meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ


Γιατί αυτού του παιδιού η καρέκλα έχει ρόδες; Γιατί αυτό το άτομο τοποθετεί μπροστά το μπαστούνι του συνέχεια; Γιατί αυτό το άτομο έχει μόνο ένα χέρι (ή ένα πόδι); Όταν το παιδί σας αρχίζει να ρωτάει τέτοιες ερωτήσεις, είναι συνήθως έτοιμο να ακούσει την απάντηση. Βήματα.

 1. Ψάξτε βιβλία που παρουσιάζουν παιδιά με αναπηρίες και διαβάστε τα μαζί  με το παιδί σας. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι τα άτομα  με αναπηρία δεν είναι τόσο διαφορετικά.

2. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις. Όταν το παιδί σας ξεχωρίζει ένα άτομο με αναπηρία στο δρόμο, χρειάζεται να του απαντήσετε επί τόπου. Πείτε του κάτι  σαν:

 - ‘’Είναι δύσκολο γι’ αυτό το κορίτσι να περπατήσει κι έτσι χρησιμοποιεί αυτό το καρότσι να μετακινείται καλύτερα’’.

- ‘’Δεν μπορεί να δει πολύ καθαρά, οπότε χρησιμοποιεί ένα μπαστούνι που  τον κάνει να νιώθει, αν πρόκειται αν προσκρούσει σε πράγματα’’.

- ‘’Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ένα χέρι μόνο και μερικές φορές οι  άνθρωποι έχουν ατυχήματα και χάνουν το χέρι τους. Δεν γνωρίζω γιατί έχει  ένα χέρι αλλά είναι εντάξει γιατί δεν πειράζει’’.

3. Μιλήστε με ανέμελο τόνο φωνής και δείξτε ότι η αναπηρία,ενώ υπάρχει  ,δεν είναι τίποτα σοβαρό. Αυτό βοηθάει να θεωρείται κανονική η έννοια της
 αναπηρίας κι έτσι το παιδί σας θα νιώθει άνετα κοντά σε άτομα με αναπηρία.

- Μην στέλνετε το παιδί σας να μιλήσει στο άτομο με την αναπηρία ή να του κάνει ερωτήσεις. Ενώ σας μοιάζει διδακτική στιγμή, γρήγορα γίνεται ενοχλητικό στο άτομο με την αναπηρία το οποίο έχει να τα βάλει και με το στίγμα και με τις τυχαίες ερωτήσεις από τους αγνώστους. Είναι πολύ αγενές να υποθέσετε ότι δεν θα το πειράξει το άτομο, ενώ θα κατευθύνεται σε μια συνάντηση ή θα είναι απορροφημένο σε βαθιές σκέψεις.

- Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το διδάξετε για το  στίγμα, το κίνημα δικαιωμάτων αναπηρίας και τις αόρατες αναπηρίες, όπως το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως, τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια.

4. Διδάξτε το παιδί σας να μην νοιώθει οίκτο για άτομα με αναπηρία. Ναι, μπορεί να έχουν δυσκολία να είναι υγιείς και γεροί αλλά τα καταφέρνουν όπως όλοι.

- Το ίδιο ισχύει και για τον θαυμασμό που είναι στην πραγματικότητα οίκτος μεταμφιεσμένος.

 -Μικρές συμβουλές-

- Διδάξτε το παιδί σας να μην αγγίζει σκύλους-οδηγούς (εκτός αν το άτομο  με την αναπηρία δώσει την άδειά του).Αυτό αποσπά το σκύλο και τον εμποδίζει από το να κάνει τη δουλειά του. Για παράδειγμα, πείτε: ’Αν ένας σκύλος φοράει αυτό, σημαίνει ότι δουλεύει και δεν πρέπει να τον χαϊδολογώ γιατί αποσπάται η προσοχή του.’’

 - Αν νιώθετε ανασφάλεια ή φόβο κοντά σε άτομα με αναπηρία,αυτή η στάση σας θα μεταφερθεί στο παιδί σας. Συμπεριφερθείτε με ωριμότητα.

- Σκεφτείτε την ιδέα να γίνετε εθελοντής σε κέντρο αποκατάστασης  (αναπήρων).Όταν περνάτε περισσότερο χρόνο με άτομα με αναπηρίες, θα   μάθετε για όλα τα είδη της αναπηρίας..Με τη σειρά σας, μπορείτε να διδάξετε αυτές τις γνώσεις στο παιδί σας. Ή ενώ βρίσκεστε σ’ αυτό το κέντρο, ζητήστε, αν μπορείτε να φέρετε και το παιδί σας μαζί.

-Προειδοποιήσεις-

- Μην προσποιείστε ότι δεν είναι κανένας, όταν το παιδί σας σας ρωτάει για ένα ανάπηρο άτομο στο δρόμο.Όχι μόνο προκαλεί αυτό σύγχυση στο παιδί σας  αλλά είναι και προσβλητικό για το άτομο με την αναπηρία.Τελικά το αγνοείτε!

 - Μη τιμωρείτε το παιδί σας επειδή σας κάνει ερωτήσεις.Το να κάνει ερωτήσεις(και μάλιστα πολλές!) είναι αυτό που υποτίθεται κάνουν τα παιδιά και οι ερωτήσεις για τις αναπηρίες δεν είναι ακατάλληλες.

- Μην αναφέρεστε στο άτομο με την αναπηρία ως άρρωστο,εκτός εάν είστε  απόλυτα σίγουροι ότι είναι. Επιπλέον, μπορεί να μπερδέψει το παιδί σας που μπορεί να υποθέσει ότι το άτομο μπορεί να έχει μια μεταδοτική ασθένεια και  πρέπει να είναι στο σπίτι.


Ε.Σ.Α.ΜΕΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Την  Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Θεανώ Φωτίου και Αλ. Φλαμπουράρης. Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του European Disability Forum Ιωάννη Βαρδακαστάνη και αποτελούνταν από τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Λεοντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Χρήστο Νάστα, τον οργανωτικό γραμματέα Αντώνη Χαροκόπο, τον Ταμία Κώστα Γαργάλη και το μέλος της Εκτελεστικής Γιάννη Λυμβαίο.

Μέσω του προέδρου της κ. Βαρδακαστάνη και των μελών της αντιπροσωπείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε στον Πρωθυπουργό τα καίρια προβλήματα και ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στην Ελλάδα της κρίσης. Δήλωσαν τη μεγάλη αγωνία των ατόμων με αναπηρία για τα επιδόματα τονίζοντας ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση ή εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων αναπήρων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων που έχουν εξαρτημένα άτομα αυτών των κατηγοριών υπό την προστασία τους. Επιβάλλεται να υπάρξει προστασία των φοροαπαλλαγών και διεύρυνσή τους, προστασία των εργαζομένων με αναπηρία στο Δημόσιο από νέες μειώσεις και αποκατάσταση των υφιστάμενων αδικιών, πλήρη αναμόρφωση του ΚΕΠΑ, επανεξέταση του νόμου για την προστασία της α κατοικίας, του ΕΝΦΙΑ κλπ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί ανεξάρτητο νόμο για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, περιεγράφηκε η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, τα κλειστά ή υποστελεχωμένα σχολεία, η απουσία πολιτικής για την αποιδρυματοποίηση και την ανεξάρτητη διαβίωση, η απαράδεκτη κατάσταση των κλειστών ιδρυμάτων περίθαλψης ατόμων με αναπηρία, ο κίνδυνος να κλείσουν δομές που έχουν οργανώσει και λειτουργούν σύλλογοι γονέων με παιδιά με βαριά αναπηρία, η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος Διερμηνείας Νοηματικής, η αναγκαιότητα ένταξης της διάστασης της αναπηρίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της έλλειψης συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών σε θέματα αναπηρίας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε ακόμη την πλήρη συμμόρφωση της ελληνικής πολιτείας με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής για την Αναπηρία, ενώ η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον Πρωθυπουργό τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη της Ε.Σ.Α.μεΑ. καθώς και δύο επιστολές, με τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος αναλυτικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα, το αναπηρικό κίνημα και η Κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να θωρακίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, και εντός του δεδομένου δημοσιονομικού πλαισίου, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα ΑμεΑ.

Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., θα εξεταστεί, τέλος, η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ατόμων με αναπηρία.

Σε ερώτηση του κ. Βαρδακαστάνη προς τον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. εύλογα και η κυβέρνησή του θα δώσει τη μάχη να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να μην υπάρξουν περικοπές,

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, ζήτησε πλήρη προστασία από όλες τις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς κλπ. και επεσήμανε ότι το αναπηρικό κίνημα είναι σε διαρκή και αγωνιστική ετοιμότητα για τις εξελίξεις. «Το αναπηρικό κίνημα δεν θα αποδεχθεί ποτέ η κρίση να καταπιεί τα άτομα με αναπηρία».

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος άμεσα επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο, και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η οικονομική κρίση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι στέκεται αρωγός στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία της Προεδρίας με την Ε.Σ.Α.μεΑ.




Οι επιστολές προς τον Πρωθυπουργό:

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Αθήνα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και με τις οικείες υπηρεσίες διαχείρισης του ΕΣΠΑ, διοργάνωσε το τελευταίο δίμηνο 14 συναντήσεις τεχνικής υποστήριξης των στελεχών που διαχειρίζονται τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά τους για ένταξη στα οικεία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, με προοπτική την άρση της διάκρισης εις βάρος τους, τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών-φυσικών ή ηλεκτρονικών, την προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους και τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από την ιδρυματική φροντίδα στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης της Αθήνας ήταν και η ενίσχυση της ικανότητας των στελεχών των ΕΥΔ των επιτελικών φορέων αλλά και των δυνητικών δικαιούχων αναφορικά με την οριζόντια ενσωμάτωση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, στη βάση των απαιτήσεων των Κανονισμών των ΕΔΕΤ της νέας προγραμματικής περιόδου καθώς και των απαιτήσεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που συνδέονται άμεσα με την Αιρεσιμότητα 3 «Αναπηρία».


Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκ μέρους του κ. Δημήτρη Ιακωβίδη, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) η κ. Νατάσσα Ζαρκοπούλου και εκ μέρους του κ. Δημήτρη Φακίτσα, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), η κ. Εύη Κυριακίδου.

Η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας.

Η παρουσίαση των προβλέψεων για την αναπηρία στα Τομεακά Ε.Π. και στην εξειδίκευση εφαρμογής τους πραγματοποιήθηκε ως εξής: ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία»: Ευγενία Ρίγγα, Στέλεχος Μονάδας Α1 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη»: Αθανάσιος Μαντζώρος, Προϊστάμενος Μονάδας Α Ε.Υ.Δ., Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» - Τομέας Μεταφορών, ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα: Αμαλία Καψάλα, Στέλεχος Μονάδας Α2 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ;


του Βαγγέλη Αυγουλά, δικηγόρου, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Μέλους Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ

Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής, αλλά μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το μόνο που γιορτάζουμε στις 3 Δεκέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου είναι ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης ,της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. 

Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Είναι πλέον νομικά, πολιτικά και ηθικά παραδεκτό ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το άτομο με αναπηρία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το είδος της αναπηρίας, είναι φορέας δικαιωμάτων, είναι υποκείμενο της τύχης του. Αυτή η αρχή πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής στη χώρα για την αναπηρία Και με το δεδομένο αυτό, κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην επανεμφάνιση του φαινομένου του συμπονετικού συντηρητισμού και του κολακευτικού λαϊκισμού, που είναι ουσιαστικά η μεταμφίεση της φιλανθρωπικής προσέγγισης, εφόσον μέσω αυτού ουσιαστικά αμφισβητείται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα ζητήματα της αναπηρίας και υπονομεύεται ο ρόλος του κράτους ως εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών, πρέπει να αναχαιτιστεί.

Η αναπηρία δεν έχει χρώμα και κόμμα, διαπερνά τη δράση, την κινητοποίηση και τις παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, όλες τις αρχές, το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό δεν είναι καινοφανές σύνθημα, είναι ο πυρήνας του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του Αναπηρικού Κινήματος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την άλλη θεμελιώδη αρχή του Αναπηρικού Κινήματος «τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία». Γι’ αυτό και η διάσταση της αναπηρίας πρέπει να διαχέεται και να εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές και σε όλα τα προγράμματα από τη σύλληψή τους. 

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναμένουν, επιδιώκουν και διεκδικούν να διαμορφωθούν πραγματικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους, ανεξάρτητα από το βαθμό και το είδος της αναπηρίας τους, δεδομένου ότι υφίστανται έντονα την άνιση μεταχείριση και τον αποκλεισμό σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Απαιτούν από την Κυβέρνηση της χώρας, αλλά και από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, να διαμορφώσουν τις αναγκαίες συνθήκες έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρμογή σύγχρονες πολιτικές δημόσιου χαρακτήρα που να συνάδουν με τη δικαιωματική προσέγγιση στην αναπηρία. 

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του  πληθυσμού της χώρας, και οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Αντιμετωπίζουμε τη διαπόμπευσή μας από το φαινόμενο των «αναπήρων μαϊμού», το οποίο συντηρείται ως κατεξοχήν πελατειακό ζήτημα τουλάχιστον μια 20ετία από το πολιτικό σύστημα της  χώρας. Την 3 Δεκέμβρη 2015, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να  ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Η φετινή 3η Δεκέμβρη, ας γίνει η αφορμή για την αρχή ενός πανελλαδικού πανανθρώπινου αγώνα για την προστασία της κοινωνικής αξιοπρέπειας όλων μας, μιάς και σε λίγο αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική και πολιτική κατηφόρα, δεν ξέρω πόσοι πια δε θα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που καλούνται να πληρώσουν μια στημένη κρίση χωρίς να φταίνε.

Περιθωριοποιώντας και απομονώνοντας τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού που έχουν αποκτήσει ανησυχητική υπόσταση των τελευταίο καιρό ανάμεσα μας, ας πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση ότι ήρθε η ώρα της μετάβασης στο αύριο, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα της ισότητας για όλους, για να σέβεται η Ελλάδα όλους τους πολίτες της και να τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους.

Η ώρα της δράσης για το καινούριο, το δίκαιο, το ισότιμο είναι τώρα!


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ



Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα για μία ενημέρωση σχετικά με τους Σκύλους Οδηγούς, στο πλαίσιο και της επερχόμενης Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ στις 3 Δεκέμβρη.

«Είναι σημαντικό οι μελλοντικοί χειριστές ενός Σκύλου Οδηγού από τα μαθητικά τους χρόνια να έρχονται σε επαφή με κουτάβια που προορίζονται για Σκύλοι Οδηγοί, καθώς και με εκπαιδευόμενα σκυλιά, ενώ είναι και πολύ δυνατή μία επικοινωνία με ενεργούς χειριστές Σκύλων Οδηγών», μας δήλωσε η Πρόεδρος του Κέντρου κα Ζωή Γερουλάνου στο πλαίσιο της επίσκεψης.

«Η ανταλλαγή απόψεων και η ελεύθερη έκφραση προβληματισμών είναι η αρχή μίας πολύ ουσιαστικής συνεργασίας με το ΚΕΑΤ σχετικά με το θέμα των Σκύλων Οδηγών», συμπλήρωσε.


Οι μαθητές και οι γονείς, ένα ακροατήριο με πολλές ερωτήσεις, προβληματισμούς και θετική περιέργεια, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σχολείου, έδωσαν την δυνατότητα μαζί με τους αναδόχους Εθελοντές, τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτές και μία χειρίστρια Σκύλου Οδηγού την κα Μαρία Κουράκου, να πραγματοποιηθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα αμφίδρομη επικοινωνία. Βέβαια η ζωντάνια ξεχείλισε όταν οι μικροί μαθητές υπό τις οδηγίες και την εποπτεία των εκπαιδευτών, μπόρεσαν να αγγίξουν, να χαϊδέψουν, να παίξουν ή και να δοκιμάσουν μια μικρή βόλτα με ένα εκπαιδευόμενο κουτάβι ή με έναν εν ενεργεία σκύλο οδηγό αντίστοιχα! Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των παιδιών παρέτειναν την προγραμματισμένη εκδήλωση τουλάχιστον κατά μια ώρα!

