meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ


Συνάντηση είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2015 ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με αντιπροσωπία του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σπύρου Κοκκινάκη και άλλων διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Υγείας.

Η αντιπροσωπία του ΠΑΣΠΑ, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τα ιστορικά στελέχη του αναπηρικού κινήματος κυρίους Βίγλα, Πατέρα, Κλεισιώτη κ.α. εξέθεσαν αναλυτικά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή, ο οποίος δεσμεύτηκε άμεσα και με σαφήνεια για τα εξής:

-Με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο κ. Κουρουμπλής θα ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία κατά τη νοσήλια ασθενούς με αναπηρία χάνεται το επίδομα του. Για «κατάφορη Αδικία που σε καμία περίπτωση δε σώζει την οικονομία του κράτους», μίλησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΠΑ.

-Ο κ. Κουρουμπλής όρισε ραντεβού του Συλλόγου Παραπληγικών με το Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη και του ζήτησε να δει προς τη θετική κατεύθυνση άμεσα όλα τα αιτήματα τους σχετικά με την μείωση ή και εξάλειψη στην οικονομική συμμετοχή ασθενών με αναπηρία σε εξετάσεις, φάρμακα και τεχνικά βοηθήματα.

-Προσωπικός στόχος του Υπουργού Υγείας είναι άμεσα να διαμορφωθεί τουλάχιστον ένα δωμάτιο προσβάσιμο και μια τουαλέτα προσβάσιμη σε κάθε κλινική στα νοσοκομεία, δίνοντας τέλος στις τραγικές αναφορές ασθενών με κινητικά προβλήματα οι οποίοι εμποδίζονται να νοσηλευτούν σήμερα στοιχειωδώς και με αξιοπρέπεια.

-Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται μεγάλη ειδική σύσκεψη για την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, ενώ το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συνεργασία μεταξύ άλλων και με τον ΠΑΣΠΑ ώστε να αναπτυχθούν στους χώρους του Κέντρου Αποκατάστασης ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους νοσηλευόμενους εκεί τα απογεύματα, χρόνος που τώρα δυστυχώς για τους ασθενείς παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες υπό το συντονισμό του κ. Κουρουμπλή ώστε να ανοίξει άλλη μια κλινική – πτέρυγα αποκατάστασης στο ΕΚΑ με πιθανή χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ειδικός Συνεργάτης του κ. Υπουργού Υγείας και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ σύντομα το γραφείο του Υπουργού αναμένεται να ενισχυθεί και με συνεργάτη με κινητική αναπηρία γνώστη των καθημερινών προβλημάτων των κινητικά αναπήρων για την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών ΑμεΑ.


ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ



Με κεντρικό θέμα την «ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μίλησε στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκδήλωση της επετείου για την 25η Μαρτίου.

Παρόντες στην ίδια εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι υπουργοί Παιδείας κ. Αρ.Μπαλτάς, Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος, Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανούσης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Πικραμένος, ο Αναπλ. Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλης, ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πλήθος πανεπιστημιακών και  ανθρώπων των γραμμάτων.

Όπως σημειώνει το www.tovima.gr,
«Το ελληνικό ζήτημα σήμερα είναι ζήτημα της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με τις φράσεις: «Τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά. Και οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για δημοκρατία, κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας των τελευταίων ετών, είναι ταυτόχρονα και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε φράση του ιστορικού κ. Αντ. Λιάκου ότι τώρα είναι η ελληνική ώρα της Ευρώπης αι η ευρωπαϊκή ώρα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας πρέπει να μας βοηθήσει α προσεγγίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά ας με καθαρό μυαλό, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση.

«Όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση του μέλλοντος τους ακόμη και απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, αν έχουν το δίκιο με το μέρος τους, πρέπει να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσουν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 και στην ευρωπαϊκή διάσταση του, ο πρωθυπουργός κατέληξε στα συμπεράσματα ότι:

- Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης

-Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η χώρα μας δε, βρέθηκε να αναλαμβάνει και πρωτοπόρους ρόλους σε ιστορικές περιόδους όπως στην επανάσταση του 1821 

-Η Ελλάδα έχει επηρεαστεί καθοριστικά από αυτή τα σχέση.

-Η Ευρώπη και κατ αναλογία η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν κάτι ενιαίο. Υπάρχει η Ευρώπη της
Δημοκρατίας, της ελευθερίας των ιδεών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, αλλά και η Ευρώπη του νέου φιλελευθερισμού και καταναγκασμού των αγορών είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Διαλέγουμε της παράδοση στην οποία θέλουμε να είμαστε συνεπείς. Και εμείς θέλουμε να είμαστε κληρονόμοι των ωραίων και αγνών αγώνων για αλληλεγγύη, ισότητα, κοινωνική προσφορά, δημοκρατία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα πρώτο ευρωπαϊκό  κίνημα αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη που μάχονταν για τη ανεξαρτησία και την ελευθερία τους απέναντι στην ηγεμονικότητα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Και τόνισε ότι από τις μεγάλες αυτές δυνάμεις αντιμετωπίστηκε ως μια απρόβλεπτα επικίνδυνη ανατροπή.

Επίσης αναφέρθηκε στην γεωπολιτική σημασία της περιοχής που από την περίοδο εκείνη είχε γίνει αντιληπτή.
«Η επανάσταση του 1821 ήταν ένα γνήσιο τέκνο του Διαφωτισμού» είπε ο κ. Τσιπρας.

H συμβολή της παιδείας στην επανάσταση του 1821 ήταν το θέμα της ομιλίας του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνου Δημόπουλου που προσφώνησε τον πρωθυπουργό.

«Αναμφίβολα η 25η Μαρτίου 1821 δεν ήταν μόνο μια ηρωική στιγμή. Ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα ενός άλλου, σημαντικού αγώνα που προηγήθηκε για αιώνες, και στηρίχθηκε πάνω από όλα στην Παιδεία. Γιατί ήταν μέγας αγώνας για το υπόδουλο Έθνος να διατηρήσει τη Γλώσσα, τις παραδόσεις του, την Εθνική του συνείδηση, τη Θρησκεία του» δήλωσε ο κ. Δημόπουλος και αναφέρθηκε στους μεγάλους Δασκάλους του Γένους και τους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στον Αδαμάντιο Κοραή, τον Νεόφυτο Δούκα και τον Ανθιμο Γαζή.

«Για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας μας, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή επέτειος, καθώς η Παιδεία αποτέλεσε και τότε, σε εκείνη τη δύσκολη συγκυρία, ένα στέρεο υπόβαθρο για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας» είπε ακόμη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η διαχρονικότητα αυτού του μηνύματος είναι περισσότερο από πρόδηλη και στις μέρες μας: στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, μετά από πολυετή οικονομική κρίση, η παιδεία και οι φορείς της, όπως το δημόσιο πανεπιστήμιο, μπορούν και πρέπει, μέσα από τη γνώση, την εκπαίδευση και την έρευνα, με εξωστρέφεια, καθώς και με το κοινωνικό έργο τους, να προσφέρουν τα κατάλληλα ερείσματα στο έθνος» πρόσθεσε.


Τα οικονομικά της Επανάστασης του 1821

Τον μεγάλο πανηγυρικό λόγο της εκδήλωσης εκφώνησε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος επέλεξε το επίκαιρο θέμα των οικονομικών της επανάστασης του 1821 και της δυσκολίας που υπήρχε την περίοδο εκείνη για την συλλογή δημόσιων εσόδων, αφού κάτι τέτοιο προϋπέθετε μια έστω και στοιχειώδη κρατική υπόσταση.

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της χρηματοδότησης του απελευθερωτικού αγώνα ήταν ότι οι δυνατότητες εξεύρεσης εγχώριων οικονομικών πόρων ήταν εξαιρετικά περιορισμένες αφού εκείνη την περίοδο η ελληνική οικονομία ήταν βασισμένη στη γεωργία και τη μικρή βιοτεχνία.

Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος θύμισε στην ομιλία του ότι το 1822 ψηφίστηκαν δύο εσωτερικά ομολογιακά δάνεια, ύψους 5 εκατομμυρίων και 2 εκατομμυρίων γροσίων. Καθώς, όμως, συγκεντρώθηκαν ελάχιστα ποσά, η κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε αναγκαστικά, ενώ στη συνέχεια εκποιήθηκαν όλα τα χρυσά και αργυρά σκεύη των εκκλησιών και των μοναστηριών. Ακολούθως, ψηφίστηκε η φορολογία επί της αγροτικής παραγωγής που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πηγή εσόδων επί πολλά χρόνια. Παρά τη λήψη αυτών των μέτρων, όμως, το Δημόσιο Ταμείο παρέμενε άδειο, ενώ δεν απέδωσαν ούτε η διοργάνωση εράνου αλλά ούτε και η επιβολή δασμών στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων.  Παράλληλα, ιδιαίτερα επιβαρυντικός στην προσπάθεια ήταν ο ρόλος της χαώδους διοικητικής οργάνωσης, των εμφύλιων συγκρούσεων και της αντίδρασης των ισχυρών τοπικών παραγόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική πηγή εξεύρεσης πόρων ήταν η ελληνική διασπορά στη Δυτική Ευρώπη, τις Παραδουνάβιες περιοχές, αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ουσιαστική υπήρξε και η συνεισφορά των Φιλελλήνων του Αγώνα. Ο κ. Μαραβέγιας, εξήγησε ακόμη ότι από την αρχή της Επανάστασης μέχρι το 1826 οι εισφορές από την Ευρώπη για την Ελλάδα ανήλθαν σε 2.500.000 φράγκα. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των μοναστηριών, όπως και των καπεταναίων των νήσων Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά. Αντίθετα, τα λάφυρα δεν αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα γι’ αυτόν τον σκοπό αφού έπεφταν συχνά στα χέρια των ελλήνων οπλαρχηγών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ανέφερε ο κ.Μαραβέγιας, ξεκίνησε η προσπάθεια αναζήτησης δανείων από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η σύναψη δύο δανείων με επιτόκιο 5%: το ένα το Φεβρουάριο 1824, ονομαστικής  αξίας  800.000 λιρών, και το άλλο το Φεβρουάριο 1825, ονομαστικής αξίας 2.000.000 λιρών. Ωστόσο, συνολικά και από τα δύο δάνεια  έφθασαν στην Ελλάδα   540.000 λίρες, ενώ 1.032.000 λίρες έμειναν στην Αγγλία. «Δυστυχώς, και τα χρήματα που έφθασαν τελικά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να ενισχύσουν τις πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ των Ελλήνων, για προσλήψεις υπαλλήλων και για πληρωμή διπλο-υπολογισμένων στρατιωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαραβέγιας.

Η αποπληρωμή των δανείων του 1824 και του 1825, διευθετήθηκε οριστικά μετά από πολλά χρόνια. Το 1878 υπεγράφη σύμβαση με τους δανειστές  για οφειλή 1.200.000 λιρών, με επιτόκιο 5% και διάρκεια αποπληρωμής 36 χρόνια δηλαδή μέχρι  το 1914.


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά από όλους τους δημάρχους της Ευρώπης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά όργανα, Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Συμβουλίου της Ευρώπης (CLRAE) και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (CoR).

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία «να εκφράσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

H K.E.Δ.Ε. σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο για το μέλλον της Ελλάδος όσο και για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εξεύρεση λύσης στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, καλεί τους Δημάρχους όλων των ευρωπαϊκών πόλεων :
  • Να εκφράσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 
  • Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πιέσεις στις εθνικές τους κυβερνήσεις, προκειμένου να αναληφθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικές, που θα θέτουν ως στόχο τη σύγκλιση του αναπτυξιακού επιπέδου των εθνικών οικονομιών, τον τερματισμό της εφαρμογής αδιέξοδων κι αντιαναπτυξιακών πολιτικών λιτότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. 
  • Να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες, που αφενός θα αναδεικνύουν την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και κουλτούρα, αφετέρου θα δίνουν έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στοιχεία που σταδιακά μπορούν να εμπνεύσουν το αίσθημα του ανήκειν στο υπερεθνικό ευρωπαϊκό σύνολο, παράλληλα με την εθνική ταυτότητα των λαών της Ευρώπης. 
  • Να δηλώσουν τον απόλυτο σεβασμό τους στην δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των λαών όλης της Ευρώπης, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την συνεργασία και συνύπαρξη μεταξύ των πολιτών, στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ




Στη δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου που έγινε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2015 στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου παρέστη ο Βαγγέλης Αυγουλάς, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η Δοξολογία τελέστηκε υπό τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος των ΑNΕΛ και Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμένος και άλλα μέλη της Κυβέρνησης, πλήθος εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματικών αποστολών και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, με τη διαρκή βροχή από το πρωί να μην καταφέρνει τελικά να ακυρώσει τα σχέδια εκατοντάδων πολιτών που συνέρευσαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν την τελετή χωρίς κάγκελα και αχρείαστα μέτρα ασφαλείας.


Ο κ. Αυγουλάς με αφορμή την ονομαστική του εορτή, ζήτησε και έλαβε την ευχή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 



Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΑΦΗΣΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ



Την ευχή «να μην ξανασυμβούν γεγονότα που πονάνε όλους» έκανε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι κατέθεσε στο σημείο που βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης κόκκινα τριαντάφυλλα.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το σημείο όχι ως πολιτικός, αλλά ως πατέρας δύο παιδιών, όπως σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, και δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του θα συμβάλει να περιοριστούν φαινόμενα που προκαλούν πόνο, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Αναλυτικά ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

«Ένιωσα την ανάγκη ως πατέρας δύο παιδιών, που είναι στην ηλικία περίπου του Βαγγέλη, αφού βρέθηκα στα Γιάννενα, να καταθέσω δύο λουλούδια στο τόπο όπου βρέθηκε η σορός του. Σαν πατέρας και όχι ως πολιτικός θέλω να ευχηθώ να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα που μας πονάνε όλους. Έζησα σε Ίδρυμα- έζησα 6 χρόνια, τα εφηβικά μου χρόνια, σε τρία διαφορετικά ιδρύματα κλειστής φροντίδας, και δυστυχώς έχω εμπειρίες από την κλειστή ζωή των ιδρυμάτων. Θέλω σε αυτή την περίοδο, που η ζωή, ο Θεός, η τύχη, η συγκυρία, η προσπάθεια, μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι σε ένα κρίσιμο υπουργείο, θέλω να συμβάλω από τη μεριά μου τουλάχιστον να περιοριστούν φαινόμενα που μας κάνουν να πονάμε».

ΑΣΑΝΣΕΡ ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ....ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ




H ομάδα ρομποτικής "Robokom", του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, χρειάστηκε μόλις 20 ημέρες, για να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα δημιουργίας ενός ρομποτικού μοντέλου ανελκυστήρα, για να "απαντήσει" στο πρόβλημα εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα. "Κλαπ κλαπ, ασανσέρ άνοιξε!". Κάπως έτσι λειτουργεί ο "μαγικός ανελκυστήρας, που δημιούργησαν μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικού. H ομάδα ρομποτικής "Robokom", του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, χρειάστηκε μόλις 20 ημέρες, για να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα δημιουργίας ενός ρομποτικού μοντέλου ανελκυστήρα, για να "απαντήσει" στο πρόβλημα εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η εργασία της ομάδας αναδείχθηκε, μεταξύ των εργασιών 16 ομάδων ως η καλύτερη, στον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (28/2/2015 στην Αλεξανδρούπολη), εξασφαλίζοντας το "εισιτήριο" πρόκρισης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 28 Μαρτίου 2015.

Ο "μαγικός" ανελκυστήρας λειτουργεί με δύο βασικούς αισθητήρες, της  απόστασης και του ήχου. Έτσι, όταν πλησιάζει ο χρήστης στο ασανσέρ, οι θύρες του ανοίγουν αυτόματα, ή εναλλακτικά, όταν η καμπίνα του ασανσέρ δε βρίσκεται στον όροφο, στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης, λαμβάνει εντολή να ανέβει ή να κατέβει με δύο χτυπήματα των χεριών (παλαμάκια).

"Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό. Αφότου  οργανώσαμε την ομάδα και αναλύσαμε βασικές αρχές του προγραμματισμού, σκεφτήκαμε τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε, που να το συνδυάσουμε με την πόλη μας" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου και υπεύθυνος της ομάδας Robokom Φώτης Θεοχαρόπουλος.

"Καταλήξαμε στον ανελκυστήρα, αναζητώντας τι θα μπορούσε να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη ζωή ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος ζει στην Κομοτηνή, μία πόλη που είναι φιλική και προσβάσιμη για τα ΑμεΑ, βολική στις μετακινήσεις, χωρίς ανηφόρες και με υποδομές διευκόλυνσης τους" εξηγεί, ενώ διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του ασανσέρ έγινε εξ ολοκλήρου από τους μαθητές, χωρίς να αναζητηθούν πιθανές εφαρμογές, που ενδεχομένως να διαθέτουν εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρων.

Την ομάδα Robokom αποτελούν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Αναστάσιος Βαβατσικλής, Κωνσταντίνος Γεωργακούδης, Κωνσταντίνος Κελεσίδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Τζανίδης, Πέτρος Χονδρός. "Υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από πολλούς μαθητές και επιλέχθηκαν οι έξι -τόσους προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού- με βάση τις επιδόσεις τους και την κλίση στην Πληροφορική",
διευκρινίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Τα παιδιά διδάχθηκαν βασικές αρχές γύρω από τον προγραμματισμό, μέσα από μία γλώσσα φιλική στην ηλικία τους, ενώ χρειάστηκε να δουλέψουν πάνω στην εργασία τους με τους καθηγητές τους, αρκετές ώρες εκτός του σχολικού προγράμματος.

Η ομάδα Robokom ήδη προετοιμάζεται για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στην Αθήνα, ενώ εξετάζει και τη δυνατότητα να εξελίξει την πρότασή της για τον ανελκυστήρα, που προορίζεται ως εφαρμογή για κατοικίες, ώστε να γίνει πρότυπο για τη δημιουργία ανελκυστήρων για ΑμεΑ, σε δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: Εφημερίδα «Ημερησία»

ΛΑΜΠΡΗ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 25ου ATHENS EUROLYMP WEEK 2015




Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του 25ου Athens Eurolymp Week 2015 στις εγκαταστάσεις της Ναυταθλητικής Μαρίνας Καλλιθέας, ενός κορυφαίου διεθνούς ιστιοπλοϊκού γεγονότος που ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου και διήρκησε έξι ημέρες, παράλληλα με τη διεξαγωγή και των αντίστοιχων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

Όπως αναφέρει και το onsports.gr, εντυπωσιακή ήταν η τελετή λήξης του 25ου Eurolymp Ιστιοπλοΐας, οι αγώνες του οποίου ολοκληρώθηκαν στο Σαρωνικό κόλπο με τη συμμετοχή 500 ιστιοπλόων από 11 χώρες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ.  Ιούλιος Συναδινός, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, η γενική γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, ο υπεύθυνος ολυμπιακής προετοιμασίας της ΕΟΕ Γιάννης Βασιλειάδης, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας κα Πάσχου, ο υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού του Δήμου Καλλιθέας κ. Κώστας Ευσταθίου, πρόεδροι και παράγοντες ομίλων, σύσσωμο το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και πλήθος κόσμου.


Οι προσκεκλημένοι και άλλοι επίσημοι απένειμαν στους νικητές μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ελπίδα και την ευχή να θριαμβεύσουν ξανά οι Έλληνες ιστιοπλόοι που χωρίς ίχνος υπερβολής κατέκτησαν τα μετάλλια σε όλες τις ολυμπιακές και διεθνείς κατηγορίες εκτός από το χάλκινο στα ΦΙΝΝ.