meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ. Ο ΣΑΤΟΣΙ ΟΥΕΜΑΤΣΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΘΩΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Σατόσι Ουεμάτσου

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Το να πει κανείς σήμερα ότι « Κάτι δεν πάει καλά σ αυτόν τον κόσμο» είναι πολύ λίγο και μοιάζει λίγο με αφέλεια αν αναλογιστεί κανείς τι έχει γίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια υπό το μανδύα κάποιων  απίθανών  «φιλοσοφικών» ή  «θεοσοφικών» θεωριών ή κινήτρων. Τέρατα που αφαιρούσαν ανθρώπινες ζωές – πολλές φορές και μαζικά- έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στους τελευταίους 2-3 αιώνες, με ρατσιστικά, εθνοκαθαρσιακά ή και απλά, επεκτατικά  κίνητρα.  Αλλά ο κόσμος μας σήμερα, εκεί που έχει φτάσει από επιστημονικής, πολιτικής, πολιτισμικής πλευράς πολύ δύσκολα μπορεί να κατανοήσει εγκλήματα καθοσιώσεως. Εκτός… εκτός κι αν  ήδη συντελείται – ενδεχομένως και σκοπίμως, με επιστημονικό τρόπο- κάποια συγκλονιστική μεταβολή στην ψυχή του ανθρώπου, κάποια  θηριώδης μαζική μετατροπή ψυχοσύνθεσης και ψυχολογίας που αλλάζει την ανθρώπινη φύση. Βλέπουν οι τελευταίες γενιές  υπερβολική άλογη βία στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο; Σοβαροί  γεωπολιτικοί  λόγοι που τους εκμεταλλεύονται οι «ισχυροί» έχουν μετατρέψει τα πιστεύω της νεολαίας  των 15,16,17 ετών αλλά και των 20ρηδων και 25ρηδων και τους έχουν μεταβάλει σε παρά φύση «εξολοθρευτές» που διεκδικούν και νομίζουν ότι κατακτούν το δίκιο τους με τη βία; Η κατάπτωση του επιπέδου της Παιδείας σε πολλές χώρες έχει μειώσει τους ανθρωπιστικούς αισθητήρες των νέων; Οι κακοί και διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που με στόχο το κέρδος έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο της «φυσιολογικής» μορφής αξιοπρεπούς ζωής; Η προβολή από τα ΜΜΕ όλων των κακών «δειγμάτων» ανθρώπων και πράξεων έχει εξαφανίσει τα σωστά πρότυπα και  παρουσιάζει κάθε τι κακό, βίαιο και καταστροφικό ως παράδειγμα προς μίμηση;

Όλα αυτά κι άλλα τόσο… κι άλλα τόσα που ΕΜΕΙΣ και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις και οι συγγραφείς και οι δάσκαλοι δεν κάνουμε καλά, μήπως έχουν σπρώξει τους νεότερους σε αδιαφορία για τον πλησίον, σε βία, σε αντεκδίκηση, σε λαθροχειρία, σε κατάπτωση, σε εγκληματικότητα και αντικοινωνικότητα; Πως είναι δυνατόν να εξηγήσει κανείς τις τελευταίες ακραίες «εκτελέσεις» αθώων στους δρόμους των ευρωπαικών και αμερικανικών πόλεων; Πως θα αντιδράσουμε; Και τι θα πει ότι «οι αρχές είχαν σκεφτεί τον εγκλεισμό του 26χρονου Ιάπωνα σε ψυχιατρική κλινική πριν από μήνες αλλά δεν το έκαναν;»

Ιδού λοιπόν: Ένα  ακόμη φρικτό έγκλημα συγκλονίζει στην Ιαπωνία. Αυτός ο  26χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 19 ανάπηρους ενώ εκείνοι κοιμούνταν στο κέντρο περίθαλψης. Και τώρα όλοι ψάχνουν τι όπλισε το χέρι του. Ο ίδιος είχε μια δικαιολογία ίσως πιο φρικτή και από το ίδιο το έγκλημα : «Θέλω να απαλλάξω τον κόσμο αυτό από τους ανάπηρους».

Η λογική του Καιάδα, στην πιο φρικτή ερμηνεία της. Ο νεαρός Ιάπωνας πραγματοποίησε την απειλή του :  Εισέβαλε σε ένα κέντρο περίθαλψης για άτομα με αναπηρίες στην Σαγκαμιχάρα, 40 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο, και έσφαξε 19 άτομα ενώ τραυμάτισε άλλα 24. Τον συνέλαβαν. Και είπε αυτό που είπε. Για να αποδείξει ότι μερικές φορές ,  η δικαιολογία είναι πιο φρικτή και από το ίδιο το έγκλημα.

Αλλά προσέξτε κάτι: Αυτός ο 26χρονος  είχε τραβήξει  την προσοχή των Αρχών τον Φεβρουάριο, όταν δήλωσε ότι θα μπορούσε να «αφανίσει» 470 ανάπηρους ανθρώπους. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV παρουσίασε μια επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο της ιαπωνικής Βουλής τότε, ζητώντας τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. «Στόχος μου είναι ένας κόσμος στον οποίο σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο σε ανάπηρους ανθρώπους να ζήσουν στο σπίτι τους και να είναι κοινωνικά δραστήριοι, να μπορούν να τερματίσουν τη ζωή τους με τη συναίνεση των γιατρών τους», έγραφε ο Σατόσι Ουεμάτσου, τα μάτια του οποίου είχαν δει προφανώς πολλά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κέντρο περίθαλψης αυτής της ήσυχης πόλης στην περιφέρεια Καναγκάγουα.

Στις 19 του περασμένου Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα έβλαπτε ανθρώπους . Από τις εξετάσεις του διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας και …. έπασχε από παράνοια. Αλλά 12 ημέρες αργότερα, στις 2 Μαρτίου, οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί τόσο, ώστε να του δώσουν εξιτήριο.

Σήμερα όμως , η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Είναι από τις μεγαλύτερες  μαζικές δολοφονίες εδώ και δεκαετίες. Και τα θύματα;  ανυπεράσπιστα πλάσματα. Ανάπηρα. Ανήμπορα.

Ο δράστης που στο παρελθόν είχε δουλέψει στο κέντρο περίθαλψης, εισέβαλε στο κτίριο και μαχαίρωσε τους αναπήρους ενώ εκείνοι είχαν ήδη πέσει για ύπνο. Και μπορεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τα κίνητρα πίσω από αυτήν την αποτρόπαια πράξη αλλά αν ανέτρεχε στη δήλωση του Φεβρουαρίου….

Τα  θύματα ήταν ηλικίας από 19 έως 70 ετών,  εννέα άνδρες και δέκα γυναίκες. Από τους τραυματίες, οι 20 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο Ουεμάτσου κουβαλούσε μαζί του ένα σακίδιο με πολλά μαχαίρια. Και μόλις η  αστυνομία έσπευσε στο σημείο του εγκλήματος, εκείνος άφησε στο έδαφος το σακίδιο και παραδόθηκε.

Γράφουν οι εφημερίδες: « Εγκλήματα τέτοιας κλίμακας είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία, που υπερηφανεύεται για τους αυστηρούς και ιδιαίτερα αποτελεσματικούς νόμους κατά της κατοχής πυροβόλων όπλων».

Τώρα τι λένε; Η επίθεση, ήταν μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές δολοφονίες στην ιστορία της χώρας. Ο δολοφόνος, πριν ξεκινήσει το μακάβριο έργο του έδεσε τα μέλη του προσωπικού. Και όταν τον συνέλαβαν είπε κάτι σαν : «Οι ανάπηροι πρέπει να εξαφανιστούν». Προηγουμένως,  γείτονές του  έλεγαν: «Είναι χαμογελαστός και μας χαιρετάει πάντα. Φαινόταν καλό παιδί».

Μελετούσε- λέει-  για να γίνει δάσκαλος. Ευτυχώς  που δεν πρόλαβε.  Αφού τον συνέλαβαν και τον οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα, το γιαπωνέζικο τέρας κοιτούσε χαμογελαστός τους φωτογράφους. Σαν να τους …κορόιδευε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου