meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΗΣ ΙΛΙΟΥ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

  

Μάιος 2015.

Μια ομάδα προπονητών  μπάσκετ, αγανακτισμένοι από τα κακώς κείμενα που βασανίζουν τους περισσότερους συλλόγους, αποφασίζει να ιδρύσει την δική της ακαδημία μπάσκετ με έδρα τους Αγίους Αναργύρους. Πλησιάζουν τον Δημήτρη Αμπατζή Παραολυμπιονίκη και παλαιό παράγοντα αθλητικού σωματείου του Ιλίου, ο οποίος τους προτρέπει να δώσουν και πάλι ζωή στο παλιό γήπεδο του Αστέρα Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται Θέτιδος και Ποσειδώνος στο Ίλιον. Η ιδέα αγκαλιάζεται αμέσως μιας και στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου – ακαδημίας, βρίσκονται και παλιοί γνώριμοι του τότε Αστέρα. Έτσι λοιπόν, στα τέλη Ιουνίου, ιδρύεται σωματείο με έδρα πια το Ίλιον και την επωνυμία Άρης Ιλίου. Σκοπός αυτού η ψυχαγωγία των παιδιών από 5 έως 15 ετών, Η καλύτερη δυνατή διδαχή των βασικών αρχών του μπάσκετ, η αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος των μικρών αθλητών μιας και μιλάμε για ακαδημία και όχι σωματείο με στόχο τον πρωταθλητισμό και η επιστροφή αθλητών στα ανοιχτά γήπεδα της περιοχής, έτσι ώστε να μην γίνονται αυτά χώροι συνάντησης περιθωριακών στοιχείων.

Όπως  μας είπε και ο τεχνικός υπεύθυνος του Άρη Ιλίου Ζώης Χρήστου, “Πήραμε ένα ρίσκο με γνώμονα τα παιδιά και για καλή μας τύχη βρήκαμε συμπαραστάτη το δήμο.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω εκ μέρους όλων των μελών του Άρη, στις αθλητικές και τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση μήνα, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για να μπορέσουμε να έχουμε στις 12 Σεπτέμβρη όπου και ξεκινήσαμε, ένα αξιοπρεπές ανοιχτό γήπεδο”.



Ο γενικός αρχηγός του Άρη Ιλίου Δημήτρης Αμπατζής και οι προπονητές Γιώργος Τσίρος και Μιχαλόπουλος Στάθης, μας μίλησαν με ενθουσιασμό για τις εγγραφές του πρώτου Σαββατοκύριακου οι οποίες ξεπέρασαν κατά τη γνώμη τους κάθε προσδοκία, ενώ δεν ήξεραν τι να μας πρωτοπούν  για το πώς αγκάλιασε αυτή τους την προσπάθεια η γειτονιά γύρω από το γήπεδο.

“Όπως κάθε Σάββατο έτσι και αυτό”, μας είπαν, “σας περιμένουμε μετά από τις 10 το πρωί να γνωριστούμε και να μας δώσετε την ευκαιρία να ασχοληθούμε ενεργά με τα παιδιά σας. Θα θέλαμε πολύ η οικογένεια του Άρη Ιλίου να μεγαλώσει όσο γίνετε περισσότερο, γιατί εκτός από τη ψυχαγωγία των μικρών φίλων μας, είμαστε εδώ για να αναδείξουμε μέσα από σκληρή δουλειά τα ταλέντα εκείνα που σε λίγα χρόνια μέσο των ομάδων της περιοχής μας, θα μπορέσουν να κάνουν το άλμα για μια μεγαλύτερη ομάδα”.

Η διαχειριστική ομάδα του «Με Άλλα Μάτια» εύχεται καλή επιτυχία, σε καλούς φίλους και παλιούς γνώριμους, προ πολλού διαπιστευμένους στις πιάτσες του ήθους και του ευ αγωνίζεσθαι! Πρόκειται για μια προσπάθεια – μονόδρομο για την αναβάθμιση του Ιλίου και παραμένουμε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε δυνατή στήριξη.



ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 2ου ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι κατέκλεισαν την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο της Κρήτης το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, επισκεπτόμενοι το 2ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά που διοργάνωσε το Παιδικό Ραδιόφωνο Family 89,5FM (www.radiofamily.gr ).