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές του ΚΕΑΤ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κος Στρατής Χατζηχαραλάμπους που διατελεί και Πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου, ο κος Βαγγέλης Αυγουλάς Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές κα Αιμιλία Κλεφτογιάννη με την ΑΛΜΑ, ο Γιάννης Κονδράρος με τον Έκτορα και ο Λευτέρης Κιταντζής με την ΙΡΙΔΑ, οι Ανάδοχοι Εθελοντές κα Ιωάννα Βουρακίδου με την UNI και ο κος Στράτος Λαδόπουλος με την LEVER.



Ο 27χρονος δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, μίλησε δημόσια στο κοινό για την εμπειρία της βόλτας με έναν σκύλο οδηγό και την αρχική του άρνηση για το εγχείρημα στην Ελλάδα:

«Έχω γεννηθεί τυφλός και από νωρίς, χάρη και στην επιμονή της οικογένειας μου, έμαθα να κινούμαι ανεξαρτήτως, έχοντας καλή εκπαίδευση και στη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού. Γι’ αυτό και ήμουν πολύ αρνητικός στο να πάρω σκύλο οδηγό. Πίστευα ότι θα τον φροντίζω καθημερινά δυσανάλογα από τη χρησιμότητα  που θα έχει αυτός για μένα. Μέχρι που «προκλήθηκα» να δοκιμάσω μια σωστή βόλτα, πέρα από τον πρώτο ενθουσιασμό ή την πλάκα, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή κ. Γιάννη Κονδράρου και του Angel, του πρώτου σκύλου που το Κέντρο εκπαίδευσε για σκύλο οδηγό.

Σε μια τετράωρη βόλτα μια Κυριακή πρωί στο Ίλιον, στην πόλη που ζω και εργάζομαι, σε διαδρομές που κάνω καθημερινά, ο Angel απέφευγε με ασφάλεια τα ψηλά εμπόδια που δε μπορώ εγώ να βρω με το μπαστούνι μου, μου βρήκε άδεια θέση σε ένα από τα παγκάκια της γεμάτης κεντρικής μας πλατείας για να ξεκουραστούμε λίγο, μπήκαμε μαζί στο λεωφορείο αφού πρώτα εντόπισε τη στάση και το πιο σοκαριστικό για μένα; Κοκάλωσε όταν ένας οδηγός πέρασε με κόκκινο φανάρι και σίγουρα θα είχα ατύχημα αν ήμουν μόνος μου.

Μετά από αυτή την εμπειρία, έχω αρχίσει να ξανασκέφτομαι τη θέση ενός σκύλου οδηγού στη ζωή μου. Δε νιώθω έτοιμος ακόμα να πάρω κάποια απόφαση, σίγουρα όμως θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το εγχείρημα του Κέντρου για το κοινό καλό των ατόμων με προβλήματα όρασης στη χώρα μας».



Δείτε ένα βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη βόλτα του Βαγγέλη Αυγουλά με τον Angel!

Σε γραπτή της δήλωση προς το κοινωνικοπολιτικό blog «με Άλλα Μάτια», η νέα διοικήτρια του ΚΕΑΤ κα Μπέττυ Λεωτσάκου, επισήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα εξής:

«Η χρήση σκύλων – οδηγών από ένα άτομο με προβλήματα όρασης με στόχο την ολοκληρωτική αυτονομία του στην κίνηση είναι μια επιλογή που πρέπει να δίνεται στα άτομα με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών αφού έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Στον απόηχο της πρόσφατης εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Α.Τ με θέμα τη γνωριμία  των παιδιών με προβλήματα όρασης με τους σκύλους οδηγούς και τους χειριστές τους αποτυπώνουμε τα εξής:

1.      Η εκδήλωση ήταν απολύτως επιτυχημένη καθότι η συμμετοχή των παιδιών ήταν σημαντική.  
2.      Ανάλογες δράσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τους σκύλους –οδηγούς.
3.      Τα παιδιά ενθουσιάσθηκαν με αυτή τη συνάντηση  που στόχο έχει τα παιδιά με προβλήματα όρασης να είναι σε θέση να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους στην κίνηση με τον πιο προσφιλή σε αυτά τρόπο.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών κα Ζωή Γερουλάνου καθώς και τους εργαζόμενους χειριστές σκύλων, εθελοντές και τέλος όλους τους φίλους του Κέντρου όπως ο κ. Αυγουλάς.

Θα σας περιμένουμε όλους ξανά»!





ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ε.Σ.Α.ΜΕΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Για την αξιοπρέπεια, την κοινωνική προστασία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη.

Διαδίδουμε το μήνυμα του αναπηρικού κινήματος της 3ης Δεκέμβρη. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, σήμερα, 3η Δεκέμβρη 2015, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Σήμερα, 3η Δεκέμβρη 2015, διατρανώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα και την προστασία ζωής. 

Από την αρχή αυτής της κρίσης, με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και  χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους. Το 3ο Μνημόνιο έδωσε τη χαριστική βολή στα δικαιώματα και στους όρους διαβίωσής μας.

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΣ
      
Εκφράζουμε την πολιτικο - ιδεολογική αντιπαράθεσή μας:

• στην εφαρμογή μίας στενής οικονομίστικης λογικής που υποβιβάζει τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ζητήματα της αναπηρίας, σε οικονομικά και χρησιμοποιεί ως πρωταρχικό κριτήριο λήψης αποφάσεων, συχνά με επιστημονικά αμφισβητούμενη μεθοδολογία, την ανάλυση κόστους-οφέλους,
• στις απόψεις που τάσσονται υπέρ της αποκαθήλωσης του κοινωνικού κράτους,
• στην αποσταθεροποίηση της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων, με την επίκληση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, τα οποία πηγάζουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Σύνταγμα της χώρας,
• στην επιδίωξη για μετάθεση των ευθυνών από την κοινωνία στο άτομο, χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, που αντιβαίνει στον πυρήνα της σύγχρονης δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία
 • στην καλλιέργεια συντηρητικών αντιλήψεων «φιλανθρωπίας», που βρίσκουν  πρόσφορο έδαφος σε υφεσιακά περιβάλλοντα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία με ευκαιριακό και επιλεκτικό τρόπο, σε αντιδιαστολή των υποχρεώσεων του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η ρητορική συμπάθειας στα άτομα με αναπηρία χωρίς αλλαγή προσανατολισμού στην οικονομική πολιτική στερείται νοήματος. Η σημερινή πραγματικότητα αποτυπώνεται μέσα από την απαρίθμηση μιας σειράς αντι- αναπηρικών μέτρων:

• αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
• λουκέτο σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
• κίνδυνος να μπει λουκέτο σε δομές που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν  για τα παιδιά τους οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
• περικοπές στη χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν  άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους,
• η επικρατούσα σύγχυση στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν κάθε χρόνο τα σχολεία,
• αντικοινωνικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας,
• αύξηση του ποσοστού ανεργίας και στα άτομα με αναπηρία,
• τα ξεχασμένα στα νησιά άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση,
• άδικος συνυπολογισμός του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η Αναπηρία και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Πλαίσιο προτάσεων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

• Προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, γνωστών ως προνοιακών επιδομάτων (διατροφικό,  εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.), τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία. Τα επιδόματα είναι τα μόνα που συνδέονται με το πρόσθετο κόστος για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία. Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής.

• Καμία σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας με οποιαδήποτε εισοδηματικά όρια και κριτήρια! Άμεση προστασία εδώ και τώρα της πρώτης κατοικίας από τους  πλειστηριασμούς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τους γονείς που φροντίζουν άτομα με αναπηρία! Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτου  εισοδήματος.

• Άρση των μειώσεων που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων και ελάφρυνση από  την επιβολή έκτακτων εισφορών.

• Αναμόρφωση και τροποποίηση του ν.2643/98 ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Άμεση διεκπεραίωση των διαδικασιών επεξεργασίας και μοριοδότησης των αιτήσεων της τελευταίας προκήρυξης του ν.2643/98 ώστε να μην καθυστερήσουν περισσότερο οι τοποθετήσεις των επιτυχόντων, άμεση προκήρυξη από τον Ο.Α.Ε.Δ. των θέσεων του δημοσίου που εκκρεμούν, καθώς και των θέσεων του ιδιωτικού τομέα και έκδοση των ειδικών προκηρύξεων για τις θέσεις τυφλών τηλεφωνητών και τυφλών δικηγόρων.

• Διατήρηση κάθε ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και παράλληλα διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων.

• Εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα αναπηρία (συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77) και των συντάξεων γονέων - αδελφών - συζύγων - κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από ρυθμίσεις που θα στοχεύσουν σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Επέκταση της εξαίρεσης από τις περικοπές των  συντάξεων του ν. 4093/12 και για τους έχοντες τουλάχιστον 80% ποσοστό αναπηρίας  του ιδιωτικού τομέα.

• Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα, βάσει του ν. 3996/2011.

• Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ειδική Εκπαίδευση. Να σταματήσει επιτέλους ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και η επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση. Να σταματήσει το φαινόμενο των αναπληρωτών  εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση - χρειάζονται επιτέλους μόνιμοι διορισμοί. Όλα τα σχολεία να ανοίγουν την ίδια ημέρα!

• Εξαίρεση του τομέα της Υγείας από τις δεσμεύσεις των Μνημονίων για  περαιτέρω μείωση των δαπανών. Αντιθέτως, επιβάλλεται αύξηση των δαπανών  για τη Υγεία τουλάχιστον στα κατώτερα όρια ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή  Ένωση, δηλαδή στο 7% του ΑΕΠ και όχι στο 4.5% που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, με περαιτέρω μειώσεις κατά 0.5% ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, φτάνοντας στο επικίνδυνο όριο για τη δημόσια υγεία του 3% του ΑΕΠ. Διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των σκευασμάτων  της  κατηγορίας 1Α προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι  χρόνια πάσχοντες. Εκσυγχρονισμός των Μονάδων Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών) και ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στη Περιφέρεια,  με το απαραίτητο  ανθρώπινο δυναμικό για την λειτουργία τους πάνω από το όριο  κινδύνου. Υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με ανθρώπινους  και υλικούς πόρους και άμεση εκπόνηση νέου προγράμματος για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας στα επιτυχημένα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών  χωρών.

• Διαβίωση στην Κοινότητα με την εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης, με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις ΣΥΔ - ΑμεΑ, ενδυνάμωση του θεσμού με ίδρυση νέων και θέσπιση ενιαίου συστήματος διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου τους, με θέσπιση προϋποθέσεων και προδιαγραφών ίδρυσης κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης με στόχο να υποστηριχτούν τα άτομα με αναπηρία να  διαβιούν με τις οικογένειές τους, καθώς και με θέσπιση Προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για άτομα με βαριά αναπηρία.

• Άμεση οργάνωση Δημόσιου Δικτύου Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Αποσύνδεση του μοναδικού Εθνικού Κέντρου (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και ίδρυση νέων Κέντρων Αποκατάστασης στην περιφέρεια όπως και Δικτύου Κέντρων και Μονάδων Χρονίως Πασχόντων. 

• Προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και  χορήγησης θεραπευτικών μέσων/μεθόδων, ορθοπεδικών μέσων - τεχνητών μελών-τεχνικών μέσων υγείας για κωφούς και τυφλούς,   σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση - ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, με μείωση του κόστους συμμετοχής και έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

• Διασφάλιση του Προνοιακού Συστήματος της χώρας, στελέχωση και διεύρυνσή  του: χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, χρηματοδότηση και περαιτέρω ενίσχυση  του θεσμού των  Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) επαναλειτουργία των ΣΥΔ που έκλεισαν, επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Πρόνοια, άμεσος σχεδιασμός ενός σχεδίου αποϊδρυματοποίησης και ανεξάρτητης διαβίωσης στην κοινότητα.

• Παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις  μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία και βαριές χρόνιες παθήσεις.

 • Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας με απόλυτο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

• Κάλυψη των αναγκών των πιο αποκλεισμένων από εμάς ατόμων, δηλαδή των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Οριστική διασφάλιση της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ. και λειτουργία όλων των προνοιακών δομών που λειτουργούν οι ΟΤΑ της χώρας (ΚΔΑΠ -ΑμεΑ , ΚΗΦΗ κ.λπ).

• Ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. 

• Επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η ΟΜΚΕ ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να καλύπτει όλες τις επικοινωνιακές ανάγκες των Κωφών-Βαρήκοων.

 • Διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση που  ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, που ζουν στη νησιωτική Ελλάδα και την υιοθέτηση επιτέλους της νησιωτικής πολιτικής, προκειμένου να συνεχίσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια να ζούμε στον τόπο μας. Μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα Άτομα με Αναπηρία με ποσοστό 67% και των συνοδών τους. Όχι στην αύξηση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 23% στα νησιά.

• Προώθηση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στις υποδομές  (κτιριακές, εξωτερικοί χώροι κοινής χρήσης, παραλίες/αιγιαλοί, μεταφορές κ.λπ.) και στις υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, πλήρη συμμόρφωση των  ιστοσελίδων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου με τις «Οδηγίες για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του Ιστού (ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989)», καθιέρωση της διάθεσης πληροφοριών και σε προσβάσιμους μορφότυπους από το  δημόσιο (π.χ. έντυπα με μεγάλους χαρακτήρες ή/και σε γραφή Braille ή/και σε «easy-to-read» μορφή, κασέτες και CDs, DVDs με διερμηνεία στη νοηματική κ.λπ.), καθιέρωση διερμηνέων νοηματικής γλώσσας σε υπηρεσίες συναλλαγής με κοινό μεγάλης κίνησης, ένταξη της διάστασης της προσβασιμότητας των ατόμων  με αναπηρία σε όλους τους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών των Φορέων που εποπτεύει η Πολιτεία.

Ως Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνονται στην  Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία και τις  οικογένειές τους αλλά και όλη την κοινωνία να λάβουν μέρος σε κάθε πρωτοβουλία και διαμαρτυρία που διοργανώνεται από τις οργανώσεις-μέλη μας και όχι μόνο, διεκδικώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μέσα σε αυτή τη οικονομική συγκυρία.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων και στην αναλγησία των στελεχών κάθε Τρόικας ή Κουαρτέτου. Παίρνουμε θέση στις διαπραγματεύσεις και δεν θα  αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

Οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην εξόντωσή μας! Με τη σημερινή διακήρυξη δηλώνουμε  ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας με κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Αυτό ήταν και το καθολικό μήνυμα του πάνδημου συλλαλητηρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. της  4ης Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α-Β Βαθμού, τα πολιτικά κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία, τα Ευρωπαϊκά Όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να πάρουν θέση. Καλούμε τις ευρωπαϊκές και τις  διεθνείς οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να στηρίξουν τα άτομα με  αναπηρία στην Ελλάδα που απειλούνται από το 3ο  Μνημόνιο με εξαθλίωση, απαξίωση κι εξόντωση.



Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΤΟ 2016


Στην κατηγορία των 2 εκατομμυρίων σήμερα ανασφάλιστων περιλαμβάνονται άνεργοι, παιδιά έως 18 ετών, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας, φιλοξενούμενοι σε Ιδρύματα, κρατούμενοι σε φυλακές ή άτομα που παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο άσκησης ποινής, ομογενείς, αλλοδαποί με άδεια διαμονής κλπ.

Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι θα δικαιούνται από το νέο έτος πλήρη  και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, ενώ ένα μέρος τους θα δικαιούται και δωρεάν φάρμακα. Αυτό θα προβλέπει τροπολογία των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία πρόκειται να κατατεθεί, εντός του Δεκεμβρίου, για ψήφιση στη Βουλή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με το e-dimosio.gr, η τροπολογία θα θεσπίζει δύο βασικές  κατηγορίες ανασφάλιστων.

Στην πρώτη γενική κατηγορία θα υπάγονται οι ανασφάλιστοι με ετήσιο εισόδημα για το 2015 άνω των 6.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι θα μπορούν να  εξετάζονται η να νοσηλεύονται δωρεάν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας) με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Παράλληλα θα δικαιούνται φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλοντας ανάλογη συμμετοχή στα φάρμακα όπως οι ασφαλισμένοι (έως 25%).

Στην δεύτερη κατηγορία θα υπάγονται οι ανασφάλιστοι με ετήσιο εισόδημα το 2015 έως 6.000 ευρώ. Οι ανασφάλιστοι αυτοί θα υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠ και θα δικαιούνται για το 2016 αλλά και για κάθε έτος (εφόσον παραμένουν ανασφάλιστοι η το προηγούμενο έτος δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ) πλήρη και δωρεάν νοσοκομειακή αλλά και φαρμακευτική περίθαλψη.

Εάν κατά τη διάρκεια του έτους βρουν εργασία και ασφαλιστούν διακόπτεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκτούν τις παροχές του ασφαλισμένου σε Ταμείο. Στην κατηγορία των 2 εκατομμυρίων σήμερα ανασφάλιστων περιλαμβάνονται άνεργοι, παιδιά έως 18 ετών, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας, φιλοξενούμενοι σε Ιδρύματα, κρατούμενοι σε φυλακές ή άτομα που παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο άσκησης ποινής, ομογενείς, αλλοδαποί με άδεια διαμονής κλπ.

Παράλληλα όλοι οι ανασφάλιστοι, εκτός από τη νοσοκομειακή περίθαλψη θα δικαιούνται και τις ανάλογες παροχές που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι των  Ταμείων, όπως οδοντιατρική περίθαλψη, χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων, φυσικοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, νοσηλεία σε ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και μετάβαση για νοσηλεία-θεραπεία στο εξωτερικό.


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2015 ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτης του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων (ΣΚΕΠ) κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, για να μιλήσει σε μαθητές της πόλης για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας ενός νέου με πρόβλημα όρασης που θέλει να ζει τη ζωή του «φυσιολογικά»!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΣΚΕΠ που εφαρμόζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να έρχονται σε βιωματική επαφή με νέους με αναπηρία και να λύνουν χωρίς φραγμούς κάθε απορία τους γνωρίζοντας την ομορφιά της Διαφορετικότητας!

Το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου ο νεαρός δικηγόρος επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη, μιλώντας σε πάνω από 200 παιδιά περισσότερες από δύο διδακτικές ώρες!


Τα παιδιά, σε ένα υποδειγματικό κλίμα συζήτησης, ήταν γεμάτα απορίες αλλά και εύστοχες παρατηρήσεις για ένα ομορφότερο μέλλον των νέων με αναπηρία στη χώρα μας!

Πρόκειται για σύλλογο διδασκόντων διαχρονικά ευαισθητοποιημένο στο Γυμνάσιο εκείνο, αφού και πέρυσι ομάδα μαθητών διακρίθηκε για τις βιωματικές συνεργασίες της με νέους με κινητική αναπηρία.


Τις φετινές δράσεις συντόνισε η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου κα Κοεμτζοπούλου, η οποία βοήθησε το Βαγγέλη Αυγουλά κατά την ομιλία του να δείξουν και τις σωστές τεχνικές συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι συνεργάτες του ΣΚΕΠ Βαγγέλης Αυγουλάς και Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ήταν προσκεκλημένοι από τα ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν ομιλία σε περισσότερους από 70 σπουδαστές με κατεύθυνση την εργοθεραπεία, τα παιδαγωγικά και τη φυσικοθεραπεία.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βαγγέλης Αυγουλάς ζήτησε τυχαία από ένα δείγμα εθελοντών ακροατών να παρακολουθήσουν την εκδήλωση φορώντας μάσκα και μετά εκείνοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους και τις «εικόνες» που τους έδωσαν οι άλλες τους αισθήσεις πλην της όρασης!



Η ηλικία και η επιστημονική κατάρτιση των ακροατών, βοήθησε στο να συζητηθούν σοβαρά θέματα βγαλμένα από την καθημερινότητα των ΑμεΑ που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ταμπού και δεν αγγίζονται στις δημόσιες συζητήσεις, όπως η σεξουαλικότητα στους νέους με αναπηρία.


Το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Αυγουλάς επισκέφθηκε το 1οΓυμνάσιο Τριανδρίας, όπου εκεί συνομίλησε για μια διδακτική ώρα με μαθητές ενός τμήματος της Β’ Τάξης και ενός της Γ’ τα οποία ενσωματώνουν και τμήμα ένταξης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το διήμερο έκλεισε με την ομιλία του Βαγγέλη Αυγουλά στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου και στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, μια ομιλία γεμάτη ζωντάνια και ζωηρό ενδιαφέρον για το «Διαφορετικό»!



Τις δράσεις κάλυψε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, με συνέντευξη που παραχώρησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς στην πρωινή εκπομπή της κας Γκράτσιου την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Αυγουλάς απέτισε φόρο τιμής στο Μνημείο για τους δεκάδες ήρωες πεσόντες συμπατριώτες μας από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Χορτιάτη.


Επίσης, πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τη Γραμματέα της Νεοσύστατης Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών -Περιφερειακή Ένωση Θεσσαλονίκης-, κα Νικολέτα Χαλτούτα.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΦΑΡΜΟΓΗ AUDITALE: ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Το Auditale είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα με αφηγηματικά βιβλία (audiobooks). Διατίθεται στο appstore για συσκευές iPhone, iPod- Touch και ipad.

Η χρήση των audiobooks γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και στη χώρα μας και προτιμάται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που λατρεύουν το βιβλίο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: η ευκολία στη χρήση που μας προσφέρει η τεχνολογία καθιστά την ακρόαση βιβλίων την καθημερινή μας συντροφιά, αφού μπορούμε πολύ εύκολα πολύ εύκολα πια να τη συνδυάσουμε με πολλές από τις δραστηριότητες μας :

  • Περίπατο
  • Άθληση
  • Ποδήλατο
  • Μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Οδήγηση
  • Πολύωρα ταξίδια
  • Χειρωνακτικές εργασίες
  • Στιγμές χαλάρωσης


Έτσι μπορεί να γίνει μία συντροφιά γεμάτη συγκινήσεις, απολαυστικές στιγμές και φανταστικά ταξίδια που μόνο τα βιβλία μπορούν να μας χαρίσουν. Μια συνήθεια που μπορεί να ομορφύνει τις μέρες μας και να κάνει τη ζωή μας πιο ποιοτική.

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή μπορεί εξυπηρετήσει απόλυτα τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία), αφού τα αφηγηματικά βιβλία είναι ο ιδανικός τρόπος να διατηρήσουν την επαφή τους με το χώρο του βιβλίου.

Επίσης βοηθά όσους θέλουν να διατηρήσουν στενή επαφή με την ελληνική γλώσσα καθώς και Έλληνες του εξωτερικού.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής:

  • Player με άμεση και εύκολη αναπαραγωγή του βιβλίου
  • Εύκολη πλοήγηση ανά κεφάλαιο
  • Δυνατότητα ορισμού σελιδοδείκτη
  • Προγραμματισμένη παύση (sleep), δυνατότητα πολύ χρήσιμη όταν, για παράδειγμα, κάνουμε ακρόαση λίγο πριν τον ύπνο
  • Αυτόματος σελιδοδείκτης σε εισερχόμενη κλήση του κινητού

Κατηγορίες βιβλίων:

  • Ελληνική Πεζογραφία
  • Παιδικό
  • Εφηβικό
  • Ξένη Λογοτεχνία
  • Δοκίμιο
  • Θεατρικό

Η προσπάθειά μας ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές επιλογές βιβλίων που τα διαβάζουν επώνυμοι καλλιτέχνες.

Η συνεργασία μας με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας είναι τα διαπιστευτήριά μας για την είσοδο μας στη νέα αυτή αγορά.

Ενδεικτικά μερικοί από τους τίτλους μας:


  • "Εύα" της Έρσης Σωτηροπούλου, αφήγηση Εύα Κεχαγιά (Ελληνική Πεζογραφία)
  • "LeanIn - Βγείτε μπροστά. Γυναίκες, εργασία και θέληση για εργασία" της Sheryl Sandberg, αφήγηση Νικολέτα Δάφνου (Δοκίμιο)
  • "Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών" της Λίλης Λαμπρέλλη και αφηγήτρια την ίδια την συγγραφέα (Λαογραφία)
  • "Ο Ναύτης" του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, αφήγηση Τάσος Αποστόλου (Ελληνική Πεζογραφία)
  • "Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ" του Μάνου Ελευθερίου και αφηγητή τον ίδιο τον συγγραφέα (Ελληνική Πεζογραφία)
  • "Οι περιπέτειες του Οδυσσέα" της Ελένης Δικαίου, αφήγηση Έλενα Δημητράκη (Παιδικό)
  • "Morendo" σε κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία της Όλγας Λασκαράτου. 'Ενας μονόλογος για τη γυναίκα, που άλλαξε την ιστορία της όπερας, τη Μαρία Κάλλας με την Εύα Κεχαγιά. (Θεατρικό)
  • “Η Μεταμόρφωση” του Φραντς Κάφκα, αφήγηση Γιάννης Νταλιάνης (ξένη λογοτεχνία) 


Η ομάδα του Auditale εκτός από τους συγγραφείς και τους αφηγητές, αποτελείται ακόμη από μουσικούς, παραγωγούς, ηχολήπτες και κειμενογράφους. Ανθρώπους με αξιόλογες σπουδές, γνώσεις και με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, του θεάτρου και της διαφήμισης. Συνδετικός κρίκος για όλους αυτούς τους ανθρώπους στάθηκε η αγάπη για το βιβλίο και την τεχνολογία, αλλά και το κοινό όραμα να γίνει αυτή η αγάπη για τη γνώση κτήμα των πολλών και το βιβλίο καθημερινή συντροφιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της εφαρμογής, καθώς και δείγματα των τίτλων μας για ακρόαση, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας www.auditale.com