meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΤΥΦΛΟΥ

Ο Βαγγέλης περιτριγυρισμένος από παιδάκια που τον έχουν αγκαλιάΟ Βαγγέλης ακούει τις ερωτήσεις των παιδιών

Πρόσφατη η δημοσίευσή μας για την «επίθεση» αγκαλιάς και αγάπης των μικρών μαθητών του 3ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα στο νεαρό δικηγόρο και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος τους συνάντησε να τους μιλήσει για την τυφλότητα. Θυμηθείτε:


Τα παιδιά όμως, συνεχίζοντας να εκπλήσσουν ευχάριστα, χάρη και στην πολύ καλή δουλειά των εκπαιδευτικών τους, δεν έμειναν μόνο σε εκείνη την ημέρα.

Έγιναν έπειτα για λίγο δημοσιογράφοι και κατέγραψαν σε μορφή συνέντευξης, ότι συζήτησαν με τον κ. Αυγουλά, έτσι για να δουν τι τους έμεινε από εκείνη τη συνάντηση!

Τα παιδιά χορεύουν και τραγουδάνε μαζί με το Βαγγέλη

Παραθέτουμε τη συνέντευξη χωρίς να έχουμε πειράξει λέξη, όπως μας την απέστειλε η υπεύθυνη νηπιαγωγός τους κα Σοφία Τοπαλίδου

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

-         Πως γίνατε τυφλός;
-         Γεννήθηκα τυφλός λόγω μίας σπάνιας αρρώστιας.

-         Βλέπετε τηλεόραση;
-         Δεν βλέπω αλλά ακούω και έτσι φτιάχνω εικόνες με άλλες αισθήσεις.  Για παράδειγμα δεν μπορώ να δω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά να τον ακούσω και να καταλάβω πότε έχει μπει γκολ.
       
-         Πως μπορείτε να περπατάτε χωρίς να βλέπετε;
-         Με βοηθάει να περπατήσω το λευκό μπαστούνι. Κοιτάξτε πως το χρησιμοποιώ(σηκώνεται και μας δείχνει τη χρήση του). Με το μπαστούνι ελέγχω τον χώρο πριν να περπατήσω. Έχω εκπαιδευτεί να βρίσκω τα εμπόδια με αυτό και έτσι να ξέρω μέχρι που μπορώ να πάω ή τι πρέπει να αποφύγω. Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια δυστυχώς υπάρχουν πολλά εμπόδια. Δέντρα, κολόνες, αυτοκίνητα, μηχανάκια...

-         Πως τρώτε;
-         Όταν κάθομαι στο τραπέζι κάποιος που βλέπει μου περιγράφει τι έχει το πιάτο. Δηλαδή ότι το κρέας είναι στο κάτω μέρος του πιάτου, το ρύζι στο πάνω μέρος και η σαλάτα είναι αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να φάω μόνος μου.
      
-          Πως διαβάζετε;
-         Διαβάζω με διαφορετικό τρόπο. (μοιράζονται σελίδες γραμμένες στη γραφή Braille).Ο Μπράιγ ήτανε τυφλός και σκέφτηκε έναν τρόπο να γράφονται τα βιβλία για να μπορούν να τα διαβάζουν οι τυφλοί. … Ναι, μπράβο είναι όπως το καταλάβατε! Κάθε γράμμα είναι κάποιες τελίτσες που τις πιάνουμε και έτσι καταλαβαίνουμε τι γράφει.

Αυτό που πρέπει παιδιά να θυμάστε είναι ότι οι άνθρωποι ανάλογα με το τι τους συμβαίνει βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν. Οι δυσκολίες στη ζωή περνάνε αν παλεύουμε και δεν το βάζουμε κάτω.

Επίσης να σας πω ότι μου αρέσει πολύ και ο υπολογιστής. Έχω ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή μου και όταν κάποιος μου στέλνει ένα μήνυμα ή θέλω να διαβάσω κάτι αυτό γίνεται ήχος και το ακούω.
        
-         Πως βγαίνετε έξω από το σπίτι σας αν έχει σκάλες;
-         Σας έχω πει ότι για να περπατήσω χρησιμοποιώ το μπαστούνι. Αλλά υπάρχει επίσης ένας άλλος τρόπος για να περπατήσω. Κρατάω κάποιον άνθρωπο που βλέπει και αυτός με οδηγεί. Επίσης μην μπερδεύεστε, κάποιος που δε βλέπει, μπορεί να περπατήσει κανονικά και να ανεβοκατέβει μια σκάλα.

-         Κάνετε ποδήλατο;
-         Ναι κάνω με ένα ποδήλατο που είναι για τυφλούς. Αυτό το ποδήλατο έχει δύο θέσεις. Μπροστά κάθεται αυτός που βλέπει και πίσω ο τυφλός. Ο μπροστινός οδηγεί το ποδήλατο αλλά  πετάλι κάνουν και οι δύο.
       
-         Σκουντουφλάτε καμιά φορά;
-         Καμιά φορά σκουντουφλάω αλλά έχω εκπαιδευτεί να μην συμβαίνει αυτό συχνά.
       
-         Πως βλέπετε που είναι το κάθε πράγμα;
-         Καταλαβαίνω τα πράγματα με την αφή και για να τα βρίσκω πρέπει να είναι πάντα εκεί που τα αφήνω. Όταν έρχεται κάποιος στο σπίτι μου και παίρνει κάτι πρέπει πριν φύγει να το αφήσει στη θέση του για να μπορώ να το βρω. Αλλιώς θα πρέπει να μου πει που αλλού το άφησε.

Μετά την συνέντευξη τραγουδήσαμε «Το τραγούδι του χειμώνα» και παρέα με τον κ. Βαγγέλη το «Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά...». Στο τέλος βγήκαμε μία αναμνηστική φωτογραφία για να θυμόμαστε την επίσκεψη……

Ευχαριστούμε πολύ κ. Βαγγέλη για άλλη μια φορά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!»

Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά πως χρησιμοποιεί το Λευκό ΜπαστούνιΤα παιδιά γνωρίζουν τη γραφή Braille

Ομαδική φωτογραφία με παιδιά και νηπιαγωγόΟμαδική φωτογραφία με παιδιά και νηπιαγωγούς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου