meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ "ATHENS PRIDE" ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ





Το φετινό Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας - Athens Pride, στις 11 Ιουνίου 2016 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ σε άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφιλόφυλοι/ες, τρανς άτομα) ή όχι. 

Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την αυτό-οργάνωση μίας ομάδας που θα πάει κόντρα στη διπλή περιθωριοποίηση λόγω αναπηρίας και λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης ταυτότητας φύλου, έχει δημιουργηθεί ήδη από πέρυσι η δραστήρια ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ. 

Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT (ΛΟΑΤ) ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των ΛΟΑΤ ατόμων, κάθε ηλικίας.

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.

Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride εκθετικά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με την αυξανόμενη αναγνώριση και σεβασμό του από την Ελληνική κοινωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι 20.000 άτομα όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 10ο Athens Pride, στις 14 Ιουνίου του 2014.

 Η ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 με στόχο να συγκεντρώσει ΛΟΑΤ άτομα κάθε αναπηρίας. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα η ομάδα αποτελείται από 70 μέλη, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Από τις πρώτες μέρες που η ίδρυση της ομάδας έγινε γνωστή, τα μέλη της έχουν γίνει αποδέκτες αναγνωρισιμότητας και ένθερμης συμπαράστασης από οργανώσεις ΑμεΑ και ΛΟΑΤ οργανώσεις και αυτό τους γέμισε χαρά και αισιοδοξία, δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια».

Οι σκοποί της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο με την ορατότητα όσο και την προσβασιμότητα των μελών, με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και του αποκλεισμού.

Ορατότητα και στην κοινότητα των αναπήρων και στη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ως άτομα με αναπηρία με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και έκφραση ταυτότητας φύλου από το "συνηθισμένο και κυρίαρχο".

Τα μέλη της ομάδας έχουν αρχίσει, από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της ομάδας, να ενημερώνουν, να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές σε όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις σχετικά με την προσβασιμότητα στις εκδηλώσεις τους, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να μπορεί να παρευρεθεί, αν και εφόσον το επιθυμεί. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εθελοντών/τριων, να τους εκπαιδεύσει σε θέματα προσβασιμότητας και να παρέχει σε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία οποιαδήποτε βοήθεια αυτό επιθυμεί, ώστε να παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ένας εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας μας ενημερώνει: «Η πρώτη μας προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε στο Athens Pride 2015 και είχε επιτυχία, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της επιτροπής διοργάνωσης και του συνόλου των εθελοντών/τριων του Athens Pride αλλά και άλλων οργανώσεων.

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook (ΛΟΑΤ ΑμεΑ - Greek LGBT PwD), στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση greeklgbtdisabled@gmail.com ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@LGBTdisabledGR)».

 Για το σκοπό αυτό, εθελοντές που την ημέρα του φετινού Athens Pride θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίζουν ΑμεΑ εκπαιδεύονται εντατικά πώς να είναι αποτελεσματικοί, σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας και τύφλωσης. 

Σε μια τέτοια εκπαίδευση εθελοντών και εθελοντριών παραβρέθηκε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς το απόγευμα της Τρίτης 31 Μάιου 2016, παρουσιάζοντας ενδεδειγμένες τεχνικές συνοδείας ατόμων με προβλήματα όρασης από βλέποντες οδηγούς και λύνοντας απορίες της ομάδας γύρω από την τυφλότητα. 

Παράλληλα, όποιο άτομο με αναπηρία, ΛΟΑΤ ή μη, θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα και δεν έχει δυνατότητα υποστήριξης ή συνοδείας από το περιβάλλον των οικείων του για να προσέλθει στο Athens Pride, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, email ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στον αριθμό 6946229026 έως δύο ημέρες πριν την εκδήλωση και εκείνοι αναλαμβάνουν εθελοντικά τη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής προσέλευσης του στο event. Υπάρχει και η πρόβλεψη για την παροχή δωρεάν μετακίνησης με ταξί, προς και από το χώρο του event, για τα άτομα αυτά, που δυσκολεύονται να έρθουν μόνα τους.

 Το Athens Pride διεκδικεί το δικαίωμα όλων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, καθώς τονίζει τον αντίκτυπο που αυτή η έκφραση μπορεί να ασκήσει στην κοινωνία. 

Με το διπλό σύνθημα ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ, το Athens Pride 2016 στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα. Το φετινό σύνθημα, που εμπνεύστηκε η ομάδα QueerTrans, είναι βασισμένο στη διατύπωση της Γαλλίδας φεμινίστριας συγγραφέως και φιλοσόφου Σιμόν ντε Μποβουάρ στην πρωτοποριακή μελέτη της, Το Δεύτερο Φύλο: «γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».




Όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές: «Φέτος μιλάμε για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου, και διεκδικούμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις. Θέλουμε να φέρουμε στο δημόσιο διάλογο ότι τα φύλα δεν είναι αυθύπαρκτα φυσικά ή βιολογικά. Τα φύλα δεν είναι μόνο “άντρας” και “γυναίκα” και η ταυτότητα φύλου δεν έχει να κάνει με τις ανατομίες και το φύλο που μας αποδίδεται κατά τη γέννηση. Μαθαίνουμε να επιτελούμε το φύλο μας, βασίζοντάς το στο πώς το επιτελούν άλλα άτομα. Τα άτομα που το φύλο τους συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν είναι cis. Τα άτομα που διαφώνησαν με αυτό είναι trans. Ούτε οι ορμόνες, ούτε οι επεμβάσεις ούτε η γνώμη του κόσμου κάνουν ένα άτομο cis ή trans, non-binary, genderqueer, genderfluid, straight, gay, lesbian, bisexual, pansexual. Οι ταυτότητες φύλου δεν είναι αλληλένδετες με τις σεξουαλικότητες: μια τρανς γυναίκα μπορεί να είναι και λεσβία, ένας τρανς άντρας μπορεί να είναι και γκέι. Και τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένο.

Στην τρανς κοινότητα χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό την ίδια την ύπαρξη των Pride, μιας και πρωτοστάτησε στην εξέγερση στο Stonewall της Νέας Υόρκης (1969) όντας τότε, όπως και τώρα, η πιο καταπιεσμένη ταυτότητα μέσα στην LGBTQI+ κοινότητα.

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, σε καλούμε να έρθεις για να παρελάσουμε ξανά ενωμένα και περήφανα. Άτομα με αναπηρία, μετανάστες/μετανάστριες, πρόσφυγες, οροθετικοί/οροθετικές, “ανώμαλα” και “κανονικά” παιδιά, “συμφωνημένα” και μη, ηλικιωμένα άτομα, άθεοι/άθεες και μη, χοντρές/οί, πολυσυντροφικοί/ές. Διεκδικούμε 100% ισότητα, δικαιοσύνη, αποδοχή και σεβασμό».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, www.athenspride.eu, καθώς και στη σελίδα του στο Facebook (Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου