meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ΥΠΟΘΕΣΗ/ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΜΕΣΗ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Σχεδόν καθημερινά πλέον, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και Εφετών Ιωαννίνων  στα οποία αποκαλύπτεται η κόλαση που ζούσε καθημερινά στο δωμάτιο 212 της Γαλακτοκομικής Σχολής  των Ιωαννίνων ο  20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης. Χωρίς να έχω πάψει να εκπλήττομαι, χωρίς ο πόνος που αισθάνομαι πραγματικά να αγγίζει τον πόνο των δικών του ανθρώπων, η φρίκη μου έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής.

Τα τελευταία που ξαναδιάβασα είναι ότι σπουδαστές της Γαλακτοκομική Σχολής, σχεδόν καθημερινά -από τα Χριστούγεννα του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2014- έκλειναν  το νερό του μπάνιου την ώρα που το χρησιμοποιούσε, τον έσπρωχναν αιφνιδιαστικά ενώ περπατούσε αμέριμνος  στους χώρους της εστίας και τον χτυπούσαν  καταφρονητικά, με σφαλιάρες στον σβέρκο, αιφνιδιάζοντάς τον από πίσω.

Τρομακτική «σκηνή» για όποιους μπορούν να το φανταστούν περιγράφει  η Espresso, κάποια στιγμή μέσα  στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014,  «επιτέθηκαν στον Βαγγέλη και τον κρέμασαν για μια ώρα από το παράθυρο του διαδρόμου του δευτέρου ορόφου της εστίας της σχολής, προκαλώντας του τραυματισμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή του».

Και επιπλέον:  ένας  από τους εμπλεκόμενους  σπουδαστές – με το δίχως άλλο, σαδομαζοχιστικές τάσεις-  φέρεται ότι με κλοτσιές γκρέμισε, τον άτυχο 20χρονο από τις σκάλες του δευτέρου ορόφου ενώ συνέχισε να τον κλωτσάει σε όλο το σώμα και το κεφάλι ακόμα κι όταν αυτός είχε πέσει από τα σκαλοπάτια και βρισκόταν στο έδαφος, με κίνδυνο φυσικά ακόμα και να τον σκοτώσει.

Το ίδιο διάστημα δε, η ομάδα των «σκληρών» τον κλείδωσε με τη βία σε ντουλάπα και τον εξανάγκασε να τραγουδάει διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα. Παράλληλα, τον ξύριζαν με τη βία για να τον εξευτελίσουν και να τον χλευάσουν, τον έπνιγαν με πετσέτα ενώ προκαλούσαν ζημιές στο δωμάτιό του.

Και τι γίνεται με όλα αυτά; Σύμφωνα με δημοσίευμα,  την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η πρώτη δίκη και στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο διευθυντής της σχολής, μια καθηγήτρια του φοιτητή και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Το κατηγορητήριο καταλογίζει μάλιστα στους υπεύθυνους της σχολής συγκάλυψη των γεγονότων με θύτες τους 8 σπουδαστές που έχουν πλέον γίνει γνωστοί ως η «σκληρή ομάδα των Κρητικών» της σχολής. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως μέσα από τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτονται τουλάχιστον δέκα μαρτύρια που πέρασε στο «Δωμάτιο του τρόμου» όπως ονομάστηκε το δωμάτιο 212 της Γαλακτοκομικής σχολής και τελικά οδήγησαν στον θάνατο τον 20χρονο νέο.

Δεν ξέρω από πού ν αρχίσω και που να τελειώσω μ' αυτή την απίστευτη ιστορία. Και πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσει και το θέμα με την όποια ανάμιξη ( ή μη) του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην υπόθεση. Να θυμίσω ότι ο πρώην υπουργός  κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος), αφού εμφανίζεται να είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να αποφύγουν την βαριά τιμωρία Κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι επίσης φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη.

Το φθινόπωρο του 2015,ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με επιστολή του, ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως ‘’κατάχρησης εξουσίας’’ είναι επιεικής».

Δεν ξέρω. Δεν πιστεύω ακόμα τίποτε και κανέναν. Θέλω τη Δικαιοσύνη να ενεργήσει επιτέλους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, έστω κι αν αντικαταστάθηκε - για δεύτερη φορά - η ανακρίτρια που διεξήγαγε την προανάκριση, δημιουργώντας επιπλέον καθυστέρηση. Γυναίκα ήταν η ανακρίτρια, οι γυναίκες μένουν έγκυοι και δικαιούνται άδειας αλλά η υπόθεση δεν πάει άλλο. Η κοινωνία μας δεν αντέχει πια τέτοιες – μεμονωμένες έστω- τραγωδίες, ακόμα κι αν  τέτοιες υποθέσεις δεν αποτελούν τον κανόνα.

Και, αγαπητοί δημοσιογράφοι που ασχολείστε ΚΑΙ με την υπόθεση Γιακουμάκη, περισσότερη δημοσιότητα. Καλοί οι γάμοι, καλά τα βαφτίσια, καλές οι εγκυμοσύνες, καλά και τα …ξεκατινιάσματα αλλά –όπως και να το κάνουμε- δεν αποτελούν καθρέφτη της κοινωνίας μας. Το μαρτύριο Γιακουμάκη από συμφοιτητές του όμως αποτελεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου