meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ


Βιβλιάριο υγείας για τους ανασφάλιστους από τα ΚΕΠ

Από τα ΚΕΠ θα μπορούν να προμηθεύονται βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστου όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρω.

Αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας με  αντικείμενο την πρόσβαση των ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Όπως δήλωσε προς Το Βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Ξανθός, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία. Σήμερα καλύπτεται η νοσηλεία τους, ενώ έχουν πρόσβαση και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Με την υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται, θα καλύπτονται και οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται ακόμη κι αν δεν νοσηλευτούν. Επίσης, θα καταργηθούν οι τριμελείς επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε Νοσοκομείο, οι οποίες εισηγούνται στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας που υπάρχουν από ανασφάλιστους πολίτες. Η πρόταση της ομάδας εργασίας αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα.


Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ "ΜΑΤΙΑ" ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Μια εφαρμογή που βοηθά τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους να  αποφεύγουν τα εμπόδια που υπάρχουν στο ύψος του κεφαλιού τους, όπως είναι τα κλαδιά των δέντρων και οτιδήποτε άλλο τούς αναγκάζει να σκύψουν για να  περάσουν με ασφάλεια, ανάπτυξαν επιστήμονες στην Ισπανία. Η εφαρμογή λέγεται Aerial Object Detection, αναγνωρίζει τα εμπόδια που  υπάρχουν κοντά στο κεφάλι του χρήστη και μάλιστα τα καταγράφει, ώστε κάθε  φορά που εκείνος τα προσεγγίζει ξανά να έχει τον χρόνο να προστατευτεί από αυτά.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η εφαρμογή λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα, καθώς τα ειδικά μπαστούνια και τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που υπάρχουν στο έδαφος.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή φοράει το κινητό του τηλέφωνο σαν περιδέραιο, έτσι ώστε η κάμερα να είναι στραμμένη προς τον δρόμο. Στην οθόνη επιλέγεται ο τύπος πλοήγησης, δηλαδή εκείνος που εντοπίζει τα εμπόδια σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς, και η κάμερα σκανάρει τον  χώρο προς τον οποίο κινείται ο χρήστης. Μάλιστα, αφού η κάμερα μπορεί να αντιληφθεί το βάθος, η εφαρμογή υπολογίζει την απόλυτη απόσταση ανάμεσα στον χρήστη και το αντικείμενο. Την ίδια στιγμή οι αισθητήρες κίνησης καταγράφουν την ταχύτητα με την οποία κινείται ο χρήστης προς το εμπόδιο, ώστε να υπολογίσουν πότε ακριβώς πρέπει να του στείλουν την προειδοποίηση για να το αποφύγει.

Σύμφωνα με τον Φρανθίσκο Εσκολάνο από το πανεπιστήμιο Αλικάντε, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που σχεδίασε τη νέα εφαρμογή, για  τα 39 εκατ. τυφλούς και τα 246 εκατ. ανθρώπους με περιορισμένη όραση το μέλλον βασίζεται στα κινητά που διαθέτουν τεχνολογία 3D, αρκεί να υπάρχει
η κατάλληλη πλατφόρμα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics» και αναφέρει επίσης ότι οι ερευνητές  αναπτύσσουν μια παρόμοια εφαρμογή για κινητά παλαιότερης τεχνολογίας.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»


Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ


Η Αγγλία είναι μια χώρα που κυριολεκτικά προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους  και το αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, αφού πρόσφατα έδωσε την ευκαιρία σε έναν 19χρονο νέο με Εγκεφαλική Παράλυση να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να γίνει Επίσημος Διαιτητής Ποδοσφαίρου, αν και για να κινηθεί χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο! Πρόκειται για τον Νάθαν Ματίκ,  ο 19χρονος φοιτητής στο National Star  College, ο οποίος είναι επίσημος διαιτητής ποδοσφαίρου και διευθύνει  αγώνες και τουρνουά στην τοπική ένωση του Gloucestershire.

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο και από την ηλικία των 7 ετών ήθελα να γίνω Διαιτητής» είπε ο Nathan, ο οποίος είναι και Πρόεδρος στην Φοιτητική Ένωση του Κολλεγίου που φοιτά και δηλώνει ότι το να έρθει να φοιτήσει στο National Star πραγματικά του άλλαξε τη ζωή!

O Steve Tanner, επικεφαλής του Γραφείου Ανάπτυξης Διαιτητών στην Gloucestershire Football Association, επαίνεσε τις ικανότητες του Nάθαν:«Η  Ένωση μας είναι υπερήφανη που μπόρεσε και έδωσε την ευκαιρία στον Νάθαν να πραγματοποιήσει το όνειρο του να διευθύνει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Ματίκ είναι ο πρώτος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου που διευθύνει αγώνες στο Gloucestershire και είναι προφανής η ανάπτυξη και των δικών του ικανοτήτων  μέσα από αυτό που κάνει».

Ο Νάθαν σπουδάζει Αθλητική Τεχνολογία είναι ένθερμος οπαδός της Τσέλσι, και μετά την αποφοίτησή του τον Ιούλιο, ελπίζει να βρει εργασία στον ευρύτερο χώρο της αθλητικής βιομηχανίας:

«Θέλω να δουλέψω με παιδιά στον χώρο του αθλητισμού. Θέλω να βρω μια δουλειά και να είμαι ανεξάρτητος. Το να γυρίσω πίσω στους γονείς μου θα  είναι πισωγύρισμα»

Για την εμπειρία του από τον χώρο της διαιτησίας, μας λέει ότι ο πρώτος του αγώνας ήταν και ο πιο δύσκολος: «Είχα τόσο πολύ άγχος..Πίστευα ότι παίκτες και προπονητές θα μου δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το έργο μου, επειδή ήμουν στο αμαξίδιο και θα αναρωτιούνταν γιατί με έβαλαν να διευθύνω έναν αγώνα με αρτιμελείς ποδοσφαιριστές. Αλλά ευτυχώς δεν είχα τέτοια προβλήματα. Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να κάνουν ότι και τα άτομα χωρίς αναπηρία. Απλά το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Έχω Εγκεφαλική Παράλυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ικανός να κάνω πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε έχει αναπηρία είτε όχι και πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε για αυτό τον σκοπό».

Το National Star College είναι εξειδικευμένο στην περαιτέρω εκπαίδευση. Έχει πάνω από 1600 φοιτητές ετησίως και επιπλέον έχει ειδικά κέντρα  πληροφόρησης και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας.



ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ SILVER ALERT


Ο Γεράσιμος Κουρούκλης, πρόεδρος του Silver Alert, εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα. «Είχαμε δικούς μας ανθρώπους που ήθελαν βοήθεια στο σπίτι. Ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, άρρωστοι και ανήμποροι. Αρχίσαμε να το ψάχνουμε και βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη φροντίδα των γερόντων και των ΑΜΕΑ. Το πρόγραμμα αυτό στηριζόταν σε τρεις πυλώνες. Φυσική παρουσία τηλε-ειδοποίηση και τηλεϊατρική φροντίδα. Η Ελλάδα είχε χρηματοδοτηθεί για αυτό το πρόγραμμα, τα κονδύλια όμως είχαν φαγωθεί, αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε εμείς ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Έτσι φτιάξαμε τη Γραμμή Ζωής.
      
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΡΙΑΝΟΣ.

Στην οδό Κοδράτου 4, στο Μεταξουργείο, στα γραφεία της Silver Alert, τα τηλέφωνα χτυπάνε ασταμάτητα. Ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους πατάνε από το σπίτι τους το κόκκινο κουμπί που έχουν κρεμασμένο στο λαιμό τους και συνδέονται αμέσως με την υπηρεσία. Άλλοι έχουν προβλήματα υγείας, άλλοι νιώθουν απλώς μοναξιά. «Όλα καλά, κυρ-Νίκο;» ρωτάει από το κέντρο ο τηλεφωνητής. «Όλα καλά παιδί μου, είπα να πάρω να πω ένα γεια». Αυτή είναι η πρώτη και βασική υπηρεσία της Γραμμής Ζωής. Τηλε-ειδοποίηση και βοήθεια στο σπίτι.

Ο Γεράσιμος Κουρούκλης, πρόεδρος του σωματείου, μου εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα. «Είχαμε δικούς μας ανθρώπους που ήθελαν βοήθεια στο σπίτι. Ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, άρρωστοι και ανήμποροι. Αρχίσαμε να το ψάχνουμε και βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη φροντίδα των γερόντων και των ΑΜΕΑ. Το πρόγραμμα αυτό στηριζόταν σε τρεις πυλώνες. Φυσική παρουσία, τηλε-ειδοποίηση και τηλεϊατρική φροντίδα.

Η Ελλάδα είχε χρηματοδοτηθεί για αυτό το πρόγραμμα, τα κονδύλια όμως είχαν φαγωθεί, αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε εμείς ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Έτσι φτιάξαμε τη Γραμμή Ζωής.

Σκεφτήκαμε ότι δεν αρκεί να περάσει για μια ώρα η κοινωνική λειτουργός και να φύγει. Μπορεί ο γέροντας να τη χρειάζεται μετά από 2 ώρες. Μπορεί η γριούλα να πέσει το βράδυ και να χτυπήσει και να μην είναι κανένας εκεί. Θέλαμε μια υπηρεσία που να λειτουργεί 24 ώρες. Τους δίνουμε λοιπόν το κόκκινο κουμπί και απλώς το πατάνε. Δεν χρειάζεται να μιλήσουν, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο. Ακόμα και μέσα από κλειστές πόρτες ενεργοποιείται ο συναγερμός και φτάνει στα γραφεία μας. Έχουμε πάρει πλήρες ιατρικό ιστορικό και όταν μας καλεί βλέπουμε την καρτέλα του και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Ένα κόκκινο κουμπί χτυπάει την ώρα που μιλάμε και η τηλεφωνήτρια απαντάει:

«Κυρ-Γιώργη, τι γίνεται;» «Αύριο θα έρθετε να πάρετε αίμα;» «Αύριο στις 10» «Το χάπι που πίνω στις 9 να το πάρω κανονικά;» «Κανονικά...κανονικά...». «Το σπίτι θυμόσαστε πού είναι;» «Το θυμόμαστε, μη σας νοιάζει». «Χτυπήστε δυνατά το κουδούνι» «Εντάξει» «Ευχαριστώ, κορίτσι μου, καληνύχτα» «Καληνύχτα, κυρ-Γιώργη».

Στο διπλανό τηλέφωνο μια γιαγιά έχει πρόβλημα με τον άντρα της: «Δεν μ’ αφήν’ να ησυχάσου. Ολημερίς κι ολονυχτίς τριγυρνάει τσιτσίδι μες στο σπίτι κι θέλει να μι απαυτώσει! Τι να κάνου;» «Μα ο άντρας σου, γιαγιά, έχει πεθάνει πριν 10 χρόνια» λέει ο τηλεφωνητής που βλέπει την καρτέλα της. «Ε,  δέκα χρόνια δεν έχει σταματήσει να με κυνηγάει ου κερατάς!» επιμένει η γιαγιά.

Η άλλη υπηρεσία είναι το Silver Alert, η αναζήτηση εξαφανισμένων που πάσχουν από άνοια και συναφείς αρρώστιες. Όλοι έχουμε δει τις αναζητήσει  αυτές στο μετρό, στην τηλεόραση, στα έντυπα, στο ίντερνετ. «Μπορεί να εξαφανιστεί στις μέρες μας ένας άνθρωπος και να μην τον βρουν ποτέ;» ρωτάω και το μυαλό μου πάει χρόνια πίσω όταν, Μεγάλη Παρασκευή, εξαφανίστηκε ο φίλος μου Δημήτρης Μάος και δεν βρέθηκε. «Όχι» μου λέει ο Γεράσιμος Κουρούκλης «στην εποχή μας δεν μπορείς να εξαφανιστείς. Από τα Silver Alert που κάναμε έχουν βρεθεί όλοι! Ζωντανοί ή νεκροί έχουν βρεθεί!»

Μοιραία η κουβέντα πηγαίνει στην εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι ο Βαγγέλης είχε πέσει θύμα του bullying και ότι δεν θα βρεθεί ζωντανός. Μας πήρε μια κοπέλα, προφανώς συμμαθήτρια στη σχολή, και μας είπε “ψάξτε στη λίμνη” και έκλεισε το τηλέφωνο. Τον Βαγγέλη τον κατασπάραξε η αγέλη. Αν δείτε όλες τις φωτογραφίες που είναι με άλλους βρίσκεται σε μια γωνιά. Ήθελε να μπει στην αγέλη αλλά η αγέλη δεν τον δέχτηκε. Και στο τέλος τον κατασπάραξε.

