meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΩ SMS! ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!

Ο Δήμος Ηρακλείου, από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, δίνει στους Δημότες του  τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου και sms. Το αίτημα προωθείται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία για διεκπεραίωση και επιστρέφεται στον αποστολέα ο μοναδικός κωδικός του αιτήματος. Τα αιτήματα καταχωρούνται στο σύστημα με επίσημο αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό σημαίνει ότι διεκπεραιώνονται  σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους για τη δημόσια διοίκηση. Ο δημότης ενημερώνεται αυτόματα, εφόσον επιθυμεί, με email ή sms για την κατάσταση του αιτήματος του.

Τρόποι υποβολής:

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: Από τη σελίδα www.heraklion.gr επιλέγοντας από τη σχετική λίστα στιςe-υπηρεσίες το αίτημα που θέλει να υποβάλει.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Καλώντας στο 2813 409409 το αίτημα καταχωρείται  ηλεκτρονικά και προωθείται αυτόματα στον αρμόδιο υπάλληλο.

ΜΕ SMS: Αποστολή στο 54260 με κείμενο ΔΥ<κενό>HP<κενό>[ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΑΣ]

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων που προσφέρει η πύλη στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government) αφορά τις παρακάτω υπηρεσίες:


ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΠΡΑΣΙΝΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΕΥΑΗ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ


Πηγή: http://www.candianews.gr/2015/09/02/ta-parapona-sas-sto-dimarcho-meso-sms-nees-ipiresies-apo-to-dimo-irakliou/

3.000 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο σε ατυχήματα κάθε είδους στην Ελλάδα, 3.000 μένουν ανάπηρα και 700 υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους, σύμφωνα με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» (ΑΠΤ), που έχει ως στόχο τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτά τα δεδομένα, το σωματείο δημιούργησε την τελευταία πενταετία τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Επιπλέον, το Σωματείο ΑΠΤ διοργάνωσε εξειδικευμένα σεμινάρια για γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού.

Στις δράσεις του σωματείου περιλαμβάνεται, ακόμα, η προσφορά 184 μηχανημάτων και εξοπλισμού σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Το σωματείο διοργάνωσε και μια σειρά από ομιλίες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με τη συμμετοχή συνολικά 36.912 μαθητών και 2.852 εκπαιδευτικών και γονέων.

Πλέον οι επόμενοι στόχοι του σωματείου είναι η δημιουργία τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς και ο εξοπλισμός των υφιστάμενων τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που λειτουργούν στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, τα ατυχήματα αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παιδιών, ενώ από τις δράσεις του ΑΠΤ έχουν ωφεληθεί, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200.000 ανήλικοι.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»


Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ




H μετακίνηση αντικειμένων μόνο με τη σκέψη δεν είναι πλέον ζητούμενο της  παραφυσικής ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Υπεύθυνη για αυτό είναι μιας βιετναμέζα η Λε Ταν η οποία είναι η ιδρύτρια  και ιδιοκτήτρια της εταιρείας Emotiv, μιας επιχείρησης που ασχολείται  αποκλειστικά με την κατασκευή των «εργαλείων» που συνδέουν τον εγκέφαλο με  τον υπολογιστή.

Τα δημιουργήματα της επιτρέπουν τη μετακίνηση των αντικειμένων με τη σκέψη, μέσω ενός ακουστικού που λειτουργεί ως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα  επιλέγοντας τα εγκεφαλικά κύματα στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να οδηγήσει με τηλεχειρισμό ένα αυτοκίνητο ή να δώσει εντολές σε έναν υπολογιστή μόνο με τη σκέψη, ή ακόμη  να "μετρήσει" την υγεία των συναισθημάτων του (τα επίπεδα του στρες, του  άγχους, της χαράς). Το λογισμικό που δημιουργήθηκε από την Emotiv  ερμηνεύει τα ηλεκτρικά σήματα μέσω αλγορίθμων και δημιουργεί μοναδικά  πεδία σε κάθε πρότυπο σκέψης, οπότε αν η σκέψη επαναλαμβάνεται (για  παράδειγμα, η εντολή για να μετακινήσουμε ένα αντικείμενο) η ίδια ενέργεια  εκτελείται με τον ίδιο τρόπο . Σύμφωνα με την εταιρεία η εφαρμογή της μπορεί να φέρει από επανάσταση στην ηλεκτρονική ψυχαγωγία μέχρι και  μεγαλύτερη αυτονομία στα άτομα με αναπηρία.

Ενδιαφέρουσα, σχεδόν σαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας είναι και η ζωή  της Λε Ταν που από ξεκίνησε από λαθραία διακίνηση προϊόντων με πλοία, από  πειρατές και προσφυγικούς καταυλισμούς και από τη βία για να μεταναστεύσει  χωρίς χρήματα και τελικά να γίνει μία από τις «παγκόσμιες γυναίκες» στον  χώρο της τεχνολογίας.

Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940





Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2015 στο Πολεμικό Μουσείο το βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και Πρώην Υπουργού Γεώργιου Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» (Εκδ. Λιβάνη) που αποτελεί και αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου, τη γνωστή ως «Μάνα των Πεσόντων», που βοήθησε - και τελικά έθαψε στον κήπο της στη Χειμάρρα- 6 Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αλέκος Παπαδόπουλος πρ. Υπουργός και Σαράντος Καργάκος Συγγραφέας – Ιστορικός, ενώ αποσπάσματα του διάβασε η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου και την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου όταν στο βήμα ανέβηκε η ίδια η Ερμιόνη Μπρίγκου, συνοδευόμενη από άγημα στρατιωτών, που φορούσαν τις στολές των πολεμιστών του 1940.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν επίσης ντοκιμαντέρ για το Έπος του 1940, ενώ παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σούρλας δήλωσε: «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 «Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.ά.). Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς. Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας εντάσσεται και η έκδοση του βιβλίου αυτού».



Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΟΝΥΦΗΣ: Ο 11ΧΡΟΝΟΣ ΤΥΦΛΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ




             Πριν 11 χρόνια γεννήθηκε χωρίς την όρασή του, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να έχει ήδη διακριθεί και να σηκώνει την 28η Οκτωβρίου τη σημαία του σχολείου του ως αριστούχος μαθητής.

            Ο μικρός Γιάννης Πολονύφης είναι ολικά τυφλός, παρ’όλα αυτά φοιτά στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μαζί με παιδιά που βλέπουν. Οι συμμαθητές του καθημερινά του «δανείζουν» την όρασή τους όπου χρειάζεται και εκείνος χάρη στη δύναμη της θέλησής του έγινε σημαιοφόρος με Άριστα και ετοιμάζεται να προοδεύσει και στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου.

            Δίπλα του, αθόρυβος εθελοντής ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, ο πρώτος δάσκαλος που εφάρμοσε στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήλιος»       (= ομαδική ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη).


            «Πέρσι βγήκα στη σύνταξη υποχρεωτικά αλλά δε φεύγω από το σχολείο αν και ο Γιάννης μου δεν πάρει το απολυτήριο του», δηλώνει ο ηρωικός δάσκαλος και εξηγεί: «Τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά να εντάσσουμε παιδιά με προβλήματα όρασης στην κοινή σχολική τάξη, προετοιμάζοντας τα έτσι και για την ένταξή τους στην κοινωνία. Μετά το Γιάννη που φέτος τελειώνει τη Στ’ τάξη, από ότι φαίνεται το ιστορικό αυτό τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών εδώ στον Πειραιά θα σβήσει»…


            Να σημειώσουμε ότι ο 11χρονος Γιάννης μένει στου Ζωγράφου και κάνει δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να παρακολουθεί αυτό το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Πειραιά.

            «Την ίδια στιγμή που μόνο 2 στα 10 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο, ο Γιάννης σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία της δύναμης, της θέλησης και της αισιοδοξίας, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών», δηλώνει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, παλιός μαθητής διακριθείς και ο ίδιος στο ίδιο σχολείο με τον ίδιο δάσκαλο!


            «Η έλλειψη χρηματοδότησης, τα κενά στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η απουσία υλικοτεχνικής υποδομής και η διαχρονική έλλειψη σωστού, ολοκληρωμένου και ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού από την πολιτεία για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, έκαναν και κάνουν καθημερινά τη ζωή μας δύσκολη. Τα χρωστάμε όλα στους γονείς μας και στις οικογένειες μας που έχουν μάθει να μη λυγίζουν και να μας δίνουν δύναμη για να τα καταφέρουμε», εξηγεί ο κ. Αυγουλάς, αγκαλιάζοντας υπερήφανος το μικρό σημαιοφόρο!

            Ο Γιάννης παίζει πιάνο από μικρός και την περασμένη εβδομάδα, με τις φωνητικές του ικανότητες συγκίνησε την κα Μαρίζα Κωχ, η οποία θέλησε να τον γνωρίσει και να τον ακούσει ιδιαιτέρως. Η γνωστή τραγουδίστρια του έπαιξε πιάνο και ο μικρός Γιάννης τραγουδώντας «Στο Περιγιάλι Το Κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισε με την ερμηνεία του τους παρευρισκόμενους.


            Τον περασμένο Ιούλιο ο 11χρονος χάρισε τη φωνή του συμμετέχοντας αφιλοκερδώς σε φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», τραγουδώντας μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την «Ορχήστρα των Ονείρων» σε μεγάλη συναυλία στο Ίλιον. (https://www.youtube.com/watch?v=_eaGWW8sDlk)

            «Δεν το διάλεξα να γεννηθώ τυφλός. Αυτό που διάλεξα είναι να είμαι καλός μαθητής και ξέρω ότι όταν μεγαλώσω θα ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική που την αγαπώ πολύ και με ταξιδεύει. Γράφω και εγώ δικούς μου στίχους ενώ μπορώ ακούγοντας μια φορά ένα τραγούδι να επαναλάβω τη μελωδία του στο πιάνο. Μακάρια όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι μόνο χαρούμενα αυτά και οι οικογένειες τους και ας τους έχει τύχει κάποια δυσκολία στη ζωή τους», εύχεται ο μικρός Γιάννης Πολονύφης λίγο πριν την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του ’40 στον Πειραιά, με την οικογένειά του πάντα δίπλα του. 



4 ΝΟΕΜΒΡΗ-ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ



Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 4η Νοεμβρίου
Δ/Τ : Για την αξιοπρέπεια, την κοινωνική προστασία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη
Πανελλαδικό, Παν - Αναπηρικό Συλλαλητήριο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών ενάντια στην κρίση και τις επιπτώσεις της

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και οι Φορείς - Μέλη της στις 4 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, συγκεντρωνόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο, Παν - Αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ομόνοιας, ώρα 11:00 το πρωί, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κρίση  και στις επιπτώσεις της.

Διεκδικούμε, όλοι μαζί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αναπηρία, ενωμένοι και αποφασισμένοι, την προστασία των δικαιωμάτων μας, την κοινωνική ένταξη, την αξιοπρεπή διαβίωση, την κοινωνική προστασία, την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος μας. Παλεύουμε για την εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τους μαθητές με αναπηρία ή/ και μαθησιακές δυσκολίες καθώς και για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Η διαρκής υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οδηγούν κάθε χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους. Το 3ο Μνημόνιο έδωσε τη χαριστική βολή στα δικαιώματα και στους όρους διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

Η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η Αναπηρία. Το κόστος που συνδέεται άμεσα με την διαχρονική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας. Η αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τα παιδιά με αναπηρία, αλλά και τα υπάρχοντα λουκέτα, οι περικοπές στη χρηματοδότηση στις δομές κλειστής φροντίδας, το αλαλούμ στην ειδική εκπαίδευση, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους ανοίγουν κάθε χρόνο τα σχολεία, οι βάρβαρες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ατόμων με αναπηρία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαχρονικά αγωνίζεται ώστε τα άτομα με αναπηρία να ασκούν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Η 4ηΝοεμβρίου 2015 είναι ένας σταθμός των προσπαθειών, των αγώνων και της αγωνίας μας.

Διεκδικούμε - αγωνιζόμαστε - παλεύουμε για:

  • Την προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, γνωστών ως προνοιακών επιδομάτων, τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά είναι τα μόνα που συνδέονται με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία.

  • Καμία σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση κάθε πολίτη με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας μας.

  • Την εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77) και των συντάξεων γονέων - αδελφών - συζύγων - κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από ρυθμίσεις που θα στοχεύσουν σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

  • Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας. Με τις νέες διατάξεις εφαρμόζεται η καταβολή της βασικής και αναλογικής σύνταξης και ο νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού των συντάξεων.

  • Την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα, βάσει του ν. 3996/2011.

  • Την άρση των μειώσεων που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας.

  •  Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ειδική Εκπαίδευση. Να σταματήσει επιτέλους ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και η επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση. Να σταματήσει το φαινόμενο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση - χρειάζονται επιτέλους μόνιμοι διορισμοί. Όλα τα σχολεία να ανοίγουν την ίδια ημέρα!

  • Την εξαίρεση του τομέα της Πρόνοιας και της Υγείας από τις δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας για περαιτέρω μείωση των δαπανών. Αντιθέτως επιβάλλεται αύξηση των δαπανών για τη Υγεία τουλάχιστον στα κατώτερα όρια ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 7% του ΑΕΠ και όχι στο 4.5% που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ώστε να αποτραπεί μια ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης από την επερχόμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  • Την παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία.

  • Τη χρηματοδότηση του διαχρονικά υποβαθμισμένου τομέα της πρόνοιας και ενίσχυση των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων Ν.Π.Ι.Δ., των οποίων η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια είναι πενιχρή με ολέθριες συνέπειες στη διασφάλιση λειτουργία τους. Την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Πρόνοια.

  • Την προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Την ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. 

  • Την επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η ΟΜΚΕ ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να καλύπτει όλες τις επικοινωνιακές ανάγκες των Κωφών-Βαρήκοων.


Ως εδώ! Δεν θα πληρώνουν πια την κρίση αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, από την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Υπερασπιζόμαστε δικαιώματα από αγώνες δεκαετιών! Τα χρονικά περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής αντοχής των ατόμων με αναπηρία εξαντλήθηκαν!


Από το συλλαλητήριο ενάντια στην κρίση, στη φτωχοποίηση και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας ας μη λείψει κανείς!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΑΣΗΣ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2015, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς, η Πλατεία Κοραή στον Πειραιά πλημμύρησε από παιδικές φωνές και κοινωνικά συνθήματα ενεργών λιλιπούτειων πολιτών για Σεβασμό, Ισότητα, Αλληλεγγύη και Αξιοπρέπεια!

Μαθητές του 35ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά έπαιξαν παιχνίδια με κλειστά μάτια και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς και φώναξαν συνθήματα ευαισθητοποίησης, δημιουργώντας μια ανθεκτική Αγκαλιά στη Διαφορετικότητα, για όλα τα παιδιά με αναπηρία!

Ανάμεσά τους, ο μαθητής της Στ’ Τάξης Γιάννης Πολονύφης, τυφλός εκ γενετής και αριστούχος, έτοιμος να σηκώσει μεθαύριο τη σημαία του σχολείου του!

Ένα παιδί με ολική απώλεια όρασης που φοιτά σε κοινή σχολική τάξη, με τους συμμαθητές του να του δανείζουν καθημερινά την όρασή τους όπου τη χρειάζεται! Δίπλα του, εθελοντής πλέον, ο συνταξιούχος πρωτοπόρος δάσκαλος Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, εμπνευστής στην Ελλάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ήλιος» (= ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη).

Παρόντες ενεργά στην εκδήλωση ενημερώνοντας μαθητές άλλων σχολείων και παλιοί μαθητές του 35ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και του κ. Γκλίνου: ο πτυχιούχος του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, επίσης ενεργό στέλεχος του νεανικού αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέσσερεις γενιές μαθητών αγκάλιασαν το δάσκαλο τους κ. Αλέξη Γκλίνο και μέσα σε δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης του εξέφρασαν για άλλη μια φορά το «Ευχαριστώ» τους που τους άνοιξε ένα παράθυρο στο φως μαθαίνοντας τους γράμματα!

«Ισότητα, Συμμετοχή, Σεβασμός», «Ο τυφλός ο τυφλός είναι φίλος και αδερφός», φώναζαν τα παιδιά παίζοντας τυφλόμυγα και Goalball (=Παραολυμπιακό άθλημα των τυφλών).




Τη μαθητική εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους καθηγητές και μαθήτριες της Ραλλείου Σχολής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς είχε θεσμική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. κ. Νικόλαο Πλατανησιώτη, ο οποίος του ανέλυσε το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών οδοντιατρικών ελέγχων που ξεκίνησε σε όλα τα ειδικά σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της Πόλης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος κα Αγγελική Σελινίδου, η οποία έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Αυγουλά να διεξαχθούν δωρεάν προληπτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και στους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας.


Μικροί και μεγάλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για της 15 Οκτωβρίου 2016 στο ίδιο μέρος με τον ίδιο δυναμισμό και τον ίδιο παλμό αγάπης και αλληλοαποδοχής με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού!