meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε στις 30/09 με τον Γενικό Διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εκλογών του Υπουργείου κ. Θ. Οικονόμου καθώς και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της αναγραφής των διακριτικών αριθμών του κάθε πολίτη (όπως Αρ. Ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ), στην κάρτα του πολίτη, που θα διευκολύνει την καθημερινή του επαφή με το Κράτος, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Εκτός αυτού, θα σημάνει ένα θεαματικό βήμα προς την καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος της γραφειοκρατίας που ταλανίζει διαχρονικά το Ελληνικό Κράτος και που απορροφά το 6% του ΑΕΠ.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι σε άμεσο χρόνο θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργείων και εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου, ο οποίος, συνιστά, την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ "WE CARE" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΕΛΠΙΔΑ"




Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία του υπουργού Υγείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κυρίου Αθανάσιου Δημόπουλου, η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας, παρουσίασαν το Πρόγραμμα «We care»,  ένα πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, που αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών,  στα οποία θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται.  Μετά από την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή  στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» καθώς και από γιατρούς από τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Παρών στη συνέντευξη Τύπου, κατόπιν προσκλήσεως της κας Βαρδινογιάννη, ήταν και ο εθελοντής και υποστηρικτής του έργου του Συλλόγου «Ελπίδα» κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, στις προσωπικές ευαισθησίες του οποίου η κα Βαρδινογιάννη έκανε προσωπική μνεία από μικροφώνου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. 

Η κυρία Βαρδινογιάννη, ανοίγοντας με την ομιλία της τη συνέντευξη Τύπου, είπε: «Σας απευθύναμε την πρόσκληση αυτή μετά την απόφαση του Ιδρύματός μας να λάβει ενεργό δράση στην παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών που διώχτηκαν από τη χώρα τους, που κινδύνεψαν για να φτάσουν σε τόπους πιο φιλόξενους για μια νέα αρχή, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, απώλειες τόσων αθώων ψυχών, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο…

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή κανένας φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του.  Χρειάζεται μια κοινή διεθνής πολιτική και πρωτοβουλίες τόσο από τα Ηνωμένα  Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά μου, είμαι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού για τους πρόσφυγες. Την έχω ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και της έχω ζητήσει να μιλήσει και για το θέμα της χώρας μας στον Γενικό Γραμματέα των Hνωμένων Εθνών, κύριο Ban Ki Moon, τώρα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με τη συμμετοχή 193 κρατών-μελών. Πιστεύω πραγματικά πως όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε,  ώστε στο πέρασμά τους από την Ελλάδα οι πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς υποδοχής και μιας ασφαλούς διέλευσης.

Για τον λόγο αυτόν, το Ίδρυμά μας ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «We care-Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων» σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», και τη στήριξη  του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους γονείς και να προστατευτούν τα παιδιά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία  για την υγειονομική κάλυψη και τον εμβολιασμό παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Ελλάδα.  Μπροστά στα πλείστα προβλήματα των προσφύγων, θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά και τη στήριξή τους, καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα, και η περιπέτεια του πολέμου και της προσφυγιάς έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στο σώμα και στην αθώα τους ψυχή…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UNESCO έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πρόγραμμά «We care» όταν το παρουσίασε η κυρία Βαρδινογιάννη, και  θεωρήθηκε ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους  για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες. 

Επίσης η UNESCO, από το 2004 έχει δημιουργήσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων (International Coalition of Cities) κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο ως μέλη. Κάθε μέλος δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα «Σχέδιο Δράσης 10 στόχων» που καλύπτει τομείς που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών όπως η παιδεία, η στέγη, η απασχόληση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Ίδρυμά «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα συνεργαστεί με την UNESCO και μέσα από την «Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων» θα προωθήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης το Πρόγραμμα «We care» καθώς και θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.  

Ο Υπουργός Υγείας, καθηγητής ογκολογίας, κύριος Αθανάσιος Δημόπουλος, παίρνοντας τον λόγο μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που κλείνει τη θητεία του με την παρουσίαση αυτού του ανθρωπιστικού προγράμματος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Η δική σας  προσφορά κυρία Βαρδινογιάννη, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δημόπουλος, στοχεύει  στα παιδιά που πλήττονται δυσανάλογα και που πολλές φορές μετακινούνται χωρίς συνοδεία και οικογένεια και κινδυνεύουν  σωματικά, ψυχικά και πνευματικά» και την συνεχάρη για την πρωτοβουλία της. Ευχήθηκε «Καλή επιτυχία» στο μεγαλόπνοο, όπως το χαρακτήρισε, έργο της και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους παιδιάτρους και τους νοσηλευτές που θα πάρουν μέρος σ’ αυτό το πρόγραμμα, καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν  με τον δικό τους τρόπο στην εφαρμογή και την επιτυχία του. Επίσης ο κύριος Δημόπουλος δήλωσε ότι ευτυχώς υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και εμβολίων, καθώς πολλές εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν μια μεγάλη προσφορά, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μια μεγάλη διάθεση εμβολίων από το Ισραήλ.
  

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης αφού εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το πρόγραμμα «We care», επεσήμανε τη μεγάλη συμβολή του προγράμματος στην ανακούφιση και στο αίσθημα αξιοπρέπειας, αυτών των πολύπαθων ανθρώπων, για τους οποίους, όπως υπογράμμισε, κανείς δεν πρέπει να αδιαφορήσει. «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μεγαλουργούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πατούλης «και γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική τη συνδρομή της κυρίας Βαρδινογιάννη,  που είχε αυτή την ιδέα, τη δημιουργία αυτού του θεόπνευστου προγράμματος, να βρεθούμε δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι πρόσφυγες και να τους συμπαρασταθούμε με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο «We care» αποτελούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας που «προσπαθεί» να κάνει καλύτερα τη ζωή όλων μας».

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους δημοσιογράφους, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η κυρία Μελίσσα Βαρδινογιάννη, η κυρία Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Σάκης Ρουβάς, ως οι πρώτοι εθελοντές στο Πρόγραμμα «We care».




Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ



Λονδίνο, Παραολυμπιακοί 2012. Στο άθλημα μπότσια η μπάλα που ρίχνει ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης κολλάει σχεδόν στην άσπρη μπάλα-στόχο. Η βολή έχει το ποθητό αποτέλεσμα. Με τα μάτια υγρά από την υπερπροσπάθεια ο Γιώργος βγάζει μια κραυγή που συμπυκνώνει όλα τα συναισθήματά του. Τη φόρτιση και την πίεση της προετοιμασίας αλλά και τη βαθιά συγκίνηση, τη χαρά και την υπερηφάνεια για το επίτευγμα.  Ο Πόντιος Γρηγόρης Πολυχρονίδης έγινε χρυσός παραολυμπιονίκης στο μπότσια.

«Από την αρχή προηγούμασταν στον αγώνα, αλλά προς το τέλος οι αντίπαλοι δυσκόλεψαν τα πράγματα. Τελικά όμως η βολή μου “κόλλησε” στην μπάλα-στόχο. Τότε κατάλαβα ότι ήμουν παραολυμπιονίκης και άρχισα να φωνάζω. Ξεχείλισα από χαρά και ένιωσα ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Ήμουν περήφανος διότι κατάφερα να εκπροσωπήσω επάξια και να τιμήσω μια  ολόκληρη χώρα. Σε προσωπικό επίπεδο ένιωσα ικανοποίηση, διότι η “επένδυσή” μου στον αθλητισμό απέφερε καρπούς», λέει στο pontos-news.gr σαν να ξαναζεί εκείνες τις στιγμές ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (στη φωτ. αριστερά, η στιγμή του πανηγυρισμού).

Χρυσός στο Λονδίνο ο Γρηγόρης, και νωρίτερα αργυρός στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008 και έκτος παραολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004.

Από το Βατούμ στο Περιστέρι

Οκτώ χρονών παιδί ήταν το 1989, όταν πέρασε για πρώτη και μοναδική φορά από τα χώματα του Πόντου, τη γη όλων των προγόνων του. Βρισκόταν με την αδελφή του, Μαρία, στο αυτοκίνητο των γονιών του, όταν εκείνοι, από αγάπη για τη μητέρα Ελλάδα, αποφάσισαν να αφήσουν τη στρωμένη επαγγελματικά ζωή τους στην τότε Σοβιετική Ένωση και να εγκατασταθούν στην Αθήνα, στο Περιστέρι.

Ο πατέρας του, Δανιήλ, με καταγωγή από την Κερασούντα, ήταν μαέστρος και διευθυντής του πολύ γνωστού στην ΕΣΣΔ ελληνικού μουσικού συγκροτήματος  «Αθήνα», ενώ η μητέρα του, Ελένη, Τραπεζούντια από τους γονείς της, είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής. Ακολουθούσε, ωστόσο, τον σύζυγό της στις περιοδείες του συγκροτήματος στην αχανή χώρα, και κατά τη διάρκεια των συναυλιών έλεγε στο κοινό ιστορίες από την ελληνική μυθολογία! Μαζί και ο μικρός Γρηγόρης.

«Με τους γονείς μου έχω κάνει πάρα πολλές περιοδείες και έχω φοβερές αναμνήσεις από αυτές. Θυμάμαι τον κόσμο να τραγουδάει, να συγκινείται και  να διασκεδάζει με τα ελληνικά τραγούδια. Παντού, ακόμα και στη Σιβηρία και στη νήσο Σαχαλίνη [σ.σ.: στον Ειρηνικό ωκεανό] συναντούσαμε Έλληνες»,  θυμάται. Αυτές οι περιοδείες και το γεγονός ότι ήταν μικρός είναι η αιτία που δεν έμαθε να μιλάει ποντιακά. Οι γονείς του μιλούσαν μεταξύ τους ένα μίγμα ποντιακών και νέων ελληνικών, όμως στις περιοδείες μιλούσαν ρωσικά  και ο Γρηγόρης δεν συγκράτησε την ποντιακή διάλεκτο.

«Τελικά έφτιαξε ένα πιστό, σε μεγάλο μέγεθος, αντίγραφο της Αργούς, όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ο παππούς πέθανε και το καράβι κάηκε από κεραυνό, λίγες μέρες μετά το θάνατό του.»

Από τα οικονομικά παραολυμπιονίκης

Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  σπούδαζε ο Γρηγόρης το 2001, όταν συνάντησε τυχαία έναν πρώην φυσιοθεραπευτή του, ο οποίος είχε διατελέσει λίγο καιρό βοηθός προπονητή σε ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Αυτός του έβαλε την ιδέα να ασχοληθεί με το μπότσια (άθλημα που έχει σχέση με τα μαθηματικά), έκαναν ένα σύλλογο, και  το ταξίδι του Γρηγόρη στην όμορφη περιπέτεια του αθλητισμού ξεκίνησε…

«Μέχρι τότε δεν ήξερα για το μπότσια και δεν πίστευα ότι υπάρχει άθλημα με το οποίο μπορώ να ασχοληθώ. Από το 2005, όταν πήρα το πτυχίο μου, απορροφήθηκα ολοκληρωτικά από αυτό. Ούτε το μεταπτυχιακό μου δεν ολοκλήρωσα για χάρη του αθλήματος που αγαπώ, αφού πίστευα ότι μπορώ να φτάσω στην κορυφή. Τελικά δεν μετάνιωσα που δεν συνέχισα την “επένδυσή” μου στις σπουδές και “επένδυσα” στον αθλητισμό. Όμως το πανεπιστήμιο βοήθησε στο να είμαι καλός στο συγκεκριμένο άθλημα», τονίζει ο Γρηγόρης.

Σε όλη του την αθλητική σταδιοδρομία –με εξαίρεση το διάστημα 2005-2008,  όταν ήταν μαζί του ο νονός του Θωμάς Χαμπάζης– συνοδοιπόρο, συναθλητή και βοηθό έχει τον πατέρα του, ο οποίος παράτησε τα πάντα για να σταθεί πλάι στον γιο του. Άλλωστε, στην κατηγορία του μπότσια που αγωνίζεται ο Γρηγόρης χρειάζονται δύο άτομα για μια ομάδα: Τον αθλητή με αναπηρία, ο  οποίος υπολογίζει και δίνει κατευθύνσεις για το πού θα πάει η μπάλα, και έναν ακόμα (συνοδός), που την ρίχνει (με γυρισμένη πλάτη), ώστε να πάει
όσο γίνεται κοντύτερα στην μπάλα-στόχο.


Σήμερα ο Γρηγόρης αγωνίζεται με τη μνηστή του Κατερίνα Πατρώνη (φωτ. επάνω).

«Είμαι ένα άτομο με κινητική αναπηρία, αφού είναι ατροφικά εκ γενετής τα άκρα μου, ωστόσο το μεγαλύτερό μου κίνητρο είναι να γίνομαι καθημερινά καλύτερος, σε ό,τι κάνω. Από μικρός έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνω τα πράγματα που μπορώ. Στα παιδιά, όταν επισκέπτομαι σχολεία, τους λέω να προσπαθούν πάντα να γίνονται καλύτεροι και να προσαρμόζονται με τις όποιες αντιξοότητες κρύβει ο παράγοντας ζωή» μας λέει ο Γρηγόρης.

«Είναι λάθος να πεις ότι η ζωή μου τα έφερε έτσι κι εγώ τα παρατάω. Αν το κάνεις, έχασες το παιχνίδι.»

«Πόντος η πατρίδα μας»

Πατρίδα του ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης θεωρεί τον Πόντο και θέλει τον επισκεφτεί κάποτε. «Με πιάνει ένα μεγάλο παράπονο όταν σκέφτομαι την ιστορία του Πόντου, τι έγινε εκεί, πώς χάθηκαν όλα αυτά και τι υπέφεραν οι πρόγονοί μας.

Ο Γρηγόρης ασχολείται πάρα πολλές ώρες με το άθλημά του και δεν έχει χρόνο να συμμετάσχει στο οργανωμένο ποντιακό στοιχείο. Υπόσχεται όμως στον εαυτό του ότι θα ασχοληθεί ενεργά μόλις εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Επιθυμία του  είναι να επισκεφθεί τα χώματα του Πόντου, αλλά χρειάζεται κάποιον γι’ αυτό, ώστε να τον καθοδηγήσει και να τον πάει στον τόπο καταγωγής των προγόνων του.

Για τα πεπραγμένα του, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης θα τιμηθεί από τη 2η  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ενόψει της βράβευσής του εκφράζει μέσω του pontos-news.gr τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που θα βραβευθώ στη συνδιάσκεψη. Αυτό θα αποτελέσει και μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθώ πιο κοντά στο ποντιακό στοιχείο».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης.



ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


Το γεγονός ότι στα τυπικά σχολεία φοιτούν μαθητές που στην πλειοψηφία τους δεν παρουσιάζουν κινητικές, νοητικές, συναισθηματικές ή αισθητηριακές ιδιαιτερότητες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παιδιά, που στο περιβάλλον του τυπικού σχολείου υστερούν κατά κάποιο τρόπο στην ικανότητά τους να συμμετέχουν και να επωφελούνται από το μάθημα της φυσικής αγωγής σε σύγκριση με τους άλλους. Η γνώση θεμάτων άσκησης σε μαθητές με αναπηρία αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής, που είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συνόλου των μαθητών της τάξης του. Έτοιμη είναι η πρώτη βάση πληροφοριών Ειδικής Φυσικής Αγωγής στην ελληνική και αγγλική έκδοση που δημιούργησε η ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pe.uth.gr/efa μπορεί κάποιος να "πλοηγηθεί" στα περιεχόμενα της πρώτης βάσης πληροφοριών Ειδικής Φυσικής Αγωγής που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Η βάση πληροφοριών δημιουργήθηκε τόσο σε ελληνική όσο και σε αγγλική έκδοση από την ειδικότητα ειδικής φυσικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στα Τρίκαλα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κ. Δημήτριο Κοκαρίδα.

Σκοπός της βάσης, όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η καλύτερη σύνδεση της Τριτοβάθμιας με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  και η παροχή γνώσης και εκπαιδευτικής στήριξης στους καθηγητές φυσικής αγωγής, που προβληματίζονται και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν σε μαθητές με αναπηρία/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στο πλαίσιο της τυπικής τάξης, του τμήματος ένταξης ή της ειδικής τάξης, στην οποία εργάζονται.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας, το γεγονός ότι στα τυπικά σχολεία φοιτούν μαθητές που στην πλειοψηφία τους δεν  παρουσιάζουν κινητικές, νοητικές, συναισθηματικές ή αισθητηριακές ιδιαιτερότητες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παιδιά, που στο περιβάλλον του τυπικού σχολείου υστερούν κατά κάποιο τρόπο στην ικανότητά τους να  συμμετέχουν και να επωφελούνται από το μάθημα της φυσικής αγωγής σε σύγκριση με τους άλλους.

Η γνώση θεμάτων άσκησης σε μαθητές με αναπηρία αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής, που είναι σε  θέση να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συνόλου των μαθητών της τάξης του.

Επομένως, ο ενδιαφερόμενος που επισκέπτεται για πρώτη φορά την ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ότι η ειδική ΦΑ, δεν αποτελεί πλέον υπόθεση των λίγων εκπαιδευτικών ΦΑ που νομοτελειακά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικά περιβάλλοντα.

Στη σύγχρονη παιδεία, που αποσκοπεί στην παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ένταξη των μαθητών με αναπηρία στις τυπικές τάξεις αποτελεί μονόδρομο, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και το κύριο εκπαιδευτικό ζητούμενο για τις επόμενες δεκαετίες.

Σ΄ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση παροχής γνώσης, εκπαιδευτικής υποστήριξης και προώθησης της ένταξης, η συγκεκριμένη βάση πληροφοριών προσφέρει,  σύμφωνα με τον κ. Κοκαρίδα, εδώ και 5 χρόνια τα μέγιστα, μέσα από τη μεγάλη, κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από τους διδάσκοντες και τους  φοιτητές και φοιτήτριες της ειδικότητας ειδικής φυσικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η δομή της βάσης είναι απλή, για τη διευκόλυνση του χρήστη, ο οποίος μπορεί επιλέγοντας από το "κύριο Μενού" την ενότητα "Βάση Πληροφοριών", ν΄ ανοίξει και να διαβάσει τις επιμέρους ενότητες, που είναι διαμορφωμένες σε μορφή e-book.

Τις ηλεκτρονικές αυτές σελίδες μπορεί κάποιος να τις "ξεφυλλίσει" είτε χρησιμοποιώντας το "ποντίκι" του υπολογιστή, είτε επιλέγοντας τα εικονίδια των περιεχομένων για να μεταβεί στη σελίδα που τον ενδιαφέρει.

Μεταξύ των ενοτήτων, στην ενότητα "Αναπηρίες και Αντιπροσωπευτικές Προσαρμογές Άσκησης", παρουσιάζονται οι ορισμοί των αναπηριών και οι προσαρμογές άσκησης ανά αναπηρία.

Στην ενότητα "Πλάνα Μαθημάτων" περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά πλάνα μαθημάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές και φοιτήτριες της ειδικότητας ειδικής φυσικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με νέα πλάνα να προστίθεται συνεχώς κάθε χρόνο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως καταλήγει ο κ. Κοκαρίδας, από την στιγμή δημιουργίας αυτής της βάσης πληροφοριών, έχει αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των καθηγητών ΦΑ ανά την Ελλάδα για την ύπαρξη της ιστοσελίδας από τον επικεφαλή της ειδικότητας κ. Κοκαρίδα, μέσα από μία σειρά βιωματικών σεμιναρίων εξατομικευμένης εκπαιδευτικής προσέγγισης και προσαρμογών στο μάθημα ΦΑ που έχουν διδαχθεί οι γυμναστές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 10 νομούς της Ελλάδας μέχρι τώρα, σε άριστη πάντοτε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους ΦΑ και τα αντίστοιχα γραφεία των νομών αυτών.

Η όλη αυτή κοινή προσπάθεια, δημοσιευμένη και σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έχει οδηγήσει σε μία υψηλή και καθημερινή επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας αλλά και σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής (90%) των καθηγητών Φυσικής Αγωγής που έχουν δηλώσει ότι έχουν ωφεληθεί από την Βάση Πληροφοριών και τα περιεχόμενά της.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλεται, οι διδάσκοντες οι φοιτητές της ειδικότητας καλούν τους πάντες να συνεισφέρουν.



Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ



"Στις 27 Αυγούστου, έγραφα για τη σύντομη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας στη θέση του Επιστημονικού Συνεργάτη του Υπουργού κ. Κουρουμπλή:

"Σε ευχαριστώ για το ταξίδι και την ευκαιρία! Δούλεψα εφτά μήνες νύχτα-μέρα δίπλα σε ένα μεγάλο δάσκαλο..."

Σήμερα,  ανοίγω μια καινούργια σελίδα στη ζωή και την καριέρα μου. Mε μια νέα Κυβέρνηση, σ’ ένα νέο Υπουργείο αλλά πάντα δίπλα στο Μεγάλο μου Δάσκαλο, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που με ξανατίμησε με την εμπιστοσύνη του, ξαναπαίρνοντάς με κοντά του  ως επιστημονικό συνεργάτη στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο αυτό ακριβώς που αγαπώ και θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ:

"Τοπική αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Πολιτική"

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον δικαιώσω. Κι όλους εσάς που με στηρίζετε και με εμπιστεύεστε".

Βαγγέλης Αυγουλάς

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 , μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ' όπου πήρε και το Απολυτήριο του με βαθμό "Άριστα 20". Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Επίσης, αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ από το Φεβρουάριο του 2015 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, έως και την εξαγγελία των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Παρέμεινε στην ίδια θέση και στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Πρωθυπουργού  κας Θάνου.

Παράλληλα διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», Ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, μετρά πάνω από 1.000 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα μέσα και από το προσωπικό του blog (http://meallamatia.blogspot.com/ ), ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".

Από το 2012 έως σήμερα εκλέγεται μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ τα έτη 2013 και 2014 διετέλεσε Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Το 2010, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Ζενέτο και τα έτη 2011-2014 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου 2014 επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην πόλη του (1891 ψήφους) και από τις 30/04/2015 διατελεί ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον.

Από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 διετέλεσε Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων», ενώ από το Σεπτέμβρη του 2014 έχει οριστεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου εκπρόσωπος του Δήμου στα σχολικά συμβούλια του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιλίου.


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FREEDOM DRIVE 2015


Στις πανευρωπαϊκές δράσεις του 7ου Freedom Drive ταξιδεύει για να συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα ο νεαρός δικηγόρος και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς.

Το Freedom Drive 2015 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος στις Βρυξέλλες από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Στη φετινή διοργάνωση αυτού του θεσμού που προβάλλει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία, ξεχωρίζει η πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη της Ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι: «Ανεξάρτητη Διαβίωση η επόμενη γενιά». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Freedom Drive θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη να συναντηθούν με τους Ευρωβουλευτές και να συζητήσουν θέματα που περιλαμβάνουν: την αποϊδρυματοποίηση, την προσωπική βοήθεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, την προσβασιμότητα και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (Εnglish: ENIL, European Network on Independent Living), άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και πορεία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το φετινό Freedom Drive ξεχωρίζει για το γεγονός ότι το παρόν στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα δώσει ο νεοσύστατος Ελληνικός Οργανισμός για την Ανεξάρτητη Διαβίωση i-living. Με βασικά τους αιτήματα το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, τα τριάντα μέλη (άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους) που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή ευελπιστούν με τη δράση τους να συντελέσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας -δυστυχώς ρατσιστική- που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία. Η συμμετοχή τους στο Freedom Drive είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να καρποφορήσει.