Για να μπει κάποιος στις ανακοινώσεις του Silver Alert υπάρχει συγκεκριμένο αυστηρό πρωτόκολλο που τηρείται σε κάθε περίπτωση. Η Αστυνομία και η Εισαγγελία συνεργάζονται για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Η Αγγελική Νικολούλη μάς βοήθησε πολύ. Με τους συνεργάτες της στην εκπομπή έφτιαξε ένα μήνυμα που το παίξαμε σε όλες τις τηλεοράσεις» μου λέει και τρέχει σε μια τηλεφωνήτρια που ζητάει τη βοήθειά του.

Στο τηλέφωνο είναι ένας εφοπλιστής που έχει χάσει τη μητέρα του στο Παρίσι! Ο Γεράσιμος Κουρούκλης τού λέει τι πρέπει να κάνει για να βγει η αναζήτηση στον αέρα.

Δεν προλαβαίνει να κλείσει και ένας άλλος από τη Θεσσαλονίκη ψάχνει τη μητέρα του που πάσχει από αλτσχάιμερ. «Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της αρρώστιας τους, εκτός ότι δεν έχουν την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, έχουν τεράστια αντοχή στην πείνα, στη δίψα και στις κακουχίες. Δεν αισθάνονται, δεν πονάνε, περπατάνε χιλιόμετρα χωρίς να κουράζονται.

Μια γιαγιά τη βρήκαμε μετά από δέκα μέρες στη Βάρη, στο βουνό, αφυδατωμένη, χωρίς παπούτσια, μόνο με ένα κομπινεζόν!» «Μήπως η άνοια είναι το μυστικό της μακροζωίας;» τον ρωτάω και χαμογελάει. «Πείτε μου μια αστεία ιστορία από το Silver Alert». «Mια γιαγιά, η κυρα-Ζωή, έφυγε από το σπίτι της στο Παλαιό Φάληρο το μεσημέρι και το βράδυ έκανε οτοστόπ στην Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών! Την πήρε ένας οδηγός, στο δρόμο του έλεγε παλαβά, φτάσανε στην Πάτρα, ο οδηγός την παρέδωσε στον πρώτο λιμενοφύλακα
που βρήκε μπροστά του. “Πού πας, γιαγιά;” της λέει. “Πάω στην Ιταλία!” Εισιτήριο δεν είχε, το διαβατήριο ήταν ληγμένο, κάνει ο λιμενοφύλακας το λάθος να την πάει στο φυλάκιο, τον αρχίζει στις τσαντιές η γιαγιά, είδανε και πάθανε να τον γλιτώσουν από τα χέρια της!»

Info: Κοδράτου 4, Μεταξουργείο, info@lifelinehellas.gr, 211 3499700, 210 5246202.

Πηγή: «Athens Voice»

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


Ο ασθενής πλέον προσαρμόζει στο μπράτσο του έναν αισθητήρα μεγέθους ενός απλού κέρματος, τον σταθεροποιεί με αδιάβροχο αυτοκόλλητο και τον αλλάζει κάθε 14 μέρες. Την υπόλοιπη… δουλειά την κάνει ένας μικρός μετρητής, στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου, αρκεί να πλησιάσει σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Μάλιστα, δεν μετρά μία τιμή σακχάρου, αλλά μπορεί να δει την πορεία του το τελευταίο 8ωρο. Ένας νέος καινοτόμος τρόπος μέτρησης και καταγραφής του σακχάρου, ο οποίος αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 14ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο από τον καθηγητή Dr Gerry Rayman MD FRCP, διαβητολόγο στο Ipswich Hospital NHS Trust.

Ο ασθενής πλέον προσαρμόζει στο μπράτσο του έναν αισθητήρα μεγέθους ενός απλού κέρματος, τον σταθεροποιεί με αδιάβροχο αυτοκόλλητο και τον αλλάζει κάθε 14 μέρες. Την υπόλοιπη… δουλειά την κάνει ένας μικρός μετρητής, στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου, αρκεί να πλησιάσει σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Μάλιστα, δεν μετρά μία τιμή σακχάρου, αλλά μπορεί να δει την πορεία του το τελευταίο 8ωρο.

Παράλληλα, ο μετρητής διατηρεί δεδομένα για τις τελευταίες 90 ημέρες. Το κόστος είναι περίπου το ίδιο με αυτό του παραδοσιακού τρόπου μέτρησης με τη μέθοδο των ταινιών. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εισαγωγή του νέου προϊόντος και στην Ελλάδα, από την Abbott, με την επωνυμία FreeStyle Libre.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»


Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όσον αφορά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή (ακόμα χειρότερα) με ψυχική ή διανοητική διαταραχή, όπως τονίζει η Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η ικανότητα για δικαιοπραξία συνδέεται με το γεγονός της αναπηρίας -και όχι με την πραγματική ικανότητα λήψης αποφάσεων του ατόμου- ή με τη διαταραχή, μια καθαρή δηλαδή διάκριση.
      

Των Άντας Ψαρρά, Γιάννη Μπασκάκη.



Ίσως το κρισιμότερο ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει και κατοχυρώνεται σε ένα κράτος δικαίου είναι αυτό των πολιτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Συνταγματικά κατοχυρωμένη και στην Ελλάδα η παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συστήματος απονομής δικαιοσύνης που οφείλει να υπηρετεί τις γενικές αρχές του κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, ενώ νομικά κατοχυρώνεται σε κάποιο βαθμό αυτό το δικαίωμα, ειδικά για τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, στην πράξη διευρύνονται συνεχώς οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ενώ τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ομάδες του πληθυσμού και ειδικά οι φτωχοί καθιστούν την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη από δύσκολη έως αδύνατη.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Έλενας Μάρκου και Μαρίας Βουτσινού, ειδικών επιστημόνων στον Συνήγορο του Πολίτη, το 2013 εκκρεμούσαν στα ελληνικά δικαστήρια πάνω από 1.100.000 υποθέσεις, με μέσο όρο αναμονής της έκδοσης απόφασης 4-8 μήνες και με έναν μάλλον αυξανόμενο αλλά απροσδιόριστο αριθμό ανεκτέλεστων αποφάσεων που προσιδιάζει σε αρνησιδικία. Μάλιστα το 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ για τη χρονική διάρκεια της δίκης περισσότερες από 400 φορές. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 48% του συνόλου των καταδικών της χώρας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί στην τέταρτη θέση μεταξύ του συνόλου των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ΄ επανάληψη παραβιάζουν τη λογική διάρκεια μιας δίκης. Για τις καταδίκες αυτές η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει περίπου 8.500.000 ευρώ. Κι ενώ με τον νόμο 4055/2012 εισήχθησαν αλλαγές για την εύλογη διάρκεια μιας δίκης, με τον ίδιο νόμο αλλά και με άλλα νομοθετήματα, μέσα στην οικονομική κρίση, αυξήθηκε το κόστος της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, στη λογική του φιλτραρίσματος μέσω της αποθάρρυνσης των πολιτών να στρέφονται στα δικαστήρια.

Οι οικονομικά αδύναμοι.

Η συνέπεια είναι να αφαιρείται το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη από τους οικονομικά αδύναμους. Ενδεικτική είναι η απόφαση του Μονομελούς  Εφετείου Ιωαννίνων σχετικά με τη θέσπιση υποχρεωτικής καταβολής παραβόλου 200 ευρώ για την έφεση - «καθαρά εισπρακτικό μέτρο» και αντισυνταγματικό καθώς στερεί από σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες, τα θύματα των εγκληματικών πράξεων που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ουσιαστικά δεν έχουν και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, αφού μόλις εμφανιστούν στις αρχές θα κρατηθούν προς απέλαση, παρά την πρόσφατη ρύθμιση για την προστασία θυμάτων (που έγινε με ΚΥΑ και όχι με νόμο), αφού στην πράξη εμφανίζονται σειρά από εμπόδια, όπως ότι ο μετανάστης-θύμα θα πρέπει να έχει δικηγόρο. Σύμφωνα με την Κλειώ Παπαπαντολέων, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημαντικό ζήτημα για την πρόσβαση των αλλοδαπών στη Δικαιοσύνη είναι η απουσία διερμηνείας ενώπιον των αστυνομικών αρχών και γενικότερα προτού η υπόθεση φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δεν υπάρχουν καθόλου διερμηνείς(!), ενώ στην υπόθεση του Φαρμακονησίου προέκυψε ότι κατά τη λήψη καταθέσεων των παθόντων από τα λιμενικά όργανα στη Λέρο οι διερμηνείς δεν γνώριζαν επαρκώς την ελληνική γλώσσα αλλά ούτε και τη γλώσσα των θυμάτων, κι όμως οι συγκεκριμένες καταθέσεις ελήφθησαν υπόψη από τον εισαγγελέα ως αξιόπιστες.

Σημειώνεται ότι ελάχιστα παραμένουν τα θύματα που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και ιδίως όσον αφορά εγκλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ελευθερία (βιασμοί, τράφικινγκ, αποπλανήσεις ανηλίκων κτλ.), όπου μεταξύ άλλων φοβούνται τη διπλή θυματοποίηση και δεν αντέχουν την ψυχολογική εκκρεμότητα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Απόστολο Καψάλη, ερευνητή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, πολύ λίγες είναι και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί με βάση το άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα που προστατεύει τα θύματα του εργασιακού τράφικινγκ, με γνωστότερη την υπόθεση της Μανωλάδας, ενώ όσον αφορά τα εγκλήματα μίσους, όπως σημειώνει η Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια στο Πάντειο, δεν καταγράφονται από την αστυνομία τα κίνητρα των δραστών, αλλά μόνο το αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δικαστική απόφαση.

Τα ομοφοβικά εγκλήματα εναντίον των LGBT ατόμων έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ επικρατεί κλίμα ατιμωρησίας, με τους δράστες να μην οδηγούνται στο εδώλιο. Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Βαγγέλης Μάλλιος, 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για τις διακρίσεις (3304/2005) δεν υπάρχει ούτε μία υπόθεση διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Στο «Χυτήριο».

Πρόσφατο παράδειγμα, η υπόθεση της παράστασης «Corpus Cristi» στο «Χυτήριο», όπου όχι μόνο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για όσους εμπόδισαν βιαιοπραγώντας και προσβάλλοντας καθημερινά τους συντελεστές του έργου, αλλά η Δικαιοσύνη στράφηκε και κατά των συντελεστών κατηγορώντας τους για βλασφημία.

Τέλος, όσον αφορά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή (ακόμα χειρότερα) με ψυχική ή διανοητική διαταραχή, όπως τονίζει η Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η ικανότητα για δικαιοπραξία συνδέεται με το γεγονός της αναπηρίας -και όχι με την πραγματική ικανότητα λήψης αποφάσεων του ατόμου- ή με τη διαταραχή, μια καθαρή δηλαδή διάκριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2007-2011 το 97,15% των αποφάσεων του Πρωτοδικείου της Αθήνας αφορούσε την υπαγωγή σε πλήρη, ολική στερητική δικαστική συμπαράσταση, δηλαδή τα πρόσωπα κηρύχθηκαν ανίκανα να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους στο δικαστήριο προκειμένου να εκπροσωπηθούν από άλλο πρόσωπο.

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ


«Η υπουργοποίηση αυτή είναι μεγάλη τιμή για το αναπηρικό κίνημα και ο κ. Πρωθυπουργός με αυτή του την κίνηση στέλνει σαφές μήνυμα με ισχυρούς κοινωνικούς συμβολισμούς»: αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Βαρδακαστάνη με το οποίο ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με αντιπροσωπία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ υπό τον Πρόεδρο της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, το απόγευμα της 2ας Απριλίου 2015.

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΣΑμεΑ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Θ. Κλεισιώτης, Κ. Γαργάλης και Ρ. Λάγιου, ενώ θετικό ήταν το σχόλιο της ΕΣΑμεΑ και για την επιλογή του κ. Κουρουμπλή να συμπεριλάβει στους επιστημονικούς του συνεργάτες και το νεαρό δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, αιρετό εκπρόσωπο των ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πρώτο σκέλος της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αποκατάσταση, με τον κ. Υπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση του, ως πρώτο βήμα,  να πραγματοποιήσει αμέσως μετά το Πάσχα ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ, ενώ στις προτεραιότητες του είναι κινήσεις για τη στελέχωση του ΕΚΑ με μόνιμο προσωπικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την ουσιαστική και λεπτομερή συζήτηση ξεχώρισαν επίσης μεταξύ άλλων η ανάγκη για εκπροσώπηση και των ατόμων με κώφωση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας –στην Επιτροπή για τα κοχλιακά εμφυτεύματα-, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για προσβάσιμα δωμάτια και τουαλέτες σε κάθε κλινική και σε κάθε νοσοκομείο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, η συνέχιση του εντατικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για στοχευμένες παρεμβάσεις στα πολλά προβλήματα των διαβητικών, ενώ έγινε και εκτενή συζήτηση πάνω στην πρόταση της ΕΣΑμεΑ να επιστρέψουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ υπό την αιγίδα της Πρόνοιας, με τον κ. Κουρουμπλή να αφήνει ανοιχτό το θέμα ζητώντας παράλληλα έγγραφη τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση από τη Συνομοσπονδία.

Επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα επιστημονικοί συνεργάτες και των δύο πλευρών, θα συντάξουν απαραίτητες τροπολογίες για να συμπεριληφθούν στο  πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όπως για την αλλαγή του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς με αναπηρία –στο διορισμό και στην ειδικότητα τους-, με στόχο τη διεύρυνση των ωφελούμενων κατηγοριών.

Οι νομοθετικές αλλαγές θα οριστικοποιηθούν σε νέα πολιτική σύσκεψη του κ. Κουρουμπλή με την ΕΣΑμεΑ.



Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΜΑΘΕΤΕ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΣΙΤΙΣΗΣ


Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα 2.400 ευρώ και 3.600 ευρώ αν είναι ζευγάρι (προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο και με 600 ευρώ για κάθε ανήλικο)  και κατ´ ανώτατο όριο μέχρι 6.000 ευρώ, δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 90.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10.000 ή και 15.000 ευρώ, ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη) με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ ούτε κινητή περιουσία διπλάσια από τα εισοδήματα, μπορούν να διεκδικήσουν δωρεάν ρεύμα και επιδόματα στέγασης και σίτισης από 70 ευρώ - 220 ευρώ.

Τα κριτήρια και τις παροχές προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα προβλέπονται:

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
1. Δωρεάν ρεύμα 300kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15
2. Επιδότηση ενοικίου (στον εκμισθωτή) ύψους 70 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ το μήνα.
3. Επιδότηση της σίτισης με κάρτα που θα ενσωματώνει αξία για αγορές  προϊόντων 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ το μήνα.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 2.400 ευρώ και 3.600 ευρώ αν είναι ζευγάρι προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο(το οποίο δεν πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ αν έχει αναπηρία πάνω από 67%) και με επιπλέον 600 ευρώ για κάθε ανήλικο και συνολικά μέχρι 6.000 ευρώ

ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 90.000 ευρώ προσαυξανόμενο με 15.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο και συνολικά όχι πάνω από 200.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τυχόν καταθέσεις σε τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το διπλάσιο του εισοδήματος που ορίζεται για τους δικαιούχους.

Πηγή: www.imerisia.gr


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Το 1ο εξειδικευμένο Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής Κακοποίησης ή bullying στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» στην περιοχή του Ζωγράφου, τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015.

«Το Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.

O Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος στο θερμό του καλωσόρισμα υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής που αποτελεί μια ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στη χώρα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το Σπίτι του Παιδιού» στελεχώνεται από θεραπευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον Ψυχίατρο - Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου κο Γιώργο Νικολαϊδη, τρεις Παιδοψυχίατρους, τρεις κλινικούς Ψυχολόγους, Κοινωνικό Λειτουργό, Λογοθεραπεύτρια, Εργοθεραπευτή και ειδική Παιδαγωγό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για εξωτερική εποπτεία των κλινικών περιστατικών.


Στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης ο οποίος δήλωσε: «Όλες οι συνεργασίες που γίνονται με σκοπό την προστασία των παιδιών με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ως Υπουργό, ως Εγκληματολόγο και φυσικά ως άνθρωπο. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σώσουμε τα παιδιά που αποτελούν την επόμενη γενιά αφού τραυματίζονται από δικά μας λάθη. Εφόσον δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα δεινά, ας γιατρέψουμε τις πληγές που δημιουργούνται. Γνωρίζω το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και χρόνια και είμαι δίπλα τους για τον κοινό μας στόχο, την προστασία των παιδιών».

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας, ψυχίατρος κος Γιώργος Νικολαϊδης, ανέλυσε τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη δομή και τόνισε πως η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα αναλαμβάνει τη σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των διαταραχών που τα παιδιά – θύματα αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δυστυχώς οι περιπτώσεις παιδιών-θυμάτων που φτάνουν σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, κρατικές και μη, είναι ελάχιστες σε σχέση με την πραγματική διάσταση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης. Το Κέντρο Ημέρας δημιουργήθηκε για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες θυματοποίησης εντός ή εκτός του οικογενειακού τους πλαισίου και διαβιούν είτε σε άλλα της βιολογικής τους οικογένειας πλαίσια φιλοξενίας παραδοσιακά (ξενώνες, οικοτροφεία, καταφύγια κ.λπ.) ή εναλλακτικά (αναδοχή) είτε εξακολουθούν να διαμένουν με την οικογένειά τους».

Στην έναρξη συμμετείχαν επίσης η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Annie Gourgue πρόεδρος του οργανισμού La Mouette στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο βουλευτής κος Μπαργιώτας Κωνσταντίνος υπεύθυνος στον τομέα υγείας στο Ποτάμι, η δήμαρχος του Δήμου Ζωγράφου κα Τίνα Καφατσάκη, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών φορέων.

«Μεταφέρω την επί 24ωρου και για 365 ημέρες το χρόνο ουσιαστική συμπαράσταση, θεσμικά και προσωπικά, του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο έργο σας και την πεποίθηση του για την επιτυχία και αυτού του νέου εγχειρήματος του Χαμόγελου Του Παιδιού! Όσο για μένα προσωπικά, γνωριζόμαστε πέντε χρόνια τώρα κ. Πρόεδρε με τα μικρά μας ονόματα με εσάς και τους συνεργάτες σας από την καθημερινή δουλειά που έχουμε κάνει μαζί και παραμένω στη διάθεση σας να με «χρησιμοποιήσετε» με όποιο τρόπο πιστεύετε εσείς ότι είναι προς όφελος των παιδιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας και τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς στο σύντομο χαιρετισμό του.


«Είναι τιμή για το Δήμο Ζωγράφου να φιλοξενεί στη γειτονιά του μια επιστημονική πηγή ουσιαστικής αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών και θα σταθούμε αρωγοί στο έργο σας με όποιον τρόπο μας υποδείξετε», σημείωσε η Δήμαρχος της πόλης κα Τίνα Καφατσάκη.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε από τον κο Κώστα Γιαννόπουλο, ο αυτόνομος και ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο -υπό καθεστώς πλήρους προστασίας- παιδιά θα μετέχουν στις νομικές διαδικασίες με την ιδιότητα του θύματος ή του μάρτυρα σε μία προσπάθεια προώθησης διαδικασιών «Φιλικής Δικαιοσύνης προς τα παιδιά». Ο συγκεκριμένος χώρος τίθεται στη διάθεση των εμπλεκόμενων Αρχών (Δικαστικών, Εισαγγελικών και Αστυνομικών Λειτουργών) καθώς και των Υγειονομικών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Απώτερος στόχος ο εξειδικευμένος αυτός χώρος αυτός να πλαισιωθεί από Διατομεακή Ομάδα ανταπόκρισης στο φαινόμενο της Παιδικής Κακοποίησης, η οποία θα απαρτίζεται από τους συναρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Ιατρικές και Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Εισαγγελία, Λοιπές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες της Οικογένειας και του Παιδιού θύματος) σε διασύνδεση με την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 και φυσικά υπό το Συντονισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από «Το Σπίτι του Παιδιού» περιλαμβάνουν: 

● Έγκαιρη παρέμβαση - αξιολόγηση - συμβουλευτική υποστήριξη.
● Διάγνωση και θεραπεία όλου του φάσματος των παιδοψυχιατρικών προβλημάτων.
● Σε παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές η όλη προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την σφαιρική αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων παράλληλων αναγκών τους συμπεριλαμβανομένων της διάγνωσης και θεραπείας ειδικών μαθησιακών αναγκών και της παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.
● Συμβουλευτική σε γονείς, φροντιστές και λοιπά πρόσωπα αναφοράς.
● Παρακολούθηση - καταγραφή - στατιστική επεξεργασία των αναγκών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απορρέουν από τα περιστατικά κακοποίησης των παιδιών.
● Δράσεις ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την πρόληψη κάθε μορφής φαινομένων παιδικής κακοποίησης.
● Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν.

«Το Σπίτι του Παιδιού» στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του διαθέτει δυναμικότητα που αφορά στη μακροχρόνια ψυχοθεραπευτική κάλυψη 80-100 παιδιών και στην υποστήριξη των οικογενειών τους.

«Το Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί την εταιρία Sika Hellas ΑΒΕΕ και τον κον Χατζηφώτη, την εταιρία Kleemann Hellas ΑΒΕΕ, την εταιρία AT Elevators και τον κον Τερζάκη και όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του Κέντρου Ημέρας τόσο με τις υπηρεσίες τους όσο και με τον προσωπικό τους χρόνο.