meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΤΙΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ


Όπως μας εξηγεί το emprosnet.gr, Η σειρά «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο» είναι μία τηλεοπτική εκπομπή - σειρά ντοκιμαντέρ, με θέμα τη φοιτητική ζωή και κουλτούρα στην Ελλάδα, η οποία γυρίστηκε το χειμώνα του 2014 και την άνοιξη του 2015 για λογαριασμό του καναλιού «Βουλή Τηλεόραση». Η πρώτη προβολή της έγινε τον Αύγουστο του 2015 και εξακολουθεί να προβάλλεται σε επανάληψη μέχρι και σήμερα.

Απαρτίζεται από εννέα αυτοτελή επεισόδια, διάρκειας 15 περίπου λεπτών, με τη μορφή πορτρέτων. Καθένα απ’ αυτά πραγματεύεται την ιστορία ενός φοιτητή ή φοιτητικής ομάδας που διέπρεψε σε κάποιο τομέα ή επιδίδεται σε κάποια ξεχωριστή δραστηριότητα.

Τα θέματα αφορούν τη συμμετοχή των φοιτητών σε φοιτητικές ομάδες εθελοντισμού, social media, ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών, διεθνείς διαγωνισμούς, πολιτιστικές ομάδες,  εργασία ταυτόχρονη με σπουδές καθώς και δυσκολία φοίτησης των ατόμων με αναπηρία.



Πρόκειται για την πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ποτέ για ελληνικό κανάλι εθνικής εμβέλειας αποκλειστικά από ενεργούς φοιτητές ενός ελληνικού τμήματος σε όλες τις ειδικότητες (έρευνα, σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ κ.λπ.).

Η παραγωγή της σειράς «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο» έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος πρακτικής άσκησης πέντε τελειοφοίτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τηλεοπτικό σταθμό της «Βουλής».

Η ομάδα των τελειοφοίτων ονομάζεται «JumpCat Team» και αποτελείται από τους Νεφέλη Βάθη, Γιώργο Δελημήτρου, Γιώργο Μανδελένη, Κατερίνα Μέξη,  Γαλάτεια Ταξίδη. Οι ρόλοι που αναλάμβανε ο καθένας για τις ανάγκες της εκπομπής εναλλάσσονταν σε κάθε επεισόδιο ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Συντονιστές του προγράμματος υπήρξαν ο Άρης Φατούρος, σύμβουλος προγράμματος στη «Βουλή Τηλεόραση», και ο Γιάννης Σκοπετέας, επίκουρος καθηγητής Σεναριογραφίας και Σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Ένα από τα 9 επεισόδια, είναι και το αφιέρωμα στην καθημερινή ζωή του νεαρού δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

Σε αυτό το επεισόδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται σκηνές από την εργασία του κ. Αυγουλά στο δικηγορικό γραφείο με τους συνεργάτες του, από την προετοιμασία της διπλωματικής του εργασίας στη Νομική Σχολή, από την προεργασία των δημοσιεύσεων στο κοινωνικοπολιτικό του blog «Με Άλλα Μάτια», ενώ μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών ( http://access.uoa.gr )  παρουσιάζοντας τα οφέλη που οι εργαζόμενοι της κοπιωδώς, παρά την κρίση,  προσπαθούν να προσφέρουν στους εκατοντάδες φοιτητές με αναπηρία του ΕΚΠΑ.

Στον ελεύθερο χρόνο του, όπως θα δείτε, δίνει «ομηρικές μάχες» με φίλους του παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ εντύπωση προκαλεί πώς ένας ολικά τυφλός βγαίνει για καφέ με έναν κινητικά ανάπηρο φίλο του, κόντρα στις δυσκολίες των αφιλόξενων και συχνά απροσπέλαστων πόλεων!



Δείτε το επεισόδιο πατώντας εδώ:




ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η Αγγελική Παππά, δασκάλα στις Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 50 κορυφαίων υποψηφίων για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου. Έχει διδάξει περίπου 800 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και επιμόρφωσε περίπου 1.500 εκπαιδευτικούς στις δικές της μεθόδους. Οι βαθμοί των μαθητών της στις εξετάσεις IELTS και EFL είναι υψηλοί, με το 80% των μαθητών να επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του 80%. Στη λίστα με τους 50 καλύτερους δασκάλους του κόσμου που είναι υποψήφιοι  για το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου 2016, συμπεριλαμβάνεται η Ελληνίδα Αγγελική Παππά.

Η Αγγελική Παππά, δασκάλα στις Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 50 κορυφαίων υποψηφίων για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου του Ιδρύματος Varkey για το 2016, ο οποίος διατίθεται  στον ιστότοπο globalteacherprize.org.

Το βραβείο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο απονέμεται για δεύτερη χρονιά και είναι ευρέως γνωστό ως το Βραβείο Νόμπελ διδασκαλίας, είναι το μεγαλύτερο βραβείο του είδους.

Στόχος του Παγκόσμιου Βραβείου Δασκάλου είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής ενός δασκάλου στο εν λόγω επάγγελμα, καθώς και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην κοινωνία. Φέρνοντας στο φως χιλιάδες ιστορίες ηρώων που έχουν μεταμορφώσει τις ζωές νέων ανθρώπων, το βραβείο ευελπιστεί να δώσει πνοή στο έργο εκατομμυρίων εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Κύρους των Εκπαιδευτικών του Ιδρύματος Varkey που δημοσιεύθηκε το 2013, παρά τα υψηλά επίπεδα σεβασμού που εμπνέει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, οι Έλληνες είχαν την πιο αρνητική άποψη για το εκπαιδευτικό τους σύστημα σε σύγκριση με κάθε μία από τις άλλες 21 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με εξαίρεση την Αίγυπτο.

Οι 50 κορυφαίοι υποψήφιοι επελέγησαν από 8.000 συμμετοχές και αιτήσεις που υπεβλήθησαν από 148 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Ο κατάλογος των 50 κορυφαίων υποψηφίων περιλαμβάνει εκπροσώπους από 29 χώρες και, προβάλλοντας τις ιστορίες τους, το Ίδρυμα Varkey ελπίζει ότι το κοινό θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε έναν έντονο διάλογο για τη σημασία των εκπαιδευτικών. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2016 στο Ντουμπάι.

Η Αγγελική Παππά ειδικεύεται στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας σε μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Αναγνώρισε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι ή μέθοδοι ειδικά για την υποστήριξη μαθητών με δυσλεξία που επιθυμούσαν να μάθουν αγγλικά.

Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να γράψει στη μητρική του γλώσσα, ποιες είναι οι πιθανότητες να τα καταφέρει στα αγγλικά; Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ανέπτυξε ένα ολόκληρο σύστημα διδασκαλίας σε παιδιά με δυσλεξία - το οποίο ονόμασε I Love Dyslexia (Αγαπώ τη δυσλεξία). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή σύνθεση έξυπνων οπτικών βοηθημάτων, νοητικών χαρτών, διασκεδαστικών τεχνικών απομνημόνευσης και παιχνιδιών για την εκμάθηση δεξιοτήτων με νέους και πρωτότυπους τρόπους. Μέρος του συστήματος αυτού είναι η κοινωνική συναναστροφή, καθώς και η συζήτηση για θέματα της επικαιρότητας.

Η Αγγελική έχει διδάξει περίπου 800 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και επιμόρφωσε περίπου 1.500 εκπαιδευτικούς στις δικές της μεθόδους. Οι βαθμοί των μαθητών της στις εξετάσεις IELTS και EFL είναι υψηλοί, με το 80% των μαθητών να επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του 80%.

Πηγή:  http://www.thetoc.gr/

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΗ "ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ" ΑΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ




Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 συντελέστηκε συνάντηση της Γέφυρας ζωής  με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αρμόδιο ειδικό συνεργάτη του, κ. Αυγουλά, με αντιπροσωπία του Δ.Σ. Της Γέφυρας ζωής ΑΜΕΑ Δυτικού Τομέα, αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Δ. Γουράνιο την αντιπρόεδρο κα. Θ. Τζέμη και τον επιστημονικό συνεργάτη κ. Σ. Τσιαμτσιακίρη

Αναλυτικά, ο κ. Γουράνιος ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή & τον αρμόδιο ειδικό συνεργάτη του, κ. Αυγουλά, σχετικά με την σημερινή κατάσταση της Γέφυρας ζωής καθώς  και τις άμεσες ανάγκες που οφείλει να καλύψει ο σύλλογος προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτής.



Πιο συγκεκριμένα, κατέστη γνωστό ότι η εικόνα της Γέφυρας ζωής έχει αλλάξει εκ θεμελίων σε σχέση με αύτη που είχε όταν ξεκίνησε καθώς το έργο αυτής έχει αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς στηριζόμενο εξολοκλήρου στον εθελοντισμό.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το απροχώρητο της παρούσας κατάστασης και τα οικονομικά προβλήματα, που διαρκώς γεννιούνται και συσσωρεύονται.

Ακόμη, όσον αφορά στις ανάγκες του Συλλόγου, τέθηκε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης του συλλόγου -αδήριτη ανάγκη χρηματοδότησης  για την κάλυψη μέρους του ενοικίου του νέου κτηρίου στο οποίο θα στεγάζεται ο σύλλογος- αλλά και το ζήτημα τόσο της διαμόρφωσης όσο και της αδειοδότησης αυτού με σκοπό την εξασφάλιση των προβλεπόμενων από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσεων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Γέφυρας ζωής εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει η προσδοκώμενη στήριξη του συλλόγου προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες ακόμη περισσότερων νέων με νοητική αναπηρία και φάσμα αυτισμού.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι γνωρίζει από την πρώτη μέρα το πολύτιμο κοινωνικό έργο του συλλόγου και παρά τις δύσκολες συγκυρίες θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις για τη συνέχιση της  λειτουργίας του Φορέα. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινά σειρά προσπαθειών και παρεμβάσεων για τις οποίες δε θέλει προαναγγείλει κάτι αλλά να δημοσιευτούν μόνο αποτελέσματα, τα οποία προσδοκά θετικά.

Πρόσφατα, ο συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αυγουλάς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου και είχε ενημερωθεί αναλυτικά για την απαιτούμενη ατζέντα δράσεων στήριξης του φορέα.
               


Παράλληλα, είχε εκπροσωπήσει τον κ. Κουρουμπλή και στην εκδήλωση του Συλλόγου με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2015 Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, όταν την παραμονή σ’ ένα ιδιαιτέρως ζεστό χώρο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου του Χαϊδαρίου, οι νέοι της Γέφυρας ζωής, με τη βοήθεια των εθελοντών καθήλωσαν το κοινό παρουσιάζοντας μονάχα ένα δείγμα των δυνατοτήτων τους σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως είναι η Δραματοθεραπεία, χορός, τραγούδι  αλλά και ζαχαροπλαστική.



ΜΙΚΡΟΙ...ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΡΟΜΠΟΤ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μικροί... εφευρέτες δημιουργούν ρομπότ πριν ακόμη τελειώσουν το σχολείο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν άτομα με τύφλωση και στις δουλειές του σπιτιού.

Δεν έχουν ακόμη τελειώσει το σχολείο κι όμως δημιουργούν ρομπότ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν άτομα με τύφλωση να διαβάσουν ένα γραφικό ή μια εικόνα, να μετρήσουν τους παλμούς της καρδιάς ή να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Ο λόγος για τους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την Ελλάδα και τέσσερις χώρες του εξωτερικού, που χτες και σήμερα συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δρ Ελένη Μούζουρα, επισήμανε ότι στο αγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετείχαν 34 ομάδες παιδιών, με τουλάχιστον τρία μέλη έκαστη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ραιδεστός, Λαγηνά, Χαλάστρα) μέχρι την Πελοπόννησο, από τη Λάρισα μέχρι τον Πειραιά, από την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Ημαθία μέχρι την Κέρκυρα.

Και ομάδες από το εξωτερικό στο πλαίσιο του Erasmus+

Στο δε εκθεσιακό κομμάτι παρουσιάστηκαν 15 συμμετοχές από την Ελλάδα, αλλά και -μέσω τηλεδιάσκεψης- από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. To Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης υλοποιεί, ως συντονιστής φορέας, πρόγραμμα με τίτλο «Our School, My Future- ESL Project», δηλαδή ένα δυναμικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής (σ.σ. της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου), μέσα από την προώθηση καλών πρακτικών όπως η ενασχόληση των μαθητών με τη ρομποτική.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο ιδρύθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής. Έτσι έλαβαν μέρος -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο Φεστιβάλ και μαθητές από τις χώρες αυτές.

«Δεν θέλαμε η διοργάνωσή μας να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Έτσι, οι μαθητές δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη συμμετοχή τους, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα ό,τι υλικό θέλουν για να δημιουργήσουν το ρομπότ τους, από κολλητική ταινία μέχρι ροδάκια από παιδικά παιχνίδια. Επίσης, η διοργάνωση προσφέρει τρία επίπεδα δυσκολίας, ανεξαρτήτως της ηλικίας των συμμετεχόντων, γιατί π.χ., οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου μπορεί να είναι πιο προχωρημένοι από εκείνους ενός γυμνασίου. Έτσι, οι μαθητές εκπαιδεύονται και στη λήψη αποφάσεων, γιατί αν υπερεκτιμήσουν τον εαυτό τους, π.χ. ενδέχεται να χάσουν στο διαγωνιστικό κομμάτι της κατηγορίας που διάλεξαν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει την πρώτη θέση σε χαμηλότερη κατηγορία» εξηγεί η κα Μούζουρη.

Κατά την ίδια, την ημέρα του διαγωνισμού τα παιδιά προετοιμάζονται χωρίς προπονητή, στον χώρο όπου γίνεται ο διαγωνισμός, ενώ τα ρομπότ τους καλούνται να εκτελέσουν εργασίες που δεν γνωρίζουν από πριν. Όλα έχουν  ίσες ευκαιρίες -αφού κρίνονται, όπως λέει, τα ίδια και όχι η καθοδήγηση του προπονητή τους- και αξιολογούνται η επινοητικότητα και οι δεξιότητές τους.

Μεγάλες ιδέες από μικρούς μαθητές

Οι ιδέες που υποβλήθηκαν στο φετινό εκθεσιακό σκέλος του Φεστιβάλ από  Έλληνες μαθητές ήταν ιδιαίτερα καινοτόμες. Δημιουργήθηκαν:

- Ρομπότ που αναγνωρίζουν με αισθητήρα τους χρωματισμούς μιας εικόνας και στη συνέχεια τυπώνουν την πληροφορία σε σύστημα μπράιγ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ή απώλεια όρασης να διαβάσουν ένα  γραφικό ή μία εικόνα.
- Ρομπότ που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωνητικών εντολών για το συμμάζεμα αντικειμένων μέσα στο σπίτι.
- «Έξυπνα» παλμόμετρα που μετρούν τους σφυγμούς μας.
- Ρομπότ αυτόματοι πωλητές.
- Ρομποτικοί plotters.
- Ρομποτικοί βραχίονες που ακολουθούν τις κινήσεις του χεριού μας μέσω  γαντιού με κατάλληλους αισθητήρες.
- Ρομποτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
- Ρομποτικά μηχανήματα διαχωρισμού αντικειμένων προς ανακύκλωση.
- Ρομποτικές εφαρμογές οδικής ασφάλειας και αγροτικών καλλιεργειών.

«Ξεκινήσαμε με δανεικά ρομπότ»

«Όταν ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια δεν είχαμε χρήματα και αρχίσαμε με δανεικά ρομπότ. Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι διστάζουν. Μπορείς να κάνεις σημαντικά πράγματα με λίγα μέσα» κατέληξε η κα Μούζουρη, σύμφωνα με την οποία σήμερα απονεμήθηκαν τα βραβεία στους μαθητές, τα οποία όμως δεν ήταν ένα, αλλά πολλά, αφού στόχος του φεστιβάλ δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά η δημιουργία και η ενθάρρυνση των μαθητών να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»


Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΝΕΙ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση με ποσό έως 1.000.000 ευρώ σε είδη λαϊκών αγορών, των δικαιούχων επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4264/14, με την τροποποίηση του Ν.4328/15. Δικαιούχοι είναι όσοι εντάσσονται στις κατηγορίες ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό. Η περιφέρεια Αττικής ενισχύει, για πρώτη φορά, με το ποσό έως 1.000.000 ευρώ σε είδη λαϊκών αγορών ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Με αυτή την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, δρομολογήθηκε ένα σημαντικό μέτρο κοινωνικής πολιτικής, με αποδέκτες που αναμένεται να προσεγγίσουν αριθμητικά τις 1.500 οικογένειες.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου και του προέδρου της Επιτροπής  Λαϊκών Αγορών, περιφερειακού συμβούλου εντεταλμένου σε θέματα λαϊκών  αγορών Στέλιου Κοροβέση, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση με ποσό έως 1.000.000 ευρώ σε είδη λαϊκών  αγορών, των δικαιούχων επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4264/14, με την τροποποίηση του Ν.4328/15. Δικαιούχοι είναι όσοι εντάσσονται στις κατηγορίες ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό.

Ο σκοπός του προγράμματος, όπως σημείωσε ο Στέλιος Κοροβέσης είναι «η ανακούφιση των παιδιών και των οικογενειών που στερούνται οικογενειακής προστασίας και αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με δεδομένο ότι η προστασία του παιδιού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους, αλλά είναι (ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης) κοινωνική ανάγκης προτείνουμε μια ετήσια οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη βιοτικών αναγκών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές».

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ


Περίπου 120 μαθητές της Α’ Γυμνασίου συνάντησε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 στο 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων (ΣΚΕΠ) και συζήτησαν γύρω από την αναπηρία για δύο διδακτικές ώρες.

Η υποδοχή από τη Διευθύντρια και τους καθηγητές ήταν ιδιαίτερα θερμή και ο κ. Αυγουλάς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, κάποιες εκ των οποίων ιδιαίτερα «ψαγμένες», όπως το αν ένας τυφλός μπορεί να κλαίει ή να δακρύζει αφού δε «δουλεύουν» τα μάτια του;


Τη διαδραστική ομιλία του κ. Αυγουλά και την παρουσίαση του ΣΚΕΠ παρακολούθησε η καθηγήτρια και Αντιδήμαρχος Παιδείας των Βριλησσίων κα Σοφία Χαντζάρα, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στη διάπλαση της προσωπικότητας των μαθητών.


Επιπλέον, ο κ. Αυγουλάς έδειξε μαζί με μια νέα του φίλη σωστές τεχνικές συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό.


Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι ορθές και καίριες αναφορές μαθητών και καθηγητών κατά του bullying στα σχολεία και υπέρ της ένταξης αναπήρων μαθητών σε κοινές σχολικές τάξεις.





Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ


Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2015 η συνάντηση μεγάλης αντιπροσωπίας της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αρμόδιους ειδικούς συνεργάτες του.

Ο κ. Κουρουμπλής εξειδίκευσε τις πρόσφατες δημόσιες δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Βερναρδάκη προχωρώντας και ένα βήμα πιο πέρα και παρουσιάζοντας στους Τρίτεκνους τροπολογία που προωθεί άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών για την ειδική μοριοδότηση των Τριτέκνων σε διαγωνισμούς, αντίστοιχη με αυτή των πολύτεκνων, εμπλουτίζοντας σχετικές διατάξεις του ν.2643/98.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής επαναβεβαίωσε ότι καταθέτει εκ νέου στη Βουλή και τη γνωστή από τις αρχές του 2015 τροπολογία του πρώην Υπουργού κ. Βούτση, με την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια με σχετικές αποφάσεις τους θα μπορούν να μειώνουν ή να απαλλάσσουν τις τρίτεκνες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη. Αναλόγως η ρύθμιση θα ισχύει και για τα κοινωνικά τιμολόγια στις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η αντιπροσωπία των τριτέκνων υπό τον Πρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ κ. Αχλαδιανάκη, ανέλυσε στον κ. Κουρουμπλή τα πάγια αιτήματα του φορέα και ζήτησε τη στήριξη του για την επίλυση προβλημάτων και στα άλλα υπουργεία, όπως για το θέμα των μετεγγραφών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας.

Συμφωνήθηκε τέλος η ανοιχτή διαρκής επικοινωνία της ΟΠΟΤΤΕ με το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων.



ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ BEACH VOLLEY ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ"



Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στις εγκαταστάσεις του  Vari Sports Club, στα πλαίσια του  τελικού του 1ου  Τουρνουά Βeach Volley  «Amstel Radler Series by Efi Sfyri», διεξήχθη φιλανθρωπικός αγώνας επίδειξης beach Volley, από τις αθλήτριες των Εθνικών μας Ομάδων Βίκυ Αρβανίτη, Πένυ Καραγκούνη, Πηγιάννα  Μεθενίτη , την Πρωταθλήτρια Έφη Σφυρή και τις δημοφιλείς δημοσιογράφους Βίκυ Χατζηβασιλείου και Χριστίνα Βραχάλη.

Με πρωτοβουλία της  Έφης Σφυρή, του VSC Beach Volley Academy και με τη στήριξη  περισσότερων από 20 χορηγών, οι αθλήτριες ένωσαν τις δυνάμεις τους  και προσέφεραν τα έσοδα από τον αγώνα, στους αθλητές Boccia  , του αθλητικού σωματείου ΑMEΑ «Τυρταίος», για την  προετοιμασία τους στους Παραολυμπιακούς αγώνες  2016, στο Ρίο.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος αυτής της όμορφης προσπάθειας την οποία χειροκρότησαν πλήθος κόσμου, το Δ.Σ. του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» μαζί με πολλούς αθλητές, φίλους και τεχνικό επιτελείο του συλλόγου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και πολλοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ.


Το  συγκεκριμένο τουρνουά  ήταν μια  συνεργασία της Έφης Σφυρή  και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και οι νικητές διεκδίκησαν χρηματικά έπαθλα ,  Wild card σε Masters/Open 2016 + 100 πόντους πρόκρισης.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν:
·         Περιοδικό Hello
·         Sport FM
·         Athens Dee Jay

«Τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν μαθήματα ανθρωπιάς σε όλους μας γι’ αυτό και πρέπει να τις στηρίζουμε με κάθε τρόπο», σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντέλλος.




«Την ίδια στιγμή που στα Ελληνικά γήπεδα κάθε βδομάδα παρακολουθούμε αντί αγώνων εμφύλιες συρράξεις, την ίδια στιγμή που η τηλεόραση έχει ξεστρατίσει πλέον μόνο χειραγωγεί και χειραγωγείται, στη σημερινή εκδήλωση καθένας μας από την πλευρά του και όλοι με την παρουσία μας, συναρμολογούμε την όμορφη ανθρώπινη πλευρά μιας ψυχής που διψά να αγαπά και να αγαπιέται τιμώντας τα κοινωνικά ιδεώδη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ευχαριστώντας ολόψυχα εκ μέρους του Συλλόγου τους αθλητές και τους δημοσιογράφους που τους τίμησαν με την προσφορά τους και με τη συγκεκριμένη διοργάνωση.




Θετικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι πολλές και θεαματικές φάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίες κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο των δύο ομάδων! Και τα δύο σετ ήταν ντέρμπι αν και ο αγώνας κρίθηκε με 2-0 υπέρ της ομάδας των Βίκυ Αρβανίτη, Βίκυ Χατζηβασιλείου και Έφη Σφυρή.





Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Το βράδυ του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015 έγινε η πρεμιέρα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Καμαρώστε Μας» στο «Βοτανικός Plus» στην Ιερά Οδό!

Mια ομάδα αξεπέραστων καλλιτεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους φέτος στον Βοτανικό και ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν την πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη πρόταση του φετινού χειμώνα!

Με ηγέτη του σχήματος τον Γιάννη Ζουγανέλη, που αποτελεί πλέον σταθερό χαρτί των παραστάσεων αυτών, αλλά και τους Δημήτρη Μπάση, Σοφία Κουρτίδου, Βίκυ Καρατζόγλου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Σοφία Πριόβολου και Λάκη Παπαδόπουλο, μια εναλλακτική ψυχαγωγική πρόταση ήρθε για να μείνει στα φετινά χειμωνιάτικα βράδια μας.

Μια γλυκιά και ευδιάθετη clown υποδέχεται τον κόσμο από νωρίς, με εμφανή τη διάθεση για πειράγματα και interactive καλωσόρισμα!

Δυσκολεύεσαι επίσης να ξεχωρίσεις το πρώτο με το δεύτερο πρόγραμμα κάθε καλλιτέχνη, αφού όλοι εναλλάσσονται συνεχώς μουσικά στη σκηνή με δικές τους ερμηνείες και ντουέτα, αλλά και παίρνοντας διάφορους ρόλους σε ξεκαρδιστικά σκετσάκια και σε διαδραστικούς διαλόγους με τον κόσμο!




Η σκηνοθεσία, αλλά και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκουν στο Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ τα κείμενα έχει γράψει ο ίδιος, σε συνεργασία με τον Αντώνη Κρόμπα και τον Αντώνη Ανδρικάκη.

Κοινό και καλλιτέχνες συνεχώς μιλούν και αναζητούν «την έκπληξη της βραδιάς», ενώ όταν η ώρα περάσει λίγο, τα έντεχνα τραγούδια και τα σκετσάκια δίνουν τη θέση τους σε πολύ χορό και λαϊκό τραγούδι ως το ξημέρωμα, με όλους μαζί τους καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό πάνω στην πίστα!

Στις συγκινητικές στιγμές της πρεμιέρας για το Γιάννη Ζουγανέλη το ντουέτο του με την κόρη του Ελεονόρα να εμφανίζεται στις γιγαντοοθόνες του μαγαζιού, αλλά και η παρουσία της αγαπημένης του συζύγου Ισιδώρας την οποία ευχαρίστησε θερμά για τη συμπαράσταση.

Γλυκιά νοσταλγία και αναμνήσεις κυριεύουν το κοινό, όταν οι μουσικοί με το Γιάννη Ζουγανέλη ξεκινούν να ερμηνεύουν «Το Φλασάκι» και το βλέμμα όλων στραμμένο στον ουρανό, αναζητά τη νοερή παρουσία του αγαπημένου Σάκη Μπουλά…

Δίπλα στο Γιάννη Ζουγανέλη και σε αυτό του το βήμα, ο νεαρός του φίλος Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Οι δυό τους εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώνουν τις ιδέες τους και τις δυνάμεις τους σε κοινές δράσεις κατά του κοινωνικού ρατσισμού και υπέρ των ΑμεΑ και των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Μετά τα πολλά πειράγματα που δέχτηκε ο Βαγγέλης Αυγουλάς και τα ανταπέδωσε από το μικρόφωνο του βοτανικού Plus με ευρηματικές ατάκες, ο Γιάννης Ζουγανέλης τον ευχαρίστησε δημόσια για την παρουσία του μιλώντας με πολύ συγκινητικά λόγια για την καθημερινή στάση ζωής του νεαρού δικηγόρου «που θέλει να μετατρέπει το μειονέκτημά του σε προτέρημα και να βλέπει με άλλα μάτια πάντα αισιόδοξα τη ζωή» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο καλλιτέχνης!

Τέλος, ο κ. Ζουγανέλης αφιέρωσε στο νεαρό του φίλο ένα ζεμπέκικο που ζήτησε από τον κ. Μπάση να του το τραγουδήσει, για να ζήσει με έκπληξη το Βαγγέλη Αυγουλά να το χορεύει!



Και η βραδιά της πρεμιέρας έκλεισε με μια πραγματική έκπληξη! Την αθόρυβη παρουσία του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου επί ώρες ανάμεσα στο κοινό και όχι στα πρώτα τραπέζια, διαδέχτηκε η αποθέωση του στην πίστα όταν παρέα με το Γιάννη Ζουγανέλη ερμήνευσαν τη «Στέλλα»!

Στη δίψα του κοινού για περισσότερο «Βασίλη», ο κ. Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε live «Το Τρενάκι», ενώ καληνύχτισε τον κόσμο προτρέποντας τους «να…Κοιμηθούμε Αγκαλιά», με το τελευταίο ρεφρέν φυσικά να χάνεται στα χειροκροτήματα και όλους να αναπολούν στιγμές από παλαιότερες απολαυστικές μουσικές συναντήσεις των Παπακωνσταντίνου Ζουγανέλη Παπαδόπουλου κλπ.


Καμαρώστε μας!

Σε μια συνύπαρξη ροκ και λαϊκού, ένα μουσικό διάλογο του χτες με το σήμερα, ένα πάντρεμα τραγουδιών και σάτιρας. Με τραγούδια-σφραγίδα της προσωπικότητας των καλλιτεχνών από το «Πάρε πασά μου την οδοντόβουρτσα μου», μέχρι το πόσο «Έρωτας είναι ο Γιάννης» και τι γίνεται με τους «Ψίθυρους καρδιάς», αλλά και εντελώς καινούργια ακούσματα. Επί σκηνής επίσης θα δείτε θεατρικά, πλάκες και καζούρες ...

Βιντεοκλίπ θα κινηματογραφείται και θα είναι διαφορετικό σε κάθε παράσταση.

Την 8μελή ορχήστρα διευθύνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης - ακουστική κιθάρα,
Γιώργος Κατσίκας τύμπανα, Μίμης Ντούτσουλης μπάσο
Χρήστος Περτσινίδης, κιθάρα, Μάκης Τσαγκαλίδης, πιάνο-κιθάρα
Τάσος Αθανασιάς, ακορντεόν, Φίλιππος Βασιλόπουλος, κρουστά,
και ο Γιάννης Σινάνης, στο μπουζούκι.
Σχεδιασμός φωτισμού, Αλέξανδρος Προδρόμου
Υπεύθυνος βιντεοσκόπησης και προβολής, Πάνος Zενίδης.

Βοτανικός Plus Διεύθυνση: Ιερά Οδός 76 & Σπύρου Πάτση (είσοδος από Κασσάνδρας 23)
Ώρα έναρξης: Σάββατο 23.00 & Κυριακή 14.00
Και Παρασκευή μόνο για προγραμματισμένες εκδηλώσεις
Τις ημέρες των εορτών οι παραστάσεις θα γίνουν Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (24, 25, 26, 27 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, 1, 2, 3 Ιανουαρίου)
Τιμές: 15 ευρώ (είσοδος και ποτό στο μπαρ)
Για όσους θέλουν να παίξουν την Μπουκάλα! από 120 ευρώ (4 άτομα)
Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 210-3412622 & 6974 488403




ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη, 10/12/2015, το προεδρείο του Σωματείου μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, κο. Κουρουμπλή, και τον αρμόδιο ειδικό συνεργάτη του, κο. Αυγουλά.

Στη συνάντηση παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία το απροχώρητο της παρούσας κατάστασης και τα προβλήματα, που διαρκώς γεννιούνται και συσσωρεύονται, εξ αιτίας του εσκεμμένα ανολοκλήρωτου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Εκφράσαμε, παράλληλα, τις ανησυχίες μας για φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν την «απορρόφηση των Κέντρων Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ».

Επαναλάβαμε ότι συντασσόμαστε με το αίτημα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών για αποστολή απολογιστικών στοιχείων από τον ΟΚΑΝΑ αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης την τελευταία διετία. Επισημάναμε ότι τέτοιου είδους γραφειοκρατικές εμπλοκές, που προκύπτουν από τη δαιδαλώδη και ασυνεχή σχέση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ, Δήμων και Περιφερειών, εγκλωβίζουν συστηματικά τις προσπάθειες των εργαζομένων και το έργο των δομών και θέτουν σε ομηρία τις τοπικές κοινωνίες, που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

Τονίσαμε την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με στόχους τη διαφάνεια, τον εξορθολογισμό και τις καθαρές σχέσεις με την πολιτεία και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη, ότι απαραίτητη προϋπόθεση κάθε θεσμικής παρέμβασης, είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ως αυτόνομο, ενιαίο πυλώνα του συστήματος αντιμετώπισης της εξάρτησης, κόντρα στην προχειρότητα και τις επιδερμικές προσεγγίσεις τόσων ετών.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη σύσταση και λειτουργία ομάδας εργασίας, που θα καταπιαστεί με το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης και θα καταλήξει σε πρόταση επίλυσής του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από δημόσιο διάλογο και εκτενή διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, τον ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο μας και όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.


Το Δ.Σ. του Σωματείου