Στις Βρυξέλλες τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανεξάρτητη διαβίωση στη χώρα η οποία ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με ομάδες ατόμων με αναπηρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να επιστρέψουν με προτάσεις προς την Πολιτεία για καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό βίντεο που επιμελήθηκε ο οργανισμός i-living για το τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση:

Ο κ. Αυγουλάς, ο οποίος διατελεί επιπλέον επιστημονικός συνεργάτης του νέου Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά κυρίως με την επιστροφή της αποστολής, στοχεύει με όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες να συμβάλλει στην εμπέδωση, προώθηση και εδραίωση του θεσμού της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμεΑ και στην Ελλάδα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Πολύ καλά τα είπε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Τσίπρας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και άλλοι πρωθυπουργοί, τις ίδιες «παραινέσεις» είχαν απευθύνει στους «ψωνισμένους» με τη δημοσιότητα υπουργούς και υφυπουργούς , χωρίς επιτυχία. Η δημοσιότητα , ακόμη και η «μερικώς αρνητική», ακόμη και οι «καυγάδες» , ακόμα και οι σοβαρές αντεγκλήσεις αποτελούν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μια προσδοκία, μια σφοδρή επιθυμία, μια απαραίτητη δραστηριότητα για τους ανθρώπους της πολιτικής που θεωρούν ότι έτσι, «ανεβάζουν» τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητά τους. Αυτό είναι απότοκο της «ξαφνικής» γνωριμίας τους με το αμερικάνικο τηλεοπτικό μοντέλο του «πολιτικού – τηλεοπτικού» bullying το οποίο εφαρμόστηκε στοχευμένα από το 1990 και μετά και σε πολλές περιπτώσεις, έδρασε ευεργετικά για τους φωνακλάδες και καυγατζήδες.

Με μια διαφορά: Οι «φωνακλάδες και καυγατζήδες» Αμερικανοί πολιτικοί που έκαναν «καριέρα» στα Δίκτυα και να μιλάνε ήξεραν και να ντύνονται και να κινούνται και την προφορά / εκφορά του λόγου τους μπορούσαν να ελέγχουν, χρησιμοποιώντας «Νότια» προφορά όταν ήταν στο Νότο και …κανονική, όταν ήταν στο Βορρά.

Οι Έλληνες – κυρίως οι Ελληνίδες- δεν ήξεραν . Ακόμα και πρώην πρωθυπουργός επέμενε να μιλά για «τρεισήμισυ» ενώ ο σημερινός χρησιμοποίησε τον ανύπαρκτο τύπο « να παράξουν». Άλλες φορές, επιμένει να μιλά για «ομαλοποίηση» λες και δεν υπάρχει η ελληνική λέξη «εξομάλυνση».

Όταν κάποτε, προσφέρθηκα να κάνω – δωρεάν- μαθήματα « αγωγής του λόγου και ορθοφωνίας» τουλάχιστον στους υπουργούς, αντιμετωπίστηκα ως γραφικός!

Πάντως, όσα είπε ό πρωθυπουργός, μιλώντας για «ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο που θα ελέγχει και θα αξιολογεί διαρκώς το υπουργικό έργο για να επιλύει διαρκώς τις δυσλειτουργίες» πολύ σωστά τα είπε. Και ειλικρινώς απορώ γιατί δεν το έκανε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Γιατί αυτές οι αποφάσεις είναι δικές του, άρα και θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας.

Τους είπε σήμερα επίσης ότι « δεν είστε μόνοι, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στο λαό. Εσείς καλείστε για κάποιο ορισμένο διάστημα να τα στελεχώσετε και να ανταποκριθείτε στην ευθύνη»

Ότι « δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας το …ό,τι έχει ο Θεός. Θα πρέπει να λειτουργήσετε, να παράξετε έργο, σε έξι μήνες και με βάση αυτό το έργο και την αποτελεσματικότητά σας θα κριθείτε».

Και τέλος, ότι « θέλω να σταματήσετε άμεσα τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς και όχι για να στελεχώνετε πρωινές εκπομπές. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με τα έργα του».

Πηγή: www.crashonline.gr