και εξήγησε ότι αποδεδειγμένα οι ψυχικές μεταπτώσεις μεταβάλλουν τις τιμές του  σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι το μεγάλο θέμα στο σακχαρώδη διαβήτη παραμένει η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Επισήμανε ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά στα δισκία είναι 36-39% και όσον αφορά στην ινσουλίνη 64%. Παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι. Εκτίμησε δε ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς για τους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και όλες οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι  μικρότερες των 15 λεπτών.

Στο πάνελ με θέμα ζώντας με τον σακχαρώδη διαβήτη-τα δικαιώματα του διαβητικού ως ασφαλισμένου ο κ. Ιωάννης Βαφειάδης, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημείωσε ότι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξασφαλίζει στον ασθενή ότι επισκέπτεται πιστοποιημένο γιατρό.
     
Η Δρ. Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ειδικός Ενδοκρινολόγος – Συνεργάτης του νοσοκομείου “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ” και των Μαιευτηρίων “ΡΕΑ” και “ΓΑΙΑ”, ανέφερε ως πρώτο βήμα την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του ασθενή για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο που θα αντιμετωπίσει. Να μην αντιμετωπίζει ο ασθενής φοβικά τον σακχαρώδη διαβήτη και με ντροπή, καθώς η σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι σχέση ζωής. Σημείωσε επίσης, ότι χρειάζονται περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα διαβήτη, γιατί ο διαβητικός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς.

Η κα Έφη Σίμου του Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξηγούν περισσότερα στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ελέγχοντας παράλληλα αν όλα όσα εξηγούν, γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς. Ενώ ανέφερε ότι ο γιατρός έχει να παλέψει με πολλαπλές ελλείψεις σε ότι αφορά την ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Δρ. Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΙΑΣΩ General» επισήμανε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι ήπια νόσος. Τόνισε δε ότι προκαλεί μικρό- και μακροαγγειακές επιπλοκές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η νευροπάθεια ακόμα και η τύφλωση. Τέλος, στο πάνελ με θέμα τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής ο κ. Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελητής στο Διαβητολογικό Κέντρο και Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση κατά 20% τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ 175 εκατ. άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι. Τέλος σημείωσε ότι κάθε 20" μπορεί κάποιος να διαγνωστεί με διαβήτη.
     
Ο Δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί αλλά και συντηρεί τον διαβήτη. Η μείωση δε του βάρους συνδέεται άμεσα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σημείωσε δε ότι ένας ασθενής που χάνει 1 κιλό τους πρώτους 12 μήνες μπορεί να “κερδίσει” 3-4 μήνες ζωής.

Η κα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τόνισε ότι η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και ακριβή, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Επεσήμανε δε ότι πρέπει ακόμα και αυτά να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ισορροπία υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ένταξης του πρωινού γεύματος στην καθημερινότητα. Σχολίασε μάλιστα ότι η Ικαρία είναι η μόνη περιοχή που διατηρεί στο ακέραιο την μεσογειακή διατροφή και για τον λόγο  αυτό παρουσιάζει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η Δρ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στάθηκε στην τοποθέτηση της στο γεγονός ότι προκειμένου να πετύχουμε μία μέτρια απώλεια βάρους πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή συμπεριφοράς, με εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας. Επίσης εκτός της παρακολούθησης των υδατανθράκων που καταναλώνουμε τόνισε ότι θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των λιπαρών περισσότερο από την ποσότητα.Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με παράλληλες εκδηλώσεις επικεντρωμένες στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.
     
Υποστηρικτής: Κάρτα Διαβήτη

Χορηγοί της ημερίδας:
 ΒRONZE SPONSOR: Coca-Cola Hellas, LIFESCAN J&J
CONTRIBUTORS: Sanofi, Medtronic
SUPPORTER: Globo Company
      
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΤΟXRIMA.GR SOFOKLEOUSIN.GR, MEDsin.GR, LIFE2DAY.GR, IATRONET.GR, ECOZEN.GR, INSURANCE , DAILY, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, GRAFEIO-TYPOU.GR, HEALTHINVEST.GR, HEALTHDAY.GR
     
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://palladianconferences.gr/diabetes.php
κα Κατερίνα Μαντζίνου, Conferences Manager
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: mantzinou@palladian.gr

Η PALLADIAN COMMUNIATION SPECIALISTS (www.palladian.gr) είναι μία εταιρία συμβούλων στρατηγικής επικοινωνίας με ειδίκευση στις εξής υπηρεσίες:
Communication strategy development, media relations, public affairs, crisis & issues management. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας. Στα 13 χρόνια λειτουργίας της η PALLADIAN έχει να επιδείξει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων ολοκληρωμένων εκστρατειών ενημέρωσης για μια σειρά από ευαίσθητα θέματα, οι οποίες άλλαξαν τις αντιλήψεις του κοινού και επηρέασαν τις εξελίξεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία που έχει η Palladian  στον τομέα της οργάνωσης εκδηλώσεων, οδήγησαν πρόσφατα στη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου business unit (Palladian Conferences) εντός της εταιρίας με αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων. Ο επικεφαλής του, Γρηγόρης Λεωνίδης, είναι διευθυντικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στο marketing, την επικοινωνία και τα συνέδρια.

Πηγή: lykavitos.gr

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ-ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ




Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο «ATHENS DIABETES FORUM - Διαβήτης & Διατροφή», το οποίο διεξήχθη με σκοπό να εξεταστούν και να αναδειχθούν τα καίριας σημασίας ζητήματα που αφορούν στην πολιτική Υγείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας είναι να σταθεί με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα στη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των εμπλεκόμενων φορέων, για το σχεδιασμό και το ξεκίνημα μιας οργανωμένης προσπάθειας στον τομέα αυτό. 

Η σημερινή πολιτική ηγεσία, τόνισε, θα βρίσκεται σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς γιατί με τον τρόπο αυτό θα βρεθεί κοινός τόπος. «Για το σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το σημερινό συνέδριο να υπάρξει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των εμπλεκόμενων φορέων και της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να τις αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να τις «διοχετεύσουμε» στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), θα είναι οιονεί σύμβουλός μου και θα βρίσκεται σε άμεση και τακτική συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες μου».

Ως προς το αίτημα των διαβητικών ασθενών για ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αναλωσίμων που απαιτούνται για τη ρύθμιση του διαβήτη, ανέφερε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να στηριχθεί η λειτουργία των διαβητολογικών κέντρων. Τέλος, αναφορά έκανε στους ανασφάλιστους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και στην κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων υλικών η οποία όπως υποστήριξε  θα υλοποιηθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση.   

«Όλοι γνωρίζουν την διαχείριση που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία και ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις», κατέληξε ο Υπουργός. 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Κ.Π. "ΦΑΕΘΩΝ" ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ




Στο 12ο Δημοτικό Πετρούπολης βρέθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 ο Βαγγέλης αυγουλάς, προσκεκλημένος της διευθύντριας κας Σταυρούλας Οικονόμου, συνοδευόμενος από την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» κα Ελένη Φίλιου.


Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια διαρκούς συνεργασίας του διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» με το σχολείο, ώστε αυτή τη φορά οι μαθητές της Ε’ Τάξης να συζητήσουν για τη διαφορετικότητα και τα ΑμεΑ με τον Πρόεδρο του Κέντρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Αυγουλά, με τους μαθητές να παροτρύνονται να κάνουν χωρίς ταμπού οποιαδήποτε ερώτηση γύρω από την καθημερινή ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης και το νεαρό δικηγόρο να απαντά με βιωματικά παραδείγματα κάθε τους απορία!


Η δίωρη συζήτηση διανθίστηκε με πολλά αστεία, όμορφες στιγμές, πλούσια ανταλλαγή συναισθημάτων και βιωματικές δράσεις προσομοίωσης στη ζωή κάποιου με απώλεια όρασης, με τους μαθητές να έχουν αρκετές απορίες ιδίως σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά βοήθεια σε συνανθρώπους τους που δε βλέπουν, αλλά και γύρω από τη χρήση σκύλων οδηγών από άτομα με προβλήματα όρασης!

Οι δάσκαλοι του 12ου δημοτικού σχολείου Πετρουπόλεως ευχαρίστησαν τα στελέχη του Κ.Π. Φαέθων για την ουσιαστική και διδακτική τους παρέμβαση, η οποία έρχεται στο πλαίσιο ευρύτερων εκπαιδευτικών δράσεων ευαισθητοποίησης και γύρω από άλλες ιδιαιτερότητες και αναπηρίες που υλοποιούν οι διδάσκοντες στο σχολείο το τρέχον σχολικό έτος. 


Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ



Το έλλειμμα γνώσης για τη χρόνια νεφρική νόσο αλλά και το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρεί να γεφυρώσει το βιβλίο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο». Πρόκειται για μια εκδοτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που στόχο έχει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη νόσο, καθώς και τα δικαιώματα των ασθενών.     
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή.  

Αθήνα.

Το έλλειμμα γνώσης για τη χρόνια νεφρική νόσο αλλά και το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρεί να γεφυρώσει το βιβλίο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο». Πρόκειται για μια εκδοτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που στόχο έχει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη νόσο, καθώς και τα δικαιώματα των ασθενών.

Φιλοδοξία της συντακτικής ομάδας δεν ήταν η απλή καταγραφή πληροφοριών και η παράθεση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά να αποτελέσει ο Οδηγός αυτός την αφετηρία για μια πιο οργανωμένη, από την πλευρά της Πολιτείας, ταξινόμηση και κωδικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και, σε ένα επόμενο στάδιο, την αξιολόγηση και βελτίωσή του.

Ο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο», που διανέμεται δωρεάν μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ενότητες, καθεμία από τις οποίες παρέχει στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο σημαντικά στοιχεία για θέματα που τους αφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος δίνονται εκλαϊκευμένες πληροφορίες σχετικά με την ιατρική πτυχή της χρόνιας νεφρικής νόσου - ιδιαίτερα του τελικού της σταδίου-, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την πρόληψη της νόσου αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος ίνεται εκτενής αναφορά στην υγειονομική περίθαλψη, τις παροχές, τα δικαιώματα των πασχόντων και πώς θα τα εξασφαλίσουν, είτε έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την εργασία, είτε με τη συνταξιοδότηση ή την επιδοματική πολιτική. Τέλος, το τρίτο μέρος του Οδηγού παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους Συλλόγους Ασθενών, τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης.

Η γνώση είναι δύναμη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Οδηγού, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και ένας εκ των επιστημονικά υπευθύνων της έκδοσης, Γιάννης Τούντας, επεσήμανε ότι, «οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αποτελούν ένα στοίχημα για την Πολιτεία, καθώς η διαχείρισή τους επηρεάζει άμεσα την βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας».
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επίσης επιστημονικά υπεύθυνο του βιβλίου, Κυριάκο Σουλιώτη, «σήμερα, οι 10.000 έλληνες ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κοστίζουν στο κράτος περίπου 350 με 375 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Το 70% των πόρων για την Υγεία αφορά σε χρόνια νοσήματα, αφού το 60% του συνόλου των παθήσεων αφορά στις χρόνιες παθήσεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που διανύει η Ελλάδα, η κατανομή των πόρων θα γίνει βάσει προτεραιοτήτων. Συνεπώς, η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι καταλυτική. Αλλά, για να είναι ουσιαστική η συμμετοχή των ασθενών θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους και τα κενά του δημόσιου συστήματος περίθαλψης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινάκης, συμπλήρωσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια, μέσα από τις  συζητήσεις μας τόσο με τα στελέχη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, αλλά και με τα απλά μέλη μας στις Γενικές Συνελεύσεις, είχαμε εντοπίσει την έλλειψη ενός  συγγράμματος σε απλή γλώσσα, που να χρησιμεύει ως οδηγός και στήριγμα στη δύσκολη πορεία που διανύουν καθημερινά οι πάσχοντες με χρόνια νεφρική νόσο. Την ανάγκη αυτή προσδοκούμε να καλύψει η έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, παράλληλα με το κενό στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών στην πρόσβασή τους στο Σύστημα Υγείας».

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Καστρινάκης, η Ελλάδα διαθέτει από τις καλύτερες, παγκοσμίως, μονάδες αιμοκάθαρσης, τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο, με άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, παρά τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι δημόσιες δομές αιμοκάθαρσης παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Τέλος, ο συντονιστής διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου «Γ. Παπαδάκης» στο Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», Χρήστος Ιατρού, επεσήμανε ότι «η ενημέρωση του νεφροπαθούς, τόσο για το αμιγώς επιστημονικό σκέλος της πάθησής του όσο και για τους ενδεδειγμένους τρόπους χρήσης των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων στην εποχή μας. Ως νεφρολόγοι, καλούμαστε, μέσα από τη σταθερή και στενή σχέση που αναπτύσσουμε με τους ασθενείς μας, να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε
 αυτή τη διαδικασία και ο Οδηγός θα αποτελέσει σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο στις προσπάθειές μας».

Η έκδοση του «Οδηγού του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο» πραγματοποιήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg, με την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.



ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ




Το σημαντικότερο στο YouRule είναι ότι επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών. Δημιουργείται, έτσι, λοιπόν ένα δίκτυο ενεργών, ενημερωμένων και σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι με τις ιδέες και  τις σκέψεις τους δημιουργούν μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη προβλημάτων και  λύσεων στην οποία μπορεί ο καθένας να ανατρέξει, να δει τις βέλτιστες λύσεις όπως τις έχουν προτείνει κάποιοι άλλοι, να συνομιλήσει (ανώνυμα  πάντα) με άλλα μέλη του YouRule, να ζητήσει συμβουλή. Αλλά το σημαντικότερο, επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών.  Αυτή η ανωνυμία, η ευκολία στην χρήση του και η άμεση και δωρεάν  προσβασιμότητα του είναι που προσφέρει τελικά την πολυπόθητη ισότητα και  δημιουργεί έμπρακτα την Κοινωνία των Πολιτών.

YouRule: Ένα μοναδικό εργαλείο δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη στην  Αμερική.

Από τον ΕΥΘΥΜΙΟ ΣΑΒΒΑΚΗ.

Είναι Κυριακή βράδυ. Στην πίσω οθόνη παίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις  του Αλέξη Τσίπρα. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι δημοκρατίας και οι εξελίξεις τρέχουν. Τη δημοκρατία είχε κατά νου και η ομάδα του YouRule, δημιουργώντας το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο για την υπεράσπισή της στον δημόσιο βίο. Η Ιωάννα Φωτοπούλου κάθεται απέναντί μου και μου κάνει μία περιήγηση στο site. Το μαγνητόφωνο γράφει.

«Το YouRule είναι το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο. Ή έτσι ξεκίνησε τουλάχιστον. Ως μια πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες μπορούν δωρεάν να εγγραφούν και να γράψουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Βέβαια αυτό άλλαξε στην πορεία. Με συζητήσεις επί συζητήσεων καταφέραμε με την βοήθεια κάποιων υπέροχων ανθρώπων να συμπεριλάβουμε και το πάθος μου, την πτυχή δηλαδή εκείνη της Κοινωνίας των Πολιτών. Έτσι ξαφνικά οι πολίτες δεν είχαν μόνο έναν χώρο για να εκφραστούν, αλλά έπρεπε μαζί με το πρόβλημα να δώσουν και μια βέλτιστη λύση όπως την έχουν στο μυαλό τους. Να γίνουν δηλαδή μέρος της επίλυσης, να έρθουν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν αυτές τις αρμοδιότητες και να καταλάβουν τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.

Δημιουργείται, έτσι, λοιπόν ένα δίκτυο ενεργών, ενημερωμένων και σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι με τις ιδέες και τις σκέψεις τους δημιουργούν μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη προβλημάτων και λύσεων στην οποία μπορεί ο καθένας να ανατρέξει, να δει τις βέλτιστες λύσεις όπως τις έχουν προτείνει κάποιοι άλλοι, να συνομιλήσει (ανώνυμα πάντα) με άλλα μέλη του YouRule, να ζητήσει συμβουλή.

Αλλά το σημαντικότερο, επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών. Αυτή η ανωνυμία, η ευκολία στην χρήση του και η άμεση και δωρεάν προσβασιμότητα του είναι που προσφέρει τελικά την πολυπόθητη ισότητα και δημιουργεί έμπρακτα την Κοινωνία των Πολιτών. Στο YouRule οι ιδέες μου είναι ίσες με τις ιδέες των πιο πλούσιων ή των πιο φτωχών, των πιο όμορφων ή των πιο άσχημων. Αυτό που μετράει είναι η ιδέα και η λύση! Πήραμε δηλαδή την έννοια της δημοκρατίας και την μεταφέραμε στο ίντερνετ. Έγινε δηλαδή το YouRule από κοινωνικό δίκτυο το πρώτο εργαλείο δημοκρατίας. Και αυτό έγινε με την βοήθεια των πολιτών!

Στη συνέχεια, συνδέσαμε και τους δήμους και τις περιφέρειες σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, κάθε πολίτης αντί να χάνει χρόνο και χρήμα σε μετακινήσεις από και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, να μεταφέρει το αίτημά του και αυτό να καταλήγει πολλές φορές στο λάθος άτομο και να πρέπει να ξανακάνει την διαδικασία από την αρχή, τώρα από το σπίτι του μπορεί και αναφέρει το πρόβλημα του. Αυτό ΑΝΩΝΥΜΑ μεταφέρεται από το YouRule στις κατάλληλες υπηρεσίες και ο πολίτης στην συνέχεια ενημερώνεται σε σύντομο χρόνο για την κατάσταση του προβλήματός του, έχει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα λύσης του ή επεξήγηση για την μη ικανοποίηση του αιτήματός του. Έτσι, οι πολίτες ενημερώνουν τους δήμους για προβλήματα που μπορεί ποτέ να μην έφταναν στα «αρμόδια αυτιά» και πολλά πράγματα λύνονται απλούστερα και πιο άμεσα λόγω της ύπαρξης αυτής της πλατφόρμας.

Η ιδέα γεννήθηκε ένα απόγευμα, που προσπαθούσα να επισκεφθώ τους γονείς μου, τους οποίους είχα να δω έναν χρόνο. Μόλις είχα γυρίσει από το Βελιγράδι όπου εργαζόμουν και ήμουν στο λεωφορείο. Ένας κακός χαμός, από κάτι που είχε κλείσει τον δρόμο έκανε τα πάντα να παραλύσουν. Ένα φανάρι χαλασμένο, ένα δέντρο που είχε πέσει και κάτι παρκαρισμένα αμάξια σε θέση που δεν έπρεπε. Είχα τόσα νεύρα, ήθελα να φωνάξω και κάποιος υπεύθυνος να με ακούσει. Σκέφτηκα να γράψω στο facebook αλλά εκεί θα το έβλεπαν μόνο οι φίλοι μου. Έτσι πολύ απλά γεννήθηκε η ιδέα του YouRule.

Λίγο καιρό μετά είδαμε ότι ζητούσαν αιτήσεις για υποτροφίες από το ίδρυμα Angelopoulos – Clinton GIU. Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη ότι έπρεπε να στείλουμε. Έχω το κακό του να είμαι τελειομανής και θεωρούσα ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Την τελευταία μέρα των αιτήσεων ωστόσο αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε! Έτσι στείλαμε την αίτηση και περάσαμε από μια συνέντευξη. Εκεί μια κριτική επιτροπή πίστεψε στο όνειρό μας για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα και μας έδωσαν την ευκαιρία και την υποτροφία που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε! Επίσης, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία βρήκαμε και τον Μιχάλη ή Μάικ όπως τον λέμε εμείς! Οπότε βγήκαμε διπλά κερδισμένοι!

Στο ταξίδι μας στην Αμερική μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν ίδιες ιδέες με εμάς από όλο τον κόσμο. Νιώσαμε πιο δυνατοί καθώς δεν είμαστε μόνοι μας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Μάθαμε από τα λάθη άλλων, ανταλλάξαμε ιδέες. Δημιουργήσαμε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Έχουμε ήδη έναν Αιγύπτιο που δουλεύει για το YouRule, κάτι το οποίο δεν θα ήταν τόσο εύκολο να συμβεί εάν δεν είχαμε την εμπειρία της Αμερικής και την τεχνογνωσία που αποκομίσαμε από το συνέδριο εκεί.

Στο Yourule είμαστε μια μικρή ομάδα 4 ανθρώπων! Εγώ που έχω την γενικότερη καθοδήγηση της πλατφόρμας και τη δημιουργία στρατηγικής, ο Μιχάλης ή αλλιώς η ήρεμη δύναμη, που είναι το μυαλό πίσω από τη δημιουργία αυτής της εξαιρετικά φιλικής προς τον χρήστη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολυμήχανος Σταύρος που έχει αναλάβει τα πολιτειακά θέματα, συμβουλεύει Δήμους και πολίτες για τις βέλτιστες λύσεις και εξελίσσει τη λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού εργαλείου δημοκρατίας και φυσικά η πανέμορφη Νατάσα, η οποία είναι ο ιθύνων νους πίσω από όλο το graphic design!

Προφανώς θα πρέπει να αναφερθώ και στον αεικίνητο Δημήτρη και τον Youssef που έχουν αναλάβει τα social media και το funding, καθώς και τους συνεργάτες μας στην πρώτη φάση της πλατφόρμας, Βάσια και Δημοσθένη.

Ειλικρινά όμως, νιώθω μεγάλη ανάγκη να προσθέσω εδώ ότι στην ομάδα είναι και όλοι αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι εγγράφονται στην πλατφόρμα, συζητάνε, γράφουν, προβληματίζονται και φτιάχνουν την κοινωνία μας βήμα-βήμα, πρόβλημα το πρόβλημα. Εμείς είμαστε απλώς εδώ για να βοηθάμε και να συντονίζουμε. Αυτοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και πονάνε την κοινωνία μας είναι η αληθινή ομάδα του YouRule.

Έχουμε πολλά μέλη τα οποία έχουν εγγραφεί και πολλές επισκέψεις καθημερινά, ενώ πρέπει να σου πω πως ήδη τέσσερα προβλήματα έχουν λυθεί! Η σελίδα λειτουργεί εδώ και δυο μήνες περίπου και είμαστε ακόμη στο beta στάδιο. Οπότε είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα νούμερα. Γενικότερα πιστεύω ότι η νέα γενιά έχει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο λέγεται ίντερνετ. Εάν αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Εργαλεία σαν το facebook, το twitter, το instagram, κ.α. έχουν μεταφέρει την κοινωνία στο διαδίκτυο. Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι εμείς μπορούμε και μεταφέρουμε τις έννοιες της ισότητας και της δημοκρατίας στο διαδίκτυο. Κοιτάξτε το YouRule. Έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει. Απλά μην φοβηθείτε το ταξίδι και ελάτε μαζί μας από την αρχή!

Δεν σου κρύβω ότι αυτό το εργαλείο μου επιτρέπει να μένω ακόμα στην Ελλάδα. Η Ελεονόρα Ζουγανέλη το λέει για εμένα καλύτερα: «Αν είναι κάτι που με κράτησε απ΄ τα ξένα, αυτό το φως που δεν υπάρχει σε άλλη γη». Οπότε, όλα μου τα σχέδια τα κάνω με βάση αυτό. Θα ήθελα, ωστόσο, να ζω σε μια πιο δημοκρατική Ελλάδα όπου σαν πολίτες έχουμε λόγο και σκοπό. Σε μια Ελλάδα όπου η Κοινωνία των Πολιτών για την οποία παλεύω να είναι κοινός  τόπος. Ελπίζω στο τέλος η γενιά μας να τα καταφέρει. Δεν υπάρχει άλλος
δρόμος», προσθέτει.

Το μαγνητόφωνο σταμάτησε. Και έμεινα να σκέφτομαι πως αλήθεια δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όπως λέει και η Ιωάννα, από την κοινωνική πολυτέλεια με  εργαλεία όπως το facebook, φτάνουμε στην κοινωνική αναγκαιότητα με εργαλεία όπως το YouRule. Η βδομάδα που ξημερώνει προμηνύεται όμορφη.

Πηγή: http://www.lifo.gr/