meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΗΧΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




Ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), μπροστά στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2015, κατά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Την κινητοποίηση στήριξαν και εκπροσωπήθηκαν μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, σύλλογοι νέων επιστημόνων και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και πλήθος μαθητών με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Αιτήματα του αναπηρικού και εκπαιδευτικού κινήματος:

- Να ανοίγουν όλα τα σχολεία την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα! Να ανοίξουν όλα τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΔΥ, με διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού -νοσηλευτικού προσωπικού σε ΣΜΕΕ, Τ.Ε. και ΕΕΕΕΚ.

- Να δοθούν επαρκή κονδύλια για τη χορήγηση παράλληλης στήριξης στους μαθητές με αναπηρίες βάσει επιστημονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων.

- Η διάθεση σχολικών προσβάσιμων βιβλίων σε κάθε μαθητή με αναπηρία να πραγματοποιείται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

- Να σταματήσει επιτέλους ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και την επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση.

- Να σταματήσει το φαινόμενο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση - χρειάζονται επιτέλους μόνιμοι διορισμοί.

- Να ληφθούν ειδικά προστατευτικά μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών/ατόμων με αναπηρία.

- Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους.

Εκπροσώπους των συγκεντρωμένων δέχτηκε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας και Αντιπροσωπία βουλευτών του κόμματος, ενώ ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ σύστησε ομάδα εργασίας για την Ειδική Εκπαίδευση με θεσμική εκπροσώπηση και των ΑμεΑ.




ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΣΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ



 

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν καίρια θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13, την άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και την θέση της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού στην προγραμματική περίοδο 2014-20.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης και το προεδρείο της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Πατούλη.

Κοινός τόπος όλων υπήρξε η ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών, η διαχειριστική ικανότητα των Δήμων, η αναβαθμισμένη συμμετοχή και αρμοδιότητα των Δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν τα περισσότερα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Κατόπιν συνεννόησης αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομίας στον τομέα του ΕΣΠΑ και ΚΕΔΕ) με υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο θέμα της μεγαλύτερης δυνατής ένταξης μικρών Δήμων στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις κοστολογήσεις των έργων χωρίς υπερχρεώσεις και υπερτιμολογήσεις. Ζήτησε από τους Δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, προτάσεις που θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο και θα κατατεθεί άμεσα.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστο οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν έργα ύψους 4,5 δις. Ο Υφυπουργός, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ τόσο της περιόδου 2007-2013 όσο και της περιόδου 2014-2020, κατέστησε σαφές ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί κανένα μέρος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα που είχαν σταματήσει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν είτε άμεσα, είτε ως «έργα-γέφυρα».

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε την πορεία υλοποίησής τους.

Ο κ. Κουρουμπλής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η ανισότητα σε αυτόν τον τόπο, η ανισοπολιτεία έχουν αιτίες. Το γεγονός ότι σήμερα μικροί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, που θα φέρουν ανάπτυξη είναι ένδειξη ανισότητας. Σε αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτοί οι μικροί δήμοι να ικανοποιήσουν την προσπάθειά τους για ανάπτυξη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που μέχρι σήμερα το ξεπερνούσαν αδιαφορώντας με το τι συμβαίνει  στα νησιά, στην Θράκη, στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας.

Πρέπει να πολεμήσουμε και να αγωνιστούμε ώστε όλοι οι Έλληνες να νοιώθουν ότι ανήκουν σε αυτή την χώρα και έχουν τα ίδια δικαιώματα, γιατί εδώ συμβαίνει να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα.

Αυτό που ειπώθηκε, ότι δίνουμε την δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα προγραμματική περίοδο είναι σαφές. Εμείς πιστεύουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει πάνω της πάρα πολλές δράσεις, που πραγματικά να στηρίζουν τον πολίτη.

Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό (κ. Χαρίτση) και την ΚΕΔΕ, αλλά και με άλλους υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσουμε μια σειρά ζητήματα που θα αμβλύνουν τέτοιου είδους ανισότητες».

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Πρώτη μεγάλη τομή θα είναι η κάρτα του πολίτη!

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, παρά την τρομοκρατία του φόβου και την καταστροφολογία, ήταν αποτέλεσμα θριάμβου της λογικής του ελληνικού λαού.  

Ήταν ένας θρίαμβος της λογικής του ελληνικού λαού και αυτό μας επιτάσσει να θεμελιώσουμε την ελπιδοφόρα προσπάθεια σε αυτόν τον τόπο, να απαλλάξουμε τον τόπο από τη μοιρολατρία και το μοιρολατρικό χαμόγελο.  

Αποφλοιώνοντας και ψηλαφίζοντας την πολυεπίπεδη και πολυειδή οικονομική κρίση, διερωτάται κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Το αποτέλεσμα αυτό και η δοκιμασία αυτή που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα της μοίρας και της μοιρολατρίας; Είναι αποτέλεσμα μοιραίων εξελίξεων ή είναι αποτέλεσμα πολιτικών, εγκληματικών επιλογών, που οδήγησαν τη χώρα και έχουν και όνομα και ευθύνη; 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος έχει ανάγκη από μία ριζική, ανατρεπτική επαναθεσμοποίηση των θεσμών. Πρέπει να εμπνεύσουμε και να ικανοποιήσουμε τη δίψα της ελληνικής κοινωνίας για ενεργοποίηση και απελευθέρωση των δημιουργικών της δυνάμεων. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε σύγχρονους θεσμούς, που θα καθιστούν τον πολίτη ικανό να ελέγχει την εξουσία, ώστε αυτή να μην υποκύπτει στη λογική του δέλεαρ και στη λογική που την οδηγεί στην απολιθοποίηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επαναθεσμοποιήσουμε όλα τα επίπεδα των δομών της χώρας, σε όλους τους πυλώνες της, στο κέντρο, στην περιφέρεια, για να μπορέσουμε πραγματικά να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ισοπολιτείας και να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, για μια Ευρώπη της κοινωνικής δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να κατεδαφίσουμε το κράτος του παραλόγου και να το υποκαταστήσουμε με μια επανάσταση της απλής λογικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό και κρίσιμο, πώς δεν πρέπει να θεωρήσουμε την κανονικότητα του κράτους και των σημερινών θεσμών δεδομένη, στα πλαίσια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου διάρθρωσης. 

Θα πρέπει να αναμετρηθούμε, για να μετατρέψουμε και να μεταρσιώσουμε τους στατικοποιημένους θεσμούς σε θεσμούς λειτουργικούς, ζωντανούς, ικανούς να παρακολουθούν την εξέλιξη της οικονομίας και των τεχνολογιών.

Είμαστε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να συγκροτήσουμε μία σύγχρονη διοίκηση με ικανά αντανακλαστικά, που θα απελευθερώνουν τις φλέβες της παραγωγής από τις θρομβώσεις της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Είμαστε εδώ για να καθοδηγήσουμε και να μην καθοδηγηθούμε από συμφέροντα και νοοτροπίες.

Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία πολιτών και όχι μια κοινωνία θεατών, υπηκόων υποτακτικών, που δεν επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και αποδέχονται να τους ρυθμίζουν τη ζωή τους. Θέλουμε μια κοινωνία που δεν θα παραχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτήν χωρίς αυτήν. 

Θέλουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αιμοδοτήσουμε τον προβληματισμό αυτής της κοινωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει σε αυτόν τον τόπο να λειτουργούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας, όπου ο πολίτης θα είναι πραγματικός πολίτης, κυρίαρχος του εαυτού του, θα είναι πολίτης που θα ξέρει να κυβερνιέται και να κυβερνάει, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άποψη ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές είναι εξίσου αναχρονιστική με εκείνη την άποψη που λέει ότι οι Έλληνες μπορούν να τα κάνουν όλα. Πιστεύουμε ότι μια κοινωνία με τέτοια ιστορία και τέτοια διαδρομή είναι μια κοινωνία που διαθέτει αποθέματα που θα πρέπει να τα αξιοποιήσει, για να μπορέσει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο που την χωρίζει από τις υπόλοιπες κοινωνίες.

Έτσι, λοιπόν, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αξιοποιώντας αυτή τη μεγάλη δυνατότητα της τεχνολογίας, μπορούμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά στις μεγάλες τομές. Και η πρώτη μεγάλη τομή θα είναι η κάρτα του πολίτη. Θα είναι η κάρτα για την οποία εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν και οφείλω να τους το αναγνωρίσω. Από την εποχή του ΑΜΚΑ του Δημήτρη Σιούφα, του Αναστάσιου Πεπονή, του Μπένου και άλλων πολιτικών που δούλεψαν γι’ αυτή την προσπάθεια και βρήκαν πολύ μεγάλα εμπόδια.

Η τελευταία προσπάθεια έγινε με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και ολοκληρώνεται, αφού αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε πλέον Επιτροπή, η οποία μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει λύσει το ζήτημα της διασύνδεσης, της συλλειτουργικότητας, της διαλειτουργικότητας όλων των βάσεων δεδομένων των δημόσιων υπηρεσιών, για να μπορέσουμε πραγματικά μετά από αυτό το τετράμηνο μέσα στο 2016 να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη, βαθιά, ιστορική, ανατρεπτική μεταρρύθμιση, που θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τη γραφειοκρατία και την πολυνομία. 

Και αυτή η προσπάθεια πραγματικά θα απελευθερώσει εκατομμύρια εργατοώρες, εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας του πολίτη, θα αναγκάσει πλέον το δημόσιο να λειτουργεί οίκοθεν και να επιλύει αυτού του είδους τα ζητήματα της γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία που, όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο κ. Θεοδωράκης, απομυζά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ μαζί με την πολυνομία. 

Θα είναι μια κάρτα που θα έχει και δεύτερο ρόλο. Θα συμβάλλει στην υλοποίηση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που θα δίνουν βήμα στον πολίτη για να ελέγχει, επιτέλους, ουσιαστικά την εξουσία.

Προχωρούμε στις αλλαγές που είναι απαραίτητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε την καταστολή με τη στήριξη του πολίτη, γιατί εμείς θέλουμε μια σχέση αλληλοαποδοχής του πολίτη με την αστυνομία.  

Να συγκρουστούμε, επίσης, με την εμπορία των ανθρώπων, να συγκρουστούμε με τη ρατσιστική βία. Και κυρίως στο χώρο της πολιτικής προστασίας να θεσμοθετήσουμε νέους θεσμούς για την πρόληψη, στην οποία, όμως, θα έχει ευθύνη και συμμετοχή και ο πολίτης, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εντολοδόχοι του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ και πρέπει να παραμείνουμε εντολοδόχοι. Πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι διαθέτουμε τα αντανακλαστικά εκείνα που αντιδρούν θετικά στα ερεθίσματα της κοινωνίας. Γιατί μόνο έτσι θα ενεργοποιήσουμε τα θερμογόνα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής των Ελλήνων, μόνο έτσι θα αφυπνίσουμε το πείσμα των Ελλήνων, για να βγούμε απ’ αυτήν την κρίση όρθιοι όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά νεκροταφεία.

Επιτρέψτε μου και μία προσωπική αναφορά στους νέους. 

Αγαπητά μας παιδιά, καταλαβαίνουμε και τις αγωνίες και τις αρνήσεις και τις αντιθέσεις σας και με τους πολιτικούς και με το πολιτικό σύστημα. Σας καλούμε, όμως, αναγνωρίζοντας ότι ζείτε αυτό το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας να μην παραιτηθείτε μπροστά στις δυσκολίες. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν θα ήταν εδώ, αν είχε παραιτηθεί μπροστά σε αυτού του είδους τις δυσκολίες.

Σας καλώ, λοιπόν, να μην πάρετε των ομμάτιών σας και να φεύγετε στο εξωτερικό. Να δώσουμε όλοι μαζί εδώ τη μάχη! Να μας πιέσετε, να μας αναγκάσετε να βρούμε λύσεις, λύσεις που θα δώσουν δυνατότητα και εξέλιξη σε εσάς του ίδιους να φτιάξετε μια πιο όμορφη Ελλάδα, πιο ανθρώπινη, πιο αλληλέγγυα, πιο δίκαιη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας.  

Σας το λέω πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί το έζησα ο ίδιος και πιστεύω ότι η ζωή δεν αλλάζει τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος, με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να αλλάξει τη ζωή. 

Σας ευχαριστώ».

Δείτε όλη την ομιλία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=nR0yD47VeUg&feature=youtu.be

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Πολλές φορές αναρωτιόμουν, τα προηγούμενα χρόνια, το πώς μπορούσαν και επιβίωναν οι άνθρωποι μέσα στην κακουχία, τον πόλεμο και τον εξευτελισμό του σώματος και της ψυχής, κατά το πρόσφατο κυρίως, παρελθόν. Μου φαίνονταν σα μακρινές ιστορίες χαμένες σε σειρές βιβλίων, έτοιμες ώστε να γίνει η αναβίωση στα μυαλά όσων κοιτάζουν την ιστορία και το παρελθόν.  

Δε φανταζόμουν πότε πως θα βίωνε και το δικό μου κορμί τον διαμελισμό των ονείρων και την αδυναμία καλλιέργειας της ελπίδας. Όχι γιατί είναι καλύτερο, αλλά γιατί υποτίθεται ότι το ονειρικό μέλλον των τότε ανθρώπων θα ήταν το δικό μας πραγματικό και κατακτημένο παρόν.

Αλλά από αυτό το όνειρο έμεινε μόνο... δεν ξέρω αν έμεινε κάτι! Αν κερδίσαμε κάτι, γιατί και στο σήμερα χάσαμε την ελπίδα. Πόλεμοι, φτώχεια, σκλαβιά, εξαθλίωση, δουλεία διάφορων μορφών, εκμετάλλευση, αδιαφορία για την κατάσταση του διπλανού μας ανθρώπου, το διπλανού μας σπιτιού, της διπλανής μας χώρας, του διπλανού χωριού σε αυτό το παγκόσμιο Χωριό που λέγεται Γη!

Σε αυτόν λοιπόν τον κατακερματισμένο κόσμο, τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν χώρο επιβίωσης.  

Δεν υπάρχει, ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα, η αναγνώριση της διαφορετικότητας του ανθρώπου, της ποικιλότητας του ανθρώπινου είδους. Πόσο μάλλον για τους ανθρώπους με αναπηρία που θεωρούνται αδύναμοι, βάρος και αναίτιος λόγος ύπαρξης σε μια ζωή που τρέχει.  

Και αν αυτά τα λόγια είναι βαριά, υπερβολικά και ψεύτικα τότε θα έπρεπε να ζούμε σε μια κοινωνία που τα ιδρύματα δεν υπάρχουν, που υπάρχει προσβασιμότητα σε μια παιδεία για όλους, που ο άνθρωπος με αναπηρία δεν περιορίζεται ως μη αποδεκτό κοινωνικό πρότυπο, που έχει την επιλογή να έχει προσωπικούς βοηθούς ώστε να επιλέγει με ποιον και το πού θα μείνει. Και όμως, αυτά ούτε σήμερα υπάρχουν ούτε προβλέπεται να δομηθούν σε μια Ελλάδα ακυβέρνητη και σκυμμένη, με αδυναμία χάραξης πολιτικής.  

Αν και κανένας πολιτικός από αυτούς που τους δόθηκε το χρίσμα δεν επέστρεψε τη χάρη στον λαό του, συνεχίζουμε ψευδώς να πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να γίνει Ηγέτης, κάποιος που προέρχεται από τον πυρήνα αυτόν που γαλουχήθηκε στο ψέμα, στην απραγία, στην εκτέλεση εντολών, πειθήνια, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από αυτούς δεν υπάρχει ουρανός, μόνο χώμα. Υπάρχει μόνο το Εγώ στο τώρα, όχι το εμείς στο αύριο.

Είμαι ένας νέος επιστήμονας με βαριά κινητική αναπηρία, που ως τώρα πέτυχα τους στόχους μου, τα όνειρα μου, χάρη στο πείσμα των γονιών μου. Θέλω όμως και τα επόμενα χρόνια να μπορώ να επιλέγω το «πώς» μου και το «τι» μου!  

Για αυτό, δε σταματώ να προσπαθώ, στο τώρα, για το καλύτερο. Όσο και να φοβάμαι, θα προσπαθώ να ζητάω το μέγιστο όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους αυτούς που ονειρεύονται μια ωραιότερη, πιο φιλόξενη, πιο καινοτόμα, πιο κοινωνική για όλους Ελλάδα.  

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ειδικευόμενος ψυχίατρος και πρόεδρος «i-Living- Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας»

Δημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΑ


Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο δεν είναι μια ομοιογενής μάζα. Μάλλον χαρακτηρίζονται σαν μια τεράστια ομάδα με απίστευτα μεγάλη ποικιλομορφία. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν Αγγλικά, ή Ελληνικά, ή δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή  δεν έχουν άριστες συνθήκες υγιεινής ή ακόμα είναι άτομα με Accessibility Needs (Α.Μ.Ε.Α.) . Όταν σχεδιάζετε για το ευρύ κοινό θα πρέπει να δώσετε προσοχή και σε αυτό το γεγονός. Διαφορετικά, θα χάσετε πολλούς δυνητικούς χρήστες και την δυνατότητα να αυξήσετε στο έπακρο την επισκεψιμότητα της σελίδα σας.

Η παγκοσμιότητα και η συμμετοχικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προτύπων προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό, που είναι ένα από τα πρότυπα του W3C σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Ο τελικός στόχος της Web Accessibility Initiative (WAI) [Πρωτοβουλία για την προσβασιμότητα στο Web] είναι να σχεδιάζονται ιστοσελίδες που να λειτουργούν “για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το υλικό, το λογισμικό, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την τοποθεσία, ή σωματική ή διανοητική ικανότητα”.

Όταν σκεφτόμαστε σχετικά με την προσβασιμότητα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει πλήρη απώλεια της αίσθησης ή της ικανότητας για να απαιτείται η ανάγκη υποστήριξης της προσβασιμότητας. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όπως η μερική απώλεια όρασης, ή ήπια ακοή έχουν επίσης ανάγκες accessibility.

Τώρα, ας δούμε ποιοι είναι οι κύριες ομάδες, πώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πώς ο προσεκτικός σχεδιαστής μπορεί να βελτιώσει την  πρόσβασή τους στις πληροφορίες του.


Προβλήματα Όρασης

Οι άνθρωποι σε αυτή την ομάδα μπορεί να έχουν ήπια ή μέτρια προβλήματα όρασης στο ένα ή και τα δύο μάτια, απώλεια όρασης στο χρώμα, χαμηλή όραση, τύφλωση ή κώφωση-τύφλωση

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η παρουσίαση του περιεχομένου στο διαδίκτυο για να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους. Απαιτείται η δυνατότητα οι χρήστες αυτοί να μπορούν να αλλάζουν το μέγεθος του κειμένου και των εικόνων, και να προσαρμόζουν τις γραμματοσειρές, τα χρώματα, και η απόσταση για την αύξηση της αναγνωσιμότητας. Μία καλή ιδέα για να διασφαλιστούν και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν το ποντίκι, είναι να πλοηγηθούν στο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο τους.

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης (screen readers) που λειτουργούν σωστά μόνο εάν το frontend είναι σημασιολογικά κωδικοποιημένο, αλλιώς τα ειδικά βοηθητικά λογισμικά τους δεν μπορούν να προσδιορίσει τη δομή της ιστοσελίδας και οι χρήστες δύσκολα θα είναι σε θέση να κατανοήσουν το περιεχόμενο.

Θα πρέπει να παρέχουν στις σελίδες τους τις κατάλληλες περιγραφές για τους υπερσυνδέσμους, τα εικονίδια, τις εικόνες, και άλλα είδη μέσων με την βοήθεια των επεξηγηματικών εντολών της HTML alt και title. Ο κανόνας εδώ είναι να φτιάχνουν μία ισοδύναμη εναλλακτική επεξήγηση που θα διατίθεται σε κάθε στοιχείο που δεν είναι κείμενο.

Είναι επίσης σημαντικό ο προγραμματιστής να μην εμποδίζει τους χρήστες να μπορούν να διαμορφώνουν τις δικές τους ρυθμίσεις στο πρόγραμμα περιήγησης τους, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν, να προσδιορίζουν τα πάντα σε σχετικές μονάδες (ems, rems, ή ποσοστά επί τοις εκατό) αντί για ακριβή μεγέθη.

Στην πραγματικότητα, τα bots της Google και άλλες μηχανές αναζήτησης μπορούν να θεωρηθούν ως ικανοί βοηθοί για χρήστες με προβλήματα όρασης, αν ο προγραμματιστής φροντίσει να κατευθύνει σωστά τα Bots βελτιώνοντας την κατάταξη SEO μιας ιστοσελίδας.

Ακουστικές Αναπηρίες

Οι χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι υποφέρουν από προβλήματα ακοής διαφόρων βαθμών δεν μπορούν πάντα να καταλάβουν την ομιλία, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος υποβάθρου. Η πιο συχνή περίπτωση χρήσης εδώ είναι το περιεχόμενο βίντεο, που πρέπει να γίνει προσιτό με την προσθήκη οπτικής βοήθειας για το τμήμα του ήχου.

Σύμφωνα με το Media Access Group του WGBH Radio “κατ ‘εκτίμηση 24 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν αυξημένη την απώλεια ακοής που δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την έννοια της τηλεοπτικής εκπομπής”.

Χρησιμοποιώντας κλειστές λεζάντες στις σκηνές με θορύβους του περιβάλλοντος, όπως αν στην μουσική ή στις εκρήξεις έχουν και υπότιτλους, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ. Η παροχή επιλογής για εμφάνιση υποτίτλων και μεταφράσεων μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την δυνατότητα παρακολούθησης των ανθρώπων που δεν είναι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας της εκάστοτε ταινίας.

Πρέπει επίσης να είσαστε προσεκτικοί κατά το σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών για κινητά. Εάν οι χρήστες πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε αλληλεπιδράσεις χρησιμοποιώντας τη φωνή, τα άτομα με ακουστική αναπηρία ή εκείνοι χωρίς το κατάλληλο υλικό ή λογισμικό ήχου θα αποκλειστούν από τη  χρήση.

Οι σχεδιαστές εφαρμογών πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή και να προσθέτουν πάντα επιλογές για το σταμάτημα, την παύση, ή την ρύθμιση της έντασης. Η Apple TV είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας συσκευής που έχει σχεδιαστεί για κωφούς και για βαρήκοους, καθώς τους προσφέρει μια ωραία διεπαφή χρήστη για να προσαρμόσουν τους υπότιτλους και λεζάντες στις ατομικές τους ανάγκες.

 Γνωσιακές και νευρολογικές αναπηρίες

Διαταραχές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο ή το περιφερικό νευρικού σύστημα έχουν σαν επίπτωση το πώς οι άνθρωποι μετακινούνται, βλέπουν, ακούν και καταλαβαίνουν τα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται να επεξεργαστούν τις πληροφορίες πιο αργά από τους άλλους, γι ‘αυτό πρέπει να τους παρέχετε ένα σαφώς δομημένο περιεχόμενο που να διευκολύνει τον προσανατολισμό.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει αν προσφέρετε διαφορετικούς τρόπους πλοήγησης: όχι μόνο ένα τεράστιο αναπτυσσόμενο μενού, αλλά και tag σύννεφα, επιλογή αναζήτησης, επεξηγητικά popups, και άλλες έξυπνες και εύκολες στην κατανόηση λύσεις.
Η ενίσχυση του περιεχομένου με οπτικές ενδείξεις είναι ζωτικής σημασίας όταν θέλετε να επιτρέψετε στα άτομα με νοητικές και νευρολογικές αναπηρίες  να κατανοήσουν τις πληροφορίες που επιθυμείτε να μεταδώσετε σ ‘αυτούς. Εικόνες, γραφήματα, σκίτσα, και η έξυπνη τυπογραφία, όπως η αποφυγή των υπερβολικά μεγάλων παράγραφων μπορεί να κάνει πολλά για αυτούς.

Η μείωση του αριθμού των περισπασμών, όπως κάτι που αναβοσβήνει ή οι ενοχλητικές διαφημίσεις και τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα μπορεί να κρατήσει πολλούς από αυτούς τους χρήστες στον ιστότοπό σας, απλά σκεφτείτε όταν σχεδιάζετε σελίδες και ότι τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή αυτισμό.

Αν θέλετε να δείτε ένα παράδειγμα προσεκτικά σχεδιασμένο, με λογικά δομημένο περιεχόμενο, με προσιτό τρόπο πλοήγησης και περιγραφικά οπτικά ερεθίσματα, ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και μετά στην αντίστοιχη δική μας του ΙΚΑ για να δείτε πόσο “μπροστά είμαστε στα θέματα αυτά” (ειρωνικό σχόλιο).



ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: "ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ"


"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!" Μ’ αυτό το σύνθημα περίπου 200 άτομα με αναπηρία από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μαζί με τους προσωπικούς τους βοηθούς, πραγματοποίησαν στις  30 Σεπτεμβρίου 2015, στις Βρυξέλλες, την καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πορεία ήταν μια σημαντική στιγμή στο πλαίσιο του Freedom Drive 2015, μιας διοργάνωσης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση» (European Network on Independent Living -ENIL) με στόχο να προβάλει ένα ριζοσπαστικά διαφορετικό μοντέλο πολιτικής για την αναπηρία. Στην πορεία ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα συνθήματα:



"Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς", "Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία¨: Κάντε τη Πραγματικότητα", "Δικαιώματα όχι Φιλανθρωπία", "Τα δικαιώματα μας, οι ζωές μας", "Παλεύουμε για την προσωπική βοήθεια". Ξεχωριστό στοιχείο στην πορεία και σε όλο το φετινό Freedom Drive ήταν η συμμετοχή μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, από 27 άτομα με αναπηρία, τους προσωπικούς βοηθούς τους και δημοσιογραφικό συνεργείο που κάλυψε όλη τη διοργάνωση. Η ευρεία ελληνική συμμετοχή εξασφαλίστηκε με την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ανέλαβε τη φιλοξενία τους.

Η πορεία κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου έγινε η συνάντηση του ΕΝΙL με τους Ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αναπηρία. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέλος του προεδρείου της Ομάδας για την Αναπηρία, μίλησε στους εκπροσώπους του ENIL και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:



"Όταν έγινα ευρωβουλευτής, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα να ασχοληθούμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, ήταν τα ζητήματα της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρίες. Γιατί κι εγώ η ίδια καταλαβαίνω τι σημαίνει να ζεις με την αναπηρία και θεώρησα πως πρέπει να εκφράσω αυτές τις δυσκολίες και να διεκδικήσω τα δικαιώματά μας μέσα και από τη δουλειά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα να είμαι και μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της τα σχετικά θέματα. Δουλεύω όμως και με άλλον έναν τρόπο για τα θέματα αυτά, μέσα από την άτυπη Διακοινοβουλευτική ομάδα Ευρωβουλευτών για τα θέματα αναπηρίας, Intergroup όπως αποκαλείται εδώ, στην οποία μάλιστα μου έκαναν την τιμή να βρίσκομαι στο προεδρείο της. Το μόνο που με λυπεί, για τη δουλειά που κάνουμε στο Intergroup, είναι πως οι αποφάσεις μας, όπως εκείνη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας ή οι απόψεις μας για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία, δεν είναι δεσμευτικές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φροντίζουμε όμως να τις προωθούμε με κάθε ευκαιρία, μέσα από εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και άλλες εργασίες μέσα από τις Επιτροπές που συμμετέχουμε. Κλείνω με μια μαγική λέξη. Τη λέξη "προσβασιμότητα". Προσβασιμότητα καθολική, που να περιλαμβάνει από το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία έως το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό. Αν κάνουμε προσβάσιμη την κοινωνία και τις υποδομές της, θα δούμε τι μπορούν να καταφέρουν τα άτομα με αναπηρίες. Κι εγώ, από τη πλευρά μου, έχω γίνει μάρτυρας πολλών τέτοιων μικρών θαυμάτων".


Την Τρίτη 29/9/2015, στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου είχε προηγηθεί η συνάντηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τον νεοσύστατο «Ελληνικό Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης- i-living», η πολυμελής αντιπροσωπεία του οποίου προσκλήθηκε από την Κ. Κούνεβα. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν πλην εκείνης οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Νίκος Χουντής και Γεώργιος Γραμματικάκης, καθώς και συνεργάτες αρκετών άλλων Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ενώ συνάντηση έγινε και με τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο.


Ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις των Μνημονίων που μείωσαν δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα να υπονομευθούν βασικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρθηκε στις ψυχικές δυσκολίες που κάνουν τα άτομα με αναπηρία πιο δυνατά, ενώ μίλησε και για την γνωριμία που είχε με τον Stephen Hawking, τονίζοντας ότι ένα άτομο με αναπηρία, όταν έχει τα κατάλληλα μέσα μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Η Σοφία Σακοράφα, μέσα από μια βιωματική εμπειρία ,κατέδειξε το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, δηλαδή τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Πράγματα που για όλους εμάς είναι αυτονόητα, όπως για παράδειγμα να πας για καφέ, ένα άτομο με αναπηρία τα στερείται λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας», είπε η Σ. Σακοράφα. Όλοι οι παρόντες Ευρωβουλευτές ευχαρίστησαν θερμά για την υποστήριξη που παρείχε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο κ. Κύρτσος δεσμεύτηκε να προβάλλει δημοσιογραφικά τις διεκδικήσεις των νέων με αναπηρία και του I-Living στην Ελλάδα και να επαναλάβει τη συνάντηση σε λίγο καιρό σε Ελληνικό έδαφος.


Εκ μέρους του οργανισμού «i-living» μίλησε η Γραμματέας του Αντωνία Τρικαλιώτη, η οποία τόνισε ότι στη χώρα μας ο αποκλεισμός των ΑμεΑ είναι πρωτίστως πολιτειακός, που αναπόφευκτα οδηγεί και στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Είναι η Πολιτεία που βάζει εμπόδια στα άτομα με αναπηρία, καθώς ποτέ δεν έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καθολικής πρόσβασης και πλήρους ενσωμάτωσης στην κοινωνία», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Τρικαλιώτη. Όλα τα μέλη του  «Ελληνικού Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης» επεσήμαναν ότι η χώρα μας πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από το φιλανθρωπικό μοντέλο και να υιοθετήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης διαβίωσης που ενθαρρύνει την πλήρη και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Θεμελιώδες αίτημα τους προς την ελληνική Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση της προσωπικής βοήθειας, βασικός πυλώνας που στηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση.

Την Πέμπτη 1η Οκτώβρη 2015 έλαβαν χώρα οι εργασίες του προγραμματισμένου συνεδρίου του ENIL με τίτλο "Ανεξάρτητη Διαβίωση: Η επόμενη γενιά", με πολλές χρήσιμες εισηγήσεις και διαδραστικά workshop πανευρωπαικού ενδιαφέροντος.






Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ο Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επισκέφθηκε στις 02/10 τα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και συμμετείχε σε ευρεία προγραμματισμένη σύσκεψη με το προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης. 

Στην συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Οι Περιφερειάρχες ενημέρωσαν διεξοδικά την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπως το θεσμικό πλαίσιο, οι πόροι, ο θεσμός του Καλλικράτη, θέματα προσωπικού, διοίκησης και αρμοδιοτήτων.

Ο κ. Κουρουμπλής από πλευράς του επεσήμανε ότι το Υπουργείο και η ΕΝ.ΠΕ βρίσκονται από την ίδια πλευρά και πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και την ΕΝ.ΠΕ Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να αποκατασταθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η σχέση εμπιστοσύνης του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο, για να είμαστε πρακτικοί και ουσιαστικοί. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να συστήσουμε μια μόνιμη επιτροπή ανάμεσα στο Υπουργείο και την περιφερειακή διοίκηση η οποία θα αναλάβει σε συγκεκριμένο χρόνο να ετοιμάσει τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να απελευθερωθεί αυτή η δύναμη που λέγεται περιφερειακή ανάπτυξη και η οποία εγκλωβίζεται σε αυτή τη μιζέρια. Το «παρακράτος της μιζέριας», γιατί περί αυτού πρόκειται».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης είναι ο άνθρωπος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος καθορίζει τη ζωή του. Υπογράμμισε δε, ότι απαιτείται μια ειρηνική θεσμική επανάσταση που θα φέρει τις ουσιαστικές αλλαγές που απαιτούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τους φορείς να συστρατευθούν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που ζημιώνει το κράτος και ταλαιπωρεί τον πολίτη.