meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

Ο Ρει Γιούρι στο άλμα εις ύψος

Ο αήττητος Ρέι, που κέρδισε δέκα χρυσά μετάλλια και διέψευσε όλους τους γιατρούς. Μια μοναδική ιστορία ανθρώπινης θέλησης.
Ο Ρέι Γιούρι είναι ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στον στίβο χωρίς να έχει χάσει ούτε μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες που αγωνίστηκε.

Ο Αμερικανός σημείωσε 10 νίκες από το 1900 έως το 1908 σε άλμα εις ύψος, μήκος και τριπλούν άνευ φόρας, αθλήματα που καταργήθηκαν το 1912.

Γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1873 και όταν ήταν πέντε ετών διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν παράλυτα τα πόδια του. Οι γιατροί έλεγαν ότι θα μείνει ανάπηρος. Ένας γιατρός όμως επέμενε: με προγραμματισμένη φυσική άσκηση, ίσως μια μέρα να ξαναπερπατούσε.

Ο Ρέι «πιάστηκε» από την κουβέντα του γιατρού και δεν το έβαλε κάτω ούτε στιγμή. Νυχθημερόν προσπαθούσε να σηκωθεί από την καρέκλα και να νιώσει το έδαφος στα πόδια του. Κάθε μέρα έκανε ασκήσεις με πείσμα και θέληση και στα 20 του βάδιζε φυσιολογικά. Αγαπούσε τον αθλητισμό, που τόσο του είχε  λείψει και το 1899 γράφτηκε στον Αθλητικό Όμιλο Νέας Υόρκης. Ήθελε να πάρει μέρος σε αγώνες δρόμου, αλλά πίστευε ότι δεν είχε καμία ελπίδα. Ο Ρέι όμως διέθετε κάτι που δεν το είχε αντιληφθεί: με τη σκληρή άσκηση από τα παιδικά του χρόνια είχε καταφέρει να αναπτύξει ένα μοναδικό μυϊκό σύστημα και μια αίσθηση κίνησης που θα ζήλευε κάθε πρωταθλητής.

Το 1900 οι υπεύθυνοι του ομίλου έστειλαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τον καλύτερο. Τον Γιούρι.

Στις 16 Ιουλίου, με άλμα 1,655 μέτρων ο Ρέι Γιούρι κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος και παράλληλα πηδά στο μήκος 3,21μ. και στο τριπλούν 10,58. Με τις τρεις νίκες ο Γιούρι είχε ήδη γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του στίβου. Και πολύ σύντομα κέρδισε την προσωνυμία «λαστιχένιος άνθρωπος».

Το 1904, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, ο Ρέι επανέλαβε τον τριπλό «άθλο» καταρρίπτοντας μάλιστα το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς. Το 1906 στη Μεσοολυμπιάδα της Αθήνας ο Γιούρι κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο μήκος και στο ύψος, καθώς το τριπλούν είχε αφαιρεθεί από τα αγωνίσματα του στίβου.

Το ίδιο επανέλαβε και το 1908 στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο κι έγινε ο αθλητής που δεν ηττήθηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι επιδόσεις του Γιούρι θα είχαν συναρπάσει τους φιλάθλους εκείνης της εποχής. Τότε όμως, λίγο μετά την αναβιώσή τους, το ενδιαφέρον για τους Αγώνες ήταν μειωμένο και οι Ολυμπιακοί ήταν δευτερεύουσες  εκδηλώσεις οι οποίες διεξάγονταν στο
περιθώριο διεθνών εκθέσεων.

Σήμερα, ο Ρέι Γιούρι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων εποχών. Κι αυτό που έχει αλλά η θέληση ενός παιδιού με πολυομυελίτιδα που κατάφερε να κάνει το
μεγαλύτερο άλμα της ζωής του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου