meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΖΩΗΣ

Πλέσσα και Αυγουλάς αγκαλιά μπροστά στις διακρίσεις του καλλιτέχνη

Μια βραδιά και μια συζήτηση με τον κ.  Μίμη Πλέσσα, αξίζουν απόλυτα την ….εξερεύνηση μέχρι να φτάσεις στο υπέροχο σπίτι του στην Καλλιτεχνούπολη  και η αφορμή, μπαίνει πάντα σε «δεύτερη μοίρα» αφού η ίδια η εμπειρία σε αποζημιώνει.
Επισκεφθήκαμε το Μίμη και τη Λουκίλα Πλέσσα στο «ησυχαστήριο» του σπουδαίου μαέστρου/ συνθέτη/ τραγουδοποιού για να ανακαλύψουμε το καταπληκτικό studio δουλειάς, έμπνευσης, σύνθεσης και τεχνολογίας που έχει, διακοσμημένο με τα έργα του, τεχνοτροπίας  Arte Povera (Τέχνης των Φτωχών). 
Ο Αυγουλάς αγγίζει τις δημιουργίες του μαέστρου υπό την καθοδήγησή του
Θαυμάσαμε στους τοίχους τις δημιουργίες του με «φτωχά υλικά» , ένα καλώδιο, δυο σπίρτα, ένα άδειο κουτί καφέ, λίγο σπάγκο, κουβεντιάσαμε μαζί του με τον παλιό του φίλο, δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα και τον μαέστρο του Μουσικού εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» Γιάννη Γαβρά γιατί θέλαμε να του ζητήσουμε να είναι κοντά μας το καλοκαίρι στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του για τα Παιδιά των Χωριών SOS
Γαβράς και Αυγουλάς ακούνε μαγεμένοι τον κύριο ΠλέσσαΚωνσταντάρας και Πλέσσας εν μέσω συζήτησης
Και αφού εισπράξαμε την αποδοχή του, τιμή για εμάς η παρουσία του εκείνη τη βραδιά, πόσο μάλλον και που θα παίξει δύο τραγούδια του στο πιάνο συμπαραστεκόμενος ανιδιοτελώς στο φιλανθρωπικό σκοπό της εκδήλωσης, θελήσαμε να μάθουμε τι έκανε, πως «χρησιμοποίησε» τη Χημεία που σπούδασε στην Ελλάδα και την Αμερική στη ζωή του αφού αφιερώθηκε στη μουσική.  Για να εισπράξουμε την απάντηση:
-          «Τύχη αγαθή, έχω πάρει διδακτορικό από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο του κόσμου, στην Ithaca της Νέας Υόρκης, από το Cornell University. Και μάλιστα, την τελευταία χρονιά που ήμουν εκεί, λέκτορας ήταν ο Albert Einstein. Φυσικά την όλη επαφή μου με τη Χημεία την απέκρυψα επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια αλλά κράτησα όλες μου τις γνώσεις για να γράφω καλύτερη μουσική!  Κοντολογίς, είμαι πολύ επιστήμων στην Τέχνη μου και πολύ καλλιτέχνης στην Επιστήμη μου»!
Τον ρωτήσαμε και για τη μεγάλη του αγάπη τη τζαζ , κατά πόσο  την ξέρουν οι Έλληνες και αν ενδιαφέρθηκαν να τη μάθουν.
Η απάντησή του απόσταγμα σοφίας και εμπειρίας:
-          «Δε νομίζω ότι η Jazz δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα. Απλά τα οργανωμένα συμφέροντα είναι αυτά που δεν αφήνουν να γίνει πιο κατανοητή ως ελεύθερη λαλιά.  Γιατί στην ουσία η Jazz είναι μια ελεύθερη κουβέντα! Παίζεις ένα θέμα, με επηρεάζεις και με καλείς να σου ανταποδώσω αυτή τη μουσική επιρροή. Σε αυτή την κουβέντα μπορεί να υπάρχουν δύο εκβάσεις: «Να συμβεί» που λέμε οι Jazzίστες, δηλαδή να πούμε πράγματα μέσα από αυτό το μουσικό διάλογο, πράγματα που μας αφήνουν ικανοποιημένους. Αλλιώς,  «να μη συμβεί». Δηλαδή εξαντλήσαμε τη δεξιοτεχνία μας, προσπαθήσαμε τον εντυπωσιασμό, αλλά στο τέλος απλώς η ένωση δεν συνέβη».
Θυμάται ένα βράδυ, στη Μινεσότα, «όταν αρρώστησε η πιανίστα του διάσημου Harry James, λίγο πριν παίξουν και εγώ βρισκόμουν στο κοινό. Κάπως το έμαθαν, του είπαν ότι άκουσαν ότι υπάρχει ένας  Έλληνας εκεί  που τα παίζει όλα στο πιάνο και του ζήτησαν να παίξουν μαζί.
-          Σε λίγη ώρα, ανακάλυψα ότι ο Harry James λεγόταν Χαρίδημος Δημητριάδης! Παίξαμε. Δεχόμουν εκεί, επιτόπου, ζωντανά, κάθε μουσική πρόκληση  και ανταποκρινόμουν. Δηλαδή «συνέβη». Λίγο καιρό μετά, βρέθηκα μια βραδιά σε ένα στέκι όπου μαζεύονταν όλοι οι γνωστοί τζαζίστες και κεκλεισμένων των θυρών έπαιζαν για τους εαυτούς τους. Θυμάμαι ξεκινήσαμε στη μια και είκοσι το βράδυ να παίζουμε το «Yesterday» και στις 5.20 σταματήσαμε παίζοντας επί τόσες ώρες το ίδιο τραγούδι!  Τότε έρχεται ο Goldman Hopkins  με αγκαλιάζει και μου λέει: «Something is wrong with your blood man ( κάτι είναι λάθος με το αίμα σου δηλαδή» και εγώ πάγωσα πιστεύοντας ότι έπαιζα χάλια όλο το βράδυ. Όμως εκείνος εννοούσε ότι έπαιζα τόσο καλά που θα έπρεπε να είμαι Μαύρος»!
Και λίγο πριν τελειώσει η συζήτηση και η συνάντησή μας, ο κ. Πλέσσας απευθυνόμενος στο Βαγγέλη Αυγουλά σημείωσε: «Όταν παίζω πιάνο, όταν θέλω να κάνω τέχνη, έχω πάντα κλειστά τα μάτια. Στα μουσικά μου ταξίδια αυτά δεν παίρνω μαζί μου την όραση. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι η Τέχνη σήμερα είναι αυτή που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και να γκρεμίσει κοινωνικές ανισότητες.
Διάβαζα πρόσφατα Ησίοδο, ο οποίος έλεγε «εν αρχή ην το χάος» και μετά «το έρεβος», δηλαδή το σκοτάδι. Και οι σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης το αποδέχονται αυτό, ότι δηλαδή προτού υπάρξει φως υπήρχε το σκοτάδι. Οπότε μη νιώσεις ποτέ το σκοτάδι ως μειονέκτημα, αλλά να το νιώθεις πάντα ως την αρχή για να ξεκινήσεις να δημιουργείς». 

Ευχαριστούμε όλοι τον κ.  Μίμη Πλέσσα για την αξέχαστη βραδιά. Και θα τον περιμένουμε το καλοκαίρι στο Άλσος Περιστερίου! Μαζί με τη φιλόξενη, προσιτή και πάντα καλοπροαίρετη  κυρία Λουκίλα Καρέρ-Πλέσσα φυσικά! 
Όλοι μαζί γύρω από τον μεγάλο πιανίστα


"ΣΦΑΙΡΑ" ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΝ ΟΨΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ




 Σε εορταστική ατμόσφαιρα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σφαίρα» παρέδωσε χθες το ποσό αγάπης και στήριξης που συγκέντρωσαν οι ακροατές του, στον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού».

Το απόγευμα της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, βρέθηκε δίπλα στους δημοφιλείς ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Σφαίρα 102,2 FM και παρέλαβε πάνω από χίλια ευρώ, ατόφιο το ποσό που συγκέντρωσε ο σταθμός από τα SMS στήριξης των ακροατών του.

 «Καλό είναι να μη θυμόμαστε τα παιδιά που υποφέρουν και έχουν ανάγκη μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ευχαριστώντας παράλληλα τη Διοίκηση και τους παρουσιαστές του Σφαίρα, όλους τους ακροατές και τους τραγουδιστές που στήριξαν αυτή την εκστρατεία.

Στα μικρόφωνα του Σφαίρα ενώθηκαν για καλό σκοπό ο Βαλεντίνο, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, η Μελίνα Κόκορη, η Ελένη Κολοκοτρώνη, η Γιώτα Τσιβρικίδου κ.α. μαζί με δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Παντελής Παντελίδης, η Ελένη Φουρέιρα και ο Νίκος Οικονομόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεταξύ άλλων ένας αθόρυβος εθελοντής και θαυμαστής του Χαμόγελου, ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τ. αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον κ. Γιαννόπουλο τα τελευταία πέντε χρόνια. 

 
Οι κύριοι Αυγουλάς και Γιαννόπουλος περιηγήθηκαν επίσης στο μαγαζί του Χαμόγελου Του Παιδιού που διατηρούν εθελοντές του Οργανισμού για τις ημέρες των γιορτών στο εμπορικό κέντρο και συζήτησαν για τις τελευταίες κοινωνικές εξελίξεις που προβληματίζουν και ανησυχούν τον καθένα μας.

Τέλος, σε μια άκρως συγκινητική χειρονομία, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος αφιέρωσε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στο νεαρό του φίλο με μια προσωπική ευχή γεμάτη συναίσθημα και αγάπη για τη ζωή, την οποία οι δυό τους δε θέλουν να δημοσιοποιήσουν.

Το 2014 το Χαμόγελο Του Παιδιού είχε παράσχει ουσιαστική στήριξη σε 82.000 παιδιά, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν υποστηριχτεί 60.000 παιδιά. 50 παιδιά που κατοικούν τα τελευταία χρόνια στα σπίτια του Χαμόγελου, μπήκαν φέτος στα Ελληνικά πανεπιστήμια και υπόσχονται και άλλες θετικές διακρίσεις στο μέλλον!

Μπείτε και εσείς στο www.hamogelo.gr και μάθετε πώς μπορείτε να στηρίξετε τις δράσεις του Οργανισμού και να σπάσετε το ρεκόρ αγάπης στο πλευρό του Χαμόγελου! 




Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΠΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ 4.000 ΠΑΙΔΙΩΝ



Τον Μάρτη του 1953, το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στον γιατρό – φαινόμενο, Albert-André Nast. Ο Γάλλος επιστήμονας ζούσε στο χωριό Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι και ήταν η πιο αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ήταν ότι ο Nast ήταν τυφλός.

Δεν χρησιμοποίησε ποτέ του στηθοσκόπιο, παρά μόνο ακουμπούσε το αφτί του και ακροαζόταν το κάθε ασθενή πέφτοντας πάντα μέσα στις διαγνώσεις του. Η φωτογραφία του γιατρού Albert-André Nast, μέσα από το αφιέρωμα του περιοδικού Life, τον δείχνει αγκαλιά με το τριών μηνών βρέφος, που το ακροάζεται με κλειστά μάτια και η λεζάντα είχε τίτλο: “Η ιατρική όπως θα έπρεπε να είναι”!

Ο γιατρός ακροάζεται το βρέφος ακουμπώντας το αυτί του στην πλάτη του μωρού
 
Ξεγέννησε 4 χιλιάδες γυναίκες.

 Το 1931, ενώ εξασκούσε το επάγγελμα του γιατρού για δέκα χρόνια στο χωριό Chelles, ένα ατύχημα του στέρησε το φως. Αμέσως αποτραβήχτηκε και κλείστηκε στον εαυτό του. Όταν όμως ένας παλιός ασθενής του χρειάστηκε θεραπεία απευθύνθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στον μοναδικό γιατρό που ήξερε και εμπιστευόταν. Ήταν η στιγμή που ο Nast κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει διαγνώσεις χωρίς να βλέπει και δίχως τη βοήθεια του στηθοσκόπιου. Βρήκε ξανά κίνητρο και θέληση για ζωή. Με τη βοήθεια της γυναίκας του Manon και των νοσοκόμων του, ο γιατρός είχε 22 χρόνια εξαιρετικής επιστημονικής πορείας. Οι κάτοικοι του χωριού δεν έπαψαν ποτέ να τον εμπιστεύονται. Αν και ήταν παθολόγος, η μεγαλύτερη αγάπη του ήταν η μικρή κλινική μητρότητας «Le Nativité», που είχε ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του.

Τα μάτια του ήταν οι συνεργάτες του που τον καθοδηγούσαν σε κάθε περιστατικό. Μαζί είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια μέθοδο αξιόπιστη για τους τοκετούς. Ήταν τόσο επιτυχημένη, που οι εγκυμονούσες ξεχνούσαν ή δεν ελάμβαναν ποτέ υπόψιν τους ότι ο γιατρός δεν έβλεπε. Ο Albert-André Nast βοήθησε στον ερχομό 4 χιλιάδων βρεφών. Τον αποκαλούσαν ο «μεγαλόκαρδος γιατρός».

Πριν από λίγα χρόνια μια επενδυτική εταιρία θέλοντας να κερδίσει την «τυφλή» εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών της, δημιούργησε ένα διαφημιστικό με τίλο «Trust is Earned» που είχε σαν θέμα τη ζωή του γιατρού Nast.



Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

11ΧΡΟΝΟΣ ΤΥΦΛΟΣ HACKER "ΤΡΕΛΑΝΕ" ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ



Γιαννάκης χακάρει τους υπολογιστές της Δίωξης
Το κατώφλι της ΓΑΔΑ πέρασε την παραμονή των Χριστουγέννων ο 11χρονος τυφλός μαθητής της Στ’ Δημοτικού Ιωάννης Πολονύφης!

Όχι δεν ήταν σύλληψη! Πρόσκληση ήταν, από το Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη προς το μικρό hacker!

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής, σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την Ασφαλή Πλοήγηση των παιδιών με αναπηρία στο Διαδίκτυο, ο μικρός Γιάννης, εκ γενετής τυφλός, έκλεψε την παράσταση με τις τεχνολογικές του γνώσεις και αιφνιδίασε τους αρμόδιους αξιωματικούς με τα τεχνολογικά του κατορθώματα στο Διαδίκτυο!

Χαρακτηριστικές είναι οι εγκωμιαστικές δηλώσεις που έκανε ο Υποστράτηγος κ. Σφακιανάκης για το μικρό Γιάννη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή:
«Έχουμε ανάμεσα μας τον πιο μικρό σε ηλικία hacker, τον οποίο η αστυνομία θέλει για συνεργάτη της και αξίζει να τον χειροκροτήσουμε για το δυναμισμό του», σημείωνε ο κ. Σφακιανάκης.

Κουρουμπλής συγχαίρει τον Γιαννάκη

Έτσι, το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, ο 11χρονος συνοδευόμενος από τον πατέρα του, ξεναγήθηκε λεπτομερώς στα εργαστήρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συζήτησε αναλυτικά με τους αξιωματικούς για τις ασχολίες του και για τις προτιμήσεις του σε Hardware και Λειτουργικά Συστήματα!

Μαζί τους, όπως και σε κάθε βήμα του Γιάννη από τη γέννησή του,  ήταν και αυτή τη φορά ο νεαρός δικηγόρος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών.

Γιαννάκης και Αυγουλάς στην Δίωξη 


Γιαννάκης με τον πατέρα του στις γιγαντοοθόνες της Δίωξης 

















 Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργούν Τμήμα κατά της παιδικής πορνογραφίας με ειδικά προγράμματα 24ωρης σάρωσης του Διαδικτύου κυνηγώντας ύποπτο υλικό, Τμήμα κατά των οικονομικών εγκλημάτων, Γραμματεία, Τμήμα αντι-hacking, τηλεφωνικό κέντρο διαχείρισης κινδύνων ("Cyber Alert") και εξυπηρέτησης πολιτών, το Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής για την ενημέρωση του κοινού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και προφύλαξης από τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο, ενώ το σύγχρονο ανθρωποκεντρικό προφίλ της Διεύθυνσης αντικατοπτρίζεται και στη Δικτύωση της μέσω e-mail, Facebook και twitter!


Οι ερωτήσεις του μικρού Γιαννάκη ήταν πολλές και συχνά εξειδικευμένες, ενώ οι διάλογοι που έκανε με τους Αστυνομικούς έδειχναν παιδί πολύ μεγαλύτερο της ηλικίας του!

Γιαννάκης σημαιοφόρος
Πρόκειται για άριστο μαθητή που τον περασμένο Οκτώβρη συγκίνησε το Πανελλήνιο σηκώνοντας τη σημαία του σχολείου του στον Πειραιά, ενώ το ταλέντο του στη μουσική φάνηκε από νωρίς, γι’αυτό και σήμερα συμμετέχει -αφού πέρασε με επιτυχία τις δοκιμαστικές εξετάσεις-, σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής!

Πρόσφατα ο 11χρονος Γιάννης χάρισε τη φωνή του τραγουδώντας αφιλοκερδώς στο φιλανθρωπικό, πρωτότυπο 6ο Δείπνο στο Σκοτάδι που διοργανώθηκε στην Αθήνα για τα Παιδικά Χωριά SOS [https://www.youtube.com/watch?v=neWyLBF6HoQ ], ενώ το περασμένο Καλοκαίρι, πάλι ανιδιοτελώς, στάθηκε στο πλευρό του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» μαζί με τους Μπάμπη Στόκα και Ελένη Τσαλιγοπούλου στο 2ο Music Dream Festival [https://www.youtube.com/watch?v=_eaGWW8sDlk ]! 

Αυγουλάς και Γιαννάκης στην σκηνή του Dream Music Festival

Γιαννακηςς, Αυγουλάς, Γκλινός στο Δείπνο στο σκοτάδι

«Θα κάνω τις γνώσεις μου στα computer τέλειες και θα φτιάξω όλα τα προγράμματα για τυφλούς να είναι δωρεάν! Γιατί σήμερα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε εμείς που δε βλέπουμε είναι πολύ ακριβά και αυτό μας δυσκολεύει πολύ και δε μπορούν όλα τα παιδιά να αγοράσουν computer και να μάθουν υπολογιστές και να γίνουν Hacker και DJ όπως εγώ», είπε ο μικρός συγκινώντας τους πάντες μέσα στη ΓΑΔΑ.

Τέλος, ο Γιαννάκης Πολονύφης αφιέρωσε στο Στρατηγό Μανώλη Σφακιανάκη τα Κρητικά Κάλαντα λόγω της ημέρας και του ευχήθηκε Χρόνια Πολλά για την επερχόμενη ονομαστική του Εορτή, ενώ οι δυο τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για πιο μόνιμη συνεργασία υπηρετώντας τους νόμους και την Τάξη!

Στρατηγός, Αυγουλάς, Γιαννάκης και ο μπαμπάς του στην Δίωξη