meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΙΛΙΟΝ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Προς τους αξιότιμους κ.κ.
Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου
Κοιν.: κ. Δήμαρχο Ιλίου

Δ Η Λ Ω Σ Η

(Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.3 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου)



Ίλιον, 30η Απριλίου 2015

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στις εκλογές της 18ης Μάιου 2014 εξελέγην πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου με την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος» και με 1891 σταυρούς προτίμησης. Πρώτιστο δε καθήκον μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της ρητής, νωπής, ξεκάθαρης, ισχυρής λαϊκής εντολής των συμπολιτών μου για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπησή τους στα δημοτικά δρώμενα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 10 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου με θέμα «Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Δημοτικών Συμβούλων» η οποία ορίζει ότι «Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών», οι δε αμφίσημες περιστάσεις τον τελευταίο καιρό στο Ίλιον, αλλά και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συμπληγάδες που περνά η χώρα μας απαιτούν καθημερινό, επικαιροποιημένο, σαφή, ειλικρινή  και διαυγή δημόσιο λόγο.

Για τους λόγους αυτούς, παραμένοντας πιστός στις προσωπικές μου αρχές και αξίες, όπως πράττω από την πρώτη μέρα που πολιτεύτηκα στο Ίλιον το 2010 έως και σήμερα, και με το αίσθημα ευθύνης που αρμόζει στην περίσταση, με την παρούσα σας γνωστοποιώ την ανεξαρτητοποίηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, και παρακαλώ όπως προβείτε στα περαιτέρω νόμιμα.

Μετά τιμής,

Ευ. Αυγουλάς
Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES



Σημεία Ομιλίας Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή

O Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε χτες στις 29-04-15, σε Συνέδριο που διοργανώθηκε από τους Financial Times σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Χαράσσοντας το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα». Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την ομιλία του :

Τα θέματα της υγείας είναι κρίσιμα και αφορούν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες που συμμετείχα στο Άτυπο Συμβούλιο της Λετονίας επιβεβαίωσα ότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν απαντώνται  στα Άτυπα Συμβούλια. Στη δημόσια υγεία έχουν διαπιστωθεί σπατάλες και αδιαφάνειες .Εμάς όμως δε μας φοβίζει αυτό γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα.
           
Η οικονομική κρίση γέννησε μία νέα πραγματικότητα με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Όμως όποια κοινωνία επιτρέπει να συνεχίζονται ή να διαιωνίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα είναι παρηκμασμένη. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο θα πατάει στα πόδια του και προωθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα καταργηθούν τα εμπόδια για ανθρώπους που προσέφεραν στα ασφαλιστικά ταμεία επί σειρά ετών  αλλά η κρίση τους εξοβέλισε.

Επιπλέον δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι εφικτό να υφίσταται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν εποικοδομητικό διάλογο με φορείς και με όλους τους συντελεστές του τομέα υγείας ενώ έχουμε ενημερώσει και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα συζητάμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη συμμετοχή όλων των  βουλευτών. Επίσης γι αυτό το λόγο πήγαμε στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στον Έβρο, στην Κοζάνη και τη Δευτέρα θα είμαστε Χαλκίδα. Δίνουμε τις δυνατότητες σε όλες τις Περιφέρειες και τους φορείς να συμμετέχουν έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας και των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στον χώρο της Υγείας. Έχουμε θέσει ήδη ως στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενίσχυση της πρόληψης ώστε να προλάβουμε το κόστος της θεραπείας.

Επιπροσθέτως θα κάνουμε παρεμβάσεις στη διατροφή ώστε να καταρρίψουμε το μύθο ότι παρόλο που στη χώρα μας έχουμε τη μεσογειακή διατροφή είμαστε στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά στην παχυσαρκία. Θα αναχαιτίσουμε αιτίες που αφορούν όχι μόνο στην παχυσαρκία αλλά και στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Προχωράμε στην αναστήλωση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο βρήκαμε σε πρωτόγονο στάδιο, και ανασυγκροτείται το Taxis υγείας το οποίο θα αποτελεί εργαλείο των ασκούμενων πολιτικών όπου και θα περιλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, όπως και ο έλεγχος του κόστους  στην πηγή της παραγωγής του  Με τον τρόπο αυτό θα φαινόμενα αδιαφάνειας και σπατάλης. Οχυρώνουμε θεσμικά τον ΕΟΠΥΥ με τέσσερις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης : α) Φαρμάκου β) ιατροτεχνολογικών προϊόντων,  γ)διαγνωστικών εξετάσεων και δ) εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων  οι οποίες έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί  από την πρώτη ημέρα σύστασης του Οργανισμού αφού είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το δημόσιο συμφέρον.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Λετονία προτείναμε να διαπραγματευτούμε από κοινού το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων. Μέχρι στιγμής εκδηλώνεται μία «αδυναμία» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όμως εμείς  θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες ενώ θα ανταλλάσουμε πληροφορίες γι αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και σίγουρα θα ζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους.

Σχετικά με το ζήτημα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σπουδαίο ρόλο θα παίξει η οργάνωση των νοσοκομείων και η καλύτερη αποτελεσματικότητα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας δεν ήταν τυχαία και σηματοδότησε την κυβερνητική  στήριξη στο νευραλγικό τομέα της υγείας με 4.500 νέες μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα αιμοδοτήσουν  το νέο σύστημα από το οποίο αποχωρούν  πολλοί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης.

Θα αλλάξουμε το θεσμικό μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής και θα είναι πιο αποτελεσματικό σε ότι αφορά στην πρόσβαση του πολίτη αλλά και αποδοτικό στην ελληνική οικονομία η οποία έχει υποφέρει από τη διαχείριση του φαρμάκου. Ζητάω κατανόηση και σύνεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες  . Όλοι γνωρίζουμε το πάρτι που έγινε, όπως την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και το τζίρο των εταιρειών των  40 δισεκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος. Ακόμη θα εισάγουμε νέο μοντέλο στο rebate μέσω του οποίου θα δοθεί βάρος στον όγκο, και την κατανάλωση  εξασφαλίζοντας σταθερό περιβάλλον στην πολιτική των τιμών. Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι και το κράτος μπορεί να πιέσει και όχι μόνο οι εταιρείες,  αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκουμε αντιδικία με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά συνεννόηση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει  κανένα επιχείρημα από την πλευρά των εταιρειών να μη συνεργαστούν και να μη συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνον ως καταναλωτή. Το φάρμακο πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και έχει όλες τις προϋποθέσεις αφού η χώρα διαθέτει και κορυφαίους επιστήμονες και υλικό. Για παράδειγμα τα δύο φάρμακα που είναι πρώτα σε κατανάλωση θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα. Καλούμε τους φορείς  να συμβάλλουν στην πράξη.

Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι ο δαπάνες για την Υγεία έπρεπε να είναι το 6% του ΑΕΠ  αλλά δεν μας έχουν χορηγηθεί ούτε αυτά που όριζαν τα μνημόνια. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει λάβει 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια ευρώ και πήρε μόνο 526 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως οι διαπιστώσεις δεν απαντούν στα προβλήματα ,αυτό που προέχει είναι να αξιοποιήσουμε τον πραγματικό πατριωτισμό. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα ,στη φαρμακευτική πολιτική, στον ΕΟΠΥΥ  ενώ θα ακούσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά τα επιστημονικά κέντρα που παράγουν ιδέες και προτάσεις.

Είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων των συντελεστών για να προχωρήσουμε ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η  υγεία είναι ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο ξεπερνά  ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια. Θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση εάν καταφέρουμε να στελεχώσουμε  και να αναβαθμίσουμε  ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό, αποτελεσματικό και προσβάσιμο σε  όλους χωρίς διακρίσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ: Η "ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΑΝΑΣΑ" ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ




Απόφοιτος γραφιστικής και φοιτητής αρχιτεκτονικής, ασθενής ο ίδιος και  αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, ο Δημήτρης  Κοντοπίδης εμπνεύστηκε μια διαφορετική ομαδική δράση προβολής. Μια καμπάνια από ασθενείς για ασθενείς, που προσφέρει διακριτική ενημέρωση και επιτυγχάνει την οικονομική ενίσχυση που αναζητούν σήμερα οι Σύλλογοι Ασθενών μέσω ενός καινοτόμου e-shop δωρεών. Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και εμπνευστής της καμπάνιας η «Κάθε μας ανάσα» μας εξηγεί για τη διαφορετική καμπάνια  ενημέρωσης και το καινοτόμο e-shop δωρεών.

Απόφοιτος γραφιστικής και φοιτητής αρχιτεκτονικής, ασθενής ο ίδιος και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, ο Δημήτρης Κοντοπίδης εμπνεύστηκε μια διαφορετική ομαδική δράση προβολής. Μια καμπάνια από ασθενείς για ασθενείς, που προσφέρει διακριτική ενημέρωση και επιτυγχάνει την οικονομική ενίσχυση που αναζητούν σήμερα οι Σύλλογοι Ασθενών μέσω ενός καινοτόμου e-shop δωρεών.

Ερώτηση: Γνωρίζει ο κόσμος τι είναι η κυστική ίνωση;

Απάντηση: Η έλλειψη ενημέρωσης για τη συχνότητα αυτής της βαριάς κληρονομικής νόσου έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται στην Ελλάδα ένα με δυο παιδιά την εβδομάδα με κυστική ίνωση, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 φορείς.

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη άγνοια;

Απάντηση: 500.000 φορείς δεν είναι λίγοι! Η δική μου εμπειρία είναι ότι η  παραδοσιακή ενημέρωση, δηλαδή ο Σύλλογος να μοιράζει φυλλάδια στους δρόμους, δεν λειτουργεί πάντα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ο κόσμος είναι απρόθυμος.

Ερώτηση: «Η κάθε μας ανάσα, ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας». Πώς  γεννήθηκε το σλόγκαν σας;

Απάντηση: Εξέφραζε κυριολεκτικά και μεταφορικά την ασθένεια. Κυριολεκτικά  γιατί μιλά για τον καθημερινό μας αγώνα να προλάβουμε τα όνειρά μας στο λίγο χρόνο που έχουμε, μεταφορικά, γιατί το πρώτο που εξασθενεί και μας κρατάει μακριά από αυτά είναι η αναπνευστική μας λειτουργία, η ανάσα μας.

 Ερώτηση: Τι πετύχατε με την καμπάνια;

Απάντηση: Καταρχάς σπάσαμε την οικογενειακή σιωπή. Μέχρι πρόσφατα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου ήταν ότι οι ίδιοι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους δεν αποδέχονταν την ασθένεια ως γεγονός με ολέθρια αποτελέσματα για τη θεραπεία τους. Οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας μας δεν είναι μοντέλα, είναι ασθενείς που φωτογραφίζονται για να μεταφέρουν το σημαντικότερο ίσως μήνυμα στους συνασθενείς τους: στο σοβαρό αυτό νόσημα κάποιοι τολμούν και έχουν στόχο. Η κάθε τους ανάσα να είναι ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά τους! Το σλόγκαν μας είναι ελπιδοφόρο και για το ευρύ κοινό. Δεν αναφέρεται ρητά στην ασθένεια, με αποτέλεσμα να προκαλεί την περιέργεια να μπει κάποιος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να ενημερωθεί τόσο για την ίδια την πάθηση αλλά κυρίως για την πρόληψή της.


Ερώτηση: Τι ακριβώς είναι το e-shop ασθενών;

Απάντηση: Η ιδέα είναι απλή. Ανάλογα με το ποσό συνεισφοράς δίνεται δώρο ένα διαφορετικό προϊόν της συλλογής, όπως μπλούζες, κούπες, τσάντες κ.λπ. Δημιουργούμε ένα «συναισθηματικά φορτισμένο προϊόν» θέτοντας στον επισκέπτη το εξής απλό ερώτημα: Δεν θα ένιωθες πιο όμορφα όταν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσουν το πρωί πίνοντας στον πρωινό καφέ σου στην κούπα μας είναι ότι είσαι χρήσιμος για κάποιον που σε έχει ανάγκη, όπως εμείς;

Ερώτηση: Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Απάντηση: Η «Κάθε μας ανάσα» είναι το πρώτο μας βήμα. Έχουμε κι άλλα όνειρα. Η κυστική ίνωση είναι μόνο μία από τις πολλές σπάνιες παθήσεις για τις οποίες υπάρχει τεράστιο κενό ενημέρωσης. Επόμενος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αντίστοιχες καμπάνιες για όλες τις παθήσεις.  Με λίγα λόγια η καμπάνια «Κάθε μας ανάσα» θα γίνει ο πιλότος για τη δημιουργία μιας μεγάλης καμπάνιας που θα αγκαλιάσει κι άλλους. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό.

Πηγή: «Athens voice»

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

5η ΜΑΪΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Τι είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση; Στο άκουσμα αυτού του όρου το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι η λέξη ελευθερία. Αν όμως κανείς το σκεφτεί λίγο καλύτερα θα αναγνωρίσει πως μέσα στη φράση «Ανεξάρτητη Διαβίωση» περικλείονται πολλά περισσότερα νοήματα. Κάποια από αυτά τα νοήματα άρχισαν να γίνονται πράξη μέσα από τη ζωή μερικών Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.) στη δεκαετία του ’70, κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Τελικά, τα κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης δημιουργήθηκε, μέσα από την πρακτική αυτών των ανθρώπων.

Το κίνημα βασίστηκε σε μια φιλοσοφία η οποία εξαπλώθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις της υφηλίου και άρχισε να εφαρμόζεται τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τη δεκαετία του ’80 φτάνει και στην Ευρώπη. Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης περιγράφει το αυτονόητο, το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Όταν ένας άνθρωπος διαβιεί σε συνθήκες αναπηρίας, αυτό το δικαίωμα μπορεί να καταπατηθεί από τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας που δεν δίνει το περιθώριο σε κάποιον Α.μεΑ. να κινηθεί, να εργαστεί, να μορφωθεί ή να αποκλειστεί από πτυχές της οικογενειακής, πολιτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής, ερωτικής ζωής. Αυτό που επιδιώκει το κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης (όπου εφαρμόζεται) είναι να δώσει τα μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου αναπηρίας, να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να επιλέξει το που, πως και με ποιους θα ζήσει και να έχει πλήρη ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η έλλειψη πλαισίου Ανεξάρτητης  Διαβίωσης, συνήθως, υποχρεώνει πολλούς Α.μεΑ. -κυρίως αυτούς με τις σοβαρότερες αναπηρίες- να έχουν μια ζωή δεύτερης κατηγορίας, που οφείλεται από τα εμπόδια που δημιουργούνται από το περιβάλλον και την κοινωνία. Παρουσιάζεται η πλασματική συνθήκη πως κάποιος άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία δε μπορεί να έχει κανονική δουλειά, κανονική σχέση, να είναι ανταγωνιστικός στην πολιτική ή το σχολείο. Αυτό όμως δε συμβαδίζει με την αλήθεια και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ζωή. Και αυτό είναι που έρχεται για να ξεκαθαρίσει η Ανεξάρτητη Διαβίωση ότι για να μπορέσει να ζήσει κάποιος πλήρως ανεξάρτητα πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν οι υπηρεσίες. 

Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η κοινωνία της δεν ενδιαφερόταν καθόλου με το θέμα της εφαρμογής των αρχών της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης. Για αυτό και δημιουργήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός οργάνου που θα διεκδικεί αυτές τις αρχές. Έτσι, γεννήθηκε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος» (www.facebook.com/gr.iliving). Οι ιδρυτές της, έξι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, που όλοι τους έχουν επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση. Κοινό τους όραμα και στόχος είναι η ύπαρξη της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης και στην Ελλάδα.

Η σημαντικότητα και η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κινήματος στα ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, ο εορτασμός θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό μας.

Την ημέρα της 5ης Μαΐου, μέλη και φίλοι του Οργανισμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναζητώντας απ’ τους πολίτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο «Ανεξάρτητη Διαβίωση». Συγκεκριμένα, περαστικοί, πολίτες κάθε ηλικίας, θα καλούνται –αν θέλουν- να συμπληρώσουν σε ένα χαρτί τι είναι για τους ίδιους η «Ανεξάρτητη Διαβίωση», αναζητώντας εκείνα τα νοήματα πάνω στα οποία διαμορφώθηκε ολόκληρο το κίνημα. Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεών τους θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο «πάζλ»... Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Εκείνη την ημέρα, μπορείτε να βρείτε τους ανθρώπους του Οργανισμού και τους καταπληκτικούς εθελοντές του στα εξής σημεία:

-Αθήνα (σημείο πρώτο): Οδός Ερμού (αρχή), 12:00-20:00
-Αθήνα (σημείο δεύτερο): Γκάζι (στην Πλατεία έξω από το μετρό), 13:00-17:00
-Θεσσαλονίκη: Λευκός Πύργος, 15:00-20:00
-Ηράκλειο Κρήτης: Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (λιοντάρια), 17:00-21:00
-Λάρισα: Πλατεία Ταχυδρομείου, έξω από την Ιατρική, 17:00-20:00
-Ιωάννινα: Πλατεία Νομαρχίας, 18:30-21:00
-Κομοτηνή: Πεζόδρομος Ελ.Βενιζέλου, 16:00-21:00
-Δράμα: Πεζόδρομος οδού Ζερβού, κοντά στο Bershka, 11:30-13:30

Ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της δράσης είναι να εδραιωθεί αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα και να αναδειχθεί η ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για αυτό και χρειάζεται να διαδοθεί η ύπαρξη αυτής της Ημέρας σε όσους περισσότερο γίνεται ώστε να μάθουν την ουσία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Για κάτι τέτοιο λοιπόν η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και αναγκαία!

Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Πρόεδρος Οργανισμού “i-living”
twitter: @ilivinggreece

ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΔΑΝΕΙΑ ΚΙ' ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Επιπολαιότητα και έλλειψη ιστορικής συνείδησης είναι να λέμε  οι σύγχρονοι Έλληνες ότι … « δεν είναι δυνατόν να ζούμε με δανεικά». Γιατί η Ελλάδα, μετά την επανάσταση του ΄21, αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε και έφτασε όπου έφτασε ΜΟΝΟ με δανεικά. Πάντα επ ωφελεία των δανειστών μας βέβαια . Αλλά χωρίς τα οποία, σύγχρονη Ελλάδα ΔΕΝ θα υπήρχε. Αρμενίζουμε μεσοπέλαγα, σε μια ταραγμένη, τρικυμισμένη θάλασσα, σε δολοφονικά αδηφάγα κύματα  μέσα σ΄ ένα χάρτινο καραβάκι φτιαγμένο από απίστευτα χαρτονομίσματα, χρεόγραφα, μάρκα, φράγκα, λίρες, ακόμα και δολάρια, σ΄ ένα καραβάκι με το αμπάρι του γεμάτο δανεικά χρυσά νομίσματα κι ελπίδες. Τρεις φορές, το ναυάγιο συνέβη. Το καραβάκι μούλιασε, σκίστηκε και τα χρυσά νομίσματα έφτασαν στον πάτο της θάλασσας μαζί με τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Περήφανου και ιστορικού. Που δεν ήξερε – ή κι αν ήξερε, δεν το πίστευε- ότι τα πάντα ήταν δανεικά. Που τα ξεπλήρωνε ο ίδιος ο λαός με αίμα, δάκρυ, στερήσεις, πείνα, θυσίες και θάνατο.

Τρεις φορές ναυάγησε το καράβι, τρεις φορές το ξαναφτιάξαμε.  Και αγνοώντας την αλήθεια, την πραγματικότητα, συνεχίσαμε να πορευόμαστε μέσα σε παρόμοια καραβάκια, γεμάτα δανεικά που κανείς δεν μας ενημέρωνε ότι παίρναμε. Κι ότι τα χρωστούσαμε. Μέχρι το επόμενο ναυάγιο. Την επόμενη χρεοκοπία. Που θα την ξαναπληρώναμε με το αίμα μας αλλά την αλήθεια δεν θα τη μαθαίναμε.

Η Ελλάδα όχι απλώς  ΔΕΝ αποτέλεσε το «κακομαθημένο παιδί» των συμμάχων και τον «μπαταχτσή» της κοινότητας, αλλά τον μεγάλο πελάτη των Δυτικών Τραπεζών. Τόσο καλό που οι  τράπεζες δεν είχαν καμία όρεξη να σταματήσουν να δανείζουν γιατί επί 200 χρόνια πλήρωνε αδιαμαρτύρητα.

Η Ελλάδα αποτέλεσε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης των προηγμένων Δυτικών κρατών. Πλήρωνε τοκογλυφικά δάνεια  και μ αυτά, αγόραζε στρατιωτικό υλικό και προϊόντα των χωρών που της δάνειζαν. Ήταν από παλιά «άντρο των διεθνών πλιατσικολόγων» . Που μπορεί να μας έδωσαν  «κατιτίς» για να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας, αλλά το εξαργύρωναν επί δύο σχεδόν αιώνες. Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

Και αυτά που μας ζητάνε σήμερα, είναι υπερ-τοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήμα το οποίο το λάβαμε στα χέρια μας  και το σπαταλήσαμε.


Τρίτη 28 Απριλίου 2015

DEMENTIAVILLE: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ


Το αποκαλούν «Dementiaville» (σε ελεύθερη μετάφραση, το χωριό της άνοιας), καθώς στο μικρό προάστιο Ντε Χόγκεβεκ, του Άμστερνταμ, ζουν 152 ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο στάδιο άνοιας και Αλτσχάιμερ. Το παράξενο με αυτό το χωριό είναι πως οι κάτοικοι του ζουν φυσιολογικά, χωρίς να νιώθουν ότι είναι ασθενείς, καθώς έχουν δημιουργηθεί όλες τις συνθήκες που τους αφήνουν να ζουν στη δική τους πραγματικότητα: Μέσα στο (περιφραγμένο) αυτόνομο χωριό, που εκτείνεται σε σχεδόν τέσσερα εκτάρια, υπάρχει πάρκο, κομμωτήριο, εστιατόριο, θέατρο, ταχυδρομείο και παντοπωλείο. Στα «καταστήματα» αυτά εργάζονται ως υπάλληλοι οι περίπου 250 νοσηλευτές που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των ασθενών.

Οι νοσηλευτές αυτοί, ωστόσο, δεν φορούν παραδοσιακές άσπρες ποδιές, αλλά είναι ντυμένοι με κανονικά ρούχα, ώστε να μην διαταράξουν την ευαίσθητη ψυχική ισορροπία των κατοίκων τους, οι οποίοι λόγω της άνοιας από την οποία πάσχουν, δεν αντιλαμβάνονται πως όσοι κυκλοφορούν και εργάζονται γύρω τους είναι εκπαιδευμένοι νοσοκόμοι.

Οι 152 κάτοικοι ζουν σε συνολικά 23 κατοικίες του ανταποκρίνονται σε έναν από τους επτά διαφορετικούς «τρόπους ζωής» που οι ψυχολόγοι και οι επιστήμονες έκριναν ότι χαρακτηρίζουν την ολλανδική κοινωνία: αστικός (Stedelijk), χριστιανικός (Christelijk), μεγαλοαστικός-αριστοκρατικός (Goois), απλός και λιτός (Huiselijk), έθνικ (Indisch, με επιρροές από την ινδονησιακή οικιστική αρχιτεκτονική), σοφιστικέ (Cultureel) για όσους είναι ένθερμοι θιασώτες της κουλτούρας και του πολιτισμού) και ρουστίκ (Ambachtelijk).

Κάθε σπίτι έχει 6-8 ενοίκους με δικά τους υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, ενώ οι ένοικοι μοιράζονται μια μεγάλη τραπεζαρία που λειτουργεί κι ως σαλόνι.

Οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να εγκαταλείπουν τα δωμάτιά τους και να περπατούν καθημερινά στη μεγάλη πλατεία με το σιντριβάνι, τον κεντρικό δρόμο και τα μικρά σοκάκια, να κάνουν τις δουλειές τους και γενικά να έχουν μια φυσιολογική  καθημερινότητα, σαν η άνοια να μην χτύπησε ποτέ την «πόρτα» τους.

Στο χωριό –που από πολλούς έχει παρομοιαστεί με αυτό στη ταινία «The  Truman Show»- δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ούτε λεωφορεία. Οι συναλλαγές δεν γίνονται με χρήματα, προκειμένου οι ασθενείς-κάτοικοι να μην απασχολούν το μυαλό τους με περίπλοκες μαθηματικές πράξεις που πιθανώς να τους έκαναν να νιώσουν άβολα.

Ιθύνων νους πίσω από το εγχείρημα είναι η γιατρός Ιβόν φαν Αμερόνγκεν, η μητέρα της οποίας πέθανε από Αλτσχάιμερ. Η Ιβόν αποφάσισε να κάνει κάτι προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πασχόντων από άνοια που απλώς «έλιωναν» μέσα σε έναν συμβατικό οίκο ευγηρίας. Κι όντως, το πείραμα φαίνεται να πετυχαίνει, με πολλές άλλες χώρες να προσανατολίζονται κι αυτές στη δημιουργία αντίστοιχων «χωριών».

Το Ντε Χόγκεβεκ, που κόστισε 19,3 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση σχεδόν αποκλειστικά από το ολλανδικό κράτος (17.8 εκατ. ευρώ) και μια χορηγία της τάξεως των 1.5 εκατ. ευρώ από τοπικές οργανώσεις, σχεδιάστηκε από την ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία Molenaar & Bol & VanDillen και άνοιξε επισήμως τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2009.

Το κόστος για κάθε κάτοικο είναι περίπου 5.000 ευρώ το μήνα, ωστόσο τα ασφαλιστικά ταμεία της Ολλανδίας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του μηνιαίου ενοικίου για τους ασφαλισμένους του.



Πηγή: http://www.typos.com.cy/



ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1


Επιστήμονες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του προληπτικού εμβολιασμού ινσουλίνης κατά του διαβήτη τύπου 1. Αξιολογήσεις της διεθνούς έρευνας Ρre-Point δείχνουν θετική ανοσολογική αντίδραση σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα οποία χορηγήθηκε στοματικά, ινσουλίνη. Ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπογλυκαιμία, δεν αναφέρθηκαν. Ερευνητές έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της θεραπείας και της αποτελεσματικής προστασίας των παιδιών από τον διαβήτη τύπου 1, με εμβολιασμό. Σε σχετική μελέτη καταγράφηκαν οι πρώτες επιτυχίες με σκόνη ινσουλίνης.

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του προληπτικού εμβολιασμού ινσουλίνης κατά του διαβήτη τύπου 1. Αξιολογήσεις της διεθνούς έρευνας Ρre-Point δείχνουν θετική ανοσολογική αντίδραση σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα οποία χορηγήθηκε στοματικά, ινσουλίνη. Ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπογλυκαιμία, δεν αναφέρθηκαν.

Τα αποτελέσματα δημοσιοποίησαν ερευνητές του διαβήτη από το DFG Center for Regenerative Therapies στη Δρέσδη και το Ινστιτούτο έρευνας για τον Διαβήτη, Helmholtz στο Μόναχο, από κοινού με ερευνητές από τη Βιέννη, το Μπρίστολ και το Ντένβερ, στο επιστημονικό περιοδικό ΄΄JAMA΄΄.

Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί αν ο εμβολιασμός ινσουλίνης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου σε μόνιμη βάση. Στην pre -POINT μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία παιδιά με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 στη Γερμανία, την Αυστρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κατά μέσο όρο έξι μήνες με χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, μία φορά ημερησίως.

Η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo). Στην ομάδα με το φάρμακο χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια των έξι μηνών ινσουλίνη σε διαφορετικές αυξητικές δόσεις, ως σκόνη μαζί με τα τρόφιμα. Η υψηλότερη δόση (67,5 mg) ινσουλίνης προκάλεσε τελικά την επιθυμητή ανοσοαπόκριση. «Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι δεν υπήρχαν αρνητικές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ezio Bonifacio από το Center for Regenerative Therapies. «Αυτό δείχνει ότι αναπαραστήσαμε με επιτυχία τις κανονικές
διαδικασίες στο σώμα ενός υγιούς παιδιού, που εμποδίζουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1».

Επειδή η ινσουλίνη σε αυτή την χορηγούμενη μορφή διαχωρίζεται στο στομάχι, δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Υποθέτουμε ότι η πλειονότητα της ανοσολογικής απόκρισης εμφανίζεται από την στοματική χορήγηση ινσουλίνης», συμπληρώνει ο Bonifacio.

Μοναδικό σε αυτή την μελέτη, σύμφωνα με την καθηγήτρια Anette-Gabriele Ziegler από το Ινστιτούτο για την έρευνα του διαβήτη, ήταν ότι η ινσουλίνη χορηγήθηκε προφυλακτικά ως εμβόλιο σε μια εποχή που τα παιδιά δεν είχαν ακόμα αυτοάνοση αντίδραση, δηλαδή δεν είχαν αναπτύξει αυτοαντισώματα.

Αυτό αποτελεί επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου - 1, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ziegler, προσθέτοντας ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει το ίδιο την προστατευτική ανοσολογική απόκριση, η ιατρική θα πρέπει απλά να δώσει μια μικρή βοήθεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης αξιολογήθηκαν θετικά από το Juvenile Diabetes Research Foundation, που χρηματοδότησε το έργο: «Τα αποτελέσματα της μελέτης pre-POINT είναι ένα κίνητρο για εμάς, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τονίζει η Julia Greenstein, Αντιπρόεδρος του τομέα Discovery Research.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/


Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"


"ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ" – ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΣΤΗΝ ΝΕΡΙΤ PLUS

Η εκπομπή “ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ”, είναι η μοναδική εκπομπή στην Ελληνική Τηλεόραση που ασχολείται με θέματα αναπηρίας και απευθύνεται στο 1.500.000 συμπολίτες μας με αναπηρία και στο σύνολο της κοινωνίας. Ο δημοσιογράφος, νομικός και μουσικός Γιώργος Μπελίρης (τυφλός ο ίδιος), που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, και οι υπόλοιποι συντελεστές, προσπαθούν όλοι μαζί, με υπευθυνότητα, να αναδείξουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία, τα προβλήματα, τις ανησυχίες, και τις φιλοδοξίες των πολιτών με αναπηρία. H εκπομπή ακολουθεί τη δεοντολογία, τη μεθοδολογία, τις προδιαγραφές και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με αναπηρία, που έχουν υιοθετήσει οι δημόσιες τηλεοράσεις ευρωπαϊκών χωρών: ΒΒC, ZDF, FRANCE TELEVISIONS.

Θέματα 8ης εκπομπής:

• Αποκλειστική συνέντευξη με τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον πρώτο υπουργό με αναπηρία στην Ελλάδα, ο οποίος μας δέχτηκε στο σπίτι του και μας μίλησε από καρδιάς για τη ζωή του.
• Παρουσίαση παραολυμπιακού αθλήματος: Ξιφασκία με αμαξίδιο.
• Βασικές γνώσεις για τις πρώτες βοήθειες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Παιδί και οδική ασφάλεια.
• Προβολή Επεισοδίου: Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 στις 18:00

Παρουσίαση / Δημοσιογραφική Έρευνα: Γιώργος Μπελίρης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιανίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Δείτε όλες τις εκπομπές διαδικτυακά: http://webtv.nerit.gr


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΕΝΙΣ

Μπορεί η ζωή να του στέρησε την όραση, αλλά η δύναμη ψυχής που διαθέτει του έχει χαρίσει μια... ζωή γεμάτη όνειρα.

Ο Ελληνοαυστραλός Χρήστος Κυπραίου έχασε την όρασή του το 1999, μετά από ασθένεια. Στην αρχή πίστευε ότι πολλά πράγματα είχαν τελειώσει για εκείνον. Σήμερα ξέρει ότι πολλά είναι εκείνα που μπορούν να αρχίσουν, με κορυφαίο όλων μια μέρα να γίνει επαγγελματίας τενίστας.

Ο Χρήστος τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με επιτυχία με το τένις για  τυφλούς, που αποτελεί ένα σχετικά νέο άθλημα στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα, υπάρχει μόνο ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτάθλημα ατόμων με μειωμένη όραση, το Blind Sports Australia, ενώ του χρόνου θα γίνει το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά στην Ιαπωνία.

Στόχος του αθλητή είναι να γίνει επαγγελματίας, αφού όπως δήλωσε στo αυστραλιανό δίκτυο SBS, όταν ανακάλυψε το τένις για τυφλούς ξαναβρήκε την αυτοπεποίθησή του.

Στο τένις για τυφλούς πολλά πράγματα διαφέρουν. Το μπαλάκι είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κανονικό, είναι κατασκευασμένο από αφρώδες υλικό, φέρει κουδούνι ή συσκευή που δημιουργεί θόρυβο, και επιτρέπεται να αναπηδά περισσότερες φορές. Μερικοί παίκτες χρησιμοποιούν μικρότερες ρακέτες. Όμως ο Χρήστος Κυπραίου τόνισε πως το παιχνίδι είναι εξίσου ανταγωνιστικό και διασκεδαστικό.

Το άθλημα είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2030 να έχει ενταχθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: http://www.pontos-news.gr/



ΡΟΥΒΑΣ ΜΕ "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ


του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ακόμα και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των θεωρούμενων ως "μεγάλων" τηλεοπτικών καναλιών "έπαιξε"- και εκτεταμένα- αυτή η ιστορία με το Σάκη Ρουβά και την πρόθεση του να ερμηνεύσει το "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη ύστερα από πρόταση που του έγινε από έξυπνους ανθρώπους του Δήμου Νέας Σμύρνης οι οποίοι εξασφάλισαν άκοπα και δωρεάν την προβολή της εκδήλωσης και των ιδίων. Συνεπώς, μπορούμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε ως ένα από τα θέματα των ημερών που απασχόλησαν το τηλεοπτικό κοινό όλων των κατηγοριών. Δεν τον υποτιμώ. Ένας καλός ποπ τραγουδιστής. ίνδαλμα δεκαπεντάρηδων και εικοσάρηδων, με σταθερή πορεία και "καλλιεργημένη" εικόνα ενός σούπερ "γκόμενου", χωρίς "γκρίζα" σημεία στην καριέρα του, οικογενειάρχης αλλά και "διαφημιστικό εργαλείο", αποφασίζει να τραγουδήσει κάτι σοβαρότερο και δυσκολότερο απ' αυτά που λέει τόσα χρόνια. 

Μια απόφαση που έχει σχέση με τον ίδιο , άντε και με τον συνθέτη του ιστορικού έργου αλλά και τη μνήμη του ποιητή που το έγραψε. Αν τα πάει καλά, θα καταξιωθεί περισσότερο. Μέχρι εκεί. Όπερα δεν θα τραγουδήσει. Αν δεν τα πάει καλά, θα πάθει ζημιά. Όμως ποπ τραγουδάκια θα ξαναπεί. Αλλά το δικαίωμα να τα πει αυτά τα τραγουδάκια, το έχει. Οι συνέπειες θα "βαρύνουν" μόνο τον ίδιο. 

Συνεπώς όλος ο θόρυβος έχει άμεση σχέση με το ότι το θέμα "πουλάει". Όπως θα "πουλήσει" και η ενδεχόμενη αποτυχία του. Τον κόσμο δεν τον αφορά παρά μόνο λόγω περιέργειας και υπερπροβολής. Και οι διοργανωτές- κυρίως αυτός που σκέφτηκε το Ρουβά, τον πλησίασε και τον έπεισε- θα είναι οι μόνοι σίγουροι κερδισμένοι. Είναι ήδη. Όλοι οι υπόλοιποι - Ρουβάς, Θεοδωράκης, μαέστρος, συνεργαζόμενοι τραγουδιστές- περπατάνε στην άκρη του γκρεμού.

Και αυτό διότι το "Άξιον Εστί" των Θεοδωράκη - Ελύτη με τον Σάκη Ρουβά δεν είναι το ίδιο με- ας πούμε- μια ενδεχόμενη εκδοχή των "Ρεμπέτικων του Τσιτσάνη" με την Δέσποινα Βανδή ή των "Τραγουδιών του Ψηλορείτη" με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το εγχείρημα είναι σοβαρότερο και δυσκολότερο. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν δεκάδες καθημερινών θεμάτων εν εξελίξει, οικονομικών, πολιτικών και Εθνικών, που αφορούν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και τα οποία λόγω Ρουβά και "'Αξιον Εστί" περνούν σε δεύτερη μοίρα γιατί είναι δυσκολότερα, πολυπλοκότερα και έχουν σχέση με Μεγάλα Συμφέροντα. Με αποτέλεσμα ο ταλαίπωρος πολίτης να ΜΗΝ ενημερώνεται καν. Γιατί την ώρα που "έρχεται η ώρα τους", τα κανάλια πρέπει να κάνουν "διάλειμμα για διαφημίσεις".