meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: "ΗΜΟΥΝ ΟΜΟΡΦΗ, ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ"

Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η Αμενέχ σημαδεύτηκε για πάντα με τον ίδιο φρικιαστικό τρόπο, όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες στην πατρίδα της κι όχι μόνο. Το πρόσωπό της παραμορφώθηκε από βαθιές ουλές κι έχασε την όρασή της. Ο δράστης Ματζίντ Μοβαχεντί, πέντε χρόνια νεότερος και πρώην συμφοιτητής της στο πανεπιστήμιο, αναμίχθηκε στο πλήθος που την περικύκλωσε καθώς εκείνη ούρλιαζε απελπισμένα για βοήθεια, παρατηρώντας σαδιστικά από κοντά τους αφόρητους πόνους και την αγωνία της. Είχε πάρει την εκδίκησή του, για την οποία υπερηφανεύτηκε μάλιστα στο δικαστήριο που  τον καταδίκασε τελικά στην ίδια τιμωρία: την τύφλωση. Ένα απόγευμα του Οκτώβρη 2004 η 26χρονη Αμενέχ Μπαχραμί έφευγε αμέριμνη από τη δουλειά της στην Τεχεράνη, όταν την πλησίασε ένας νεαρός τον οποίο είχε αρνηθεί επανειλημμένα να παντρευτεί. Αδυνατώντας να δεχτεί την απόρριψη, ο εμμονικά επίδοξος γαμπρός την είχε απειλήσει πολλές φορές, ακόμα και την ίδια μέρα, χωρίς η Αμενέχ να υποψιαστεί το κακό που σκόπευε να της κάνει.

«Είχε στα χέρια του ένα κόκκινο δοχείο» θυμάται η άτυχη γυναίκα. «Με κοίταξε στα μάτια και μου έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο. Ήμουν όμορφη, αυτό ήταν το έγκλημά μου» λέει δέκα χρόνια και πλέον μετά, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian.


Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η Αμενέχ σημαδεύτηκε για πάντα με τον ίδιο φρικιαστικό τρόπο, όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες στην πατρίδα της κι όχι μόνο. Το πρόσωπό της παραμορφώθηκε από βαθιές ουλές κι έχασε την όρασή της. Ο δράστης Ματζίντ Μοβαχεντί, πέντε χρόνια νεότερος και πρώην συμφοιτητής της στο πανεπιστήμιο, αναμίχθηκε στο πλήθος που την περικύκλωσε καθώς εκείνη ούρλιαζε απελπισμένα για βοήθεια, παρατηρώντας σαδιστικά από κοντά τους αφόρητους πόνους και την αγωνία της.

Είχε πάρει την εκδίκησή του, για την οποία υπερηφανεύτηκε μάλιστα στο δικαστήριο που τον καταδίκασε τελικά στην ίδια τιμωρία: την τύφλωση.

Η αποτρόπαιη ιστορία της Αμενέχ έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα ιρανικά ΜΜΕ να παρακολουθούν βήμα βήμα την προσπάθειά της για απονομή δικαιοσύνης. Τίποτα όμως δεν δείχνει να αλλάζει στην ανδροκρατούμενη ισλαμική κοινωνία του Ιράν.

Μόλις στις αρχές Απριλίου άφησε την τελευταία της πνοή ένα άλλο θύμα, η Σομάγια Μεχρί, από αναπνευστική ανεπάρκεια. Δέχθηκε επίθεση ως αντίποινα από τον σύζυγό της, λαθρέμπορο ναρκωτικών, επειδή τόλμησε να ζητήσει διαζύγιο. Ενα βράδυ την πλησίασε την ώρα που κοιμόταν με την τρίχρονη κόρη τους και τις περιέλουσε με βιτριόλι...

Πέρυσι η τουριστική πόλη Ισφαχάν συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες επιθέσεις με οξύ κατά τουλάχιστον οχτώ γυναικών. Το κίνητρο όμως ήταν μάλλον διαφορετικό από ένα αντρικό «γινάτι».

Πολλοί Ιρανοί πιστεύουν πως πίσω από τις άνανδρες επιθέσεις κρύβονταν σκληροπυρηνικοί, επειδή τα θύματα δεν ήταν «ευπρεπώς» ενδεδυμένα και «σκανδάλιζαν» τους περαστικούς - καταγγελίες που οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Η Αμενέχ νιώθει κυριολεκτικά στο πετσί της τι βίωσαν αυτές οι γυναίκες. Κι εκείνη ήταν γεμάτη φιλοδοξίες για τη ζωή της, ευελπιστώντας να πάρει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και να συνεχίσει να εργάζεται σε εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων. Ενας χρόνος τής έμενε για να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, αλλά χωρίς άρτια όραση αποκλείστηκε de facto και από το επάγγελμά της.

Ο δράστης παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία. Ο δικαστής ήταν έτοιμος να τον καταδικάσει σε θάνατο, αλλά το θύμα παρενέβη ζητώντας qisas - αντεκδίκηση δηλαδή, όπως προβλέπει ο ισλαμικός νόμος της σαρία. «Να του επιβάλετε ό,τι υπέβαλε αυτός σε μένα» είπε στο δικαστήριο, αιτούμενη ουσιαστικά να του αφαιρέσουν την όρασή του, εφαρμόζοντας στην κυριολεξία  το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Ακόμα και στα δικαστήρια όμως οι Ιρανές υφίστανται κραυγαλέες διακρίσεις. Η κατάθεση μιας γυναίκας μετρά πολύ λιγότερο από την κατάθεση ενός άντρα. Κι έτσι, το αίτημα της Αμενέχ έγινε δεκτό κατά το ήμισυ: ο δικαστής έδωσε εντολή να τυφλωθεί ο δράστης μόνο στο ένα μάτι, παρότι η ίδια είχε τυφλωθεί -μερικώς τότε- και στα δύο.

Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες στο παρασκήνιο, πήρε αυτό που ζητούσε. Το Νοέμβριο του 2008 δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον Ματζίντ σε ολική τύφλωση. Η ποινή προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που την χαρακτήρισαν «απάνθρωπη».

Τηρώντας τον ισλαμικό ποινικό κώδικα, που προβλέπει το θύμα να εκτελεί αυτοπροσώπως την ποινή στον θύτη, η ίδια ή κάποιος συγγενής της κλήθηκε να ρίξει οξύ και στα δύο στα μάτια του δράστη. Ο σάλος στα ΜΜΕ παρέτεινε την εκτέλεση της ποινής μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Τότε η Αμενέχ και η οικογένειά της κλήθηκαν σε δικαστικό νοσοκομείο της Τεχεράνης, όπου είχε μεταφερθεί ο Ματζίντ για να ναρκωθεί και να τιμωρηθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο.

«Συνέχιζε να με βρίζει ακόμα και την ώρα που τον ετοίμαζαν στο κρεβάτι. Δεν υπήρξε ίχνος μεταμέλειας, τίποτα που να δείχνει πως λυπόταν για την πράξη του» διηγείται η Αμενέχ στην «Guardian». Τυφλή η ίδια, δεν μπορούσε να εκτελέσει την ποινή κι έβαλε τον αδερφό της να το κάνει. Την ώρα όμως που είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, το μετάνιωσε και του απένειμε χάρη την τελευταία στιγμή, όπως είχε δικαίωμα με βάση τη σαρία.

«Δεν μπορούσα να το κάνω, ξέρω πως δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι το υπόλοιπο της ζωής μου. Ξέρω πως θα υπέφερα και θα με έκαιγε διπλά αν το είχα κάνει. Εκείνος σοκαρίστηκε εντελώς κι έπεσε στα πόδια μου. Κι εγώ του είπα να φύγει από μπροστά μου και να μην ξεστομίσει ξανά το όνομά μου για το υπόλοιπο της ζωής του».

Παρά τη χάρη, η Αμενέχ ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να τον κρατήσουν στη φυλακή μέχρι να πληρώσει στην οικογένειά της αποζημίωση, απαραίτητη για τη δική της θεραπεία. Η κυβέρνηση την βοήθησε να μεταβεί στη Βαρκελώνη για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά η χρηματοδότηση δεν ήταν αρκετή.

«Κάποια στιγμή στην Ισπανία αναγκάστηκα να μείνω σε ξενώνα αστέγων γιατί είχα ξεμείνει από χρήματα» λέει η γυναίκα. Στο μεσοδιάστημα, οι ιρανικές αρχές τίμησαν την πράξη μεγαλοψυχίας της κι έστησαν άγαλμα προς τιμήν της.

Τι να το κάνει όμως, όταν ο δράστης πήρε τελικά οριστική χάρη (φημολογείται από τον ίδιο τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) και βγήκε ελεύθερος από τη φυλακή πέρσι, χωρίς να της έχει καταβάλει καν την επιδικασμένη αποζημίωση; «Αισθάνθηκα εντελώς προδομένη» λέει σήμερα η Αμενέχ, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασής της.

«Ένιωσα πως εγώ είμαι ένοχη. Αν είχα εκτελέσει την ποινή, ίσως τα περιστατικά στο Ισφαχάν να μην είχαν συμβεί. Παρότι πίστευα πως αυτό έπρεπε να κάνω, αισθάνθηκαν σαν να είχα απελευθερώσει ένα λύκο από το κλουβί του»...

Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χειρουργεία στην Ισπανία, αποκατέστησε για μικρό χρονικό διάστημα την όρασή της στο ένα μάτι, αλλά μια μόλυνση την άφησε τελικά ολικά τυφλή. Η ζωή της είχε σημαδευτεί για πάντα.

Ο αδελφός της αυτοκτόνησε από βαριά κατάθλιψη γι΄ αυτό που της συνέβη και η ίδια βρήκε καταφύγιο στο γράψιμο. Το βιβλίο της με τραγικό τίτλο «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και η Αμενέχ δηλώνει πλέον αποφασισμένη να μην υποκύψει στις δυσκολίες.

«Η επίθεση με το βιτριόλι γύρισε τη ζωή μου στο μηδέν. Δεν θα την αφήσω  όμως να μου σταθεί εμπόδιο. Έχω βιώσει καταστάσεις όπως λίγοι άλλοι. Τώρα πια δεν υπάρχει τίποτα σ΄ αυτόν τον κόσμο που να μπορεί να με φοβίσει. Υπάρχει δρόμος μπροστά κι εγώ προχωράω τη ζωή μου»...



Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»


ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;


Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ψυχοπάθεια δεν έχουν απαραίτητα τα  χαρακτηριστικά κάποιων συγκεκριμένων στερεοτύπων. Δεν είναι πάντοτε αυτοί οι “σκληροί και συναισθηματικά παγωμένοι άνθρωποι με έλλειψη ενσυναίσθησης και άρνηση για οποιαδήποτε θεραπεία”. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συγκεντρώνουν ορισμένα από τα κυριότερα γνωρίσματα ψυχοπάθειας είναι βαθιά συναισθηματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του πανεπιστημίου Vermont, αλλά αυτό υποδαυλίζεται από την εμφάνιση άλλων, πιο ισχυρών χαρακτηριστικών.
     
 Έλενα Κρητικού.

Στο άκουσμα της λέξης “ψυχοπάθεια”, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται λέξεις όπως βία, φόνος, έγκλημα. Μια εγκληματική φύση όμως δεν έχει απαραίτητα στοιχεία ψυχοπάθειας και η γενική άποψη πως οι ψυχοπαθείς δεν συμπαθούν, δεν αγαπούν, δεν έχουν αισθήματα για κανέναν άλλον παρά μόνο για τον εαυτό τους, φαίνεται πως καταρρίπτεται από μια νέα έρευνα.

“Κάθε φορά που ρωτάω κάποιον τι θα έκανε αν γινόταν ψυχοπαθής για μισή ώρα, χωρίς καμία συνέπεια για τις πράξεις του, επιλέγει ένα από τα δύο: είτε να εκδικηθεί όσους του έχουν κάνει κακό, είτε να φανερώσει τον έρωτα του σε αυτό το πρόσωπο που ποτέ δεν τολμούσε”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου, “Η σοφία των ψυχοπαθών”, Κέβιν Ντάτον. Η ευκολία σε αυτές τις απαντήσεις των ανθρώπων απορρέει από τη λεγόμενη “συναισθηματική αναπηρία” που θεωρητικά χαρακτηρίζει τους
ψυχοπαθείς. 

Μια νέα ωστόσο, μελέτη δείχνει πως οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ψυχοπάθεια δεν έχουν απαραίτητα τα χαρακτηριστικά κάποιων συγκεκριμένων στερεοτύπων. Δεν είναι πάντοτε αυτοί οι “σκληροί και συναισθηματικά παγωμένοι άνθρωποι με έλλειψη ενσυναίσθησης και άρνηση για οποιαδήποτε θεραπεία”. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συγκεντρώνουν ορισμένα από τα κυριότερα γνωρίσματα ψυχοπάθειας είναι βαθιά συναισθηματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του πανεπιστημίου Vermont, αλλά αυτό υποδαυλίζεται από την εμφάνιση άλλων, πιο ισχυρών χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του πανεπιστημίου, Dr. Tim Stickle, “Οι ψυχοπαθείς εμφανίζονται ως στυγνοί και συναισθηματικά απαθείς απέναντι στους άλλους αλλά στην πραγματικότητα έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, περισσότερες  πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη ενώ συχνά διέπονται από πλούσιο συναισθηματικό κόσμο”. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 150 νεαρά άτομα, ηλικίας 11 έως 17 ετών σε κέντρα κράτησης ανηλίκων. Τα άτομα αυτά θεωρούνταν κυρίως συναισθηματικά παγερά ενώ είχε παρατηρηθεί πως εμφάνιζαν μια ιδιαίτερα αντικοινωνική συμπεριφορά.   

Παρόλο που τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ατόμων σύμφωνα με τους ειδικούς, ταίριαζαν στον κλασικό ορισμό που αποδίδεται στην ψυχοπάθεια, κάποια άλλα ήταν αντιφατικά, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. “Θεωρούμε ότι τα αντικοινωνικά και επιθετικά παιδιά έχουν ανοσία στον φόβο και τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά στην πραγματικότητα πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις έννοιες”. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι γνώριμα μόνο σε παιδιά αλλά παρατηρούνται και σε πολλούς ενήλικες που φέρουν στοιχεία ψυχοπάθειας.

Τα συγκεκριμένα πορίσματα με βάση τους ειδικούς, δίνουν ελπίδα καθώς χωρίς αυτά πολλοί νέοι θα είχαν ροπή προς το έγκλημα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η απουσία συνείδησης ωστόσο, κάνει πολλούς ανθρώπους με ψυχοπάθεια να “κλειδώνουν συναισθηματικά” με αποτέλεσμα να ακολουθούν έναν μοναχικό δρόμο στον οποίον παρέα κάνουν μόνο κάποιες παράλογες σκέψεις. Οι ερευνητές παρόλα αυτά, μετά τη συγκεκριμένη έρευνα, θεωρούν πως  χαρακτηριστικά που προδίδουν πλούσια συναισθήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Παρά την ποικιλία των όποιων συναισθημάτων, οι προβληματισμοί των ειδικών μετά την έρευνα παραμένουν μέχρι έναν βαθμό ίδιοι, καθώς ο συναισθηματικός πλούτος δεν εγγυάται πάντοτε συναισθηματική αξιοπιστία και ασφάλεια τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στους γύρω του.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΨΗΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ


Στην ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων 200 χρόνων προχωρά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη σχολικών εγχειριδίων εύκολα προσβάσιμη στο κοινό. Σύμφωνα με το Έθνος, το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά μέσω ίντερνετ.

Συνολικά 4.000 σχολικά βιβλία του 19ου και του 20ού αιώνα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της ψηφιοποίησης.

Το παλαιότερο εγχειρίδιο της ιστορικής συλλογής εκδόθηκε το 1828 και το νεότερο στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Τυπωμένες στην Αθήνα, τη Βενετία ή σε άλλα κέντρα του παροικιακού Ελληνισμού, οι κιτρινισμένες πλέον σελίδες τους, ξεφυλλισμένες από παιδικά δάχτυλα κατά τη διάρκεια 150 χρόνων, παρουσιάζουν ανάγλυφα τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, της νοοτροπίας, των προτεραιοτήτων, του προσανατολισμού της. Γίνονται εύγλωττοι μάρτυρες της Ιστορίας.

«Μετά το πέρας της ψηφιοποίησης, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οποιοσδήποτε το επιθυμεί θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ιστορικό αυτό θησαυρό από τον υπολογιστή του σπιτιού του. Θα περιλαμβάνονται συνολικά 1 εκατομμύριο σελίδες, 3.000 σχολικά εγχειρίδια από τη βιβλιοθήκη του ΙΕΠ και άλλα 1.000 από άλλες συλλογές, όπως της Γενναδείου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του ΕΛΙΑ», εξηγεί στο «Έθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας, κ. Αθανάσιος Σκούρας.

Πηγή: http://www.lifo.gr/


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Η ελληνική καινοτομία ξαναχτυπά, με τον Έλληνα ερευνητή Ευάγγελο Σκορδά που εφηύρε το «Eye Type», μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς.


Η ελληνική καινοτομία ξαναχτυπά, με τον Έλληνα ερευνητή Ευάγγελο Σκορδά που εφηύρε το «Eye Type», μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους.

Η εφαρμογή «Eye Type», απέσπασε το βραβείο καινοτομίας ανάμεσα σε 51 άλλες εφαρμογές Android που υποβλήθηκαν από 717 ερευνητές από 54 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το sigmalive.com

H Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε σε ανακοίνωσή της «Συγχαίρουμε τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας) κ. Ευάγγελο Σκόδρα, για τη διπλή διάκριση που έλαβε από το IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) και την EESTEC (Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), για την ανάπτυξη της εφαρμογής «EyeType» για κινητό ή tablet (Android), με την οποία δίνεται η δυνατότητα σύνταξης κειμένου μόνο με το βλέμμα, μέσω της παρακολούθησης και
καταγραφής της κίνησης των ματιών».

Η εφαρμογή αυτή αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στη χρήση της τεχνολογίας των τάμπλετ και smartphone από άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως άτομα που πάσχουν από τετραπληγία, τη νόσο ALS ή το σύνδρομο LIS, αφού ως τώρα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές.


Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BOCCIA 2015


Με τη συμμετοχή των κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού Μπότσια  (Πολυχρονίδης, Πανανός, Σουλάνης, Παπαδάκης κ.α.) πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη έως και το Σάββατο 30 Μαΐου 2015, το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Οι αγώνες έγιναν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Περιστερίου «Γ. Στεφανόπουλος», χάρη στην ευγενική υποστήριξη και αρωγή του Δήμου Περιστερίου και του Δημάρχου κ. Παχατουρίδη.

Την τελευταία ημέρα των απονομών ο κ. Παχατουρίδης βρέθηκε δίπλα στους αθλητές και τις οικογένειές τους και συγκινημένος δήλωσε δημόσια ότι υποκλίνεται στον καθημερινό τιτάνιο αγώνα των αθλητών με αναπηρία και των οικογενειών τους και καταθέτει το θαυμασμό του για τα αγωνιστικά τους αποτελέσματα που συνεχώς δοξάζουν την Ελλάδα!



Την έναρξη της τελετής των απονομών των μεταλλίων και των αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής κόσμησε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Αμεα «Τυρταίος» με επαγγελματικές χορογραφίες που απέδωσαν σε συνδυασμό ΑμεΑ και αρτιμελείς χορευτές, ενώ μετάλλια απένειμε επίσης και αντιπροσωπία της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ με Επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Φουντουλάκη, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εμφανίστηκε βέβαιος για τη συνέχιση των επιτυχιών στο Boccia σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο!


Μια απονομή έκανε και ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, με το φίλο του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα να τον συνοδεύει κινούμενος με το αναπηρικό του αμαξίδιο και οι δύο τους να εντυπωσιάζουν τους παρευρισκομένους με την αρμονία που έβγαζε στη συνεργασία τους η δύναμη της θέλησης τους.


Ο κ. Αυγουλάς ο οποίος διατελεί παράλληλα και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», δε μπόρεσε να μην πανηγυρίσει στο τέλος της εκδήλωσης τις επιτυχίες του συλλόγου μαζί με τους αθλητές, τους γονείς και τους συνοδούς τους, τους προπονητές και τα μέλη του Δ.Σ. της ομάδας!




Αναλυτικά τα επιτυχή αποτελέσματα για τον Τυρταίο:
ΟΜΑΔΙΚΑ
ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC4 
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ –ΜΑΡΙΝΟ ΓΩΝΙΑ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΑΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΙ –ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΑ
ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC3
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΚΟΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΝΑ – ΚΑΝΗΡΑ ΣΩΤΗΡΗ
ΟΜΑΔΙΚΟ BC1/2
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟ-ΓΑΛΑΙΟ ΧΡΗΣΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΑΤΟΜΙΚΑ
BC1  ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
BC2 ΓΑΛΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ              2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
BC4  NIKO ΒΑΣΙΛΗ                       1Η  ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΩΝΙΑΣ                          2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΙΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Το βράδυ της Κυριακής 17 Μάιου 2015 το προαύλιο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στην Καλλιθέα γέμισε με κόσμο που προσήλθε για να χειροκροτήσει την παρουσίαση των χορευτικών προγραμμάτων των τυφλών και μερικώς βλεπόντων μελών του φορέα.


Οι καλοδουλεμένες ομάδες παραδοσιακών χορών του Φάρου Τυφλών, παρουσίασαν χορούς από την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους και κερδίζοντας το θαυμασμό όλων για την αρμονία και την παρουσία τους.

Τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε ο ειδικός του συνεργάτης Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών κ. Μανώλη Μπασιά και αντιπροσωπία της Διοίκησης του φορέα και ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, προώθησε αίτημα τους για συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη.


Παράλληλα, εντός της εβδομάδος ο Πρόεδρος του φορέα κ. Μπασιάς θα συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή για να του εκθέσει προβλήματα που απασχολούν το φορέα.

Δείτε δείγμα της δουλειάς του χορευτικού του Φάρου Τυφλών πατώντας εδώ:




Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΥΡΤΙΣ, Η ΣΙΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΩΣ"


Για 2η σχολική χρονιά συνεχίστηκε και φέτος (σχ. έτος 2014-15) η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στα τρία σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα    Ειδικό Λύκειο Ιλίου      Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα, σε νέο  διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με τον  τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως». Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχε και το 2ο Λύκειο Παλλήνης.

Με αφορμή τη Μύρτιδα, την πιο πολυσυζητημένη ηλικιωμένη νέα του κόσμου, τη μικρή Αθηναία, που μόλις 11 χρόνων χάθηκε κατά τον λοιμό του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, και με όχημα τη φαντασία αλλά και με τη συνδρομή της επιστήμης, ταξιδέψαμε στο χρόνο και την ιστορία, διερευνήσαμε τη ζωή στην Αθήνα του τέλους του 5ου αι, στο φως της Δημοκρατίας, που σβήνει, έτσι όπως μας τα περιγράφει ο μεγαλύτερος όλων των ιστορικών, ο Θουκυδίδης. Ανοίξαμε διάλογο ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, με ενδιάμεσο σταθμό την προαναγεννησιακή Φλωρεντία, αναζητώντας το ρόλο του τυχαίου στην ιστορία, με οδηγό το Βοκκάκιο, που οι περιγραφές του παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με αυτές του αρχαίου Έλληνα ιστορικού. Παρακολουθήσαμε, βήμα- βήμα την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας από την ομάδα των επιστημόνων, νοιώσαμε το μαγικό το συναίσθημα του να ζεις την ιστορία από πρώτο χέρι...

Η διασχολική πολιτιστική, λοιπόν,  ομάδα των τεσσάρων σχολείων, πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας από τις 22 έως τις 26/4/2015.

Η Μύρτις  ταξίδεψε και παρουσιάστηκε μέσω των παιδιών του προγράμματος, στην κεντρική πλατεία του Σαν Τζιμινιάνο της Τοσκάνης. Ιδιαίτερος συμβολισμός , αν αναλογιστεί κανείς ότι νοερά έσμιξε η πληγμένη από τον λοιμό Μύρτις με το κατεστραμμένο κατά τον Μεσαίωνα από την πανώλη , Σαν Τζιμινιάνο.

Η πολιτιστική ομάδα επισκέφθηκε , επίσης, και ξεναγήθηκε στη Φλωρεντία , τη Σιένα, τη Βερόνα και τη Ρώμη. Σημαντική η καθοδηγημένη επίσκεψη στο μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Εντυπώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις από το ταξίδι  στην Τοσκάνη, πολλές και δυνατές! Τα παιδιά κρατούν μέσα τους έντονο τον απόηχο του ταξιδίου... Η σημασία είναι διττή: Εμπειρίες από μια τέτοια εκδρομή με περιήγηση και δρώμενα σε Σιένα και Σαν Τζιμινιάνο, αλλά και γνωριμίες ανάμεσα στα παιδιά μέσα από έναν άλλο τρόπο συνάντησης και συγχρωτισμού.

Για την πραγματοποίηση του ταξιδίου μας είχαμε την σημαντική βοήθεια του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου καθώς και του κ. Πέτρου Παπαμακάριου (εκ μέρους της εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ). Θερμές και ειλικρινείς είναι οι ευχαριστίες μας για την χορηγία τους.

          Οι υπεύθυνες καθηγήτριες των σχολείων:
-         Φιλιππίνα Κρεμμύδη : Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γέρακα
-         Βάσια Γερμανού : 1ο Γυμνάσιο Γέρακα
-         Κρίνα Αναγνωστοπούλου: Ειδικό Λύκειο Ιλίου
-         Βάσω Γωγούλου: 2ο Λύκειο Παλλήνης  


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥ ΖΗΝ-ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015


Όλα είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη γιορτή ζωής, που πραγματοποιείται στο όνομα του Ευ Ζην την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (παγκόσμια ημέρα επιζώντων καρκίνου) στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά από την ομάδα Surfers for Life και με σύνθημα «Είμαι νικητής» (#eimainikitis)!

Το 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, συνεχίζοντας την ιστορία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων περιλαμβάνει και φέτος πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, που αποτελεί μια καλή ευκαιρία ψυχικής και σωματικής τόνωσης για όλους, μικρούς και μεγάλους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών η ανταπόκριση του κοινού είναι τόσο μεγάλη, που οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, αριθμό - ρεκόρ που σημειώθηκε πέρσι.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν, με εξαίρεση τις συμμετοχές στα αθλήματα, που πραγματοποιούνται με συμβολικό κόστος. Τα έσοδα του Φεστιβάλ διατίθενται από τους Surfers for Life απευθείας σε επιλεγμένες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ευ Ζην περιλαμβάνει:

1)  Αγώνες αθλημάτων:
·  Αγώνες δρόμου ενηλίκων 5 & 10 Km (Κατηγορίες 17-29,30-49,50+ ετών) και Nordic Walking 5 Km
· Aγώνες δρόμου παιδικοί: α) 300μ (8-12 ετών) β) 800μ (12-16 ετών)
· Αγώνας ποδηλάτου ενηλίκων 15Km
· Αγώνας ποδηλάτου παιδικός 5K
· Αγώνας Kayaκ 3Km
· Αγώνας SUP 3Km (Όρθια Σανιδοκωπηλασία)
· Αγώνας ταχύτητας Inline Skating 10Km

*Παιδιά κάτω των 8 ετών μπορούν να τρέξουν με τους γονείς τους

2)  Εθελοντική αιμοδοσία
Η Τράπεζα Αίματος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΩΝ σε συνεργασία με τη μονάδα του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ» θα βρίσκεται (9.00- 17.00) στο χώρο του 3ου Φεστιβάλ Ευ Ζην για τη μεγαλύτερη εθελοντική αιμοδοσία που θα έχει γίνει ποτέ!

3) Ομιλίες για το Ευ Ζην
Σημαντικές ομιλίες για το Ευ Ζην με επιστημονικές θεωρίες, μεθόδους και βιώματα που θα ενημερώνουν και θα ενδυναμώνουν τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ να προσεγγίσουν μια χαρούμενη ζωή γεμάτη νόημα, ουσία και εκπλήρωση.

4) Εναλλακτικές και συμπληρωματικές Θεραπείες
Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Yoga, κρυσταλλικά μπολ και διαλογισμό, αισθητήρια γυμναστική και αντιληπτική ψυχοπαιδαγωγική, ολιστική ενεργειακή μάλαξη, Thetahealing, χοροθεραπεία, yoga γέλιου, family play yoga.

5) Γεύματα Ευεξίας
Η ομάδα δράσης Food4Good θα ετοιμάσει γεύματα ευεξίας με σκοπό την τόνωση και ενδυνάμωση όλων των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ.

6) Εξετάσεις Υγείας
Κινητές μονάδες θα παρέχουν ενημέρωση σε θέματα υγείας και γιατροί θα πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις δωρεάν. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν: HIV tests, oφθαλμολογικές εξετάσεις, εξετάσεις καρκίνου μαστού, τεστ μνήμης ( Καρέλλειο πρότυπο κέντρο Alzheimer),πελματογραφήματα/ μυοσκελετικές εξετάσεις.

7)  Έκθεση με διάθεση περιπτέρων
Με σκοπό την παρουσίαση προϊόντων, υπηρεσιών,  προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που σχετίζονται άμεσα με το ευ ζην,  την άθληση και την προσφορά στον συνάνθρωπο, το 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην θα περιλαμβάνει φέτος και Τμήμα Έκθεσης, όπου εταιρίες, οργανισμοί και φορείς της χώρας θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής.

8)  Παιδικές δραστηριότητες
Δράσεις, όπως face painting με ομάδα ζωγράφων μέχρι παιδικά δρώμενα (π.χ. σκυταλοδρομία νερού, μπαλονομαχίες, φωναχτά μπαλόνια, μπουγάδα, τρέξε φέρ΄ το, δρόμος με πατάτες, δρόμος με τα νεράντζια, λουλούδια και άνεμος, ιπποδρομία, η γάτα και το αρνί)

9) Συναυλίες
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από το νέο δίσκο "Before Dawn", γνωστές επιτυχίες από το ντεμπούτο άλμπουμ "Wrong Direction" και αγαπημένες διασκευές από την Ειρήνη Σκυλακάκη / Funk μουσικές, Rock 'n' Roll διαθέσεις, Disco φιγούρες, δεκαθλητικές αντοχές και κωμικές αναταράξεις από τους Sbaraquack / Swing Dance Show από την εκπληκτική ομάδα ενέργειας Athens Lindy Hop

10)  Παράλληλες δράσεις
- Λαχειοφόρος αγορά με κλήρωση δώρων που προσφέρουν ευεξία στο σώμα και στο πνεύμα
- Δραστηριότητες με θέμα το χαμόγελο, την καλοσύνη και τη θετικότητα από την εθελοντική ομάδα «Χείλια Χαμόγελα»
- Διάθεση φρεσκοστυμμένων, δυναμωτικών χυμών με φρούτα εποχής

Στους ομιλητές θα συμμετέχει και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και ενεργό στέλεχος της Τοπικής αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού κινήματος. Ο κ. Αυγουλάς θα αναπτύξει ομιλία με θεματική κατεύθυνση  πώς να βλέπουμε τις δυσκολίες της ζωής «Με Άλλα Μάτια» και έτσι να μην πτοούμαστε.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ: http://www.wellbeingfestival.gr/draseis/omilies

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα  http://www.wellbeingfestival.gr.  και στο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ"

Πρόσκληση

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ»

σας προσκαλεί στην  παρουσίαση  σχολικών προγραμμάτων

από ΜΑΘΗΤΕΣ,  με θέμα :

«Αποδέχομαι και Εκφράζω την Διαφορετικότητά μου».

Τα σχολικά προγράμματα είναι εποπτευόμενα από το «ΦΑΕΘΩΝ» και έγιναν σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα  Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου, Αγίου Φανουρίου 99, στις 10 Ιουνίου 2015 ημέρα Τετάρτη και ώρες 18:00-21:00.

Η Εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!



Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ευάγγελος Αυγουλάς


       
Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΚΑΝΑ