meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η AMELIB ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ


Τα προβλήματα των εντυποαναπήρων μπορεί να μην απασχολούν την κοινή γνώμη,  όμως χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα αποκλείονται από κάτι τόσο απλό όπως το να μπορούν να διαβάσουν από ένα μυθιστόρημα μέχρι το ακαδημαϊκό βιβλίο στο οποίο θα εξεταστούν στο τέλος του εξαμήνου σαν φοιτητές.

Μελπομένη Μαραγκίδου.

Πηγαίνοντας στο υπόγειο του Παντείου, όπου βρίσκεται η ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, περνώντας ανάμεσα στα συγγράμματα, σε ένα γραφείο στο βάθος συναντά κανείς την Ειρήνη, η οποία είναι βιβλιοθηκονόμος. Χάρη σε μία πρωτοβουλία που πήρε πριν από πέντε χρόνια, οι εντυποανάπηροι θα μπορούν πλέον να διαβάσουν χιλιάδες τίτλους στην πρώτη προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη που γίνεται στην Ελλάδα. Την AMELIB (Accessible Multimodal Electronic Library).

«Η εντυποαναπηρία είναι η αναπηρία εκείνη που σε εμποδίζει να διαβάσεις έντυπο υλικό ανεξάρτητα. Μπορεί να είσαι τυφλός, μερικώς βλέπων, δυσλεξικός, με μαθησιακές δυσκολίες, με αναπηρία στα άνω άκρα, περιλαμβάνει το 10% περίπου του πληθυσμού κάθε χώρας», μου εξηγεί η Ειρήνη και συνεχίζει: «Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο πώς διαβάζει ένας τυφλός θα σου πει με Braille. Όμως ελάχιστοι τυφλοί διαβάζουν πλέον έτσι. Οι εντυποανάπηροι επιλέγουν ηλεκτρονικές ψηφιακές εφαρμογές με μία τεχνολογία που λέγεται "ανάγνωση οθόνης". Ουσιαστικά είναι ένας συνθέτης φωνής που αναγνωρίζει ό,τι υπάρχει πάνω στην οθόνη και με αυτό τον τρόπο ακούνε το βιβλίο. Η βιβλιοθήκη που είναι σχεδιασμένη να υποστηρίζει τέτοιες τεχνολογίες και να διαθέτει συμβατά βιβλία με "αναγνώστες οθόνης", είναι προσβάσιμη».

Στην πραγματικότητα μπορεί να ακούγεται απλό ένας αναγνώστης οθόνης να διαβάζει ένα βιβλίο, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο. Όπως μου εξηγεί η Ειρήνη: «Ένας αναγνώστης οθόνης διαβάζει ό,τι βλέπει πάνω στην οθόνη. Εμείς δεν θέλουμε να διαβάσει όλη την πληροφορία όμως, γιατί σκέψου ότι ένα βιβλίο έχει επικεφαλίδες, αριθμούς σελίδων, μπορεί να έχει πίνακες, εικόνες, υποσημειώσεις. Ο αναγνώστης οθόνης δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα στοιχεία αυτά ως διαφορετικά μεταξύ τους και τα διαβάζει ενιαία από πάν μέχρι κάτω. Είναι άρα πολύ κουραστικό να διαβάσεις ένα βιβλίο με αναγνώστη οθόνης χωρίς να έχεις επεξεργαστεί αυτό το βιβλίο. Σκοπός είναι μετά την επεξεργασία, η εμπειρία της ανάγνωσης για έναν εντυποανάπηρο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή με την εμπειρία της ανάγνωσης ενός μη εντυποαναπήρου».

Τα προβλήματα των εντυποαναπήρων μπορεί να μην απασχολούν την κοινή γνώμη, όμως χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα αποκλείονται από κάτι τόσο απλό όπως το  να μπορούν να διαβάσουν από ένα μυθιστόρημα μέχρι το ακαδημαϊκό βιβλίο στο οποίο θα εξεταστούν στο τέλος του εξαμήνου σαν φοιτητές.

 «Το 2010 μου ανατέθηκε από την διευθύντρια της βιβλιοθήκης να φτιάξω μια υπηρεσία στήριξης εντυποαναπήρων φοιτητών της βιβλιοθήκης του Παντείου. Είχαμε έναν υπολογιστή, σταθμό εργασίας για τους εντυποανάπηρους φοιτητές. Στην αρχή είδα ότι ο υπολογιστής δεν ήταν καν σε προσβάσιμο σημείο. Μετά γνώρισα και τα ίδια τα παιδιά και αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος. Σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι όσους σταθμούς εργασίας και να φτιάξω, η κοινωνία και το Πανεπιστήμιο δεν είναι προσβάσιμα. Άρα δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν», λέει η Ειρήνη και συνεχίζει:

«Υπάρχει μία φράση που χρησιμοποιούν οι τυφλοί παγκόσμια «book famine», η πείνα για βιβλίο και αναφέρει ότι μόλις το 7% της εκδοτικής παραγωγής στον αναπτυγμένο κόσμο είναι προσβάσιμο. Το υπόλοιπο 93% δεν φτάνει ποτέ σε εντυπο-ανάπηρα άτομα. Έτσι λοιπόν κατάλαβα ότι το ζητούμενο για εμάς είναι να φτιάξουμε βιβλία. Να τα βάλουμε σε μία ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα τους επιτρέπει να ακούσουν το βιβλίο όπου κι αν είναι. Στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, την Κοζάνη. Κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία της AMELIB», θυμάται η Ειρήνη. Το εγχείρημα μπορεί να ξεκίνησε από το Πάντειο, το οποίο είναι και ο φορέας υλοποίησης αυτού του έργου όμως αφορά το σύνολο των εντυποανάπηρων ατόμων. Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τον Σύνδεσμο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ.

«Το δύσκολο σε αυτήν την ιστορία ήταν να πείσουμε τους αρμόδιους φορείς να φτιάξουμε έναν ενιαίο συνεργατικό δίκτυο και να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο συλλογικό κατάλογο και μια συλλογή. Δεν υπήρχε προηγούμενο και ήταν πολλά αυτά που έπρεπε να λυθούν», λέει η Ειρήνη. Στο Συνεργατικό δίκτυο συμμετέχουν η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ο Φάρος Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, όλες οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ήδη μία έτοιμη συλλογή για να ανέβει στην AMELIB μίνιμουμ 15.000 βιβλίων.

Η AMELIB είναι ήδη online και θα αρχίσει να γεμίζει σταδιακά με τίτλους. Οι εντυποανάπηροι θα έχουν πρόσβαση με ειδικό ατομικό κωδικό. «Υπάρχει μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να λυθεί. Θα είμαστε παράνομοι», λέει η Ειρήνη. «Υπάρχει μία υπουργική απόφαση που μας δίνει τη δυνατότητα της αναπαραγωγής των βιβλίων. Να πάρω δηλαδή εγώ ένα βιβλίο να το φτιάξω και να το δώσω σε έναν δικαιούχο. Όμως δεν μας δίνει την δυνατότητα της δημόσιας προβολής, όπου δημόσια προβολή είναι η ανάρτηση στο διαδίκτυο. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει την δημόσια ανάρτηση. Κι εμείς ζητάμε την πλήρη εναρμόνισή της στην ελληνική νομοθεσία», εξηγεί η Ειρήνη.

«Είναι τόση η αναγκαιότητα και τόσο άδικο το νομικό πλαίσιο που λέει ότι είναι παράνομο, που δεν πτοεί κανέναν από τους φορείς. Υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία και η διεθνής πρακτική. Γιατί στην Αμερική η αντίστοιχη προσπάθεια τους που λέγεται bookshare.com έχει πάρα πολλούς τίτλους και διακινούνται όλα τα βιβλία ηλεκτρονικά», λέει η Ειρήνη.


Οι εντυποανάπηροι έχουν ήδη ενθουσιαστεί με την AMELIB. Η Ειρήνη καθημερινά λαμβάνει θετικά μηνύματα: «Οι φοιτητές στο Πάντειο μου λένε πολύ συγκινητικά πράγματα. Μια μέρα ήμουν στον Φάρο Τυφλών και είναι εκεί η Βίλλυ. Είναι τυφλή, γύρω στα 50 και δουλεύει χρόνια υπεύθυνη στην βιβλιοθήκη. Θυμάμαι είχα συνάντηση με την διοίκηση και ήταν μαζεμένοι όλοι. Εγώ ήμουν ψαρωμένη τρελά γιατί ήθελα να τους πείσω. Παρουσιάζω λοιπόν την εφαρμογή και τους λέω. "Θέλω να μου πείτε πώς σας φάνηκε΄΄. Και πετάγεται όρθια η Βίλλυ και φωνάζει "Φανταστικό, φανταστικό, ποτέ στην ζωή μου δεν περίμενα ότι θα φτιαχνόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Σ΄ ευχαριστώ". Ε και έβαλα τα κλάματα».

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΑΜΕΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, ο Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, επισκέφτηκε τον Πολυχώρο της  Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα για παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού όπου η έδρα της  βρίσκετε στην οδό Πελασγίας 133 στο Περιστέρι.

Η επίσκεψη του κ. Αυγουλά εντάσσεται στο πρόγραμμα ενημέρωσής του για τις υφιστάμενες Δομές Α.μεΑ. και τα προγράμματα που αυτές υλοποιούν, καθώς και τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν, ενόψη των δράσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα πλαίσια της Κοινωνικής πολιτικής που πρόκειται να εξαγγείλει ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής.

Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνετε και ο πολυχώρος της  Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα ένας  πολυχώρος απογευματινής λειτουργιάς δημιουργίας και έκφρασης για παιδιά & νέους  με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού, όπου έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την υποστήριξη δομών δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων με φάσμα αυτισμού και νοητική υστέρηση σε όλη την Αττική, να πληροφορηθεί  για τον τρόπο λειτουργίας της  αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση και όχι μόνο.

Κατά την συνάντηση και συζήτηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Γέφυρας Ζωής κ. Διονύση Γουράνιο και της  υπεύθυνες του πολυχώρου κα. Παναγιώτα Μαντζαβίνου , & κα. Εριέττα Καραμπέτσου για τα διεξαγόμενα ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματά της ο κ. Αυγουλάς ενημερώθηκε για:

-όλα όσα αφορούν την λειτουργία της Γέφυρας Ζωής ΑμεΑ Δυτικού Τομέα,
-την μη ύπαρξη άλλης δομής Α.με.Α στο δυτικό τομέα για παιδιά με νοητική υστέρηση - Φάσμα Αυτισμού, γεγονός που μεγενθύνει το έργο της, τη σημασία της αλλά και τη συμβολή της στη δημιουργική απασχόλησή τους,
-τον αριθμό προέλευσης των παιδιών με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού που απασχολούνται δημιουργικά στη Γέφυρα Ζωής και ειδικότερα την σχέση τους με τα ειδικά σχολειά της Δυτικής Αθήνας.
-την έλλειψη χρηματοδότησης της Δομής από κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς,
-και  ιδιαιτερότητα των δομών Α.μεΑ. για παιδιά και νέους με αναπηρίες
-καθώς και τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται σε αναμονή και δεν έχει την δυνατότητα  ένταξης τους στον πολυχώρο ,
-τον αριθμό των εθελοντών της (περισσότεροι από 50),
-τα προγράμματα «πρακτικής άσκησης αποφοίτων» που η Γέφυρα Ζωής υλοποιεί σε συνεργασία αλλά και «πιστοποίηση» με Πανεπιστημιακές Σχολές του εξωτερικού και της χώρας μας
-καθώς και τον απολυτό εθελοντικό χαρακτήρα λειτουργίας της Γέφυρας Ζωής και την χρηματοδότησή της από τα μέλη του Δ.Σ. και μόνο.

Ο σύμβουλος του Υπουργού και Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας της ΚΕΔΕ κ. Αυγουλάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γέφυρας ότι η επίσκεψη του είναι  «θεσμική» με στόχο αφενός την ενημέρωσή του για τις δομές Α.μεΑ. για παιδιά με αναπηρία , στα πλαίσια των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προτίθεται και έχει προγραμματίσει να αναλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, καθώς επίσης και να προετοιμάσει την συνάντηση του Δ.Σ. της Γέφυρας Ζωής  με αυτόν, όπως είναι και το αίτημά της.

Τέλος, ως δικηγόρος,  δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να επιλυθούν αλλά και απαληφθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και οι μη νομοθετικές προβλέψεις που προκαλούν προβλήματα στην χρηματοδότηση της Γέφυρας Ζωής από την Περιφέρεια Αττικής και άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεσή τους γι’ αυτό.

Ακόμη, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να βρεθεί τρόπος επίλυσης του στεγαστικού που αντιμετωπίζει η Γέφυρα Ζώης , αφού λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο με περιορισμένες δυνατότητες, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τα παιδία (70 αιτήσεις που έχει ήδη στην αναμονή) για ένταξη στον πολυχώρο της Γέφυρα Ζωής .

Ο Πρόεδρος της Γέφυρας Ζωής κ. Διονύσης Γουράνιος του δήλωσε ότι πρωταγωνιστές φυσικά, πέρα από το Δ.Σ. του συλλόγου και τους εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, είναι πάντα τα ίδια τα παιδιά που περνούν δημιουργικά απογεύματα στην "Γέφυρας Ζωής" .


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΡΟΚΙΔΑ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:"ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ"


Η Δήμητρα Κοροκίδα, πρωταθλήτρια ταεκβοντό (Πούμσε), αντιμετώπισε με περίσσιο θάρρος το ατύχημα που είχε πριν από 10 χρόνια με το μηχανάκι που οδηγούσε. Παρά την αναπηρία της, εξακολουθεί να διατηρεί σχολή ταεκβοντό στο Χαλάνδρι, ενώ εδώ και μερικά 24ωρα και συγκεκριμένα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαίρα, έχει βάλει …πλώρη για Ρίο και τους

Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ο γενικός κανόνας είναι πως μια άτυχη στιγμή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου… Μπορεί να του αλλάξει τη ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη… Για κάποιον όμως που έχει μάθει να αγωνίζεται και να μάχεται, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά –λέω ταεκβοντό-, τα δεδομένα σαφώς μπαίνουν σε μια διαφορετική διάσταση. Η Δήμητρα Κοροκίδα, πρωταθλήτρια ταεκβοντό (Πούμσε), αντιμετώπισε με περίσσιο θάρρος το ατύχημα που είχε πριν από 10 χρόνια με το μηχανάκι που οδηγούσε. Παρά την αναπηρία της, εξακολουθεί να διατηρεί σχολή ταεκβοντό στο Χαλάνδρι, ενώ εδώ και μερικά 24ωρα και συγκεκριμένα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαίρα, έχει βάλει …πλώρη για Ρίο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Όπως εξομολογήθηκε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με αφορμή το χρυσό μετάλλιο, ο αγώνας που δίνει είναι καθημερνός όμως χάρη στην αγάπη που της δίνουν οι μαθητές της στο ταεκβοντό, εκείνη βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει…

Η συνέντευξη της Κοροκίδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΡ: Αν και αρχικά πανηγυρίζαμε για ένα χάλκινο μετάλλιο, μετά από ενστάσεις βρέθηκες στο βάθρο των νικητριών και μάλιστα στο υψηλότερο σκαλί. Πες μου πως νοιώθεις;

ΑΠ: «Αισθάνομαι πολύ όμορφα και υπερήφανη. Βέβαια δεν πήγαινα για το χρυσό. Ήξερα ποιές ήταν οι δυνατότητές μου. Πίστευα σίγουρα στην Τρίτη θέση και ίσως με λίγη τύχη ακόμη και στην δεύτερη. Ευτυχώς που έγιναν οι ενστάσεις, οι οποίες σημειωτέον ήταν πολύ σωστές και φάνηκαν οι παρατυπίες πάνω στον αγώνα. Σε κανένα άθλημα δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι παρατυπίες. Είναι αδικία για τους υπόλοιπους αθλητές. Αισθάνομαι πολύ όμορφα λοιπόν και ελπίζω σε κάτι καλύτερο στο μέλλον».

ΕΡ: Η σφαιροβολία μπήκε στη ζωή σου μετά την χειρηλασία και το ακόντιο.
Ποιό είναι το αγαπημένο σου αγώνισμα;

ΑΠ: Θέλω να πιστεύω ότι κάνω και τα τρία ακόμα. Συνεχίζω και την χειρηλασία ενώ ασχολούμαι και με τον ακοντισμό. Η αλήθεια είναι πως οι ρίψεις με την χειρηλασία είναι κάτι διαφορετικό και ως εκ τούτου δεν μπορώ να διαλέξω. Άλλη δυναμική έχει το ένα, άλλη δυναμική το άλλο. Το ένα είναι καθαρά τεχνικό και το άλλο και τεχνικό και δυναμικό. Απλά η χειρηλασία,  λόγω και της ενασχόλησής μου με τον ταεκβοντό, άθλημα στο οποίο υπήρξα
αθλήτρια, σου βγάζει περισσότερη ένταση, μια περισσότερη ενέργεια πάνω στον αγώνα.

ΕΡ: Μπροστά μας τώρα έχουμε το Ρίο. Πως νοιώθεις που θα εκπροσωπήσεις τη χώρα σου σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός;

ΑΠ: Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο. Θέλω να πάω καλά στους Παραολυμπιακού Αγώνες και θα προετοιμαστώ ακόμη πιο έντονα και πιο δυνατά γι` αυτό. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά επειδή γνωρίζω τι άνθρωπος είμαι, σίγουρα θα δώσω το 1000% πάνω στον αγώνα.

ΕΡ: Ήρθες στην Ντόχα με επίδοση 4.06μ. και εδώ απογείωσες την επίδοσή σου και φυσικά το πανελλήνιο ρεκόρ κατά 30 εκατοστά...

ΑΠ: Για να έρθει αυτή η επίδοση απαιτείται καθημερινός αγώνας. Προπονούμαι σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα. Παράλληλα με τη σφαίρα κάνω και χειρηλασία, αφού νοιώθω ότι με βοηθάει στο κομμάτι των ρίψεων. Και στο θέμα της αντοχής. Τρεις ώρες την ημέρα με βάρη, βασική τεχνική πάνω στη σφαίρα και χειρηλασία στο θέμα της αντοχής.

ΕΡ: Προπονητικά πως είναι το πρόγραμμά σας μέχρι το Ρίο;

ΑΠ: Προπόνηση μέχρι να πέσουμε κάτω. Πλεόν οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και με την προπονήτρια μου θα καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα πιο δυνατό. Θέλω να πάω καλά.

ΕΡ: Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στην Ελλάδα σε κάποιους ανθρώπους;

ΑΠ: Αυτό το μετάλλιο ήταν αποτέλεσμα μια ομαδικής και συλλογικής προσπάθειας. Τόσο από την ελληνική αποστολή, όσο από εμένα, όσο από την προπονήτριά μου, όσο από τους μαθητές μου που με στηρίζουν. Απ` όλον τον κόσμο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες.

 ΕΡ: Έχεις κάποιους χορηγούς τους οποίους θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

ΑΠ: Πριν αναφερθώ στους δικούς μου χορηγούς, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Το να  στείλει μια τόσο μεγάλη αποστολή σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε τέτοιες ειδικά εποχές, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Μακάρι να συνεχίσει να μας στηρίζει. Μας βοηθάει πραγματικά.

ΕΡ: Είδα στο fb πολλά μηνύματα από τους μαθητές σου στο ταεκβοντό. Πες μου πως αισθάνθηκες;

ΑΠ: Πάρα πολύ όμορφα. Χάρη σε αυτά τα παιδιά προχωράω. Παίρνω δύναμη από την αγάπη που μου δείχνουν. Αυτό με κάνει να προχωράω...




ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 500 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ


Εάν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ’ έτος, αποφέροντας επιπλέον 142 δισ. ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα.

Εάν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ’ έτος, αποφέροντας επιπλέον 142 δισ. ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα μεγέθη αυτής της τεράστιας, ανεκμετάλλευτης, αγοράς για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Syrrey, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις, δηλαδή, ενώ όλοι αναζητούν νέες αγορές, ελάχιστοι επαγγελματίες του χώρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει έτοιμη πελατεία, η οποία το μόνο που ζητάει είναι να μπορεί να φτάσει εύκολα στον προορισμό και να κινείται άνετα στο ξενοδοχείο και στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ταξιδιώτες στο εσωτερικό της ΕΕ που χρειάζονται ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας ή ηλικίας, πραγματοποίησαν 783 εκατομμύρια ταξίδια εντός της περιοχής το 2012, συμβάλλοντας με 394 δισεκατομμύρια ευρώ και 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ελληνογερμανικό συνέδριοΤο θέμα αυτό συζητήθηκε το καλοκαίρι σε ελληνογερμανικό συνέδριο, που έγινε στην Κομοτηνή, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle:”Έχουν τα άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση στον τουρισμό; Πώς μπορεί μια τουριστική επιχείρηση να προσαρμοστεί σε αυτό; Ένα ελληνογερμανικό συνέδριο στην Κομοτηνή για τον  «προσβάσιμο τουρισμό» επιχειρεί να απαντήσει.«Κάνω διακοπές από την αναπηρία μου» ήταν η φράση ενός επισκέπτη με κινητικά προβλήματα από το Μόναχο, μετά τις διακοπές του στο ξενοδοχείο «Βίλλα Σεβαστή» στην Πιερία.

Ο ιδιοκτήτης του Φώτης Χαλκίδης, μετά από προβλήματα υγείας που τον κράτησαν για πολλούς μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο προσβάσιμου τουρισμού, προσφέροντας πακέτα διακοπών με πολλές δραστηριότητες και εξορμήσεις, όπου ένα άτομο με αναπηρία νιώθει πραγματικά άνετα.

Όσο για την επιχειρηματική του επιλογή και το ενδεχόμενο ρίσκο της, είναι αφοπλιστικός: «Αν εστιάσεις στον άνθρωπο και όχι στο πορτοφόλι, τότε ξέρεις τι να κάνεις.»

Εκτιμάται ότι τα άτομα με κινητικά είναι περίπου 50 εκατομ. στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ταξιδεύουν για διακοπές συνήθως μαζί με συνοδούς και συγγενείς, ο τζίρος στον τουρισμό μπορεί να φτάσει τα 166 δις ευρώ.

Σημαντικά βήματα προόδου στη Γερμανία. Είναι όμως ο τουρισμός δικαίωμα στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι;

Απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα επιχειρήσε να αναζητήσει το συνέδριο για τον προσβάσιμο τουρισμό, που διεξήχθη στην Κομοτηνή από το ίδρυμα Χάνς Ζάιντελ και το σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Στη Γερμανία έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους τους ανθρώπους, – λύσεις που θα αφορούν και τα άτομα με αναπηρία. Π.χ. σε ένα ξενοδοχείο οι επιχειρηματίες πρέπει να σκεφτούν πώς θα προσαρμόσουν τα δωμάτια. Άν έχουν μόνο δύο δωμάτια για άτομα με αναπηρία, τότε αυτό δεν θα είναι επαρκές.

Η ευκαιρία για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι να προσαρμοστούν, ώστε να απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να προσελκύσουν έτσι και άτομα με αναπηρία», τόνισε στη Deutsche Welle o Κλέμενς Κρούζε, διευθύνων σύμβουλος του Ομοσπονδιακού Κέντρου Προσβασιμότητας με έδρα το Βερολίνο.

Ο ίδιος βλέπει συχνά τον προβληματισμό των επιχειρηματιών στον χώρο του τουρισμού σχετικά με το κόστος μια τέτοιας επένδυσης και με το χρόνο απόσβεσης. Θεωρεί ότι δεν είναι τόσο ζήτημα κόστους αλλά τεχνογνωσίας και συνειδητοποίησης.

«Δε θα θελα να σας κρύψω ότι σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα που μου τίθεται είναι τα λεφτά στο χέρι. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του γρήγορου κέρδους αλλά και της παραδοσιακής λογικής των ειδικών λύσεων.

Θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουν πρόσβαση όλοι; Και μετά να αναζητήσουμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το στόχο.» Ο Γερμανός ειδικός πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: «Θα πρέπει να περάσουμε από τη λογική της παροχής μιας υπηρεσίας τουρισμού για λόγους κοινωνικής πολιτικής στη λογική της παροχής ως δικαίωμα για όλους. Χρειάζεται ένα πιο ανθρώπινο μοντέλο. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι λιγότεροι ή ασθενέστεροι, είναι απλά διαφορετικοί.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο άσχημη» πιστεύει ο Γιόχαν Νόρμπερτ Κράιτερ, εκπρόσωπος του συλλόγου Παραπληγικών Γερμανίας. Στα ταξίδια του στην Ελλάδα βρήκε πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κάποιες παραλίες, ενώ εντυπωσιάστηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, με τις παροχές στην μετακίνηση των αποσκευών του.

Δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης σχετικά με την προώθηση της προσβασιμότητας σε ξενοδοχεία, αξιοθέατα, πάρκα ελεύθερου χρόνου αλλά και στον καίριο τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς δημιουργώντας κι ένα σύστημα πιστοποίησης προσβασιμότητας.

Στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί μάλιστα τελευταία ένα δίκτυο οκτώ πόλεων που προσφέρουν αμιγώς προσβάσιμο τουρισμό. Πολλές φορές όμως παρατηρούνται προβλήματα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

«Από τη μία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούν τα ταξιδέψουν αλλά δε βρίσκουν την κατάλληλη προσφορά και από την άλλη ξενοδοχεία που προσφέρουν υπηρεσίες πρσβάσιμου τουρισμού δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό», τόνισε στη συζήτηση μαζί μας ο Κάι Πάϊγκενκοπφ από το συμβουλευτικό γραφείο Νoϊμανκονσούλ στο Μύνστερ.

Ο ίδιος συμβουλεύει επιχειρήσεις και δήμους για το πώς θα διορθώσουν το επίπεδο προσβασιμότητας τους. «Προτρέπουμε τους δημάρχους να ζήσουν μία ημέρα στην πόλη τους με αναπηρικό αμαξίδιο κι εκεί αποκαλύπτονται όλα τα ζητήματα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων προσβάσιμου τουρισμού, που πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες, πρέπει να έχει ένα αυξημένο βαθμό συνείδησης στην παροχή υπηρεσιών».

Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν πολλές ελλείψεις, σημειώνονται αξιόλογα βήματα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό από νέους και καινοτόμους ανθρώπους προσπαθεί να βρει νέες αγορές που θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και προσανατολίζεται στον προσβάσιμο τουρισμό με ηθικό προσανατολισμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Surf Club Keros στη Λήμνο που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ναυταθλητικού εναλλακτικού τουρισμού για άτομα με αναπηρία και το κτήμα Κούρτη ΟΙΝΟΒΙΟΝ στην Πιερία, που εστιάζει στον οινοτουρισμό.

Κοινό τους σημείο: η συλλογικότητα και πραγματική βούληση να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Το καλό παράδειγμα της Κομοτηνής. Στην ενίσχυση αυτής της τάσης συμβάλλουν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία.

Η δημιουργία οδηγών πόλης για ΑμεΑ στη Δράμα, την Αθήνα και την Κομοτηνή δείχνει το δρόμο για το τι πρέπει να γίνει. «We wheel , we will roll you», είναι το σύνθημα του rollout.gr, του πρώτου δικτυακού οδηγού πόλης για ΑμεΑ.

Η πολυσυλλεκτική πόλη της Κομοτηνής, όπου διεξήχθη το συνέδριο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Η δράση του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ με συνεχείς παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια, σε χώρους διασκέδασης, παραλίες, αλλά και με την παραολυμπιακή εκπαίδευση άλλαξε τη στάση των πολιτών.

 «Η οικονομική κρίση μας ωρίμασε. Αναζητούμε πλέον όχι βοήθεια από το κράτος και τους δήμους αλλά από ιδιώτες και εταιρίες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βρίσκουμε ανταπόκριση» εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου και παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

«Μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης που προσφέρουμε, άνθρωποι, που από το κράτος θεωρούνται τελειωμένες υποθέσεις, έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν, να δουν ότι υπάρχει διέξοδος σε πράγματα που δε μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορούσαν να κάνουν, όπως ο τουρισμός.

Να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή.» Ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ σε συνεργασία με γερμανικούς φορείς έχει ήδη λάβει τη σχετική πιστοποίηση ώστε να δημιουργήσει ένα κέντρο ΑμεΑ στην Κομοτηνή, το οποίο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα πιστοποιεί τις τουριστικές επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο προσβασιμότητας τους.”



Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ FACEBOOK ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ-ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Το Facebook παράγει εργαλείο που βοηθά τυφλούς ανθρώπους να «βλέπουν» εικόνες στις αναρτήσεις
      
Τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν share φωτογραφίες για την οικογένεια, για τους φίλους και τα ταξίδια και τώρα οι τυφλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να «δουν» αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook. Η τεχνολογική πρόοδος είναι στα αρχικά της στάδια αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στην όραση να ωφελούνται περισσότερο από τις ιστοσελίδες.

Τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν share φωτογραφίες για την οικογένεια, για τους φίλους και τα ταξίδια και τώρα οι τυφλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να «δουν» αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook.

Συγχρόνως, εφαρμογές σχεδιασμένες για τυφλούς ανθρώπους μπορούν να διαβάσουν κείμενα από οθόνες, προσφέροντας την ίδια εμπειρία με κάποιον που περιηγείται στο διαδίκτυο.

Αλλά το εμπόδιο στην προσβασιμότητα μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι με καταστροφή της όρασής τους  χάνουν τις εικόνες.

Ο ηγητής της ομάδας προσβασιμότητας στο Facebook, Τζεφ Γουίλαντ, σκοπεύει  να προσφέρει στους 1,5 δισεκατομύρια χρήστες του νέου εργαλείου ή συσκευής την απαραίτητη εφαρμογή που θα περιγράφει την εικόνα για αυτούς που δεν θα μπορούν να τη δουν.

Ο Ματ Κινγκ, ο πρώτος τυφλός μηχανικός του Facebook, είπε στο Tech Crunch: «Σκέφτεστε απλώς πόση από την τροφοδότηση των ειδήσεων είναι οπτική-και είναι μάλλον η περισσότερη-και πολύ συχνά οι άνθρωποι θα σχολιάσουν μια φωτογραφία ή θα πουν κάτι μόλις την αναρτήσουν αλλά δεν θα σου πουν τι υπάρχει στη φωτογραφία’’.

Εκεί είναι που μπαίνει το νέο πρόγραμμα και θα περιγράφει τι υπάρχει στην εικόνα σε μερικές γενικές λέξεις-άνθρωποι,τοπία,κτήρια κ.λπ.

Για παράδειγμα, μια εικόνα με μια παραλία με ηλιοβασίλεμα, θα μπορούσε να έχει τίτλο: «φύση, εξοχή, σύννεφο, φύλλωμα, χορτάρι, δέντρο» για να δώσει στο θεατή μια καλύτερη ιδέα του τι υπάρχει στη εικόνα.

Μια εικόνα οικογενειακών διακοπών θα μπορούσε να περιγραφτεί ως: «3 άνθρωποι στο ύπαιθρο χαμογελάνε».

«Αυτό μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμα 100% αλλά και να είναι στα μισά του δρόμου, το επίπεδο της δέσμευσης που είναι πιθανό και το  μέγεθος της  χαράς που μπορώ να πάρω-είναι σαν να ξεκινάμε από το 0% προς τουλάχιστον το 50% από όσα μπορούμε να πάρουμε,» προσθέτει ο Κινγκ.

Μετάφραση από mirror.co.uk.

 Μ. ΣΟΦΙΑ.


Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού "Ομπρέλα", εκδήλωση για το εγχείρημα της αυτοδιαχείριζόμενης ΒΙΟΜΕ. Αποτελεί την πρώτη διοργάνωση της  Ομπρέλας για το μήνα Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ που περιγράφουν τη διαδρομή της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ μέχρι σήμερα. Το πρώτο, με τίτλο "Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!" (https://www.youtube.com/watch?v=aQ1dzUG9UmI) από την ομάδα "Διακόπτες" προβάλει την περίοδο συγκρότησης και οργάνωσης της ΒΙΟΜΕ Συνεργατικής, μετά από απόφαση του σωματείου των εργαζόμενων να πάρουν τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης στα χέρια τους. Το δεύτερο, Occupy, Resist, Produce: VIOME, (https://www.youtube.com/watch?v=2Fg2akSUvFM) αποτελεί το τρίτο μέρος σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια της Ευρώπης από τους κινηματογραφιστές Dario Azzellini και Oliver Ressler και αφορά στο πολύπλευρο κίνημα αλληλεγγύης που αγκάλιασε το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ με αποκορύφωμα το "Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης". 

Μετά την προβολή των ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση με μέλη της Συνεργατικής που μοιράστηκαν μαζί με τον κόσμο την εμπειρία τους από το εγχείρημα: πώς κατέληξαν στην επιλογή  των προαγόμενων προϊόντων, πώς ακριβώς δομείται η λειτουργία του εργοστασίου, πώς διανέμουν τα προϊόντα τους, ποια είναι τα όνειρα και οι ελπίδες τους για τη βελτίωση του εγχειρήματος και φυσικά το φόβο τους μήπως τελικά η ΒΙΟΜΕ πάψει να υπάρχει, αφού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από το εργοστάσιο. Από όλες τις τοποθετήσεις τονίστηκε ως αναγκαία η στήριξη της Συνεργατικής για να συνεχίσει  να αποτελεί το πρότυπο και για άλλα ανάλογα εγχειρήματα.  Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού που παράγονται στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, ενώ όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά, θα μπορούν να τα βρουν καθημερινά στην "Ομπρέλα" (Μενελάου 90 Ίλιον 1ος όροφος), που πλέον αποτελεί σταθερό σημείο διάθεσής τους.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση παρακολούθησε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ χαιρέτησε ο επικεφαλής της παράταξης "Αλληλέγγυα Πόλη" στο Δήμο Ιλίου κ. Κώστας Κάβουρας.



Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ


Το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2015 ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, ήταν προσκεκλημένος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού -15Οκτώβρη- για τους τυφλούς.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά όμως, ο νεαρός δικηγόρος κατάλαβε ότι δεν πήγε στο σχολείο για να κάνει άλλη μια ομιλία και συζήτηση με τα παιδιά για την αναπηρία.

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, όλες οι τάξεις του σχολείου ήταν εκεί. 160 παιδιά! Και σύντομα κάθε τάξη άρχισε να παρουσιάζει στο Βαγγέλη Αυγουλά το δικό της δρώμενο, παρουσία όλων των δασκάλων, διδάσκοντας έτσι ότι ο σεβασμός στη Διαφορετικότητα μπορεί να γίνει κτήμα όλων!


Στην αρχή τα παιδιά σε ζευγάρια, στο κάθε ζευγάρι ένας με κλειστά μάτια και μια διαδρομή μετ’ εμποδίων, βασισμένη σε σωστές οδηγίες και σε καλή συνεργασία για να κερδίσει κανείς την πίστα! Μετά Σκυταλοδρομία με κλειστά μάτια! Αργότερα Τυφλόμυγα! Έπειτα δράσεις γυμναστικών επιδείξεων χωρίς όραση! Τα δύο Τμήματα της πρώτης Τάξης να ξαφνιάζουν ευχάριστα παίζοντας «Τη Μικρή Ελένη» η οποία χωρίς να βλέπει από τη μέση του κύκλου έψαχνε με την αφή της την επόμενη διάδοχο της! Και για τη Στ’ Τάξη goalball, το παραολυμπιακο άθλημα των τυφλών, με το σύλλογο των δασκάλων του 10ου Δημοτικού σχολείου να έχει αγοράσει μέχρι και την ειδική μπάλα με το κουδουνάκι μέσα για να την ακούνε οι παίχτες με κλειστά μάτια και να την εντοπίζουν που βρίσκεται!



Δίπλα στο Βαγγέλη Αυγουλά ο διευθυντής του σχολείου κ. Φάνης Βότης να του περιγράφει συνεχώς τα δρώμενα. Και κάθε τόσο στο μικρόφωνο ένας μαθητής ή μια μαθήτρια του σχολείου, να διαβάζουν μια παράγραφο για το τι είναι το λευκό μπαστούνι, πώς εφευρέθηκε η γραφή Braille των τυφλών, πώς μπορείς να σερβίρεις σωστά έναν τυφλό αν του περιγράψεις το πιάτο του σαν το ρολόι κλπ.!

Συντονιστές της προετοιμασίας όλου αυτού του ουσιαστικού δίωρου μαθήματος ζωής για όλη την κοινωνία, οι δάσκαλοι Νίκος Κατσούλης και Αιμίλιος Ντούλας και αρωγοί ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου, αναβαθμίζοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση όλη τη δημόσια παιδεία που κακοποιείται χρόνια τώρα στην Ελλάδα μας.


Στο τελευταίο μισάωρο ο κ. Αυγουλάς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, απορίες που τους δημιουργήθηκαν από όλες τις πληροφορίες που είχαν αναζητήσει στο διαδίκτυο ή συζητήσει με τους δασκάλους τους για τα ΑμεΑ, αλλά και από την προετοιμασία των βιωματικών δράσεων που παρουσίασαν.



Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για νέες πρωτότυπες δράσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων παρουσιάσεων γυμναστικών επιδείξεων.

Να σημειώσουμε ότι και η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη από δράσεις ευαισθητοποίησης για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, αφού ήταν πολλές οι πρωτοβουλίες των δασκάλων τους για συνεργασία και κοινές εκδηλώσεις με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου το οποίο στεγάζεται στο διπλανό τους κτίριο.

Παραδειγματικά ουσιαστική είναι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της σχολικής κοινότητας και η στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το έχω γράψει δυο φορές στο crashonline αλλά δεδομένου  ότι αρκετοί συνάδελφοι το αναθερμαίνουν το θέμα και δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για «εκρήξεις», επανέρχομαι κι εγώ για να προσθέσω – χωρίς να φοβάμαι μήπως χαρακτηριστώ κινδυνολόγος- την αγωνία και την ανησυχία μου για την εσωτερική , κοινωνική μας ειρήνη.

«Προσοχή έρχονται εκρήξεις» έγραφε καλός συνάδελφος χθες και μιλούσε για τις « διαδηλώσεις των Ποντίων» και την «εκκωφαντική σιωπή των – λεγόμενων-  αναρχικών «πράγματα που «ηλεκτρίζουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα».

Έγραφα λοιπόν στις 26 Οκτωβρίου : «Τρέμω αυτό που μπορεί να συμβεί. Και προσεύχομαι για …Θεία φώτιση». Και συμπλήρωνα : «Πολλούς  μήνες ,  όλοι εμείς που γράφουμε και ξαναγράφουμε, αναφερόμαστε στο ότι είναι ζήτημα χρόνου για το πότε θα αρχίσουν οι οργανωμένες αντιδράσεις». Και ολοκλήρωνα: «Αυτό που ΔΕΝ έχει γίνει ακόμη κατανοητό είναι το πόσο ευρύ θα είναι το μέτωπο που θα αναπτυχθεί παίρνοντας  μια μορφή λαϊκής εξέγερσης».

Έγραφα στις 19 Οκτωβρίου: «Κόβετε τις συντάξεις; Αυτός θα είναι ο… Αρμαγεδδών που φοβάστε».  Και , σχεδόν «προφητικά», έγραφα στις 13 Ιουλίου: «Ζούμε πλέον σε μιαν «άλλη Ελλάδα». Με άλλους κανόνες.»

Έτσι, δεν εκπλήττομαι καθόλου όταν διαβάζω για «Συνθήκες ασύμμετρων  κοινωνικών εκρήξεων» που φαίνεται ότι «διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση, ενώ ισχυροποιούνται από την αδυναμία έκφρασης μεγάλων κοινωνικών ομάδων στο πολιτικό σκηνικό». Καθόλου δεν με εκπλήττει όταν διαβάζω ότι «η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται οι κοινωνικές εκρήξεις, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκαν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς αν ξεκινήσει από αυτό το σημείο μια αλληλουχία εκρήξεων τότε η δυναμική θα καταστεί ανεξέλεγκτη». Και τέλος αισθάνομαι δυσάρεστα «δικαιωμένος» όταν άλλοι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι «μπορεί τα γεγονότα να φαίνονται μεμονωμένα και οι αντιδράσεις για το ποντιακό να χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες, ωστόσο τέτοια ζητήματα έχουν –νομοτελειακά- ουρά και δεν εκτονώνονται με εκρήξεις αλλά με ανατροπές.Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα ότι βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά και η ίδια».

Και ολοκληρώνω τη σκέψη μου : Υπολόγισε κανείς τη φημολογούμενη άφιξη τζιχαντιστών στην Ελλάδα ; Σκεφτήκαμε επιτέλους  πόσο σκληρά προσπαθεί η Τουρκία να κάνει «εξαγωγή κρίσεως»;
Μα  δηλώσεις όπως αυτές του Νίκου Φίλη αλλά και επεισόδια παρόμοια με την  επίθεση κατά Κουμουτσάκου δεν  μπορούν να αποτελέσουν κάποιου είδους «θρυαλλίδα» αλυσιδωτών ….εκρήξεων ;


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΣΕ CD!


Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2015 στα γραφεία του το βιβλίο "Αισώπου Μύθοι - ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ CD" των Γιάννη Ζουγανέλη & Χρήστο Προμοίρα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια διαφορετική μουσική προσέγγιση στους γνωστούς μύθους του Αισώπου, μέσα από το αστείρευτο χιούμορ του Γιάννη Ζουγανέλη και του Χρήστου Προμοίρα. 11 μύθοι που θα τους μάθει απέξω και θα τους σιγοτραγουδά το κάθε παιδί! Μαθαίνουμε τραγουδώντας και τραγουδάμε μαθαίνοντας. Ένα βιβλίο γεμάτο κέφι και ζωντάνια, όπως και τα 19 τραγούδια που περιλαμβάνονται στο CD.

"Αισώπου μύθοι - μια ζωή στο ίδιο παραμύθι.
O λύκος και το πρόβατο, ο νόστος και η λήθη,
η αλεπού κι ο κόκορας, ο σκύλος και ο λιόντας
κι εμείς που ακόμα αντέχουμε 
να ζούμε τραγουδώντας»,

άρχισε να τραγουδά ο Γιάννης Ζουγανέλης με την ομάδα του καταχειροκροτούμενοι:

«Μια ζωή Αισώπου μύθοι το φαΐ σου για να τρως, 
το κουκί και το ρεβίθι, η χελώνα κι ο λαγός.
Το αηδόνι, το γεράκι, ο καλός και ο κακός, 
μια ζωή Αισώπου μύθοι και ο χρόνος κυνηγός.
Αισώπου μύθοι - μια ζωή στο ίδιο παραμύθι.
Ο γέρος και ο θάνατος, ο μόνος και τα πλήθη,
ο αετός κι ο βάτραχος, ο αλέκτωρ και το φίδι
κι εμείς που ακόμα αντέχουμε
να κάνουμε παιχνίδι"!

Οι συγγραφείς βρίσκονταν από το πρωί στο χώρο υπογράφοντας αντίτυπα σε μικρούς και μεγάλους φίλους τους, ενώ κατά την παρουσίαση τραγούδια από το βιβλίο τραγούδησαν ζωντανά οι: Κώστας Τζιαγκούλας, Γιάννης Καρατζάς, Παυλίνα Γουλοπούλου, Γιάννης Ζουγανέλης

Λίγα λόγια είπε από μικροφώνου ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, προσωπικός φίλος του Γιάννη Ζουγανέλη:

«Μεγάλη τιμή για μένα να πω δύο λόγια για την όμορφη προσπάθεια του φίλου μου Γιάννη Ζουγανέλη να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη τους Μύθους του Αισώπου σε ένα σύγχρονο παιδικό βιβλίο συνοδευόμενο από ένα μουσικό cd γεμάτο κέφι και ζωντάνια! Διαθέσιμο έτσι και σε παιδιά με προβλήματα όρασης! Από τους αναγνώστες σήμερα λείπει η ποιότητα και ο Γιάννης Ζουγανέλης μας την προσφέρει με πολλούς τρόπους. Και από τους τυφλούς αναγνώστες λείπει η προσβασιμότητα στο καλό βιβλίο όταν είναι έντυπο, γι’ αυτό ο Γιάννης Ζουγανέλης μας την προσφέρει με το cd που συνοδεύει το βιβλίο του. Καλοτάξιδο και συγχαρητήρια»!

Το Βαγγέλη Αυγουλά συνόδευσε στην παρουσίαση ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος το 2005, εν ενεργεία βουλευτής τότε, είχε παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του «Γράμματα Στον Παράδεισο» στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, ώστε αυτό να μεταγραφεί σε σύστημα Braille για τους τυφλούς και να διατίθεται δωρεάν από τη βιβλιοθήκη του φορέα.


Ανάμεσα στους πολλούς μικρούς φίλους του Γιάννη Ζουγανέλη και ο 11χρονος Γιάννης Πολονύφης, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός και ο Γιάννης Ζουγανέλης μόλις έμαθε για τις μουσικές του ικανότητες, τον «προκάλεσε» σε μια live μουσική αναμέτρηση! «Θα κάνουμε σύντομα μαζί μια συνεργασία, μια μουσική εκδήλωση, πάντα για κοινωνικό σκοπό», συμφώνησαν οι δύο συνονόματοι και ζήτησαν από το Βαγγέλη Αυγουλά να το διοργανώσει μέσω του κοινονικοπολιτικού του blog «Με Άλλα Μάτια»!

Θυμηθείτε εδώ το μεγάλο κοινωνικό party που είχαν κάνει στο Ίλιον ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Γιάννη Ζουγανέλη πριν δύο χρόνια:


«Κάθε φορά που δουλεύω για τα παιδιά, κάθε φορά που βρίσκομαι δίπλα στα παιδιά, κάθε φορά που μπορώ μέσα από τη δουλειά μου να δίνω χαρά στα παιδιά, παίρνω ενέργεια και ζωή και βρίσκω λόγο να χαμογελάω», είπε ο Γιάννης Ζουγανέλης κλείνοντας την εκδήλωση.


Σε ιδιαίτερη συνομιλία του κ. Αυγουλά με τον εκδότη κ. Λιβάνη, ο Επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών υπερτόνισε στον εκδότη τη δίψα και την ανάγκη των τυφλών αναγνωστών πανελλαδικά για περισσότερα ακουστικά βιβλία για όλες τις ηλικίες.






ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ


Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 5 Νομεβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος το πρώτο αστυνομικό τμήμα αποκλειστικά για τουρίστες. Το νέο τμήμα της Αστυνομίας με την ονομασία Γραφείο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών, υπάγεται στην Τουριστική Αστυνομία και θα είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους και ξενόγλωσσους αστυνομικούς, με πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που διευκολύνουν την αυθημερόν εξυπηρέτηση των πολιτών. Καινοτομία του αποτελεί η διαχείριση περιστατικών, από απλές απώλειες εγγράφων ή κλοπών αντικειμένων έως την έκδοση των προβλεπόμενων από τον νόμο πιστοποιητικών, προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις τους και να μην ταλαιπωρούνται.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο υπουργός των Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Δημητρίου Τσακνάκη, γενικών γραμματέων υπουργείων και των προέδρων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Το γραφείο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, σε δύο βάρδιες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ωράριο λειτουργίας 07:30-22:00 καθημερινά. Παράλληλα έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα περίπου το πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών σε τουριστικά σημεία της πόλης από αστυνομικούς με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. 


Πηγή: Εφημερίδα "δημοκρατία"