Από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και τις δύο ημέρες, οι αυριανοί οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα σωστό μοντέλο οδικής συμπεριφοράς βιωματικά και διαδραστικά, καθώς και να πάρουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την οδική ασφάλεια μέσα από ενημερωτικές ομιλίες και παιχνίδια.

Στο χώρο της εκδήλωσης συμμετείχαν η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Δημοτική Αστυνομία της πόλης και η Ομάδα Δίας με οχήματά τους διαφόρων τύπων, όπου τα πληρώματα εξηγούσαν συνεχώς στα παιδιά τη χρήση των εργαλείων τους και τον τρόπο λειτουργίας του εξοπλισμού τους, έκαναν αναπαραστάσεις επιχειρήσεων π.χ. απεγκλωβισμό τραυματισμένου από τρακαρισμένο όχημα, ενώ επέτρεπαν στα παιδιά να περιεργαστούν, να αγγίζουν και να επιβιβάζονται στα οχήματα, απαντώντας παράλληλα σε κάθε τους άλλη ερώτηση.


Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής του νησιού.

Στο χώρο υπήρχαν ενημερωτικά περίπτερα του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του ΜΚΟ «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος», στην είσοδο της εκδήλωσης δίνονταν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από τα έμπειρα στελέχη του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Άγιος Σπυρίδωνας», στα παιδιά προσφέρονταν μπαλόνια, γλυκίσματα και φρούτα από χορηγούς και δημιουργική απασχόληση μέσα από τη ζωγραφική από τα ΚΔΑΠ Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και μεγάλη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές του νομού.





Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Πιτσούλης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο πρώην βουλευτής του νομού κ. Δαμαβολίτης, οι διοικητές των τοπικών σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, αντιπροσωπίες μελών και εργαζομένων των συλλόγων «Δικαίωμα Στη ζωή» για άτομα με κινητικές αναπηρίες και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, ο Πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Ομόνοια – Nova Apolymantiki» κ. Τζανακάκης, ενώ συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο πρ. Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής.




Παρόντες κάθε στιγμή για την επίλυση όλων των προβλημάτων και την εξάλειψη των απροόπτων πολλοί εθελοντές και φίλοι του σταθμού αλλά και όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Radio Family, ενώ τη ραδιοφωνική παρουσίαση της εκδήλωσης μαζί με το Μιχάλη Δρακάκη είχε ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκ μέρους του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», ο οποίος συντόνισε και τη βιωματική βόλτα με κλειστά μάτια στην πλατεία Ελευθερίας ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καλώντας μικρούς και μεγάλους να έρθουν για λίγο στη θέση του και να προσεγγίσουν τις δυσκολίες στην προσβασιμότητα της πόλης.



Συγκινούν τα λόγια ενός δεκάχρονου αγοριού που έκανε τη βιωματική βόλτα! Δείτε το video: https://youtu.be/jAymQsdOeuM



Παράλληλα επιστημονικοί συνεργάτες του παιδικού ραδιοφώνου έκαναν δωρεάν λιπομέτρηση σε μικρούς και μεγάλους και παρείχαν διαιτολογικές και λογοθεραπευτικές συμβουλές, ενώ καθ’ όλο το διήμερο κληρώθηκαν σε δεκάδες τυχερούς πλούσια δώρα για όλες τις ηλικίες!

Πολλοί επώνυμοι προσωπικοί φίλοι του Βαγγέλη Αυγουλά στήριξαν την εκδήλωση και τη συνεργασία του με το Παιδικό Radio Family89,5, παραχωρώντας του αποκλειστικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις ζωντανά κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων!

Ο μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, η συγγραφέας Λένα Μαντά, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Ρεθυμνιώτης τραγουδιστής Γιάννης Κακλής, ο Παραολυμπιονίκης στο ποδόσφαιρο τυφλών Δημήτρης Αμπατζής και η Γενική Διευθύντρια του “Make A Wish Ελλάδος» Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, όλοι επικρότησαν την πρωτοβουλία για το 2ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τόνισαν την ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα στις επιθυμίες, τους προβληματισμούς, τις απορίες, τις αγωνίες, τα Θέλω και τα όνειρα των παιδιών μας, κόντρα στις δυσκολιές της σημερινής εποχής που επιβουλεύονται την ευτυχία τους.

Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του ΤΕΙ Κρήτης – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και της εθελοντικής ομάδας "Protecta Ηρακλείου", οι οποίοι παρουσίασαν προσομοιώσεις μέθης για τους γονείς, στέλνοντας σαφές το μήνυμα πως αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.






Επίσης, σε χώρο της Πλατείας είχε διαμορφωθεί ειδική διαδρομή – προσομοίωση Εθνικής Οδού, όπου τα παιδιά οδηγούσαν στην πίστα ηλεκτροκίνητα οχήματα ακολουθώντας τα σήματα του ΚΟΚ και τις οδηγίες των ειδικών.

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση όλων των συμμετεχόντων, διοργανωτών και χορηγών, το βράδυ της Κυριακής κατά τη ραδιοφωνική αποφώνηση που έκανε ο Βαγγέλης Αυγουλάς και μέσα από μια φωτογραφία και μια μεγάλη αγκαλιά, όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 3ο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής το 2016!


Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΥ PSA
 
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τo πανελλαδικό δίκτυο διαγνωστικών ιατρείων πιστοποιημένης φροντίδας Iatrica, διοργανώνει:

Εβδομάδα Δωρεάν Ελέγχου PSA
(Ολικού Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου)
από τις 21 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία πραγματοποιείται στα πλαίσια της ανάπτυξης  μίας Εθνικής Κοινωνικής δράσης από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία και το δίκτυο Iatrica και ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του προστάτη.
Η ενέργεια υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη (PCa) και απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 40-70 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση μέτρησης του Ολικού Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (tPSA) στα διαγνωστικά ιατρεία πιστοποιημένης φροντίδας του δικτύου Iatrica.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία δωρεάν ελέγχου PSA, η οποία με μία απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία, μέσα από το portal iatrica.gr, ή και τηλεφωνικά στο 214-2147020 (ώρες λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου από τις 09.00 έως τις 18.00).

ΟΑΕΔ-ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ



Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015  και ώρα 10.00 π.μ., ξεκίνησε  η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015 – 2016.

Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 15.10.2015 έως την 30.09.2016 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που ανήκουν για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού από το έτος 2012 και εξής και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες το έτος 2014:

• είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
• έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
• έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα)
• συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 150.000 άτομα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, που διαθέτουν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή του.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους, δικαιούχους και παρόχους, μέχρι την 24.09.2015 και ώρα 23:59. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση προσέλευσης στις Υπηρεσίες για την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αν κάποιοι δικαιούχοι αδυνατούν να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, όταν αυτά απαιτούνται, μπορούν να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την προσκόμισή τους μέχρι την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή έως την 25.09.2015, και ώρα 15:00.

Η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για τους παρόχους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ. www.oaed.gr.

Η υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων ξεκίνησε  την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10.00 π.μ. Οι αιτήσεις γίνονται από πιστοποιημένους χρήστες αποκλειστικάμέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ µε τη χρήση κωδικών ̟πρόσβασης (Ονοµασία Χρήστη και Συνθηµατικό). Για την υποβολή αιτήσεων πρέπει να μεταβείτε στο σύστημα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ πατώντας ΕΔΩ: http://eservices.oaed.gr:7777/pls/apex/f?p=110



Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΤΗΡ ΘΕΜΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΟΚ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ "ΝΙΚΗΣΕΙ" ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΜΠΙΝΩΝ



Ο πατέρας Θέμης Αδαμόπουλος, ο Έλληνας πρώην ροκ σταρ που κάποτε μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τους Rolling Stones, αλλά άφησε τα πάντα, για να αφιερώσει τη ζωή του στους φτωχούς, αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, παίρνοντας υπό την προστασία του τους αλμπίνους στην Αφρική. Μετά από μία προσωπική εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή, ο πατέρας Θέμης άφησε πίσω του την κοσμική ζωή και αφοσιώθηκε στους μη έχοντες. Στη Σιέρα Λεόνε έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό έργο, στηρίζοντας ακόμα και στα απόλυτα βασικά τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, τις γυναίκες που αποφυλακίζονται και τα παιδιά.

Τους τελευταίους μήνες, με κίνδυνο και της δικής του ζωής, ρίχτηκε στη "μάχη" κατά του φονικού ιού Έμπολα, που άφησε πίσω του 3,900 νεκρούς στη Σιέρα Λεόνε μόνο. Αρνούμενος να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπου ζούσε πριν μεταβεί στην Αφρική, επέλεξε να παραμείνει δίπλα στους ανθρώπους της Σιέρα Λεόνε, που μαστίζονταν από τον ιό.

Συνεπής στην πορεία που χάραξε, ο πατέρας Θέμης δεν μένει αδρανής μπροστά στην περιθωριοποίηση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αλμπίνοι, που από πολλούς θεωρούνται ως απόβλητοι της αφρικανικής κοινωνίας.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αποστολή της οποίας είναι επικεφαλής έχει αναλάβει υπό την προστασία της μία ομάδα αλμπίνων, που αξιώνουν ίσα δικαιώματα και ζητούν από την κυβέρνηση δουλειές και υποτροφίες, που θα τους επιτρέψουν να μορφωθούν και να διαφύγουν της περιθωριοποίησης.

Ο αλμπινισμός είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.

Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλμπινισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. Στον μερικό αλμπινισμό, η πάθηση χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και του τριχωτού στις οποίες λείπει η χρωστική και η μοναδική εκδήλωση μπορεί να είναι μία λευκή τούφα τριχών σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό στην Αφρική είναι ευάλωτοι όχι μόνο σε ασθένειες, αλλά και στον κοινωνικό αποκλεισμό και την κακοποίηση. Από τα τέλη του 2007 έως σήμερα, περισσότεροι από 60 αλμπίνους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, δολοφονήθηκαν, ενώ τα άκρα τους αποκολλήθηκαν από το σώμα τους και πωλήθηκαν σε μάγους "γιατρούς", που ξεγελάνε τους πελάτες τους, λέγοντας ότι θα τους χαρίσουν πλούτη και δύναμη.

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε δεν έχει αρχεία, σχετικά με το πόσοι αλμπίνοι ζουν στη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει πρόθυμη, να δώσει όσα στοιχεία απαιτούνται και να πιέσει την κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

"Όχι, δεν είναι Ευρωπαίοι, που επισκέπτονται την Αποστολή μας στη Σιέρα Λεόνε. Είναι Αφρικανοί, κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε, που συμβαίνει να είναι αλμπίνοι", σημειώνει ο πατέρας Θέμης.

"Οι αλμπίνοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν δριμεία κοινωνική απομόνωση και προκαταλήψεις, αλλά και κινδύνους λόγω της νόσου από την οποία πάσχουν, που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο και την τύφλωση. Στην Τανζανία, τους κυνηγούν και τους σκοτώνουν για μαγεία. Η Ορθόδοξη Αποστολή μας θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει, με όποιον τρόπο μπορεί. Ζητώ από τον κόσμο, να προσευχηθεί για την υγεία και την προστασία της ζωής τους", προσθέτει, ελπίζοντας πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

** Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα "Παράδεισος για τα παιδιά" σε αυτή τη διεύθυνση, http://www.paradise4kids.org/el/, και να δει πληροφορίες σχετικά με τη δράση και το έργο του πατέρα Θέμη Αδαμόπουλου.



ΤΟ DEBATE ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Το Δ.Σ., η Επιστημονική Επιτροπή και τα Παραρτήματα Αττικής του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων συναντήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2015  με εκπροσώπους κομμάτων στο Κέντρο Πρόληψης «Άρηξις», στο Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, εκπροσώπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ η κα. Βασιλική Κατριβάνου, τη ΛΑΕ η κα. Μαρία Μπόλαρη,  το ΚΚΕ η κα. Λούλα Καρατζά και το ΠΑΣΟΚ ο κος. Σωτήρης Ζώτος. Η εκπρόσωπος της ΝΔ, κα. Κατερίνα Παπακώστα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και αποχώρησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. 

Κάλυψαν δημοσιογράφοι, ενώ στήριξαν με την παρουσία τους το Μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων»  κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, καθώς και εργαζόμενες και εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης Αττικής. 

Εκ μέρους του Σωματείου των εργαζομένων τοποθετήθηκαν οι Μόρφω Παπανώτα, Γιάννης Νέζης, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, Νίκος Λάιος και Γιώργος Λεχουρίτης. Αναφέρθηκαν στη φυσιογνωμία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες μεγάλης αύξησης των αιτημάτων των τοπικών κοινοτήτων, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, καθώς και του σοβαρού θεσμικού ελλείμματος των δομών, που δυσχεραίνει το έργο τους. Εξήγησαν την πρόταση των εργαζομένων για τη μετάβαση των Κέντρων Πρόληψης από το υπάρχον καθεστώς των 67 αστικών εταιρειών υπό τη δήθεν «εποπτεία» του ΟΚΑΝΑ, σε έναν ενιαίο, δημόσιο και αυτοδύναμο φορέα των Κέντρων Πρόληψης. Ο ενιαίος αυτός φορέας θα συνεργάζεται ισότιμα με όλες τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην επανασύνθεση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Ζήτησαν δε από τους εκπροσώπους των κομμάτων, να εκθέσουν τις επίσημες θέσεις τους αναφορικά με την επίλυση του θεσμικού ζητήματος.

 Η κα. Κατριβάνου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ανάγκη επίλυσης του θεσμικού προβλήματος, μέσω είτε λειτουργικής διασύνδεσης των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης ή ενιαίου φορέα, με την καθεμιά από τις ήδη υπάρχουσες δομές να διατηρεί την ιδιαιτερότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, προγραμματίζεται η σύσταση ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή και του Σωματείου των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και άλλων δομών. Μίλησε ακόμα για σχεδιασμό ένταξης προγραμμάτων προαγωγής της υγείας στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα.

Η κα. Μπόλαρη, εκ μέρους της ΛΑΕ, μίλησε για ανάγκη θεσμικής εξασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης, στο πλαίσιο εκπόνησης ενός ενιαίου και δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Τόνισε ότι παρόμοιο ζήτημα, θεσμικού προβλήματος, αντιμετωπίζουν και οι δομές απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ στο ΨΝΑ και του ΑΡΓΩ στο ΨΝΘ. Οπότε χρειάζεται από κοινού αντιμετώπιση του θέματος, με ενεργοποίηση και των εργαζομένων.

Η κα. Καρατζά, εκ μέρους του ΚΚΕ, παρουσίασε την πάγια θέση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα αντιμετώπισης της εξάρτησης, διαπνεόμενου από μια ενιαία φιλοσοφία πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου ιατρικοποίησης του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενεργοποίηση.

Ο κος. Ζώτος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, εστίασε την προσοχή του σε μια τομεοποίηση και διασύνδεση όλων των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης της εξάρτησης ως έχουν, υπό την ομπρέλα των υγειονομικών περιφερειών. Τόνισε ότι τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να παραμείνουν υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.

Ο κ. Αυγουλάς σε ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντησή του με αντιπροσωπία του Δ.Σ. των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τους επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται και κυρίως ως δικηγόρος, ιδιότητα που στη ζωή του δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, είναι και θα συνεχίσει να είναι στη διάθεσή τους ενεργά και δίπλα στον αγώνα τους για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. 




Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ


Η κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth είναι μια χρόνια πάθηση η οποία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία αλλά μπορεί να αρχίσει και αργότερα, στην εφηβεία, ή στην τρίτη δεκαετία της ζωής  και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ήδη από την παιδική ηλικία ενώ κάποιοι μπορεί να καθηλωθούν σε αναπηρικό τροχοκάθισμα από την παιδική ηλικία και κάποιοι αργότερα.
      
Λευκωσία: Το Εργαστήριο Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη με την έρευνα για την ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας για τη φυλοσύνδετη κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth.

Επικεφαλής της έρευνας ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών, Καθηγητής Κλεόπας Κλεόπα, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα  εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις από το Σύνδεσμο Μυϊκής Δυστροφίας των ΗΠΑ, το Κυπριακό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Telethon Κύπρου, για την επίτευξη της πολύχρονης αυτής έρευνάς τους που διήρκεσε 15 χρόνια.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, ανακοινώνοντας το σημαντικό επίτευγμα εξήγησε ότι “οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών πέτυχαν  να εισάξουν το υγιές γονίδιο του οποίου μεταλλάξεις προκαλούν περιφερική νευροπάθεια στα περιφερικά νεύρα”.

Πρόσθεσε ότι “ως φορέας του γονιδίου, χρησιμοποιείται ένας γενετικά τροποποιημένος ρετρο-ιός που παράγεται στο Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο οποίος είναι ασφαλής, αφού δεν μπορεί από μόνος του να καταστρέψει κύτταρα ή να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα”.

Σημείωσε ότι “η αντικατάσταση του γονιδίου οδήγησε σε θεαματική βελτίωση στην παθολογία των νεύρων του μοντέλου, χωρίς παρενέργειες”.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, “ο Καθ. Κλεόπας Κλεόπα με την ερευνητική του ομάδα έχει ήδη αρχίσει εφαρμογές της θεραπείας αυτής (σε ποντίκια) με έκχυση μέσω οσφυονωτιαίας παρακέντησης, που μπορεί ευκολότερα να εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική, με επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα και είναι η πρώτη φορά που ασθενείς με κληρονομικές νευροπάθειες μπορούν να ελπίζουν σε μια θεραπεία, καθώς η κλινική εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι εφικτή”.

Σημείωσε το γεγονός ότι “τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό, Annals of Neurology, το οποίο είναι ένα από τα πιο έγκυρα στο τομέα της νευρολογίας ενώ η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βερολίνο πρόσφατα, όπου έτυχε πολύ θετικών σχολίων, καθώς περιλήφθηκε μέσα στις σημαντικότερες νέες ανακαλύψεις που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν ξανά στη λήξη του Συνεδρίου”.

Επίσης, “για την παρουσίαση αυτή, απονεμήθηκε στο Καθ. Κλεόπα Κλεόπα το Βραβείο Έρευνας 2015 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας για τις νευροπάθειες”.

“Για άλλη μια φορά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έμπρακτα απέδειξε το έργο του, τοποθετώντας το –και κατ’ επέκταση την Κύπρο- ψηλά στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη”, είπε ο κ. Πατσαλής.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Καθ. Κλεόπας Κλεόπα, είπε ότι η κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth είναι μια χρόνια πάθηση η οποία αρχίζει στην παιδική ηλικία αλλά μπορεί να αρχίσει και αργότερα, στην εφηβεία, ή στην τρίτη δεκαετία της ζωής  και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ήδη από την παιδική ηλικία ενώ κάποιοι μπορεί να καθηλωθούν σε  αναπηρικό τροχοκάθισμα από την παιδική ηλικία και κάποιοι αργότερα.

 Ο κ. Κλεόπα είπε ότι “πρόκειται για ανίατη πάθηση η οποία προκαλεί αρκετή αναπηρία και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας όχι μόνο από την δική μας σκοπιά αλλά και από κοινωνικής και οικονομικής άποψης”.

Ανέφερε πως “έχουμε εστιάσει τα τελευταία 15 χρόνια στο Εργαστήριό μας στην κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε αυτή την πάθηση και στη συνέχεια στην προσπάθεια να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική θεραπεία”.

Ο κ. Κλεόπα είπε ότι “υπάρχουν πολλά είδη κληρονομικών νευροπαθειών  ανάλογα με το γονίδιο που τις προκαλεί, εμείς έχουμε εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο τύπο νευροπάθειας , την φυλοσύνδετη, που προκαλείται από τις μεταλλάξεις της κονεξίνης 32, πιθανόν όμως να μοιράζονται κάποιους μηχανισμούς (και άλλες νευροπάθειες) οπότε η θεραπεία τους να είναι με παρόμοιο τρόπο”.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο, “η συγκεκριμένη μορφή νευροπάθειας είναι η  δεύτερη πιο συχνή και υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ασθενείς ενώ ανά το παγκόσμιο χιλιάδες”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πότε υπολογίζεται να αρχίσει να αναπτύσσεται η θεραπεία και σε ανθρώπους, ο κ. Κλεόπα, είπε ότι αυτό θα είναι εφικτό τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, υπάρχουν διαγνωσμένοι οι ασθενείς με αυτή την πάθηση και παρακολουθούνται από το Ινστιτούτο  Νευρολογίας και Γενετικής.

Είπε, επίσης, ότι το επόμενο βήμα που θα είναι η θεραπεία σε ασθενείς θα γίνει, αλλά χρειάζεται πρώτα προσεκτική μελέτη, προγραμματισμός, έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και χρηματοδότηση και είναι κάτι που θα είναι πολυκεντρικά, δεν θα γίνει μόνο στην Κύπρο, γιατί χρειάζεται μεγάλος αριθμός ασθενών, που δεν υπάρχει στο νησί, λόγω πληθυσμού.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από το 1990 παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, διεκπεραιώνει καινοτόμο έρευνα, παρέχει  μεταπτυχιακή  εκπαίδευση, όλα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.



ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ "ΑΚΥΡΩΝΕΙ" ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Ερευνητές ανακάλυψαν μια μέθοδο με την οποία μπορούν να αναστρέψουν την εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης, επαναπρογραμματίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μέθοδος που βρήκαν οι βρετανοί ειδικοί  συνίσταται στην μετατροπή των επιθετικών κυττάρων του οργανισμού σε προστατευτικά και πρόκειται για μια τεχνική που θυμίζει την απευαισθητοποίηση που γίνεται στους αλλεργικούς.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται ουσιαστικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό προσβάλλοντας υγιείς ιστούς του σώματος, και προκαλώντας διάφορες βλάβες ανάλογα και με το νόσημα. Οι επιθέσεις αποτελούν στην ουσία μια λάθος αντίδραση του ανοσοποιητικού, το οποίο εκλαμβάνει τους ιστούς ως ξένους και έτσι τους επιτίθεται.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πέτυχαν να αναστρέψουν αυτή τη διαδικασία. Διαπίστωσαν ότι με τη χορήγηση τμημάτων των πρωτεϊνών που υπό φυσιολογικές συνθήκες (σε έναν υγιή οργανισμό) θα ήταν ο στόχος των επιθέσεων του ανοσοποιητικού, μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτή την διαδικασία.

Μάλιστα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυξάνοντας σταδιακά τις πρωτεΐνες που διοχέτευαν στον οργανισμό διορθώθηκαν σιγά – σιγά και οι βλάβες που είχαν προκληθεί στους ιστούς.

Με τη μέθοδο αυτή οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα επιθετικά κύτταρα σε προστατευτικά και να διατηρήσουν την ικανότητας του ανοσοποιητικού να αντιδρά ενάντια στους πραγματικούς εισβολείς του οργανισμού που είναι τα μικρόβια και ιοί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».



Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΖΕΝΗ ΡΑΠΤΗ, ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ



«Η αναπηρία είναι απλώς μια άλλη στάση ζωής και προσαρμόζουμε τον εαυτό μας».

Κυρία Τζένη πώς βλέπετε εσείς την αναπηρία και συγκεκριμένα την κινητική αναπηρία την οποία εσείς βιώνετε;

Η αναπηρία είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, τόσο απλά πρέπει να το δούμε. Κάποιος που αποκτά κάποια κινητική αναπηρία, για μένα, είναι πολύ βασικό να εκπαιδευτεί, αν θέλει να συνεχίσει τη ζωή του φυσιολογικά. Και το εννοώ φυσιολογικά, γιατί φυσιολογική ζωή δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει δυο πόδια και περπατάει, αλλά να έχει τους ίδιους φίλους που είχε και πριν και να χαίρεται, να προσπαθεί να εκπαιδευτεί, να μορφωθεί, να δουλέψει, να έχει δραστηριότητες.

Βασικός παράγοντας είναι να υπάρχει θέληση για όλα αυτά από τον ίδιο τον άνθρωπο, σωστά;

Πάρα πολύ βασικός. Μιλάω για αυτούς που θέλουν. Αυτοί που δεν θέλουν να κάνουν πράγματα, μπορεί να μην ήθελαν και πριν, που δεν είχαν αναπηρία, είναι στον άνθρωπο.

Το περιβάλλον σας υπήρξε υποστηρικτικό;

Οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Εγώ είχα ένα πολύ σπουδαίο πατέρα, με ανοιχτό μυαλό, δεν με έκανε να αισθάνομαι μειονεκτικά. Με έκανε να δω ότι μπορώ να καταφέρω πολλά πράγματα. Αυτό βέβαια το είδα στην πορεία, γιατί εγώ έχω την κινητική αναπηρία από μικρή. Μου έκανε και καλό που έφυγα από τη Λάρισα και πήγα στη Αθήνα να εκπαιδευτώ, γιατί ήμουν μικρή, δεν ήξερα τι είναι η αναπηρία, δεν είχα ξαναδεί.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη στάση του κράτους και τον διαφόρων φορέων προς τους ανθρώπους με κάποια μορφή κινητικής αναπηρίας;

Αν το κράτος είχε φροντίσει να υπάρχουν οι δομές, να υπάρχει η πρόσβαση, η ζωή μας θα ήταν πάρα πολύ καλύτερη. Θα είχε ποιότητα. Ειδικά για άτομα που είναι εκπαιδευμένα σαν εμένα, που μπορώ να οδηγήσω, να δουλέψω και τόσα άλλα. Όλοι μας ανεξάρτητα κινητικής αναπηρίας ή όχι θέλουμε να έχουμε μια διέξοδο, δεν μπορείς να είσαι κλεισμένος στο σπίτι. Καλώς ή κακώς εγώ τα κατάφερα, σε κάποιον άλλο όμως; ποιος θα του ανοίξει το μυαλό του; O αριθμός των εμποδιζόμενων ατόμων στη χώρα μας είναι τεράστιος. Όταν γίνεται μια ράμπα, θα την ανέβω εγώ με το αμαξίδιο, θα την ανέβει η μαμά με το μωρό στο καρότσι, ο παππούς με το μπαστούνι, κάποιος προσωρινά κινητικά ανάπηρος…

Πιστεύω ότι την αναπηρία στην Ελλάδα ο καθένας την παλεύει μόνος του. Είμαστε πίσω, δεν υπάρχει ενημέρωση. Ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει άτομο με κινητική αναπηρία. Είμαστε τρομερά επιφανειακοί σε όλα αυτά.

Βλέπουμε πως ακόμη και όταν φτιάχνονται οι απαραίτητες ράμπες, κάποιοι τις καταστρέφουν, δεν υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός. Άρα είναι πιο βαθύ το πρόβλημα;

Εδώ ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. Αν εγώ εσένα σου βγάλω μια μίζερη πλευρά και δεν σε βάλω στην ουσία του προβλήματος, θα σε αφήσει αδιάφορη. Δεν περιμένω να με σεβαστεί ο άλλος επειδή έτυχε να κάθομαι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τον σεβασμό θα τον διεκδικήσω, θα τον κερδίσω.

Πώς ξεκινήσατε το χορό;

Πέρασα από πολλά αθλήματα αλλά ο χορός με μάγεψε. Όταν χόρευα ήμουν σε άλλη διάσταση. Είναι αυτό το κλικ που κάνει στον καθένα. Έκανα πολλά χρόνια αγωνιστικό χορό στην Αθήνα με μια πολύ καλή ομάδα, με πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαικό επίπεδο.


Η ομάδα αποτελούνταν από χορευτές με αναπηρία ή και χορευτές χωρίς αναπηρία;

Στον αγωνιστικό χορό χορεύεις με επαγγελματία χορευτή χωρίς αναπηρία.Είναι πολύ δύσκολο αλλά τίποτα δεν είναι αρκετά δύσκολο όταν το θέλεις.

Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν άνθρωποι που να σας αποτρέψουν; Να σας πουν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε;

Οι περισσότεροι με αποτρέπανε, αλλά όχι για κακό, για το καλό μου. Δεν καταλάβαιναν ότι εκπαιδεύτηκα να κάνω τα πάντα. Ο άνθρωπός με κάποια μορφή αναπηρίας όταν ξεπεράσει φόβους, κόμπλεξ και ανασφάλειες γίνεται μάγκας στη ζωή του. Είναι μαγκιά να συνεχίζεις. Αρκεί να διεκδικούμε. Στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στο σπίτι μας.

Η συμβουλή μου για τα παιδιά με αναπηρία είναι να βρουν την άκρη μόνοι τους. Η αναπηρία είναι απλώς μια άλλη στάση ζωής και προσαρμόζουμε τον εαυτό μας.

Η ζωή είναι ουσία, είναι όμορφες στιγμές, τις φτιάχνεις εσύ και τις ζεις, η αναπηρία για μένα είναι ένα μάθημα σε αυτή τη ζωή. Αν πάρεις κάτι, μαθαίνεις να βλέπεις τα πράγματα πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά!!!

Συνέντευξη: Ευαγγελία Πρασούδη, εργοθεραπεύτρια