meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΕΗ: ΕΩΣ 60 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΤΟ ΜΙΣΟ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ


Σε ένα γενναίο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με πολυάριθμες μηνιαίες δόσεις που μεσοσταθμικά σχεδόν πενταπλασιάζονται, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές φτάνουν μέχρι και τις 60, με την αναγκαία προκαταβολή να μειώνεται στο μισό, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, προχώρησε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης με τη στήριξη του ΥΠΑΠΕΝ, αλλάζοντας σελίδα στις σχέσεις της με τους πελάτες της, με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Αντιγόνη Ζούντα.

Σε ένα γενναίο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με πολυάριθμες μηνιαίες δόσεις που μεσοσταθμικά σχεδόν πενταπλασιάζονται, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές φτάνουν μέχρι και τις 60, με την αναγκαία προκαταβολή να μειώνεται στο μισό, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, προχώρησε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης με τη στήριξη του ΥΠΑΠΕΝ, αλλάζοντας σελίδα στις σχέσεις της με τους πελάτες της, με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Παρουσιάζοντας τον νέο κανονισμό διακανονισμών για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, ένα σχέδιο γενναίων ρυθμίσεων, που θα ανακουφίσει χιλιάδες, κυρίως φτωχά - μεσαία νοικοκυριά αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες.

Κατέστησε σαφές ότι η ΔΕΗ, πρωτοστατώντας, επιβεβαιώνει ότι μόνο μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση, με ακόμα μεγαλύτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, με μεγάλη ιστορική παράδοση και κοινωνική ευαισθησία, θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό για καμία άλλη επιχείρηση, "δείχνοντας" τους υπερασπιστές -εντός κι εκτός συνόρων- του τεμαχισμού και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Μάλιστα, ανέφερε ότι το σχέδιο υπό τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Μ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα ΥΠΑΠΕΝ - διοίκησης παραμένει η μείωση της τιμής του ρεύματος, σημειώνοντας  "δεν θα περάσει πολύς καιρός που θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας".

Στην υιοθέτηση με πλήρη ομοφωνία της απόφασης από το Δ.Σ. της ΔΕΗ  αναφέρθηκε ο Μ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική μέρα. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η μέγιστη δυνατή στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων, εξαντλώντας τα οικονομικά περιθώρια της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι οφειλές ανεξόφλητων έχουν προσεγγίσει το 1,9 δισ. ευρώ (1,2 δισ. χαμηλή τάση, 200 εκατ. Δημόσιο, 280 εκατ. υψηλή τάση και τα υπόλοιπα μέση τάση).

Τόνισε ότι πρόκειται για βιώσιμους ρεαλιστικούς διακανονισμούς για να  αντεπεξέρχονται οι πελάτες, ένα "νοικοκύρεμα", με αίτημα - απαίτηση από πλευράς ΔΕΗ να τηρήσουν με συνέπεια ό,τι διακανονίζουν. Όπως επισήμανε ο ίδιος αλλά και ο γενικός διευθυντής εμπορίας Λ. Καραλάζος, στόχος είναι σε  πρώτη φάση η ανάσχεση του αυξητικού ρυθμού των οφειλών και σε δεύτερη –σε 3-4 μήνες- η μείωση οφειλών, ενώ με παρακολούθηση του συστήματος και αξιολόγηση (θα τεθούν στόχοι ανά κατάστημα, υπάρχει σύστημα εσωτερικού ελέγχου κ.τ.λ.), αφενός η αποκοπή θα είναι το έσχατο μέσο –εξαιρουμένων πάντα ευπαθών ομάδων- και αφετέρου δεν θα είναι "ξέφραγο αμπέλι", δηλαδή  θα παταχθούν τα φαινόμενα των εκούσιων κακοπληρωτών.
Η ρύθμιση.

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού από σήμερα ισχύουν τα εξής:

* Μέχρι 36 δόσεις (3 χρόνια) σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για οικιακούς καταναλωτές-επιχειρήσεις (πλην εποχιακών), έναντι σήμερα 8 δόσεων μεσοσταθμικά για οικιακούς – μικρές επιχειρήσεις και 4-6 δόσεις για μεσαίες - μεγάλες επιχειρήσεις.

* Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σήμερα, στο 10%.

* Πολυάριθμες δόσεις, 40 έως 60, για ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι ΚΟΤ, άτομα με μηχανική υποστήριξη, αναπηρία κ.τ.λ.

* Προκαταβολή από 10% και 8-18 δόσεις για εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.

* Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές που έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

* Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών τους με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις είναι έντοκες με συμβατικό επιτόκιο (όχι υπερημερίας) που σήμερα κυμαίνεται στο 5,5%-5,7%, ενώ εμπρόθεσμα θα πρέπει  να συνεχίσουν να εξοφλούνται οι τρέχοντες λογαριασμοί - εκτός από ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, χρεοκοπίας κ.τ.λ.

Από σήμερα όλοι οι καταναλωτές μπορούν με τον αριθμό παροχής και το ΑΦΜ τους να προχωρούν σε ρύθμιση στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ ή να εξυπηρετηθούν και τηλεφωνικά καλώντας στο 11770.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για υπαγωγή στη ρύθμιση, γενικά η προσέγγιση βασίζεται σε μια πλαστικότητα του συστήματος και όχι σε αυστηρά, γραφειοκρατικά κριτήρια σε σχέση με την προσωπική επαφή των  πελατών στα κατά τόπους καταστήματα, ενώ για πολύ μεγάλους καταναλωτές μπορούν να γίνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι ενεργοί περίπου 280.000 διακανονισμοί –επί συνόλου 1 εκατ. στην τελευταία πενταετία-, με τους μισούς περίπου να μην εξυπηρετούνται.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ



Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή.

Οι περίπου 100 σπουδαστές με νοητική υστέρηση του εργαστηρίου ειδικής  αγωγής «Μαργαρίτα» πραγματοποίησαν χθες ημέρα δράσης-διαμαρτυρίας,  διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την επαγγελματική  κατάρτιση. Το «παρών» έδωσαν γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ζητούν κι  αυτοί με τη σειρά τους την απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου.

Το εργαστήρι «Μαργαρίτα» αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω  της καθυστέρησης των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, την Περιφέρεια, αλλά και από  τα εκτελεσμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα τα 31 άτομα του  προσωπικού του εργαστηρίου να εργάζονται απλήρωτοι για αρκετούς μήνες,  χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν επαρκώς στις ανάγκες τους.

«Έχουμε δυσκολίες να καλύψουμε τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις πάγιες  ανάγκες του σχολείου και τη μεταφορά των σπουδαστών μας, αλλά σε καμία  περίπτωση δεν το βάζουμε κάτω. Θέλουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε στα  παιδιά πώς να λειτουργούν μέσα στην κρίση και να μη φοβούνται. Προσπαθούμε  να μετατρέψουμε την αγωνία σε γνώση, μάθηση και πολιτική συνείδηση»,  δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου «Μαργαρίτα»,  Βάσιας Τσοκόπουλος.

«Ευτυχισμένα»

Την αγανάκτηση, αλλά και την αγωνία του εκφράζει ο Τάσος Καϊτατζής,  πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του «Μαργαρίτα» και πατέρας  ενός 27χρονου σπουδαστή με νοητική υστέρηση: «Εδώ και επτά χρόνια που το  παιδί παρακολουθεί τα εργαστήρια στο “Μαργαρίτα” είναι ευτυχισμένο. Είναι  σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος τη δουλειά που γίνεται εκεί, το εξαιρετικά σημαντικό έργο που προσφέρουν οι εκπαιδευτές. Δεν πάμε εκεί τα παιδιά μας  για να ξεκουραστούμε 9-10 ώρες. Τα πάμε, γιατί εκεί ωριμάζουν και  μαθαίνουν να είναι αυτόνομα. Δεν είναι δυνατόν μία σύγχρονη κοινωνία να τα πετάει στον Καιάδα, χωρίς να τους δίνει μία ευκαιρία».

Στις ομάδες εργασίας που σχηματίστηκαν, οι σπουδαστές μαζί με τους εκπαιδευτές τους συζήτησαν διάφορα θέματα, έφτιαξαν πανό με συνθήματα και κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του εργαστηρίου στη γενική  συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αργότερα την ίδια ημέρα.


Η χθεσινή δράση ολοκληρώθηκε, όταν η χορωδία του «Μαργαρίτα» ερμήνευσε τραγούδια και η θεατρική ομάδα πραγματοποίησε βιωματική παράσταση, με την  οποία οι σπουδαστές εξέφρασαν τους φόβους, τις αγωνίες αλλά και τα όνειρά  τους. Στη δράση παραβρέθηκε και ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ως εκπρόσωπος του  υπουργείου Υγείας.

Το «Μαργαρίτα», που στεγάζεται στην Πεντέλη, λειτουργεί εδώ και 35  χρόνια, προσφέροντας εκπαιδευτικό έργο αποκλειστικά με χρηματοδότηση από  κρατικές επιχορηγήσεις, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και δωρεές  ιδιωτών, χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των σπουδαστών. 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://eeamargarita.gr/.



Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών» 

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ":ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΑΕΘΩΝ





Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ» διοργάνωσε την  παρουσίαση  σχολικών προγραμμάτων από ΜΑΘΗΤΕΣ,  με θέμα:

«Αποδέχομαι και Εκφράζω την Διαφορετικότητά μου».

Τα σχολικά προγράμματα ήταν εποπτευόμενα από το «ΦΑΕΘΩΝ» και έγιναν σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 10ης Ιουνίου 2015 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου.

Συντονίστριες του προγράμματος ήταν η κα Ελένη Φίλιου Κοινωνική Λειτουργός και η κα Μαρίνα Θετεκούς Κοινωνιολόγος, οι οποίες όπως εξήγησαν:

«Στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ» εκπαιδεύονται πολλοί δάσκαλοι σε παιδαγωγικά υλικά που στοχεύουν στην Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Παρόλο που το Κέντρο Πρόληψης προσφέρει εποπτεία και βοήθεια στην εφαρμογή των υλικών αυτών, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός εκπαιδευμένων στα υλικά δασκάλων κάνει χρήση. Ταυτόχρονα συχνά δάσκαλοι εκφράζουν δυσκολία στην εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, παρόλο που υπάρχει γενική αποδοχή για την αναγκαιότητά τους.

Σκεπτόμενοι αυτές τις παραμέτρους προτείναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εμπεριείχε εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και εποπτεία, ένα πρόγραμμα που προϋποθέτει τακτικές συναντήσεις στο Κέντρο Πρόληψης με τους εκπαιδευτικούς για ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Ένα πρόγραμμα που ενέκρινε το γραφείο Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα πολλές φορές καλούμαστε σε σχολεία να παρακολουθήσουμε δουλειά των εκπαιδευτικών και των παιδιών στο πλαίσιο μιας μικρής παρουσίασης: παρόλο που πρόκειται για πολύ αξιόλογες προσπάθειες δεν κοινοποιούνται στην ευρύτερη κοινότητα. Θέλοντας να σπάσουμε αυτήν την εσωστρέφεια, αποφασίσαμε με τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, να κάνουμε μια μικρή παρουσίαση λαμβάνοντας υπόψη μας τα ενδιαφέροντα παιδιών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα αξιολογήσαμε ως πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με το να μιλούν σε κοινό, δεξιότητα πολύ σημαντική για τη σχολική αλλά και την μετέπειτα ζωή τους.

Έτσι προέκυψαν τα μικρά θεατρικά έργα και τα βίντεο».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, ο Γραμματέας του Κέντρου και αιρετός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Χριστόφορος Δανάκος, εκ μέρους του Ο.Κα.Να. η κα Αθηνά Μπάκου υπεύθυνη για το Κέντρο Φαέθων, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ιλίου κα Γεωργία Ανδρεάδη, η υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κα Βασιλική Λελετζή και πολλοί γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων των τριών δήμων.




Αναλυτικά συμμετείχαν τα εξής σχολεία με τις κάτωθι δράσεις:

8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης

2 Βίντεο: «Η αλυσίδα της βίας» και «Το ηχηρό χαμόγελο της διαφορετικότητας»

Υπεύθυνοι: Τόμπρου Νατάσσα, Παπαδοπούλου Νατάσσα - Μουσική: Κώτη Κατερίνα και Καλοδούκας Θάνος

6ο  Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων

Θεατρικό- «Σί Σού Ντό» του Αντώνη Παπαθεοδούλου - ένα ασπρόμαυρο μουσικό παραμύθι για την διαφορετικότητα.

Υπεύθυνες: Καφφέ Αποστολία, Κώτση Κωνσταντίνα.

Νεστόριο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

«Σποτάκι Διαφορετικότητα»

Υπεύθυνη: Ελένη Καραχανίδη

14ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

«Ο κήπος με τις 11 γάτες» του Λουτσιάνο Μοράτι – εμπλουτισμένο με ένα επιπλέον παραμυθάκι για την διαφορετικότητα.

Υπεύθυνες: Βλάχου Καλλιόπη, Βόγλη Έλενα, Μουργιά Ευθυμία.

25ο  Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

Θεατρικό «Το μαύρο ψαράκι» - του Ιρανού παιδαγωγού Σαμάντ Μπεχραγκί – επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας.

Υπεύθυνοι: Κώστας Κνήτου, Κολτσακλή Θεοδώρα, Ντούσκος Γεώργιος, Ρούσσος Ιωάννης, Δανίκα Ιωάννα, Αναστασίου Κατερίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Φαέθων, επέλεξαν το συμβολικό κέρασμα της εκδήλωσης να το προμηθευτούν από το catering του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με νοητική αναπηρία «Το Εργαστήρι», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των γονέων με παιδιά με αναπηρία για παραγωγικότητα και κοινωνική ένταξη.






ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ


Η εθελοντική δράση αλληλεγγύης «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει στόχο την ανάγνωση βιβλίων σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχική ιδέα και κεντρικός άξονας της δράσης της είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και να εμπλουτιστεί το λογοτεχνικό ακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης «Ο Φάρος». Σταδιακά όμως επεκτάθηκε στην ανάγνωση βιβλίων κατ’ οίκον σε τυφλούς, ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και σε ιδρύματα με παιδιά και ηλικιωμένους, νοσοκομεία, κλινικές τετραπληγικών κ.α.

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ.

Αν έχετε κι εσείς κουραστεί με την ερώτηση «μα τι καλό έχει πια αυτό το φέισμπουκ;», σας έχω την απάντηση.

Γιατί χωρίς το φέισμπουκ -θα πείτε- ο Φώτης, παραπληγικός μετά από τροχαίο, δεν θα είχε γνωρίσει τη Σοφία που του διαβάζει τα αγαπημένα του μυθιστορήματα, γιατί οι γέροντες στο Γηροκομείο Πειραιά δεν θα έβαζαν τα γέλια την προηγούμενη Πέμπτη όταν η Μάρω τους μάθαινε την προέλευση της φράσης «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του», γιατί η ακουστική βιβλιοθήκη για τυφλούς δεν θα εμπλουτιζόταν από τη γλυκιά φωνή της Καίτης. Γιατί -εν ολίγοις- δεν θα είχαν γνωριστεί και οργανωθεί οι άνθρωποι που σήμερα  απαρτίζουν το «Διαβάζω για τους Άλλους», ίσως την πιο ευγενή εθελοντική δράση αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα έχει στόχο την ανάγνωση βιβλίων σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχική ιδέα και κεντρικός άξονας της δράσης της είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και να εμπλουτιστεί το λογοτεχνικό ακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης «Ο Φάρος». Σταδιακά όμως  επεκτάθηκε στην ανάγνωση βιβλίων κατ’ οίκον σε τυφλούς, ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και σε ιδρύματα με παιδιά και ηλικιωμένους, νοσοκομεία, κλινικές τετραπληγικών κ.α.

 Έχοντας δικτυωθεί μέσω social media, οι εθελοντές αναγνώστες φτάνουν πια  τους 170, με τους περίπου 130 να συμμετέχουν συστηματικά σε δράσεις. Ένας από αυτούς είναι η 28χρονη Μάρω Λευτεριώτου, φυσικοθεραπεύτρια, που κάθε Πέμπτη πρωί διαβάζει ζωντανά στους γέροντες του Γηροκομείου Πειραιά. «Μας  περιμένουν πώς και πώς» λέει στην «Κ». «Πριν φτάσουμε -πάμε 2-3 εθελοντές  κάθε φορά- έχουν ήδη κάτσει στο καφενείο τους, έχοντας φτιάξει παρεούλες, συνήθως άνδρες και γυναίκες χωριστά. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει μια συντροφιά και αρχίζουμε την ανάγνωση». Όπως λέει, δεν επιθυμούν μεγάλα αναγνώσματα, προτιμούν κάτι σύντομο και ευχάριστο. «Σίγουρα όχι κάτι που να έχει μέσα θάνατο, πόλεμο και εν γένει δυσάρεστο γεγονός». Οι περισσότεροι έχουν προβλήματα όρασης λόγω ηλικίας, ενώ κάποιοι έχουν πρόβλημα άνοιας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάγνωση βιβλίων σε συνέχειες. «Την τελευταία φορά διαβάσαμε από ένα βιβλίο λαϊκής σοφίας για την προέλευση εκφράσεων που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη όπως  "εξιλαστήριο θύμα". Τους άρεσε πολύ». Οι γέροντες κάνουν και παραγγελίες. Μια γιαγιά ζήτησε την επόμενη φορά να διαβάσουν από τον Βίο της Αγίας Βαρβάρας. «Μ’ αρέσουν πολύ οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι με έναν τρόπο στα γεράματα επιστρέφουμε στην παιδική ηλικία. Όπως τα παιδιά, είναι κι αυτοί με τις ώρες τους, θέλουν να μιλάνε πολύ, να σου τραβάνε την προσοχή».

Η Καίτη Γρίσπου, 64 ετών, είναι συγγραφέας και εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ηλιούπολη όπου κατοικεί. Όταν έμαθε για το «Διαβάζω για τους Άλλους», από σχετική ανάρτηση στο φέισμπουκ, επικοινώνησε άμεσα. Έχει αναλάβει την ηχογράφηση βιβλίων που έχουν προταθεί από τον «Φάρο». «Προσφέρουμε τα μάτια μας σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη -πώς να μη σε γεμίζει αυτό;» λέει στην «Κ».  «Την πρώτη φορά είχα τρακ, ήθελα να χρωματίσω τη φωνή μου εκεί που έπρεπε. Το στουντιάκι ηχογραφήσεων είναι μια καμαρούλα ένα επί ένα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνω σε ένα άδειο γήπεδο το οποίο γεμίζει σταδιακά με θεατές που με ακούν να διαβάζω. Με συγκλονίζει αυτή η σκέψη».

Άλλες ανάγκες.

Όσο περισσότερες δράσεις ξεκινούν τόσες περισσότερες ανάγκες αποκαλύπτονται. «Διαβάζουμε βιβλία, αλλά στην πραγματικότητα είναι  χιλιάδες τα πράγματα που θα μπορούσαμε να ηχογραφούμε. Πράγματα απλά, όπως είναι για εμάς η ανάγνωση του φυλλαδίου οδηγιών ενός φαρμάκου, δεν είναι δεδομένα για πολλούς ανθρώπους», λέει η κ. Γρίσπου. Τελευταία η ομάδα ήρθε  σε επαφή με την οικογένεια ενός νέου που έχει καθηλωθεί στο κρεβάτι από ατύχημα. «Δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει βιβλίο στα χέρια του. Τώρα κάποιος από εμάς πηγαίνει να του διαβάζει. Γιατί να απομακρυνθεί από τη λογοτεχνία λόγω της κατάστασής του;».

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε στο «Διαβάζω για τους Αλλους» μπορείτε να επικοινωνήσετε με το info@giatousallous.gr.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είχα ακούσει και είχα διαβάσει πολλά τους τελευταίους ιδίως μήνες για το πώς σκέπτονται και τι λένε για μας, τους Έλληνες οι διάφοροι Ευρωπαίοι  πολίτες  τους οποίους αυτή τη στιγμή, η οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδος δεν τους έχει «αγγίξει» ακόμα.  Με έκπληξη αρχικά και μετά με δυσπιστία, διάβασα , ψάχνοντας στο διαδίκτυο, την είδηση ότι κατασκευάστηκε και κυκλοφορεί στη γερμανική αγορά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι  που αφορά στην … ιδιωτικοποίηση της  χώρας μας.

Το έλεγξα από δυο-τρεις  «πηγές», είδα και μια φωτογραφία με νεαρούς Γερμανούς να παίζουν κάτι σαν Μονόπολη, δεν ξέρω αν πωλείται παντού και αν τυγχάνει της… ευαρέσκειας  και της υποστήριξης πολλών ή λιγότερων Γερμανών  αλλά το γεγονός, όπως επιβεβαιώνεται και από άρθρο του κ. Α. Καρανάσιου, « Οι Γερμανοί παίζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες στα ζάρια». Για να διασκεδάσουν.

Κυριακάτικο, πρωτοσέλιδο στη γνωστή  εφημερίδα «Handelsblatt» ολοκλήρωσε την ενημέρωσή μου :«Πώς σπρώξαμε την Ελλάδα στην άβυσσο». Στο άρθρο, περιγράφεται  πώς παίζεται  αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι, φωτογραφίζονταν συντάκτες της εφημερίδας να …παίζουν και η πληροφορία ήταν  ότι  το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο από το Φθινόπωρο έναντι 39 ευρώ.

Δεν ξέρω πώς θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο, δεν ξέρω αν θα το φέρουν και στην Ελλάδα αυτό το «παιχνίδι» αλλά παίζεται με  κάρτες, πιόνια, ομόλογα και χρήματα. Διεφθαρμένοι τραπεζίτες/ιμπεριαλιστές/επιχειρηματίες κάνουν χρήση κάθε ανήθικου, αθέμιτου, ακόμα και πολεμικού μέσου, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, να αλλάξουν κυβερνήσεις, να καταστείλουν εξεγέρσεις,  για να  αρπάξουν λιμάνια, αεροδρόμια, νησιά, ακόμα και την Ακρόπολη. Και για παράδειγμα, όπως εξηγεί και ο κ. Καρανάσιος,  « με μια κάρτα του παιχνιδιού, την «κάρτα των Βρυξελλών» ο παίκτης, μπορεί να ρίξει τη κυβέρνηση και να επιβάλει μια άλλη».

Οι  εμπνευστές του «παιχνιδιού» , λαμβάνουν υπόψη ακόμα και ενδεχόμενες εξεγέρσεις του Ελληνικού Λαού, για να επανακτήσουν τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια, αεροδρόμια κλπ. και την υπό ξένη ιδιοκτησία Ακρόπολη αλλά τότε, βρίσκονται απέναντι  σε  τελευταίας τεχνολογίας, όπλα καταστολής από τη Ρωσία και την Αμερική.

Στο κουτί υπάρχει η πρόταση:  «Έχεις το θάρρος να παίξεις με το κίνδυνο, ώστε με κάθε ανήθικο μέσο και αδίστακτο τρόπο, να ιδιωτικοποιήσεις όλη την Ελλάδα και να οδηγήσεις τους Έλληνες στην καταστροφή! Ποιος λογαριάζει τη «Δημοκρατία», όταν εσύ έχεις τανκς;»
Παίζατε μικροί «ναυμαχία»; Πιθανώς. Αλλά όταν «βυθίζατε» τα πλοία του «εχθρού», ξέρατε ότι ήταν γεμάτα ανθρώπινες ψυχές;


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"


Πρόσκληση

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην τελική παράσταση του τμήματος χορού του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου «ΤΥΡΤΑΙΟΣ», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Αγίου Φανουρίου 99 στο Ίλιον Παρασκευής.  

Θα χαρούμε πολύ εάν καταφέρετε να παρευρεθείτε. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.


Εκ του Δ.Σ.

Ειρήνη Ζαχαρά
Πρόεδρος
Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου
Ατόμων με Αναπηρίες “ΤΥΡΤΑΙΟΣ”
Κινητό: 6944447587


Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ -ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ- ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ

Δημοσιεύω αυτούσιο το έγγραφο που βαφτίστηκε «απάντηση» και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου υπό το λογότυπο του Δήμου και από μένα ουδέν παραπάνω σχόλιο. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας με ποιους συνυπηρέτησα για τέσσερα χρόνια στο Δήμο Ιλίου χάρη στη δική σας ψήφο.
       
Βαγγέλης Αυγουλάς














"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Βαθμός Ασφαλείας
Iλιov 16/ 06/ 2015
Αριθ. Πρωτ.  ΔΥ

Βαθμός Πρoτερ.
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ   :
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ & ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ :ΚΑΛΧΟΥ 48-50
Τ.Κ.: 13122
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2102618642
FAX: 2102610300
URL: www.ilion.gr
E-MAIL: ilion@ilion.gr


Απάντηση σε ηλεκτρονικό μήνυμα του Ανεξάρτητου Δ.Σ. Ευάγγελου Αυγουλά

Με έκπληξη διαβάσαμε το ως άνω μήνυμα, που απευθύνεται στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας λαϊκίστικη και επιθετική γραφή αντιστρόφως ανάλογη της εμπειρίας και της ηλικίας του γράφοντος.

Παρά ταύτα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σεβόμενοι το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, τον οποίον υπηρετούμε, καταθέτοντας τις απόψεις μας:

  • Δεν ετέθη ποτέ θέμα περιθωριοποίησης του Ευάγγελου Αυγουλά , ο οποίος εξελέγη με το συνδυασμό της πλειοψηφίας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Αντιθέτως, προτάθηκε ως εκπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη στο Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων-Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ». Το θέμα της ανεξαρτητοποίησης είναι προσωπική επιλογή κάθε δημοτικού συμβούλου, την οποία δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε ή να επικρίνουμε.

  • Στον αριθμό 16 της ημερήσιας διάταξης υπάρχει θέμα με τίτλο «Τροποποίηση των υπ’ αριθμ. 134/2015 & 268/2014 Α.Δ.Σ» εντεταγμένο στα γενικά θέματα, μετά από τα αυτά των Διευθύνσεων, όπως παγίως συμβαίνει, χωρίς ίχνος καμουφλαρίσματος και κωδικοποιήσεως.

  • Από την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 3852/10 και τον ισχύοντα Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, απορρέει η υποχρέωση συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις, η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης του και η ψήφιση των θεμάτων κατά συνείδηση. Ουδείς αποκλείεται και ουδείς φιμώνεται. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπουμε την ομιλία προ σχεδόν κενών εδράνων επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό σε κάθε ομιλητή, όπως απαιτούν οι διαδικασίες. Όλες αυτές οι επικλήσεις υποβιβάζουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίον οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να στηρίζουν και να αναβαθμίζουν.

  • Όπως γνωρίζουμε όλοι και περιγράφεται στο άρθρο 4 του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου περί λειτουργίας αυτού, η οποιαδήποτε εισήγηση ενδέχεται να τροποποιηθεί μετά την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων με την παράθεση τυχόν προτάσεων, διευκρινίσεων και προσθηκών, οι οποίες αποδεικνύονται μέσω της συζήτησης αναγκαίες. Υπό αυτό το πρίσμα δεν τίθεται θέμα ειλημμένων αποφάσεων.

  • Το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανωτέρω αναφέραμε δεν είναι κρυμμένο πολύ δε μάλλον δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 67 του Ν. 3852/10, δεδομένου ότι μέχρι τη λήψη ή μη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης ουδόλως επηρεάζεται η λειτουργία του Κέντρου.

  • Παρά τα ανωτέρω εκτεθέντα καλούμε τον Ευάγγελο Αυγουλά να παραστεί, ως έχει άλλωστε υποχρέωση, απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκθέσει τις απόψεις του και να ζητήσει από το Σώμα να προταχθεί το σχετικό θέμα.

  • Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην καυτηριάσουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της ανάρτησης στο διαδίκτυο εισηγήσεων θεμάτων ημερήσιας διάταξης δημοτικών συμβουλίων, πολιτικών επιθέσεων και γενικότερα δημιουργία εντυπώσεων επί διαφόρων θεμάτων τοπικού χαρακτήρα.

                                            Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

                                                         Δημήτριος Κουκουβίνος "


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς Κυρίες και Κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους Ιλίου

Ίλιον, 16 Ιουνίου 2015

Κύριοι Συνάδελφοι,

Περίμενα με αγωνία και προσμονή την ώρα που θα βρισκόμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσά σας, μπροστά σας , για να σας καταθέσω με ειλικρίνεια αλλά και πόνο και οδύνη πραγματική την αντίδρασή μου στη συνεχιζόμενη , αναιτιολόγητη και σκληρή αδικία εις βάρος μου . Μια αδιανόητη και  αναίτια πορεία αδικίας  που εξελίσσεται – αν είναι δυνατόν- από το Δήμαρχο και την παράταξη κοντά στους οποίους εκλέχτηκα δυο φορές από τους δημότες Ιλίου Δημοτικός Σύμβουλος και δούλεψα σκληρά και –νομίζω- επιτυχημένα επί τέσσερα χρόνια.

Η αδικία άρχισε με την καθολική και ανεξήγητη περιθωριοποίησή μου μετά τις εκλογές – κάτι που συντέλεσε στην ανεξαρτητοποίηση μου- και ολοκληρώνεται με τη «δομική» επιχείρηση / μεθόδευση της ουσιαστικής φίμωσής μου, ώστε να μη μιλήσω σήμερα.

Η παντελώς αναιτιολόγητη αντικατάστασή μου από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής στην εκπροσώπηση του δήμου Ιλίου στο διαδημοτικό κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Φαέθων, βρίσκεται  κρυμμένη και καμουφλαρισμένη στο τέλος της σημερινής ημερήσιας διάταξης (Τροποποίηση της …ΑΔΣ 268/2014). Συνεπώς θα μιλούσα, αν μιλούσα, πιθανότατα προ σχεδόν κενών εδράνων και ενώ η απόφαση ήταν  ήδη ειλημμένη. Το εισηγητικό του θέματος 16, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση και ακόμη αναζητείται! Τι και αν το έχω ζητήσει, ως ο άμεσα ενδιαφερόμενος,  ηλεκτρονικά με επίσημη αίτηση μου από τις 10/06/2015;;;

Μια θητεία που όλοι στηρίξατε με ευρύτατη πλειοψηφία πριν από 9 μήνες  λήγει  σήμερα πρόωρα με μια μικροπολιτική επίδειξη "δύναμης" της πλειοψηφίας.

Γιατί;

Απλώς γιατί  κάποιοι μπορούν να το κάνουν. Ούτε οι περισσότεροι εξ υμών, ούτε εγώ γνωρίζουμε τον λόγο. Εσείς όμως,  όλοι, καλείστε, με την ψήφο σας, στο τέλος της Ημερήσιας Διάταξης, σε ένα θέμα χωρίς καμία έννοια επείγοντος και κρυμμένο ανάμεσα σε άλλα φλέγοντα, ανεπαρκώς ενημερωμένοι και χωρίς ίσως να  έχετε προλάβει να το κατανοήσετε πλήρως  ,  να βάλετε ταφόπλακα σε μια επιτυχημένη χρονιά , γεμάτη  πρωτοβουλίες, χάρη και στην ουσιαστική και διαρκή ομοφωνία του Δ.Σ., για την επίλυση πολλών προβλημάτων, την εξεύρεση πόρων εν μέσω κρίσης, την ιστορική επίλυση θεσμικών ζητημάτων διοίκησης και λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά.

Τι κρίμα.

Ενδοπαραταξιακά και μικροκομματικά παιχνίδια, χωρίς ουσία αλλά μόνο για λόγους αντίδρασης ,αντιπάθειας, ανεξήγητης προσωπικής κόντρας,  σας  ωθούν  σήμερα -  πλημμελώς πληροφορημένους - ,  να πάρετε μια άδικη απόφαση, με μεθοδολογία υπονομευτική.

Ύστερα από την διαπίστωση ότι το θέμα «κρύβεται» και υπερκωδικοποιείται γιατί είναι προαποφασισμένη η ψήφος,  αναγκαστικά  δεν θα παραστώ  στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Και η κοροϊδία έχει τα όριά της. Αλλά και  το άδικο , ουκ ευλογείται.

 Νοιώθω  ότι  η νοημοσύνη μου, υποβαθμίζεται. Και δεν το δέχομαι.  Ας γνωρίζουν οι αρχιτέκτονες της διάλυσης της συμπόρευσης διοικήσεων και εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, ότι το θέμα δεν θα μείνει εδώ.

[Και το Δελτίο Τύπου του Πανελλαδικού Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης:




Με Εκτίμηση

Ευάγγελος Αυγουλάς

Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου,

Πρόεδρος Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων»


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

67 τσιφλίκια και ένας περίεργος «αποκεφαλισμός»

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε σε δημοσιεύματα πως δρομολογείται η αλλαγή προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Πετρούπολης-Ιλίου-Καματερού-Αγίων Αναργύρων, με ελατήριο μικροπολιτικό. 

Πρόκειται για ανάδυση μιας ακόμα από τις πλευρές του σάπιου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Ενός πλαισίου που επιφυλάσσει την αντιμετώπιση των δομών και των υπηρεσιών τους σαν εταιρείες-τσιφλίκια τοπικών αρχόντων, σε θετική ή αρνητική διασύνδεση με τις εκάστοτε ηγεσίες Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων και ΟΚΑΝΑ. Ενός πλαισίου που θέτει την εξυπηρέτηση συμφερόντων, πάνω από την εξυπηρέτηση του πολίτη και της δημόσιας υγείας. Ενός πλαισίου ντροπή για μια χώρα κι έναν λαό, που μόλις πριν 4 μήνες ζήτησε με την ψήφο του άλλη πορεία, άλλη πνοή.


Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Κέντρου Πρόληψης συνέβαλε, από την πλευρά του, με τη δική του οπτική, στην ανάδειξη ακριβώς αυτών των θεσμικών δυσλειτουργιών που βασανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, δημιουργώντας τριγμούς κι αναστάτωση σε παγιωμένα «συστήματα».

Είναι εξόφθαλμο ότι το ισχύον θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης φτιάχτηκε έτσι, ώστε να χωράει «αποκεφαλισμούς» ανθρώπων, που όντας εκλεγμένοι με ευρείες πλειοψηφίες από τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες εκπροσωπούν, τολμούν να εναντιώνονται «στα δεδομένα»: δεν είναι άσχετο, θεωρούμε, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αιρετός και πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης, την 1η Δεκεμβρίου 2014, έστειλε εξώδικο στην προηγούμενη, μνημονιακή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, ζητώντας την καταβολή 353.709,83€, που ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει από το Υπουργείο Υγείας για την επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης και δεν απέδωσε σε αυτό. 

Ως Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, αγωνιζόμαστε για τη συνέχιση και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα στην κρίσιμη ετούτη περίοδο.


Για τον λόγο αυτό ζητάμε:

- Να σταματήσουν οι μικροπολιτικές σε βάρος του Κέντρου Πρόληψης Πετρούπολης-Ιλίου-Καματερού-Αγίων Αναργύρων και των υπηρεσιών του προς τους δημότες,

- Να ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών μας, με το πέρασμα από τις 67 εταιρείες-τιμάρια σε ένα δημόσιο και ενιαίο σύστημα υπηρεσιών, με ριζοσπαστικές τομές, όση αναταραχή κι αν φέρει αυτό στα λογής συμφέροντα, που με δεξιές ή αριστερές κορώνες βαραίνουν τον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας υγείας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Πήγη: http://prolipsiworkers.blogspot.gr/2015/06/67.html

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΦΗΣ: ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙΣ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ


«Μην Αγγίζετε» γράφουν οι περισσότερες από τις προειδοποιητικές ταμπέλες που συνοδεύουν συνήθως εκθέματα σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης.  Ο «κανόνας» μάλιστα που ισχύει, θα λέγαμε, από καταβολής μουσείων έχει αφομοιωθεί απολύτως από το κοινό. Τι γίνεται όμως με εκείνους που «βλέπουν» με τα χέρια;

Ενώ τα περισσότερα μουσεία του κόσμου ουσιαστικά αποκλείουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού τα εκθέματα επιτρέπεται μόνο να τα βλέπουν, υπάρχουν και μερικά που σπάνε τον κανόνα.

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα  (Δοϊράνης 198,) το 1984 από πρωτοβουλία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, στο  πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ψηλαφώντας εκθέματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη και ο Ηνίοχος των Δελφών.

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα μόλις 5 ανάλογα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.

Τα εκθέματά του είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκθέτονται σε άλλα μουσεία της χώρας και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Βυζαντινή, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Στο Μουσείο Αφής υπάρχουν επίσης και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης. Φυσικά προσφέρει και στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού η δυνατότητα της ψηλάφησης των εκθεμάτων ανοίγει έναν εντελώς νέο ορίζοντα στην κατανόηση της τέχνης. Ποιος άλλωστε θέλει να αγγίξει την Αφροδίτη της Μήλου;


Πηγή: http://www.thestival.gr/

ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μου είναι δύσκολο να αποσυνδέσω το γενικό μπάχαλο και την ευρύτατη εκστρατεία παραπληροφόρησης του λαού σε σχέση με το τι πραγματικά συζητείται και τι πρόκειται να αποφασιστεί για τη μελλοντική πορεία της χώρας από ένα – πολύ μικρότερης έκτασης αλλά με ιδιαίτερη σημειολογία- επεισόδιο τερατώδους αυθαιρεσίας και ρατσιστικής  εκδικητικότητας  που εξελίσσεται στο Δήμο Ιλίου και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων».

Μπορεί στο Ίλιον, την Πετρούπολη και τους Αγίους  Αναργύρους να μην αποφασίζεται η μοίρα του Ελληνικού λαού αλλά συντελείται  μια εγκληματική δραστηριότητα τόσο εις βάρος ενός εντυπωσιακά επιτυχημένου δημοτικού συμβούλου/ αντιδημάρχου – του 27χρονου  εκ γενετής  τυφλού  δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά-  που «ξηλώνεται» προοδευτικά από όλες του τις αρμοδιότητες, όσο και εις βάρος της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, αυθαίρετα, χωρίς λόγο ή αιτία, από ένα περίεργο «κύκλωμα» μίσους και …ζηλοτυπίας. Ταπεινά κίνητρα.

Και με θλίβει το γεγονός κυρίως γιατί είναι άνθρωπος-σύμβολο της «νέας γενιάς αναπήρων»  και  ξέρω πόσο πέτυχε στο έργο του. Όπως και τόσοι άλλοι που «αιφνιδιαστικά»… εξαφανίζονται.

Λοιπόν: Μπορεί  να βγήκε και πάλι πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος στο  Ίλιον αλλά πρώτα … τον «έφαγαν» από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής . Ήταν απόλυτα πετυχημένος και  εκπρόσωπος ενός μεγαλειώδους  συμβολισμού : Της αναγόρευσης ενός αναπήρου, τυφλού εκ γενετής, για πρώτη φορά στη διοίκηση ενός Δήμου.

Τον έφαγαν απλώς γιατί  έτσι γούσταραν. Και τώρα, είναι έτοιμοι να τον «ξηλώσουν» και από το «Φαέθων», παρά την επιτυχία και την προσφορά του.

Παιδιά στο Ίλιον : Έτσι δεν γίνεται δουλειά. Εσείς που τον ορίσατε, που τον χρησιμοποιήσατε, που τον αναδείξατε, που φωτογραφηθήκατε δίπλα του, που συμβάλλατε ώστε να τον πάρει κοντά του ως Ειδικό Σύμβουλο ο Υπουργός Υγείας , δεν μπορεί να τον μισείτε τόσο πολύ επειδή είναι επιτυχημένος και …τυφλός. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Δήμαρχε, Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου στο ‘Ίλιον, εσείς έπρεπε να αισθάνεστε περήφανοι που τον έχετε . Όχι να τον «πετάτε» στην άκρη επειδή κερδίζει τις εντυπώσεις. Διότι εκτός των άλλων, στερείτε από ολόκληρο το Αναπηρικό Κίνημα  ένα σύμβολο. Και οι πράξεις σας , σάς χαρακτηρίζουν.


Δυστυχώς πορευόμαστε εδώ και  πολλά χρόνια  σε μια κατακακόμοιρη  Ελλάδα χωρίς ιδέες, χωρίς  έμπνευση, χωρίς ηγέτες, χωρίς ιδανικά, χωρίς ελπίδα. Γεμάτη μίσος, υπονόμευση, κοροϊδία, παραπληροφόρηση, ψέμα. Η υπόθεση Αυγουλά είναι απλώς μια… παρωνυχίδα. Ένα «δέντρο». Και ακολουθεί το «δάσος».